geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1942. Pusztaszentpéter (GCPSZP)

Megérkeztünk Pusztaszentpéterre!

Megérkeztünk Pusztaszentpéterre!

Sírok -erdő nőtte fel a temetőt is

Sírok -erdő nőtte fel a temetőt is

A falu közepén...

A falu közepén...

Itt is állt egy porta, az hajdani udvart ma a vaddisznók túrják

Itt is állt egy porta, az hajdani udvart ma a vaddisznók túrják

Itt házikert lehetett

Itt házikert lehetett

Egykori házhely

Egykori házhely

Kút?

Kút?

Oszkár háza még áll

Oszkár háza még áll

Rejtés

Rejtés

Az új rejtek, és a rejtők: Riptor és Gabi

Az új rejtek, és a rejtők: Riptor és Gabi
Szélesség N 46° 47,627'
Hosszúság E 16° 31,234'
Magasság: 234 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.01.27 15:50
Megjelenés időpontja: 2008.01.29 23:30
Utolsó lényeges változás: 2008.05.12 00:40
Utolsó változás: 2013.01.15 21:23
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ferencz család
Felhasználó: Ferencz család
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 198 + 1 jelszó nélküli + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP: Kétállomásos multi Pusztaszentpéter falu helyén felnőtt erdőn-mezőn.
1. állomás : A hajdani falu temetője. A jelszó: Devecz Sándorné sírkővéről olvasd le a halálának az évét.
2. állomás maga a hagyományos láda a már seholsincs falu végén (10 cm átmérőjű, 13 cm magas fagyisdoboz), benne a további jelszóval, egy háromágú fa elágazódásában.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

********************

A láda ötlete Boglárka lányunké, Pusztaszentpéterre, egy mára elnéptelenedett, és szinte eltűnt településre hívunk Benneteket egy kiadós sétára. A kék túra útvonala mentén, mintegy 1,5-2,5 kmes út vezet a ládáig, és ugyanennyi vissza, attól függően, hogy az útviszonyok, és a sétálókedvetek szerint hol álltok meg az autóval.

********************

Furcsa érzés lehet írja Bozsér Erzsébet a Zalai Hirlap 1996 november 9.-i számában amikor a hol született? kérdésre egy eltünt falu nevét kell kimondani. Így jártak a pusztaszentpéteriek. A kicsiny települést temetőjével együtt felfalta az erdő, a természet.

********************

Pusztaszentpéter már az 1200-as években lakott volt. Minden pusztaszentpéteri úgy tudja, hogy falujuk régen, a török idők előtt kulcsos város volt várral. Meg is tudják mutatni, ahol a vár állott, noha ott most még kőhalom sincs. Csak a törökdúlás után nevezték pusztának.

Pusztaszentpéter Zala megye nyugati csücskében feküdt, az alsólendvai járához tartozott. Az egész falu határát, beleértve a volt Tarányi-uradalmat, a herceg Esterházy-féle erdőség vette körül. Területe dimbes-dombos, mint Göcsej általában, határa erdővel szabdalt. Talaja erősen kötött, savanyú. A községbe csak földút vezet. Az alsólendvai járás községei a Trianoni szerződés következtében Lentihez kerültek. Pusztaszentpéter sorsa nem ez volt. A mai Zalalövő városa több község és külterületi lakott hely összeépülésével jött létre. 1925-ben Zalapatakot, Zalamindszent és Pusztaszentpéter községeket Zalalövőhöz csatolták. A falu Zalalövő VI. kerülete lett. ez egyben Pusztaszentpéter végének kezdetét jelentette...

A 200 főnél nagyobb lélekszámú telpülések bekötőúttal való ellátása központi határozat volt a szocialistának nevezett rendszerben. Így az olyan kis települések, mint Pusztaszentpéter, elsorvadtak, mivel nem kaptak se utat, se villanyt. A Zalalövői Tanács végül eső után köpönyegnek Pusztaszentpéterre is be akarta vezetni a villanyt, hogy az utólsó szégyenfolt is megszünjön a környéken, de akkor már a gazdák látták a falu leépülését, elnéptelenedését, és ők tiltakoztak a villany bevezetése ellen.

1970-re egy ember maradt az őslakósok közül: Devecz Oszkár. Ő dacolt egyedül az út, a villany hiányával, egyedül élt itt, egészen 2007-ig, haláláig.

Mára a faluból nem sok maradt, a hajdan volt házak helyén halmok, fákkal-rétekkel benőve, egy-két épület áll csak, köztük van még Oszkár háza. Érdekes kontrasztot alkot itt, a békés erdőben-mezőben álló néhány maradék épület, és a régi temető harmóniájával az itt létesült osztrák birtok a "mű-" tóval, és a pesti család bekerített "hobbitelke"...
A Devecz Oszkárt utolsó éveiben gondozó házaspár, Béla és Fáncsi most itt élnek, az osztrák birtok gondnokaként, állatokat tartanak Oszkár háza táján, érdeklődőknek kedvesen mesélnek a régi faluról.
Az élet fintora, hogy mára lekavicsozták a Csödéről idevezető utat, és már áram is van a faluban- az itt lévő felsővezetékről, sőt még mobiltérerőt is találtunk...

********************

A faluba Csödéről juttok, mindig a kék túra útvonalát kövessétek. (Rockenbauer Pál is járt erre híres, televízióban is közvetített útján.) Egy idő után álljatok meg az út szélén, és szálljatok ki az autóból, erre a sáros, felázott, kátyús útviszonyok, és a kellemes séta kedvéért is szükség lesz. Ahogy közeledtek, először a temetőt látjátok majd meg, ez a multi első állomása is. Keressétek meg Devecz Sándor és Sándorné sírkövét, és olvassátok le az asszony halálának az évét, ez a jelszó első fele.

1. pont: N 46° 47,581' E 16° 31,708' 221 m [GCPSZP-1]( 1. jelszórészlet: Devecz Sándorné sírkövéről a halálának az éve)

Tovább haladva a kék jelzésen feltűnik az osztrák tanya, majd visszatér a békés, gyönyörű természet, keressétek a tájban a régi porták nyomait! A falu közepén a gpsre hallgatva el kell térni a kék jelzésről, innen még kb. 600 mre van a doboz. A kitaposott úton elértek Oszkár egykori házáig, (elötte ott a bekerített pesti-nyaraló-bungi), majd tovább a ládához. Ezt a régi falu végén rejtettük el egy háromágú fa elágazódásába, benne a második jelszórészlettel.

2. pont: N 46° 47,627' E 16° 31,234' 234 m [GCPSZP-2] (2. jelszórészletet a geoládában találod)

********************

Pusztaszentpéteri élet és az ottani szokások:
A község határa kb. 300 hold földet tett ki. Ebből 50% volt erdő. Átlagosan 3 tehene és 2 növendék marhája volt minden családnak. Tehénnel szántottak vetettek. Inkább igavonásra használták őket. Tejük a család ellátására szolgált. A felesleget a sertések takarmányába keverték. Ugyanis tejcsarnokba hordás megoldhatatlan akadályba ütközött. A takarmányozást is jól kiegészítette a gyenge legelők miatt. Jól jött a tej, mint takarmányszaporító. Lovat csak két család tartott az 1960-as évben. Sertést viszont minden család! Eladásra is neveltek. Fő mezőgazdasági termékük: búza, rozs, zab, árpa, kukorica és burgonya. Takarmánynövényük: vörös here, lucernát egyedül egy gazda termesztett. A burgonyát nem csak maguk ették, a sertéseknek is adták. A falusiak gyakran ettek vacsorára sült burgonyát tejjel. A gabonabehordást, kepebehordásnak nevezték. Azok a gazdák, akik kazalba, asztagba rakták a gabonát, társultak szomszédaikkal, rokonaikkal. Akik pajtába rakták, azok maguk végezték. Egy-egy tehenes hosszú szekérre 4 keresztet, összesen 84 kévét raktak. Egy kereeszt 24 kévéből állt. Az aratást általában minden család maga végezte.
A cséplést 1939-45 ig a Tarányi uradalom vállalta magára. A cséplőgépet fával fűtött gőzkazán hajtotta. Az uradalom megszünésével nagy gondot okozott a cséplés a gazdáknak. A cséplőgépet még vontatni kellett a 4 km-re lévő faluból, földúton, tehén fogattal. Ehhez 8-10 pár tehenet kellett befogni. A cséplés általában 5-6 napig tartott. A gazdák ilyenkor összesegítettek.A cséplőgépet az egyik háztól a másikig 3-4 pár tehén húzta. Esős időben a felázott utakon ez nagy nehézséget okozott. Az önjáró cséplőgépek megjelenése jelentősen megkönnyítette a dolgot. A traktor természetesen teljesen megoldotta ezeket a nehézségeket.
A falu mellett volt az uradalmi major. Itt 1940-ban 14 család lakott. Határa éppen olyan domborzatú és talajminőségű volt, mint a falué. Erdő, rét, szántó, mintegy 2600 katasztrális hold. Az uradalom 24 konvenciót tartott fenn. A 24 konvencióba beletartozott a bognár, a gépészkovács, a bivalyos, a juhász, a kocsis és az ökörfogatot hajtó béres is. Egyetlen ispán irányította az egész uradalmat.
A pusztaszenpéteri templom 1830-ban már rombadőlt. A salomvári plébániától a falu 2 és 1/4 óra távolságra van.
Utólsó posta Zalalövö.

********************

A 39. Magyar Filmszemlén mutatták be a Remeteidő című dokumentumfilmet, amely Devecz Oszkárról, Pusztaszentpéter utolsó lakójáról szól.

Devecz Oszkár évtizedekig egyedül élt Pusztaszentpéteren, az Őrség és Göcsej határán fekvő kihalt faluban. Két kutyát és néhány kecskét tartott, főleg kecsketejjel táplálkozott. A csillagászat érdekelte, és jegyzeteket készített a kinetikus hőelméletről, és a és a földsugárzás problémáin töprengett. Erről beszélt szívesen, már amikor volt kivel, például a turistákkal vagy a riporterekkel. A Remeteidő készítése közben még nem tudhatták a film készítői, hogy ők faggatják utoljára Pusztaszentpéter egyetlen lakóját, aki a forgatás után két nappal, 79 évesen elhunyt, s vele kihalt egy magyar falu.

Amikor Devecz Oszkár megszületett 1928-ban, Pusztaszentpéteren még 18-20 család lakott. Az emberek gazdálkodással foglalkoztak, sokan közülük évtizedekig nem hagyták el az elszigetelt települést. Devecz Oszkár a szomszédos Csödén végezte el a hat elemit, hosszabb időre azonban csak akkor tette ki a lábát a falujából, amikor a sorkatonai szolgálatát töltötte.
- Apámnak 15 hold földje volt, testvérem nem született, így itthon maradtam gazdálkodni - mondja a pusztaszentpéteri remete. - Arra még emlékszem, hogy a hatvanas évek elején a szomszédos falu téesze el akarta venni a földjeinket, de annyira távol voltunk mindentől, hogy végül is nem háborgattak. Mindig az állatokból meg a földből éltem.
Devecz Oszkár már nem emlékszik arra, hogy mikor maradt egyedül a faluban. Úgy véli, legalább 15 éve elment az utolsó család is Pusztaszentpéterről. A remete tudta, hogy öregkorára egyedül marad, de mint mondja, nem félt a magánytól, és soha nem hiányzott neki a feleség meg a gyerek.
- Elláttam magam. Az állatok húsát, bőrét meg a megtermelt gabonát sohasem kellett a városi piacra vinnem, a környező falvakban mindent el tudtam adni. Sőt legtöbbször a vevők jöttek el hozzám. Ha megbetegedtem, bármikor elmehettem az orvoshoz. Vittem neki egy kiskecskét, és soron kívül fogadott. De nem nagyon voltam beteg az életemben - mondja Devecz Oszkár.
Az utóbbi években a pusztaszentpéteri remete számára viszont egyre több gondot okozott a magány. Legyengült. Nem beteg ugyan, de a földeket már nem tudja egyedül megművelni, és az állatok gondozása is túl nagy terhet jelent a számára. A házában nincs se víz, se villany.
- Néhány évvel ezelőtt megkeresett egy zalalövői házaspár, a Béla meg a Fáncsi, akik segítséget ajánlottak, cserébe pedig azt kérték, hogy hagyjam rájuk a házamat - mondja Devecz Oszkár. - Belementem. Azóta ők gondozzák a földemet, meg az állatokat. Ami fölöslegem van, azt nekik adom, ők meg rendszeresen bevásárolnak nekem a városban.
Devecz Oszkár lassacskán maradt magára egy kihalt faluban, de sosem érezte magát annak, aminek a sajtóban nevezték, és ahogy egy tábla jelezte a falu határában, merre lakik a remete . Nála volt az idegenforgalmi pecsét, jöttek hozzá turisták. Nem érezte magát elhagyottnak. Neki máshogy telt az élet, másképpen múlt az idő. Úgy élt a romló, pusztuló környezetben, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna ez az elmúlás. Sorsa a magyar faluéval is összefügg.

(forrás: Pusztaszentpéter, az eltünt falu című kéziratos falutörténet -internet)

********************

Kellemes túrázást kívánunk ezen a békés vidéken, és egy kis szomorkás visszatekintést a múlt időkbe!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (120 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.46 web: 4.73 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Somogyi.Tibor 2020.07.23 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

tivi2007 2020.07.19 11:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.77
Láda és a logbook vizes.

bogyó&babóca 2020.07.19 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.14
Láda elázva sajnos . A rejtés érdekes , nekem tetszett.A lányoknak annyira nem :)

morph 2020.06.29 12:57 - Megtaláltam
Dél-dunántúli Kéktúra közben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Aniko & Gyuri 2020.06.14 16:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

jetijak 2020.06.07 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Laminsio 2020.06.07 10:38 - Megtaláltam
DDK közben levadásztam,Köszi
Méhekre vigyázni.
26 méhcsalád van az út közelében.3méterre az ösvénytől.

kisefi 2020.05.10 14:50 - Jelszó nélküli megtaláláskörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Köszönjük

Gyula1998 2020.05.05 15:30 - Megtaláltam
Megtalaltuk

Nyúlék89 2020.05.03 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

povyagi 2020.03.15 17:10 - Megtaláltam
Hurrá, megvan! \o/ [g:hu 1.6.7]

Mathau 2020.03.15 17:10 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [Geoládák v3.3.2]

donkardos 2020.03.08 13:13 - Megtaláltam
.

Göde 2019.11.01 12:16 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Skali&Margó 2019.10.07 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.13
Megtaláltuk. A ládában a füzet elázott.

gangyal 2019.08.17 17:34 - Megtaláltam
Megvan!!! Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Ajtony 2019.08.01 15:55 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! Mindig is vonzottak az eltűnt települések és az emlékeként fellelhető romlott temetők felkeresése. Jó kis túra volt a rettenetes melegben. A temetőtől a ládáig nagyjából derékszögű irányváltásokkal szinte körül kellett járni a végpontot, a temetőnél mutatott durván fél km-es távolság hosszú gyaloglás során alig-alig akart fogyni, kivéve az utolsó szakaszt.

Zerind HUN 2019.08.01 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.16
Otthon (most ez alatt Somogyot értem) sok hasonló helyen jártunk már, sok elhagyott temetőt derítettünk fel. Nagyon hasonló volt ez is, hiába, szomszéd megye. Jó lezárása volt ennek a rohanós-ládázós 4 napnak ez a hosszabb gyaloglásos multiláda.

csaba159 2019.07.10 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

zaskl 2019.06.10 23:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Lagerta 2019.06.09 17:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!Sajnos logolni már nem tudtunk, mert a logbook teljesen átázott...
Eszti és Gergő

andrek00 2019.04.22 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodás hely, csodás séta ;) [Geoládák v2.2.5]

KeszteRudi 2018.12.24 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2018.10.30 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Kókány_művek 2018.10.21 12:15 - Megtaláltam
Már csak a történet miatt is érdemes volt eltúrázni ide, de az őszi táj is csodás. Sok nyoma nincs már annak, hogy itt egy település volt, de hát a természet az úr :) Köszönöm!

Párduc50 2018.07.31 11:19 - Megtaláltam
Szép túra a nagy melegben. optimális volt most keresni, mert két mozgó is körülötte sertepertélt. Köszi!

V_Gabor 2018.07.15 14:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.39
Kerkakutas temetőjétől biciklivel, közben GCDDK2 mozgót is vittem picit és GCM001 is az 1. pont közelébe költözött. Kerestem helyet GCFA-nak is, de - bár nagyon szép, derék fák mellett megy el a kék jelzés - egyik sem volt olyan igazán meggyőző. Lehet, hogy ez annak is betudható, hogy nemrég GCLATI mellett két csodás tölgyfát láttunk. Azok mellett minden fa siheder volt.

A környék igen nyugodt volt. Azt gondoltam, hogy a sáron és a hébe-hóba előttem elszaladó szarvasokon kívül senkit nem fogok látni. Meglepetésemre az egyik háznál gyereketket és idősebbeket is láttam. Eltekertem egy pár kaptár mellett is, s még kiteregetett ruhát is láttam száradni.

A végén láttam egy óriási agancsú szarvast is a rétről eliramodni keleti irányba. Szép volt! :)

A láda kicsit nyirkos volt belülről.

Köszönöm!
[g:hu 1.6.0b]

markovicsa 2018.06.09 10:06 - Megtaláltam
RP Dél-Dunántúli Kéktúra teljesítése közben megkerestem. Fura módon túl hosszú volt a jelszó, nekem sem fogadta el, hiába írtam egybe, többször is próbáltam, nem fogadta el. Írtam a Rejtőnek, aki megerősítette a jelszót. Végül sikerült. Köszönöm.

richarditft 2018.05.05 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtélyt! Rebi & Ricsi [g:hu 1.5.4]

Petya25 2018.03.29 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.49
Megtaláltam! DDK bejárás során kerestük fel a helyet. Köszönöm a rejtést!

nmárti 2018.02.18 09:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.41
Ez egy hosszú történet volt, majd 5 éves. A ládát még vmikor 2013-ban vagy 14-ben találtuk meg, de akkor a másik pont vmiért lemaradt. Aztán persze elfelejtettem. Kellett hozzá segítség. Köszi a rejtést!

 
Goldenbay 2017.11.12 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

KataJani 2017.11.12 11:34 - Megtaláltam
ZÖLDSPORT-os KÉK túra közben. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tabletta 2017.10.14 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lelcache 2017.10.01 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

befi 2017.09.28 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

alucifer 2017.09.28 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.21
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20170928_13333920170928_135631
20170928_16112420170928_161051
20170928_161103 
Holnap 2017.07.23 19:46 - Egyéb
Kedves Ferenc család!

Nem most volt (2016.11.25.) hogy a DDK-n felétek túráztunk, de csak most van időm bejelenteni a találatokat.
Lehet azóta megváltozott a jelszó, mert az én akkori képeim alapján nem fogadja el a rendszer a "........." -t. Sőt, be sem fér minden karakter a megadott mezőbe.
Szívesen küldeném e-mailben a képeket, de nincs megadva a címetek.
Segítenétek?

Köszönettel, Holnap.

Attibati 2017.07.14 15:00 - Megtaláltam
122 kilométer kerekezése az Őrségben, a Kerka völgyében.
Nagyon szép, nagy részt műút vezet az egykori falu maradványaihoz, öröm volt rajta kerékpározni. Már csak egy házban volt élet, de a ház előtt álló autó arra utal, hogy már ők sem állandó jelleggel tartózkodnak itt, hiszen nincs se víz se villany.
A temetőben már csak két sírt gondoznak. Kicsit elmerengtem az egyik síron levő fénykép elmosódott vonásain.

hinia lux 2017.04.14 16:55 - Megtaláltam
Érdekes történet, biztos ez tette, hogy titokzatosnak tűnt a helyszín.

SírhelyekKék
Kecskék ládaközelbenPusztaszentpéter
feldelaci 2017.03.18 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3x] [wapon beküldött szöveg]

vaterlo 2016.10.05 14:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.66
Kéktúrázás közben útbaejtett láda.

Zergi 2016.09.25 11:00 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_5057IMG_5058
IMG_5059IMG_5061
IMG_5062IMG_5063
IMG_5064IMG_5065
IMG_5066IMG_5067
IMG_5070IMG_5071
IMG_5072 
Gyömi 2016.08.11 17:30 - Megtaláltam
Köszönjük!

GYEZegzug 2016.07.10 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.04
Másodjára jártunk itt, így is később jelentjük le. Köszi szépen a lehetőséget.

kobcikrajci 2016.07.02 13:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.51
Zalai bicajos barangolás a dombok között. Bármely irányból tökéletesen járható utak vezetnek az egykori településre. Én Kerkafalu felől az aszfaltot választottam, majd kényelmes, sima, széles földútra váltva gurultam a ládáig. A területen intenzív gazdálkodás folyik, épp egy traktor kaszált. A kevés megmaradt objektum mellett elhaladva a temetőben zártam a bámészkodást, lassan a sírok helyét is teljesen átveszi az erdő.

Bubuka 2015.11.06 12:05 - Megtaláltam
.

zalajaro 2015.11.06 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Kerkakutasfelől közelítettük meg.

hegi54 2015.10.02 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Köszönjük a lehetőséget!

Az Oszkár-ház mostani tulajdonosával a láda megtalálása után szerencsére találkoztunk és a temető felé vezető kb. 2,5 km-es utat az Ő elmondása alapján jártuk végig. Mi Kerkafalva felől közelítettük meg az elhagyott települést.

Gergő és Édesapja

Bacsó 2015.09.17 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Érdekes hely, főleg a film megtekintése után. Köszönöm a rejtést!
A leírás alapján kapott jelszó túl hosszú, a rendszer nem fogadja el. A fényképek alapján kérem a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.11.04 22:21]

nfrici77 2015.05.01 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.59
Szerintem most is lakott Oszkár háza, egy autó parkolt előtte és állatok voltak az udvarban.

BG&J-13 2015.04.26 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.71
Köszönjük a rejtést, sikeresen megtaláltuk.
Az ötlet tényleg nagyon jó, gratulálunk hozzá Boginak!
A táj szép, a hangulat kicsit szomorkás- pláne amikor az egykori temető területén az első jelszórészletet kellett megkeresnünk fogott el torokszorító érzés.
Oszkár házában mozgás volt, a népes vaddisznó családdal is találkoztunk - felvonulások még Oszkár háza körül legelésző kecskéket is döbbent sorba állította és percekre lefagyasztotta:-))- nem másként mint engem.

Érkeznek a fiatalok....Követi őket a többiek
A lemerevedett kecskékOszkár háza
Hajo 2015.04.06 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

 
CyberWolf59 2015.02.14 11:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Csöde-Pusztaszentpéter-Kerkafalva-Szatta-Csöde túrán dagasztottuk a sarat. Mindíg különös érzés egy"lost village" helyén jàrni.

SirLes 2015.01.26 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

vajasfok 2014.12.26 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam.

Csaba & családja 2014.10.15 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.50
A falu nem teljesen lakatlan, mert dolgoztak a házak körül több helyen is. A falu végén a ládánál egy népes vaddisznó családba botlottam.

 
Jevica és Gyuszi 2014.07.11 07:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

reprocesszor 2014.07.10 12:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.90
Őrségi Taposó közben. Köszi!

Nargoth 2014.07.10 12:11 - Megtaláltam
Őrségi taposó keretében gurultunk el a ládához.

Később...

totzoli65 2014.07.10 10:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
később
"Őrségi taposó" keretében változékony időben, remek társasággal! :-)
Köszönjük a rejtést! :-)

előkerültek az esőkabátok :-)benne hagytuk! ;-)
összevártuk egymástkéktúra pecsételő hely ;-)
dudeeg 2014.07.01 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.97
Kerkafalvai nyaralásunk során kerestük fel a kis egyszer volt falut. Erdei úton jöttünk biciklivel, de a megelőző esős napok miatti sártenger egy picit megnehezítette az utat. Tulajdonképp a féltávon toltuk a bicókat. De megérte! :)

Köszi szépen!

Ikejapipi 2014.04.07 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Sokattúrázós táskábantalálat.

Láda 
Mákos 2014.04.07 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Igazi világvégi hely.

Menő Manó Csapat 2014.04.05 14:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Előzetes kapcsolatfelvétel után a ládát meggyógyítottuk. Új dobozt, és tollat is kapott. A doboz mérete megegyezik az eredetivel.
Gyönyörű a környezet, köszönjük, hogy idevezettél. Két legifjabb tagunk első megtalálása! :)

A csapatNégylábú csapattagunk
MegtalálókA jutalom
tmarko 2014.04.05 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megtaláltuk, köszi a rejtést már régen is megszerettük volna nézni a környéket,de most jött meg a jó idő így jót bringáztunk. Az Oszkár ház környékén méhek vannak, mindenki vigyázzon engem egy sikeresen megcsípett:)

taxi 2014.03.16 15:20 - Megtaláltam
Igazi tavaszi kirándulás! Gyönyörű a természet újjáéledése! A láda kissé sérült, toll nincs benne. Aki oda készül, ha tudja, pótolja! A környezet nagyon szép. Nem csodálom, hogy Fáncsiék itt élnek, csendben, nyugalomban...

VirágszőnyegTábla és jel
Régi kútPihenő
korpasr 2013.12.19 13:30 - Megtaláltam
"Jöttünk, láttunk, megtaláltunk!"

medvecr250 2013.10.23 13:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.24
Ragyogó napos, bár kissé szeles de langyos időben. Gyönyörű séta volt. Köszönjük. medvecr250, Luca, Totó, Gyöngyi.

carmin 2013.10.21 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.27
Már jártunk erre a kék túra kapcsán, most csak a láda miatt sétáltunk el újra a gyönyörű őszi időben. Köszönjük a rejtést.

 
ArNick 2013.09.21 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Zalaegerszegről érkezve erre átutazóban megkerestük a temetőt, a házat, s a ládát is. A környék (jelenleg) kerékpárral jól járható, néhány pocsolyát kellett csak kerülgetni a völgyben. Felsőszenterzsébet felé hagytuk el a helyet, egy árokkal és kilométerkövekkel szegélyezett földúton. Bár mellette ott vezet az erdészeti aszfaltcsík is, tervekkel ellentétben nem tértünk át rá. A jelszó második részének felírása közben kis technikai hiba csúszott be, de a rejtő gyors segítségének hála, ez a rejtély is megoldódott. Köszönjük!

KFT57 2013.08.18 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Megtaláltuk! A ládára ráférne egy csere, toll sincs benne, ezért azt vigyetek magatokkal!Érdemes felkeresni ezt a ládát. Köszönjük a rejtőnek hogy elkalauzolt ide!

tamas.baksa.hu 2013.08.11 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.03
Köszönöm!
DDKT

A ládát széttörte a jég, toll sincs már és 2012. október óta nincsen bejegyzés a logbookban.

gyöngyfűző és párja 2013.07.05 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.91
Kellemes séta az Őrségben.

rallymax 2013.05.19 17:00 - Megtaláltam
DDK közben megkerestem.

vViktor 2012.10.22 00:00 - Megtaláltam
DDK Nádasd - Zalalövő 4 napban.

"De ezen a földön találtam kincset " - Republic

dendeocse 2012.10.22 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Megvan

Rubor 2012.10.13 10:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.85
Megtaláltuk. DDK túra közben jártunk Pusztaszentpéteren, a helybeliek örömmel fogadtak bennünk.

 
pH03N1x 2012.09.29 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.76
Megvan!

Cseber 2012.09.06 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, Ágival!
A láda törött és toll sincsen benne, jó lenne, ha valaki kicserélné!

csbagi 2012.09.06 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
Délutáni vonatozás-gyaloglás Istvánnal. Felsőjánosfáról gyalogosan közelítettük meg a ládát, nekünk főleg az odavezető út tetszett.

CsödeCsöde
pero 2012.08.21 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

akassa 2012.08.21 17:23 - Megtaláltam
Megvan [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

eltájoló 2012.08.12 00:00 - Megtaláltam
Megvan. Köszi a lehetőséget.

Csuek 2012.07.07 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.84
Megfogott a hely története.

Itt találhattok róla egy filmet

Van folytatása is ugyanott.

csipet_csapat 2012.06.23 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
A temető is, az útvonal is nagyon tetszett. Mindig megható eltűnt falvakra emlékezni.
Köszönjük a rejtést.

 
takacsimre 2012.06.22 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Öt napos nyaralásunk harmincadik ládája. Találkozás Fáncsival és Bélával, akik tudnak a játékról. A doboz törött, hiányzik belőle egy darab. Köszönjük a rejtést. Marika és Imre

fullz 2012.05.28 10:26 - Megtaláltam
fullz+Zsuzsa

gyusz_58 2011.11.27 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.77
A sír drive in, a láda a sáros, dagonyás út miatt sétálva. Bár hogy ott hol volt falu, nekünk nem jött le... Lehet, h más irányból közelítettük?
Viszont a ládához vezető út mellett a ház, az majdnem olyan elhagyatott, de mégsem... az megrázó volt.
Köszönjük a rejtést

szalaij 2011.09.30 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.

Fazék 2011.09.28 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.30
99 km-es zalai bringázásunk első ládája. A tanyánál nagy élet volt: kutya, macska, malac, kecske valamint a gazdával is sikerült egy kicsit beszélgetni. Légvonalban pár kilométerre több település is van, ez a környék mégis nagyon nyugis, igazi világvégi hely. A láda rejtetlenül a földön hevert, valószínűleg a malacok túrták ki, mert az egyik fele össze is van törve. A tartalom még száraz, de a következő megtaláló vigyen egy új dobozt.

pikk8 2011.08.29 14:00 - Egyéb
Elindultunk, a sírokig el is jutottunk, de onnan aztán vmerre rossz fele kolbászoltunk erdőn-mezőn át :) így ezért a ládáért még majd vissza kell jönni :)

Oszkár felé...bála tetején
virágos mezőa farönk kupac se maradt ki :)
álomfogók 2011.08.15 11:20 - Megtaláltam
Két éve tervezem ezt a kerékpártúrát. Most végre összejött.
Kercasszomor - Bajánsenye - Kerkáskápolna - Ramocsa - Kerkafalva - Pusztaszentpéter (láda) - Csöde - Felsőjánosfa - Borostyán-tó (láda + fürdés) - Zalalövő (láda) - Felsőjánosfa - Pankasz - Nagyrákos - Őriszentpéter - Bajánsenye (csak itt ért el a vihar és az eső) - Kercaszomor (55 km).

dzoli1 2011.08.06 10:10 - Megtaláltam
A DDK lejárása közben.

Ritka01 2011.07.27 14:00 - Megtaláltam
Meglett

mufurc 2011.07.27 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.38
megtaláltuk

Abelito 2011.07.27 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam

M_ákos 2011.07.27 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.30
Megtaláltuk!
DDK Őrség

eperdzsem 2011.06.13 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Ez egy eltünt világ!
Érdekes és misztikus!
A mangalicát mi is láttuk.

Csaba és Kati 2011.06.13 10:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.58
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük! [wapon beküldött szöveg]
Nagyon békés és nyugodt vidéken sétáltunk egy nagyot.
A méhek békések, Oszkár házának udvarában dolgozgató Úr és Hölgy barátságosak voltak, a láda környékén, a hátsó kertben tartózkodó "vaddisznó" sem volt ellenséges.

TemetőKereszt
ReklámBekukk
A rétA réten
KözeledünkMéhes
Log :)Wap
hacsabi 2011.05.22 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.47
Ez kellett nekem:)) a tegnapi dzsindzsács geozás után egy nyugodt napfényes erdei séta.köszönet a rejtésért

laas 2011.05.06 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Szuper hely, jó rejtés, kellemes séta, Magyarföld felé dupla defekt. Kell ennél több?
Laas, Zsuzska76

Mr Zerge 2011.04.24 18:00 - Megtaláltam
Üdv Mr Zerge.

Atmosz&Zozmosz 2011.04.17 14:50 - Megtaláltam
Megvan :-)

vocsok 2011.03.29 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Meglett :-)
A doboz több ponton repedt, cserére szorul.

navigaator 2011.03.15 00:00 - Megtaláltam
-

"J&J" 2010.11.02 11:18 - Megtaláltam
DDK túrán Piroskával közös találat
Gyalogoskupa 19,9 km

 
piroska 2010.11.02 10:00 - Megtaláltam
DDK túrán jártunk erre.

tem65 2010.10.31 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.90
Köszönjük!

ballasz 2010.10.30 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Kéktúrázásunk 1. napján Zalalövő felől jöttünk. Míg a többiek ettek, mi bélyegeztünk egyet Oszkár volt házában, aztán megkerestük a ládát. Élmény volt a mostani lakókkal is beszélni, a nénivel nagyon sokat lehetett volna még társalogni..., a láda is tökéletes helyen van.

Famágus 2010.08.08 15:00 - Megtaláltam
Őrségi 55 találatos nyaralásunk egyik legjobb kirándulása volt, élményekkel teli..
Hosszú gyaloglás után, közben 40 fok meleg, elábrándozgattunk a kis temetőben, ki kinek a kije lehetett, aztán hajrá tovább.. Oszkár házához, majd a dobozhoz..
A tanyán éppen kéktúrázók voltak, velük a háziasszony, Fáncsi foglalkozott, mi az öregúrral, Bélával beszélgettünk.
Már odaérkeztünkkor volt fogadóbizottság, egy tacskó személyében..
Stílszerűen egy plüss kutyust hagytunk a dobozban..
Szuper kaland volt, köszönjük!!

méhekA tacskó
Hadralka
Hadralka 2010.08.08 15:00 - Megtaláltam
... megtaláltuk, Famágussal és Oldfoxxal!

oldfox 2010.08.08 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.76
... megtaláltuk, Famágussal és Hadralkával.

kovaripeti 2010.08.08 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Elég messze álltam meg autóval,(2 km) kedvünk volt sétálni. Először temető, majd irány a láda. A láda előtt 360 méterrel egy méhészet állta utunkat, ahol ki voltak engedve, szinte átláthatatlan volt a sok apróság. Nem mertük megkockáztatni az átjutást. A fényképek alapján dönts, hogy elfogadod-e, hisz nem a mi hibánkból nem kerestük meg.
Köszönöm.

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2010.08.12 14:15]

340 méterrel a láda előtt fel kellett adnunk :(1. pont
Czucz 2010.08.04 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Jó kirándulás eredménye ez a találat. Köszönöm a rejtést!

Pomisa 2010.07.21 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Farkasfai egyhetes nyaralás 50/31.

Nagyon érdekes hely.

sprok 2010.06.26 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
A csödei Thermenland Open tájfutóverseny után T.Mónika tanárnővel tettünk egy kitérőt.
(Hol van Oszkár sírja?)

fehérkút 2010.06.26 12:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést .

 
lovagias 2010.06.26 00:00 - Megtaláltam
:)

embera 2010.06.16 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.85
köszi a rejtést. Már régen keszültünk ide. Majdnem drive in cache lett az eső miatt.

lebert63 2010.06.08 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.61
Köszönjük

Apexsek 2010.05.23 18:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Egy kis jelszó gond, a megoldásig "egyéb" log, utána csere...
Na, megoldódott.
Egymásután ugyanazt a betüt hagytam ki...
:-))))))))))

Ide eljutni még "könnyű volt a kis futózáport beszámítva is.
Na de innen Csesztregre?
Bringával elég tréfás volt a Kék sáv, s a Kék telikör is tartogatott extra meglepetést is...
:-))))))))))))

Több helyen is csak a jelzés volt látható az útból.
Egy mező részen, s egy fenyves részen volt a leginkább szükség a fokozott figyelemre.
(GPS, jelzések keresése)
A fenyvesben olyan volt az "út", mintha besétálnék egy facsoportba, s némelyik fára festenék egyet.
Láthatóak voltak a jelek, s szép is volt az útvonal, csak maga az út nem volt látható.

Kerékpáros_kupa: 79.8km

esztelneki 2010.05.23 18:57 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

szaboist 2010.05.15 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.81
A magyarföldi láda után az IGO egy remek aszfaltútra vitt, ám erdészeti területként a behajtani tilos tábla állta utunkat. Visszafordultunk és az ajánlott Csöde falu felől próbálkoztunk, ahonnan a kék túrista jelet követve akár az első pontig jól autózható földúton juthatunk el. A temető nagy élmény volt, majd kb 800m a szemerkélő esőben a ládáig. Furcsa a szöveg olvasása után elképzelt helyszinen a satelit tányéros ház.

Avranella 2010.04.11 12:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Visszatekintő hétvége - Katta lecsábított Zalába. Az apropó a két tájfutóverseny volt, amelyek itt kerültek megrendezésre, többek között az Ő közreműködésével. Jó volt újra találkozni sok-sok régesrégi ismerőssel, és persze örömmel szürkítettem egy kicsit a környék ládaállományát is :).
7/7. Ezt a ládát nem is terveztem, Furkó javasolta még szombat délután a célban, aztán ma délelőtt a Tőlük kapott leírást a hónom alá csapva nekiindultam. Felső-Csödéről sétáltam, az első pontig kb. 2,5 km-t, majd a ládától visszafelé úton 3,61 km-t tervezett a kütyü, úgyhogy összesen 7 km-t lehet számolni rá távolságban.
Fantasztikus volt - a ritka 3x5-ösök egyike. Végig csak a természet hangjait hallottam - a civilizációnak csupán itt-ott akad nyoma (ld. a Fűrészüzem, a villanyvezeték és a még ma is lakott ház), egész úton nem találkoztam senkivel. Mindössze egy kecskenyájjal (meg valamely egyéb állatfaj is volt a tömörülésben) csodálkoztunk egymásra az egyes és a kettes pont között félúton.
A temetőben valamiféle szokatlan meghittséget éreztem. Leszámítva azt a néhány síremléket, amelyet gondoznak, a kopott, kidőlt, korhadó fejfák, maradványok sokkal inkább tűnnek a természet részeinek, mint amennyire az emberi kéz nyoma felfedezhető rajtuk. Ez számomra nem riasztó, valahogy harmonikus látvány a fák között a sírok, a körülöttük felnőtt virágszőnyeg... El tudom képzelni, hogy akiket ide temettek, azoknak a lelke tényleg nyugalmat talál.
Ahogy tovább sétáltam a láda felé, kifejezetten furcsa volt viszont a villanyvezeték (addig nem is zavart), és aztán a relatív jó állapotban lévő ház. Itt a környéken még a fák is annyira idősnek tűnnek, hogy az ilyesmi mondhatni "szettidegen". Volt néhány facsoport (gyümölcsfák?), amiken éppen annyira látszik az idő, mint a temetőben a sírokon. Szerintem kifejezetten romantikussá teszik ezt a vidéket. Ha mesélni tudnának...
Az itteni hangulathoz tökéletesen passzoló muzsika: a Kaláka együttes által megzenésített Kányádi Sándor versciklus: Vannak vidékek.
Nagyon köszönöm ezt az élményt Nektek, kedves rejtők, és persze Furkónak is, aki felhívta rá a figyelmemet!

Elindultam egy úton :)Útszélen
Ha már visszatekintés :) Trabi a fűrészüzembenLágyan ondolált zalai dombok
SűrűerdőszélMég nárcisz is van (népes hangyaboly mellett!)
Dől balra......meg jobbra
Avranella 2010.04.11 12:06 - Egyéb
...és még képek :)

Magasles variációk: "lapraszerelve" és 3D-ben :)Egykori faluközpont
Ugyanez nagyobb látószöggelVénséges vén gyümölcsfa
TávolrólKözelről
Égig érőkA romantikus néhai (talán) gyümölcsös
Mint a mesében 
gy 2010.04.10 18:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.10
Még Lövőn lakva többször futkároztam erre. De a hely történetét csak évekkel később ismertem meg.

furko 2010.04.10 18:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.03
OK

LVLV 2010.03.27 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.36
Nyugis hely!

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2010.03.28 23:24]

ÚtközbenMég van élet!
Varga Gábor 2010.01.27 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Ok! Két éjszakás ajándék " welnes " Nemesnépen, amit megtoldottunk még egy éjszakával Szalafőn a Ferencz család portáján. A jakucit ugyan nem is láttuk, viszont felfedeztük és bejártuk a téli Őrség gyönyörű tájait.
Egy kicsit kalandosan, de sikerült a rejtés megközelítése a havas erdőben. A rejtek közelében Oszkár házából két kutya is aggályokat keltett bennünk, de mint kiderült, szelidek voltak.

 
Apostolok 2009.12.31 12:23 - Megtaláltam
2009 utolsó napja. Baráti társasággal kerestük fel a helyet. Dagasztottuk a sarat, kellemesen elfáradtunk a szilveszter éjszakája elött. A rejteknél végigkóstoltuk barátunk dugi pálinkáját, és ittunk mindenki egészségére. A boldogokéra és a boldogtalanokéra is. Kívántuk, hogy a 2010-es év jobb legyen mint az előző, és jó lenne csak szilveszter éjszakáján viselni az állarcot.
Köszönjük a rejtést

gethe 2009.10.23 11:27 - Megtaláltam
3 napos őrségi DDK első napján találtuk meg. Különös hangulatú hely. Köszönjük a részletes leírást.

picipanni 2009.10.23 11:27 - Megtaláltam
Találkoztunk a ház jelenlegi tulajaival is, a háziállatokkal és az egész völgy hangulatával. Irigylésre méltó és félelemmel eltöltő élet. Puhány városi vagyok.. :(

karathl 2009.10.04 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
A nagyon szép idő is hozzájárult a táj szépségéhez. Szombathelyi természetjárókkal kirándultunk erre. A ládát könnyen meg lehetett találni, az igen alapos és pontos leírás alapján. Köszönöm az igen részletes tájékoztatót és az ötletes rejtést. Most sem csalódtam a család újabb ládájában. Tovább erősített abban a hitben, hogy a Ferencz család többi ládáját is meg kell keresni.

Fáncsi idegenvezetőkénta temetőt is benőtte az erdő
Oszkár házaPihenő az eltünt falu helyén
Paul 2009.10.04 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.79
Nekünk egy jó hosszú túrára sikeredet mert hátulról jöttünk.Találkoztam az ottlakó bácsival aki éppen vizet hozott.A pesti nyaraló pedig hát...Sok gyümölcsfát lehet még látni és van rajtuk termés.A síron pedig volt virág.

jucat 2009.08.26 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.76
Megvan!

hab14 2009.08.18 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.14
Kísértetiesen szép hely.

ittott 2009.07.19 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.51
Csöde felöl indultunk, a kocsit a fűrésztelep után az erdőben, az út mellett hagytuk. A temetőt és a házat hamar megtaláltuk. Útközben a vadlesre felmászva egy szarvastehenet láttunk a borjával átballagni az erdőbe. Köszönjük a rejtőnek, hogy megismerhettük ennek az elmúló falunak a történetét

OszkárházaÚtközben egy elhagyott istálló
ier 2009.07.16 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.04
Mi 1200m-re raktuk le az autót, majd a rekkenő hőségben elsétáltunk a faluba. Csendes környék, Oszkár házánál kecskékkel találkoztunk.

agyorgy 2009.07.16 13:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Meglett:-) [wapon beküldött szöveg]
A fűrészüzemnél hagytuk a kocsit, bőven elég volt az öt km a 35° melegben.
Érdekes, elgondolkodtató hangulatú hely.

További képek az Őrségből

Erre...
... vagy arra?Rövidítünk
A méheket kerüljük
 
peterpan 2009.07.12 07:12 - Megtaláltam
.

fa-peti 2009.06.20 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
A leírást már egy nappal megtalálás előtt végig olvastam. Olvasmányos, és sok érdekes infot tartlamaz. Sajnos a megtalálás nem volt élmény. Végig szakadt az eső Kerkakutas - Zalalövő közt 18 km-en. Így csak messziről integettünk az embereknek akik Oszkár házában laknak. Köszi.

szucsattila 2009.06.20 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.95
Köszönjük. Jó volt a geokékkel.

Pilis50 2009.06.20 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Ritka "szép" történetet ismerhettünk meg a leírásban, sajnos "nagyon" esett az eső, így csak távolról integettünk a két ház lakójának meg a kutyájaiknak ...
A láda és sír könnyen meglett jó társaságban: szucsattila és fa-peti, míg végrekék és Vucsi vitték a "jelet".

zsotie 2009.06.17 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.94
A telep mellett álltunk meg, és sétáltunk először a mezőn aztán az úton. A fenyő erdő jó sötét volt, a talaj sáros. Egyszer majdnem nagyot estünk.
A méhekre vigyáztunk. Oszkár házánál két tyúkot láttunk, az ajtó tárva nyitva, az egyik ablak is. Tisztára olyan érzés volt, mintha laknák. Pedig senkivel nem találkoztunk. Nagyon elgondolkodtató a történet.
Tényleg a világ végén éreztük magunk, azért vigyáztunk nehogy leessünk...

Hrvatska 2009.05.31 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Az idei első Kéktúra szakaszom alatt kerestünk fel a pusztát. Nagyon tetszett a település sztorija és persze a pusztaszentpéteri erdőn is elég hangulatos volt végigsétálni a kék jelzés mentén. A háznál Fáncsi fogadott minket, ő írta alá pecsét híján az igazolófüzetünket is. (ha valakinek van ez ügyben illetékessége intézkedhetne, hogy visszakerüljön egy pecsét)
A láda és a sír megtalálása nem okozott gondot.

túráZoo 2009.05.03 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Köszönjük a lelkiismeretes leírást, mely tartalommal és hangulattal töltötte meg a pusztává sivárosodó településen való kószálásunkat.

 
liskam 2009.04.13 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.30
Húsvét hétfőn bringával Kerkakutasról, odafele rókakoma, visszafele őzek, nyulak.

Magyusz 2009.04.13 12:27 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

pityulino 2009.04.12 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Az út szinte autósztráda volt (lett), de mi szolidaritottunk az őslakosokkal, és legalább az utolsó néhány száz métert gyalog tettük meg. Kellemes, békés táj, bár a méhkaptár körül nagy volt a nyüzsi. Igyekeztünk a szúrósókat elkerülni......jobb a béke.

cic 2009.04.12 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Egészen sokáig bírta az autó az útviszonyokat. A cél előtt kb. 800 m-rel parkoltunk le, innen gyalog mentünk a temetőig, majd a faluba. Oszkár hazá az ünnep alkalmából nyitva állt, előtte fekete autó parkolt, de a látogatókkal nem találkoztunk. A méhkasokat igyekeztünk tisztes távolból kerülni. Nagyon szép, békés volt a táj, megértettük, miért nem vágyott el innen Oszkár. A Remeteidő című filmet én is szívesen megnézném.

KözeledünkTalálkoztunk
Kisfiú, nagyfiúKisfiú, nagyfiú
Szépségek a láda mellet 
Yumi 2009.03.15 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Megálltunk a "harapós kutyák" táblánál, akik nem akartak rácáfolni a figyelmeztetésre. De miután barátságosan váltottunk velük szót, már farokcsóválós lett a hangulat. Kellemes séta a gyönyörű őrségi tájban.
Oszkár házánál németjuhász fogadott minket három malacsüldő társaságában. Elgondolkodtató emberi sorsok, ebbe beleértem a temető utáni bekerített "újkori Robinson" kuckóját is. Ezúton is köszönöm Ferencziéknek...

 
GAZ69 2009.01.02 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.15
Csödéről indulva egy szép kis túra volt. Velünk volt Ági, Timi, Peti és Zoli is.
A ládaleírást nem mindenki olvasta el a csapatból, de miután visszértünk a szállásra mindenki a kezébe fogta. Szilveszteri jó hangulat uralkodott, de ahogy fogytak a sorok mindenki elcsendesedett és pár percre elgondolkozott.
Köszönjük a rejtést! Nem sokszor írjuk ezt le, de ez egy olyan láda volt, ami ha nincs, soha nem hallunk erről a történetről, faluról és Oszkárrol sem. Ha valakinek esetleg megvan a Remeteidő című film, akkor írjon!

VP 2009.01.01 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Újévi futás Kerkakutasról.
Jártam már itt, de szívesen jöttem újra. A reggeli borongós fagyban rengeteg állatot láttam. A szarvasok még nagy aganccsal járnak.

waneqr 2008.11.15 07:30 - Egyéb
Hát, legközelebb majd száraz időben próbálkozunk. Ugyanis most a sár és a kutyák utunkat állták.

Mikulás 2008.11.09 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.32
Ettől a multitól tartottam egy kicsit. Féltem, hogy nagyon hosszú lesz és el fog menni vele az idő. Attól is tartottam, hogy unalmas lesz. Szerencsére ezek közül egyik állítás sem igaz! Az utak ugyan sarasok voltak (meg sem próbáltam autóval kockáztatni), de azért a gumicsizma megtette a hatását! A pontok egyértelműek, minden ment, mint a karikacsapás! Kösz a rejtést! Érdekes helyre hoztál...

Mikulás

salty 2008.10.30 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Érdemes volt die eljönni!

encso 2008.10.28 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.51
x

k.david 2008.10.06 11:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.28
Érdekes látni egy elpusztult falut. Mégha a kecskék, meg néhány favágó, akik épp arra jártak némi életet leheltek. Viszont nekünk azért érdekes a láda, mert most először, és eddig utoljára lovaskocsival mentünk ládát keresni. Kocsiról le, ládavadászat és már indultunk is tovább a 2 "lóerős" fogattal. Próbáltunk megfertőzni a velünk utazó fiatalokat a ládavadászattal. Csödéről jöttünk a "Sárkány" panzióból, csak ajánlani tudjuk, jó a kaja, kedves a személyzet... Kösz a rejtést.

Puszkany 2008.09.25 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Ahogy átléptem a fasoron a temetőnél feltámadt a szél, lehet, hogy csak a véletlen műve. Oszkár háza még mindig áll, nem tudtam eldönteni, hogy lakják-e még... Az ablakok alapján üresen áll, de akkor mit keresett a kecskenyáj a fenyveserdő mellett? Érdekes. Köszi a rejtést!

tádé 2008.09.14 16:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.64
Szebb időben még visszalátogatunk.
Kicsi Gesztenye és Tádé

Gabeszosz 2008.09.06 18:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
Göcseji szüret, 2/1. láda.

A szüret végeztével, Ida néni Novára való hazaszállítmányozásának apropóján alkalmam nyílt egy kis autós kört tenni a környéken. Két ládát gondoltam megkeresni, közülük ezt (GCPSZP) szemeltem ki elsőként.

Nova felől közelítve - Szilvágyon, Zalabaksán át - Kerkafalváról tűnt célszerűnek bevenni a néhai Pusztaszentpétert. Ez sikerült is, bár kérdéses, milyen áron...

Végül az autót a közelben lerakva, megsétáltam a multi pontjait a szép és békés, bár alkonyatkor már kissé félelmetes helyen. Szerencsére mindkét pont hamar megkerült.

Leírással nem készültem be előre, a helyszínen a WAP-ról próbáltam összekanalazni a feltétlen szükséges dolgokat... A teljes szöveget már csak itthon olvastam el, amit kicsit sajnálok: Jócskán gazdagította volna a séta tartalmát, ha ezt a sok mindent előre tudom.

De így is szuper volt, köszönöm a sétát!

Gabeszosz

vaslemez 2008.08.24 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Az egész Őrség legelgondolkodtatóbb ládája, nagyon megfogott minket. A nyomasztó hangulatot csak fokozta a hirtelen ősziesre fordult, szomorú, esős idő. A felázott talaj miatt a fűrésztelep melletti legelőn parkoltunk. A juhász irányított útba, rögtön tudta, hogy Oszkár házát keressük. A házat hátulról, az erdő szélén érdemes megkerülni, úgy nincs bozótharc a ládáig.
Nem ez az első felszámolt/elhagyott falu, amit látunk, de itt nagyon furcsa volt, hogy szinte semmi jele nem maradt az egykori portáknak. Pedig máshol legalább szilvafák, orgonabokrok, hagymás virágok sejtetik az emberi kéz nyomát.
Devecz Sándorné mindössze 33 évet élt.

Temető 
katika 2008.08.18 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.10
ok [wapon beküldött szöveg]
Itt tényleg mnden az elmúlásról szól. Szinte megállt az idő. A nagy nyugiban azért hallani lehetett a malacok röfögését, meg egy kakas is hangoskodott. Szegény Oszkár, ha a geocaching előbb felfedezi a helyet, lehet, hogy nem lett volna annyira egyedül.
A temetőben az egyik síron még jól kivehető az elhunyt arcképe. A másikon meg van egy hölgy, akinek a férje születési éve is rajta van, de a halálozási év nincs feltüntetve. Vajon hol halt meg? Ez a temető annyira félelmetes volt, de néha ilyet is jó meglátogatni.
A leírás nagyon alapos, mindent megtudtunk Pusztaszentpéterről. Köszönjük!

 
Lazso 2008.08.17 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Kiadós séta után értünk a faluhoz, ill. maradványaihoz. Közvetlenül Devecz Oszkár háza előtt mentünk keresztül a régi kút felé, majd kicsi bozótirtás után a hagyományos ládához is elértünk. Emberrel nem, de kecskékkel, disznókkal, méhekkel találkoztunk szép számban. Visszafelé kerestük meg a temetőt-odamenet simán elmentünk mellette. Szinte csak a sírkövek feliratai látszanak, a fa fejfák, keresztek az enyészeté lesznek lassan. Az itt eltemetettek nagy nyugalomban pihennek, az biztos. Az egész környék csendje, nyugalma lenyűgöző volt-csak a mi gyerekeink törték ezt meg néha. Ők még nem az elmúlást látták errefelé-mi már elgondolkodtunk ezen. Köszönjük a szép kirándulást és az ötletes rejtéseket.

sirgalahad 2008.08.17 07:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Falut lassan felfalja
Természetben ez a rend
Ki idejön meghallja
Milyen az igazi csend

Itt ért véget Oszkár léte
Műtó, bungi - nos, kár érte

Pont 10 évvel ezelőtt jártunk erre, s akkor még Oszkártól kaptuk meg a Kék Túra bélyegzőt.

odefelé a kék jelzésenszőlőskertek között
keresztnyugalom
ez a ház még állOszkár háza
ezen a portán ennyi maradt 
BZd 2008.08.07 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.45
Jelszó emlékezetből: Hosszabb, mint amit a beviteli mező megenged (mert a papírt amire felírtam persze otthon hagytam és a logolás nem várhat tovább)

Igazán hátborzongató hely, jártam már néhány elhagyott katonai bázison, de ez magasan veri mindet. Bejártuk az egész temetőt (az 1. pont a temető északi felén van), döbbenetes hely, a fa fejfák szinte már mind az enyészeté lettek, a sírkövek még tartják magukat. Útban a 2. pont felé láttuk a kiszáradt műtavat, Devecz Oszkár elhagyott házát és a "pestiek" portáját. Úgy tűnt senki sincs otthon, disznók, kecskék, csirkék mászkálnak a ház körül, a távolból lehetett csak kopácsolást és néha tüsszentést hallani, igazán kísérteties! A ládához elég szúrós, csalános út vezetett. Szüleimnél voltam az Őrségben, nekik ez lett volna az első hagyományos ládájuk (az első virtuálist előző nap, a GCWEND képében találtam velük), de a mama az utolsó 100 méteren a szúrós-csípős buja aljnövényzet láttán besokallt és lecövekelt a kút mellett :))

Több képet technikai okok miatt majd otthonról töltök fel, ez az egy álljon itt jelszó helyett.

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2008.08.11 13:30]

Geko fél perccel éhenhalás előttA temető
Devecz Oszkár elhagyott házaA "pestiek" portája
KAECSKE 2008.08.03 08:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 2.78
Szep! [wapon beküldött szöveg]

sztyopa13 a páratlan páros 2008.07.29 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Szép volt az út.Elgondolkodtató,hogy az élet jeleire a holtak helyei emlékeztetnek.Nemcsak évezredek,de évtizedek távlatában is.A sírokon a virágok arról vallanak,hogy él még az itt élt családok emléke.Ismét a Ferencz család remek ládája!Köszönjük az igen érdekes és részletes leírást.

 
ludens 2008.07.22 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Második nekifutásra sikerült a ládát is megtalálni, először a régi helyén kerestük hiába, egy régi leírás alapján. Őrségi barátaink kalauzolásával jártuk végig a falut, sok további informcióhoz jutva a helyiektől.

csumali 2008.07.22 13:50 - Megtaláltam
A faüzem után nem sokkal leraktuk az autót és onnan sétáltunk egy igen kellemeset. Az út elején egy madárka kisért minket, aztán pedig közelről megfigyelhettünk egy csodaszép őzikét, utána meg távolról egyet. Oszkár házánál kecskék fogadtak bennünket, mert hátulról közelitettük meg a terepet. Vissza már a megadott úton mentünk.

(A jelszót elnézhettük, mert nem fogadta el a rendszer)
[Jóváhagyta: Ferencz család, 2008.08.05 14:58]
Köszönjük!

 
Sas 2008.06.27 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.48
ok

szabitaxi 2008.06.26 14:38 - Megtaláltam
ok

Mihul 2008.06.26 14:38 - Megtaláltam
OK

szakica 2008.06.26 14:28 - Megtaláltam
ok

Old Fairy 2008.06.22 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.47
:-) [wapon beküldött szöveg]
A legújabb zalai láda kedvéért látogattam ismét a megyébe, és ha már erre jártam... :-)
Aszfaltos bekötőút hiányában a földúton lett drájvin - nem is volt olyan vészes a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően.

Hampi 2008.06.19 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.75
Csöde határából indulva kerestem fel a helyet. Nem ez volt az első halott vagy épp haldokló falu, amit láttam. Szomorú a vidék leépülése. Gubának legjobban azt hiszem a nyúlfarm tetszett. Érdekes hely megérte az időt és fáradtságot. Köszönöm.

Ahinana 2008.05.31 16:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.61
Mély benyomást tett rám a hely, a nyugalom , szembesülés az elmúlással.
A régi temetőt gps nélkül szerintem nem is lehetne megtalálni.Köszönet Boglárkának a rejtésért és az ötletért, hogy érdemes ide eljönni!
Ahinana

BiharyG 2008.05.30 15:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Hát ez tényleg elég elhagyatott, lassan nyoma sem marad... Kerkafalva felől jöttünk, érdekes volt az út :)

BiharyG + Zsuzsi

kupec 2008.05.26 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.12
Imádom az ilyen helyeket, gyermekkoromban sok nyarat töltöttem nagyszüleim pusztafogacsi tanyáján.
Ide Vasdobráról érkeztem, Szlovénián át, érdekes volt a kontraszt.
Oszkár háza táját gondozzák, éppen szénát forgatott valaki.

 
Bianka 2008.05.23 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.39
ok

Fgg 2008.05.23 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.39
ok

felazso 2008.05.23 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 2.90
DDK-zás közben megtaláltuk.

Csuhás 2008.05.18 14:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.22
Különös hangulatú hely... Házhelyek, utak amiket benőtt a fű...
Furcsa lehet ilyen helyen lakni, és be kell látnom valahol vágyom az ilyen életre..

Csuhás

Alig járt utakOtt még laknak
Már elhagyatvaUtólsó lakók voltak
Ládavédő hangyasereg 
zem 2008.05.18 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.40
Őz az erdőben, a ládát rejtő fán rohangáló, nagy hangyák, a ház közelében rémült és félős, tarka kecskecsapat. Aztán egy ember battyogott ki a tornácra - szellem volt-e vagy valóság - ezt csak a kecskék tudják, akik hozzá menekültek a rémületes idegenektől. Köszönjük a rejtést!

Mukik 2008.05.12 11:53 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.04
Először a régi helyén kerestük, a már meglévő árokásást tovább folytatva, de nem leltük. Majd Jocó további botorkálásának köszönhetően a zsákmány megkerült nem kis örömünkre.

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2008.05.21 21:43]

GyZsTeam 2008.05.11 17:14 - Megtaláltam
A gchari-nál találkoztunk Riptor és Gabi-val, ők innét jöttek, miután előszedték a ládát. Elmondták hol találjuk, így nem okozott problémát. Jó nagy területet felástak.
Gyalásó nálunk is van általában, de most nem kellett használni. Az Őrségben elég sok elhagyott település van. Vagy máshol is, csak én nem tudok róla? Ez viszont nagyon csendes, nyugodt hely. Tetszett! Köszönjük.

Ferencz család 2008.05.11 17:10 - Egyéb
Köszönet Gabinak és Riptornak, hogy ásóval mentek, és megkeresték, azaz kiásták a ládát, ami valószínűleg vaddisznók és felhőszakadás együttes hatása miatt került olyan mélyre, majd újraejtették egy alkalmas helyen!

RIPTOR 2008.05.11 14:30 - Megtaláltam
Az előző logokból kiderült, hogy a ládát eltemette a föld. Elhatároztuk megkeressük a ládát, szeretjük az extra kihívásokat. A kocsiban alapfelszerelés a gyalásó, és még sok minden egyéb olyan, amire más csak a száját tátja, vagy kinevet, de az élet produkál érdekes dolgokat, jobb felkészülni az ilyenekre. A célterület megközelítésekor csak bámultunk, voltunk már elhagyatott helyeken, de ennek másmilyen hangulata volt. A kidőlt fánál látható volt, hogy vaddisznók használják "vakarófának" és egy felhőszakadás által felpuhított földet, ők tömörítették be. Elkezdtük felásni a fa körül a földet, de a ládát csak nem találtuk. Végül telefonos segítséget kértünk, és úgy már viszonylag könnyen megtaláltuk. Egyeztetés után új helyre rejtettünk: N: 46 47 627 E: 016 31 234 M:234m .
A "nagy munka" után itt ebédeltünk, és közben azon beszélgettünk nem lenne jobb egy ilyen helyen lakni, mint egy rohanó, zajos városban. /DE!/
RIPTOR, Gabi

 
nbokan 2008.05.02 11:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Kellemes négy nap az Őrségben, sok-sok sétával és 12 ládaélménnyel gazdagabban.
Ládát sajnos nem találtuk, de a Ferencz család segítségével belogolhattam.A láda valószínűleg ott van még, ahogy utólag kiderült, ásni kellett volna még lejjebb a gyökereknél összegyűlt földben.
Szép hely, köszönjük.

Ott kell lenni a föld alatt 
iCe 2008.04.27 19:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.28
Voltunk ott, de sajna nem vittünk ásót, ezért nem találzuk a ládát, felforgattunk mindent. A temetőt is megtaláltuk, pedig majdnem elsétáltunk mellette, úgyhogy az egyik fele megvan a jelszónak. :)
Nem késlekedtünk sokáig, mert kezdett sötétedni, de szerencsére volt nálunk lámpa a visszaútra.
Kérem a rejtőt, hogy a kép alapján hagyja jóvá a megtalálást!
Köszönettel:
iCe

[Jóváhagyta: Ferencz család, 2008.05.21 21:09]

 
raci 2008.03.15 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.45
:) Tetszett a rejtés!

kl 2008.02.24 11:30 - Megtaláltam
szomor [wapon beküldött szöveg]

KJ & GM 2008.02.10 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük az invitálást a Ferenc családnak!
A teljes állatsereg követett bennünket a ládához.

 
Vucsi 2008.02.10 10:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.39
Isten hátamögött kettővel. Fantasztikus a csend.

freddy 2008.02.09 17:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
ok

kiralyek 2008.02.03 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Nagyon izgalmas, kicsit hátborzongató volt így, alkonyatkor. A geoPicasso félúton adta fel a küzdelmet, onnantól győzött a gumicsizma. Kb. 3 km-t sétáltunk a januári tavaszban, a náthás herflinek kifejezetten kúrajelleggel.
A Devecz-háznál láttunk egy férfit mozogni, de nem elegyedtünk szóba. A nyuszikat megnéztük, a kutyusnak először a hangját hallottuk, jól visszhangzott a csendben; a fiúk közelebb húzódtak hozzánk, aztán megláttuk a véreb méreteit is (mikroszkopikus....)
Visszafelé az úton kifaragott faág-dobáló verseny volt (rekord:26 lépés), és arról beszélgettünk, milyen lehet itt maradni a világ végén, víz, villany, minden nélkül, egyedül.

"Luxusautónk..."...eddig bírta!
Levegőszennyezettség-mérőBotfaragó
A ládánál 
targonczas 2008.02.03 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.63
ok

zsorzs 2008.02.03 11:27 - Megtaláltam
Tetszett a tó! [wapon beküldött szöveg]

L@zy 2008.02.03 11:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.70
Nyugat magyarországi ládázgatás Kevával, Zsorzzsal és Sagikkal [wapon beküldött szöveg]
Oszkár bácsi házán kívül nem sok nyoma maradt a falunak.

keva 2008.02.03 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.13
Megvan!keva

SagiK 2008.02.03 11:00 - Megtaláltam
Egy kellemes, de igen saras séta után mind a négyünk nyakába felkerült a viruális bronzérem. A történet érdekes, a háznál láttunk mozgást.

k97j02 2008.02.01 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.06
2.hely...
Nagyon kellemes volt ez a kis séta. A láda helye ideális,jobb időben piknikre csábító.

irány a ládatapló
tollasodompihi
tönkrementemágak között
lesekle a lesről
elfáradtamönarcképek
bumba 2008.01.30 19:30 - Egyéb
Nehéz bármit is írni. Mi 2007. április 14-én jártunk arra, a Dél-dunántúli kéktúra teljesítése során. (Egy hónapra rá be is fejeztük...) "Oszi bácsi" épp hátul volt a kertben, amikor a pecsétet szerettük volna elkérni. Egy keveset beszélgettünk, utána indultunk csak tovább Csödére, a szállásunkra. Megtudtuk, hogy azon a hétvégén is jártak nála tv-sek, és hozzátette, hogy ezt az életet tv-n keresztül nem lehet megismerni. Természetesen én sem gondolom, hogy pár perc alatt megismertem volna, de az biztos, hogy a személyes élmény igen mély nyomot hagyott. Ezért is volt megdöbbentő augusztusban olvasni a hírt, hogy a túra bélyegzőhelye átkerült Csödére...

még nyitott ajtó fogadott"hatker"...
tomki 2008.01.30 08:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Szép hely, kár hogy ilyen messze van! Köszönöm a lehetőséget!

Ők mind ott laknak!Reggeli napfény


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.