geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
108. Hédervári kastélypark (GCHeKa)
Hédervár címere
Hédervár címere
a kastély
a kastély
egy hidacska
egy hidacska
a Kentaurok harca
a Kentaurok harca
a kanyargó patak
a kanyargó patak
a Hédervár-fa
a Hédervár-fa
facsoprt
facsoprt

Szélesség N 47° 50,064'
Hosszúság E 17° 27,286'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.03 12:00
Utolsó lényeges változás: 2018.09.03 09:47
Utolsó változás: 2019.06.07 11:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: starcus
Felhasználó: starcus
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 717 + 6 sikertelen + 29 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A ládába TravelBug helyezhető!


Wap eleje
E csinos kis falu kastélyparkjában, a kert egy távolabbi részén, fás környezetben rád egy cselesen elrejtett geoláda. Méretei: 9x6 cm-es csavaros fedelű henger, kisebb ajándékok férnek el benne. Részletek lejjebb. A park a nap 24 órájában szabadon látogatható. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy a rejtés helyéről NE töltsön fel fényképet!

2016.12.04. A "láda" ÚJRA KERESHETŐ, a pótjelszó viszont a szigetre vezető híd rozoga állapota miatt egyelőre nem elérhető.

Wap vége

Megközelítés:
Az M1-es autópályán a 142-es kijáratnál kell letérni Mecsér irányába, majd a Mosoni Duna hídja után Ásványrárón keresztül Mosonmagyaróvár felé haladni kb. 10 km-t Hédervárig.

A rejtek:
Egyik rejtek megközelítése sem bonyolult véleményem szerint, ezért itt nem is részletezem, de a következő részben találsz instrukciókat. A parkolótól néhány száz méter (csak más-más irányban) mind a láda, mind a pótjelszó. Persze a patak kanyarog és csak egy híd van! A sétaútról a rejtekhez látni! Kérlek légy óvatos!
A tartalék jelszó a kis szigeten található. Borostyán fedheti. Itt:  N 47° 49,992' E 17° 27,381' 120 m [GCHeKa+tartalek].

További segítség a kereséshez:
A ládához a park hátsó részébe kell eljutni!
a., az Ady utca- Fő u. kereszteződésénél levő parkoló (ez nem a kastély parkolója!) aszfalt úton (közúton) kell átkelni a patakon.
b., amennyiben a parkot is látni akarod, indulj a 'rossz' oldalon és kis séta után találsz egy hidat... De figyelmeztetlek, ez legalább 10 perc séta és lehet hogy a falu sportpályájába is belefutsz! :)
Ajánlott a lapon levő OpenStreeMap térképének tanulmányozása és egyértelmű lesz.

Hédervár térképe

Térkép 2.

A pótjelszó a szigeten egy fa törzsén olvasható a megadott koordinátákon.

A kert története, növényvilága:
Az angolparkot -ahová ezzel a ládával meginvitállak Téged- Petri Bernhard tervezte, és személyes irányításával hozta létre a múlt század elején. A több mint 17 hold nagyságú területet a szélrózsa minden irányában sétautak tagolják. Ezek hosszúsága mintegy 2,5 km. A parknak a kastély felé eső része kulturáltabb, mint a patakon túli rész, különösen az északi terület, amely mára erdővé sűrűsödött. Közvetlenül a kastély mögött nagy füves térség terül el. Ennek az északi végében áll a park 25 méter magas fenyőfája, melynek kerülete 380 cm, átmérője 120 cm.
A füves térség keleti végében játszótér is található. Mellette egy patakkal övezett dombocska emelkedik. A szigeten Kentaur-szobor áll, amelyet a héderváriak egyszerűen ördög-szobornak neveznek. Khuen-Héderváry Károly készíttette a szobrot az 1800-as évek második felében, s egy vetélytársát letipró, nőrabló kentaurt ábrázol. Alkotója ismeretlen.
A sziget fái közül különös figyelmet érdemelnek a nemrég restaurált szobor körül álló 31 m magas hársak, de itt látható a park legmagasabb fája, a 38 méteres fehér nyár is. A szigettől kissé délkeletre padokkal körülvett tánchely terül el.
Mellette többek közt tulipánfa és páfrányfenyő díszlik. Különösen szépek a park keleti részében álló juharfák és fehér tölgyek. A hatszögletű torony előtt találjuk a legszebb juhart. A kastély nyugati oldalán hatalmas platánok terebélyesednek. Túl a patakon a park északnyugati sarkában természetrajzi egzotikumot csodálhatunk meg. Két egymástól 180 cm-re álló kőrisfa 7 m magasságban enyhén emelkedő oldalággal tökéletesen összenőtt, H betűt formálva. Alakja miatt a helybeliek ezt nevezik Hédervár-fának.

A kastély napjainkban:
A helyreállított reneszánsz várkastély Magyarország egyik legimpozánsabb, történelmi hangulatot idéző kastélyszállodája volt. A Hédervár kastélyszállodát antik bútorokkal, régi perzsaszőnyegekkel rendezték be. Egyedivé a 18. századból származó vadászterme, barokk falfreskós szalonja és a Héderváry család házi kápolnája tette. A reneszánsz és a barokk építészet emlékei vagy éppen egy gyönyörű Zsolnay cserépkályha ejtette ámulatba a látogatókat. Akik nem pihenni, hanem tanácskozni szeretnének, azok az ország legrégibb konferenciatermei között válogathattak. Empire-kályhás és csilláros Vadászterem, reneszánsz könyvtár, konferenciaterem vagy a több száz éves boltíves borospince is használható volt. Aki pedig egy jó szivarral inkább elvonult, azt várta a szivarszoba, vagy az egykori fegyverszoba cseresznyefa parkettjével. Említésre méltó volt a kastély konyhája. Az elegáns "a Grófnál" nevű étteremben ínyencségek sorából választhattak az ide ellátogatók de sajnos 2016. június 29-én végleg bezárt, nem nyit ki többé. Ennek okai a kastélyszálló weblapján olvashatók.

Szorosan nem tartozik a kastélyparkhoz, azonban érdemes megemlíteni, hogy Héderváron található az ország, de meg merem kockáztatni, hogy Európa egyetlen krumplibogár-szobra!

Ennek rövid előzménye: 1997-ben két fiatal művész, Búzás Mihály és Szolnoki József vállalkozása volt, hogy a győri Mediawave Fesztiválra dokumentumfilmet forgattak a kolorádóbogárról, amely akkor ötven esztendeje, 1947. július 19-én jelent meg Magyarországon, s éppen Héderváron találták meg az első egyedet.
Másik három fiatal, Maráczy Manuela, Zsédely Teréz és Csáki László elkészítették a Leptinotarsa decemlineata, azaz a krumplibogár bronzszobrát és vörös márványból faragott talapzaton a községházával szembeni téren nagy népünnepély keretében állították fel. Érdemes felkeresni a község látnivalóit is, melyről a község hivatalos lapján találsz információt.

Ládatörténet:
2012. február végén adoptáltam a ládát, így hányatott sorsa megoldódni látszik. Akkor élénk parkrendezés folyt célpont közelében is. Közben több lehetséges más rejtekhely bemérése is megtörtént. A koordináták mérése, pontosítása Garmin GPSMAP 60 CSx-el történtek 45 perces átlagolással, lombozat nélküli időszakban. A leírás és weboldal infóinak tanulmányozása, értelmezése elősegíti a sikeres megtalálást :-) Felhívom a figyelmeteket, hogy Héderváron két láda található; ez, illetve a Kastély önálló .com-os ládája!
2012.04.16. A láda újra megjelenhetett a geocaching.com-on, kódja: GC3GG45. Mától újra fogad Travelbug-okat!

free counters''
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (498 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.20 web: 4.23 átlag: 4.29

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

kyxat 2019.10.19 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Natir81 2019.10.13 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 2.50 súly: 1.00
Szép napsütéses vasárnapi séta alkalmával kerestük. Klassz volt.

Dóri 92 2019.09.14 21:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

beeger 2019.09.14 17:56 - Megtaláltam
Nagyon elhanyagolt ládácska. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

éberbabo 2019.08.16 20:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Acsart 2019.08.15 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.94
A környezet gyönyörű, a kastély parkja elhanyagolt de nekünk így is tetszett. A láda, a rejtés valamint a leírás sajnos nem. Gyógyszeres fiola tartalma egy laminált lapocskán a jelszó, és két kitépett, belegyömöszölt noteszlapocska. A leírásban cselesnek titulált rejtés értelmezhetetlen. Ha a rejtő szándéka a kastély és a park megmutatása, miért van a rejtés olyan helyen ami innen nem elérhető. Az útbaigazító szöveg követhetetlen egy helyismerettel nem rendelkező számára, a szöveg évek óta tartalmazza a megközelíthetetlen pótjelszót. Ez a szép hely egy jobb ládát érdemelne. Köszönjük az élményt és a rejtést: Andi, Acsart

P1000251P1000254
P1000246P1000264
P1000261P1000241
Szsteam 2019.08.11 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bölli 2019.07.31 11:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Köszönöm a rejtést!

Bajuszcica 2019.07.31 11:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Köszönjük a rejtést!

Zsofka_Tom 2019.07.19 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csak óvatosan, mert a hangy?k is megkísérlik a logolást!

starcus 2019.07.05 10:02 - Egyéb
Loglap pótolva, kereshető!

starcus 2019.07.05 10:01 - Egyéb
A ládika kereshető, ajánlott a korábbi logok elolvasása :-)

Ecetmuslica 2019.07.01 20:57 - Megtaláltam
Nagyon király. Megtaláltam, köszike! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.06.07 11:13 - Egyéb
zöld kereszt Kedves starcus, a szöveg elejéről levettem a piros (betegreállításra vonatkozó) majd egy éve odakerült szöveget.
Szeretném jelezni, hogy ládatulajdonosként Te is leveheted azt a szöveget - a láda pótlása/ellenőrzése után. :)
Kérlek ellenőrizd göde logjában a logbook állapotára vonatkozó részt!
Köszönettel: hk

Göde 2019.06.05 16:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.0]
A "betegreállítás" szövegét célszerű lenne törölni a ládaoldalról, hiszen a láda a helyén van, igaz jegyzettömb nincsen benne, csak két összegyűrt jegyzettömb-lapocska

Bapee 2019.05.25 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

CsKaroly 2019.05.24 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

cila 2019.05.18 18:22 - Megtaláltam
71 km-es szigetközi bringatúra folyamán megkerestük. Köszönjük a rejtést!

20190518_15423520190518_181426
20190518_18145220190518_195903
Cyndyee 2019.04.06 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zsupisti 2019.03.30 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (752 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu