geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1438. Román kori rotunda és Szent László kútja (SK) (GCbeny)
Rotunda
Rotunda
Kopjafa
Kopjafa
Templom
Templom
Szent László kútja
Szent László kútja
Kápolna
Kápolna
Rejtek
Rejtek

Szélesség N 47° 55,264'
Hosszúság E 18° 38,589'
Magasság: 133 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.08.09 15:13
Megjelenés időpontja: 2006.08.25 19:15
Utolsó lényeges változás: 2017.04.30 21:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Baloghék
Felhasználó: G&C
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 250 m
Megtalálások száma: 174 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP-BEGIN
A jelszó 1. része a koordinátán lévő kopjafa északi oladalának alján levő családnév.
A jelszó 2. része a ládában.
WAP-END

Tartalomjegyzék

Megközelítés
Ládáról
Környezet
Forrásmunkák


Megközelítés:
Párkányból(Stúrovo) északra a 76-os úton Bénybe(Bíňa).


Ládáról:
A jelszó 1. része a románkori rotunda közelében  N 47° 55,261' E 18° 38,557' 134 m [GCbeny+rotunda] egy kopjafa  N 47° 55,264' E 18° 38,589' 133 m [GCbeny-1] északi oldalán, a felirat utolsó sorában szereplő családi név. Itt lehet parkolni  N 47° 55,235' E 18° 38,535' 130 m [GCbeny+tér].

Ha szeretnéd megnézni a rotundát belülről is, kulcs a plébánián N 47° 55,290' E 18° 38,589' 135 m [GCbeny+plébánia ].

A láda Szent László kútjától  N 47° 55,699' E 18° 38,181' 126 m [GCbeny+kút] nem messze egy fa  N 47° 55,680' E 18° 38,165' 135 m [GCbeny-2] tövében található.
A gépkocsit itt  N 47° 55,704' E 18° 38,243' 130 m [GCbeny+gépkocsiparkoló] hagyhatod.


Környezet:
A falu történelme
Bény község a Duna menti síkság keleti részén, Garam menti területen fekszik.
Bizonyított, hogy ez a vidék már több ezer évvel ezelőtt is alkalmas volt a letelepedésre. A községben már négy évtizede rendszeresen folynak ásatások. Tudjuk, hogy már 6 000 évvel ezelőtt lakott település volt a falu helyén. Az első cserépedényleletek ebből az időből valók.
Kelták, rómaiak, hunok, avarok, magyarok telepedtek le itt. A keltáknak már megerősített telepük is volt. A települést a római birodalom idején Marcus Aurelius császár elfoglalta. Az avarok több évszázadig uralták a környéket. A gyűrű alakú erődítményt az itteni nép ma is avarsáncoknak nevezi.

Honfoglaló őseink a 9. században jöttek e területre. Géza fejedelem a bényi sáncvárat katonai erőddé alakítatta. Fatemplomot és kolostort építtetett.
Ezt a sáncvárat utolsó terjedelmes formájában I. István király építette ki. A három félgyűrű a Garamra támaszkodik. Hossza: 5 200 m és 107 ha területet ölel magába. Szent István király még koronázása előtt itt gyűjtötte össze hadát a pogány magyarok ellen. Segítségére Hunt és Pázmán német lovagok jöttek, s Istvánt lovaggá ütötték.

István Hunt lovag fiának Bynnek adományozta e helységet és környékét. Erről kapta a település a nevét.

A mai Bény a múltban két községre oszlott, amelyek a sáncváron belül terültek el. Azt a települést, amelyik közelebb volt a Garamhoz, Alsó-Bénynek hívták (később Kisbény), a másik község volt Felső-Bény (később Nagybény). Ezek egyesüléséből keletkezett Bény.

A bényi Szentkút története és Szent László legendája
A legenda szerint Szent László király vizet fakasztott a bényi sánc völgyében. Egy alkalommal Szent László királyunk kisebb csapattal üldözői elől menekült. Alkonyatkor már fáradtak voltak és megálltak pihenni a bényi külső sáncvölgyben. A katonák és a lovak imár szomjaztak. Szent László király kihúzta hüvelyéből a kardját és leszúrta a füves földbe. Föltekintett az égre, fohászkodott a Szűz Anyához. Mikor kihúzta kardját, víz fakadt a helyén. Forrás keletkezett, amiből szomjukat olthatták a fáradt katonák és állataik.

Hogyan lett a kutacskából Szentkút?
A község mellett a külső sánc (földvár) északi végének völgyében, közel a Kétyi patakhoz volt egy bőforrású kis kutacska. Ez a terület a Herceg Pálffy féle uradalmi birtokhoz tartozott és a közelben lakott a birtok bérlője.
A legenda szerint a múlt század második felében történt:
A bérlő nem nézte jó szemmel, hogy a kutat látogatva ay emberek legyúrják a gabonát, ezért a kutat a domb oldalából földdel betöltette. Másnap jelentették neki, hogy a kút forrása feltört és elmosta a beledobált földet. Tiszta vize újra csobogva folydogált az éren át a patakba. A bérlő dühös lett és egy urasági szekeret megrakatott piszkos trágyás földdel, négy ökröt fogatatt elébe és odavontatta a kúthoz . Betöltette a kutat, úgy gondolva, hogy a trágyától bűzlő betöltött kúthoz nem jönnek majd az emberek. A következő nap reggelére a kút erős forrása kidobálta a szennyet és nagy részét elhordta a patakba. A béresgazda ezt jelentette az uradalmi intézőnek. A bérlő megparancsolta, hogy a völgyet hagyják meg legelőnek, a kútra pedig szabadon járhassanak az emberek vízért. Fakápolnát csináltatott a forrástól keletre.
A nép a történetet csodának tartotta és Szentkútnak nevezte el a kutacskát.
A fakápolna 1925. évben leégett. Az új kegykápolna a Szentkúttól délre épült, és a lourdesi Szent Szűz tiszteletére lett felszentelve.

A Tizenkét apostol rotundája
Eredetileg románkori kápolna, a 12. századból származó egyházi komplexum. A templom építését körülbelül 80 évvel megelőzte. Téglából készült, a vakolatot nem dolgozták el rajta teljesen simára. A vasból készült simítólapokat tűzben megmelegítették és forró vassal rásütötték a vakolatot. Ezt a műveletet a második világháború utáni időszakban a javításnál is alkalmazták. Sisakszerű tetejét fazsindely fedte. Középcsúcsán Szent István király apostoli kettőskeresztje látható. Román stílusban épült, de a középkor után két barokk ablak is került rá, a mennyezetre és az oldalfalakra barokk stílusú freskók.
Az épület 1683-ban megrongálódott, és több mint 70 évig állt gondozatlanul.
Csak 1755 után lett barokk stílusban felújítva. 1944-ben - a bombázás következtében - levált a kápolna barokk vakolata, és előjött az eredeti románkori. A második világháború utáni restaurálás alkalmával az oldalfalakról eltávolították a felső vakolatréteget és előkerültek az eredeti románkori falfestmények töredékei. A mennyezetet egyszínűre festették be. Megtalálták a románkori ablakokat is, a két barokk ablakot befalazták. A szentély ablakainál a megmaradt festmények az apostolokat ábrázolják. A körfalban 12 boltíves mélyedés, ülőke van. Ebből arra következtethetünk, hogy a 12 apostol tiszteletére építették. A 12 mélyedés úgy van kiképezve, hogy ha a benne ülő személy a falhoz teszi a fejét és énekel, más-más hang hallatszik. Ha délről számítjuk, akkor az első mélyedésből a legmélyebb, az északiból a legmagasabb hang halltszik.
A körkápolna talaja téglából van kirakva. Kuti Pál plébános szerint ezen a helyen állt a keresztút, mert a rotunda keresztelőkápolnaként is szolgált.


Forrásmunkák:
Bény
Bény Várak.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (126 db): környezet: 4.37 rejtés: 3.92 web: 4.47 átlag: 4.25

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Sir Pajszer 2019.05.19 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Köszi!

Mikulás 2019.03.30 14:25 - Egyéb
12 éve jártam itt a ládát és persze a helyszíneket megkeresni. Most egy kis szombat délutáni, a tavaszi olvadás miatt picit megduzzadt Garamon történő vízitúra miatt vetődtem erre. Remek választás volt az időpont, mert most bőven volt víz a gyors folyású Garamban. Bényen a híd közelében tettem vízre a deszkát és nagyon kényelmes (már-már lusta) tempóban majdnem 18 kilométert haladtam lefelé a Dunáig és azon átkelve Esztergomig. Mindezt két és fél óra alatt, ami jelzi, hogy bizony ez a folyó folyik! :-) Sehol nem kellett átemelnem, végig deszkán voltam és leginkább a kis zúgókat élveztem, ahol csak "forrt" a víz. A nyugodt szakaszokat gyors szakaszok váltogatták. Jellemzően 5-7 km/h, de itt-ott 11 km/h sebességet is elért a folyó sodrása. Kis túlzással ugyan, de nem alaptalanul hívják a Garamot a "Dunakanyar vadvizének". Úgy gondolom, leszek itt még vendég! Tavaly csak Garamkövesdről eveztem le a Helemba-szigetig, de most fentebbről indítottam. Legközelebb azt hiszem Zselízről kell indulni, ott is vannak izgalmasabb részek...

Szerintetek egy jó kis vizes multi a Garamon? A torkolatnál lévő kis szigeten a végládával?

IMG_5102IMG_5105
IMG_5111IMG_5113
IMG_5115IMG_5117
IMG_5118IMG_5119
pihe 2019.03.17 12:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Kirándulás a családdal Visegrád-Esztergom-Szlovákia érintésével.
Nagyon tetszett a község. Tiszta, rendezett mindkét ládapont is.
A leírást olvasva, rácsodálkozik az ember az idő relatív fogalmára... 6 ezer év!
A felvidékre már azóta szerettem volna ellátogatni, mióta olvastam Szomolai Tibor lebilincselő Felvidéki ​saga c. könyvét.
Nem tudom, hogy csak a vasárnapnak volt-e köszönhető, de nagyon kellemes, nyugis volt a felvidéken kicsit barangolni.
hint: a kopjafán lent a legalját nézd!

P1020076P1020077
P1020078P1020079
P1020085 
monic1006 2019.03.02 09:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Oroszkára tartottunk a Hadimúzeumot meglátogatni. Kis kitérővel éppen útba ejthető volt a láda mindkét pontja, de sajnos túl sok időnk nem volt itt körülnézni. Sajnos a körkápolna zárva volt.

Mindent összevetve egy nagyon kis kellemetes napot töltöttünk félig a Felvidéken, félig a Börzsönyben. :)

Köszönjük a láda-rejtést! ;)

szsoutdoor 2019.03.02 09:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Az Oroszkai Hadimúzeum meglátogatása előtt pont útba esett. érdemes volt ezt a kis megállót megejteni. Köszönjük a rejtést!

Molli 2019.02.15 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.14
Köszönöm a rejtést!

Kerticsorbi 2019.02.08 13:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

N.Zs. 2018.10.22 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Mindkét pont tetszett, ahová a pontok csábítanak, bár a Szent László kútjából egy csepp vizet sem tudtunk kicsikarni és a kálvária fülkéi is üresek.
Szép, tiszta 2017.04.30-án kihelyezett logbookba írhattunk. A zöld tollamat hagytam benne,mert csak ceruzák voltak.

IMG_1900IMG_1902
IMG_1903IMG_1904
IMG_1905IMG_1908
IMG_1909IMG_1913
IMG_1912IMG_1914
IMG_1917IMG_1916
IMG_1915IMG_1910
paul 2018.01.20 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VaVi 2017.11.01 16:35 - Megtaláltam
köszi :)

Skalp 2017.09.11 13:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.67 súly: 4.20
Mindkét hely gyönyörű, köszönjük!

-1-2
Szemán 2017.08.06 20:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kobcikrajci 2017.06.26 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.56
Felvidéki geotúra. Szép helyeket mutat a multi, a templomkert számtalan emlékénél jócskán el lehet időzni. A kápolnakert árnyas fáival tett jó szolgálatot a növekvő hőségben, illetve hatalmas, szép, új láda is került a rejtekbe. Itt viszont kifejezetten parkoló nincs, a sorompó előtt-mellett fér el egy gk.

20170626_111706_resized 
Göde 2017.05.29 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
A rotundát körülvevő parkban az egyházközség, a Szt. László kút környékén a közmunkások végeztek éppen szépítő munkálatokat. (Az intenzitás nem volt azonos). Mindkét pont szép, érdekes. Kár, hogy a kálvária stációi jelenleg üresek! Gyönyörű új kincsesláda és napló-könyv.

sz.v.endre 2017.05.26 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.65
Megtaláltam, csak valamiért a jelszót nem akarja elfogadni...!
Kérlek elfogadni!
Köszönöm

[Jóváhagyta: G&C, 2017.07.08 08:55]

G&C 2017.04.30 16:48 - Egyéb
Lada cserelve uj helyen.
g

Strombus 2017.04.22 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 2.5 átlag: 3.17 súly: 4.43
Az árpád-kori templomok mindig lenyűgöznek emberléptékű méreteikkel, szép arányaikkal, egyszerűségükkel. Ha mindezt még körformában teszik, az aztán a hab a tortán!
Gyönyörűséges ez a kis kápolna is. Nagyon sajnálom, hogy nem jutottunk be. Nem szántuk rá az időt. Ha előbb olvasom a ládaoldalt és látom, hogy nincs belső felvétel, biztos bekéredzkedünk. De talán még jövünk erre, akkor megnézzük és a fülkéket is kipróbáljuk, ha megengedik.
A szentkút környéke is nagyon hangulatos. Kár, hogy a ládaoldal se kép se szöveg formájában nem említi a kálváriát, ami azért jóval látványosabb, mint az egyszerű vízcsap (kút). Miért van 22 fülke? Most egyikben sem volt semmi, gondoljuk festmények vagy fa domborművek vannak bennük, amiket télire beszedtek.

A logokból kitűnik, hogy a láda tartalma immár 25 hónapja szétázott, gusztustalan. Kár, hogy ez a láda gazdáját nem zavarja. :-( Az elpenészesedett, elnyálkásodott logbookon már a jelszó is alig látszik a szürkeségben. Sajnos nem készültünk pótládával, de nem is hiszem, hogy ez egy Pécsről jövő dolga, amikor Szlovákiában él a láda gazdája.

A kálváriánál begyűjtöttük a com-os ládát, ami védett rejtekében ül, kitűnő állapotban. A kápolnánál sajnos csak utólag néztem a kütyüre, hogy ott is van .com-os láda. Jó lenne, a .com-os, -hu-s rejtéseket egyesíteni, akkor talán könnyebben menne a karbantartás, eloszlana a feladat.

"A körkápolna talaja téglából van kirakva. Kuti Pál plébános szerint ezen a helyen állt a keresztút, mert a rotunda keresztelőkápolnaként is szolgált."
????????????
Ez mit jelent? Mi köze a téglapadlónak meg a templombelsőnek a keresztúthoz? És mi köze a keresztútnak a kereszteléshez? Nem valószínű, hogy a plébános ilyen hülyeséget beszélt.

A forrásként megjelölt linkek nem működnek.

 
Péter60 2017.04.22 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.42
Szépséges helyszínek méltatatlan rejtői hozzáállással.

mozgo 2016.10.09 16:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.87
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

DSC_3222DSC_3231
GeoGirl 2016.10.01 13:46 - Megtaláltam
Köszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (182 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu