geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1794. Út a Tuzson Arborétumba (GCTUZS)

Novohrad - Nógrád Geopark

Novohrad - Nógrád Geopark

Ezt kell követni

Ezt kell követni

Fehérkőbánya, az első láda

Fehérkőbánya, az első láda

Bányafal

Bányafal

Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól

Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól

Úton a 2. láda felé

Úton a 2. láda felé

Érdekes gyökerek

Érdekes gyökerek

A Felső-Csevice forrás információs táblája

A Felső-Csevice forrás információs táblája

A szurdok nyáron

A szurdok nyáron

A szurdok télen

A szurdok télen

2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.

2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.

Atlaszcédrus az arborétumban

Atlaszcédrus az arborétumban

Az atlaszcédrus télen

Az atlaszcédrus télen

Az atlaszcédrus 3 méteres törzse

Az atlaszcédrus 3 méteres törzse

Az arborétum fái

Az arborétum fái

Az Erdei Iskola épülete

Az Erdei Iskola épülete

Az Erdei Iskola táblája

Az Erdei Iskola táblája

Út a Tuzson Arborétumba

Út a Tuzson Arborétumba
Szélesség N 47° 56,425'
Hosszúság E 19° 47,640'
Magasság: 301 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.19 16:45
Megjelenés időpontja: 2007.08.29 23:40
Utolsó lényeges változás: 2020.03.22 16:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: gonit, Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 154 + 2 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.Röviden:
3 állomásos multi, a Mátrában található Tuzson Arborétumba vezető út mentén.
1. láda (Fehérkőbánya): mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talaj szinten. Tartalma: csak a jelszó első része.
2. láda (Felső-Csevice forrás és környéke): a mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben. Tartalma: csak a jelszó második része.
3. láda (Tuzson Arborétum): Az arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai dobozban.A végládába TravelBug helyezhető.

A Mátra észak-nyugati oldalán, a Szalajka-patak völgyében, a legközelebbi lakott településtől Tartól kb. 5 km-re található a Tuzson Arborétum. A hozzá vezető másfél órás út, számos szép természeti látnivalót kínál. Ezen érdekességek egy részét mutatja be ez a multi láda.

Rejtekhelyek:
1. láda: Fehérkőbányában egy 9 cm magas, 5 cm átmérőjű mikroládában található a jelszó első része. A felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talajszinten.  N 47° 57,159' E 19° 45,777' 269 m [GCTUZS-1]
2. láda: A Felső-Csevice forrás után egy oldalvölgyben található a 9cm x 5cm mikroláda a jelszó második részével, a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben.  N 47° 56,734' E 19° 46,234' 227 m [GCTUZS-2]
3. láda: A Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.  N 47° 56,425' E 19° 47,640' 301 m [GCTUZS-3]

Látnivalók:
Fehérkőbánya:
A tari Csevice-völgy északi oldalán a Macska-völgyig szép sziklateraszok formájában bukkan elő a Kárpát-medence őstörténetének egyik fontos emléke, a Tari dácittufa. A Mátra vulkanikus kőzetanyagát heves kitörések hozták létre, melyek során nagymennyiségű törmelékanyag is a felszínre került, ezek egyike a dácittufa.
Az első kitöréssorozat törmelékszórásának nyomán keletkezett az ún. alsó riolittufa, ilyen lepte be az ipolytarnóci lábnyomokat is. 17 millió évvel ezelőtt képződött a középső riolittufa, más néven a Tari dácittufa. Ezt találjuk a tari Fehérkőbányában. A kőzet szürke, szürkésfehér, zöldesszürke, helyenként lilás vagy rózsaszínes árnyalatú, horzsaköves, rétegzetlen. Általában szívós, kemény, de jól faragható, hasítható. Egertől Miskolcig gyakran alkalmazták a legkülönbözőbb építkezéseknél, valamint útjelzőkövek, keresztek készítésére.
A Tari Dácittufa Formáció lényeges időrétegtani határ, a miocén kárpáti korszakát zárja. A dácittufát létrehozó vulkán kitörési centruma a bánya közelében feltételezhető, mivel itt a legvastagabb a formáció (135 méter).
Az Ágasvári Csörgő-lyuk barlang a Tari Dácittufa Formációban keletkezett, a fölötte lévő andezitláva súlyának szétnyomó hatása következtében. Az andezitláva lassan kipréseli maga alól a puhább tufát, mintegy a völgyek felé kényszerítve azt. A tufaréteg szétszakadása során keletkezett a barlangrendszer.
Taron és a környező községekben falazó tömbkőként is használták a dácittufát. A kőzet kis térfogatsúlya miatt jó hő- és hangszigetelő. A bányát, a fejtés esetenként igen nagy termelési vesztesége miatt, bezárták. Két jól járható része van, a felső szinten függőleges, csaknem sima falak vannak, a bányászat nyomaival. Az alsó szint fölé magasodó kőzetfal szinte érintetlen. A messziről is jól látható, néhol vakítóan fehér bánya környékén szép természetese tufaformákat is lehet látni

Felső-Csevice forrás és környéke:
A Csevice-völgyben a Csevice-patak jobb oldalán találhatók a helvéti andezittufából fakadó források. A két forrás tengerszint feletti magassága 215, illetve 216 méter, egymástól kb. 20 méterre találhatók. Vizük különleges savanykás ízű, széndioxidban gazdag. A széndioxid feltehetőleg a vulkáni utóműködés eredményeként feláramló gázokból származik. A források a Mátra északi oldalán húzódó törésvonalak mentén fakadtak.
A Mátrában, főleg Parád környékén csevice névvel jelölik a vulkáni kőzetekből feltörő kén-hidrogénes vagy szénsavas ásványvizeket. A csevice szlovák eredetű szó. Erdélyben "borvíz" elnevezéssel illetik az ilyen jellegű ásványvizeket.
A források terméskővel foglaltak, néha szerény a hozamuk, ezért elképzelhető, hogy csak csöpögni fognak, ha arra jár az ember.
A Felső-Csevice forrás és környéke természetvédelmi terület. További látnivalói a patak túlsó partján álló magányos sziklatömb, illetve a forrást bemutató tábla mellett induló sárga kör jelzésen, 200 méter megtétele után elérhető kilátópont. Innen szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, továbbá a Szakadás-gödörre. Bizarr sziklaalakzatok is szép számban megtalálhatók itt. Érdemes felkeresni.
A forrásokat elhagyva a turistautat, a patakmeder partján, szép sziklafalak szegélyezik. A forrásoktól nem messze balra nyílik egy kicsi völgy, szintén mutatós szikla formákkal, néha vízeséssel. Szintén a közelben található a Szakadás-gödör is, melynek zárt, sokszor igen szűk szurdokaiban különlegesen szép harasztokat lehet találni.

Tuzson Arborétum:
A Szalajka patak völgyében 300 méter magasságban található a 4 hektár kiterjedésű arborétum.
Az élőfagyűjteményt kísérleti céllal dr. Tuzson János telepítette. Tuzson a Selmecbányai Erdészeti Akadémia növénytan tanára, majd a Műegyetem magántanára volt, 1912-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen a Növényrendszertani Intézetet vezette, továbbá a Füvészkert igazgatója is volt. Ő végzett elsőként szövettani összehasonlító vizsgálatokat az ipolytarnóci ősfenyő kovásodott fatörzsével kapcsolatban. Az arborétumnak helyet adó fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta. Ebből a területből választotta ki a Szalajka-patak partján azt a területet, ahol kutatásait megkezdte. Az állomány letermelése után kialakított kísérleti területen 1928-tól 1940-ig, elsősorban örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott. A gyűjteményt folyamatosan gazdagította különböző fajokkal, főleg tűlevelűekkel.
A második világháború után erdőgazdasági kezelésbe került a terület, a szabad területeket feltöltötték lucfenyővel, vörösfenyővel és szelídgesztenyével, emiatt az arborétum állapota leromlott. 1976-ban lett védetté nyilvánítva a terület. A ma még megmaradt fafajokból említést érdemel a körülbelül 70 éves, 280 cm törzsátmérőjű atlaszcédrus, melyből Nógrád megyében csak ez az egy példány létezik. Értékesek továbbá az általában kevésbé gyakori fafajokhoz tartozó balzsamos fenyők, bércifenyők, kaukázusi jegenyefenyő, kolorádó fenyő, az oregoni hamisciprus facsoport, szürke és zöld duglászfenyő-facsoport, valamint a japán juhar 33 példánya.
Tuzson János a csemetenevelés, növénynemesítés mellett gyógynövénnyel is foglalkozott. Az utak mellett még most is előforduló rózsatövek a rózsaolaj nyerésére irányuló kísérleteire emlékeztetnek.
Az arborétum éjjel-nappal nyitva, ingyenesen tekinthető meg. Mellette a pár éve felújított erdészház, mint Erdei Iskola működik.

Megközelítés:
Kiinduló pontnak legcélszerűbb Tar községet választani. Parkolni itt lehet:  N 47° 57,161' E 19° 45,117' 191 m [GCTUZS+parkoló], majd a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell tovább menni. Az első láda felkereséséhez ennél az útpontnál  N 47° 57,032' E 19° 45,703' 208 m [GCTUZS+Útpont1] kell balra letérni. Itt a korábbi bánya épületei találhatók, valamint az Alsó-Csevice forrás nem túl biztató vizével is itt fakad. Menj végig az úton, a felső bányaudvarba!
A 2. ládáig továbbra is a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell haladni, kb. 1,5 km után következik a két Felső-Csevice forrás. Itt érdemes kis kitérőt tenni, és felkapaszkodni a  N 47° 56,778' E 19° 46,223' 276 m [GCTUZS+Hegycsúcs] pontig, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, valamint a "csúcs" sziklaformái is érdekesek. A kis kitérő után továbbra is a kék keresztet Kék kereszt kell követni. A második ládához itt, kb. a  N 47° 56,692' E 19° 46,195' 222 m [GCTUZS+Útpont2] pontnál kell balra, a völgybe bemenni. GPS-t zavaró dolgok szép számmal vannak, de a fordulópont nem téveszthető el. :) A völgyben nagyon szép sziklatömbök és sziklafalak vannak, a láda kevéssel a völgy vége előtt található.
A harmadik ládához ismét vissza kell térni a kék kereszt Kék kereszt jelzésre és azon tovább haladni. Hamarosan kettéágazik az út, de itt is a kék kereszt a helyes útvonal. Az arborétum bejárata itt található  N 47° 56,371' E 19° 47,755' 299 m [GCTUZS+Erdő] Az elkerített védett területre egy kis hídon és fakapun keresztül lehet bejutni. A láda a Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.
A multi végigjárható Ágasvártól megközelítve is, illetve az arborétumtól kb. 2 óra alatt, főként a Kék kereszt jelet követve elérhető Ágasvár is, melynek körvonalai a túra során sokszor föl fognak bukkanni.

Kellemes túrázást kívánok!

Források:
A Fenyvespusztai Erdei Iskola
A Tuzson Arborétum WIKI
Nevezetes fák

Ládatörténet
2017.12.11 A ládát adoptáltam. Köszönettel az eredeti rejtőnek, a láda pontjai nem mozdultak el túl messze és a ládaoldal is alapjában maradt ahogy volt, kivéve a szükséges frissítést a megközelítésről, az új helyek leírásáról és a koordináták pontosítását. Természetesen a jelszavak is változtak. Mindenkinek élvezetes további mátrai túrázást és ládavadászatot kíván Roy és emiGrant.
2017. nov. 6. A láda régóta beteg, a ládagazda részéről nem látszik javítási szándék, így a ládadoki javaslata alapján szabályainknak megfelelően adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (106 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.54 web: 4.72 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


akosgy 2020.03.28 17:00 - Nem találtam meg
Egy kellemes, 19 km-es túra során találtuk meg.

Velem egy háztartásban élő túratársammal autóztunk Tarra, hogy egy kellően félreeső vidéken, senkivel nem találkozva erősítsük alapos indokkal az immunrendszerünket.

A Farkaslyuk-tető és a Szakadás-árok után elmentünk az arborétumig, hogy megcsodáljuk a fenyőgyűjteményt. Nagyon szépek, a láda is gyorsan előkerült. Kicsit még feljebb sétáltunk, majd a felső vadászösvényeken visszaindultunk, mert későre járt már.

A 2. és 1. pontot visszirányban ejtettük útba, mindkét helyszín tetszett. A 2. ponton nem tudtuk, hogy a kanyon a látnivaló, lendületből fel is szaladtunk a kilátópontra. :) A találat örömére aztán töltöttünk elvitelre egy kulacs vasalt vizet a forrásból.

Nem értem, hogy a láda miért beteg, amikor minden pontja rendben van, ill. a jelszót sem fogadja el valamiért. De nekem sem kell mindent érteni. :)

Köszi.

pliptai 2019.11.18 13:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtését!

remiorsi 2019.08.03 23:59 - Megtaláltam
Eredetileg a Szakadás-árkot akartam bejárni, előtte útba ejtettem ennek a ládának a látnivalót. Hát jól tettem, mert mind a 3 helyszín nagyon szép helyeket mutatott. Köszönöm!

OvatosHod 2019.07.13 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.94
Köszönjük a rejtést!

LuiG 2019.07.13 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.96
Megtaláltuk.

Iván19 2019.04.21 21:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.06
Köszönöm a lehetőséget. A bánya nagyon tetszett, finom a csevice víz. Pompás fentről a kilátás.

P4219613P4219615
P4219620P4219626
P4219654 
Patent&Lord 2019.03.30 16:55 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk! Nagyon szép környék! :)

graffz 2019.03.15 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.6.2]

chivas 2019.03.15 15:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.87
Köszönöm!

szabotee 2019.02.17 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Caldera 2018.11.09 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kópé1993 2018.10.22 11:18 - Megtaláltam
Családi túra ismerősökkel. Köszi a rejtést!

IMG_20181022_094547IMG_20181022_094821
IMG_20181022_100603IMG_20181022_100620
IMG_20181022_100959IMG_20181022_111448
IMG_20181022_112124IMG_20181022_112612
IMG_20181022_113132 
geooszi 2018.10.13 23:59 - Megtaláltam
Tarról indultam Ágasvár felé, majd a kéktúra útvonalán a Bableves csárdáig. Persze közben jó sok kitérőt tettem a környékbeli ládákhoz. GCTAPO - GCTUZS - GCSA - GCFBAR - GCMVER - GCSZTK - GCSZEF - GCPGC - GCSAMS - GCGAFE - GCTPKE. Klassz túra lett belőle kb.50 km-el.

Spangarázs 2018.10.07 14:00 - Megtaláltam
Családi ládatalálat!
Nekünk a Szakadás Árokkal együtt 13.5Km lett a táv.
Az első pontnál rövidíteni akartunk és a végén meg nem találtuk a feljárót a bányafalhoz.
Végig kell menni az úton, úgy már könnyen meglett.
A második pontot is kerestem kitartással végül a "szemben a fával" csak összejött.
A harmadik mellet is elmentem egy párszor, az álca nagyon jó!
Az erdei iskolánál talaj menti fúrásokat végeznek, aminek a melléktermékét a patakba ürítik.Nagyon esztétikus látványt nyújt a szürke folyam...hajrá mindenki igyon forrásvizet!
Köszi a rejtést!

GreenPeace-1GreenPeace-2
GreenPeace-3 
zalajaro 2018.09.27 12:32 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)

kompaktor 2018.07.01 08:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Ez a multi a "melósabbak" közé tartozik. Mai túrám Tarról indult, így 1.-2.-3. sorrendben jártam végig - így növekedett a pontok tetszésindexe is. :-)

Az első pont nem hagyott bennem túl mély nyomot. Érdekes, érdekes, de... Marad a "de". Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően már az odavezető úton jócskán burjánzott a vegetáció (ekkora szöszös ökörfarkkóró-példányokat talán még sohasem láttam), és ez volt a helyzet a bányaudvaron is. Itt sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a GPS-t követve toronyiránt átvágtam a placcon, egészen addig, amíg kb. 26 m-t mutatott a műszer. Itt viszont az áthatolhatatlanná váló növényzet megálljt parancsolt, és pechemre egy (szerencsére kisebb, kb. 70 cm mély) gödörbe is beleléptem. :-( Így tehát maradt az újratervezés. Mivel feltételeztem, hogy a graffitizőknek is el kellett valahogy jutniuk a falhoz, inkább visszamentem az ösvényhez, és azt követve végül odaértem a rejtekhelyhez. Mindenkinek azt tanácsolom tehát, hogy KÖVESSE VÉGIG az ösvényt, ne térjen le jobbra előtte! Továbbá, ezt a pontot éjszaka semmiképpen nem ajánlom!

Innen kicsit rossz szájízzel távoztam. A második pont környezete már jóval barátságosabb volt, és a doboz is a vártnál hamarabb meglett.

A harmadik pont környezete gyönyörű (a sok tűlevelűvel) - én beértem volna ezzel az egy helyszínnel. :-) Az erdei iskola is nagyon szép épület.

Utólag nézve nagy segítséget jelentett volna, ha használtam volna a megadott segéd-/útpontokat, amik jócskán megkönnyítették volna a dolgomat. Viszont örültem a sikernek! :-)

PEx2 2018.06.02 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Ezt a kétnapos gyaloglós ládázós szuper túrát a húgomtól kaptam ajándékba. Tarról indultunk, Galyatetőn a bivakszálláson aludtunk, majd másnap lesétáltunk Gyöngyössolymosig. Első láda volt az arborétum, nagyon tetszettek a pontok, az erdei iskolába éppen csoportot vártak. Köszönjük a rejtést!

urbanj 2018.06.02 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
2 napos túrázós ládagyűjtögetés első napján megtaláltuk PEx2-vel. Tar-ról indultunk, a galyatetői kilátó bivakszállásán aludtunk, majd vasárnap Gyöngyös felé mentünk tovább. Mindhárom pont szép helyen van, klassz a kőbánya, a szurdok bejáratát mostanság benőtte a természet, az arborétum előtti erdei iskolába éppen egy csoport érkezett. Köszönjük a rejtést.

ésKata 2018.05.27 13:29 - Megtaláltam
Hol nap sütött, hol esett, a szurdokban a túra jól esett!

Goldenbay 2018.05.27 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zergi 2018.05.27 13:15 - Megtaláltam
Fogtam!
Buszos lurkótúra keretében jártunk ezen a kistájon.

IMG_0523IMG_0526
IMG_0529IMG_0531
IMG_0534IMG_0535
IMG_0544IMG_0547
IMG_0550IMG_0551
IMG_0552IMG_0553
IMG_0554IMG_0558
IMG_0559IMG_0567
IMG_0564IMG_0568
IMG_0569IMG_0570
IMG_0571 
ha2 2018.05.27 13:15 - Megtaláltam
Zöldsportos kirándulás a Mátrába lelkes gyerek sereggel.
Jó kis túra. Néhol könnyű séta máshol vadregényes gyalogtúra.
Egy félórás eső után kisütött a nap és "élvezhettük" a mátrai szaunát.
A jelszó képzésről eszembe jutott a sapignon gomba és egyéb hasonló szóismétlések.

003004
005015
014013
kupec 2018.05.25 16:00 - Megtaláltam
Szinte végig szakadó esőben. Mindhárom pont tetszett, különösen az arborétum és a dugós csevice forrás.

johnnycache 2018.05.12 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.74
Köszönöm az élményt! :-)

csomix 2018.05.12 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük. Az arborétumnál éppen most készül el egy erdei iskola, ami nagyon jól néz ki.

Bl4st3r & Amy 2018.01.06 16:08 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá!! Köszönöm! Üdv: ládadoki

emiGrant 2018.01.03 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Fantasztikus környezetben van ez a láda. Az út hosszú, de nagyon szép oda. A bánya érdekes és a kilátás, most hogy már kiirtották a bozótot a felső bányaudvarból, lenyűgöző. Az a kis szurdok, ahol a második pont van, is szép és vadregényes. Persze a hab a tortán az az arborétum azzal a hihetetlenül hatalmas atlaszcédrussal. Köszi a rejtést!

-4-3
-1-2
-4-1
-2-3
-2-1
-3-4
becko 2017.12.27 10:00 - Egyéb
Serkentvén a láda megújulását, az arborétumban megtalálható GCFA.
Tavaly az 1. pont környékén jelentős bozót irtás történt, így jó kilátás nyílik a bányaudvarból.

P1010513 
becko 2017.12.12 07:50 - Egyéb
Gondoltam hogy az ünnepek alatt felújítom ezt a multit, de örömmel látom közben új gazdára lelt. Jó lenne ha addigra kereshető lenne! Már 2010-ben sem volt meg a végláda...
Ősszel az 1. pont környékén nagy munkálatok voltak, kíváncsi vagyok mi lett belőle. Hozok egy hátizsáknyi csevice vizet, meg felugrok Ágasvárra meginni egy sört.

Bl4st3r & Amy 2017.02.13 18:32 - Egyéb
Piros kereszt Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam. Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd. További tudnivalók a beteg ládákról. Üdv: ládadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.
UPD: 05.01. másodemail
06.25. harmademail

dzoli1 2017.02.11 11:00 - Megtaláltam
A korábbi logokat olvasva nem sok reményt fűztem a megtaláláshoz, de mivel a környéken terveztünk egy kis túrát egy 4 fős társasággal, gondoltam megpróbálom megkeresni legalább az első pontot, az mintha még meglett volna az utolsó bejegyzések szerint. Hátulról jártuk végig a távot, a 3. pont rögtön nem lett meg, mint az várható is volt. Azért felkészülten jöttem, a netről lelestem a jelszórészletet. A 2. pontot szintén reménytelen volt keresgélni, mentünk tovább az 1-eshez. Itt szembesültünk azzal a ténnyel, hogy tereprendezés folyt/folyik, ami a rejtek környezetét is érintette. Azért nagy nehézségek árán odavergődtem, de a rejteket nem találtam.
Úgy gondolom, betegre kellene állítani ezt a ládát.
Ha a feltöltött track (http://turistautak.hu/tracks.php?id=40369) alapján elfogadható megtalálásnak ottjártam, akkor megköszönném.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.03.26 20:42]

Köszönöm.

vaterlo 2016.06.11 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.60
Unortodox módon, de megvan. Futóverseny után sztupanézés, majd séta az arborétumig. Az első pont gyorsan megvan. A másodikhoz viszont nem mertem felmenni a forrástól. A saras, csúszós hegyoldalon nem kockáztattam az idei második bokatörésemet. A harmadik pont keresése közben aztán leszakadt az ég. Gyorsan bemenekültünk az erdei iskola felújított területére, ahol egy céges csapattól kaptunk egy kis melegítőt, míg a sofőrünk elhozta Tarról a kocsit. Mivel ez a láda nem volt előre tervezve, csak otthon néztem meg a logokat. Így derült ki, hogy a 3. pont ládája valószínűleg nincs meg, és a pótjelszó is hiányzik. Ezt én is netről vadásztam le, így csak a középső rész hiányzott. Gondoltam teszek pár kísérletet a jelszóval. Az első bejött.

Pilis50 2016.05.31 12:00 - Egyéb
Meglett az első pont.

 
Hey-ho 2016.04.02 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Tenebra 2015.08.29 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.90
Nos, csatlakozom az eddigi hozzászólókhoz, bár úgy látom, sajnos süket "fülekre" talál minden kérelem a ládák felújítására, mert 2012-es bejegyzést is láttam itt, mely a 3. ládát nem találta.

Az első még ment. Azt hittük, simább ügy lesz. Nem lett. Cirka 3 óra hosszát csesztünk el csak az Arborétumban, de nem találtuk.

Félreértés ne essék, a táj nagyon szép, és köszönjük, hogy eljuthattunk ide a geocaching és a rejtő jóvoltából. De pusztán a játék és a játékosok érdekében én is teszek pár kritikai megjegyzést, melyek korrigálandók lennének a jövőben:

-a sárga útvonalat valami miatt áthúzták az útvonal karbantartói, így mi emiatt nem azt, hanem a kék keresztet követtük végig... Ezért a 2. ládát nem találtuk meg, mert ránk sötétedett visszafelé;
-ez még nem lett volna akkora baj, de a harmadik ládánál totális zsákutcába kerültünk;
-a GPS össze-vissza mutatta a dolgokat, és bár az ÖSSZES facsonkot végignéztem, semmi sem volt ott sehol. De komolyan, összevagdosta a karomat a sok tüskés bokor és elszáradt fenyőág, de semmit nem találtam többszöri áttekintésre sem;
-kb. 1,5 órás keresés után eljutottunk odáig, hogy jó, hat óra, menjünk, majd a pótjelszó...
-igen ám, de nincs pótjelszó, mert az Arborétumos tábla nem volt a helyén...
-és visszafelé megpróbáltuk még megkeresni a 2-eset, de szerintem a leírásban megjelöltek szerint (a GPS-t már nem is próbáltuk követni, mivel totál megzavarodott a fenyőerdőben) nem balra, hanem jobbra kellett volna menni. Igaz, már nem tudtuk tüzetesebben átvizsgálni a környéket, mert ránk sötétedett, és bár szeretem a creepy dolgokat, de a húgom nem annyira. :D Márpedig az erdő elég félelmetes szürkületben.

Szóval szerintem frissíteni kéne egy csomó mindent, mert túl jó táj ez ahhoz, hogy ennyire szívni kelljen a ládák megtalálásával. Legalább akkor a pótjelszó legyen más. Jó, mondjuk neten szerencsére megtaláltam a táblát, de az milyen már. :D

Így az van, hogy meg van a jelszó első és harmadik fele pótjelszóval, a középső része nincs. Azt jelöltem be, hogy "jelszó nélküli megtalálás", de amúgy hajlandó vagyok visszamenni a másodikért majd egyszer. Annak reményében, hogy akkorra megoldódnak ezek a problémák.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.10.01 22:53]

Fa21Fa22
CowfasboyFoxboretum
FartBaxo
picuresnagyur 2015.07.16 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.25
Köszi, a Zoltán-forrás felől érkeztem. A 3. ponton már tábla sincs, eléggé meglepett (vagy vak vagyok)... a ládát hosszan kerestem... az sincs... végül maradt a net :-( A többi pont rendben volt :)

 
kobcikrajci 2015.02.18 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 4.37
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg] Tar-Tuzson kert-Hasznos gyalogtúra. Kellemes, jó összeállítású multi. Szerencsére most épp minden pont kereshető. Az első helyszínen gyorsan meglett a dobozka, a második állomáson viszont kb. 20 percig keresgettem, mert bár utólag a leírás megállja a helyét, de a szemmagasságban és sziklafalban kitétel nem igazán segít. A földhalom és az avar lettek a kulcsszavak, így előkerült a megújított, hagyományos láda. Az arborétumnál a virtuális pont üzemel, itt favágók, illetve a bővítést végzők dolgoztak.
A leírással és a térképpel ellentétben most már nem a sárga, hanem a kék+ jelzés vezet Tarról ide, a lilaM maradt. Illetve az utolsó 1 km-en az út vezetése is változott, a kerítés É-i oldalán lévő ösvényt jelölték ki.

piroska 2015.01.17 10:15 - Megtaláltam
Carminnal közös ládázás.

carmin 2015.01.17 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Nagyon szép túrát tettünk a szép időben. Köszönjük a rejtést.

Csaba & családja 2014.11.23 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.50
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A 2. ponton raktunk be új logfüzetet, mert a régi szét volt ázva. Remélem jó jelszót irtunk bele.

 
sandor.andris 2014.06.21 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.67
Megtaláltam ! Nagyon szép és jó túra volt! Köszönöm a rejtéseket. ( a második ládika teljesen el van ázva, szinte olvashatatlan a jelszó )

SMITYKO 2014.04.19 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.48
Megtaláltam.Köszönöm.

emmerwald 2014.02.20 11:02 - Megtaláltam
Köszönöm!

 Húzd csak ki!
Vadászsas 2013.10.20 12:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.70

Nagyon szép az útvonal, érdemes volt felkeresni. Sajnos az arborétumba nekem sem lett meg a láda, a GPS össze-vissza jelezte. De szerencsére van pótjelszó. :) A 2-es láda nagyon el van ázva, szerencsére a jelszó még olvasható volt a noteszben, de írni már nem lehetett bele.zöldfülű 2013.08.17 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Lefülelve :-)

2napos mátrai OKT közben - ahol végül sikerült mindenféle színű utakon és színtelen, sőt: szinte(n) nem is létező ösvényeken többet menni, mint magán a kéken :D (Bruttó kb. 52 km és 2000 szint)

Dolgozós egy láda, annyi biztos ;-) De szép, mondhatni vadregényes helyeket mutat meg, így csak ajánlani tudom mindenkinek
(kitétel: nem feltétlenül kánikulai napokon, hosszú túrába illesztve... :D )
Bónuszként a keresésen kívül is akadtak izgalmak: a patakvölgyben először ki akartak minket menteni (egy szimpatikus túracsapat meghallotta, hogy odalent "kavarunk", és rögtön jöttek - volna - segíteni :D ), majd kisvártatva egy kevésbé szimpatikus csapat közeledett :( Ekkor a sebtiben letudott fotózás után gyorsan odébbálltunk... :(
Ám a jelszó megszerzett 2 részletére, valamint egykori biológiai tanulmányaimra és némi logikára támaszkodva (meg)adta magát a hiányzó szó is (netán kihagytam volna a vakszerencsét a felsorolásból? :D )
Az arborétumtól 6-kor indultunk vissza Mátraszentistvánra, és miután kicsit gyönyörködtunk Ágasváron a készülődő naplementében (na jó: megpróbáltunk némi oxigénhez jutni az igencsak meredek kaptató legyőzése után ;-) ) , kapkodtuk rendesen a bakancsokat, hogy ne sötétedjen ránk (teljesen) :D

Köszi a rejtést

napvirág 2013.08.17 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Zöldfülűvel a kéken, a sárgán, ..., a sávon, a kereszten, .. és a jelöletlen ösvényeken.

Köszönöm a lehetőséget, jó volt vele élni!

csp187 2013.07.27 12:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 3.44
DONE!!!
Sziasztok!
Bár én nem szoktam hosszas litániát írni a logjaimban, de most mégis megteszem. Írásom elsősorban a láda rejtőjéhez szól, de másnak is hasznos lehet, ha nem akar úgy járni mint én. Nos, a ládát szerintem betegre kellene állítani, és egy karbantartás keretében a pontokat helyre kellene állítani, ugyanis:
- Az első ponton a jelszót tartalmazó kis kartondarab teljesen elázott. Én is már csak a darabjait találtam meg, amiből nagy nehezen összeraktam a jelszórészletet, de az utánam lévőnek erre szerintem már nem lesz esélye. Valamint a pont koordinátái nem helyesek! Jó 15 méterrel arrébbi pontra mutatnak, ami nem is lenne baj, ha az a pont nem egy 30 méter magas, merőleges sziklafal tetején lenne. Már majdnem nekiláttam a sziklamászásnak, amikor beugrott a leírásban szereplő "pulcsis fa", és hogy attól 2 méterre van a pont. Ez tényleg így van, de aki a koordinátákra megy, és nem olvas leírást, annak később gondjai lehetnek.
- A második ponton a láda nem volt elrejtve. Ki volt téve a szabad ég alá a földre. Belseje teljesen elázva, a loogbookba írni nem lehet, és a jelszórészlet is alig látszik az átnedvesedett papíron. Itt visszarejtettem a ládát, a megadott koordinátán lévő sziklafalba, de egy felújítás erre is ráférne.
- A harmadik ponton két dolog lehetséges. Vagy teljesen rosszak a koordináták, vagy a Rejtő már régen járt a helyszínen. A megadott koordináták, nemhogy jól, de szinte sehogyan sem megközelíthetők. A fenyők szélénél pedig se nyírfacsonkot, se köveket nem találtam, pedig elbóklásztam a bozótos-csalánosba vagy fél órát, ami után bár nem szokásom, de inkább éltem a pótjelszó adta lehetőséggel.
Ennyi a meglátásom. És remélem segítettem valamennyit abban, hogy ez a láda tovább éljen, és bemutassa ezeket a valóban meseszép, és csodálatos helyszíneket.
Üdv.

vaslemez 2013.06.23 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.95
Kalandos túra kerekedett az egészből. Az 1. pontnál óriási vihar csapott le, áztunk vagy 1 órán keresztül, de nem akartunk megfutamodni (illetve én igen, de a drágám nem engedte). A 2. pontnál így inkább megvártam lent, amíg ő felugrik a ládáért. Persze pont akkor jött egy öreg cigányember, kosárnyi rókagombával és abszolút nem értette, hogy miért ácsorgok az erdőben zuhogó esőben. Jól elbeszélgettünk politikáról és napi dolgokról, majd gondoltam megalkuszom rá (mármint a gombára, nem az emberre), de sajnos nem volt nálunk pénz. Így a nap végén beugrottunk hozzá a 'kínai negyedbe' (ahogy ő fogalmazott).
Az eső miatt az út további része csúszós, sáros agyagon vezetett. Így nem ért kellemesen, amikor láttuk, hogy az arborétumnál vagy 10 kocsi parkol, vagyis rendes úton is el lehet jutni. A ládát viszont nem találtuk. Nem kizárt, hogy ott van, de az embermagas csalánban lehetetlen megközelíteni.

TH77 2013.05.01 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
Megtaláltuk! :)
A második ponton a logfüzet teljesen elázott, a ládában víz volt. Amennyire tudtuk helyre raktuk, de új füzet kellene. A jelszó még kivehető.

Mirabelle 2013.01.27 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.53
Nekünk tetszett a havas séta az arborétumig. A ládát nem találtuk meg. A hegyoldalban össze vissza ugrált a gps és mivel mindent hó takart, így elég nehéz volt köveket találni. Levél ment a rejtőnek.
Rengeteg őzzel találkoztunk!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2013.03.08 21:06]

Évi&Zoli 2012.08.20 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Super kis túra volt! Az autógumi lekerült a jelzett turistaútig. Ízlett a csevice forrás vize, viszont a logfüzet szét van ázva, az utánunk jövő ha tudja pótolja. A kőbányánál is darabokban van a jelszót tartalmazó cetli. Köszönjük!

kicsiogre 2012.08.04 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Egy kellemes 22 kilométeres kirándulás ötödik találata. Az útvonal nagyon tetszett, a helyszínek szintén. A bányába felvezető út eléggé elvadult, egész izgalmas így a feljutás.

 
pczinder 2012.06.10 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.86
A következő megtaláló esetleg felújíthatná a ládatartalmat az első két állomáson. Az elsőnél elég egy akkora papír, mint egy bkv-jegy (meg persze egy toll), ugyanis a jelszót tartalmazó szelvény a végóráit éli. Ketté van szakadva, még épp olvasható, ha összeilleszti az ember, de nincs sok hátra neki.
A másodiknál a logfüzet szétázott, cserére szorul. Egy zacskó nagyon jót tenne neki és az utódjának. (Nálunk nem volt sajnos ilyesmi, azért fordulok a következő kesserekhez.)
A harmadik láda, úgy tűnik, a múlté, a táblával kapcsolatos pót jelszórészletre építsetek.
Összességében nagyon szép kis út, köszönet érte. Egy apró megjegyzés: abban a völgyben mindig sár van, így készüljetek.

cseki 2012.04.28 00:00 - Megtaláltam
Végigmentünk de az arborétumban a fatörzsnél nem volt

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2012.06.02 20:01]

t-kazi-Bágnes 2012.04.15 17:00 - Egyéb
Gyalogos kupához ismét!
Nagyon szeretjük ezt a helyet.

Az arborétumban nem találtuk meg a dobozt.

 
Skalp 2012.04.09 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.90
Mindhárom pont nagyon nehezen adta meg magát. Az elsőnél megmásztuk a kőbányát teljes magasságában, mire kizárásos alapon meglett LENT. Mert ugye a jel egy kőfal tövében nem igen használható semmire sem. Rongy nem volt, de én most felkötöttem egyet.
A második pontnál szintén szurdokban, ismét nem segít a GPS, sem az "avarral álcázva" kifejezés, mert gyakorlatilag mindenütt térdig gázoltam az avarban. Inkább a "kis földhalom"-ra koncentráljatok.
A harmadik ponton azonban hiába minden igyekezet, nincs láda.
De a nehézségek ellenére jó volt. Köszi!

boszorkányok 2012.04.09 00:00 - Megtaláltam
erőt próbáló..

Kincsvadászó Kalózok 2012.03.18 15:05 - Megtaláltam
Megvan! Mi annyira nem voltunk elragadtatva ettől a rejtés együttestől :(! A kőbánya rejteke nehezen kereshető a megbolondult GPS vétel végett (pulcsi az már rég nincs segítségnek), a második pont a forrásnál brutál megközelíthetetlen és messze van a látnivalótól. A harmadik pont valószínű már nincs meg. Csak a virtuálissal tudtunk loggolni. Az első két helyszín láda tartalmai gyakorlatilag szétáztak. Egy kellemes látnivalókkal tarkított túra így értelmetlen avar és kőrengeteg mászássá fajult.

natalin 2012.03.16 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.06
Megtaláltuk!
Nagyon csodálatos, kalandos kirándulás lett.
Először jött a tűz, majd a dagonya.
A kőbányától sétáltunk a forrásig mikor nagyon erős füst szagot éreztünk és hullott a pernye ránk,majd láttuk a füstöt is hát egy kicsit beparáztam de tovább mentünk.
Elértünk a forrásig ott felmásztunk a sárga körön a hegytetőre, csodás panoráma látható onnan de megláttuk a tüzet is, éget az egész fensík és már az erdő is füstölt, úgy döntöttünk szólunk a tűzoltóknak.
A húgom felhívta őket és nemsokára jöttek is oltani. Mint akik jól végezték dolgukat, megnyugodva útnak indutunk az arborétumba és akkor jött a dagonya de mind ezek ellenére szuper nap volt.

Tuareg79 2012.03.01 16:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Meglett.

Lacipap 2012.02.28 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
Tetszett! A hirtelen jött tavaszias idő ismét télire fordult. Enyhe hóeséssel "örvendeztetett" meg bennünket! Azért teljesen körbejártuk az egész utat.
A kőbányánál a sziklafal félelmetes, és jól látszik meddig terjedt a kézi művelés, onnantól pedig a gépi.A csevice kút is tetszett, igaz a minusz két fokban nem volt kedvünk csak kóstolni a vizét. Az arborétumhoz érve sajnálattal tapasztaltuk, szakad a hó! Ezért már nem mentünk be, csak leolvastuk a pótjelszót.
Az egész délután jó volt kinn a szabadban!
Köszönet az elrejtőnek.

Webber 2012.02.11 16:30 - Megtaláltam
Az első pont felé haladva kitaláltuk, hogy minek kerüljünk akkorát, ha egy másik útról sokkal hamarabb el tudjuk érni. Így lyukadtunk ki a kőbánya felső részénél. Itt már gyanús volt, hogy lent lesz a láda, de azért körbenéztünk kicsit. A védőkerítéstől jobbra leereszkedtünk, majd a bányánál elkezdtük keresni a ládát. A leírás szerint találtunk is egy pulcsis fát (igaz, színeset, nem fehéret), ott keresgéltük, de nem találtuk. Utána megnéztük a teljes leírást, amiből kiderült, hogy egy fehér pulóvert kéne keresni; a logokból meg az is kiderült, hogy már az sincs itt. Viszont a webes leírás sem tökéletes, egyszerűbb lenne azt írni, hogy a kőfejtő sarkánál kell lemenni egy kicsit, majd ott keresgélni.
A forrás nekem nagyon tetszett, még sose láttam szénsavas forrást. Először azt hittük, hogy csak csurdogál, lemászva viszont észrevettük, hogy egy fadugó állja útját a nagy vízsugárnak. Vettünk vizet, majd visszadugtuk a dugót. Felmásztunk a sziklákhoz, majd mivel nem olvastuk el itt sem a leírást, ezért innen próbáltuk megközelíteni a ládát, ami végülis sikerült. A láda közelében volt egy befagyott vízesés is. Innen követtük a patak medrét a jelzett útig.
Az arborétumot csak kívülről néztük meg, a tábláról leolvastuk a jelszót és indultunk vissza Tarra. A forrásból visszafelé is vettünk vizet.

acsipapa 2012.02.11 16:30 - Megtaláltam
Meglett. A láda helyének leírása a kőbányában eléggé "pulcsis", a GPS-ek jócskán mellémértek a magas kőfal miatt. A második pontnál a csevice forrás vize kitünő volt, még haza is vittünk belőle. Sajnos a harmadik pontnál már sötétedett, így nem tudtunk bemenni az arborétumba.

GB 2012.01.21 16:13 - Megtaláltam
ok

Andrys 2012.01.21 16:13 - Megtaláltam
:-)

scele 2011.11.01 13:05 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2011.11.01 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
[wapon beküldött szöveg]
Hónapokkal korábban be volt tervezve ez a kis családi kirándulás Sceléékkel. Azt terveztük, hogy az autókat Tar határában hagyjuk, valahol a gázló közelében, de amikor megérkeztünk, pár rossz arcú helyi erő elrettentett ettől a tervünktől és inkább tovább mentünk a földúton egészen a bánya alatti romokig.
Itt nyugodtan parkolhattunk, nem volt nagy a mozgás. Innen végigsétáltuk a multi pontjait. Az út végig nagyon kellemes, a gyerekeknek is gyorsan repültek a kilométerek. Az arborétum közelében katica rajzás volt. Mindenhol rengeteg volt a katica, a ruhánkra, hajunkra is tömegesen szálltak. Ami furcsa, hogy valahogy nem a megszokott hagyományos 7 pettyes a "festésük", mindenféle tarka-barka mintázatuk volt.
Az arborétum is nagyon tetszetős. Jó kis verseny bázis lenne ez. A ládát sajnos nem találtuk, így csak a virtuális pontot kerestük meg.
Innen a Ágasvári-túristaházhoz mentünk, ahol már vártak minket az előre megrendelt gőzölgő pizzáink. Evés-ivás és a jól megérdemelt pihenés után még felmentünk újrarejteni Scele itteni ládáját.
Mivel már esteledett, ezért úgy döntöttünk, hogy a csapat szétválik - a fiúk visszamennek az autókét Tarra, még a gyerekek és a lányok kisétálnka Mátraszentistvánra. Végül még sétálniuk sem kellett mert a túristaház gazdája autóval kivitte őket. Scelével már koromsötétben mentünk vissza az autókhoz, majd körbeautózva felvettük a családokat. Jó kis kirándulás volt.

Kiszti 2011.11.01 13:05 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Bubuka 2011.11.01 13:05 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

POZOLI 2011.10.30 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.02
Az elsőnél a fehérszínű ruhadarab már hiányzik. Talán kéne egy kis segítség a "lefeléhez". A mikro csúnyán elázott belülről. A harmadik meg virtuálissá vált. Csak a pótjelszó segít. Különben gyönyörű.

befi 2011.10.07 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Jó lassan abszolváltuk, ráment az egész félnapunk - délutánra megjött a beígért eső.
-Az első pontnál a rejtő segítségét kértük, kiderült már régóta nem volt ott, így nem igazán tudott a pontos ládahelyet illetőleg segíteni - de végül megleltük, közvetlen a fal tövében semmi kisebb kő alatt.
-Második pontnál a láda magától elénk jött, ugyanis a rejtek közelében szanaszét hevert, elemeire esve - szerencsére minden alkatrészt megtaláltunk, visszatettük a feltételezett helyére. Itt nagy meglepetés volt a felső csevice fadugós kifolyója, most sem értjük, hogy egy laza fadugó bedugása után miért nem folyik a víz, és miért nem löki azt ki.
-Harmadik pontig találkoztunk erdőirtókkal, jó nagy zajjal. Az arborétumban hosszas keresés után sem találtuk a dobozkát, így a segédpontot vettük igénybe.
Összességében az egyhetes kirándulásunk alatt a tegnapi mátrai gcjaju-gcth1s-gckop-mátrakeresztes túra és ez a tuzsoni út okozta a legnagyobb élményt.

A második pontnál vagy 20 métert gurítottuk kifelé a traktorgumit mi is - ha mindenki így tesz, előbb-utóbb kiér a védett helyről.

Nigi543 2011.06.25 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.67
Az első és második láda rejtése ötletes, de a harmadik az felejtős.
A környezet az ut teljes hosszában csodálatos, de az arborétum elhanyagoltsága kiábrándító.

ghta 2011.04.24 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.30
Megtaláltam

Tuka19 2010.11.28 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.57
2010 telének első komolyabb havazása után felejthetetlen túra volt. Vadregényes bányarész, romantikus pataktúra, a víz hangja muzsikált mellettem. Intenzív vadnyomok, a második rejtés is kalandos, nem is beszélve a harmadikról ( amennyiben nem találod az arborétum bejáratát). Végül bekebeleztem a multit egy csodálatos túra emlékével együtt. Köszönöm!

norko 2010.11.13 15:00 - Megtaláltam
Nehéz túra, hatalmas sárral, és rózsabokrokkal. Egész napunk ráment erre a multira, továbbá egy cipőtalp is, ami a sárban ragadt. :-)
Amúgy nagyon szép hely. Kár, hogy éppen vadászat volt, így nem volt akkora nyugalom az erdőben.

t-kazi-Bágnes 2010.11.06 12:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Nagyszerű útvonal nagyon jól éreztük magunkat.
Az első pontnál már nincs pulcsi a fán csak egy feketés rongy darab.Ott maradt a turista térképünk aki megleli még mielőtt szét ázna tartsa meg.
A második pontnál elkezdtünk legörgetni egy autó gumit ,ami ott hevert a ponttól nem messze.
Mi kb 25 métert lejjebb cibáltuk, Jól enne ha mindenki aki ide látogat igy tenne akkor előbb utóbb ki kerül erről a szép helyről.
A harmadik láda is meglett , mi nem vittünk ide se GPS_t , aki visz azt zavarja a sűrü erdő + a nagyfeszültségű vezeték, de a leírás alapján meg lehet találni.
Igaz hogy a Nyírfa csonk már nem felismerhető inkább egy mohás fadarab
ki van törve a földből , vissza állítottuk alatta a doboz.
Közvetlenül a patak partján van mellette egy labda nagyságú mohás gömbölyded kő.

Képekben: http://www.youtube.com/watch?v=9t4HA8EpLuQ

A szikla szellemeMineralwoter
Ti is gurítsátok lejjebb!!!
Feltöltődés
H-Jackpot 2010.10.30 16:27 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Nagyon szép és érdekes az arborétum, lenyűgözőek a hatalmas, több 100 éves fák.
Mindhárom láda megvan, bár mindegyik igen vizes volt. A logfüzetet, jelszót védő zacskókat kicseréltük, a ládákat szárazra töröltük, apró ajándékokat is hagytunk az utánunk érkezőknek. Az első láda koordinátái nekünk nagyon mást mutattak, kb. 33 méter volt az eltérés, de lehet hogy a mi gépünkben volt a hiba. Ha nincs a leírás én biztos megmásztam volna a falat, így a felénél visszafordultam. :) Még jó, hogy félúton eszembe jutott, hogy el kéne olvasni a leírást a biztonság kedvéért, hiszen kötél sincs nálam. A másik kettőt pontosan ott találtuk, ahol lenniük kellett.

tomv84 2010.10.23 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.18
Kellemes séta, sajnos a 3. ládát nem találtuk, pedig az egész sávot átnéztük, maradt az alternatív jelszó.

becko 2010.10.09 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.78
A 2. láda beázott, a vizet kiöntöttem belőle
A 3. pont sajnos csak a tartalék jelszóval lett meg, pedig legalább félórát küzdöttem a csalános-málnás-csipkerózsásban

vitibi 2010.09.25 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.11
Útközben kerülgettük az Off-Road-osokat. Kb. 8-szor előzgettük egymást, mivel mindig elakadtak az árkokban. Nem nagyon örültünk a dolognak , mivel dagonyává változtatták az utat, nem is beszélve a kipufogó gázokról és a zajról. Éppen sötétedésre értünk vissza a kocsihoz a sok kerülőút miatt.
ui.: A láda iden nedves.

gabortel 2010.09.18 12:05 - Megtaláltam
Farkaslyuk után gyerekjáték volt, bár a csevicénél a patak igen bővizű volt, köszönet a többnapos esőnek. Nekem a bánya is nagyon tetszett.

Tikis 2010.08.22 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.65
koszi szepen.Az elso ket pontot meg tavaly sikerult becserkeszni, nagyon tetszett.Most Batonyterenyebol jottem a makadam uton, es a behajtani tilosnal tettem le az autot, onnan gyalog mentem. Kellemes kis erdo, szep kis arboretum.Sejtheto volt, hogy a lada megtalalasa nehezebb lesz, mivel regen volt megtalalva, a termeszet rendesen bedolgozta, de meglett.

gonit 2010.08.03 14:20 - Egyéb
Kötelek előző logja azért senkit ne rémítsen el a láda megkeresésétől. Általában nincs ekkora sár, és az út is teljesen normálisan járható.

N.Zs. 2010.06.20 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Profi! A terep ennyi csapadék után 5-ös. Egyébként elég jól járható. Ma hol esett az eső, hol kisütött a nap, viszont cserébe nem voltak szúnyogok. Túrázókkal nem találkoztunk, csak egy gombagyűjtő csoporttal. 5-6 féle (vargánya, róka-gomba, amit csirke gombának mondanak,korall-gomba) ehető gomba volt a kosarukban és készségesen meg is mutogatták őket. A három pontot ha értékelni kellene, akkor a 2. kapná a 10 pontot, az 1. 9-et, és az arborétum 5-öt.
Fehérkőbányánál a mikroláda közelében néhányszor három lépést ide-oda megtettünk mire előkerült. A vízesésnél viszont éppen belebotlottunk, keresni sem kellett. Az autógumi hogy kerülhetett oda????
Az erdei iskolánál Benedek megtanult gerelyt hajítani. Az arborétumban megint leszakadt az ég, de nem tartott sokáig.
Összességében szuper volt. Köszönet!

itt parkoltunkaz első átkelő
Fehérkőbányánálmi volt ez?
Egy másik átkeléskettes pont felé
együtt a vízesésnéterep
zsákmányterep2
Zsuzsi és a gyíkakadály
Beni a gerellyelgyerekek
soka9001 2010.04.30 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.57
Megtaláltuk, köszönjük.

sirgalahad 2010.04.24 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Kőzet, amit látsz itt
Az a tari dácit
Nem haragszik Tuzson, ha
Ott zajlik az uzsonna

sziklafalmintázat
vágásokvízesés
vár az arborétummelynek neve
fenyvestermetes cédrus
vaskos törzs 
álomfogók 2010.04.03 16:00 - Megtaláltam
Nagyon kellemes kirándulás volt, amíg el nem rontottuk a végén azzal a buta ötlettel, hogy ennek folytatásaként keressük meg a szomszédos (visszafelé úgyis "útbaeső") Farkaslyuk barlangot. De ami ezt az útvonalat illeti, köszönjük szépen.

Dr.Lada 2010.01.16 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Blue Mali barátommal közös találat. A bánya és az arborétum is érdekes volt, de leginkább nekem a patak tetszett a vízeséssel a ládánál. Sajnos a láda bepárásodott, amennyire tudtuk rendberaktuk.

Blue Mali 2010.01.16 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.71
Bluetalaltam:) [wapon beküldött szöveg]

Köszi a rejtést.
A ládát Dr.Lada barátommal kerestük meg a láda kihelyezés után.
Tetszettek a pontok főleg a 2.pont, ez szuper a vízeséssel.
A kőbánya is jó volt, de ott eltököltünk egy kis időt, mert sehogyan nem akart meglenni.
Az arborétum is egy jó hely, szép fákkal.

Köszi.

Dr.Lada
Zsiráf 2009.11.22 10:38 - Megtaláltam
.

Puszkany 2009.11.21 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.32
Oda-vissza 10km. 90%-ban sárdagasztós út, köszönhető az időjárásnak. A pontokat fordított sorrenben kerestem fel, bízva abban, hogy sötétedés előtt megjárom. A botanikus kert zárva volt, de a pótjelszó segített. A láda rendben. Az első pontnál már félhomály volt, kerestem is egy darabig, de mivel sötétedni kezdett és lámpa nem volt nálam, így visszaindultam. Nyáron tuti hely lehet. Köszi a segítséget gonit!

 
erbeo 2009.10.25 14:09 - Megtaláltam
Mai kirándulásunk tulajdonképpeni célja ennek a multinak a bejárása volt. Nagyon megnehezítette a dolgunkat a bokáig érő sár, lefelé több helyen is szó szerint csúszkálva jöttünk. A pontok közül különösen az első tetszett.

ier 2009.10.24 14:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Éjszakai eső utáni sárdagasztásos túra.

m.zsömi 2009.09.20 15:30 - Megtaláltam
ok

rongylab2 2009.09.20 15:30 - Megtaláltam
ok

K-55 2009.08.20 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Kellemes ünnepi séta volt a szülőkkel érdekes, változatos, de nem nehéz terepen. Tetszett a látvány. P

0102
0304
0506
0708
0910
Discover 2009.06.20 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 3.11
Szép séta volt. Vissza tényleg hosszú egy kicsit, de ez nem ront le semmit a helyek szépségéből. Az első ládához, a két bányafal találkozásánál menj le pár métert és a fal tövében találod kővel takarva. A fehér rongyot a két fal találkozásánál lévő fára tettem át. A második könnyű találat volt. A harmadik bent van az arborétum területén. Fel kell menni az Erdei Iskoláig, ott találod a bejáratot.
Köszönöm a rejtést.

BenderB 2009.05.09 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Mese később.

peterpan 2009.04.25 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
A Muzslatúra helyett ezt választottam még, mert elég hoszúnak tűnt. Az is volt.
A parkolótól nem messze professzionális módon szedték a kerítéskarókat, traktorral. Aztán lekaptam egy kacsintgató kecskét. A felső bányaudvar tényleg fent van, jól megszuszogtatott. Fent rengeteg gyík volt, mindenféle színű és méretű.
Épp a második patakátkelés előtt voltam, amikor a fényképezőgépért nyúlva valami iszonyúan megszúrt. Kicsit vérzett, de nem dagadt be. Gőzöm sincs mi lehetett, de még a gépet is elejtettem fájdalmamban.
A második pont most hihetetlenül zöld. Még a kövek is zöldek lettek.
Az arborétum jókora távolságra volt időben és térben is. Vadrózsatépkedéssel szórakoztattam magam miután az egyik példány a fejbőrömnél fogva húzott vissza. A tábla előtti padon jólesett egy kicsit megpihenni.
Visszafele két helybeli is megkérdezte hogy jó-e ma a csevice. Halvány segédfogalmam sincs mitől jó a csevice, így lehet, hogy félrevezettem őket, mert lelkesen mondam mindkettejüknek, hogy nagyon jó.
A nap végére csak legyalogoltam 32km és 1600 m szintet.

sztyopa13 a páratlan páros 2009.04.15 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Húsvéti ládavadászat a Mátrában 20/19.Haza felé menetben ejtettük útba a multit.Méltó befejezése volt a túrának.Az első pontnál némi torna mutatvány-zsugor függés,mérleg állás-után meglett.Rákészültünk erre a bánya ládára.Egész héten én voltam a Kuka,drága párom pedig Morgót alakította meggyőző átéléssel.Következett a vízmosás,nekem tetszett.A GPS-nek már nem annyira.Kedvesem a GPS javasolta -úton,majd toronyirányt-megközelítést szorgalmazta.Én a rejtő szerinti neki a vízmosásnak megoldást választottam.Még szinte el sem indultunk ,máris hitvesemnek lett igaza.Ez nem lepett meg.Rövid,de annál látványosabb csetlés-botlás után drága párom bizalmatlansági indítványt nyújtott be,és azzal fenyegetett kilép a koalícióból.Rendesen behoztam a kőbányában elmaradt bányászkodást.A munka genetikai változást is okozott.Ez kedvenc feleségemnek is feltünt ,mert megkérdezte-hogy lehetsz ekkora ökör?Mindeközben nem madárdaltól,hanem kedvesem építő bírálatától volt hangos a szurdok.Végül csak meglett.A harmadik ládánál beértük a pót jelszóval mivel az arborétum sarkába már nem volt kedvünk háromszor megtenni az utat..A csevice vize ízlett.Olyan mint a szódavíz egy kevés szódabikarbónával feldobva.Itthon már nevetve meséltük az élményt ismerőseinknek.Emlékezetes,jó kis kaland volt.Köszönjük a lehetőséget.

oross 2009.04.13 12:47 - Megtaláltam
megtaláltuk

melinya 2009.01.03 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Ezt a multit még 2008.12.28.-án kezdtük el. Azonban az első pontnál elakadtunk. Sehol sem találtuk a ládát. Ekkor abba kellett hagynunk a keresést, mert ránk esteledett. A rejtő segítségét ezúton is köszönjük. Ma folytattuk tovább utunkat, a második pont gyönyörű, a láda nagyon hamar meglett. A harmadik ponton is viszonylag elég gyorsan meglett a láda. Az Arborétum nagyon tetszett. Nagyon szép helyekre jutottunk el utunk során. Jó kis erdei séta volt. :-)

túráZoo 2008.09.06 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Ez a multi nagyon közel került a szívünkhöz!
Minden pontja élmény volt, a hőség ellenére még az ajánlott hegyre is felmásztunk nézelődni.
Bár a leírásban nem volt benne, de láttunk egy fiatal vaddisznót is, amely olyan elszántan túrta a földet, hogy nem vette észre a háta mögé settenkedő kétlábúakat. Négy méterre voltunk tőle, amikor megláttuk a közelben sürgölődő szülőket, így fotózás helyett gyors visszavonulás lett a kalandból.
Köszönjük a profi rejtéseket és a pompás webes tálalást is!
Az út porát már a Nyírjesi-tóban lubickoltuk le.

zsuzsi0313 2008.08.17 18:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést...kalandos utunk volt:-D

renimaister 2008.08.03 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.32
Tavaly augusztusban kerestük meg az első 2 részt és csak az idén sikerült befejeznünk.Jó kis kirándulás volt!Az esküvőnk előtt ,ezzel a túrával vezettük le a feszültséget.Renimaister és zafirdrive

devid 2008.07.12 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.26
Megtaláltuk! Gyönyörü szép környezetben.

Hori1558 2008.07.10 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

alucifer 2008.07.09 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.24
Nógrád megyei ládázgatáson 7 / 33

Táj torzóA méretek
Sirató fal 
magicf 2008.07.05 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Ez a harmadik láda a mai napon. Nagy reménnyel indultunk neki. Az első ládánánl gyorsan alább is hagyott. A láda nem volt meg. Az összes követ és avart megmozgattam. Lemásztam a "szakadék" aljára, hátha a 2 nappal korábbi nagy zivatar elmosta, de semmi.
A második láda könnyen meg lett. A túra legszebb része a szurdok. Nagyon szép és hangulatos.
A harmadik láda ismét elég gázos. A kinyomtatott ládaleírás alapján nem találtuk meg. "A láda az arborétum szélén található, ahol megszűnnek a fenyők, de a kerítésig még van egy nagyobb, fák nélküli rész." De a fenyvesnek sok vége van ám... És a fa nélküli rész is hatalmas és több oldalról is körbeveszik a fenyők... Nyírfa csonkot meg nem találtunk. Nemhogy nyírfa, de másmilyen csonkot sem. Egyszerűen nem volt a környéken kivágott (csonkolt) fa. Maradt a pótjelszó. :( De ez is hiába, mert az első ládának a jelszava ígyis hiányzik.

A leírás alapján vártuk a kutat az arborátumnál, mondván majd ott vételezünk vizet. Sajnos az nem olyan egyszerű, mert lakattal le van zárva és még a lánc és vödör is le van róla szerelve. Az arborátum fa kapuja pedig szintén zárva. Szóval a látogatás nem volt kivitelezhető hiába az éjjel-nappali "nyitvatartás".

N 47° 56,4470' E 19° 47,6530' 301 m [GCTUZS-3]
Ez a koordináta be akart vezetni a kerítésen belülre kb 40 méterre, oda ahol semmi sincs a gazon kívül. Pedig a leírásban ez van feltüntetve a 3. láda helyének. Túlkomplikálom?! Lehet, de a Garmin Legendem csak nem téved. A mai nap az összes (kb 15) koordinátára méter pontosan elvezetett. Na mindegy.

Meglepetésként ért, hogy itt egy erdei tábor van. Nagyszerű! Sok ilyet kéne még létrehozni és kötelezővé tenni az iskolában, hogy a gyerekek megismerjék a szobán kívüli világot is.

Ha a javasolt ponton, Tar határában teszed le az autót az utolsó házban lakó bácsitól mennyei finom kecskesajtot lehet venni. Ha reggel mész akkor még kecsketej is van. Délután fél 6-kor én hoztam el az utolsó darab sajtot. A kocsiban el is keztük megenni.

[Jóváhagyta: gonit, 2008.07.16 11:36]

útban a második láda felévégre.. vajon mi lesz benne? :)
3/4 óra keresgélés után immáron harmadszor olvasom el a ládaleírást 
nogacsalad 2008.06.28 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Mára magányos ládázgatós napot terveztem. Ennek jegyében jöttem el ide. Mai 5/3 talim volt.

A leírás szerinti módon és sorrendben teljesítettem. Hónapok óta hordoztam a nyomtatást magammal, és ma végre sort is keríthettem a becserkelésére :o)
Nekem 11,5 km sétával, 250 m szintemelkedéssel sikeredett.

Az 1. pont megközelítése kissé nehézkesen ment, de megérte! Nagyon érdekes a kőbánya, furcsa módon egyedülálló hangulata van. Itt a Diósdi kőfejtő jutott az eszembe.
A 2. pont a Gyere Velünk Parisba ládika kistesója, és talán éppen ezért is, nagyon tetszett nekem. Némi vívódás után, még a savanyú, vasas forrásvízből is ittam (és még élek)...
A 3. pont Arborétumát bizony eddig sajnos nem ismertem. Fenyők, örökzöldek, jó levegő, kellemes séta. Nem is kell több, ez is tetszett :o) Szüleim is nagy fenyő- és örökzöldbarátok. Van is egy szép és védett növénygyűjteményük Nagymarosi kertünkben. Kár, hogy Ők itt és ma nem lehettek velem. Bár Ők nem ládáznak, de bizton állíthatom, ez az arborétum tetszett volna nekik is :o)
Összességében nekem ez a csésze nagyon bejött!

Kivettem egy hűtőmágnest, betettem egy rezgős matricát, és egy fa lovacskát.

Köszi a kalandot, tetszett !

Bánya-tavacskaSzirtek
Furi minták..Savanyúvíz
LádikaSzurdokban
SzépFenyvesben
Nagyra nőttem..2. pont
keep 2008.05.24 19:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Galyatető - Tar Kodály-túra keretében 3-2-1 sorrendben.
Az elsőnél a pótjelszót használtuk, mert siettünk.
A második nagyon pöpec, a rejtés és az oda vezető út is nagyon tetszett.
A harmadik is jó volt, így 20 km utánra még egy kis kaptató, de tetszett.
Köszönjük
ok [wapon beküldött szöveg]

DopoD699 2008.05.24 14:26 - Nem találtam meg
Nagyon szép helyen van :) Célszerű NEM a keritésan át megközelíteni.
(csak most néztem meg hogy multipont)

3 perc mérés után:
N47°56,466`
E19°47,659`

[Elutasította: geocaching.hu, 2010.02.08 08:12]

EndreiTeam 2008.05.17 11:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Az ajánlott parkolóból indultunk neki az útnak. Útközben olyan jól elbámészkodtunk, beszélgettünk, hogy az első pontnál teljesn elfelejtettünk lekanyarodni. :) A forráshoz érve néztem először a GPS-re és láttam, hogy nemsokára jön a második pont. Végülis semmi baj nem történt, az első ládát utóljára kerestük meg. Úgyis útbaesett visszafelé.
Szép az arborétum és a mellette kialakított fedett pihenő is. A második pontnál tetszett legjobban a rejtés, bár egyikkel sem volt gondunk. A bánya hatalmas sziklafala alatt álldogálni érdekes érzés volt.
Jó program volt mára, köszönjük!

beliczky 2008.05.03 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.08
Szép környezetben elhelyezett ládák. Az eső kissé megtréfált.

dlms 2008.04.13 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Nagyon jó rejtés és környezet. Megérte elmenni.

Csizmások 2008.04.13 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Tegnap elnavigáltuk magunkat, s így a 2-es ponthoz jutottunk (2óra alatt), de vissza már a sárga jelzésen jöttünk, csak az 1-es ponthoz nem tudtunk felmenni, hiába próbálkoztunk toronyiránt. Ma reggel itt kezdtünk s rögtön meglett. Köszi, nagyon jó kis út.

zsenya1 2008.03.30 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 2.08
Nagyon tetszett az egész túra.
A második rejtés nagyon tetszett.Egy baráti családdal kerestük meg és jót nyársaltunk és pihentünk.

Shakespir 2008.03.28 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megvan!

Talán eddigi legemlékezetesebb dzsungelmulti. (dzsungelmulti = lakott területen kívüli).

Minden pont remek, igaz hogy a 2. pont nekünk is szinte talajszinten volt és nem fejmagasságban, de ez csak magasság kérdése. Úgy látszik, mi is az óriások és nem a liliputi ládászok társaságát szaporítjuk. ;)

Mire elindultunk, az eső is alábbhagyott, a 2. pont után már a nap is kisütött. Ugyan odafelé még boka fölöttig érő süppedős sártengerrel kellett megküzdenünk (gumicsizmát hozzatok!), visszafelére (a Nap jótékony hatására) valamelyest szikkadt a napos területeken.

Az arborétum kellemes, különös hangulatú. Útközben sok-sok állattal, pl. nyúl, muflon találkoztunk.

Valójában a forrás feletti domb annyira megfogott, hogy visszafelé is felmásztunk rá és egy jó félórcskát elücsörögtünk, napoztunk. Gyönyörű hely! Sőt, igazán lehete itt is egy pont - szerintem...

Köszönjük!

Notar 2008.03.23 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.01
Megtaláltuk.

fkmaster 2008.02.28 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.85
Tetszett a környék, az első pontot megtalálva GCFrks felé kerültem, majd a forrás után tértem vissza a sárga jelzésre. Egyedül az erdészeti gépek által feljárt saras út zavart, több kilóra híztak cipőim. Az arborétum fenyvese is tetszett, ahogy már az odavezető útról, felülről is láttam.

5N 2008.02.26 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Mindhárom hely,ahol a rejtés van nagyon tetszett!Szénsavas forrásvízet eddig meg még nem is ittam.

povyagi 2008.02.10 14:21 - Megtaláltam
Mathauval és macikupaccal.

Mathau 2008.02.10 14:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Elő-tavaszi ládázás 5.

Remek láda, kissé elhanyagolt az arborétum, de azért lenyűgöző. Az atlasz cédrus alá érdemes leülni egy kicsit. És mindenkinek ajánlom a csevice forrás vizét.

macikupac 2008.02.10 14:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Kelet-nógrádi ládázás 4.

Ezt az utat is végigjártam már néhány alkalommal (Mátrai tánc 45-ök, Pro Patria 3x70), de mindannyiszor lefelé ereszkedtünk a völgyön. Most első ízben voltam ellenkező irányban. A multi teljesítése kicsit hosszúra nyúlt, mivel közbeiktattuk a Farkaslyuk ládát is. (Így multiban a multi lett a vége...) A bányában már jártam, de több, mint 15 éve. Akkor még javában működött a szeletelőgép, mely ma már csak rozsdállik a(z) (f)elhagyott bányaudvaron. A tufa könnyen faragható anyag, ezért is lehet ilyen szabályosan darabolni. Miután megleltük amiért jöttünk, felmásztunk a hegyoldalában lévő sziklákig. Innen szép a kilátás a falura. Amikor ismét teljes figyelmünket ennek a ládának szenteltük, akkor a Felső-Csevicénél csatlakoztunk be az útvonalra. A forrás vizének megkóstolása kihagyhatatlan. Egy kis pihenő után bementünk a szurdokba. Mathau már dünnyögött, hogy "már megint miért kell az úttól ilyen távolra tenni a ládát?", de miután odaértünk ő is belátta, hogy érdemes volt. Tovább már lényegesen sarasabb út vezetett. Ennek bakancsaink látták kárát. Az útról szépen látszott az Ágasvár alig havas csúcsa is. Az út változatos erdőkön át vezetett. Végül megérkeztünk az arborétumhoz. Mathauék a művészbejárón, én a főbejáraton léptem be. Azt a pár méteres kitérőt sosem tettem meg eddig, mintahogy azt sem tudtam, hogy ingyenesen látogatható a gyűjtemény. Megérte a kis kitérő, mert láthattam a környező házikókat, faragványokat. Hangulatos kis híd vezet a szépen faragott székelykapuhoz, mely a bejárat. Odabent a fenyőfák csupasz alja és a hatalmas atlaszcédrus nyűgözte le Barnit. Nagyon jó érzés volt ide eljönni. Kár, hogy nem tettem meg már évekkel ezelőtt... Visszafelé még ittam az Alsó-Csevice szappanos kézmosóvíznek tetsző forrásából is.

Mint kés a vajatA kőszeletelő-gép
Kilátás TarraFelső-Csevice-kút
A közeli szurdokocskaBarni a ládával
Patak parti sziklaA mű címe: Muzsikál az erdő
Fenyvek alattA hatalmas atlaszcédrus
L@zy 2008.02.10 13:23 - Megtaláltam
Spontán netkesser találkozón [wapon beküldött szöveg]

Avranella 2008.02.10 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.95
Dagonya-day a Mátrában - netkessing forever! :))) 4/2.
Zsorzzsal, L@zy-vel és SagiK-kal sétálgattunk kicsit, aztán valahogy csak összejött belőle egy húszas (km-ben)... Sebaj, szééép, nyári nap volt, tetszett a tó is, tájfutottunk is... mi kell még?! ;)))
Miután épségben megúsztuk GCFRKS megtalálását, átborítottunk a hegyen, és 2-3-1 sorrendben szépen begyűjtöttük ezt a ládikát is. Az út elég sárdagasztósra sikerült (a tavaszért is meg kell szenvedni ezzel az olvadás dologgal...). A kettes pont felé menet L@zy megint talált egy rövidebb utat az erdőn át - ennek következtében ismét várt ránk egy sort. Kár, hogy az arborétumhoz vezető út mentén teljesen leirtották az erdőt, ettől eltekintve szép a környék. Kellemeset uzsonnáztunk a bejárat közelében. Köszi a rejtést!

csak vidáman! :)az egyes pont felett
Hangulatos kis fenyves a völgybena rejteknél
SagiK alkotkopáran kicsit lehangoló...
L@zy és a cédrusTiszta vadnyugat az egyes pontnál
vendégmarasztalóKedves :)
SagiK 2008.02.10 13:20 - Megtaláltam
Farkaslyuk felől 2-3-ebéd-1-Tar sorrendben. Jó kis pihenőt alakítottak ki az erdő mélyén. Remek hely, kellemes túra a tavaszt idéző napsütésben.

Molli 2008.02.09 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.75
Megtaláltam

lacsz 2008.02.09 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.27
Csodálatos napsütésben kerestük meg a pontokat. Az 1. pont környékén Attibatival találkoztunk. Kellemes túra volt, szép környezetben.

Attibati 2008.02.09 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.03
A mai napra hat ládát terveztem egy 40 kilométeres körbe foglalva bejárni de csak négy lett belöle, abból is egyet szégyenszemre autóval közelítettem meg.
A kocsit Bátonyterenyén hagytam és először úgy terveztem, hogy a 21-es úttól nyugatra levő ládákkal kezdem a kört. Mivel már megcsináltam néhány Amancsics ládát, és egyik sem volt egy sétagalopp, jobbnak láttam, ha a multikkal kezdem. A napot a Halda ládával kezdtem majd a P jelzésen indultam Ágasvár felé. A GPS-t nézegetve felfedeztem egy rövidítú utat, ami Ágasvár megmászása nélkül is a célhoz vezet.
A turistaútról letérve az erdőgazdasági teherautok által tönkretett úton haladtam. Egyes helyeken a teherautók - nem tudom hogyan - egy méter átmérőjű hengereket gyúrtak a sárból.
Ebből az útból hamar elegem lett és egy jobb minőségű erdei ótra tértem át, ami viszont hamarosan megszünt. Következett az iránymenet , majd ráakadtam egy útra ami az arborétum bejáratáig vitt.
Igy a multit a végéről kezdtem felgöngyolíteni. A láda rejtése nagyon jó.
A második pontra sokkal több időm ráment. Engem megzavart a leírásban a "láda fejmagasságban" kitétetel. Attól függ honnan nézzük. Ha odamegyünk éppen lábnál van. A szurdokban nem volt térerő ezért felmásztam a sziklákhoz ahonnan Mr Zergétől kértem segítséget, amit ezúttal is köszönök.
Az első ponthoz vezető úton Lacsz és párja jött velem szembe. Kicseréltük tapasztalatainkat a multi pontjairól.
Jó hogy a leírásban részletezve van az első pont helye mert a kövek között a sziklafal mellett nem lett volna egyszerű megtalálni a mikroládát.
Köszönöm , hogy a Mátrának erre a kevésbé ismert részére is elkalauzolt a rejtő.

kilali 2008.02.02 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.01
Nyakig sárosak lettünk, de megérte a sárdagasztás.

Rudi Team 2008.01.26 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.72
Jó kis túra volt, még a sár is nehezítette. Muflonokat is láttunk a bányánál.
Éva, Rudi

Bal3 2007.12.31 15:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.73
Áve!
Évzáró keresésre hívott Pupu, egyébiránt megünnepelni az 1700. találatát!
Szívesen tartottam vele eme nevezetes napon.
Későn indultunk, 6 órakor Bp-ről, ehhez elég volt 4-kor felkelnem :)
Egy igazi terepre termett pickup-pel lepett meg Pupu, a nap során többször bizonyított a vas.
Nem gondoltam volna, hogy egy automata váltós kocsi is jó lehet terepen, de nem, hogy jó, még talán jobb is mint egy mechanikus nyomatékváltóval szerelt darab. Lejtőn ereszkedve, hathatós motorfékkel vigyáz ránk a jószág, nem melegítve, használva a féket, tengelykapcsolót.
Na de hagyjuk a technikát, ezen a napon inkább a zúzmara, jégkristályok csodája volt a meghatározó!
Ilyen csodás jégvirágos fákat, mezőket én még nem láttam.
Leírni lehetetlen, beszéljenek a képek.

Remek séta. A bányához jól járható út vezet, tuhura beküldtem a trekket, ne menjetek torony iránt. Oly picinynek érzi magát az ember a fölé hatalmasodó köfalak lábánál...
A rejteket most megtaláltuk, hóban nem lett volna ennyire könnyű, talán egy jellemzőbb "odu" is akad ott, ráadásul mint tudjuk, fűggőleges sziklafal mellett nem túl pontos a kütyü. Szívesen építenék az unokáimnak ilyen alapanyagból házat.
A forráshoz hamar értünk, én élvezettel kortyoltam a szénsavas vízből.
Patakmeder is szép volt, jégbezárt pillanat.
Az aroborétumot egy új úton értük el, nagy csapat készülődött szilveszeterezni a házakban.
A faórások lenyűgözőek!
Egy pici dolog árnyékolta be ezt a csodás ládázást, visszefelé a forrásnál egy hó alatti jégfolton óriásit estem és kicsavarodott a térdem. Ez nem hamar múlik majd el úgy tűnik.
Ezzel a találattal méltó módon zártuk le a 2007-es évet. BÚÉK!

Üdv Bal3

Pupu 2007.12.31 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Szerettem volna még idén elérni az 1700. megtalálást - négy volt hátra. Bal3 barátomat nyertem meg tettestársnak, akivel már régen kirándultunk együtt, de ma megint pompás napot töltöttünk. Jó 4x4-es autó volt nálam, ezért az unalmasnak ígérkező részeken inkább rábíztuk magunkat, és a szép szakaszokon gyalogoltunk. Így is összejött jó néhány kilométernyi menetelés. Párás-fagyos idő, zuzmarával borított táj - gyönyörű volt!

Vártam, hogy jó túra lesz ez, de még annál is többet adott. A forrás vize nem izlett, de mellette a kis szurdok nagyon klassz, a végében jégeséssel. Az első pont csodás, lenyűgözők a sziklafalak, nem győztem bámulni. Az arborétumban pedig a faóriás ébresztett szép emlékeket - Algériában, az Atlasz hegységben futottam cédruserdőben, 2000 méter feletti magasságban. A nap egyik fénypontja!

Amancsics 2007.12.30 18:16 - Megtaláltam
Ok.

Mr Zerge 2007.12.16 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Jót sétáltunk a havas erdei utakon. Érdekes a kőbánya fala, a bányászat nyomaival. A patak szurdok völgye is tetszett a sziklákkal.
Üdv Mr Zerge.

VP 2007.12.16 07:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Bár minden láda ilyen lenne! A völgyben jó 25 éve jártam utoljára.
3 órakor ébresztő, 3 km gyalog a metróhoz, 5 órás vonattal Tarig, éppen kezdett világosodni, amikor leszálltam a vonatról.
Tar - Tuzson arborétum - Ágasvár - Mátraszentistván - Galyatető - Parádsasvár. 5 km stoppal Parádfürdőig, majd újra gyalog: Csiklósd-kút - Ilonavölgyi vízesés - Kékestető - Mátraháza. 42 km (plusz a hajnali 3), jó 2000 m szint. 1-10 cm hó, amiben könnyű járni, de minden szép fehér, és sár sincs. Róka, muflon és vaddisznócsapat, őzek.

falmintázat 1falmintázat 2
dugó a forrásbanmost a száraz patakmeder is vizes
jégcsapok őrzik a ládátkilátás a 3. ponttól
öreg fatéli szinek
Tototo 2007.12.01 15:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.83
Sáááááár...de megérte.

hőscincér 2007.12.01 15:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.04
Megtaláltuk.

bányavízesés
atlasz cédrus 
szmzita 2007.12.01 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.79
OK

ironman 2007.11.24 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.31
Remek helyen túráztunk Klárival. A tari vasútállomástól gyalogoltunk Ágasvárra, nem utolsósorban e láda megtekintésének szándékával! Remek hely a bánya, nagyon tetszett a normál ládának a rejteke is, jókat ittam a csevice vizéből. Maga a Tuzson arborétum már kevésbé nyerte el a tetszésemet, de ott is voltak szép fák, s amúgy is: nem az a fontos ahová eljut az ember, hanem az oda vezető út! Kösz a rejtést!

VideoStudio 2007.11.03 14:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.30
Iszonyat a sár!
Összefutottunk egy nagy csapat off-roados, quados emberrel. Eszméletlen zajt csaptak, felkorbácsolták az erdei utakat!! :(
Hát szabad ezt? Mit lehet tenni?
Egyébként nagyon tetszett az arborétum, a bánya! :)

Klári 2007.11.01 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.40
Recept: végy egy nagy adag jó időt, egy jó térképet, egy kitűnő ládaleírást és az eredmény: na nem egy jó süti, hanem egy gps nélküli megtalálás.
Fordított sorrendben jártam végig a multit, mivel az ágasvári ládától jöttem. Az arborétum tetszett volna, ha a katonás sorba ültetett fenyők nem nyomnák el, takarnák el azokat a fákat amiért érdemes ide ellátogatni. Így nem is érvényesülnek igazán. Innen a forráshoz vezető út enyhén szólva nyaktörő volt a csúszós, sáros úton.
A forrásnál, a leírásban szereplő kiszáradt patakmedret nem találtam, ami szóba jöhetett abban meg igazán gazdagon csörgedezett a víz. De ennek köszönhetően a láda közelében egy igazán csodás kis vízesés alakult ki. Nagyon tetszett ez a rejtekhely.
A multi bánya pontja is könnyen megtalálódott a bánya fölött köröző, hangoskodó holló komák társaságában.

 
Zsu. 2007.10.20 13:00 - Megtaláltam
Mikulással [wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2007.10.20 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.23
Bükki hétvége Zsuval. Nálunk egy bükki hétvégébe persze beletartozik az is, hogy az oda "útbaeső" ládákat is felkeressük. A Bükkhöz meg ugye útbe esik a Cserhát, a Karancs-Medves és persze a Mátra is :) Ennek fényében a mai napot a Cserhát szívében kezdtük, Herencsényen, majd a GCM001 ládát levadászva (de helyben hagyva) tértünk vissza Cserhátszentivánra, ahol a helyi multi pontjait kerestük meg. Innen a Tuzson arborétumba vezetett utunk. Kocsival a bányához vezető elágazásnál parkoltunk. A bányához, egy rövid kaptató után, hamar megérkeztünk. Mivel nem olvastuk el pontosan a leírást, és a GPS a fal alatt állva 23 métert mutatott, biztos voltam benne, hogy a láda, csakis fenn lehet. Pedig láttuk a "kabátos" fát is. Nem volt mit tenni, elindultunk felfelé egy kis ösvényen. Fenn meg egyértelműen a mélységbe mutatott a GPS irányjelzője. Basszuskulcs! Ennyire idióták vagyunk?! No, sebaj, az igazat megvallva én itt fent helyeztem volna el a dobozt, ugyanis csodaszép a kilátás a bánya tetejéről! Fotózás után leballagtunk az ösvényen, majd kis keresés után, előkaptam a dobozt is rejtekéből. Iszkoltunk tovább a kettes pont felé. Nem nagy kitérő, gyors találat. A hármas pont még messze volt. A saras pocsolyákat átugrálva szépen haladtunk a csodás őszi időben. Picit monoton volt az erdő, de milyest az arborétumban találtuk magunkat (nyitva volt oldalt a nagy kapu), megváltozott a véleményem a multiról. Megértettem, hogy igenis kellett ide az a geoláda, hiszen gyönyörűségek fogadtak a kerítéséen belül. Sosem jöttem volna ide, ebben biztos vagyok. A visszaút az autóhoz rövidebbnek tűnt. Egy élménnyel lettem gazdagabb! Köszönet!

Mikulás

robatko 2007.10.12 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.19
Nagyon jót túráztunk ezen az őszi délután, tényleg szép az erdő.
Fenyvespuszta megközelítése Tar felől még számomra is új volt.
Az út kegyetlenül csúszik, a valami rosszféle sáron néha még Dorka is megingott.

h725 2007.10.06 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.23
Iszonyú dagonyázás volt, de nem bántuk. A három megkeresendő pont nagyon jó helyen van. Csak az utolsót kellett sokáig keresnünk.
Az arborétumban éppen idegenvezetés volt egy nagyobb csoportnak, de minket nem zavartak a keresgélésben. Mi viszont szívesen hallgattuk volna, de az idő szorított, és meg lefelé is meg kellett küzdenünk a sártengerrel.

Köszi a rejtést !

Zsófi, Zsolt

Kék ég a kőbánya felettDagonyázás
Őszi színekA végén: irány a vasútállomás
Mihul 2007.10.04 15:00 - Megtaláltam
Nagyon sáros az ut de nagyonjó

freddy 2007.09.30 19:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.24
Roka! [wapon beküldött szöveg]

Kali4x4 2007.09.23 15:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Gyönyörű őszi napon Bálint fiammal kerestük fel a 3 pontos multit. A tari bányánál már sokszor jártam, de a felső bányaudvaron még soha. Nagyon tetszett az egész Csevice völgy, az arborétum. Köszönet az élményért!

 
K.L. 2007.09.23 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.90
Már korán reggel nekiindultunk. Szép napsütésben, egyre melegebb időben mentünk végig a kb. 3 km-es úton.
Az 1. pontnál féltem ,hogy fel kell menni a hegy tetejére, de szerencsére "csak" a felső bányáig kellett. Itt a hatalmas sziklafal miatt nagyon gyenge volt a vétel, a "pulcsi" sokat segített. Ha az egyszer megtetszik valakinek, akkor sokkal nehezebb lesz a ládát megtalálni.

A 2. pontnál sem volt vétel, de ennek ellenére hamar meglett.

A 3. pontra toronyirámt indultam neki, de kerítésbe ütköztem, utána kerestem csak meg a kaput. Érdekes a Mátra belsejében, mindentől távol ez a szép arborétum.

A legjobban a rengeteg kiránduló lepett meg.

macska 2007.09.22 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
A javasolt parkolótól, szép, tartalmas őszi-délutáni multi-séta volt! A gombainvázió a fenyvesben és környékén különösen tetszett. Köszönjük a rejtést! Nehéz volt kiválogatni, hogy mit mutassak a környék szépségeiből, a gombák nyertek! :)
Attila, Jenő

A 2. közelében a csúcs feléés a gombákok
és a kedvencem :)
naplementés fenyvesmár őszi színek az arborétumtól visszaindulva
viruló virágokesteledik
Barangoló alias elel 2007.09.20 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.45
ok [wapon beküldött szöveg]
Szeretem az egy túraútvonalra felfűzött multikat. Ez ilyen, és ráadásul egy nagyon jól sikerült. Köszönöm a rejtést!

er&esz 2007.09.19 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
A mai nap 5. ládája. Az ajánlott parkolóból indultunk. A bányafalat meglátva elámultunk, ilyet még sohasem láttunk. Azért sajnálom a hegyet, hogy így felszeletelték. Itt esett le, hogy csak a letérő kordinátája volt meg, a ládáé nem. Megbámultam a leírásban szereplő figyelemfelhívó dolgot, aztán inkább telefonáltam a rejtőnek, aki nagyon kedvesen irányba állított, köszönet érte. Bezzeg amikor nem volt gps-ünk, pillanat alatt szétkaptuk a terepet. :D. A második ponton szintén csak a letérő kordinátája volt meg, de hipp-hopp meglett a láda. Nagyon szép ez a hely is. Tovább a sárgán. Elég sok dagonya volt, és jókora friss vaddisznó nyomok. A balra eső vadászlessel átellenben a túristaút mellett egy jó darabon olyan erős vaddisznószag volt, hogy egy kis majré is útitársam lett egy ideig. Az arborétum bejáratánál a jelszót megjegyeztük, és kis nézelődés után visszaindultunk. Útközben a túristaúton két szép rókát láttunk. Köszönjük a rejtőnek ezt a tartalmas, látványgazdag multit, ide szívesen jövünk máskor is.

tudo 2007.09.18 16:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.13
Lakóhely körüli új láda tisztogatás jegyében 146 km kerékpár edzés 1600 m emelkedéssel, 4 ládával a Pécel - Szada - Őrbottyán - Veresegyház - Gödöllő - (vonat) - Pásztó - Herencsény - Cserhátszentiván - Sámsonháza - Tar - Pásztó útvonalon. Megúsztam ázás nélkül, és ismét nagyszerű helyekre vitt a játék: zúgó, kálvária, műemlék templom, sziklás terület, kilátás, arborétum.

GC1517 vidéki pontjának sámsonházi begyűjtése után gurultam át Tarra. A megadott ponthoz a Sárga rom mentén érkeztem. Az 1. ponthoz a Sárga sáv-on tekertem. Az elágazásnál elrejtettem a bicót, és gyalog másztam fel a bányához. A mikroláda azonnal meglett. Tetszett a kilátás Ágasvár felé.

Visszasétáltam a kerékpárhoz, és nyomtam tovább a Sárga sáv-on a 2. ponthoz. Sajnos a hatalmas sárfürdők miatt többször le kellett szállnom a kerékpáról, hogy átemeljem a dagonyákon.

A 2. pontnál megint elrejtettem a bicót, és a sziklák felől mentem a ládáig a Sárga telikör-ön. Szép a környezet a sziklákon és a mederben is. A kerékpárhoz a meder mentén jöttem vissza.

A 3. ponthoz a Sárga sáv-ot elhagytam és az egyenesebb Sárga +-et választottam. Itt is többször le kellett szállnom és cipelnem, de a nyílt résztől folyamatosan lehetett haladni az arborétum bejáratáig. A pótjelszót begyűjtöttem.

Vadászok jöttek az arborétumba vészjósló teljes fegyverzetben, de aztén nem lőttek le :-). Az arborétumban a mikroládáig tekertem, aztán vissza a bejárathoz.

Megnéztem az erdei iskolát, aztán indultam lefelé Tarra a már ismert dagonyák között egyensúlyozva. Taron egy ártézi kútnál mosakodással csillapítottam a sok csaláncsípést. Pásztóig levezetésképp újra feltekertem egy dombra, de ez már nem számított.

Ez a pont a Mátrában volt, és ez külön öröm. Gondosan szerkesztett láda, köszönet érte.

KőbányaSíma falak
Ott van ÁgasvárTalálat
Borvíz töltőhelyLejárat az arborétumba
Mikroláda a fenyők közöttErdei iskola
Fenyőerdő tövébenFamatuzsálem
Végek 2007.09.15 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
Ebéd után jött az elhatározás egy kirándulásra. Ez jó kis egész délutános túrának tűnt, az is lett. Kényelmesen végigjártuk a pontokat, élveztük a napsütést. A második és harmadik pont között elég nagy volt a sár, itt egy kicsit nehezen járható az út.
Nagyon tetszett az arborétum, fiam alig akart hazajönni. Mindhárom rejtés nagyon jó. Köszönjük!

Nivabibi 2007.09.08 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.74
Jó rejtés!! Amikor megláttam az elhagyott kőbányát arra gondoltam, hogy valahol a tetején lesz a mikro. Azután mikor az "irodaháztól" 15 perces sétával teljesíthető volt megnyugodtam. Először teljesen eláztam, utána nyakig sáros lettem, jól esett (a séta is és az eső is).

Felső-Csevice forrásMuzsikál az erdő...
A híres cédrus... és a neve
zsorzs 2007.09.02 11:10 - Megtaláltam
Nagyon jó! Mindhárom pont tetszett. Sajnos az út néhol elég nehezen járható. Szerintem a Sárga kereszt jelzésen valamivel jobb az út. Visszafelé a Sárga sáv jelzést követtük, nem nyert :-( Mintegy 8,5 km volt oda-vissza.

a bányaa fal
gépkilátás
iskolakapuiskola
őpihenőhely
keva 2007.09.02 11:10 - Megtaláltam
Elég hosszú séta volt. Néhol nagy a sár, de megérte!

kl 2007.09.01 12:29 - Megtaláltam
nagyon kellemes séta [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2007.09.01 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.02
Leírásom még nem volt, a második pontnál jól jött volna. Mindhárom hely érdekes, az arborétum különösen jó, ritkán járhat egyedül egy teljes arborétumban az ember. Az út eléggé sáros, biciklivel komoly kihívás volt (nekem).

cactus 2007.08.31 12:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.54
Ezen a héten a második második. Tegnap már néztem a multit, de más felé mentünk. Ma reggel még megvolt, de úgy látszik későn keltem.
Jó kis multi, pláne így eső után. Csurom víz lettem, szinte végig cuppogtam a sárban, sok helyen combig érő vizes fűben vezetett az út.
Gratulálok a Csóka Családnak!
Köszönöm a rejtést.
Csak tudnám hol kerültük el egymást.

LCSOKA 2007.08.31 10:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.35
Az első elsőnk.
Már 30-án néztem ezt a ládát, de más irányba kellett mennünk. Reggel korán ébredtünk és látva, hogy még nem találta meg senki, gyorsan startoltunk. Szépen sütött a nap az úton, míg Tar községet el nem értük.
A község felett viszont sűrű pára gomolygott. Ahogy elértük az ajánlott parkolót, már ismét derűs időnk volt. A kocsit kicsit visszább, a néhány házzal a település vége előtt hagytuk (biztos, ami biztos). A bányaudvarhoz vezető ösvényt benőtte a gaz (talán parlagfűt is láttunk) és a reggeli harmattól térdig eláztunk. Néhány fénykép készítése után gyorsan visszaereszkedtünk az útra és folytattuk a túrát a második pont felé. Az úton sűrűsödtek a pocsolyák. A második pontnál a letérőt tényleg nem lehet eltéveszteni. Egy darabig a völgyben haladtunk, de a nagyobb köveket látva inkább a fák között folytattuk az utat. Amikor elérkeztünk a ládához és megláttuk az üres logbookot, teljesen felvillanyozódtunk.
Gyors logolás és ajándék elhelyezés után továbbindultunk az utolsó pont felé. A Sárga kereszt-en haladva elérkeztünk a fenyőerdőt átszelő agyagos kaptatóhoz. Itt majdnem feladtuk, de hajtott az elsőség ígérete. Az utolsó szakasz nagyon hosszúnak tűnt, de megérkezve az arborétumhoz a látvány (és az utolsó jelszórészlet ) bőségesen kárpótolt. A fenyőfák alatt rengeteg gombát láttunk, sokat megrágtak az állatok.
A tűzrakóhelynél pihentünk egy kicsit, majd visszafelé vettük az irányt. Az agyagos részen sikerült dobnom egy hátast, de a kocsiig megszáradt az agyag a ruhámon.
Az idő jól elszaladt, időre kellett mennünk gyermekünkért, ezért a közeli ládákat ki kellett hagynunk ez alkalommal.

A nem kellően eltökélt kessereknek mindenképpen száraz időben javaslom a ládák felkeresését.

Nagyon hangulatos túra volt, az arborétumot is érdemes bejárni.

Köszönjük a rejtést.

A rejteknek háttal
Az első bejegyzésA láda belseje
PiciGomba
GombaGomba
Majdnem megtámadottFight!
Kali4x4 2007.08.30 10:41 - Egyéb
Gratulálok a Rejtőnek! Nagyon jó választás, szép környezet és igényes, alapos ismertető a neten! (Fiammal nézegetjük a majdani ládánk lehetséges helyét...és ez a hely -bár nem ilyen összetett,precíz formában- első helyen szerepelt! :-) ) Ma sajnos nem tehetem, de holnap becserkelem a ládákat!

Fűrészüzem...elhagyva :-(Felső forrás


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.