geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1434. Kerékpárral a Fertő-tó körül 1. (GCfer1)
Térkép 1.
Térkép 1.
Térkép 2.
Térkép 2.
Kerékpárút a szőlők között
Kerékpárút a szőlők között
Nádas a nyugati parton
Nádas a nyugati parton
Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere
Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere


Kócsag
Kócsag
Alkony a Fertő tavon
Alkony a Fertő tavon


Szélesség N 47° 44,234'
Hosszúság E 16° 39,131'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.08.15
Megjelenés időpontja: 2006.08.15 22:47
Utolsó lényeges változás: 2016.09.25 18:33
Utolsó változás: 2018.04.10 22:05
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 56000 m
Megtalálások száma: 205 + 1 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


szöveg
WAP
1. A ládát a Fertőrákos-Mörbisch közötti kerékpárút közelében egy vízszintesen nőtt fatörzs alá rejtettem. A jelszó első része a ládában található.
2. A jelszó második része az adott koordinátán levő oszlopban található tárgyra felirva. (3 betű). Keresd a damilt.
3. A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava. (6 betű)
4. Az utolsó előtti jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)
5. A kilátó felső szintjén levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve.

(Fertőrákos és Balf között a kerékpárút új nyomvonalon megy, megköszönném, ha elküldenétek a trackjét.)

WAP vége

Földrajzi áttekintés

A Fertő-tó az osztrák -magyar határon, a Lajta -hegység és a Soproni -hegység által határolt területen fekszik. Közép -Európa harmadik legnagyobb és egyben legnyugatibb sztyeppei tava. Hossza 36 km szélessége 7-15 km, vízfelülete 309 km2 amelyből 75 km2 tartozik hazánkhoz..A víz rendkivül sekély, átlagosan 1 m alatti, de a két métert sehol nem haladja meg, emiatt víze nyáron könnyen felmelegedik, nemritkán eléri a 30 C-ot
A tó vízében és iszapjában magas a nátrium koncentrációja, amely különböző anionokhoz kapccsolódik. Emiatt víze erősen lúgos és sós. Ennek van pozitiv és negativ hatása is : a tófenék iszapja gyógyhatású a keleti part viszont szikesedik.
A tó környéke földtanilag a Kisalföldhöz tartozi, amely dimbes-dombos és nyáron hűvösebb , csapadékosabb mint az Alföld.A tó keleti partja azonban szikes, sós tavaival, homokos síkságaival, egy-egy, inkább már csak idegenforgalmi látványosságnak meghagyott gémeskútjával inkább az Alföldre hasonlít mint Kisalföldre. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni - hegység nyúlványa.
A tó nevét adó "fertő" szó jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely. Ez részben ma is érvényes, hiszen a magyar rész vízfelületének 4/5 -ét , az osztrák rész felét nád fedi.
A tavat két patak táplálja: a magyar oldalon Fertőrákosnál a Rákos -patak, az ausztriai oldalon pedig a Wulka -patak. Mesterségesen nem sikerült eddig szabályozni a tó vízállását, a patakokon és néhány forráson kívül csak a csapadék pótolhatja az elpárolgott vizet. Állandó partvonala ezért nincs is, vízfelületének kiterjedését folyton változtatja, többször ki is száradt. Általában 100-120 évenként történik meg, hogy vize teljesen eltünik

Növény - és állatvilág

A Fertő tó élővilágát alkotó növények és állatok kedvelik vagy legalábbis tűrik a sós vizet. A legjellegzetesebb növénye a nád. Felületének jelentős részét többé-kevésbé összefüggő nádas borítja.
A tó környéki dombokon szőlőművelés folyik de sok a gyümölcsfa is.Weiden am See-ben a cseresznyevirágzás majdnem akkora esemény tavaszonként, mint Japánban. A tó környéki bükkösökben és tölgyesekben 20 orchideafaj virágzik amelyek védett növények.
A tóban sok a ponyt és az angolna, de az elmult századok alatt legalább 50 féle hal volt honos. Halászatuk fortélya ma már csak néprajzi érdekesség.
A Fertő tó madárvilága a kiterjedt nádas miatt igen gazdag, közel 300 madárfajt tartanak nyilván, amelynek majd a fele fészkel is itt.
A Fertő tó és környéke elnyerte a Világörökség címet a kultúrtáj kategóriában 2001 decemberében.

Az útvonal

A túrát érdemes Sopronból indítani. Fertőrákos felé induljunk és útközben lavadászhatjuk a GCkecs és GCfpp ládákat. A multi első pontját, a ládát Fertőrákos és a Mörbisch (Fertőmeggyes) közötti kerékpárút melletti erdőben rejtettem el még a magyar oldalon,egy vízszintes törzsű fa alá.  N 47° 44,234' E 16° 39,131' 165 m [GCfer1-1] Vigyázzatok, a ládától mintegy 50 méterre egy méhészet működik.

Ahogy átérünk a határon Mörbishbe( Fertőmeggyes), kerékpárosok légióival találkozhatunk. A túra során a B10 jelzésű kerékpárutat kell követnünk ami végigkalauzol minket a tó körül. Az út végig jól jelzett , kicsit zavaró viszont, hogy a tó felé letérő ágak is B10 jelöléssel vannak ellátva így nem egyszer előfordul hogy egy kereszteződésbe két irányba is folytatódik a kerékpárút. A tájékozódás megkönnyítése érdekében a tó körbejárása során készült tracket innen , az útvonalon található vízvételi helyeket pedig innen tölthetitek le. (letöltés után textként elmenteni, majd gpx-re átnevezni a kiterjesztést)

A városka strandjához kiépített kerékpárút vezet. A strandon a kerékpárok számára külön parkoló van. A strand tiszta , gondozott nagy területű. A fürdőhely területén található kikötőből hajóval átkelhetünk a tó keleti partjára.
A túra következő állomása Rust (Ruszt) amely mindössze 5.5 kilométerre fekszik Mörbischtől.. A városkát kétféle kerékpárúton is megközelíthetjük: az egyik a szőlők között felkaptat dombra , a másik a tó felöli oldalon halad. (A track a szőlőhegy felé vezető változatot tartalmazza) A kerékpárutat a szőlők között húzódó gazdasági utakból alakították ki. A kerékpár- és gazdasági utakon - a célforgalmat kivéve (értsd a szőlősgazdák járműveit kivéve) tilos a gépjármű közlekedés.
Rustot jobb kéz felől elhagyva Oggau (Oka) felé folytatjuk utunkat.

A két város között található a multi 2. pontja  N 47° 49,431' E 16° 39,427' 148 m [GCfer1-2]
A jelszó második részét az adott koordinátán található oszlopban található plusszos doboz rejti. (3 betű) Amennyiben a mikroláda ismét eltünne a jelszót a  N 47° 49,483' E 16° 39,452' 145 m [GCfer1+2. pont alternativ] koordinátán található tábla segítségével is összeállíthatjátok: Jegyezzétek fel az első sor első, a harmadik sor harmadik és a negyedik sor negyedik betűjét.
Az út ezen a szakaszon már eltávolodik a tótól, a nádas egyre szélesebb, a partot nem is lehet megközelíteni.
Oggaun átkerekezve egy laktanya és egy srand mellett haladunk el. Az országút melletti kerékpárutat elhagyva kanyargós mezei kerékpárúton haladunk tovább. Ezen a szakaszon az út megtréfálja azokat, akik először járnak erre. Egy nagy U kanyart ír le, és az embernek az az érzése támad, hogy már megy is hazafelé. Hamarosan a Wulka folyát keresztezzük a kerékpárút fahídján, majd az 50-es út mellett folytatódó kerékpárúton begurulunk Donnerskirchenbe (Fertőfehéregyháza)
A község határában talákozunk a B12 -es kerékpárúttal ami egészen Joisig (Nyulas) párhuzamosan fut a B10 úttal.. Már itt eldönthetjük, hogy utunkat az emelkedőkkel-lejtőkkel tarkított hegyi úton folytatjuk vagy maradunk a sík terepen futó B10-es úton. (A multi pontjai a B10 út mellett helyezkednek el)
Utunkat "díszlövések" kísérik , ugyanis többnyire szőlők között haladunk, ahol automata madárriasztók riogatják pukkanásaikkal a seregélyeket. A kerékpárosok szőlőültetvénybe történő betévedésének megakadályozására szolgálnak az alkalmazott vegyszerek nevével ékeskedő táblák.

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) mellett elhaladva de még Jois (Nyulas) előtt találjuk a multi 3. pontját  N 47° 57,097' E 16° 46,471' 126 m [GCfer1-3] A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava.
Joistól 5 km-es enyhén dombos , lejtős úton érhetünk Neusiedl am See-be (Nezsider) A várossal szintre teljesen összeépült Weiden (Védeny) amit elhagyva a Zitzmannsdorf-i réteken kerekezünk át. Ez egy füves sztyepp, amelyet régen hatalmas marhacsordák népesítettek be. A terület szigoruan védett , tilos a kijelölt utakról letérni. A nádas egyre gyérül, keskenyedik, egyre jobban rálátni a tóra. Az út itt egy néhány kilométeres szakaszon nem aszfaltos, hanem aprószemű zúzottkővel borított .

Hamarosan egy kilátóhoz érünk ami egyben Fertő -tó kerülő túránk első részének utolsó előtti, 4. állomása  N 47° 53,371' E 16° 51,267' 123 m [GCfer1-4] A jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)

A multi utolsó5. pontja  N 47° 49,528' E 16° 47,928' 122 m [GCfer1-5] az Illmitz előtt található kilátótorony. Az 5. jelszórészlet: A kilátó lépcsője melletti oszlopon levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve
Akik egy napos túrát terveztek, azok Illmitzből áthajózhatnak Mörbishbe.

A túra leírásában nem taglaltam részletesen az érintett települések nevezetességeit. Ezt megtaláljátok dr. Bodor Pál: Kerékpárral a Fertő-tó körül c. könyvében ami a Frigoria kiadó gondozásában jelent meg. A könyv tartalmazza a környékbeli szálláslehetőségek jegyzékét is.
Rengeteg információ található még a tóról és a környező településekről a http://ferto-to.lap.hu/ honlapon.

Kérlek benneteket, hogy a multit ne autózzátok le. Egyrészt több ponthoz - még a közelébe sem - lehet eljutni autóval mert vagy természetvédelmi területen fekszik, így gépkocsival járható utak nincsenek vagy csak a helyi szőlősgazdák használhatják. Másrészt az útvonal bejárása nélkül szegényebbek lesztek egy varázslatos élménnyel. Harmadrészt nem tartom sportszerű dolognak az autós teljesítést azokkal a ládászokkal szemben , akik kerékpárral teljesítették a távot.

Ládatörténelem:

2007. jul.12.

A 2. állomásnál hiányzik az a bizonyos objektum, csak az alapja van meg. Az ott lévő alumíniumtáblára Veszett Disznó ládásztársunk felírta a jelszórészletet. Köszönet a segítségért.

2008 jul 19

A 2. állomáson a jelszó egy plusszos dobozba került. Köszönet HZ-nak a kivitelezésért.

2009.06.14

A 2. ponton az ismételten eltünt mikroláda pótlása.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (143 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.54 web: 4.74 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

ésKata 2018.05.20 08:10 - Megtaláltam
22 elvetemült Zöldsportossal együtt kerekezve.

ha2 2018.05.20 08:10 - Megtaláltam
Zöldsportos pünkösdi bringatúrán a Fertő-tó körül.

Zergi 2018.05.20 08:10 - Megtaláltam
Fogtam!
Első nap: Sopron - Fertőrákos, 2. nap Fertőrákos - északi kör - Illmic, át hajóval Fertőrákosra, 3. nap visszahajózás Illmicbe, onnan a déli kör Sopronig.
Ajánlom mindenkinek Fertőrákoson a Horváth Ház Panziót!!!

IMG_0252IMG_0285
IMG_0298IMG_0309
IMG_0313IMG_0320
IMG_0325IMG_0345
IMG_0344IMG_0354
IMG_0359IMG_0377
IMG_0405IMG_0411
IMG_0417IMG_0420
IMG_0425IMG_0428
EmesESE 2018.05.19 17:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.26
Megtaláltuk. 🙂
A pünkösdi hétvégét egy nagyobb csapattal, 14 fővel a Fertő-tó mellett töltöttük. Elsődleges cél, mivel nem mindenki szereti a Geoládázást a tó körbetekerése volt Fertőmeggyes-Ilmic közötti kompolással, Fertőrákosi szállással.
Igy az első nap meglett a GCMITS majd estére a GCfer1 láda 85 km-es tekeréssel, szép időben, és érzéklehető "szembeszéllel".
A ládában a logbook elázott, cserére szorul, az 5-ös pontnál a rejtő segítségét kellett kérni a helyes jelszó megfejtéséhez.

Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

csehipest 2018.05.12 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Köszi a rejtést.
Egy kellemes kis tekerés volt kis bemelegítés a Tour de Balaton előtt.

Pimpi69 2018.04.07 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm.

Gábor75 2018.04.07 13:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Pimpivel és Ágival. Természetesen kerékpárral. Tavaly kezdtük, de akkor nem jutott idő a teljes körre, így visszatértünk. Szerintem pont ideális időjárás volt, se hideg, se meleg és viszonylag gyenge szél. Tetszett! Köszönöm a rejtést!

kobcikrajci 2017.10.20 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.57
A környező ládák szokásos vonzereje miatt két részletben teljesítve. Az első két pontot visszaúton Sopronba találtam meg gyönyörűen napos, őszi időben. Közben jócskán bolyongtam a tó feletti szőlődombok között. A második felvonás már hűvös, ködös napra maradt, ekkor Hegyeshalomból indultam némileg alulöltözötten. Sajnos a nap kibukkanására hiába vártam, délre csak annyit csökkent a köd, hogy nem csapódott ki rajtam a nedvesség. :) Azért így is szép volt, főleg a cseresznyevirág-szakasz forrása, pihenői, érdekes mondái. Ismét óriási élmény volt a csodás díszletek és infrastruktúra között haladni!

 
geogirl:) 2017.08.16 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Megtalaltam😀😀

elina 2017.07.13 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Két nap alatt körbetekertük a Fertő tavat és felkerestük a ládákat is! Az utolsó pont kicsit nehézkes volt,de sikerült rájönnünk!

ahhoj 2017.07.13 13:40 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

Murus 2017.06.21 19:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Az érdem Cicáé, aki lényegében nem egyszer, hanem kétszer kerülte meg a héten a tavat, mert ugyan darabokban került, a nagy hőség miatt este és éjjel tekert, de mindig visszajött értem. Maradt a napközbeni főleg autós ládázás, kevés bringával és több gyaloglással. Este amikor már hűvösebb volt, akkor Cica bringára pattant és oda-visszatekert. A trecket megpróbálom majd feltölteni. Szerinte a 2 bringás láda volt a hét csúcsa, dehát ő elfogult. :-) Minden pont simán meglett, szépen rejtett. Murus és Cica

P_20170619_115516P_20170619_121653
P_20170619_11513420170620_184117
20170621_19202720170621_192118
20170621_19170020170621_210254
katika 2017.06.16 16:00 - Megtaláltam
Részletek később.
Sikerült megtalálni ezt a ládát is. Ez volt az idei első bicós láda. Nagy élmény volt. Az elején még esett az eső, de délutánra már a nap is kisütött. A cseresznye most érik, igen sokat ettünk útközben. Köszönjük!

 
tarsolyos 2017.05.30 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
KÖSZÖNÖM!
Nagy élmény volt!
Nem is gondoltam, hogy ilyen sokan tekernek a tó körül,....és nagyon sok Magyar!
Azért volt sok unalmas nádas és szőlős is.
Sajnos nekünk nem sok vizes partszakasz jutott.......

P1300096P1300149
P1300159P1300166
P1300169P1300239
P1300248P1300257
P1300259P1300265
P1300269P1300271
P1300279P1300291
mayagabor 2017.05.06 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltu, köszönjük!

VP 2016.09.18 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.50
Fertő-tó kerülés két soproni barátommal. (Már mindkét oldalon bicikliztem korábban, de még soha nem kerültem meg a tavat.) A Lővérekből indultunk, és az óramutató járásával egyező irányban kerültük meg. Az előző napi hidegfront és eső után tiszta, napos-felhős, kicsit szeles, de biciklizésre nagyon jó idő volt. (A lehűlés miatt csak a fürdés maradt végül ki.)
Én országúti biciklivel mentem, végig kellemes laza, nézelődő, beszélgetős tempóban, 140 km.
A ládát kicsit nehezen, de megtaláltam (újra kellett olvasni a leírást), utána kis kitérő a GCFERT ládához. A 2. ponton a mikrót nem találtuk, és én a pótjelszót se tudtam értelmezni, köszönöm a rejtő segítségét. A többi ponttal nem volt baj.
Illmitztől folytattuk a GCfer2 pontjaival, majd Sopronban a GCVFST multival fejeztük be a napot.

geogerike 2016.08.11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.09
Kicsit össze-vissza, de négy nap alatt az összes pont meglett. A 2. ponton a mikrót nem találtuk, a legkézenfekvőbb oszlop aljánál volt egy törött bilincs. Kicsit fura egy bringás multinál, hogy az első ponton a láda egy szuper lejtő közepén van. Amúgy a túrát nagyon élveztük, köszönöm a segítséget és a rejtést!

pataiadri 2016.07.25 19:54 - Megtaláltam
Másik irányba mentünk, nem akartunk rohanni az utolsó komphoz. A fürdés elmaradt, így simán elértük volna. Jó kis túra volt, jól elfáradtunk.

bgecco 2016.07.10 22:04 - Megtaláltam
2 nap, 147 km, 41 geoláda. Nagyszerű kaland, köszönet!

Pogacsa1 2016.07.07 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
A Fertő tavi és környékbeli bringázás keretében keresve. Érdekes volt megtapasztalni az osztrák határőrök kitelepülését minden átkelő ponthoz. Köszönöm a rejtő segítségét a megfejtéshez. Köszi a Rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (230 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu