geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1470. Segesvár (Erdély) (GCSSVR)

A várfalon kívül

A várfalon kívül

Óratorony

Óratorony

Jellegzetes utcaképi kellék

Jellegzetes utcaképi kellék

Átjáró a torony alatt

Átjáró a torony alatt

Kellemes pihenőhely

Kellemes pihenőhely

Hangulatos utcácskák

Hangulatos utcácskák

Ez a biciklis végül elütött :)

Ez a biciklis végül elütött :)

Érdemes figyelni a bábjátékot

Érdemes figyelni a bábjátékot

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 46° 13,046'
Hosszúság E 24° 47,440'
Magasság: 444 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.09.28 08:10
Utolsó lényeges változás: 2020.03.12 13:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DBotond
Felhasználó: DBotond
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 273 + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[tapiapi, 2020.03.12 13:59]
WAP: 2014 május 26 - jelszó módosítva.

WAP: 2011 aug 20 - Doboz újrarejtve, jelszó módosítva. 2008.09.11.-én más rejtekhelyet kerestem a doboznak. A korábbihoz képest, az új helyszín a felkeresése már nagyobb sétát igényel, de ennek köszönhetően alaposabban megismerhetjük az óvárost. Ezúttal a ládavadásznak meg kell másznia a 178 fokból álló lépcsőt
(ami a GPS adatai szerint 105 m és a szintkülönbség 28m)  N 46° 13,084' E 24° 47,465' 424 m [GCSSVR+lépcső] és a Szász templom melletti várfal belső, templom felőli oldalában, a fal tövében, egy kő mögött megtalálja a kis filmes dobozt, benne a logbook. Rejtéskor figyelembe vettem, hogy a temető kapujában ülő ember épp takarásban legyen, míg a másik oldalon levő padok se látszanak. Viszonylag forgalmas hely, ezért kérem a ládavadászokat, hogy körültekintően járjanak el, így némi odafigyeléssel könnyen lebonyolíthatjuk a megtalálást és visszarejtést. Figyelem, a jelszó megváltozott!
Tollat, ceruzát vigyetek!

2008.05.04.-én az elveszett dobozt pótoltam. Figyelem, a jelszó megváltozott!

A virtuális rejtés 2007 03. 18-án megváltozott! Az érdekesség kedvéért egy mikroládát helyeztem el az óratoronytól északnyugati irányba, a vár körül körbefutó sétány melletti kőfalban. Kb 190 cm magasságban egy kivehető kő mögött lapul a kis fekete filmes doboz, benne egy összetekert logbook.

Segesvár: Erdély szívében fekszik, a Nagy-Küküllő középső szakasza mentén elterülő medencében,46° 13' 150 keleti hosszúságon és 24° 47' 400északi szélességen. Szárazföldi mérsékelt éghajlatú.
Ebben a természetes amfiteátrumban, melyet majdnem teljes egészében erdő borít, a kőkorszaki időkig vezetnek vissza az emberi civilizáció nyomai. Figyelemre méltó a bronzkorszak késői periódusa (Kr.e.1700-1300), amikor a vidéken a Segesvár-Wietenberg kultúra fejlődött. Később, a dák királyság idején, a Nagy-Küküllő völgye fontos kereskedelmi úttá vált, amelyet a Wietenberg dombra épített erodítmény tartott ellenőrzése alatt.
A kereszténység első két századában (Kr.u.106), amikor Dacia római tartománnyá vált, ezt a várat lerombolták, s helyette a római hadsereg őrhelyet létesített a Podmoalenak nevezett helyen, hogy ellenőrzésük alatt tarthassák a kereskedelmi utakat. Habár rövid ideig tartott, a római közigazgatás jelentos elrómaiasított lakosságot hagyott maga után, erre utalnak a Szőlőhegy és Fehéregyháza-Sárpatak tájain feltárt nyomok. Az ezredforduló után a magyar törzsek behatolnak Erdélybe.
A XII. században a Nagy-Küküllő völgye egy időre az Árpád-házi királyság déli határa lett. Lehetséges, hogy határőrségi megfontolásból egy kis erődítmény épült a Várdomb magaslatán. Ebben az időszakban II. Géza magyar király felajánlotta a szászoknak, hogy telepedjenek le Magyarországon és Erdélyben, s autonómiájuk biztosítása fejében vegyenek részt a határok védelmében, az ország fejlesztésében. A középkori krónikások szerint, az első szászok 1191-ben vagy 1198-ban telepedtek le Segesvárott.

Letelepedésük utáni évtizedekben a helység csendes fejlődésnek indult. Az 1241-es tatárdúlás után hatalmas erőfeszítéssel újjáépült, s a középkori Erdély "hét vára" közé emelkedett. A XIII. század második felében a Várdombot erős fallal vették körül, amely a középkor vége felé egy olyan kisvárost védett, mely 160 házból és 13 közösségi épületbol állt.
A várat 14 bástya erősítette és védte, melyek közül csak 9 bírta ki az idő megpróbáltatásait, megtartván napjainkig azon kézműves céhek nevét, melyeknek helyet adott.
Az összes közül, az Óratorony a város büszkesége és jelképe. A XIII-XIV. században épített tornyot, melyet eleve a "kapu nagytornyának" neveztek, a XVII. sz. elején egy kezdetleges órával láttak el, melyet 1648-ban alakítottak át olyanná, "milyen még akkoriban nem létezett Erdélyben." Az új óramű a percmutató és a negyedóra ütése mellett képes volt mozgásba hozni néhány fabábot, melyek a hét napjait jelképező pogány istenek voltak: Diana, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus és a Nap.

A város katonai jellege kezdettől fogva annyira nyilvánvaló volt, hogy a város megnevezése már az első írásos emlékekben várként szerepel: Castrum Sex (1280), Schäßburg (1298), Segesvar (1301), Sighisoara (1431). 1367-ben mint várost említik, "civitas de Seguswar" nevén, és rövid ido alatt felvirágzott a kézművesek tevékenysége a helységben.
A következo században olyan hírnévre tett szert, hogy 1431-ben Vlad Dracu havasalföldi herceg itt telepedett le "a segesvári leshelyen" és 1436-ig innen vezette Erdélyi déli határainak védelmét, saját képével veretett pénzt és előkészítette országa trónjának megszerzését.
A hagyomány úgy tartja, hogy a "Vlad Dracu" épületben született és lakott Vlad Tepes, aki büszke lévén elődeire, "Draculea"-nak nevezte magát, vagyis "a Dracunak nevezett fia".

A rejtek környéke:"A lépcsőzetektől balra a szép gymnaziumi épület van, melly 1790-ben újból rakaték, jobbra gyümölcsös kertek terülnek, ezeken alul a paplak, felűl pedig a temető van.
A várhegy tetején a Sz. Miklós tiszteletére épült templom áll, mellynek építését 1409-ben meg kezdék, 1483-ban pedig bevégezék. Nevezetes emléke a gót építésnek. Különösen szentélyét szép és szoborművekkel ékesitett gyámoszlopok díszesítik. Homlokzata, úgy látszik, legtöbb ujíttatást és eltorzítatást szenvedett. A torony alacsony. Belseje a templomnak fehérre van meszelve s ékesítékeitől nagy·részben megfosztva."

Jó keresést és kellemes időtöltést kívánok. DBotond

Forrás: Maros megye hivatalos honlapja'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (168 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.34 web: 4.63 átlag: 4.56

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tapiapi 2020.03.12 13:59 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Kimberli1 + Imi30 2019.08.19 16:00 - Megtaláltam
Kerestük, de nem találtuk meg. Óriási a forgalom, így nem is vittük túlzásba. A képek alapján kérném a találat elfogadását. Köszönöm!

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.08.26 15:57]

Kép 895XKép 891X
Kép 892X 
kobcikrajci 2019.07.17 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.63
Székelyföldi barangolás 1/3. Úton Hargita felé egy kis séta a történelmi városközpontban. Egy közeli utcában parkoltam, és a temető felől másztam meg a dombot. Így a sok turista ellenére is meghitt az egész. A ládával viszont nem volt szerencsém, mint ahogy az előttem keresgélőknek sem. A megadott helyen és a leírás szerint egy mozdítható követ sem találtam, láthatóan alapos munkát végeztek a korábbi kesserek. :) Felhívtam halászkirályt, hátha tud a helyet illetően segíteni, a log neki köszönhetően sikerült. Hogy a comos játékosok mit és hol találtak meg, arról sajnos fogalmam sincs, de az ottani logokat olvasva most úgy tűnik, hogy arrébb kerülhetett a cache.

LátképA csúcson
Temetőből 
Macusa 2019.07.08 13:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.19
Sajnos nem találtuk meg, valószínűleg elveszett. Minden lehetséges helyet megnéztünk. Túrista szezonban szinte lehetetlen észrevétlenül megkeresni, ezért javaslom egy virtuális pót jelszó kijelölését is. Kérem a képek alapján elfogadni. Köszi

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:48]

DSC_0775DSC_0777
DSC_0779 
Reggel 2019.06.23 15:01 - Megtaláltam
Együtt kerestük szollosi73 barátommal. Sajnos nem leltük meg. Kérlek fogadd el a találatot.

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:49]

szollosi73 2019.06.23 15:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.15
Sajnos hosszas keresés után se találtuk meg, pedig elvileg minden kis lyukba benéztünk.
Szeretnék kérni a képek alapján egy elfogadást.
Köszönöm.

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:49]

A mai napot az Ispán-kútnál kezdtük, a Petőfi emlékhelynél, onnan Fehéregyházára mentünk a Petőfi múzeumba, aztán Segesvár következett. Vasárnap lévén a parkolás ingyenes volt a városban, így azzal nem kellett bajlódnunk. Jó nagyot sétáltunk a várban, nagyon tetszettek a kis zegzugos utcák. Megmásztuk az óratornyot, majd megebédeltünk a Drakula szülőházban lévő étteremben. Közben persze nem feledkeztünk el a ládáról sem, de hiába kerestük Józsi barátommal hosszasan, sajnos nem lett meg. Ettől függetlenül nagyon tetszett minden, gyönyörű a vár.
Köszönet.

Segesvár (Erdély)-1Segesvár (Erdély)-2
Segesvár (Erdély)-3Segesvár (Erdély)-4
Segesvár (Erdély)-5Segesvár (Erdély)-6
Segesvár (Erdély)-7Segesvár (Erdély)-8
Segesvár (Erdély)-9Segesvár (Erdély)-10
Segesvár (Erdély)-11Segesvár (Erdély)-12
Segesvár (Erdély)-13Segesvár (Erdély)-14
Segesvár (Erdély)-15Segesvár (Erdély)-16
Segesvár (Erdély)-17Segesvár (Erdély)-18
Segesvár (Erdély)-19Segesvár (Erdély)-20
ticy14 2019.05.25 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.04.03 09:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

eltájoló 2019.03.21 14:35 - Megtaláltam
A fal tövében nem találtam a ládát. A lyuk, és a kövek meglettek, de a láda sajnos nem. A lenti parkolóból jöttem fel, átvágva a temetőn, majd megkerülve a dombot. Szép volt a kilátás, a kis utcácskák hangulatosak. A képek alapján, kérlek fogadd el a találatot!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.05.14 18:53]

GCSSVR-1GCSSVR-4
GCSSVR-2GCSSVR-3
Pongi57 2018.11.10 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.28
Pár napos céges kiruccanás alatt megtaláltam. 3 órás vezetett sétán kaptunk ízelítőt a történelmi városrész életéből, múltjából és jelenéből. Nagyon hangulatos kis utcácskák, régi épületek között sétáltunk egy kissé csípős reggelen, de a ködön átsejlő napsütéstől kísérve. A láda közvetlen közelében lévő templomba csak pár percre mentem be és amíg a többiek a templomban hallgatták az idegenvezetőt, addig én megkerestem a ládát és vásároltam egy magyar nyelvű szép kis rajzos könyvet a bejáratnál. Innét a temetőn keresztül sétáltunk át Petőfi Sándor szobrához. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Szász templomPetőfi és Pongi
emmerwald 2018.10.30 16:59 - Megtaláltam
Ok

kétbakancsos 2018.10.02 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Szép városi sétát tettünk. Köszönjük a rejtést!

KilátásTorony
KéményekSegesvár
Dipi 2018.09.17 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

sok belegyömöszölt papírlap van benne.(.com-os .hu-s vegyesen ) Jó lenne logfözetet cserélni .

pataiadri 2018.08.24 15:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Nagyon szép város, jó helye van a ládának.

ht01 2018.08.24 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

penzesabel 2018.08.21 17:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.32
Nagyon szép város, köszönjük a rejtést! :)

lembo 2018.08.14 15:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Sango 2018.08.10 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.40
Köszönjük!

Csóka család 2018.07.09 10:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.11
Erdélyi kirándulásunk következő ládája. Köszönjük, hogy megmutattad ezt a helyet is nekünk.

zsomle13 2018.06.01 09:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Szamárfül 2018.06.01 09:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

RékaKinga 2018.04.29 11:15 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

pczinder 2018.04.29 08:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

becko 2018.03.19 07:44 - Megtaláltam
Segesvár is szép város...

Sir Pajszer 2018.03.15 13:14 - Megtaláltam
Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (283 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.