geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1487. Magyarkanizsai séta (GCMKAN)
Fa a parkban
Fa a parkban
Megy a gőzös...
Megy a gőzös...
Hallgass, de emlékezz!
Hallgass, de emlékezz!
Park
Park
Kérész
Kérész
A költő és a festő
A költő és a festő
Szentháromság
Szentháromság
Beszédes József
Beszédes József
Tiszapart
Tiszapart
Panoráma a Tiszáról
Panoráma a Tiszáról

Szélesség N 46° 4,042'
Hosszúság E 20° 3,966'
Magasság: 85 m
Megye/ország: Szerbia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.10.21 17:00
Megjelenés időpontja: 2006.10.26 19:40
Utolsó lényeges változás: 2018.07.29 22:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: fcsaba
Felhasználó: fcsaba
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 102 + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
1. Az emlékmű hátulján található nevek száma mínusz 6. (Alternatíva van.)
2. A templom építési éve első és utolsó számjegyének az összege.
3. A dátum 3. és 4. számjegyének különbsége.
4. A szobor oldalán: év harmadik számjegye.
5. Geoláda (befőttesüveg egy faodúban).
Jelszó: [5][1][4][2][3]

Magyarkanizsa Szerbia legészakibb részén található, mindössze 30 kilométerre található Szegedtől délre, és ez egyben egész Szerbia "legmagyarabb" része, a magyarok részaránya 90% körüli.

Magyarkanizsa egy nyugodt, csendes, békés tiszaparti kisváros. Az egyik költő a "Csend városa" nevet adta neki, nem véletlenül. Ezzel a multival a város legnevezetesebb részeit szeretném bemutatni.

Megközelítése: Magyarországot a Röszke-Horgos határátkelőhelyen érdemes átlépni, majd Magyarkanizsa (Kanjiža) irányába kell haladni.

A bejárás sorrendje tetszőleges, javasolt sorrend a sorszámozás szerinti.

1. A temetőben található, az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra emlékeztető emlékmű a következő ponton található:  N 46° 3,554' E 20° 2,308' 88 m [GCMKAN-1]. Az emlékművön található, "hallgass, de emlékezz" felirat arra utal, hogy a téma még mindig tabunak számít; a rendszerváltás előtti tiltottból azóta átment tűrtbe, de azt is inkább "alulról súrolja". 1944 végén a szovjetek és a jugoszláv partizánok "felszabadították" a területet, majd több tízezer, zömében teljesen ártatlan magyar embert kivégeztek. A vérengzések súlyosan érintették Magyarkanizsát is. Az emlékmű ennek állít emléket. Az emlékmű hátsó felén található nevek számából vonjatok ki hatot, és ezt jegyezzétek fel.

A temető megközelítése: a  N 46° 3,463' E 20° 2,545' 87 m [GCMKAN+jobbkanyar] ponton kell jobbra (a városközponttal ellenkező irányba) fordulni, szerintem a többi egyértelmű. A temető nyitva tartási ideje: március 1-től október 31-ig 6-20-ig, november 1-től február végéig pedig 7-16-ig. Arra az esetre, ha a temető zárva lenne, a következő helyen egy objektum tövébe felírtam a nevek számát:  N 46° 3,564' E 20° 2,455' 87 m [GCMKAN+alternatíva].

Közvetlenül a temető mellett található a vasútállomás. Ennek az az érdekessége, hogy a dalban ("Megy a gőzös...") szóló vasútállomás eredetileg erről a kanizsai állomásról szól. Hatalmas volt ugyanis a jelentősége, mert ezzel bekapcsolódott a Birodalom vérkeringésébe, aminek köszönhetően jelentősen fellendült a gazdaság. Érdekessége az állomásnak az, hogy a XX. század második felében fokozatosan megszüntették a vasúti közlekedést. A személyszállítást teljes egészében hosszú ideig szüneteltették, és a teherszállítás is eléggé gyér volt. Zenta felé nem közlekedhet a vonat, mert a sínek egy részét felszedték, Horgos felé viszont ez elmúlt években ismét beindult a vasúti személyszállítás.

2. Központ. Itt található egy "kötelező" és egy olyan "opcionális" helyszín, amelyek érdemes megtekinteni, már csak azért is, mert útba esik a következő állomás irányába.

Nagytemplom. A  N 46° 3,929' E 20° 3,467' 86 m [GCMKAN-2] ponton, a templom homlokzatán található az építésének éve. Az első és az utolsó számjegyek összege képezi a jelszórészletet.

A nagytemplom a XVIII. században épült. Az elmúlt 20 évben jelentős mértékben felújították. A templomkert szép és rendezett, több szoborral. Magyarkanizsa lakosságának döntő hányada római katolikus vallású, és a többség ehhez az egyházközséghez tartozik (egy másik katolikus templom is van a városban, mégpedig a "Kistemplom"; egy szürke színű templomról van szó, nagyjából félúton a Nagytemplom és a temető között). Habár a lakosság nagy része - ahogyan máshol is - itt is eltávolodott a hagyományos vallásoktól, a nagyobb vallási eseményeknek még mindig nagy a jelentősége.

A templommal szemben az általános iskola épülete található. Az épület eredeti funkciója apácazárda volt, ezért vannak rácsok az ablakon. (Jelenleg is működik Magyarkanizsán női szerzetesrend, amelynek az épülete az általános iskola épülete mellett található.)

A római katolikus nagytemplomtól nem messze található a városháza és még néhány fontos épület. A  N 46° 3,870' E 20° 3,598' 87 m [GCMKAN+művészek] pontnál egy 2 alakot ábrázoló szobor található, két híres magyarkanizsai művész: a költő Koncz István és a festő Dobó Tihamér.

A szoborpárhoz legközelebb eső épület a városháza, az út túloldalán a rendőrség épülete található, ellenkező irányba pedig a görögkeleti (pravoszláv, ortodox keresztény) szerb templom épülete látható.

3. Park. A Törökkanizsa (Novi Kneževac) felé vezető úton a  N 46° 3,823' E 20° 2,692' 88 m [GCMKAN+parkjobb] ponton kell jobbra fordulni. A park mellett a gyógyfürdő található. (Általában ha valaki egyetlen dolgot ismer Magyarkanizsáról, az a gyógyfürdő.) A parkban érdemes egyet sétálni, egy kicsit szétnézni, nagyon kellemes a hangulata. (Viszonylag sok a betegesen kinéző ember, akik többnyire szerbül beszélnek. Ők a gyógyfürdőben vannak gyógykezelésen.) A  N 46° 3,685' E 20° 3,658' 87 m [GCMKAN-3] pontban van egy emlékmű, amely a már hagyományos magyarkanizsai írótábornak állít emléket. A legalsó sorban található dátum (év) utolsó két számjegyének a különbségét jegyezzétek fel.

A parkban, a megjelölt helyről jól látható helyen található egy szitakötőt ábrázoló alkotás is. Arra nincs felírva semmi, hogy minek állít emléket, de a helyi lakosság nagyon jól tudja: egy szörnyű gyilkosság helyszíne volt ez a '80-as években, az áldozat egy 10 év alatti kislány volt. Ez rendkívüli módon felkavarta a városka életét. (A gyilkost egyébként halálra ítélték és kivégezték.)

4. Beszédes József szobra,  N 46° 4,095' E 20° 3,570' 87 m [GCMKAN-4]. Beszédes József híres tudós, Magyarkanizsa szülötte. A szobor bal oldalán látható egy dátum, az év harmadik számjegyét jegyezzétek fel.

5. A geoláda,  N 46° 4,042' E 20° 3,966' 83 m [GCMKAN-5], ami egy kisebb befőttesüveg. A láda egy odvas fa (a töltés felől nézve a bal oldali) odvában van. Jó mélyen le kell érte nyúlni.

Ezzel a helyszínnel a Tisza-partot szeretném bemutatni, amelynek nagy jelentősége van Magyarkanizsa életében. Amint azt látni fogjátok, ellentétben a legtöbb Tisza-parti településsel, Magyarkanizsa nem terjeszkedett ki egészen a partig, így kényelmesen lehet a töltésen sétálni, kocogni, nagyon kellemes a hangulata. Az árterületen pedig elég sok létesítmény található. Egyébként a töltésről, valamint a Tisza árterületéről elérhető mindhárom magyarországi mobilszolgáltató, 1-es 2-es térerővel.

Magát a ládát úgy helyeztem el, hogy ne a Tiszai árterületen legyen, így bármikor kereshető állapotban maradjon. Mivel azt akartam elérni, hogy a multit bármilyen évszakban be lehessen járni (a kritikus a tavaszi áradás), ezért nem létesítettem olyan helyszínt, amellyel mintegy rá tudnám "kényszeríteni" a kincsvadászokat a Tisza-parti sétára.

Ha autóval vagytok, az autót a strand bejáratánál  N 46° 4,155' E 20° 3,830' 89 m [GCMKAN+Tisza] lehet hagyni, a töltésen autóval nem szabad közlekedni. Innen szép a rálátás a Tiszára.

Jelszóképzés: ld. wap-os leírást. (Ez most így zavaros lehet, de remélem, hogy mindenki rájön arra, mit is jelent ez.)

Magyarkanizsa hivatalos honlapja ez: www.kanjiza.rs. Magyarul is olvasható, és sok-sok információ található a városról. Linkgyűjtemény Magyarkanizsáról: kanizsa.lap.hu.

Kellemes sétát kívánok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (74 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.22 web: 4.57 átlag: 4.43

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Maclura 2018.08.24 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
2. külföldi, de 1. szerbiai bringatúrámon (145 km) gyűjtöttem össze.
A határátlépés Gyálánál gyorsabb volt, mint gondoltam. Magyarkanizsán úgy éreztem magam, mintha visszamentem volna az időben néhány évet. A célpontok után csobbanás a Tiszában, majd irány vissza. A túra és a látnivalók egész napos élményt jelentettek, köszönet érte.
A rejtőnek és az utánam jövőknek jobbító szándékkal üzenem, hogy a "szitakötő" igazából tiszavirág vagy más néven kérész. Javaslom javítani.

alucifer 2018.08.03 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.24
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20180803_10561320180803_110126
20180803_11031720180803_110413
20180803_11153920180803_113505
csipet_csapat 2018.07.31 09:11 - Egyéb
Kedves Rejtő! Köszönjük a karbantartást. Üdv: ládadoki.

fcsaba 2018.07.28 19:00 - Egyéb
A ládát újrarejtettem, ismét kereshető.

Szilágyiék 2018.04.21 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.96
Horgos felől érkezve - Csantavér felé tovább menve a 4 - 5 - 2 - 3 - 1 sorrendben jártuk végig a pontokat.

Sajnos a láda elveszett, üres az odú, és a környéken sem láttuk nyomát sem. Jó lenne egy pót-jelszó a környéken, végszükség esetére.
Sajnos, szúnyogirtás sem volt, mind a fa körül, mind a Tisza-parton és benn a Ligetben is felhőkben rontottak ránk a kis dögök...

Írtam a rejtőnek, aki játékra hívott, hogy fejtsem meg a hiányzó jelszó-részletet. Jelentem, sikerült! :)

Tetszett a hangulatos kis város, és a jelszóképzés is. Előzetes aggodalmam is szertefoszlott: nem kell a parkolásért fizetni.

Köszönjük, hogy megmutattad.

Tisza-part Nagytemplom
Park
picuresnagyur 2018.02.08 17:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
köszi

becko 2018.02.02 07:05 - Megtaláltam
Szép város Kolozsvár...

EmesESE 2017.12.07 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

totzoli65 2017.11.11 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.75
Lesétáltam, nagyon szép kis város, barátságos emberek, szép szobrok, épületek, indokolatlan jelszóképzéssel, amibe úgy tűnik sikerült is belehibázni. ;-)
Köszönöm a rejtést! :-)

[Jóváhagyta: fcsaba, 2017.11.12 18:50]
[Megköszönte: totzoli65, 2017.11.13 17:35] :-) ;-)

DSC01576
DSC01577DSC01581
DSC01587DSC01590
DSC01596DSC01597
DSC01602 
katika 2017.10.15 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Kedvenc városomban, Siófokon is van egy szép sétány Beszédes Józsefről elnevezve. Köszönjük!

-1-2
-3-4
-5-6
-7 
PEx2 2017.07.06 13:00 - Megtaláltam
Egy kis délvidéki kirándulás a nagycsaláddal és barátokkal.

urbanj 2017.07.06 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Vajdasági kirándulás családdal, barátokkal. Kedves hely, köszönjük, hogy megmutattad.

Tisztisz és Csabi 2017.05.21 13:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.68
Megtaláltuk. Köszi!

18643799_1352532598156164_1517736707_n18601588_1352532641489493_1767021835_n
Szabó família 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

R-Gyu 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

macikupac 2017.05.07 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.47
Tour of Délvidék 21.

A 3+ napos turné utolsó ládája lett ez. A pontokat 1-2-3-5-4 sorrendben kerestük meg és két részletben. A temetőnél autóval jártunk. Itt elszaladtam az állomásépülethez, odabent meg a kálvária stációi mentén sétáltunk az emlékműhöz. A többi pontot lesétáltuk. A templom környékén egy csomó szobor van. Fotóztunk is bőven. A parkba menet láttuk a szobrokat is a városháza előtt. A park tiszta, rendezett. Tetszett a Pagoda, a mulatt táncoló lány szobra és a szitakötő is. A láda - szerintem - megint indokolatlanul messzire és jellegtelen helyre került. A kocsihoz visszafelé még a mellszobrot is megnéztük. Úgy érzem, itt is elég lett volna kevesebb, ötletesen elrejtett pont. Ezzel a Szerbia térképem kiszürkült. Kópé medvémmel jártam itt.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Kokó 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Kofola BT 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

JAck:66: 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ancs 2017.05.07 14:45 - Megtaláltam
Délvidék 22.

Kellemeset sétáltunk a multi mentén a városban, de nem értem, minek így elbonyolítani a jelszóképzést. Nincs annál bosszantóbb, mikor otthon derül ki, hogy hibáztál. Szerencsére nem így történt. A strandnál jót derültünk a szabályokon.
Ezzel a ládával immár megtaláltam az összes szerb csészét :)
Köszi

20170507_13403420170507_134226
20170507_13423120170507_135535_HDR
20170507_135652_HDR20170507_135845
20170507_14013020170507_140220
20170507_14100720170507_141454
20170507_14303420170507_143745
20170507_14431420170507_144507

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (112 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu