geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1426. Szkerisórai-jegesbarlang (Erdély) (GCSCJB)
Ördöngős patak
Ördöngős patak
Ennél rosszabb utak is vannak
Ennél rosszabb utak is vannak
Lefelé
Lefelé
Dementor vagy Palpatine netán Anonymus?
Dementor vagy Palpatine netán Anonymus?
Megfagytak
Megfagytak
Másik oldalról
Másik oldalról
Család jégoszlopokkal
Család jégoszlopokkal
Felfelé
Felfelé
Család a rejtek mellett
Család a rejtek mellett
A rejtek
A rejtek

Szélesség N 46° 29,441'
Hosszúság E 22° 48,598'
Magasság: 1196 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.07.29 15:00
Megjelenés időpontja: 2006.08.03 07:45
Utolsó lényeges változás: 2019.01.11 17:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Tatuka, Anyuka, Krisztike, Viktor, Apuci (geo_CsN)
Felhasználó: geo_CsN
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.0
Megtalálások száma: 118 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást veszett disznó készítette.


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.

[Csizmások, 2019.01.11 17:16]
WAP

A láda, 18x18x8 cm-es konyhai doboz, egy kifordult tuskó gyökerei között, egy-két kővel álcázva. Kérek mindenkit a gondos visszarejtésre!

WEB

FIGYELEM megváltoztak a koordináták és a leírás is új (20091101)!
A barlang bejáratától elindulsz a turistaúton (kék háromszög) felfelé, kb 100 méter múlva lesz egy körbekerített zsomboly a bal oldalon - éjszaka érkezők különösen figyeljenek, hogy bele ne essenek! -, utána rögtön meg egy beton villanyoszlop maradványa az út jobb oldalán. Ennél a maradványnál kell bemenni jobbra az útról, és kb 15-20 méterre bent egy hatalmas kifordult tuskó gyökerei között mélyen van a láda, még egy-két kővel álcázva.

Az áthelyezést és a fenti leírást tisztelettel köszönöm turboka-nak és waldegard-nak.

A láda

A láda tartalmaz karbantartó készletet zacskókkal. Ezt, és a ládában található tollakat, ceruzákat, betéteket kérem nem ajándéknak tekinteni!

Az utazás

Vadabb vidékek utáni vágyakozással teli hosszú hónapok után, végre sikerült egy hosszú hétvégét eltölteni a Szkerisórai-jegesbarlang (Peştera Gheţarul de la Scărişoara) közelében. Egy kollégám hívta föl a figyelmemet még az év elején a Pádis és vidékének szépségeire. Különös szerencse, hogy gyerekkoromban rengeteget kirándultunk erre a szüleimmel, a jegesbarlangnál is voltam jópárszor. Emiatt egy közeli panzió (Pensiunea Scărişoara) tulajdonosa Dinu, szinte családi barátnak számít ( N 46° 29,499' E 22° 49,441' 1110 m [GCSCJB+PS]).

Az utazásunk leírásával próbálom érzékeltetni, hogy milyen szépségekkel és nehézséggel kell szembenézni az idelátogatónak. A Rozsda-szakadékot (GCRozs) elhagyva Felsőgirdán (Gârda de Sus) kell a főútról letérni. A főútnak a Felsőgirdáig tartó része az évek múltával meglehetősen változatos képet mutat. Az egyik évben kiváló műút a másikban már kátyúkkal telített, lepusztult utacskává válik. Azonban a Felsőgirda utáni részről egységesen azt lehet mondani, hogy hitvány minőségű.

A  N 46° 27,334' E 22° 49,736' 733 m [GCSCJB+FG] pontot elhagyva, a  N 46° 27,658' E 22° 49,610' 740 m [GCSCJB+OJ] pontnál választhatunk, hogy jobbra vagy balra megyünk. A jegesbarlanghoz a balos út vezet, de érdemes megnézni a jobbra található Ördöngős Völgyet (Valea Ordâncuşei) is. Itt is van egy kis barlang, valamint egy nagyon szép, egyre inkább mini-vízeséssé alakuló forrás.

Haladjunk azonban balra tovább, óvatosan kerülgetve a kátyúkat, amik eső után különösen megnehezítik a dolgunkat. Körülbelül 1,8-2 km után érünk el a  N 46° 28,393' E 22° 48,782' 768 m [GCSCJB+ME] ponthoz, ahol az utunkat jobbra, egy meredeken felfelé ívelő, kavicsos úton kell folytatnunk.

Inenntől kezdve csak az menjen tovább autóval, akinek erre megfelelő, magas alvázú autója vagy endúró motorja van. Netán ha nem félti a kocsit annyira. Terepjáró bérlésére van lehetőség, nagyjából 15000 Ft-nak megfelelő értékben. Mi egy Ford Mondeo kombival mentünk fel, ami meglehetősen lapos járgány. Ez az autó többször is megtette már ezt az utat, de mindannyiszor meg is sérült a felverődő kavicsok, a kiálló kövek és az agresszív hepe-hupák következtében. Egyszerűen szólva: leért az alja. Azonban azt is el kell hogy mondjam, ettől a ponttól kezdve még 7,5-8 km-t kell megtenni.

Mivel viszonylag gyorsan emelkedünk az úton, ezért kisvártatva páratlan panoráma tárul a szemünk elé. A fenyveseket szépen karbantartott tisztások, legelők szegmentálják. Kis hegyi utak, és tipikus kerítések kanyarognak mindenfele. Itt-ott látszik egy-egy szikla is. Napsütéses időben jól lehet látni a hegyen az átvonuló felhők árnyékát, míg a reggeli órákban köd ülepszik a völgybe, ami felülről, az alföldi szemnek majdnem bizarr, de gyönyörű látványt nyújt. Az út meglehetősen keskeny, ezért szembejövő forgalom esetén az egyiknek félre kell állni. Ez sokszor elég körülményes, ám számomra kellemes meglepetés, hogy a közlekedő felek kifejezetten előzékenyek egymással szemben. Valószínűleg a vadregényes út épít ki egyfajta bizalmi viszonyt az emberek közé.

Az úton piros kereszt jelzést láttam, de igazság szerint nem nagyon figyeltem, mivel az út gyakorlatilag egyenesen a jegesbarlanghoz visz. Egyedül a  N 46° 29,437' E 22° 48,934' 1145 m [GCSCJB+MU] pontnál kell figyelni, ahol balra kell fordulni. Itt egy néprajzi kiállítás, egy bolt-kocsma található.

Érdemes letölteni a (Rozsda-szakadéktól a Szkerisórai-jegesbarlangig) tracket, ami ezen a túrán készült. A jegesbarlang közelében piros kereszt, piros pont, kék vonal, zöld háromszög jelzéseket láttam. Idő híjján sajnos nem sikerült ezeket bejárni, de a sok jelzésből az következik, hogy más úton is el lehet ide jutni. Valóban, a fent említett GCSCJB+MU pontnál kiderül, hogy a Spre Casa de piatră - Padis (A Kőház felé - Pádis) a kék háromszög, a Spre Totoşeşti - Arieşeni (Totoşeşti felé - Lápos) utakat pedig a piros háromszög jelzi, és mind a kettő a jegesbarlang irányába mutat.

A jegesbarlang

A jegesbarlangot évekkel ezelőtt még ingyen, bármikor lehetett látogatni egy helyi vezető segítségével, aki a jelenleg látogathatónál még mélyebb régiókba is elkalauzolta az érdeklődőket. Ma azonban - érzékenyen reagálva a fokozott érdeklődésre -, már csak pénzért, meghatározott látogatási időben lehet megtekinteni az amúgy lezárt barlangot.

A barlang 720 m hosszú, 105 méteres szintemelkedéssel, ennek azonban csak az Előcsarnok, a Nagyterem és a Templom nevű részei a látogathatók. A Nagy-rezervátum, Coman-folyosó és a Kis-rezervátum nevűeket csak tudományos kutatásra használják, amit a Kolozsvári Barlangkutató Intézet felügyel. Az itt található jég körülbelül 3500 éves és a térfogata nagyjából 75000 m3. A barlangban 0 °C körüli hőmérsékletre kell számítani, ezért célszerű legalább pulóver és hosszú nadrág viselete.

A barlanghoz lemenni egészen korrekt fém lépcsősoron lehet, ellentétben a korábbi állapottal, amikor csak risz-rossz, fából összetákolt, laza, csúszos alkalmatosságon, hevenyészett korlát segítségével lehetett lejutni. Azonban a lépcsőfokok most is elég szabálytalanul dőlnek, ezért hasznos a csúszásmentes cipő viselete, az utolsó szakaszon egyébként is jégen kell menni. A barlangban deszka folyosó és korlát van, ott már kényelmesen lehet közlekedni. Mivel az idegenvezetés - ami automatikus szolgáltatás -, román nyelvű, ezért - személyes tapasztalatom szerint - érdemes a csoport végére maradni, mert akkor kényelmesen lehet akár állványról is fotózni, ami az ilyen fénymentes helyeken nem hátrány, ha az ember figyel a színhelyességre is. Maga a látogatás 45-50 percig tart.

A barlang hétköznapokon 09:00-től 17:00-ig, hétvégén 10:00-től 18:00-ig van nyitva. Naponta hét csoport indul a következő időpontokban: 9:00, 10:20, 11:40, 13:00, 14:20, 15:40, 17:00. Bejutni 7 (veszett disznó módosíttatta az eredeti összeget - köszönöm) lejért lehet koponyánként. Felhívom rá a figyelmet, hogy lehet euróban is fizetni, de célszerű magunknál tartani kis címleteket, mert visszajárót csak lejben tudnak adni.

Az elmélet

Lássuk, báró Eötvös Loránd hogyan írja le a jegesbarlangok keletkezésének elméletét:

"(...)

Karst-képződmények (mert legjellemzőbben úgy nevezzük eme szaggatott mészképleteket) a Biharon 4000 lábon felül emelkednek, s éppen e körülménnyel függnek össze sajátságos jelenetek, melyeket e hegységnek még nyár derekán is hóval telt vermei és jégbarlangjai nyújtanak. E jégbarlangok örökös tele, ellentétben a nehány öllel felettök ülő nyári viránnyal, oly tünemény, mely magyarázatot kiván; legyen tehát szabad megkisérelnem, annak értelmébe tudományos fogalmak segítségül hivása nélkül is behatni.

Ki ne lett volna olvasóim közül már valaha pincében, s ki nem törte volna fejét gyermekkorában a talányon: nyáron hideg, télen meleg; mi az? S ne találta volna ki több vagy kevesebb szülői segítség után, hogy az csak a kút vagy pince lehet.

E szerint mindannyian saját gyermekkori észleleteik után jutottak azon ismerethez, hogy a felszín alatti földrétegek nem melegednek, de nem is hűlnek meg soha annyira, mint maga a földfelület. Hozzáteszem, hogy az ily pincék vagy éppen nem, vagy csak nagyon rövid ideig vannak kitéve a napsugarak behatásának, s így a főtényező, mely hőmérsékletüket meghatározza, a pince falait körülvevő kőzetek által a felszínről levezetett meleg.

Ezeket egybevetve, azon tételhez jutunk, hogy egy sziklának valamely pontjánál, mely melegét annak valamely más pontjától vezetés útján nyeri, a különböző időbeli hőmérsékletek közt kisebb különbség van, mint a kiindulási pontnál a megfelelő időkben levő hőmérsékletek közt. és mélyebbre ás: el kell hogy érje, azt a mélységet, melyben az egész év folyama alatt, a legérzékenyebb hőmérőkkel sem lesz képes hőmérsékletváltozásokat kimutatni. Hamarább mint reményli, talán már 4-5 ölnyi mélységben el fogja célját érni.

A hőmérséki különbségek e folytonos kiegyenlítése által a természet nem csinált egyebet, mint a közép számtani arányost kereste ki mind ama hőfokok között, melyek a felszínen az egész év folyama alatt egymást követték. Ugyanazon műtét ez, melyet egy hely évi közép-hőmérsékének kiszámításánál végezünk, s így e számitás eredménye s a felszínhez közeli földrétegek állandó hőmérsékének észlelete között megegyezést várhatunk. E megegyezést csakugyan kimutathatjuk, mert a látszólagos eltérések, melyek talán első pillanatban zavarba ejtenek, a föld benső melege által teljes magyarázatot nyernek.

(...)

Lépjünk tárgyunkhoz közelebb! (Azaz a Szkerisórai-jegesbarlanghoz - geo_CsN)
Mindazon hóvermek, melyekre a Bihart átkutatva bukkantunk, több öl mélységű tölcsér alakú üregek, melyek mintegy 4000 lábnyi magasságban sűrű erdővel borított helyeken nyílnak. E viszonyokból következtethetjük, hogy e helyek évi középhőmérséklete fagyponton alóli. Félek, hogy többen olvasóim közül, az előrebocsátottak után a kérdést mely foglalkoztat, már is ez egy körülmény által teljesen megoldva látják. A dolog még sem oly egyszerű.

A teljes megértés végett tekintetbe kell vennünk, hogy az említett mélyedések feneke három úton nyerhet meleget; először: mint már tudjuk, a kőzeten keresztül a felületről levezetett meleg által; másodszor: a lég által, mellyel érintkezik, és harmadszor a napsugarak behatása által. E melegforrások elseje, mely a fenéken a felszín évi középhőmérsékét, tehát egy fagypont alatti hőfokot törekszik fenntartani, egész év folytán se fogja a tél folyama alatt hullott havat megolvaszthatni.

Csekélynek tartom azon hatást is, melyet e tekintetben a lég melege gyakorol, mert egyrészt annak rossz meleg-vezetési képessége a hóval érintkező légrétegek jelentékeny megmelegedését nem eszközölheti; másrészt ez alsó légrétegek, mint a nyár tartama alatt leghidegebbek, s így legsűrűbbek, e külső légáramlásoktól ment helyeken csaknem tökéletes nyugvásban lévén, csak kis mértékben eszközölhetik a légnek keveredés utján melegedését. De ha a hó önfenntartási küzdelmében ez említett két körülménytől talán még segítségre is számolhat, úgy a harmadik hőforrás, a nap annál elkeseredettebben törekszik őt tüzes sugaraival megsemmisíteni. Tágítsanak bár a köröskörül emelkedő védbástyák csak percekre is e hatalmas ellentámadásainak: a pusztítás, melyet az ezek alatt véghez visz, iszonyú; az elkerületlen sors, olvadás. Talán sikerülni fog egy-két ily jól épített erődítményben a sziklafalaknak fagyasztó ölelésükkel éjjelenként behegeszteni a sebeket, melyeket nappal a nap sugári ejtettek; de ily esetek csak a kivételek közé tartoznak. Nagyon alkalmasnak tartom e hasonlatosságot arra, hogy tulajdonképpeni tárgyamra, a jégbarlangokra áttérjek. Valamint nem kis mértékben emeli egy várnak erősségét, ha biztos menhelyekkel van ellátva, melyekben betegeit, vert hadait ismét talpra állíthatja, úgy biztosítják a tél uralmát s szolgálnak menhelyeiül a jégbarlangok. Ítélje meg a tisztelt olvasó, mennyire jogosult e hasonlat.

Kössük az éppen leírt hóvermek valamelyikét egy a fenéktől oldalvást benyíló üreggel vagy barlanggal össze, s elkészítettük a mintát, mely szerint a Bihar-hegység jégbarlangjai alkotva vannak. Tudjuk, hogy a viszonyok közt melyeket mint a hóvermek keletkezésére szükségeseket emeltünk ki, e barlang falai állandóan a fagypont alatti hőmérsékkel kell, hogy bírjanak, és pedig annyival inkább, mert a napsugarak behatása ellen teljesen védve vannak. Ha most a nap a külső veremben hevesen tüzel, s az abban összegyűlt havat olvadásra bírja, úgy az ekként képződő víz a barlangba foly, s annak fenekével érintkezve, lassanként lehűl, s azon újra megfagyva jégréteget képez. Így történik ez napról-napra, még pedig nemcsak a hómezőről leolvadó vízzel, hanem azzal is, mely a verem nyílásán eső alakjában hull alá. A barlang jégrétegének ezek szerint csakhamar óriási vastagságura kellene nőnie, sőt az egész üreget be kellene töltenie, ha a természet egy időben a barlanggal nem alkotott volna a felesleges eltávolítására szolgáló kiömlési csatornát is.

E csatorna, melynek létezését mint a jégbarlangok keletkezésére szükségeset emeljük ki, a Scarisorai barlangban szemünkbe ötlik. A kép, melynek magyarázatául e sorokat írom, e barlang jég-stalagmitjait ábrázolja; a mód, melyen ezek keletkeztek, nem szorul hosszú magyarázatra. Említém már, hogy a víz a karst-féle mész-képletekben nemcsak nagyobb nyílásokon keresztül ömlik, hanem apró repedéseken, csöveken keresztül is szivárog a föld alsóbb rétegei felé. E vízerek bizonyára a jégbarlangok hideg boltozatához is el fognak jutni, s részben már azzal érintkezésben megmeredve, jég-stalactitokat képeznek; részben pedig a fenékre hullva, azon eleinte jégdombokat, utóbb oszlopokat vagy gúlákat, egy szóval stalagmitokat alkotnak.

(...)"

(Magyar Természetbarát Szövetség (Természetbarát Híradó 75. szám, 1998. /Eötvös Loránd különszám/))'
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (86 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.59 web: 4.85 átlag: 4.77

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


targonczas 2019.08.19 08:00 - Megtaláltam
A lada megvan, de sajnos jelszo nelkul. Uj a logbook is kulon zacskoban szarazon. Kicsit nedves a lada belseje, de elmegy.
Kerem a kepek alapjan az elfogadast.
[g:hu 1.6.4a]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.21 19:06]

IMG_20190819_090545IMG_20190819_090121
IMG_20190819_091225Screenshot_2019-08-19-09-00-21-872_g.hu
Csizmások 2019.01.11 17:16 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Csillagszóró1 2018.04.28 19:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Sajnos a doboz beázik. [Geoládák v2.2.3]

CsKaroly 2018.04.28 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mr Bean 2017.10.31 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam! Illetve a nagy hóban sajnos nem! Pedig turkáltunk rendesen! A barlangba a felnőtt jegy 11 lei a diák 8. A zsomboly NINCS KÖRBEKERÍTVE!!! A felvezető út viszont aszfaltot kapott. Kérném a találat jóváhagyását! Köszi. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.12.01 19:12]

D51C2DEE-6FE5-49FE-B995-D03834394B84AD011076-B4C3-49BA-B283-44908E4B8EFE
C437AB5D-B8D6-4286-986B-1CE64109806F 
Dipi 2017.09.08 17:32 - Egyéb
A doboz beázott. A füzetet mindenképp pótolni kell. Simítózáras tasak is jól jönne. Nem tudtam eldönteni, hogy rosszul rejtették-e a dobozt vagy sérült. talán érdemes lenne cserélni.

20170908_17343620170908_173737
20170908_173744 
Dipi 2017.09.08 00:00 - Megtaláltam
Május 1-én havazott. Akkor meg sem kerestük. Most egy kisebb csoporttal (Transilvanicum utazási iroda) jöttünk és ez volt az utolsó programpont, így jutott idő keresgélni. Megtaláltuk!
Sajnos szét van ázva a füzet, alig lehetett logolni.

A leírás sokat segít a megtalálásban. A rejtés óta komoly beton villanyoszloppá nőtte ki magát a csonk.

20170908_173744 
villon 2017.08.06 15:01 - Megtaláltam
Ördöngős völgyi kerékpártúra alkalmával felkeresve. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Párduc50 2017.08.03 17:00 - Megtaláltam
Remek rejtés, a barlang nagyon tetszett. Jelenleg a belépő felnőtteknek 11, gyerekeknek 8 Lei. nyitvatartás hétköznap 10-17, szombat-vasárnap 10-18.

0102
0304
0506
yan-chee 2017.07.27 18:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.53
Köszi a rejtést.

szlibud 2017.07.16 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Bovebben kesőbb. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

cosinus0 2017.07.15 12:41 - Megtaláltam
A barlangban jó hideg fogadott bennünket. A láda könnyen meglett, a koordináták elég pontosak voltak. Köszi a rejtést, a láda be van ázva, nem tudtunk bele logolni, szerencsére a jelszó még olvasható.

P1030259P1030272
GSdriver 2017.07.15 12:41 - Megtaláltam
A ládát megtaláltuk, de erősen be van ázva (pedig nem tűnik töröttnek). A logfüzetbe így most nem tudtunk írni. A jelszó még épp olvasható, de a következő errejárónak érdemes lenne hozni egy karbantartó készletet. A barlang érdekes, bár nem lehet egy lapon említeni a dobsinaival. No nem azért mert sokkal kisebb, hanem mert elhanyagolt, mint oly sok minden más errefelé. :( Viszont a közelben levő lakókocsisütödékben nagyon finom juhtúrós és áfonyás lángost lehet kapni. :)

20170715_124145xJégsztlagmitok
potika007 2017.06.04 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
A pünkösdi hétvégén ez a 2. ládánk. Sajnos nem olvastam el az előttem loggoló üzenetét így a láda nem lett felújítva a logfüzet vizes így a loggolás nem lehetséges bele.
Továbbra is él az előttem szóló üzenete ha valaki arra jár vigyen javítókészletet!

Köszi a rejtést!

Kata kincsei 2017.04.15 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.00
A mai napon ez a második ládatalálatunk kis csapatunkkal. A ládaleírás nagyon pontos, gyönyörű a táj, csodaszép a jégbarlang. Sajnos a logfüzetbe nem tudtunk belogolni mert nagyon el van ázva. Most már még nájlonba sincs beletekerve. Ha legközelebb valaki jár arra, érdemes lenne picit megrenoválni. Nagyon köszönjük ezt a rejtést.

Zaltas 2016.10.31 15:30 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést!

Bagira 2016.10.30 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.33
Megtaláltam. Sajnos a láda belülről nedves...

balpa 2016.10.30 00:00 - Megtaláltam
megvan

eFeS 2016.08.10 18:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Első erdélyi kalandozásunk keretében Terézzel, Gergellyel és BPeterDV kollégával.

Köszönjük a magyar rejtést!

BPeterDV 2016.08.10 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Mary Lou 2016.08.06 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megtaláltuk!
Régebben már voltunk itt, de akkor még nem ládáztunk.
Most egy hirtelen ötlet vezérelve néztük meg a barlangot és kerestük meg a ládát, kedves barátokkal.
Sajnos a láda kissé beázott a logbook elég vizes ráférne egy karbantartás.
Köszönjük.

IMG_6915IMG_6921
IMG_6930IMG_6931
mitibi 2016.08.04 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Jó volt ide visszalátogatni.
mitibi, Ilka, Sankó és Erzsébet.

panysti 2016.04.03 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Megtalaltuk. Egy hetvegi kikapcsolodas alkalmaval, nagyon szep a barlang es a kornyek is. 2015 ota le van aszfaltozva az ut a jegbarlangig. A lada nagyon el van azva a logbookba nem tudtam irni, aki legkozelebb megy cserelje ki esetleg, valoszinu nem zar jol a doboz es kulso zacsko is gyenge volt. A ladaleiras nagyon jo reg nem kaptam meg ilyen konnyen a ladat. Koszi

ocsike78 2015.07.02 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

somap 2015.06.24 12:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Quadozás közben jó célpontok, főleg mivel a láda valami látnivaló közelében van rejtve.

Dr.Lada 2015.05.02 16:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
A hosszú hétvégére egy rövidebb Erdélyi túrát terveztem a 3 napra, így a Szikláshegységre és annak is a Bihar részére esett a választás, hisz itt az 1800-as láda aminek a begyűjtésének épp most jött el az ideje. A ki és hazaútra meg pár az útba eső könnyebb ládák voltak tervbe véve. Ez a láda elvileg a hazaútra volt tartogatva, de mivel ma esett és így nem akartunk nekivágni a Bihar csúcsnak, ezt előrevettük, hogy következő nap a hazaút előtt hátha jó időt fogunk ki a csúcsra. Egy remek autóutat néztem ki nem az ajánlottat, igaz ez kicsit hosszabb, de jól járható és mégis vadregényes, hisz sziklaszoros, patak és minden van benne és még egy másik barlang is ami szintén fizetős. Így ezen az úton meg megállva jutottunk fel a jeges barlang parkolójához. A parkolás itt meglepő módon fizetős 5 lej, de elhittük, hisz számlát is kaptunk róla. A belépő már nem 10 hanem 11 RON, de ezt is simán megéri. Épp mikor felértünk indult le egy csoport, így kicsit várnunk kellett, addig megvettük a jegyünket, ami nagyon vicces, mert a régi 10 lejes jegy mellé adnak még egy jegyet ami 1 lej.:-) Amíg várakoznunk kellett legalább elsétáltunk kényelmesen a ládához és logoltunk, meg a kirakott asztaloknál árulóktól vettünk némi pálinkát és áfonyalikőrt. Végre eljött a pillanat és bemehettünk a forgókapun. A vadregényes vaslépcsőn lefelé haladva is már sejtettük mi fog a szemünk elé tárulni. A vaslépcső vége tönkrement, azt most falépcsővel helyettesítik. A barlangba egy kört lehet menni és remek jégcsapokat lehet csodálni, kár hogy a hátsó részekbe már nem lehet bemenni. Remek kaland volt.:-)

Thull 2014.10.23 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszönöm a rejtést!

jutics 2014.10.23 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Erdélyi kirándulásunk első napján kerestük fel a jégbarlangot. Tetszett az oda vezető út és maga a barlang is. Érdemes volt ide eljönni! :)

haywire 2014.10.23 11:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Erdélyi ősz 6/1
Nagyon szép barlang, szépen kialakítva a turisták számára. Szerencsére jókor érkeztünk, mert pont volt egy angol csoport itt akik megvilágították nekünk a látnivalót. :)
Köszi a rejtést! :)

Zsé 2014.08.15 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.48
Megtaláltuk!

Barlangi látogatás után kerestük meg. Szép és érdekes barlang, és nem utolsósorban jó mély is. Egy külön élmény lemenni a bejáratáig. :) Igaz mi nyári időszakban látogattuk meg ezért talán egy picit lenyaldosta a a "melegebb" levegő a jégképződményeket, de így is szép volt. Télen vagy kora tavasszal biztosan gazdagabb a látvány.
A barlangba érdemes vinni egy nagyobb teljesítményű zseblámpát, mert jó szolgálatot tesz. A barlanghoz végig kiváló minőségű aszfaltozott út vezet! Élmény rajta szerpentinezni :)

Köszönjük a rejtést!
Andika & Zsé

WalterBrothers 2014.08.05 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
SAS közösséggel, a "Bihar túránk" alkalmával. Gyönyörű hely, jó rejtés!
Köszönjük, WalterBrothers

Zsianor 2014.06.08 16:15 - Megtaláltam
Koszonjuk. Megtalaltuk.

lodoktor 2013.12.07 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Humanitarius off -road turank alkalmabol (Josikafalva-Tolvajko-Padis) ellatogattunk a barlanghoz is.Jeges csuszos havas ut volt egesz vegig, kernem a kepek alapjan a talalatiot elfogadni.Igerem visszamegyek meg oda:)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2014.01.09 19:25]

 
tomasz63 2013.07.06 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
OK.
Bővebben később.

Csuek 2013.07.04 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
A belépődíj 10 Lejre emelkedett. Nem kellett a megadott időpontokra érkezni, érkezési sorrendben, vezetés nélkül leengedtek minket. Az ajánlott úttól elérően, igaz nagy kerülővel, de autóval jó úton megközelíthető volt. Nem bántuk, meg szép volt a völgy, és bepillantást nyerhettünk a helyi életbe is.

 
perdix 2013.06.08 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.37
Meglelve! Köszi a rejtést!
Bihargós túra fő látványossága volt a barlang,ami nagyon tetszett.

sio 2013.04.21 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.31
Csapatos találat a kollégákkal.
Jó sokan aláírtuk a bejegyzést, Köszönjük a rejtést.

 
drbee 2013.03.21 09:23 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem sikerült megtalálni (pedig kerestük a hóban), de a barlang nagyon szép volt! [g:hu 1.4.26y] [wapon beküldött szöveg]

Kérném a rejtőt a megtalálás elfogadásához a képek alapján.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2013.06.04 19:25]

Emese62 2013.03.16 11:00 - Egyéb
Ragyogó napsütés, fagyos katlan meg volt a kontraszt! Újra itt!

lelcache 2013.03.15 17:30 - Egyéb
Másod ízben, ezúttal sirgalahadet kísérve jutottam el ide. Hatalmas volt a hó. A rejtekadó gyökeret megtaláltuk, de hiába ástunk ki a hó alól, a dobozt nem találtuk meg, pedig egy TB-t is itt akartam hagyni.

lelcache

ÁsunkÁsunk
Kiástuk 
sirgalahad 2013.03.15 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Barlang zárva, most kihagytam
Erős vasrács oltalmazza
Idefent is jól kifagytam
Hóesésben hótalpazva

Bár ástam a szép fehér hóban, de a láda nem lett meg.
Kérem a képek alapján az elfogadást.
Köszönettel,
Sirgalahad

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2013.04.18 17:25]

itt talpalni örömodafelé
ásáserős vasrács
carmin 2012.09.15 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Az eső után nagyon szép volt a táj, ahogy a felhők a hegyek között kúsztak. A barlangban nekem is a lejárat tetszett jobban, a méretek lenyűgözőek. Ahogy Molka írta, ez a kis túra 22,5 km lett. Nem kicsit fáradtunk el, másnapra pedig a Nagy-Bihar csúcsát terveztük be.

molka 2012.09.15 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Mivel egész délelőtt esett átterveztük a programot így barlanglátogatás mellett döntöttünk. Felsőgirdából a piros kereszten indultunk, lassan haladtunk, egy-egy időszakot a fenyőfák alatt töltve az eső miatt. A barlang nekem nagyon tetszett, főleg a levezető létrasor, és a barlang hatalmassága. Visszafelé a kék jelzést követve részben a betonúton haladtunk, de csodás sziklafalak között, hatalmas barlangokat érintve. Köszi az élményt!

 
Kanton család 2012.08.25 15:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Sajnos a barlang töredékét sem mutatják be.Így nagyobb haszonra lehet szert tenni,
gyorsabban cserélődik a fizetővendég.
Sokkal többet vártunk.

macska 2012.07.10 11:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
A H725 családdal, szinte drive in megtalálás. Barlanglátogatás után Zsolt gyorsan előhalászta a dobozt.
Köszönöm a rejtést!
Jenő

Garda délutánés reggel
A parkoló közelében
 
h725 2012.07.10 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Macskával közös hét Erdélyben. Szenzációs hely. A szállásunk pont Felsőgirdán volt, úgyhogy elég közel voltunk a jégbarlanghoz. Az odavezető út legalább akkora élmény volt, mint maga a célpont. Egyrészt csodálatosan szép, ahogy a hatalmas sziklafalak , majd óriási rétek, mezők közt kanyarog, másrészt pedig, ez általában egyautónyi út, tehát a szembejövőknek előzékenynek, udvariasnak, találékonynak kell lenniük... Maga a barlang jó mélyen van, és a kinti rekkenő hőség után először jólesik a hideg, egy idő után azonban jól meg lehet fázni, pulcsikat vigyetek feltétlenül magatokkal. Köszi a rejtést !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt (2x)

Odaúton 1.Odaúton 2.
Kisebb konzultációBallagunk lefelé...
OdalentÉletkép a visszaúton...
pappgyorgy & Aniko 2012.01.06 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.88
Kellemes túrázással egybekötve...

M.Kristóf 2011.09.25 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
16 km-es túra közben levadászva. Indulás a kék sávon vissza piros kereszt jelzésen.
A rejtést köszönjük: M.Kristóf + MGY69 és a túrázós csapat egy része (Szabolcs, Albert, Csenge, Detti)

megvan 
MGY69 2011.09.25 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.71
A táj csodálatos, a barlang is szép helyen van és a lejutás is izgalmas. Maga a barlang (lehet túl meleg volt) kicsit olvadt állapotú. A leírásokba szereplő szép képződmények inkább március végi hókupacokra emlékeztettek. Megközelítésnek én inkább a kék (sáv) jelzést ajánlom. Végig az Ördöngős völgyön (betonút) amíg a jelzés fel nem visz a hegyre. Innen erdőben vezető ösvényen, legelők, házak mellett elhaladó utakon mehet az ember. Kb 6-6,5 km (csak oda), betonúton kocsival is végig lehet menni és onnan már jóval rövidebb és szebb. A piros kereszt jelzés jelenleg poros, koszos útépítéses " kiépítettet" út , sajnos néha a szép kilátást és látványt is feledteti. Mi körbementünk. Oda kék sáv vissza piros kereszt, így kb. 16 km.
A rejtést köszönjük: MGY69, M.Kristóf + a túrázós csapat egy része (Szabolcs, Albert, Csenge, Detti)

Ördöngős völgykék túrajelzés melletti látkép
a jeges barlangból kinézve 
Apexsek 2011.08.22 10:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Érdekes jelenségek ezek a jégbarlangok.
Pofon egyszerű fizikai jelenség párosul egy jó helyszínnel, s máris kész a sokszor csodálatos jelenség!

puhanyuszi 2011.08.22 10:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Brezkóval, Frogirl-el, Oceansoul-al, Gyűjtővel.

licuxd 2011.07.28 08:10 - Megtaláltam
Igen. GMT [g:hu 1.3.16] [wapon beküldött szöveg]

bence máté 2011.04.23 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.85
ok

carSfamily 2011.03.14 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Amikor itt jártunk, mi még nem voltunk regisztrált kincskeresők. Tényleg csak a játék kedvéért kerestük meg a ládát, VERBOLA segítségével, a gyerekek nagy örömére. Az akkor készült videó azonban megörökítette a jelszót, és a lányok logolását is! Így szerintem ez egy teljes értékű megtalálás! A barlang az fantasztikus! Szerencsére a lejárót szépen felújították, így egészen kényelmesen, balesetmentesen lehet lejutni. A túrát lovas szánnal terveztük, de a hirtelen jött meleg miatt csak lovas kocsi lett belőle. Az apróbb kényelmetlenségeinket a gyönyörű panoráma és a jó társaság kárpótolta.
Köszönjük a rejtést!

Ez aztán a verda!Panoráma 1.
Panoráma 2.Fentről...
Lentről...Lent vagyunk!
Jég, jég...Hihetetlen!
Itt kell lennie!
Megvan! 
ZoLiza 2010.08.24 20:42 - Egyéb
Fotocellás kapu a jégbarlangnál.

Helga09 2010.08.14 07:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.86
A barlangig autoval mentunk fel az idoszuke miatt. Nagyon kellemesnek tunt a 0 fok koruli homerseklet, a kinti fullaszto, 30nal is tobb miatt. Igazi feludules, de azert a hatara mindenki vegyen valamit, kulonben elegge megreszketosodik odalent. A lepcso, ami a melybe vezet, erdekes, nem art kapaszkodni es ovatosnak lenni.
Szep hely, de aki teheti, aprilis vegen, majusban latogassa meg, mert a hallottak alapjan, akkor a legszebb.
A lada hamar meglett a pontos leiras es koordinatak alapjan. Megtalaloja Mancs. Koszonjuk a rejtest!

kupec 2010.07.26 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.23
Bár az autókat leraktuk az alsó parkolóban, most simán fel lehetett volna jutni a tetthelyre. Rengeteg turista volt.
Érdemes menetközben néhány helyen megkóstolni a frissen sütött, áfonyalekvárral töltött palacsintát. Csak a frissen sütött játszik, hidegen nem az igazi.

Emese62 2010.07.03 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Bihargós nyílt túrán látogattunk el ide csodálatos! Köszönöm!

ZoLiza 2010.07.01 20:41 - Egyéb
Egy érdekes hír.

Nyisor 2010.06.15 00:00 - Megtaláltam
Megvolt.

FoJo 2010.05.23 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Kellemes vasárnapi túra, szép idővel és gyönyörű panorámával. Az autót a falu (Felsőgirda) szélén hagytuk és a piros kereszt jelzésen mentünk fel, és a kék sáv jelzésen jöttünk le, az Ördöngős-völgyön keresztül, érintve és meglátogatva a Jánoskapu-barlangot.
A jégbarlang nagyon érdekes, mindenképpen érdemes lemenni. A belépő 7 Lej. Szerencsénk volt, mert nem volt lenn senki, de mire felmentünk igencsak megsokasodtak a túristák. Ajánlott kesztyűt vinni, mert a le/fel-jutáskor odafagy az ember keze a vaskorláthoz :-)
Ez egy olyan pontja az Erdélyi Szigethegységnek, ahová nem csak a láda miatt megy el az ember.
Köszönjük a rejtést!
Anita & Józsi

 
Skalp 2010.05.15 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.19
1999-ben jártunk itt először. Öreg nénikét megkerestük egy házikóban, félretolta a tűzön a levest, kezébe vett egy újságot és felballagott velünk a barlanghoz. Alig bírtuk követni. Leengedett minket, addig ő olvasgatott odafent. Akkor még bejárható volt minden üreg. Beültünk a jégfülkékbe. Csodálatos volt.
Most büfé és szuvenyír árusok sora fogadott, a barlangig vagy 10 helyen árultak kólát, csipszet, napszemüveget, műanyag szarokat. Mindenütt szemét. Lehangoló volt. Ez a hely is elvesztette varázsát. Sajnálom!
De a fiamnak, aki nem látta régen, annak tetszett a jégbarlang. Más is biztosan így lesz vele.
Mama Utánál vigasztalódtunk egy jó csorbával. Az még mindig jó!

Jégsárkány 
VERBOLA 2010.01.23 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.95
Felsőgirdától mi lovas szánon tettük meg az utat a néprajzi múzeumig. A panoráma tényleg szép volt,a meredekebb részeken a lovak mellet gyalogoltunk ,de így legalább átmelegedtünk.A barlang bejáratánál telefonáltunk,hogy bejuthassunk,még várakoztunk megkerestük a ládát. A GPS nem ott mutatta a ládát ahol tényleg van, a WEBes leírás alapján meglett. A ládában lévő kukazsákba újra csomagolva visszarejtettük a ládát.A barlang nagyon szép bár a villanyt hamarabb lekapcsolták mint ahogy mi szerettük volna.Hazafele út "izgalmas" volt mert a szán a lejtőn a cujkától felbátorodott kocsissal gyorsabban siklott mint ahogy szerettük volna.

waldegard 2009.10.27 12:00 - Megtaláltam
:)

turboka 2009.10.27 12:00 - Megtaláltam
A ládát megtaláltuk és áthelyeztük a N46 29.441 E22 48.598 koordinátákra. A hely nagyon szép, érdemes megnézni! Nem volt időpontkor induló barlangtúra, hanem úgy 10-15 perc ácsorgás után előkerült a felelős a faluból, és beengedett minket, hogy körbenézzünk. Nem tudom, hogy nyáron is így van-e, de hétköznap ősszel így működik a rendszer. (Aminek mi nagyon örültünk, mert 4 perccel késtük le a kiírt időpontot.)

Wano 2009.08.17 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.00
A láda sajnos nem lett meg, mivel nem volt kedvünk keresgélni a környéken (az nyilvános WC-ként üzemel). Nagyon jó lenne, ha a következő megtaláló áthelyezné a dobozt, amennyiben a láda tulajdonosa ezt nem tudja megtenni és ehhez hozzájárul. Kérem a láda elfogadását.

Az autót a földút elején hagytuk (kb.: N46 27.675 E22 49.603), innen a barlang 6 km a Piros kereszt jelzést követve, két óra alatt kényelmesen fel lehet menni. A barlangtól a Piros háromszög jelzésen mentünk le a kocsmához/vegyesbolthoz. Innen sétáltunk vissza a folyóvölgyben az autóhoz.
A barlang tényleg nagyon érdekes, megéri felkeresni. Értelemszerűen vigyetek magatokkal meleg ruhát (pl.: pulóver + esőkabát)!

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2009.08.24 09:00]

Útközben felfeléA barlangból felfelé nézve
 
hacsate 2009.07.31 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.41
Régi szerelmese vagyok a Bihar-hg.-nek. Jóformán minden táján túráztam már, a Nagybihar alatti Krataraktáliáktól a Pádison túli Szamos-bazár vidékéig. Az aranyosfői-fennsík még fehérfolt volt idáig számomra. De bizton állíthatom, hogy a sok autót leszámítva az egyik legszebb tája a Bihar-hegységnek.
A XVIII. E.K.E. tábor egyik túrája vezetett az Aranyosfői jégbarlanghoz. Felsőgirdáról indultunk a P+ -en fel a fennsíkra, a jégbarlanghoz, majd tovább a K-- -on le az Ördöngös-vgy-be és tovább Felsőgirdára. Ez egy 17km-es túra, amit szerintem mindenki kibír. Ezt azért írom, így mert azt olvasom, hogy autókkal közelítik meg többségében. Szerintem túrával érdekesebb megérkezni egy ládához, mint majdnem végig autóval. Pláne ha ilyen szép helyen vezet az út, nem is beszélve arról, hogy az autónak sem használ ezen az úton közlekedni. A rejtőnek először akartam személyes e-mailt írni, de nem tette publikussá elérhetőségét.
A társaimmal közösen próbáltuk megtalálni a ládát, amíg vártunk a barlangba való bejutásra. Kettőnknél is volt GPS. Ennek ellenére, a leírás és a fotók segítségével sem lett meg a láda. Igaz minket is zavart a sok emberi hulladék. Lehet, hogy többet kellett volna keresgélnünk, de kicsit már undorodtunk és menni kellett a barlangba.
Ha lehet ez alapján elfogadni a találatot. Pedig jobb lett volna megtalálnom személyesen. Ez lenne a 3. bihari ládám
Ha mód lesz rá, a barlang után, az ösvényen továbbmenve, kellene találni egy nyugodtabb helyet, ahol kevésbé lenne veszélyben a láda.
Köszönettel.

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2009.08.24 09:00]

Felfelé a FennsíkraFelértünk
Jómagam a bejáratnálSzerintem itt kellene lennie.
A barlangbanTovább a K-- jelzésen
Ördöngös-vgy szorosaE.K.E. tábor Várasfenesen
Gyömi 2009.07.23 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
A Ténéré klub által szervezett motoros túra állomásaként kerestük fel. Nagyon tetszett a barlang! Köszönjük!

 
miszterember 2009.07.17 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.43
Köszönöm a rejtést!

jiimbo 2009.06.13 10:32 - Megtaláltam
Remek! [wapon beküldött szöveg]

Wazowski 2009.06.07 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.60
Szep volt! Koszonjuk!

szelt 2008.10.31 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.64
nyugdíjas túra 2/1

belus01 2008.10.25 13:30 - Megtaláltam
Csoportos gyalogtúra a barlanghoz(16 km).

Puszkany 2008.09.19 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.13
Az időjárást figyelembe véve döntöttünk a jegesbarlang mellett. Nem bántuk meg. A kocsit a vegyesbolt mellett hagytuk (N46 28.969 E22 47.642) és innen másztunk fel a 400m-rel magasabban lévő barlanghoz, az út kb. 1óra és 2,5km hosszú. A mai napon mi voltunk az első látogatók, a lakatot előttünk vette le a pénztáros a bejáratról. A lejárat alsó harmada kissé beteg, a lépcső használhatatlan. A barlang csodaszép, megérte felmászni. A láda és környéke egy szabadtéri wc-hez hasonlít.

 
kl 2008.09.19 11:20 - Megtaláltam
Erdély-járás Puszkányékkal.
Érdekes a barlang. Csak a rejtek vált nyilvános illemhellyé az utóbbi időben.

ghiago 2008.08.10 09:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.52
Sajnos a láda nem lett meg. A láda környékét az emberek WC-ként használják. Kérem a láda elfogadását.

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2008.08.11 20:13]

Köszönjük az elfogadást és a rejtést! A hely hihetetlenül csodálatos, a feljutástól kezdve /rossz út a szakadék szélén/ a barlangba való lejutáson át /biztonságos fémlépcső a semmi felett/ a lenti varázslatig! Román csoporttal mentünk le, az egyikük így kiáltott fel: "Nem is hittem volna, hogy ilyen szépségek léteznek az országunkban!" Az országunkban...
Fent azt az információt kaptuk, hogy a másik 16 km-es utat elkezdték aszfaltozni, hátha könnyebb lesz pár hónap múlva a megközelítés!

Mytikas 2008.07.23 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

 
H. Gábor 2008.06.20 16:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Torockó Túra 2.7.15
Búcsúzóul +400 m szint fel a csúcsra, pár száz jeges lépcső le a tölcsérbe aztán fel, majd -400 szint vissza a parkolóba. Természetesen ezt is érdemes volt megtenni.
Indulunk haza, csodás hét volt a csodák földjén.
Köszönjük ERDÉLY!!!

"Trianonba akarok menni, a dolgokat a helyükre tenni,
Hogy lehessünk Nagyszalontán, családi körben eztán.
Hisz, amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad:
Kolozsvár, Pozsony, Zenta, Munkács, Udvarhely, Arad
Mert hát, MAGYAROK LEHETÜNK EGYENKÉNT,
DE LEHETNÉNK EGYEK MIND,
MAGYARKÉNT!"

 
Luxi69 2008.06.20 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Torockó túránk utolsó ládája. Levezetés képp még feljöttünk ide, lekűzdve a 400 m-es magasságkülönbséget :)
A barlang nagyon szép volt. Megérte a fáradságot!!!

kar1o 2008.05.31 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltuk!

12
3 
zoszabo 2008.05.03 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.58
Sziasztok! A barlang megközelítése nem volt egyszerű. Többször fenntakadtunk az autóval, de a látvány megérte.
Üdv: Zs&Z.

zoszabo
BejáratAlulról
JégcsapokCápa?
BelülrőlItt van!
Nagy az örömWeekend ház?
Ezt megérdemeltük 
zyg 2008.04.24 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.30
A barlang csodaszép volt! Kösz a rejtést.

Taxte 2008.03.16 12:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.43
Egy nagyon jól sikerült GEOlógiai tanulmányúton voltunk Erdélyben 2008. március 14-19. között. A kirándulás vezetője, egyetemi oktatónk geológus, és már sokszor járt a Kárpátokben és az Erdélyi-középhegységben is, ezért jól ismeri e helyek természeti kincseit. Én már jártam a környéken itt-ott korábban, de ezeken a helyeken egy-két kivételtől eltekintve még nem. Számomra éppoly érdekesek volt a geológiai és a természetföldrajzi látnivalók is. A csapatban még két földrajzos és egy matamatika szakos hallgató volt, és egy klasszikus ladával jártuk be Erdély ezen részeit. A bejárt útvonal: Budapest-Nagyvárad-Kiskoh: Medve-barlang-Vasaskőfalva-Boga telep felé-Vaskohi-karsztfennsík-Rézbánya környéke-Rozsda-szakadék-Vartop-hágó-Aranyos völgye-Aranyosfő környéke: Ordancusi szurdok-Szkerisórai-jegesbarlang-Szohodoli márvány-Detunáta-Verespatak-Szolcsvai-búvópatak-Todai-hasadék-Torockó (Székelykő)-Nagyenyedi-kőköz-Nagyenyed-Remete-szurdok-Gyulafehérvár-Ompoly-völgyi olisztolitok-Déva-Arad-Budapest.
A számos geológiai (és földrajzi) érdekesség felfedezése és a túrázás mellett jutott idő és lehetőség egy kis GEOládázásra is. A felkeresett ládák:
GCRozs - Rozsda-szakadék,
GCSCJB - Szkerisórai-jegesbarlang,
GCGYSZ - Gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház.
A tavasz ellenére az előbbi két láda több méteres hó alatt lett volna fellelhető, melyeket inkább nem ástunk ki.

A több méteres hó miatt nem találtam meg (fotókkal illusztrálva), kérem hogy a rejtő fogadja el megtalálásnak! Köszönöm! Élménybeszámoló és további fotók később!

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2008.03.27 10:04]

A láda valahol arrafelé, de túl nagy a hó!!!Barlangtúra előtti megbeszélés
Nem könnyű ekkora hóban-jégben lejutni a szakadékdolina 50 méteres mélységébe!Jégsztalagtitokkal
MeSa 2007.10.06 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Sajnos a láda nem lett meg, mert lemerült a kütyü, mire odaértünk!
:-(
A barlang nagyon tetszett!

Köszi: Ágó, Laci, Sanyi

Kérném a rejtőt a megtalálás elfogadására!

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2007.10.10 17:45]

ZoLiza 2007.08.24 14:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.67
Sajna nem találtuk meg.
A barlang csodaszép volt! Köszönjük a rejtést.
Ellenben találtunk egy nagyon jó forrást : N46 28.204 E22 49.717 898m
Amennyiben lehetséges kérem a rejtőt a megtalálás elfogadására. Köszönöm.

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2007.10.01 20:46]

tika67 2007.08.20 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.98
Minden évben több hetet töltünk Balcesti (Balktelep) kis házunkban, nekünk ez a főhadiszállásunk. Időnk rengeteg, ezért át a hegyeken jutottunk el az Aranyos-völgyébe. 30 km jó két óra alatt. Visszafele már az Aranyos-völgyén, Torda - Kolozsvár - Hunyad útvonalon jöttünk. Valószínű régen is így volt, de csak most tudatosították bennem, hogy fát nem lehet közúton szállítani, csak erdészúton, és mivel az emberek ott többnyire abból élnek, hogy írtják az erdőt, és majd minden udvaron dolgozik a szalagfűrész, aszfaltot azok az utak még egy pár nemzedékig nem fognak látni. Jövőre csak eljutunk a Vigyázóra, Medve-barlanghoz, meg a környéki ládákhoz, ezért addig biztosan beszerzünk egy Lada Nivát.

Csuhás 2007.08.08 09:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.14
Másodszor vagyok itt, de megint nagyon tetszett. A közelben táboroztunk és a nap első ládikája lett volna ha megtaláljuk. De félóra keresés után feladtam, tul sok ott a kaka. A barlangba most csak a bejárati részhez lehet lemenni. A jég képződmények nátrium lámpával vannak kivilágítva, no itt próbáljon valaki fehér jeget fotózni. A barlang tetszett, köszönjük!

Dalma, Débora, Csuhás

[Jóváhagyta: geo_CsN, 2007.08.15 10:09]

Ott kezdődik a jégÚt a minuszba
D & DCsúúúúúszik!
KivilágítvaPiramis
Jegek mindenfeléEmlékfotó
CsudaszépKözeli rétek
lgaga 2007.06.13 12:35 - Megtaláltam
később

Csapdoki 2007.05.26 16:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.90
Egyszerűen számomra az ilyen jelenség eddig elképzelhetetlen volt .Ajánlom mindenkinek hogy megnézze.

erchegyia 2007.05.26 15:30 - Megtaláltam
Torockó-túra 7/10

csi/2 2007.05.26 15:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.46
Megvan!

MikiCache 2007.05.26 15:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Erdély - Torockó túra.
A Havasrekettyei vízesés ládakereséséhez hasonlóan, ebben az esetben sem az eredeti tervet követtük. Előbb elmentünk a messzebb levő Rozsda-szakadékhoz, majd onnan jöttünk ide. Eredetileg egy egészen más úton szerettem volna elvezetni a Csapatot a jeges barlanghoz, ami önmagában gyönyörű, viszont hosszú és ez már nem fért volna be az időnkbe.
Így aztán addig zötykölődtünk azon a borzadály úton, mindenféle letérések nélkül, míg elértük az észak-keleti irányba induló P3 jelzést. A gond most már csak az volt, hol tudjunk 12 autóval biztonságosan parkolni? Elindultam helybélit keresni, főleg annak a nagy, füves, nyitott kapus teleknek a tulaja érdekelt volna. Nem kellett sokat keresni, mert egyszer csak azt veszem észre, a telek dombos részén levő házból felém szalad egy helybéli. Ő volt az, és persze azért jött, hogy felajánlja telkét, persze nem ingyen. Akkor azt mondta, menjünk csak nyugodtan, majd miután visszatértünk, meg fogunk egyezni. Így is tettünk. Elleptük a telkét, majd nyugodtan elindultunk a P3 jelzésű turistaúton.
Felérve a barlang elé, megkerestem a barlang-őrt. A belépő 5 lej/koponya. Kérdeztem, hogy milyen csoportos jegye van, erre ő, hogy ilyesmi itt nem létezik és a gyerekeknek sincs kedvezmény. Na erre aztán elkezdtem üzletelni a fejével. Első szóra nem ment, igaz ezt nem is vártam el tőle, de végül meggyőztem, hogy nekünk is jobb lesz, ha csak 3 lejt fizetünk fejenként, és neki is, mert mi nem kérünk számlát.
Visszaérve a parkolósunkhoz kérdem, na autónként mennyire gondolt? Azt mondja 3 lej/autó. Jujj de szép gondolatai vannak, mondom én. Na idefigyeljen jó ember. Van egy olyan ajánlatom, miszerint mindketten áldani fogjuk a mai napot. Beülünk az autókba és egy barátságos, nagy köszönöm-el elhajtunk, vagy adunk autónként egy lejt. Gondolom a jó levegő, meg a stresszmentes élet teheti, mert vágott az agya, az utóbbit választotta.
Egyébként a barlang mindig is tetszett, habár azt a bizonyos odavezető utat én jobban kedvelem, na meg az Eszkimó-jegesbarlangot:-)
Köszönjük a helyet a rejtőnek.
MikiCache és Anikó

Parkolónk madártávlatból...és közelebbről
ÖsvényenÖsvényen
KilátásA jegesbarlang fentről
Jön a CsapatA parkolóban
Márta 2007.05.26 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
később

vonós3as 2007.05.26 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Ok.

Csigabiga 2007.05.26 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
O.K!
A Mikicache által szervezett Torockó-túra alkalmával.

ssophie 2007.05.26 15:00 - Megtaláltam
Torockó-túrán

Levin 2007.05.26 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
.

radpeter 2007.05.26 15:00 - Megtaláltam
O.K.

kulisz 2007.05.26 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.63
II. Erdély (Torockó)-túra 6.

részletek, képek később

jspanyik 2007.05.26 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Torockó-túra (8/10).

red6t6 2007.05.26 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.38
Köszi a rejtést!
Torockói turné klímatizát állomása. A felfelé út kellemes izzadásban telt, úgyhogy jól esett egy kis hűs. A barlangban annyira kevés fény van, hogy egy normális képet sem tudtam csinálni a belső részről a szappantartómmal. Kicsit szaladósra sikerült a lenti tartózkodás...:-( Nem tudom mennyi ideig tudja még tartani magát a jég, de remélem megmarad még legalább 3500 évig.
Lefelé menet betértünk egy fafaragóhoz, aki nem volt tisztában a piacgazdaság működési elvével, így nem sikerült vele üzletet kötni...bánhatja...bánhatjuk! :-)

A rönk szélénMegtalálta
Starway 2 hellMegyünk fázni
FogpiszkálóOnnan ide
VasG 2007.05.26 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.21
Nagyon érdekes, hogy pár méteren belül mekkora hőmérsékletváltozást tapasztaltunk. Tényleg megvolt az a bizonyos lépcsőfok, ahonnan már fáztunk. Hihetetlen, milyen régóta ott van már a jég, jól bírja a felmelegedést.

BiBoLi 2007.05.26 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Torockó-túra 4. napja, sokadik felejthetetlen élménye !!! Köszönöm a rejtést !!

zöldfülű 2007.05.26 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Giccs-parádé 8. Végre fázhattam egy kicsit :)
Köszönöm a rejtést + az egész túrát
Ui.: még mindig képtelenség :((

leparkoltunkfelkapaszkodtunk
lenéztünklemásztunk
benéztünkel(le)hűltünk
megszámoltunkkinéztünk
felnéztünkle vagy fel (?) de csak néztünk, néztünk
MukiJames 2007.05.26 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
A Rozsda-szakadek megcsodalasa utan masztunk fel a barlanghoz.

A barlang nevet valoszinuleg meg egy jo darabig nem fogom megjegyezni, de a latvany annal maradandobb volt. Sajnos eleg popularis a hely, hatalmas volt a tomeg a bejaratnal, illetve a felfele vezeto turistauton is volt forgalom rendesen.

Eddig meg nem jartunk jegesbarlangban, ugyhogy mindenkepp erdekes es emlekezetes volt az elmeny. A barlangon kivul a felfele vezeto turistaut kornyezete is nagyon tetszett, eddig ilyet csak a Milka-reklamokban lattunk :)

Erika, Muki

kivancsifancsi 2007.05.26 14:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Erdélyi túra, 4. nap, 8. láda

A Rozsda szakadéktól jöttünk át ide. A barlanghoz vezető utat nem a mi autóinknak találták ki, ezért a patakparton leparkoltunk és onnan gyalog közelítettünk. Csengivel a hátamon a 400 méter szint egy kicsit megizzasztott, de a barlangban volt lehetőségünk fázni egy kicsit.
Ez a harmadik jégbarlang ahol jártunk. Eddig számunkra a cseh Macoha barlang tetszett a legjobban, de ezt is nagyon élveztük.

ZsuzsiBarlang szája
ZsuzsiHó és jég
BentrőlJégcsap
CsengivelCsengivel
CsengivelOtt parkoltunk
ésKata 2007.05.26 14:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.27
Csak vízálló bakancsban érdemes lemenni, a meleg ruha is ajánlatos.
Voltak iskolás csoportok strandpapucsban. Én nem ajánlanám, ők is biztos megbánták már.

mint egy jégrozmárez már vonulás felfelé
Zergi 2007.05.26 14:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Fogtam!
A torockói túra negyedik napján, a Rozsda-szakadéktól jöttünk át ide. Szinte járhatatlan úton közelítettünk kocsijainkkal, MikiCache jóvoltából sikerült leparkolnunk egy családi udvar füvén. Felszerpentineztünk erdőn-mezőn keresztül a barlanghoz. A kánikulában átizzadva még felöltöztünk! Tiszta dunszt, de a barlanghoz lefelé ereszkedve megérte, mert a 30 valahányból a 0 közelébe süllyedt velünk együtt a hőmérséklet. Látszott a lehelletünk, csúsztott a lépcső és a hó is, kis sár is volt közben. Aztán a barlang: Csodavár nagyságú száj, az oldalán már jégcsapok. Lejjebb nagy-nagy terem, benne körben a jégen fa járda. Némi világítás ami állvány nélküli fotózáshoz B idővel elég, de a mi kompakt gépeinknek édes kevés. Ami mégis lekapható volt, azt nagy kattogtatások közepette lefényképeztük. Nálam a jégbarlangok között még mindig Dobsina vezet.

TájképRét
Útban lefeléA barlang szája
Jégcsapok a bejáratnálMintha cseppkövek lennének
Más szemszögbőlBejárat-kijárat
TükörképBúcsúcsapok
balumaci 2007.05.26 14:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Erdély - Torockó-túra 7.

A részletek később.

SagiK 2007.05.26 14:15 - Megtaláltam
Kicsit megkésve indultam a csapat után, nekem még volt egy kis nyelvtanfolyam a közeli boltban. Miután ettem pár falatot, a többiek után indultam. Volt akit sikerült is utolérnem, pedig ez sem volt teljesítménytúra.
Nagyon jó volt lemenni a barlangba, ott legalább nem volt olyan meleg.

Akebono 2007.05.26 14:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Torockói túra

ozeki 2007.05.26 14:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
ok

Hz 2007.05.26 14:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.70
TTT

Erdei ösvényenLádaszemszögből
Jég és lépcsőA barlang méyén
scele 2007.05.26 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
ok

lelcache 2007.05.26 14:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.86
A közös Torockó túra keretében. Bővebben, képekkel nemsokára, ha utolérem magam. Itt hagytam fagyoskodni Euro Bear TB-t.

lelcache

L@zy 2007.05.26 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Erdély - Torockó-túra 6. pontja (igazabol a 7. ;)

Miki azzal kezdte, hogy aki meg nem jart jeges barlangba annak nagyon fog tetszeni, de aki volt tavaj az "AZ" tura alkalmaval az eszkimo barlangba az nem fog ettol elajulni. En az elso csoporthoz tartoztam, igy nekem nagy elmeny volt. Most mar nagyon kivancsi vagyok az eszkimo barlangra is.
Hihetetlen volt, mint egy idoutazas lemenni a plusz 30 fok koruli nyarbol a 0 fok koruli telbe. Visszafele kevesbe volt kellemes. :)

Képek késöbb

szipeti 2007.05.26 13:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.73
A Torockó-túra keretén belül kerestük fel a barlangot. Nagyon jó hely, főleg ilyen melegben. A ládát egy kicsit keresni kellett.

 
veszett disznó 2006.11.16 17:07 - Egyéb
A ládát föltettem a geocaching.com-ra.
veszett disznó

MataPeti 2006.10.31 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.15
Szép túra volt, jó idővel,még egy kutya is elkísért minket Felsőgardától, ő mutatta az utat nekünk; fájó szívvel hagytuk ott, mikor beszálltunk az autóba.
A barlangba sajna nem tudtunk lemenni, mivel egy lélek sem járt már ilyenkor arra.

Tourinform irodaTalán nem itt lesz...? A kutya sem tudja
Omlás 2006.10.22 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.03
1

Pupu 2006.10.22 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.13
Négy napra tervezett, de a zavartalan ügymenet jóvoltából három nap alatt befejezett Erdélyi túra, Omlás társaságában. Indulás Bp.-ről okt. 20.-án éjjel 2-kor, hazaérkezés 22.-én éjfélkor, autóztunk 1200 km-t. Végig jó időjárás, harmonikus, jó hangulatú túra. Megtalálások: Havasrekettyei vízesés, Vigyázó, Sebesvár, Kolozsvár, Székelykő, Toroczkay vár, Tordai sóbánya, Szkerisórai jégbarlang és Rozsda-szakadék.

Csodás volt! A kocsit, nem akarván kínozni, még a szerpentin alatt, azt út menti karámszerűségben hagytuk. Alig gyalogoltunk egy kicsit, felvett egy fiatal román pár a Daewoo Matiz kocsijába. Szegénynek az alján csak úgy dübörgött a kőverődés! Néhány kanyarral később félre is állt az emberünk. Kisvártatva felvett egy Aro, már voltak hatan a platón, de mi is elfértünk, ez felvitt csaknem a fennsíkra. Onnan egyik útitársunkkal, egy hollandussal mentünk tovább. Közben beavattuk a geocachingba, a ládát már ő találta meg, fogadkozott, hogy ő is játékos lesz. A barlang nagyszerű, megérte feljönni! Lefelé végig gyalog, jó tempósan. Kb. négy óra volt az egész.

Első ládájánál a hollandus (balról)Hívogató bejárat
KipillantásHűvös fogadtatás
Autókínzó szakasz 
Zsu. 2006.08.19 12:15 - Megtaláltam
Mikulással és Fűkockáékkal.

Fűkocka 2006.08.19 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.07
Kerek 3 ora a csodavártol. [wapon beküldött szöveg]

pénztárbarlang
ismerősekbejárat
jegekbanda
tömegezek is jegek
régi útmindenféle parkolók
Mikulás 2006.08.19 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Csodálatos pádisi hosszúhétvége Fűkockáékkal! A 4 nap alatt felhőt is alig láttunk, egy csepp sem esett. A mérleg: 9 .hu-s erdélyi láda, egy román és 4 .com-os láda. A GCgalb-nál és a nagyváradi .com-os ládánál elsők lettünk :)
Mielőtt elindultunk volna szállásunktól (Csodavár mh.) felkerestük a Ponor-rétet, illetve az ott rejtőzködő .com-os ládát Fűkockával. Természetesen a Hamlet-kaput sem hagytuk ki :) Reggeli után aztán elindultunk a Szkerisórai-jegesbarlang irányába...
Mit is mondjak? Először is a barlang bejáratig autózható. Na jó, kis autóval 3-400 méter maximum. A rejtés jó, szerintem teljesen korrekt. A koo. is elmegy. A megmutatandó hely pedig pompás. Nagyon szép barlang. Persze a tömeg túrista, a kiépített barlang más hangulatú, mint az Eszkimó-barlang, ahol tegnap jártunk. Mindenesetre nagyon köszönjük az invitálást! Sosem jöttem volna el, ha nincs fenn a gc.hu-n. Szerintem maradandó emléket nyújt.

Zsu + Mikulás

Indulás!Szuper a panoráma felfelé...
Ezt nevezem szép időnekLefelé
az ott már jég...hova csöppentünk
Ott a kijáratSzép ez a barlang
A "színpad"Múzeum a parkolónál
Foxi2 2006.08.14 18:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.45
Nem kis nehézségek árán,de sikerult ELSONEK lenni !
Három napos Padis tura levezetésenek szántam ennek a ládának a megtalálását.Nem gondoltam volna,hogy az ott látottakkal vetekethet valami,de ez a környék is fantasztikusan szép,már amennyire a felvezető ut minősége engedte a nézelődést.Már az ide vezető hágón való átkelés is fantasztikus látványt nyújt,de a Felsőgirdától való felkapaszkodás páratlan elményben részesiti az arrajárót.Én egy régebbi Passattal tettem meg az utat es állíthatom,hogy csak az vállalkozzon erre,akinek nagy rutinja van az uttalan utak járásában.(nekem sikerult serülés nélkül megjárnomaz utat :-) Aki szemelygepkocsival felmerészkedett az uton annak azt ajánlom,hogy az utolsó ponttol(néprajzi kiállítas,bolt,kocsma),már tényleg gyalogosan folytassa az utját. Az ottani lakókocsis büfében remek lángost lehet kapni kb 120 Ft értekű pityenkáért.A barlang fantasztikus,habár a megvilágításon picit lehetne javitani.A nyitvatartásról csak annyit, hogy mi meg este 6-kor is lemehettünk a hetfői napon.A láda helyét nem tudtam pontositani,de szerintem a megadott adatok alapján könnyen meg lehet talalni.
A tartalmát egy kis üveg pálinkával könnyítettük, ami tényleg nagyon
"ütős".
A nehézségekről csak annyit,hogy Padisról való elindulás után az auto hűtővíz hőmérséklet mutatója forrást mutatott de a motor nem volt túl forró es nem tudtam eldönteni,hogy minek higgyek.Ugyhogy egy szerelővel kivetettem a thermosztatot es folyamatos fűtéssel probáltam a mutató kedvében járni.Utolag kiderult,hogy az erzekelő romlott el.
Sok sikert a további keresőknek !
Köszönöm a rejtést!

utona barlang szája
ki itt belépsz .....amikor az arcra fagy a mosoly
az elsők (Gábor és Zoli )
ilyennel könnyű feljutni
ütés előtt :-) 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.