geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1301. Bozsok, Sibrik-kastély (GCSibr)
Dr. Végh Gyula
Dr. Végh Gyula
A Batthyány-kastély a XVII. században
A Batthyány-kastély a XVII. században
Az egykori főbejárat
Az egykori főbejárat
Málló kőfaragvány
Málló kőfaragvány
Az "alsó" kastély napjainkban
Az "alsó" kastély napjainkban
A Sibrik-Végh-kastélyszálló
A Sibrik-Végh-kastélyszálló
Sibrik Osvát és gersei Pethő Éva feltételezett címere
Sibrik Osvát és gersei Pethő Éva feltételezett címere
Az "új" terasz
Az "új" terasz
pleasure ground
pleasure ground
A "felső" kastély belső udvara
A "felső" kastély belső udvara

Szélesség N 47° 19,814'
Hosszúság E 16° 29,536'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.11.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2005.11.05 08:27
Utolsó lényeges változás: 2014.09.30 01:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Quatermain és családja
Felhasználó: Elveszett Geoláda Fosztogatói
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 845 + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
Figyelem! A multi geoláda 2006. aug. 21-től hagyományos ládává alakult, koordinátái: N 47° 19.814' E 16° 29.536' 349m! Ezentúl csak a Sibrik-kastélyt kell felkeresni, az előző két pont opcionális. (A Battyámy-romkastély tavasztól őszig nehezen közelíthető meg a sűrű növényzet miatt. A területébe benyúló kert határvonalára is figyeljen mindenki és a lenti sorokban említett, földfelszíni kávájú nyitott kútra!)
A Sibrik-kastély parkja szabadon megközelíthető a nap bármely szakában; de ajánljuk a nappali látogatást.
A geoláda a kastélyudvar körül húzódó terméskőfal külső oldalában, egy természetes üregben pihen. 20x20 cm-es áttetsző konyhai doboz, duplán bezacskózva. Kövek takarják, kéretik gondosan visszahelyezni! Elérhetőség: 70/6227148

A kőszegi hegyek között Bozsok:
erdők, patakok, zuhatagok,
vízimalom-csatornák, ahol
fal-maradvány árokra hajol
a középkori faragott kövek
között jár-kel gyerek és öreg.
Magaslati mennybolt sötétkékje
S alacsony, gyors felhők szárnyverése.

Cs. Nagy István: Bozsok

BOZSOK TÖRTÉNETE

A Kőszegi-hegység lábánál megbúvó kis falu története igencsak figyelemreméltó. Már a népvándorlás előtt is lakott hely volt: régészeti leletek sokasága bizonyítja, hogy illírek, pannonok, kelták, szlávok, hunok és avarok jártak erre. A rómaiak az Ős-Bozsok körüli hegyek forrásaiból - aquaeductusokon keresztül - látták el Savariát, a tartományi székhelyet vízzel. Bulcsú vezér magyar harcosai közül sokan innen indultak nyugati hadjárataikra. A sikertelenül végződött Lech-mezei csata hírhozói is közülük valók voltak. A középkori okiratokban 1279-ben említik először Busuk néven a települést. A történelem során sok földesúr birtokolta a területét: leghosszabb ideig a Batthyány- és a Sibrik-család kezében volt. Ennek megfelelően a két családhoz kötődnek a falu legjelentősebb, ma is látható emlékei.

Két kastély, két sors:
a BATTHYÁNY-KASTÉLY puszulása


Az egykor Sibrik-család "atyai" kőkastélyát 1616 őszén a szomszédos Rohoncot uraló Batthyány Ferenc és utódai zálogba vették. (A két család viszonya nem volt felhőtlen; a "gyengébb" Sibrikek hátrányára...) Nagy költséggel kétemeletes, négy saroktornyos főúri kastéllyá építették át: kapuja fölött óra is volt. Az épületet magas kőfal és vizesárok övezte, amelyen túl díszes kertet létesítettek. A kastély kedvelt helye lett az új tulajdonosoknak. Különösen szerette az új lakást Batthyány Ádám és neje, Strattmann Eleonóra, akik több előkelő vendéget fogadtak Bozsokon. Megfordult itt II. Rákóczi Ferenc is: először mint főúr, a szabadságharc után mint bujdosó, más kuruc előkelőségekkel együtt.
Az elegáns kastély fénykora 1832-ben gróf Althanné halálával ért véget, aki kolera áldozata lett. A szörnyű haláleset elriasztotta a tulajdonosokat, az épület lakatlanná vált. 1841. aug. 10-én egyik tornyába belecsapott a villám és kigyulladt az épület. A haláleset és a tűzvész hatására a Batthyányiak az 1860-as években eladták a kastélyt a rohonci várral és a hozzájuk tartozó földekkel együtt.
Száz év múlva egy műemléki felmérés még megóvhatónak tartotta a kastélyromot. Mérsékelt anyagi ráfordítással a - még ma is látható - földszinti boltozatos helyiségekben múzeumot lehetett volna berendezni vagy vendéglőt kialakítani. De enyészetre jutott... annak ellenére, hogy a helyi hagyomány szerint egykor Mátyás király vadászkastélya volt.
 N 47° 19,128' E 16° 29,082' 313 m [GCSibr+Battyány-romkastély]
Segédpontok:
Főbejárat:  N 47° 19,141' E 16° 29,161' 332 m [GCSibr+Főbejárat]
Kút:  N 47° 19,127' E 16° 29,124' 332 m [GCSibr+nyitott kút a földfelszínen] (A területen ráakadtunk egy félig nyitott KÚTRA, közvetlenül a földfelszínen. Gyerekekre fokozottan vigyázni!)
Hátsó bejárat-1:  N 47° 19,151' E 16° 29,110' 324 m [GCSibr+HátsB1]
Hátsó bejárat-2:  N 47° 19,139' E 16° 29,026' 324 m [GCSibr+HátsB2] (Ha valaki a Kalapos-kő felől közelítene a Kék sáv (kék sáv) jelzésen.)

Aranypatak

A patak neve beszél... A múltban valószínűleg aranyat sodort a hegyekből. A történelmi források és a helyi hagyomány is egybehangzóan Aranypataknak nevezi a településen átfolyó kis vízfolyást. Az aranymosás műveletéről azonban csak az "Oladon élő" Tóth József könyvtáros visszaemlékezéseiből tudunk, aki szemtanúként számolt be egy aranymosó szerkezetről. Végh Gyula és Miske Kálmán régész [a Szent Vid vár feltárója Velem fölött] szerint inkább hagyományról lehet beszélni.

Kolostor - legenda - rom

Mindeddig tisztázatlan, laktak-e szerzetesek a falu központjában álló katolikus templom melletti négyszögletes épületben. A premontrei prépostság elméletét cáfolják, de kérdéses az is, hogy a pálosokhoz tartozott-e valamikor. A romot nem lehet megközelíteni, mivel magánterületen áll, de a templomkertből kiválóan megszemlélhető, fényképezhető.
 N 47° 19,551' E 16° 29,519' 343 m [GCSibr+Kolostorrom]

Bulcsú szobra

A közelmúltban a katolikus templom mögötti kis téren állították fel Bulcsú horka fából faragott szobrát. Érdemes megtekinteni.
 N 47° 19,590' E 16° 29,527' 348 m [GCSibr+Bulcsú szobra]
Nos, mint megtudtuk egy nénitől 2013 októberében, Bulcsú vezér szobra a szomszédos Bucsu településre költözött, ahová eredetileg is szánták. Tehát ott kell keresni.

A SIBRIK-VÉGH-KASTÉLY, a castrum-elmélet
és 485 db ezüst érme


A római időkben a bozsoki völgyből induló vízvezeték a község főutcáját követve haladt és a mai országhatáron túl torkollott a rohonci ágba. Az előírásoknak megfelelően 7 km-enként vízházak épültek, amelyek segítettek az üzemzavarok elhárításában. Velemnél a régészek teljes egészében feltárták a vízházat, a bozsokira azonban csak feltételezések vannak. Sokan úgy vélik, hogy a mai Sibrik-kastélyszálló helyén római castrum állt. A kastély későbbi tulajdonosa, az Iparművészeti Múzeum egykori főigazgatója, Dr. Végh Gyula is így vélekedett az épület talapzatából kikerült római hullámos rovátkás téglák és építési törmelék alapján 1944-ben. Később Sedlmayr János építész, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa sem cáfolta ezt. "A négyzetes körítőfalak vonala, valamint az épületből most előkerült római oszloptörzs e feltételezést megengedi." - írta 1960-ban.
Bizonyos, hogy ezt a kastélyt is újjá kellett építeni a XVII. század első évtizedében. A bejárat fölötti, két címert ábrázoló kőtábla alapján többen feltételezik, hogy Sibrik Osvát és neje, gersei Pethő Éva építette 1614-ben. (Deák Ferenc édesanyja, Sibrik Erzsébet ebből a - középkorban pallosjoggal is rendelkező - családból származott.) A kastély építéstörténete ellentmondásoktól terhes.
Dr. Végh Gyula 1906-ban vette meg a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot Sibrik Kálmántól. (Bozsokon élő legenda volt, hogy az egyik Sibrik kincset rejtett el a kastélyban, azzal az instrukcióval, hogy csak az utolsó Sibrik találja meg azt. Egy közeli telken az 1980-as években ásás közben 485 db ezüst érmét találtak. Nem valószínű, hogy jobbágy ásta el...)
A Végh-család megfiatalította a kastélyt és a hozzá tartozó tekintélyes nagyságú kertet. Teraszt építettek a pleasure ground [virágos díszkert] felé, amelyre feljáró vezetett fel. A kert arborétum [gyűjteményes] jellege arra utal, hogy erdőből alakították át és meghagyták a koros faállomány nagy részét: tölgyeket, kőriseket, szelídgesztenyéket. A ma is látható nyírt tiszafákat és puszpángokat szintén Végh Gyula telepítette. Az elismert tudóst és művészeti írót egyik totalitárius politikai éra sem kedvelte. A kitelepítés procedúrája során végül 1951-ben öngyilkosságba kergették...

Napjainkban:

A kastély 1960-tól kezdve a Vas megyei Tanács továbbképző- és üdülőháza lett. [A kert fekvése kiválóan alkalmas volt a pártfunkcionáriusok védelmére...] Az épület jelenleg mérsékelt árú Savaria Tourist-kastélyszállóként működik. Korhű berendezései sajnos megsemmisültek, de a belső terek kiosztásából, a boltíves mennyezetekből sejthető egykori finom pompája. Ajánljuk megtekinteni a Végh Gyula emlékkiállítást!
(A Batthyány-kastély egyik kandallójából menekítették ide azt az udvaron látható vaslemezt, amely Batthyányné Strattmann Eleonóra monogramját viseli.)

 N 47° 19,814' E 16° 29,536' 349 m [GCSibr+h]
A geoláda a Sibrik-kastély külső terméskő falában, egy természetes üregben pihen. 20x20 cm-es áttetsző konyhai doboz, duplán bezacskózva. Kövek takarják, kéretik gondosan visszahelyezni! Mivel több irányból megközelíthető a rejtekhely, igyekezzetek elkerülni a kesser-csapás kialakulását! Köszönjük!

A láda elrejtése a kastély igazgatóasszonyának beleegyezésével (és nagy örömére!) történt.

Végül a Velem-felől a Kék rom (kék rom) és Kék kereszt (kék kereszt) -en vagy a Kalapos-kőtől a Piros háromszög (piros háromszög)-ön érkezőknek két ajándékpont:
Hátsó kapu:  N 47° 19,984' E 16° 29,421' 368 m [GCSibr+HátsKSibrik]
Szűz Mária kegyhely:  N 47° 20,277' E 16° 29,108' 389 m [GCSibr+Szűz Mária kegyhely] (POI!)

[Irodalom: Kuntár Lajos: Bozsok, Szombathely én.]

Tartalmas kirándulást kívánunk!
/Quatermain és családja/

Info: A Sibrik-kastély melletti régi lovarda és tekepálya ma is eredeti funkciójában működik, ahol gyerekek számára is van lehetőség lovaglásra.

Láda-történelem: Az eredeti geoládát 2008 márciusában valaki eltulajdonította a logbook-kal együtt. Birka8 jóvoltából a rejtekhely kapott egy új ládát, amit ezúton is köszönök!
2008.11.03-án, hétfőn ládakarbantartás végeztünk: némi kinccsel gazdagítottuk a ládát és kapott - újra - egy igazi, vastag logbookot.
2013.10.14.: ládacsere (kisebb helyett nagyobb), új logbook (ez már a negyedik), ajándékfeltöltés.
/Quatermain/
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (597 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.48 web: 4.62 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

pozsesz 2018.07.15 22:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

bence máté 2018.07.13 23:59 - Megtaláltam
ok

Gabesz03 2018.05.26 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Egy esti futás alkalmával Cákról! Köszi G [Geoládák v2.2.3]

Hev 2018.05.08 18:45 - Megtaláltam
Úgy tűnik, hogy itt valójában nincs mit megnézni. A megmutatásra szánt hely megközelíthetetlen lezárt magánterület és a park sem látogatható! RP-DDK túránkon a közelben volt a szállásunk.

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2018.05.26 13:45]

PardiAndi 2018.05.01 - Megtaláltam
dzoli1-gyel
A kastélykert szabadon látogathatóságáról nem vagyok meggyőződve. Szalagokkal körül van kerítve, a hátsó kapu is "zárva" van.

Pajzsika 2018.04.29 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

Dióskanyar 2018.04.29 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük.

Schlégl 2018.04.24 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

má-csa 2018.04.24 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

stmester 2018.04.18 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Nagyon tetszett az a sok óriási fa a kastély mögött, még egy őzet is láttam.

P1030132P1030134
bimbee87 2018.04.09 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.76
Köszönöm a rejtést!

anettx 2018.03.30 16:10 - Megtaláltam
TFTC!
Nyugat-végi bolyongás.

ha2 2018.03.30 16:10 - Megtaláltam
Kívülről néztük meg a kastélyt. A hegyekből most bővizű patak robog keresztül a falun.

Lámpás 2018.01.02 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.

pikk8 2017.12.09 09:55 - Megtaláltam
4/1 a mai napon egy 8-10 km-es körtúra keretén belül :) a kastélypark tavasszal igazán csodásan nézhet ki, de így télen sem volt semmi sétálgatni benne - köszönjük :)

Crox 2017.12.02 15:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Mai túránk utolsó ládája.

Krisz415 2017.11.01 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

-Tomcat- 2017.11.01 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

FruGer 2017.10.21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Írott-kő teljesítménytúra közben. Érdemes volt betérni ide, köszönjük!

ludens 2017.10.05 12:53 - Megtaláltam
Apósommal közös (kb. 40 évvel ezelőtti) kirándulások emlékére nosztalgiatúrán voltunk Kőszegen és környékén.

bozs1bozs2
bozs3bozs4

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (858 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu