geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1221. Nagykálló - Harangod (GCHARA)
Ilyen épületek várnak
Ilyen épületek várnak
Nagykállóról így jutsz el Harangodra
Nagykállóról így jutsz el Harangodra
Látkép a régi láda közeléből
Látkép a régi láda közeléből
Ürgék
Ürgék
A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)
A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)
A tópart
A tópart
Kilátó
KilátóTánccsűr-tető
Tánccsűr-tető

Szélesség N 47° 53,851'
Hosszúság E 21° 51,200'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.10 17:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.16 17:50
Utolsó lényeges változás: 2014.06.15 21:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Timcsi, Mischi, Christel, Apuci
Felhasználó: Timcsi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 452 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást saldar készítette.


WAP-barát:

A normál méretű láda Harangod kirándulóhely egyik domboldali erdejének szélén, egy szép facsomó földszinti ágai közé ékelve várja a látogatókat.

Harangodra eljutni Nagykállóból a Bátori utcáról az Arany János útra fordulva ( Itt már tábla is jelzi a kirándulóhelyet) és azon haladva lehet.

Nagykálló környékén igen sok szép kirándulóhely található, ezek közül is figyelemreméltó a szépnevű Harangod. Természetes bája, a táj árnyékot adó erdeje, horgászásra, csónakázásra alkalmas tava, a szabadban tölthető kellemes program vonzerő lehet a pihenésre és nyugalomra vágyó turisták számára. Aki a kirándulóhelyet felkeresi, gyönyörködhet az iskolát teremtő magyar építész, Makovecz Imre tervezőcsoportjához tartozó Ekler Dezső tervei alapján felállított tánccsűrben, kilátótoronyban és az egyéb épületekben( büfé, étkező, fürdő). Itt szinte minden - szobrok, gyermekjátékok, hulladéktárolók, oszlopok - míves népi faragásokkal készült. A tánccsűr 300 fő befogadására alkalmas. Ebben a szép környezetben nyaranta Téka-tábor működik, amely a hagyományőrző tevékenységek szervezésére összpontosít. Népi tánc és táncházas foglalkozások, fafaragás, agyagozás, szövés, bőrmegmunkálás és lovaglás a választható programok.
Harangod a 145 km távú, Nyíregyháza és Tiszacsécse közötti Móricz Zsigmond-túra egyik állomása. A Pagony erdei tanösvény több mint húsz állomással szintén itt található. Aki pedig kicsit ráérősen érkezik ide, süthet, főzhet, grillezhet a szabadban, és amíg az étel készül, figyelheti a bátor ürgék rohangászását és figyelmes üldögélését a kiterjedt mezőn. Figyelem! Nem kiönteni őket! :-))

Reméljük mindenki kellemes élményeket szerez ezen a páratlan szépségű és nyugalmú helyen, ahogyan mi is mindig feltöltődve térünk innen haza.

Timcsi, Mischi, Christel és Apuci

Nagykálló történetéről a IV. KMGT alkalmából Hebego anyukája segítségével nagyon sok érdekes, új információt szerezhettünk, ezúton is köszönjük!
Mivel a várost bemutató láda hamarosan megjelenik, az itt csak "összeszedett" leírást Nagykállóról felcseréljük egy Harsányi Gézáné (Hebegő anyukája, lelkes helytörténész) által papírra vetett Harangodról szóló leírással, amelyet teljes egészében közreadok.


H A R A N G O D

" - Maga a szó együttesen jelenti a térben egymáshoz közeli -az egykori ősfolyammeder mélyedésében megbújó- utcányi tanyát a lovas pályával, az egykori iskolaépületből lett varrodával, és a vonzó majálisok, az egyre ismertebb nyári Kaláristáborok helyszínéül szolgáló Harangod - pusztát.
Hogy a táj ősidők óta lakott, sokféle jel sejteti: az autópálya építése előtt (2005) talált kút, ősrégi edénytöredékek, kőbaltadarab. Azt, hogy az Árpád korban már lakott hely volt, írásos dokumentumok igazolják, ám az a település elpusztult a tatárjárás idején.
A hely elnevezéséhez fűződik Nagykálló környékének legősibb legendája, amely szerint az 1200-as években a mai Nagykállótól délre volt egy falucska, Búzna Dada nevű. Amikor a hírnökök jelentették, hogy gyilkolva, fosztogatva, mindent felégetve közelednek a tatárok, a lakosság élelmét, állatait, munkaeszközeit mentve a mocsárba menekült. Amint a templomhoz érkeztek, megállította őket az öreg pap.
-Mentsétek a harangot is fiaim, mert ha a tatárok felgyújtják a falut, a tűzben lezuhan a haranglábról, és tönkre megy, megolvad. - mondta.
Szekérre engedték hát a harangot, majd ahol lehetett, tutajra emelték, és eveztek észak felé. Már közel jártak egy biztonságosnak látszó, dombok védelmében lévő helyhez, amikor miért, miért nem, megbillent a tutaj, és a harang a vízbe csúszva elmerült a mocsárban.
Telt-múlt az idő. A tatárok által teljesen elpusztított Búzna Dada egykori lakói új, mocsarakkal körül vett, védett helyen felépítették az új települést, Kállót. Lett új fatemplom is, kupolás, magas toronnyal. Csak a harang hiányzott sokáig. Ám néha, ködös őszi estéken észak felől harangszót hozott a szél. Az emberek hite szerint abból az irányból, ahol a harang elveszett. S ilyenkor babonás félelemmel mondogatták az öreg papnak: -Hallod Atya? Ott, arra szól a harangod!
És azt a helyet, amely mellett a harang elsüllyedt, így nevezik azóta: Harangod.
A legenda - legenda. Az viszont már tény, hogy egy V. István által adományozott, Guth-Keled nemzettségbeliekhez címzett, 1265-ből való okirat, és
egy 1385-86-os birtokper iratanyaga már e néven említi a helyet. 1661-ben itt vonultak az erdélyi várak bevételére I. Lipót hadai, s a török kor helyi lakóiról vallott az 1967-ben előkerült, Kahler Frigyes és Német Péter által értékelt éremlelet. A puszta kilátótornyából pedig 1570 után a kállói várőrség jelezte harangszóval, ha ellenség közeledett. Az 1900-as évek elejének szomorú tanyaképét, a kegyetlen harangodi cselédsorsot Váczi Mihály költő édesanyja írta le. 1944-ben a tanyai iskolában tartották fogva a Nyíregyházáról elhurcolt zsidók egy részét.
A Vadkert, és a harangodi dombok mindig is a kállóiak kedvelt kirándulóhelyét jelentették. 1980-ban a Vadkert helyén víztározó tó létesült, amelynek vizét az egykor Mosolygóvíznek, ma VII. számú főfolyásnak nevezett patak táplálja. 1987-ben kezdődött a népművészeti táborozást szolgáló, Ekler Dezső tervei szerint megalkotott, sok tekintetben egyedi faépületek létesítése. És azóta minden nyáron benépesül a táj.
Észak felől kopár arcú homokdombok, homlokukból kinőtt, zöld erdő-sörénnyel, keletről szelíd akácerdő, délről az Őr-domb, ahonnan a legszebb kállói panoráma látható, s ahonnan talán Rákóczi Ferenc is latolgatta, hogyan közelítse meg a várat, nyugatról fel-felcsobbanó halaival, szépen szárnyaló madaraival a tó. S mindez körülöleli a völgyet, ahol lisztfinomságú homok ingerel, hogy ledobd a cipőd, ahol nyári zápor után félelem nélkül futkos karnyújtásnyira tőled az ürgekolónia apró népe.
Ott van a tánccsűr is, amit ha a túlpartról nézel, olyan mint egy épp elrugaszkodni készülő kitárt szárnyú nagy madár, de benne dobban a láb a deszkapadlón a zene ütemére.
Ha egyszer megkóstoltad a táborlakók békességes nomád-tevékeny életét, ha sikítva siklottál a téli domboldal érintetlen havában, ha átjárt a majális mámoros, tavaszillatú nyüzsgése, ha találgattad innen valakivel a nyári égbolt csillagképeit, s elgondolkodtál a sokszínű, bomló őszi fák alatt a múlandóságról, ez a táj megfogott, és nem ereszt.
Sodorhatott bárhová a sorsod, ha Kállóban jársz, akár csak fél órára is, ki kell jönnöd a Harangodra, ha pedig itt élsz, messziről jött vendégednek ezt feltétlenül meg kell megmutatnod."
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (322 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.33 web: 4.57 átlag: 4.52

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Fru17 2019.10.13 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, szép őszi séta során. Takács Fruzsina, Hudák Karolina, Ferencz Noémi [Geoládák v2.2.5]

Törpe 2019.09.28 10:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.92
Köszönjük a rejtést!
Törpe

medike75 2019.08.28 09:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

GeoFox 2019.07.23 15:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Nagyon hangulatos hely, épp egy fesztivál közepébe csöppentünk. A sok ürge már csak ráadás volt. :D
Dóri és Gábor [Geoládák v2.2.5]

laszlo85 2019.06.30 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

bihari970608 2019.06.14 11:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.85
Gyönyörű hely, köszőnjük a rejtést.

kingajani 2019.05.11 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

aknitram 2019.05.11 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.2y]

IFanni 2019.05.01 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

rajho 2019.04.14 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

VaVi 2019.04.14 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bugár-orienteering 2019.04.13 11:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.03
Ma itt volt az országos hosszútávú szenior bajnokság (a fiataloknak országos csapatbajnokság), utána kiballagtam a dobozhoz.
Szerintem a doboz kicsi vagy túl sok a játék benne. A füzet a doboz aljába van gyűrve, a tetején két kis papír van, arra lehet írni. Lassan ezek is betelnek.

 
Robogo 2019.03.23 11:00 - Megtaláltam
Harangod-Tiszaújváros útvonalon kerestük fel a ládákat csoportosan. KFRR néven logoltunk.
Köszönöm a rejtést!

fa-peti 2019.03.23 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2g]

kitkat0123 2019.03.23 11:00 - Megtaláltam
Csoportos ládázós hétvége során megtaláltuk a szép tavaszi hétvégén. Szombaton kalandozás Harangod-Tiszaújváros vonalon, vasárnap bükki GCWaLK.
Köszi a rejtést! Több láda FKRR néven logolva. [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.03.23 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

FogarasiRenáta 2019.03.03 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szabi82 2019.03.03 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nagyfeco 2018.11.10 13:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Koszonom a rejtest.

20181110_11014420181110_110509
Pikku Peikko 2018.11.03 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! :) [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (462 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu