geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1918. Bledi vár ládája (SLO) (GCBled)
Meseország
Meseország
Templom, vár
Templom, vár
Reflektorfényben
Reflektorfényben
Mati bojana otoku
Mati bojana otoku
Vár a szigetről
Vár a szigetről
Sziget a vártól
Sziget a vártól
Alul gyanusan egymáson lévő ágak...
Alul gyanusan egymáson lévő ágak...
Rejtők
Rejtők

Szélesség N 46° 22,265'
Hosszúság E 14° 6,131'
Magasság: 594 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.10.31 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.12.08 00:20
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Borka, Timo, Feri, Bori, Blanka, Szöllő
Felhasználó: Szollo
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Megtalálások száma: 369 + 1 jelszó nélküli + 2 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP: A parkolótól nem messze, mohás szikla alatti üregben, ágakkal, falevéllel takarva. 15 cm X 10 cm X 7 cm

A tó fölötti sziklacsúcson lévő középkori lovagvárat a Windischgrätz herdegek építették. Bled szlovén parasztjai már a IX. sz-ban a Nagy Károly-i frank birodalom jogara alá kerültek. 1004-ben II. Henrik német császár adománya folytán nyolc évszázadra az ausztriai brixen püspökök lettek urai. 1011-ben említik először a sziklaszirten álló bledi várat, amelynek biztonságos falai közé zárkózva a püspökök major domusai, majd lovagbérlői gyakorolták földesúri jogaikat. A főutaktól távoli vár falainak erősségét csupán egyszer suhintotta meg a történelem vihara, amikor az 1515-ös parasztfelkelés alkalmával a lázadók lerombolták. 1838-ban került vissza a brixeni püspök birtokába, a jobbágyság megszüntetésével azonban a közeli Jesenicai Vasmű tulajdonosai vették meg. Ez időben komoly veszélyben forgott a bűbájos bledi tó is, mert a vasgyár tulajdonosai le akarták csapolni, hogy medrét termőfölddé változtassák s agyagját téglaégetőjükben hasznosítsák.

Bled másik idegenforgalmi vonzerejét a jelenlegi Toplice szálló környékén fakadó gyógyforrásokat sem hasznosították, sőt egy időben földesuraik betömették, hogy az ide szekerezők ne zavarják birtokukat oktalan jövés-menéssel.

A XIX. sz. közepén kezdődik a ma világhíres fürdőhely fejlődési korszaka. Ekkor tárták fel újra a meleg forrásokat, primitív fürdőházakat építettek, majd 1852-ben Arnold Rikli - egy svájci, aki itt nyert gyógyulást - szerezte meg a fürdő bérleti jogát, s korszerűbb fürdőt, kis vendégházakat emelve megvetette a mai Bled alapjait. Az időközben megépült Bécs - trieszti vasútvonal bekapcsolta az eddig csak szekérrel, hintóval elérhető Bledet az üdülést, gyógyulást kereső világ vérkeringésébe.

1919-ben állami tulajdonba került Bled fürdő. Festői magaslatán épített kastély új tulajdonosa a Karadjordevic királyi család. Bled lett ekkor az ország nyári fővárosa, szállodák épültek, az arisztokrácia itt építtette nyaralóit, élénk nagyvilági élet váltotta fel a sok évszázados csendet. Nagy jelentőségű konferenciák színhelye lett Bled, itt alapították meg az első világháború után a Kis-Antantot /Jugoszlávia-Csehszlovákia-Románia érdekszövetségét/, s itt írták alá később az u.n. Balkáni egyezményt.

A második világháború pusztításait kiheverve az ország legkultúráltabb, legnagyvilágibb fürdőhelye lett, sok szállodával, élénk nyári és téli élettel. Nemcsak a tó nyújtotta vízi élet, vagy a festői sétalehetőségek teszik felejthetetlenné a nyaralást. Bled egyben a Júlia Alpok, a 2863 m. magas Triglav hegyvilágának kapuja, sok túra és kirándulás kiindulási pontja. Gyógyfürdője, téli sportlehetőségei révén Bled egész éven át élményekben gazdag, kultúrált üdülést biztosít. Bled /6000 lakos/ 475 m. tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a tó mellett. A Száva völgyétől csak nagyobb dombok, hegyecskék választják el, délnyugat felől azonban - egészen a Triglavig - fokozatosan emelkedő hegyek fonnak köréje hegykoszorút. Bled páratlan természeti szépségének az ellentétek adnak megragadó bájt, a majd 3000 méterig magasodó hegyek és a közöttük csillámló tótükör. A 2130 m hosszú, legszélesebb helyén 1032 m. széles, legmélyebb pontján 306 m mélységű, 154 ha területű, nyáron 25 C fokos vizű tó a jégkorszak utáni olvadás idején keletkezett. Ebben az időben szintje mintegy 35 méterrel magasabban volt a jelenleginél, és víz borította a kis szigetet is. Számos kis patak táplálja, vizét pedig a Jezersko patak továbbítja a Száva-Bohinjkába.

Hangulatos látnivaló a szigeti Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku) barokk kegytemplom (Motorcsónak, vagy gondola szállítja a látogatókat a szigetre, főszezonban 10 Euro/fő) A kegytemplom jóval régebben látogatott hely, mint a fürdő. A századok során zarándokok tízezrei keletek át a tavon, hogy a 99 gránitlépcsőn felkapaszkodva a csodatévő Mária kegyéért esedezzenek. 1185 óta tudunk csodatévő híréről amikor a brixeni püspök a kis templom plébániáját feljogosította, hogy a zarándokoktól alamizsnát gyűjtsön. 1245 óta gótikus kápolna díszíti a szigetet, amelyet 1465-ben Lamberg Zsigmond ljubljanai püspök új szentéllyel és pompázatos oltárral ékesített. A XV sz.-ból származik a csodatévő Madonna képmás, amely valaha a főoltáron állhatott. Jelenleg XVII sz-i barokk formáját őrzi a templom, főoltárát Henrik császár és felesége, Kunigunda 1740-ből származó barokk pátoszú szobrai díszítik.

Az 1967-es ásatások tanúsága szerint a templom sokkal régibb múltra tekinthet vissza. Padozata alatt ugyanis IX.-X. sz.-i szláv sírokat és bizánci stílusú félköríves szentélyfalakat tártak fel. A szentély vakolatrétege alól pedig előkerült az egykori gótikus templom néhány freskómaradványa is. A kegytemplom modern időkben is hatásos romantikáját az a hiedelem adja, hogy aki a templom csilingelő harangocskáját háromszor / vigyázat ! háromszor !/ megszólaltatja, annak kívánsága teljesül. (Persze az üzlet az üzlet, tehát harangozni nem lehet csak úgy ingyen.)

Nem kevésbé hangulatos, bár más élménnyel teljes a kb. fél órás, erdei ösvényen kacskaringózó séta fel a bledi várba, mely utat évente közel 200.000 teszik meg. Macskaköves úton lépünk be a lőrés vigyázta címeres várkapun a várfalak közé, s jutunk a vendéglátó alsóvárba, ahol az egykori őrség épületében elhelyezett kávézó, kisvendéglő fogad kilátóterasszal. További kis lépcsőmászás után a felsővárba érünk, ahonnan nemcsak a tavat, de szerencsés esetben a gyakran elrejtőző Triglav csúcsot is láthatjuk. Érdemes meglátogatni a vármúzeumot, a korabeli bútorokkal berendezett lakótermeket, valamint a helyes kis gótikus várkápolnát a szigeten már látott Henrik és Kunigunda császárházaspár ez alkalommal freskó formájában bemutatott képmásával. / A negyven évnyi időközzel készült két műalkotást, a kegytemplomit és a várkápolnait összevetve láthatjuk, hogy Kunigunda császárnő nem sokat változott a 40 év alatt, míg Henrik császár örvendetesen megfiatalodott...../ A fürdőhely közvetlen látnivalóin kívül is számtalan séta kiindulópontja Bled. Érdemes felkeresni a Pokljuka és a Triglav-csoport felé szép kilátást nyújtó Straza hegyet, amelyet gyalog a Toplice szálló mögül kiindulva érhetünk el. Hosszabb kirándulásként a Vintgar-szurdok ajánlható. A pokljukai fennsík, ahol a kedvelt Sport Hotel is található, Bledtől 18 km, 1200-1600 m magas, Bled tulajdonképpeni sporthelye, télen a síelők, tavasztól őszig a túrázók keresik.

Elmaradhatatlan kirándulás Bledből BOHINJ és a Bohinji tó környéke. Az idilli hangulatú Bledi tó, az elegáns, nagyvilági Bled ragyogása némiképp elhalványítja a tőle 29 km-re lévő fenséges Bohinji tó és Bohinj üdülőhely zord romantikáját.

Forrás
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (215 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.46 web: 4.69 átlag: 4.66

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Lalko 2019.07.09 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

noattila 2019.07.09 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

wtl 2019.06.12 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

I s t i & E n i 2019.06.11 16:45 - Megtaláltam
.

ÁG-Team 2019.05.23 20:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bledi biciklizős hétvége gyerekekkel. Szuper hely!!! Köszi Ági, Gabi és a gyerekek Ákos és Ádám [Geoládák v2.2.5]

Szityu 2019.05.22 17:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.45
Megtaláltuk, köszi!
Évi, Szilárd, Ákos

VenTOmi 2019.05.16 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

robeebee 2019.04.29 14:54 - Jelszó nélküli megtalálás
Kérem a fénykép alapján a találat elfogadását.
Köszönöm!

D6D9E21B-840C-47EC-BB44-9171424EFEEF 
MFJ 2019.04.20 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Köszönöm.

Sherpa 2019.04.19 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.1x]

R-Gyu 2019.04.19 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kukucska 2019.03.23 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gvelllaci 2019.03.23 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

EndIvett 2019.03.16 18:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Szlovén körtúra találata. Köszönöm

erikstar 2019.03.15 15:25 - Megtaláltam
Egy bledi-tavi kirándulásom alkalmával sikeredett megtalálni. Köszönöm a rejtést, remek hely volt. [Geoládák v2.2.5]

Szilvil 2018.11.24 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dev86xr 2018.11.24 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

zseeeezsolt 2018.10.30 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zogeboka 2018.10.29 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk a fiaimmal, köszönjük.

Kakukkos és Hajszál 2018.10.19 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (374 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu