geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1935. Promontori kálváriajárás (GCPro)
A XXII. kerület címere
A XXII. kerület címere
Szent Lipót Plébániatemplom
Szent Lipót Plébániatemplom
A Szent Lipót Plébániatemplom este
A Szent Lipót Plébániatemplom este
Péter-Pál utca
Péter-Pál utca
Czuba-Durozier-kastély
Czuba-Durozier-kastély
Péter-Pál-kápolna
Péter-Pál-kápolna
Ezt látja a láda!
Ezt látja a láda!
Sötétben félelmetesek...
Sötétben félelmetesek...
Egy kis vár :)
Egy kis vár :)
Tornyok mindenütt...
Tornyok mindenütt...
Egy hangulatos ház
Egy hangulatos ház
Akkor és Most 1.
Akkor és Most 1.
Akkor és Most 2.
Akkor és Most 2.

Szélesség N 47° 25,753'
Hosszúság E 19° 2,203'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.01.24 22:30
Megjelenés időpontja: 2008.01.24 22:58
Utolsó lényeges változás: 2014.10.17 12:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (6V)
Elrejtők: Povyagi & Mathau
Felhasználó: povyagi
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 742 + 2 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.A ládába TravelBug nem helyezhető.

Wap:

1. pont:  N 47° 25,753' E 19° 2,203' 115 m [GCPro-1] A 2. pont koordinátáit és a jelszórészletet a megadott ponton egy (ideiglenesen leszerelt) ismertető tábla tartójának hátulján találjátok.

2. pont: A 3. és 4. pont koo-i és egy jelszórészlet: A szalagkorlát hátulján.

3. ponton a jelszórészlet: A korábbi és méretre nagyobb évszám a műemlék táblán.

4. pont: Szintén virtuális. A Szalagkorlát egyik tartóján.

5. pont: Fém doboz alján.

A 6. ponton a jelszórészlet: A szobor hátulján lévő emléktábla első sorának 2. és 3. betűje.


A helyes jelszót úgy kapjátok meg, ha a jelszórészleteket így rakjátok sorba: 1. pont, 4. pont, 6. pont, 2 pont, 5. pont 3. pont!


Innét könnyedén visszajuthattok a kiiduló pontra, ha tovább mentek egyenesen valamelyik utcán.

Wap vége.

Ezzel a rövid multival egy kis budafoki sétára szeretnénk vinni titeket. A multi kiindulópontja a Savoyai Jenő téren álló már több mint 250 éves Szent Lipót Plébániatemplom.
Ez egy hagyományos multiláda (adott ponton kapjátok a következő pont koordinátáit). Kérek mindenkit, hogy lehetőleg gyalog induljon neki ennek a sétának. Nem lesz hosszú, 30 perc alatt simán bejárható. Autóval se lenne gyorsabb és nem is azon az útvonalon haladnátok amit meg szeretnék mutatni nektek. Az autót hagyjátok a tér melletti parkolóban itt: N 47° 25,712' E 19° 2,145' 115 m [GCPro+parkoló-1], ha esetleg itt nem lenne hely akkor egy kicsit távolabb, itt:
 N 47° 25,780' E 19° 2,340' 115 m [GCPro+parkoló-2]

Budafok rövid története:

Budafok-Tétény, mely a főváros XXII. kerülete, a Duna jobb partján terül el. A 34 km2 -nyi területe n közel 160.000 ember él. Az 1950-ben létrehozott városrész a korábbi Budafok megyei városból, Nagytétény és Budatétény községekből jött létre.

A kerület a karsztos Tétényi-platón helyezkedik el. Északról a Budai-hegység fő tömegétől a Budaörsi-medence, míg délen a Sóskúti-fennsíktól az úgynevezett Szidónia-völgy választja el. E fennsík jelentős része egykor kiválóan alkalmas volt szőlők művelésére. Mára a szőlők kivesztek, de a fennsík Kamaraerdőhöz közeli területein még megtalálható az egykori flóra és fauna. Ritka növény- és állatvilága nagyobb védelmet élvez, mióta a Tétényi-fennsík természetvédelmi területté vált. A kerület egy másik természetvédelmi értéke - a Háros-sziget - ma már védett, így a szinte érintetlen ártéri erdők páratlan jelentőséggel bírnak.
A honfoglalást követően Nagytétény területe Árpád egyik vezérének, Töhötömnek (Tétény) volt téli szálláshelye. A XI. századtól kezdve már Téténynek nevezett település több alkalommal is fontos események színhelye volt. Így például 1279-ben IV. (Kun) László király itt tartotta országgyűlését a kun kérdés rendezésére.

Tétény és Budafok területe között a Duna partján terült el Csút falu. A faluval szemben fekvő Háros szigetén pedig IV. Béla király 1264 tájékán alapította a csúti premontrei prépostságot. Csúttal és a prépostsággal egy időben létezett a budafoki fennsík északnyugati területén Kána település. A mai Rózsavölgy Dunára néző lankáin pedig Kocsola majorsága létezett. A virágzó településeknek és az ekkor már mezővárosi ranggal rendelkező Téténynek a török kor vetett véget.

A százötven éves török uralmat követő felmérések siralmas képet mutattak Buda délvidékéről. A falvak teljesen elpusztultak, míg Tétényben néhány romos ház és mintegy két tucat túlélő várta sorsa jobbra fordulását. Tétényt Száraz György, majd lánya, Júlia és annak férje, Rudnyánszky József telepítette újra az 1720-as éveket követően.

Az újjáépítési időkben kezdődik a mai Budafok, korábbi nevén Promontor története. A ráckevei uradalmat 1698-ban megszerző Savoyai Jenő a Csepelhez tartozó - akkor még lakatlan - Promontoriumon 1714-17 között egy kastélyt építtetett. E kastély körül alakultak ki a telepesek első házai. A Csepelről átkompozó gazdák szőlőművelésbe kezdtek. A többségében német származású telepesek a szőlőnek köszönhetően hamarosan felvirágoztatták mind Tétény, mind Promontor községet. A fő megélhetést biztosító szőlőművelésnek az 1880-as években megjelenő filoxéra vész (szőlőtetű) vetett végett. A kisegítő megélhetést nyújtó kőbányászat nem volt képes a hatalmas anyagi veszteségeket ellensúlyozni. Ezekre az időkre esik Kistétény önállósodása (1873) és Promontor névváltoztatása Budafokra (1886). Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hatalmas tárolókapacitást, a közlekedésnek köszönhetően (Duna, az 1861-ben megépült déli vasút, majd az 1882-ben átadott pécsi vasúti vonal) jól kihasználták. Megépültek az első üzemek, gyárak (sörgyár, pezsgőgyár), majd ezt követték az ipari üzemek is (gyufagyár). Az egykoron szőlőjéből megélő településeken az ipar lett a meghatározó. Budafok gyorsabb és dinamikusabb fejlődésének köszönhetőn 1926-ban városi rangot szerzett. Az ipar mellett azonban megmaradt a múltból a szőlőművelés oktatása. A XX. század elején - az országban egyedülállóan - létrehozták a pincemesteri tanfolyamot Budafokon, mely azóta többször átszervezve, átalakítva, de még ma is képezi a borászattal foglalkozó szakembereket. 1987-ben Budafok megkapta a "Szőlő és Bor Városa" kitüntető nemzetközi oklevelet. A XX. század első évtizedére esik Nagytétény egyik külterületének parcellázása, mely ma a Baross Gábor-telep nevet viseli.

E század folyamán az ipar és a folyamatos parcellázások következtében rohamosan nőtt a települések lakossága. Az egykori német dominancia egyre hátrébb szorult és a magyarság vette át a vezető szerepet. A németség végleges eltűnését pedig a II. világháborút követő kitelepítések jelentették. A települések fővároshoz csatolását követően, az iparosítás folytatása ellenére, az utóbbi évtizedek lakótelepes építkezései mellett, mindazonáltal a kerületre alapvetően a kertvárosias településforma a jellemző. E kertvárosi jellegű kerület ma is őrzi alapvető értékeit, az elődök által rájuk hagyott építészeti emlékeit, műemlékeit.

forrás: www.heureka22.hu

Szent Lipót Plébániatemplom:
A XVIII. századi Budafok egykori barokk főterén találjuk az eredetileg 1755-ben felszentelt Szent Lipót Plébániatemplomot. A Mária Terézia segítségével épült barokk templom igazi meglepetés a művészet iránt érdeklődőknek.
Az egyik legértékesebb darabja a Mária Terézia által adományozott vörös márvány főoltár. A királynő másik ajándéka, a nagy méretű Szent Lipót-oltárkép valószinűleg Bartholomeus Altomonte festménye. Ugyancask barokk eredetű, a Segítő Szűz Mária-oltár és a Piéta. Ez utóbbi eredetileg a trinitáriusok budai templomát díszítette. A rokokó szószék is később, valószinűleg 1792 körül került a templomba.

A Savoyai Jenő térről - a templom tőszomszédságából - indul a település első utcája, a Péter-Pál utca.

A Czuba-kastély

A Péter-Pál utca egyik leglátványosabb épülete a 2. szám alatt található Czuba-Durozier-kastély. A múlt század végén épült. Tulajdonosa Franciaországból települt ide azzal a szándékkal, hogy konyakgyárat létesítsen. Terve sikerült. A kastély pincéjében beindult az üzem. A pince fölött a francia romantika stílusának megfelelően alakították ki a kastélyt.

A Péter-Pál-kápolna

1739-40-ben pestisjárvány söpört végig az országon és Promontoron is. A járvány ideje alatt Knoll József és felesége fogadalmat tettek egy kápolna felépítésére. Ez lett a község első kőtemploma. A kápolna egyszerű barokk stílusban épült. Főhomlokzata a Péter-Pál utcára néz. Jelenleg a kápolnában tartják szentmiséiket a görög katolikusok. A kis templom körül volt a község első temetője. Az előtte álló hatalmas mezei juharfa, az Ősök fája, több mint 250 éves.

A Péter-Pál-kápolnától induló keresztút, melynek utolsó állomása a kálvária barlangja fölé került, 1832-ben készült el. A képoszlop festményei több alkalommal kerültek felújításra, utoljára 1995-ben Oláh János készítette el őket. A festmények Krisztus szenvedéstörténetét fejezik ki. A stációk oszlopainak anyaga helyi mészkő. A kilátás is páratlan hiszen nem csak a Csepel-sziget és Kelen mezeje, hanem a Gellért-hegy is látható.

Forrás: A XXII. kerület látnivalói című kiadvány.

Megközelítés:
Tömegközlekedéssel: jöhettek a 3-as busszal a Móricz Zsigmond körtérről, vagy a 14-es és 114-es buszokkal a Kosztolányi Dezső térről. Esetleg a 233E busszal a Kazinczy utcától. 56-os villamossal Hűvösvölgyből, Móricz Zsigond körtérről, Moszkva térről. Minden busszal és villamossal a Szavoyai Jenő térig kell jönni.
Autóval: a Budafoki, Szerémi, Fehérvári utak bármelyikén jöhettek, Budafok irányába.

2010.02.24 - A ládát ismét kihelyeztük. A többszörös eltűnés után kimarad a hagyományos pont a multiból. Azért remélem a kincskeresés élménye megmarad. Próbáltunk igényesek lenni a koordináták terén, reméljük, hogy meg lesztek elégedve ezzel az új verzióval. Felkerült néhány új kép is, köszönet érte Discover kollégának! Sok sikert a kereséshez!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (538 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.53 web: 4.67 átlag: 4.58

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


somga 2018.12.09 10:45 - Megtaláltam
Remek kis multi,jó a kivitelezés is. Köszönjük Budafok eme szegletének bemutatását.

ZitaKati Andris és CsZso 2018.11.03 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk :-) :-) :-) [g:hu 1.6.0]

pcguru és Mirci 2018.11.01 18:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vtibi 2018.10.23 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Caldera 2018.10.23 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Artemix 2018.10.10 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.33
Kellemes 45 perces séta.

Nikicsu 2018.10.06 21:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.5.4]

szife 2018.10.06 18:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Legmosolygósabbammal :)

W05-44 2018.10.06 18:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Kedvenc edzőbácsimmal. :)

TanEra 2018.10.04 20:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Pogánypeti 2018.10.04 10:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.4]
A ma megtalált 8 láda közül ez tetszett a legjobban. Érdekes, szép helyeket mutatott meg ez a multi, ráadásul amúgy is kedvenceim az ilyen sétáltatós, városnézős multiládák. Köszönhetően a pontos koo-knak és a jó leírásnak, sehol sem kellett sokat keresgélnem, és a leolvasandó táblácskák is jó állapotban vannak.
Köszi a rejtést, nagyon tetszett! :)

szaszkievics 2018.09.22 16:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Egy gyönyörű, helyi lokálpatrióta Hölgy mellett már volt alkalmam többször megcsodálni Budafok nevezetességeit, főleg a XXIX. Budafoki Borfesztiválon. Most a kóstolások után, a családi ebéd felé sietve, megcsináltam a multit is. Ötletes, jól kivitelezett, a látnivalókra felfűzött multi. Köszönöm!

IMG_20180922_122703IMG_20180922_122816
IMG_20180922_122949IMG_20180922_123224
IMG_20180922_124138 
SandorCsaba 2018.09.15 10:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

stikli08 2018.09.06 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm, hogy megmutattad! [g:hu 1.5.4]

Kaputyin 2018.09.05 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Idáig csak vonat ablakból nézegettem a városrész tetszetős tornyocskáit és szelíd lankáit, most végre testközelből is szemügyre vehettem Budafokot, melyhez segítséget nyújtottak a multi, és a közeli rejtések pontjai!

57a4419f709a1d83341774b324316b71ec809a917f962588ad021a7d4d69c63892df85a598e9fe1640718b95108b28139edf60f06ab2c3b0e8ef62ab3c7b4807
41491046c33c2dad16f609812b171e4094473e48cd5610fc92e4bb0d7956575aa4757b04ce2c4e2a516d77e510bea8882c714c24507744428a1b5b801b43d05c
ee75eed4eb3bec0c8b89f8165d7f941aec1133b506f016549354c6f66bf5ddd9[15530] 
Bonbonetti 2018.09.02 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ágica63 2018.07.08 12:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.53
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4] Nagyon tetszett, bár az 5. pontnál nem tudom mi a látnivaló. Ágica

M-M 2018.07.07 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

breimanne 2018.07.06 14:00 - Megtaláltam
Jó kis multi! Megküzdöttem érte!A gps-em nem fogadta el a koo-t,ezért próbáltam a képek alapján menni! Szerencsém volt, mert megláttam az első szalagkorlátot,s utána a rejtő fejével igyekeztem gondolkodni!Ez a Golgotáig tartott, ott már a rejtő segítségét kértem, hogy segítsen abban, hogy mit keressek, ha már nincs koo-m!S így meglettek a pontok, a találat! Köszönöm!Képek később!

zlosonci 2018.07.02 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (753 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu