geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1286. Vár a Zengő lábánál (GCPEVA)
A várkert felől
A várkert felől

Várkert
Várkert
Egykori rejtek, már ne itt keresd!
Egykori rejtek, már ne itt keresd!
Várbejárat
Várbejárat
"Vártorony"
"Vártorony"
Várudvar
Várudvar
Romok
Romok
Az altemplom
Az altemplom
Városháza
Városháza
Templomok
Templomok

Szélesség N 46° 9,533'
Hosszúság E 18° 24,709'
Magasság: 235 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.02 15:00
Megjelenés időpontja: 2005.10.13 11:10
Utolsó lényeges változás: 2019.10.24 18:11
Utolsó változás: 2019.10.24 18:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ata, rotty
Felhasználó: rotty
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 934 + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetenteA kis fekete láda (kb. 15x10x4 cm) a pécsváradi vár nyugati oldalán, a vár melletti park kisebbik hídja alatt vár rád!

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A Baranyában található jelentősebb várakat, várromokat bemutató ládák sorát folytatva, ezzel a rejtéssel az egykori bencés apátságot körülölelő, pécsváradi vár felkeresésére invitálunk benneteket. Pécsvárad további látnivalóinak többsége a várhoz igen közel esik, így érdemes egyúttal ezeket is megnézni.

Megközelítés

A Pécstől 19 kilométerre fekvő Pécsváradot a 6-os főúton érhetjük el. Kiindulási pontnak a Zengő étterem előtti parkolót  N 46° 9,523' E 18° 25,144' 215 m [GCPEVA+parkoló] ajánljuk, innen a várhoz könnyű sétával juthatunk. Aki nagyon siet, a vár bejáratánál parkolhat, és innen a bástyamaradványt megkerülve juthat a várkertbe. A buszközlekedés is jó, a legtöbb Bonyhád-Pécs vonalon közlekedő busz betér Pécsváradra.

A városközpontból a városháza  N 46° 9,556' E 18° 25,073' 216 m [GCPEVA+városháza] előtti Szentháromság tér északnyugati csücskétől induló, kanyargós Tavasz utcán át jutunk a Vár utcába, a Kodolányi-ház  N 46° 9,562' E 18° 24,829' 243 m [GCPEVA+Kodolányi] sarkához. Az innen nyíló utcácska vezet a vár melletti, kis patakkal kettészelt, különösen mandulavirágzáskor hangulatos parkba, a várkertbe. A kis fekete láda (kb. 15x10x4 cm) a pécsváradi vár nyugati oldalán, a vár melletti park kisebbik hídja alatt vár rád. Kérünk, hogy a visszarejtésnél legyetek gondosak!

A vár északi oldalán találjuk a vár bejáratát  N 46° 9,610' E 18° 24,716' 258 m [GCPEVA+várbejárat].

A várban az egykori bencés apátság romjait, a vártörténeti kiállítást és a Géza fejedelem és István király idejéből fennmaradt kápolnát tekinthetjük meg. Szintén itt, a vár egykori kovácsműhelyében kapott helyet a fiatalon elhunyt, Pécsváradon élt és alkotott Kígyós Sándor szobrászművész kiállítása. A vár hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig tart nyitva, egészen október végéig, télen a nyitva tartás rövidül, ilyenkor a szomszédos szállodakapun keresztül lehet bemenni. Belépődíj: felnőtt 700 Ft, nyugdíjas/diák és 10 fő feletti csoportos jegy: 350 Ft, családi belépő 1500 Ft (szülők+gyerekek). 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. További információkat ezen a honlapon találunk.

A vár története

A vár helyén eredetileg Géza fejedelem udvarháza állt, majd az 1015-ben (az évszám vitatott), Szent István alapította bencés monostorral Pécsvárad a déli országrész állam- és egyházszervező központja lett. A monostor és a környező 40 falu népének vezetését, a déli és keleti országrészek megtérítését az első apátra, Asztrikra bízták, aki a koronát hozta Rómából Istvánnak. Utódja, Bonifác már a délvidék magyarságának lett keresztény hírvivője. A legendák szerint a pécsváradi apát vendégül látta a velencei Gellértet, aki erre utazott keresztül a Szentföld felé. A monostor kápolnájában Szent László oltárt emeltetett, és a monostorban talált menedéket Vak Béla is. Az apátság a hitélet, a térítés, az oktatás, és a betegek gyógyításán túl már igen korán, káptalani hiteleshelyként működött, vagyis birtokvásárlások, pereskedések jogi ügyeit is intézték. Erről 1250-től találunk adatokat, ezekben már Warad, vagyis "váracska" néven szerepel a település. 1316-ban, Károly Róbert az itt írt levelét már Pechwarad megnevezéssel keltezi.

A város fejlődésének a török uralom vetett véget. A mohácsi csatában az apátság banderiális csapata is részt vett. A csatát követően a monostor szerzeteseinek száma lecsökkent, majd az utolsó apát, Martinuzzi Fráter György, az ország kormányzója 1543-ban leromboltatta a teljes épületegyüttest, ahogy az országban valamennyi olyan várat, amely alkalmatlan volt egy ostrom kiállására. A bencések többé nem költöztek ide, de 1611-től ismét kiadták a pécsváradi apát címet. A nagybirtok ekkor hadicélokat szolgált.

A monostor romjaiban élte meg a hódoltság végét. A romokra alapozva, a várat 1729-re Zinzendorf Konrád, pécsváradi apát állíttatta helyre. Ekkor alakult ki a vár mai formája: az északnyugati épületrész, a szálloda földszintjének falai, és az egyetlen megmaradt torony.

Az apátság 1778-ban, Mária Terézia rendeletére közalapítványi uradalommá alakult. Innen igazgatták a közalapítványi nagybirtokokat, ide tartoztak a vasasi szénbányák is. Emiatt járt itt 1834-ben Széchenyi István, aki az al-dunai gőzhajózáshoz szükséges szénvagyonokat mérte fel.

1848-ig működött itt az úriszék, a földesúri törvényszék. A jobbágyfelszabadítást követően a városka elsődleges gazdasági forrása az erdőgazdálkodás lett, az erdészet központja a várban volt, egészen 1967-ig. Ekkor kezdődött a vár teljes régészeti feltárása, majd a felújítás befejeztével, 1988-ban, Szent István halálának 1050. évfordulóján ünnepélyesen megnyitott a várban kialakított szálloda és a kiállítás. Azóta a vár és az 1993-tól ismét városi rangot kapott település a környék meghatározó idegenforgalmi célpontjává vált.
A vár történetéről részletesebben a JPM Régészeti Osztályának honlapján olvashattok.

További látnivalók

A mediterrán fekvésű, Zengő lábánál elterülő, 4100 lakosú kisvárosban a váron kívül számos nevezetes műemléket találunk. A köztereket, és a várkertet a helyi alkotótábor művészeinek sok-sok szobra gazdagítja. A városban tett sétához a következő pontok felkeresését ajánljuk:

Szentháromság tér, városháza
 N 46° 9,556' E 18° 25,073' 216 m [GCPEVA+városháza]
A városka főtere, az egykori vásártér a Szentháromság szoborral, gesztenyefákkal. A városházát 1857-ben építette neogótikus stílusban az olasz származású, svájci Gianone Ágoston.

Kodolányi-ház
 N 46° 9,562' E 18° 24,829' 243 m [GCPEVA+Kodolányi]
1900-as évek elején, ezen a helyén álló házban élt
Kodolányi János
író. Pécsváradi éveiről a Süllyedő világ című önéletrajzi írásában olvashatunk, történelmi regényében innen indul útra Julianus barát.

Kossuth tér; Samu Géza Múzeum
 N 46° 9,748' E 18° 24,709' 277 m [GCPEVA+Samu]
A vártól északra találjuk az egykori főteret, a Mindenszentek templomával (temetőkápolna), és a Nagyboldogasszony-templommal. A barokk plébánia-templom 1767-re épült fel, amelyhez a Vár utca felől a Kálvária vezet. Nevezetes a templom rokokó oltára és szószéke, orgonája a híres pécsi Angster gyárban készült. A tér északnyugati sarkánál, az Iskola utca elején, az egykori iskolában van a Samu Géza szobrászművész alkotásait bemutató kiállítás, és az iskolatörténeti gyűjtemény (nyitva: hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig, a gondnokot kell keresni a szomszédos házban).

Református templom
 N 46° 9,836' E 18° 24,604' 287 m [GCPEVA+Református templom]
Továbbhaladva az Iskola utcán, a város szélén az 1785-ben felépített református templomhoz jutunk, amely a mai formáját 1888-ban nyerte el.

Barokk könyvtárépület
 N 46° 9,401' E 18° 24,963' 215 m [GCPEVA+Könyvtár]
A Vár utca alján, az egykori Arany Ló Beszálló épületében a városi könyvtár, és Platthy György festőművész emlékkiállítása kapott helyet. Szintén az épületben találjuk a Nemes Endre festőművész és testvére Nemes-Nágel Lajos párizsi-genfi könyvkiadó pályáját bemutató kiállítást.

Pécsvárad további műemlékeiről a muemlekem.hu oldalon találsz információt, koordinátákat.

Érdemes a városba látogatni rendezvények idején: a hagyományos, augusztusi Szent István napokon kívül, október 18-hoz, Lukács napjához közeli hétvégén, minden páratlan évben a "Gesztenyeszüret a Zengő alján" fesztivál, páros évben pedig a Leányvásár forgataga várja borutcával, kirakodóvásárral, népzenei és más hagyományőrző programokkal az idelátogatókat. A programokról Pécsvárad honlapján található aktuális információ.

Forrás:
Baranya Megye kézikönyve (1997)
TKM füzetek, Pécsvárad
Pécsvárad vendégváró honlapja'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (609 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.57 web: 4.65 átlag: 4.61

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Évi&Zoli 2020.01.05 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Pécsi hosszú hétvégénk 2. napját a túrázásnak szenteltük. Tartalmas, élményekben gazdag napot hagytunk magunk mögött. Igen, ez a mi világunk! Innen indult a mai túránk, a vár ládáját még begyűjtöttük. Bekukkantani már nem volt időnk. Köszönjük!

IMG_20200105_153233IMG_20200105_153419
IMG_20200105_154207IMG_20200105_154346
TuraBogyo 2020.01.02 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

utigabi60 2019.12.31 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

ÁnyosIngov 2019.12.30 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vto 2019.12.30 09:25 - Megtaláltam
Zengő-túra alkalmából itt jártunk. :)
~Bálint, Eszter és Tomi [g:hu 1.6.4]

chrys1 2019.12.13 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Fantasztikus volt a várban lévő romantik lakosztály, mindenkinek ajánljuk. [Geoládák v3.1.2]

R.Guszty 2019.11.24 09:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

kitkat0123 2019.11.24 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Robogo 2019.11.24 09:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

perol9 2019.10.27 16:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.67
Köszönjük, megvan. Jó rejtés.

 
Bilmark 2019.10.23 17:57 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
A füzet elázott. Kitakarítottam és pótoltam új logbookkal. A régi nagyon rossz állapotban nálam maradt, egy tömbbé összeállt.

KataJani 2019.10.23 09:45 - Megtaláltam
Egy hetes Pécsi ládázás alatt. Szuper időnk lett. A láda még mindíg nedves. picit szárítottuk. A LOG füzet nagyon vizes. [g:hu 1.6.4]

szikizso 2019.10.12 19:48 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Parmerozpazepan 2019.10.11 15:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.96
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű időben jártam ebben a gyönyörű kis városkában. Igazán kellemes, hangulatos helynek tűnik. Szépen rendberakott vár és hely.
A láda belseje nedves, a logfüzet elázott. Jelszó a dobozon.

danpan 2019.09.23 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

dalmatás_lány 2019.09.22 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk B.Balazs91-el, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

B.Balazs91 2019.09.22 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk dalmatás_lánnyal , köszönjük a rejtést! A láda teljesen be van ázva, pedig nem törött :/ [Geoládák v2.2.5]

Ferás 2019.09.15 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk . Köszönjük a lehetőséget. A láda tele volt vízzel. Kiöntöttük kicsit száradt aztán vissza zárva a helyére került. A füzetke elázott, cserére szorul. ???? [g:hu 1.6.4]

Fringilla és Kuglóf 2019.08.30 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zimanyek 2019.08.23 14:48 - Megtaláltam
Megvagy!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (949 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu