geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1240. Parajdi Sósziklák (Erdély) (GCPASO)
Indulás a parkolóból
Indulás a parkolóból
A Korond völgye
A Korond völgye
Ez vajon só vagy hó?
Ez vajon só vagy hó?
Közel a ládához
Közel a ládához
Egy kicsi sóbarlang
Egy kicsi sóbarlang
"Sókarfiol"
"Sókarfiol"
Sótüske a láda közelében
Sótüske a láda közelében
Sószikla a földben
Sószikla a földben
A parajdi helyi járat
A parajdi helyi járat

Szélesség N 46° 32,530'
Hosszúság E 25° 7,199'
Magasság: 501 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.29 11:26
Megjelenés időpontja: 2005.08.04 23:00
Utolsó lényeges változás: 2013.10.12 17:53
Utolsó változás: 2016.07.13 10:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Viri és Zazi
Felhasználó: perRetZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 324 + 6 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP:
A felvezető ösvény a a fák között, ismétlem a FÁK KÖZÖTT!!
A parkolóból északi irányba kell elindulni a Korond patak jobb, majd bal oldalán. A hídon átmenve, a rejtekkel szemben ha vannak kövek, akkor azokon, ha nincs akkor mezítláb a vízen keresztül, átkelni a patakon, majd a jobboldali ösvényen a fák között fel a sósziklához. Láda a nagy hasadék jobb oldalán található, egy ferde fenyő töve alatt kb. húsz centire. Télen veszélyes is lehet a keresés, inkább fényképes jelszó-nélkülivel próbálkozzatok.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

FIGYELEM!!!
A helyi hatóságok döntése értelmében belépős lett a terület. Felnőtteknek fejenként 6 RON a belépő, gyerekeknek 2 RON, nyugdíjasoknak ingyenes!


A láda a Korond-Parajd Termeszetvedelmi Gondnoksag engedélyével rendelkezik. Köszönjük nekik és a Gondnokság igazgatójának is.


2016.07.12 - Ládakarbantartás
Új láda, rögökkel álcázva.
2013.10.12 - Ládakarbantartás
A láda egy méterrel odébb/lennebb került. Remélem a szarka nem talál rá.
2013.08.03 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető.
2013.03.29 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető, remélem jó sokáig várja látogatóit.A parajdi sóbányát sokan ismerik, de a parajdi sósziklákat már kevesebben. Ezen szeretnénk változtatni ezzel a ládánkkal. Erdély egy szép vidékére invitálunk benneteket, a Parajdi Sóhátra.

"...A területen jellegzetes sókarsztjelenségeket figyelhetünk meg. A felszínen dolinák, víznyelők találhatók, azokon a területeken pedig, ahol a só kibújik az üledék-takaró alól, oldásbarázdák, karrok tüskéi ékesítik a sósziklákat. A sósvizű források mentén gyakoriak a sókivirágzások. Ezek a formák azonban nem időtállóak, folyamatosan képződnek és tűnnek el...
...Száraz időben távolról a sósziklák hófehérnek tűnnek, míg a páratartalom növekedésével szürkés színben pompáznak..."
(Parajd központjába kihelyezett ismertető tábla)

MEGKÖZELÍTÉS:
Marosvásárhely (Targu Mures) felől az E60 vagy 13 sz. főúton Balavásárnál (Balauseri) forduljunk balra a 13A útra Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc) felé. 43 km megtétele után érünk Parajdra (Praid). A láda megtalálásához ajánlott parkolót ebből az irányból, a településen áthaladva érhetjük el. Haladjunk tovább és a Parajd vége táblát követő bal kanyarba kell leparkolni.  N 46° 32,642' E 25° 7,702' 524 m [GCPASO+parkoló]
Csíkszereda (Miercurea Ciuc) felől a 13A úton kell elindulni Székelyudvarhelyen (Odorheiu Secuiesc) keresztül érhetjük el Parajdot (Praid), ám ebben az esetben a település előtt lesz a parkoló.

A parkolóból, gyalogosan, egy kisebb lejtőn vezető földúton kell tovább haladni észak felé. Lehet egy kicsit rövidíteni, ha célba veszed a  N 46° 32,487' E 25° 7,497' 509 m [GCPASO+dombtető] pontot. A dombtetőről, elénk tárulnak a parajdi sósziklák.

Több ösvényen is folytathatjuk utunkat a patak jobb partja közelében, tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választjuk, a GPS által mutatott irányt érdemes követni a  N 46° 32,443' E 25° 7,375' 485 m [GCPASO+lengohid] ponthoz. Itt haladunk át egy lengőhídon, ahol a sarcot is beszedik. Majd a láda közelében (10 m) köveken lehet újra átkelni a patakon. Egy ösvényen kell felkapaszkodni a ládához. Amint kiértünk az erdőből, azonnal a lábunk alatt, egy ferde fenyőfa tövében található a láda, kisebb mélyedésbe, természetes álcával.

Érdekesség a sószikla  N 46° 32,530' E 25° 7,196' 501 m [GCPASO+1szikla] ládához közeli részén található egy akna bejárata  N 46° 32,539' E 25° 7,223' 501 m [GCPASO+bejárat], érdemes megnézni.

Tovább haladva a kis patak partján további szép sósziklákat fedezhet fel az arra járó  N 46° 32,515' E 25° 7,140' 495 m [GCPASO+2szikla]. A  N 46° 32,479' E 25° 7,080' 478 m [GCPASO+2elágazás] elágazásban jobbra kapaszkodva további érdekes képződmények tárulnak a kíváncsiskodók elé, itt juthatunk fel a sósziklák tetejére is.
Az ösvényen tovább sétálva egy kimerült bánya lezárt bejáratához érünk  N 46° 32,493' E 25° 6,840' 495 m [GCPASO+Volt bánya], majd tovább menetelve és mindig a jobb oldali utat választva, beérhetünk Parajdra. Figyelem!!! A megadott ponton túl az út egy cigány-telepen halad át. Erre mindenki számítson, aki ezt az utat választja.

PARAJD:
"Parajd Hargita megye nyugati felén fekszik, a Görgényi havasok lábánál, a tengerszint felett 580 m magasságban.

A környék fő attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, sótartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. És nem csak ennyit, hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Előadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni előadók léptek fel.

A falutól 6 kilométerre van a székelyek egyik legrégebbi vára: Rabsonné vára. A legenda szerint a három testvértündér (Rabsonné, Tartód, Firtos) egyike építtette, aki az ördögtől kért egy olyan alagutat, amelyen ő Gyulafehérvárra (150 km) ment volna a misére. Egy olyan rövid alagutat, hogy harangoztak már, mikor ő még fésülködött a várában, és mégis elért a misére. A fizetség két hegy ezüst és egy hegy arany lett volna, de amikor a fizetés napja eljött, Rabsonné két ujjára egy-egy ezüst érmét, a kettő közé pedig egy aranyat tett. Látva az ördög, hogy rászedték, mérgében elrontotta az alagutat. A pikánsabb változatot helyben hallhatják. Mai napig is keresik ennek a tündérnek az elrejtett kincseit.

Nem unatkozhatnak itt a turisták, csillagtúrákat is lehet szervezni ebből a községből, ellátogatva olyan helyekre, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond, ahol a fazekas mesterség első munkafázisait lehet látni, el egészen a kész termékek látványos eladásáig, Farkaslaka Tamási Áron szülőházával, Székelyudvarhely Orbán Balázs emlékművével, Csíkszereda környező katolikus falvaival, Tusnád borvizeivel, Szent Anna tó legendájával, Bálványos kéngödrével, ásványvizeivel, legendás várával. Más irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (örmény templom), a Gyilkos-tóhoz, Békás-szorosba, hazatérhetnek Borszéken és Toplicán keresztül."
(praid.ro)

Sóvidék hivatalos honlapja

Parajd hivatalos honlapja

A parajdi sóbánya honlapja

SZÁLLÁS:

Aludjatok az Erika Panzióban !!!
 N 46° 33,230' E 25° 7,626' 505 m [GCPASO+erikapanzio]

Fő utca 1038.
Bejelentkezés: +40 722 661 619 (Zsigmond Erika)

ÉRDEKESSÉGEK PARAJDON:

Parajdi Sóbánya

Látogatási idő:
  Hétfőtől-szombatig 9-19 óráig
  Vasárnap 9-16 óráig
  Látogatás időtartama 1 óra

A bánya pénztárában  N 46° 33,065' E 25° 7,170' 498 m [GCPASO+kassza] kell megvenni a jegyet:

  Felnőttek: 20 RON
  Gyerekek: 12 RON
  3 év alatti gyerekeknek INGYENES

Ezután komoly buszjárattal lehet lejutni a bányába. Igazi élmény, gyerekeknek tiszta szívből ajánljuk. Nem fognak lent unatkozni...

Nem szabad a kürtöskalácsot sem kihagyni.

A bánya bejáratánál  N 46° 33,074' E 25° 7,215' 486 m [GCPASO+kürtös] készítik a legfinomabbat (ottjártunkkor 11 RON volt egy diós).

Érezzétek jól magatokat Parajdon!
Viri és Zazi
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (222 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.37 web: 4.73 átlag: 4.63

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Jenci&Timi 2019.09.10 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést
Sajnos írni nem tudtunk bele mivel helytelen visszacsomagolas miatt el van ázva a papír!

????[Geoládák v2.2.5]

panysti 2019.08.15 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

vbzsli 2019.08.15 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. A log [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2019.08.09 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.45
Köszi szépen a lehetőséget. Többet otthonról.

Beene 2019.07.31 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szőkekapitány 2019.07.29 16:51 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

lovagias 2019.07.29 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Senator62 2019.07.25 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.99
O. K. Megtaláltam.

kobcikrajci 2019.07.23 14:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.64
Székelyföldi barangolás 7/4. Igazi élmény ennek a tanösvénynek a végig járása, só itt és ott, változatos formában, testközelből, érthetően (és magyarul is!) tálalva. A láda megszerzése kicsit macerás, de előbb-utóbb rájöttem, hogy hol kellett volna felfelé indulnom érte. (Tábla mögötti magas füves részen.) A doboz elázott, de a jelszó (még) olvasható.
Közben a belépő díj 8 és 4 lej lett, illetve csak 10-18 óráig látogatható. A bánya felől is van pénztár, ott is be lehet menni. A táblák számozása kicsit összekuszálódott, de a természeti jelenségek így is jól követhetőek.

-1-2
-3-4
szollosi73 2019.06.26 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megvan!

Reggel 2019.06.26 14:53 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

lovasvadasz 2019.06.07 15:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Ezúttal a bányát kihagyva szerettünk volna valami újat felfedezni. A láda által sikerült is és nekünk jobban tetszett, mint a sóbánya, ráadásul ingyen mentünk be :D
Mire a láda meglett, asszony végignyalta az összes vizet és követ, hogy biztosan sós-e?!
Gyönyörű kis "kanyon", köszönjük, hogy megmutattad!

Szekat 2019.05.24 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ziziperec 2019.05.24 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda szétázott karbantartás igényel. [Geoládák v2.2.5]

Husky_kutya 2019.05.24 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

BngCng 2019.04.10 09:04 - Megtaláltam
Osztálykirándulás termése. Gyönyörű hely. [Geoládák v2.2.5]

Takijs 2018.09.04 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Márta 2018.08.22 20:00 - Megtaláltam
Ėlmėny volt, köszönjük!

Sango 2018.08.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.34
Köszönjük! A sósziklák jobban tetszettek a gyerekeknek mint a zsúfolt sóbánya.

dovenyi 2018.08.07 13:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
A Székelyudvarhely felőli parkolóban kíméletlenül beszedtek tőlünk felnőttenként 8, gyerekenként 4 lejt, de végülis megérte. "Adományjegy" - áll a bilétán, és elvileg a helyi turisztikai egyesületnek megy. Az úriember egy rövid ismertetőt is tartott, a túra után is elbeszélgettünk vele.
Maga a rejtés megkövetel némi dzsungelharcot vagy falmászást. A doboz nagyon nehezen nyílt ki, ennek ellenére rendesen be volt ázva.
Amire érdemes készülni, hogy 1-2 órát simán elsétálgat az ember a katlanban, és mivel mi nem gondoltunk bele ebbe, rákvörösre égve fejeztük be a túrát. Utána jól esett a sóbánya 16 foka, de az meg egy nagy bazár lett, mióta utoljára itt jártunk, szörnyű... Nem tudom, hogy sírnom vagy nevetnem kellene-e azon, hogy még masszázsfotelt is vehetsz lent.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (340 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu