geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1838. Somogydöröcske (GCDERE)
Műemlék templom
Műemlék templom
Régi házak
Régi házak
Új házak
Új házak
Somogydöröcske madártávlatból
Somogydöröcske madártávlatból
Kilátás a Koppány völgyére
Kilátás a Koppány völgyére
A kilátóról lepillantva
A kilátóról lepillantva

Szélesség N 46° 35,206'
Hosszúság E 18° 0,360'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.29 11:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.29 14:52
Utolsó lényeges változás: 2015.04.22 18:50
Utolsó változás: 2017.11.16 19:50
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 264 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Somogydöröcske (GCDERE). 2009.07.01. A második pont, vagyis láda keresését egyelőre nem javaslom, mivel a kilátó létráját is ellopták, ilyen módon a láda legfőbb indoka szűnt meg: a csodálatos kilátás a Bakonytól a Mecsekig. Reméljük, hogy előbb-utóbb rendbe fogják tenni. Ezért csak a jelszó első fele szükséges és elégséges. Ha rendbehozzák a kilátót, azonnal vissza fogom módosítani az eredeti formára.

Ez az eredetileg kétpontos multi Somogydöröcskét és természeti környezetét mutatja be. A jelszó első része a faluban olvasható le: a templom bejáratánál lévő (magyar nyelvű) márványtábla utolsó sorában szereplő egyetlen szó.

A Koppány patak vidéke
Külső-Somogy jellegzetes dimbes-dombos táján egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal völgyében folyik a Kaposba siető patak. Neve a pártütő vezér emlékét őrzi, aki a honfoglaló nagy fejedelem, Árpád leszármazottjaként a vidék ura volt.
A lösszel fedett, termékeny táj jellegzetessége, hogy a törésvonaltól északra fokozatosan emelkedik, míg a völgy déli oldalán a dombok hirtelen, meredeken emelkednek ki. Az alsóbb geológiai rétegek tábláinak megbillenése ugyanilyen aszimmetrikus módon alakította ki a Kapos völgyének két oldalát is.

Koppány vezér emléke
A krónikákból és legendákból annyi biztosnak látszik, hogy Koppány vezér és Vajk (a későbbi Szent István király) egyaránt a nagy honfoglaló fejedelem, Árpád ükunokája volt. Koppány az Árpád-Tarhos-Tevel-Szerénd, míg Vajk az Árpád-Zsolt-Taksony-Géza ágon. Géza fejedelem halálakor Koppány az ősi törvény szerint mint Árpád rangidős leszármazottja magának követelte a trónt, a fiatalabb (akkor 16 éves) Vajk hívei pedig arra hivatkozhattak, hogy Vajk ágán a fejedelemség apáról fiúra szállt. A két szemlélet egyúttal az ősi magyar és az újabb európai szokások melletti elkötelezettséget is jelentette: Koppány a magyarok ősi hitének, Vajk pedig a kereszténységnek volt híve. A belháborúba torkolló vita kimenetele ismert: a Veszprém és Várpalota közötti síkon lezajlott döntő ütközet után, amely során Koppány életét vesztette, Vajk helyzete megszilárdult; Koppány birtokai pedig ezt követően a győrszentmártoni (ma Pannonhalma) apátság számára adóztak.


Döröcske a Koppány-völgy jellegzetes települése, amely vonzó, egységes faluképével tűnik ki. A falu a Koppány-pataktól délre, egy mellékpatak észak-dél irányú völgyzugában fekszik. Faluképe nem az évezredes, hanem viharos múltja miatt inkább az évszázados állapotot idézi.

A faluról elsőként egy 1138-ban kelt oklevél tesz említést; egy 1267-es oklevél már a mai helyesíráshoz közelítő Derekche néven említi. Tudnotok kell, hogy a Szögedinek ismert tájszólás korábban a nyelvterület teljes déli részén elterjedt, és az idősebb korosztálynál elvétve még ma is fellelhető Somogyban; érthető a Döröcske változat megjelenése.
Ekkoriban a dömösi prépostság birtoka volt; a középkor végén a Döröcske-nembeli család birtokolta. Mint minden délvidéki tájon, az iszlám invázió nyomán itt is teljes pusztulás következett. A Klastrom-hegyi, nyomtalanul eltűnt pálos kolostor sorsa 1542-ig követhető. 1573-ban már csak 9 adózót tartottak nyilván, a falu később teljesen pusztává vált.
1733-ban a Hunyadyak birtokolták, ettől kezdve indult meg a német telepesek bevándorlása.
A műemlék jellegű evangélikus templom 1836-ban épült a középkori templom alapjain.
A 19. század végén a falu ezer fő körüli lakossága még többségében német nemzetiségű volt.
Az első világháború során ők is áldozatot hoztak a hazáért: a frontra ment másfél száz katona közül 26 soha nem tért vissza...emléküket az 1928-ban emelt hősi emlékmű örökíti meg.

Újabb népességcsere következett be 1947-ben, amikor a német lakosság nagy részét kiutasították az országból. Helyükre a Benes-dekrétumok alapján jogfosztott, a Felvidékről kitelepített magyarok költöztek. Ezt a falut sem kerülte el a későbbi évtizedekben a lakosság elvándorlása miatti nagyarányú leépülés; a lakosság száma ma 220 fő körüli.
A második világháború áldozatainak és a málenkij robotra hurcoltaknak 1999-ben nyílt lehetőség emléket állítani.
Szokatlan módon a népességváltás és a lakosság számának csökkenése ellenére a falukép egyáltalán nem mutatja a gyökeres változás vagy hanyatlás jeleit. A község a magyar építészeti örökség része, mivel a falukép néhány kivételtől eltekintve egységes, és rendkívül vonzó maradt. A beépítés továbbra is jellegzetes fésűs elrendezésű, és szerencsére elmaradt az 50-es, 60-as években máshol uralkodóvá vált sátortetős kockaházak építése, majd a későbbi időkben a hivalkodó, de esztétikailag értéktelen építkezések. A falu ma is a 19. és 20. század fordulójának egységes, mértéktartó és vonzó képét mutatja. A házak a svábok lakta falukban általánosan elterjedt hosszú tornácos, nyeregtetős építésűek, és szerencsére a betelepülő felvidéki magyarok ezt a hagyományt megtartották. Az újonnan épülő házak külső megjelenése is illeszkedik az egységes faluképbe; a szép porták és a tiszta, rendezett utcák nagyon jó benyomást keltenek a látogatóban.
Az egységes, színvonalasan felújított falukép Magyarországon párját ritkítja; 1998-ban a község méltán kiérdemelte a Luxemburgban átadott Európai Falufelújítási Díjat.

A láda rejtekhelye

A Koppány-völgyet szegélyező dombok közül a legmagasabb, 292 m magas József-hegy hosszú gerincén vezet végig a helyenként elég nehezen követhető piros sáv Piros sáv jelzésű turistaút (Dél-dunántúli nagy piros). Erre az útra a falu északi végénél térhetünk rá  N 46° 35,469' E 18° 0,252' 148 m [GCDERE+1.parkoló]. Az utcáról az utolsó háznál lekanyarodó, kezdetben nehezen követhető jelzett út egy északnyugatra induló nagy kanyar után felkapaszkodik a hegygerincre, és a célig azon halad déli irányban. A láda a kilátó közelében rejtőzködik, ahonnan a jellegzetes dombos somogyi tájban gyönyörködhetünk. Északon a Badacsony fennsíkja tűnik fel a dombok mögött, délre a Mecsek zárja a látóhatárt. Maga a turistaút ezen a szakaszon nem túl látványos, ezért ládászhoz méltóbb megközelítést is megadok. Ekkor a falu délnyugati végén az ajánlott 2. sz. parkolóból (N 46° 34,861 E 18° 00,246' 187 m)  N 46° 34,861' E 18° 0,246' 187 m [GCDERE+2.parkoló] szekérúton felkapaszkodunk a hegy derekáig, majd a rét szélén délre fordulunk, szintvonal mentén haladhatunk. Amikor eléred az erdő szélét, választhatsz a bozótharc változatai közül: bármerre is indulsz a hegyre fel, a meredek hegyoldal és a sűrű aljnövényzet leküzdése csak vérbeli ládászok számára fog élvezetet okozni.
Ugyan nem kimondottan vadászerdő, de főleg rossz látási viszonyok esetén nem árthat az óvatosság, ha nem a jelzett úton haladsz...
A Dél-dunántúli nagy piros Piros sáv jelzés ezen a vidéken nagyon cikcakkos útvonalat jár be; érdemes előzetesen tanulmányozni az útvonalat. A piros jelzésre Piros sáv a falu délkeleti végén is rátérhetsz déli irányba indulva  N 46° 34,990' E 18° 0,411' 177 m [GCDERE+1. útpont] de ebben az esetben a turistaút a  N 46° 33,965' E 18° 0,624' 274 m [GCDERE+2. útpont] pontnál balra elhagyja a jelzetlen utat, amelyet követned kell, végig az erdő határán. Még az is megeshet, hogy Törökkoppány-Szorosad vagy Somogyacsa felől fogod a piros Piros sáv jelzést bejárni és a kilátót megközelíteni.
Még egy hasznos tudnivaló: könnyen félreértést okozhat, hogy szokatlan módon a falu határában két József-hegyet is feltüntet a turistatérkép. Szerencsére a nagy elődök munkája nyomán a környék turistaútjai jól követhetők a turistaút-térkép megnyitásával.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (148 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.16 web: 4.56 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


vasilona 2019.08.27 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

NEM 2019.08.26 09:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Bittmann 2019.08.15 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Varga-Tarsoly familia 2019.08.13 16:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.11
:)

bagolyvera 2019.07.11 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi!

TanEra 2019.06.30 00:01 - Megtaláltam
Megtaláltam!

stevenph 2019.06.26 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Zéboy 2019.05.13 16:25 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2019.05.13 16:25 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

maerlyn 2019.04.20 23:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pety84 2019.03.31 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.03.31 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Audrey722 2019.03.23 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Köszönjük a rejtést.

balatom 2019.03.17 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.6.2]

N.Zs. 2019.03.16 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Mentünk egy kört a faluban. Nagyon szép és összedőlés előtti házak váltakoztak. Érdekes volt a kontraszt.

IMG_4655
egy romos
IMG_4661 
petheovacka 2019.03.03 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.01
Bringás csapatás Somogylandben. Kösszi a rejtést!

20190303_12100020190303_121020
20190303_12110320190303_122418
20190303_12521020190303_125232
20190303_12531020190303_125448
znasz 2019.02.01 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Szép, nyugodt falu Somogydöröcske. A környéke is nagyon szép. Kár, hogy a mérőtorony le van zárva, így a kilátás elmaradt.

ha2 2019.01.12 09:40 - Megtaláltam
Egész napos somogyi bolyongásunk során ide is eljutottunk.

anettx 2019.01.12 09:40 - Megtaláltam
TFTC!
Somogyi mozgolódás hóborította tájakon.

V_Gabor 2019.01.06 15:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Sajnálom a kilátót, biztos jó lehet a kilátás onnan.
Most pedig éppen szép fények voltak.

Köszönöm! [g:hu 1.6.1g]

2019-01-06 15.46.33R2019-01-06 15.46.38R
2019-01-06 15.46.44R2019-01-06 15.47.05R

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (270 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu