geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1838. Somogydöröcske (GCDERE)
Műemlék templom
Műemlék templom
Régi házak
Régi házak
Új házak
Új házak
Somogydöröcske madártávlatból
Somogydöröcske madártávlatból
Kilátás a Koppány völgyére
Kilátás a Koppány völgyére
A kilátóról lepillantva
A kilátóról lepillantva

Szélesség N 46° 35,206'
Hosszúság E 18° 0,360'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.29 11:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.29 14:52
Utolsó lényeges változás: 2015.04.22 18:50
Utolsó változás: 2017.11.16 19:50
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 234 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Somogydöröcske (GCDERE). 2009.07.01. A második pont, vagyis láda keresését egyelőre nem javaslom, mivel a kilátó létráját is ellopták, ilyen módon a láda legfőbb indoka szűnt meg: a csodálatos kilátás a Bakonytól a Mecsekig. Reméljük, hogy előbb-utóbb rendbe fogják tenni. Ezért csak a jelszó első fele szükséges és elégséges. Ha rendbehozzák a kilátót, azonnal vissza fogom módosítani az eredeti formára.

Ez az eredetileg kétpontos multi Somogydöröcskét és természeti környezetét mutatja be. A jelszó első része a faluban olvasható le: a templom bejáratánál lévő (magyar nyelvű) márványtábla utolsó sorában szereplő egyetlen szó.

A Koppány patak vidéke
Külső-Somogy jellegzetes dimbes-dombos táján egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal völgyében folyik a Kaposba siető patak. Neve a pártütő vezér emlékét őrzi, aki a honfoglaló nagy fejedelem, Árpád leszármazottjaként a vidék ura volt.
A lösszel fedett, termékeny táj jellegzetessége, hogy a törésvonaltól északra fokozatosan emelkedik, míg a völgy déli oldalán a dombok hirtelen, meredeken emelkednek ki. Az alsóbb geológiai rétegek tábláinak megbillenése ugyanilyen aszimmetrikus módon alakította ki a Kapos völgyének két oldalát is.

Koppány vezér emléke
A krónikákból és legendákból annyi biztosnak látszik, hogy Koppány vezér és Vajk (a későbbi Szent István király) egyaránt a nagy honfoglaló fejedelem, Árpád ükunokája volt. Koppány az Árpád-Tarhos-Tevel-Szerénd, míg Vajk az Árpád-Zsolt-Taksony-Géza ágon. Géza fejedelem halálakor Koppány az ősi törvény szerint mint Árpád rangidős leszármazottja magának követelte a trónt, a fiatalabb (akkor 16 éves) Vajk hívei pedig arra hivatkozhattak, hogy Vajk ágán a fejedelemség apáról fiúra szállt. A két szemlélet egyúttal az ősi magyar és az újabb európai szokások melletti elkötelezettséget is jelentette: Koppány a magyarok ősi hitének, Vajk pedig a kereszténységnek volt híve. A belháborúba torkolló vita kimenetele ismert: a Veszprém és Várpalota közötti síkon lezajlott döntő ütközet után, amely során Koppány életét vesztette, Vajk helyzete megszilárdult; Koppány birtokai pedig ezt követően a győrszentmártoni (ma Pannonhalma) apátság számára adóztak.


Döröcske a Koppány-völgy jellegzetes települése, amely vonzó, egységes faluképével tűnik ki. A falu a Koppány-pataktól délre, egy mellékpatak észak-dél irányú völgyzugában fekszik. Faluképe nem az évezredes, hanem viharos múltja miatt inkább az évszázados állapotot idézi.

A faluról elsőként egy 1138-ban kelt oklevél tesz említést; egy 1267-es oklevél már a mai helyesíráshoz közelítő Derekche néven említi. Tudnotok kell, hogy a Szögedinek ismert tájszólás korábban a nyelvterület teljes déli részén elterjedt, és az idősebb korosztálynál elvétve még ma is fellelhető Somogyban; érthető a Döröcske változat megjelenése.
Ekkoriban a dömösi prépostság birtoka volt; a középkor végén a Döröcske-nembeli család birtokolta. Mint minden délvidéki tájon, az iszlám invázió nyomán itt is teljes pusztulás következett. A Klastrom-hegyi, nyomtalanul eltűnt pálos kolostor sorsa 1542-ig követhető. 1573-ban már csak 9 adózót tartottak nyilván, a falu később teljesen pusztává vált.
1733-ban a Hunyadyak birtokolták, ettől kezdve indult meg a német telepesek bevándorlása.
A műemlék jellegű evangélikus templom 1836-ban épült a középkori templom alapjain.
A 19. század végén a falu ezer fő körüli lakossága még többségében német nemzetiségű volt.
Az első világháború során ők is áldozatot hoztak a hazáért: a frontra ment másfél száz katona közül 26 soha nem tért vissza...emléküket az 1928-ban emelt hősi emlékmű örökíti meg.

Újabb népességcsere következett be 1947-ben, amikor a német lakosság nagy részét kiutasították az országból. Helyükre a Benes-dekrétumok alapján jogfosztott, a Felvidékről kitelepített magyarok költöztek. Ezt a falut sem kerülte el a későbbi évtizedekben a lakosság elvándorlása miatti nagyarányú leépülés; a lakosság száma ma 220 fő körüli.
A második világháború áldozatainak és a málenkij robotra hurcoltaknak 1999-ben nyílt lehetőség emléket állítani.
Szokatlan módon a népességváltás és a lakosság számának csökkenése ellenére a falukép egyáltalán nem mutatja a gyökeres változás vagy hanyatlás jeleit. A község a magyar építészeti örökség része, mivel a falukép néhány kivételtől eltekintve egységes, és rendkívül vonzó maradt. A beépítés továbbra is jellegzetes fésűs elrendezésű, és szerencsére elmaradt az 50-es, 60-as években máshol uralkodóvá vált sátortetős kockaházak építése, majd a későbbi időkben a hivalkodó, de esztétikailag értéktelen építkezések. A falu ma is a 19. és 20. század fordulójának egységes, mértéktartó és vonzó képét mutatja. A házak a svábok lakta falukban általánosan elterjedt hosszú tornácos, nyeregtetős építésűek, és szerencsére a betelepülő felvidéki magyarok ezt a hagyományt megtartották. Az újonnan épülő házak külső megjelenése is illeszkedik az egységes faluképbe; a szép porták és a tiszta, rendezett utcák nagyon jó benyomást keltenek a látogatóban.
Az egységes, színvonalasan felújított falukép Magyarországon párját ritkítja; 1998-ban a község méltán kiérdemelte a Luxemburgban átadott Európai Falufelújítási Díjat.

A láda rejtekhelye

A Koppány-völgyet szegélyező dombok közül a legmagasabb, 292 m magas József-hegy hosszú gerincén vezet végig a helyenként elég nehezen követhető piros sáv Piros sáv jelzésű turistaút (Dél-dunántúli nagy piros). Erre az útra a falu északi végénél térhetünk rá  N 46° 35,469' E 18° 0,252' 148 m [GCDERE+1.parkoló]. Az utcáról az utolsó háznál lekanyarodó, kezdetben nehezen követhető jelzett út egy északnyugatra induló nagy kanyar után felkapaszkodik a hegygerincre, és a célig azon halad déli irányban. A láda a kilátó közelében rejtőzködik, ahonnan a jellegzetes dombos somogyi tájban gyönyörködhetünk. Északon a Badacsony fennsíkja tűnik fel a dombok mögött, délre a Mecsek zárja a látóhatárt. Maga a turistaút ezen a szakaszon nem túl látványos, ezért ládászhoz méltóbb megközelítést is megadok. Ekkor a falu délnyugati végén az ajánlott 2. sz. parkolóból (N 46° 34,861 E 18° 00,246' 187 m)  N 46° 34,861' E 18° 0,246' 187 m [GCDERE+2.parkoló] szekérúton felkapaszkodunk a hegy derekáig, majd a rét szélén délre fordulunk, szintvonal mentén haladhatunk. Amikor eléred az erdő szélét, választhatsz a bozótharc változatai közül: bármerre is indulsz a hegyre fel, a meredek hegyoldal és a sűrű aljnövényzet leküzdése csak vérbeli ládászok számára fog élvezetet okozni.
Ugyan nem kimondottan vadászerdő, de főleg rossz látási viszonyok esetén nem árthat az óvatosság, ha nem a jelzett úton haladsz...
A Dél-dunántúli nagy piros Piros sáv jelzés ezen a vidéken nagyon cikcakkos útvonalat jár be; érdemes előzetesen tanulmányozni az útvonalat. A piros jelzésre Piros sáv a falu délkeleti végén is rátérhetsz déli irányba indulva  N 46° 34,990' E 18° 0,411' 177 m [GCDERE+1. útpont] de ebben az esetben a turistaút a  N 46° 33,965' E 18° 0,624' 274 m [GCDERE+2. útpont] pontnál balra elhagyja a jelzetlen utat, amelyet követned kell, végig az erdő határán. Még az is megeshet, hogy Törökkoppány-Szorosad vagy Somogyacsa felől fogod a piros Piros sáv jelzést bejárni és a kilátót megközelíteni.
Még egy hasznos tudnivaló: könnyen félreértést okozhat, hogy szokatlan módon a falu határában két József-hegyet is feltüntet a turistatérkép. Szerencsére a nagy elődök munkája nyomán a környék turistaútjai jól követhetők a turistaút-térkép megnyitásával.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (139 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.15 web: 4.55 átlag: 4.38

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

eazs 2018.04.30 17:46 - Megtaláltam
Köszönjük!

Csizmások 2018.04.17 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

feldelaci 2018.03.10 09:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

geoládászok 2018.02.28 12:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Nagyon hideg volt!

Cicki 2018.01.27 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.2]

Göde 2018.01.07 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Szép példája a meghonosodott betelepülőknek. A falukép megkapó! Soha nem jutottam volna ide el! Köszönöm.

anonymus13 2017.11.19 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.03
Köszi a rejtést!

macikupac 2017.11.12 13:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.48
Somogyi dzsindzsajárás 5.

2006. júniusában, a DDP végigjárásakor már jártam itt, a faluban. A falucska azóta nem sokat változott: kiöregedő somogyi jellege megmaradt. Pedig igen takaros, tele hosszútornácos régi házakkal, melyek állapota szép. Látszik, hogy svábok lakják... Itt is találtunk egy régi tűzoltó szerkocsit. S bár kár, hogy annyi év sem volt elég, hogy a kényszer-virtuális megoldás megoldódjon, nem hiányzott a geodéziai toronyhoz való céltalan felmászás. Sokat mond a virtuális útikönyv ma fellapozott oldalairól, hogy még így a legérdekesebb felkeresett helyszínnek választottuk a hazaúton Anccsal. A medvéim közül most Muki jött.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Ancs 2017.11.12 13:42 - Megtaláltam
Somogyi barangolás 6.
A nap egyik kellemes meglepetése volt ez a kis eldugott, ám bájos település. Tetszett :)
Apró szépsághiba, hogy a láda virtuális
Köszi

20171112_13435120171112_134421
20171112_13450320171112_135321
CsipiX 2017.10.20 18:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.90
Balatonakarattyáról hazafelé - 3. láda

paul 2017.10.15 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

salem.macska 2017.10.13 15:38 - Megtaláltam
Köszönöm :)

vbr 2017.10.06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszönjük a rejtést!

WP_20171006_011 
Zergi 2017.09.23 12:15 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

IMG_5621IMG_5622
IMG_5623IMG_5624
bolyak 2017.06.05 10:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Most félig rokkantan nem bántam, hogy nem kellett fölgyalogolni a toronyhoz.

DSC01230DSC01235
DSC01237IMG_20170605_105452
laszloze 2017.06.04 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. A láda épségben egészségben.
Köszönjük a rejtést!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

S-A 2017.06.01 15:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Megvan!

mozgo 2017.05.21 22:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Mr Bean 2017.04.10 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

push_key 2017.03.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.61
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (240 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu