geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2039. A Nagy-Mély-völgy kapujában (GCNMVK)

A Cifra-malom felé indul utunk

A Cifra-malom felé indul utunk

Bikfa-forrás az 1-es és 2-es pont között

Bikfa-forrás az 1-es és 2-es pont között

Egykori kőfejtő a 2-es pontnál

Egykori kőfejtő a 2-es pontnál

Kőfejtő-kút a 2-es pontnál

Kőfejtő-kút a 2-es pontnál

Kőlyuk a 3-as pontnál

Kőlyuk a 3-as pontnál

Virágzik a medvehagyma

Virágzik a medvehagyma

Mélyvölgyi színek, fények, hangulatok a 4-es pontnál

Mélyvölgyi színek, fények, hangulatok a 4-es pontnál

A híd (180°-os panoráma)

A híd (180°-os panoráma)
Szélesség N 46° 9,605'
Hosszúság E 18° 12,986'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.05.01 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.05.02 09:16
Utolsó lényeges változás: 2018.09.23 21:28
Utolsó változás: 2020.01.01 18:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+1V)
Elrejtők: bregő és andorpapa, adoptálta Strombus
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 273 + 2 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Strombus készítette.


A 4 állomásból álló multi a Mánfa melletti, Kőlyuki betérőtől a Nagy-Mély-völgy első szakaszáig vezet, nagyrészt patak mellett, nem mindig könnyű terepen, de minden évszakban gyönyörű helyszínen.

1. virtuális pont: pirosbetűs tábla. Ezen olvasható egy mára eléggé elavult eszköz neve, utána számok. Add össze az utolsó három számjegyet! Az így kapott kétjegyű szám a jelszó első része.
2. pont: 15x15x5 cm-es (700 ml-es) láda a szikla alatt
3. pont: kicsi, szürke és vonzó. Itt inkább az eszedet használd, mint a GPS-ed, mert nagyon rossz a jel!
4. pont: 10x15x5 cm-es (450 ml-es) láda a második kőpillértől nyugatra kb. 3 m-re


A ládába TravelBug helyezhető. Kérlek, ha TravelBugot rejtesz vagy viszel el, ne felejtsd el bejelenteni a www.geocaching.com oldalon!A multi koordinátái:
1. pont:  N 46° 9,605' E 18° 12,986' 217 m [GCNMVK-1]
2. pont:  N 46° 9,318' E 18° 12,393' 260 m [GCNMVK-2]
3. pont:  N 46° 8,950' E 18° 12,619' 265 m [GCNMVK-3]
4. pont:  N 46° 8,811' E 18° 12,709' 270 m [GCNMVK-4]

Megközelítés
Autóval Pécsről a 66-os úton Mánfa felé kell menni, majd a település után, a Kőlyuki Betérőnél, egy nem túl mutatós, de általában vendégekkel teli útmenti étteremnél lehet parkolni:  N 46° 9,650' E 18° 12,944' 230 m [GCNMVK+parkoló]
A busz is itt áll meg, a jegyet "Kőlyuk, autóbusz-váróteremig" kell kérni, leggyakrabban a Pécs-Kaposvár járat érinti a megállót. Részletes Volán menetrend innét érhető el.
A túra fordított sorrendben is teljesíthető, de a tematika miatt csak ebből az irányból részletezzük a megközelítési lehetőséget.

A Nagy-Mély-völgyről és környékéről
Az első pontot a Piros sáv turistaút mentén található Cifra-(vagy Dóczy) malom, egykori vizimalom kapuján kell keresni. Az épületen van egy piros feliratos tábla. Ezen egy mára eléggé elavult eszköz neve, utána számok. Add össze az utolsó három számjegyet! Az így kapott kétjegyű szám a jelszó első része.
A volt malom jelenleg Kőlyuki Vendégház néven négy napraforgós szinvonalú szálláshelyként üzemel. Telefon: +36 (20) 3537494. Email: pal7304@freemail.hu.

A földúton továbbhaladva két újabb létesítésű, bekerített horgásztó mellett haladunk el. Néhány éve építői még kerékpárutat is ígértek mellé, de ebből egyelőre semmi sem lett, a megváltozott viszonyoknak köszönhetően viszont a földút nagyon gyakran szinte járhatatlanul sáros. Ilyenkor érdemes a vele párhuzamosan, kicsit feljebb futó turistaútra átvágni és a nagyon sáros szakaszt azon kikekerülni, majd a 2-es ponthoz közeledve visszaereszkedni. A turistaútról szebb látványt nyújtanak a tavak is.

A második pontért le kell kanyarodni a piros körrel Piros kör jelzett turistaútra. Itt kelünk át először a patakon. Régebben ez csapadékosabb időben nem kis kaland volt, újabban két híd könnyíti meg az átjutást. A ritkán járt ösvényen való haladást időnként magas aljnövényzet és nedvesebb időben süppedős sár is nehezítheti, mégis érdemes leküzdeni az akadályokat, hisz egy láda, egy régi kőbánya látványos sziklafala és a mohos sziklák közül előbukkanó, hangulatos kis forrás, a Kőfejtő-kút vár a párszáz méteres út végén. A forrás vízhozama 4-15 liter/perc között ingadozik. Feltehetőleg a középső triász mészkő által alkotott karsztosodott területen át érkező szökevényvíz táplálja.

A harmadik pont a Kőlyukhoz vezet. Hagyományosan ezt tekintik a Nagy-Mély-völgy kapujának.
A keskeny, magas hasadék mögött, a triász időszaki mészkőben, tektonikus törésvonal mentén kialakult 180 m hosszan feltárt barlang húzodik. Ez a Mecsek legmagasabb szájnyílású és negyedik leghoszabb barlangja.
A barlangot elsőként Dr. Hölbling Miksa orvos írta le, aki 1844-ben járt benne. Feltárását az 1900-as évek elején kezdték meg. Ekkor még csak egy 6 m széles, 6,5 m magas, mintegy 10 m hosszú sziklaüreg és a hozzá csatlakozó két szűk folyosó volt ismert.
A barlangi patak vízhozama átlagosan 100.000 köbméter évente.
Ezt a vizet régebben Komló vízellátásának kiegészítésére használták. A vízmű számára történő kiépítés, az ezt megelőző robbantások sajnos a legtöbb járatban visszafordíthatatlan kárt okoztak, a bejárat térsége megváltozott és a főfolyosó teljesen elvesztette természetes jellegét.
Ennek ellenére a barlang élővilága most is gazdag. Az alacsonyabbrendű állatok mellett igen jelentős a denevérpopuláció: 19 denevérfaj szaporodik vagy telel itt.
Az 1982 óta fokozottan védett barlang engedéllyel, vezetővel és barlangjáró alapfelszereléssel járható. Ezzel kapcsolatban érdeklődni a Duna-Dráva Nemzeti parknál lehet: Tel.: +36 72 517-200, +36 30 288-1308, e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

A negyedik pont már bevisz a Nagy-Mély-völgybe. Itt már valóban a völgy jelleg dominál. Megfigyelhetők a környékre jellemző karsztjelenségek, pl. a patak által szállított oldott mész lerakódása, a mésztufa keletkezése. Gyermekes családoknak külön élvezetet a patakon való átkelés is.
A multi utolsó ládája után a Piros sáv turistaút részét képező, hosszú fahídnál kell szimatolni. Célszerű a második kőpillér közelében keresgélni. Gondolj a 2. pont rejtésére!

Növényvilág
A környéken 42 védett növényfaj fordul elő. Említésre méltó a kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica). A víz mentén találkozhatunk a patakmenti magaskórós (Angelico-Cirsietum) nevű növénytársulással, melynek fő alkotója a közönséges acsalapu (Petasites hybridus). A hatalmas lapulevelek közti nyíltabb területeken néhol a védett téli zsurló (Equisetum hyemale) sajátos állományai rejtőzködnek.
Leginkább kedvenc erdei növényünkre, a 2. állomásnál és az egész Mély-völgyben hatalmas mennyiségben fellelhető medvehagymára (Allium ursinum L.) szeretnénk felhívni a figyelmet. A kora márciusi megjelenésétől április közepéig, virágbontásig fogyasztható növény erős szagával hívja fel magára a turisták figyelmét. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 15-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény levele finom nyersen, levesben, főzelék formájában, salátaként vagy akár szirupként is. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét, a népi gyógyászat pedig pakolásként elsősorban bőrbetegséges enyhítésére ajánlja.
Fontos tudni, hogy a medvehagyma felületesen szemlélve összetéveszthető a súlyosan mérgező gyöngyvirággal, valamint az őszi kikericcsel is. A felismerést segíti, hogy nem egyszerre jelennek meg, nem egy helyen élnek, a gyöngyvirág és a kikerics nem ilyen hatalmas telepekben nő és egyedül a medvehagyma áraszt magából penetráns fokhagymaszagot, így bízzunk a szimatunkban!

Egyéb információk:
- A szűk völgyekben jellemzően gyenge a műholdvétel. Előfordulhat, hogy a GPS össze-vissza kóvályog. A pontokhoz közeledve a kütyü helyett bízzatok inkább a kesserösztönökben!
- Furcsa, hogy ez mondani kell, de van akinek nem egyértelmű, hogy élelmiszert, lejárt busz-, mozi- is egyéb jegyet, bérletet, névjegykártyát, kavicsot, makkot, vadgesztenyét, cigarettát, kondomot, tampont, éles vagy szúrós tárgyat ne tegyél a ládába! Ezek nem alkalmas ajándékok!
- A multi útvonala három forrást is érint: Bikfa-forrás, Kőfejtő-kút, Cserkész-forrás. Mindegyiknek iható a vize. Érdemes megkóstolni őket!
- A Mecsek erdeiben járva kullancsveszélynek vagytok kitéve, így ajánlott az oltás vagy a kullancsriasztó, illetve a hosszúszárú nadrág.

Ládatörténet
2008. 05. 01.: bregő és andorpapa elrejtette a ládát
2018. 01. 11.: Strombus adoptálta a ládát aminek eddig 245 megtalálása volt. Értékelése: környezet 4,8, rejtés 4,54, ládaoldal 4,71, átlag: 4,69.
2018. 02. 04.: A láda minden pontja ismét kereshető.
2018. 06. 24.: Nagy öröm, hogy az utolsó pontnál a rozoga hidat felújítják. Üröm az örömben, hogy ennek áldozatául esett a láda. A híd elkészülte után fogom újrarejteni.
2018. 09. 22.: A végládát új helyen újrarejtettem, a februárban kihelyezett többi pontot ellenőriztem. Mindent kitűnő állapotban találtam.
2020. 01. 01.: Ládaellenőrzés. A 4. pontról időközben elvándorolt ládát visszatettem az általam választott helyre.

A ládának nem véletlenül 3-as a megtalálási nehézsége. Az egyetlen pont, ami kiérdemli ezt a fokozatot a 3. A jövőben nem fogadok el jelszó nélküli megtalálást! Keressétek meg! Kevés az olyan felület, ami szóba jöhet rejtekként. Gondolkodjatok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (189 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.56 web: 4.71 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


hinia lux 2020.04.04 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Log és képek később. [Geoládák v3.3.2]

fanni.kofa 2020.03.14 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Nagyszerű rejtések, 18 fős csoporttal rendkívül izgalmas volt végigmenni a helyszíneken, keresni a rejtéseket. Sajnálom, hogy segítséget kellett kérnünk a ládatulajdonostól, mert a 3.hoz nagyon közel voltunk, no de meglett. :) Köszönjük az élményt!

[Jóváhagyta: Strombus, 2020.03.26 23:22]

IMG_7858IMG_7948
IMG_7907IMG_7895
Nyeta101 2020.03.11 17:49 - Megtaláltam
Strombus segítségével a harmadik pont is meglett, köszönjük a rejtést! :)
Kinga&Nyeta101
[Geoládák v3.3.2]

ha2 2020.03.08 11:30 - Megtaláltam
Vadregényes völgy. A megáradt patakon "érdekes" volt néhol az átkelés.
Az 1. pont egyértelmű.
A 2.pont. Itt tényleg "nem kell" GPS. Az ösvényen állva 30 métert mutatott, a ládánál 44 métert.
3.pont. Alulról nézegettem,hogy vajon hogyan lehet oda eljutni. Strombus bátorítása után megoldottam, de nagyon csúszkáltam.
A 4.pontnál majdnem visszacsúsztam a völgybe.
Sok a kullancs.

Egy a sok közülKukucs
Érthető 
Attibati 2020.01.18 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
20 kilométeres kirándulás a Melegmányi-völgy környékén.
A mai nap legküzdelmesebb ládája.
Már az első ponton elbizonytalanodtam a "segítség" miatt. Szerintem a piros táblán szereplő tárgy nem elavult :-) Azt hittem, hogy saját készítésű táblát kell keresni de mint kiderült, egy meglevő feliratról van szó.
A 2. pont egyszerű volt, csak egy kis szintet kellett legyőzni, szerencsére cslán most nem volt.
A 3. pontot nagyon sokáig kerestem. A koordináták először az út menti pihenőre mutattak, azon is voltak fém alkatrészek, minden csavart ellenőriztem. Lesétáltam a vízműhöz is, de itt már nagyon nagy volt a távolság a megadott koordinátához, így ezt kizártam. A barlang környékén tényleg használhatatlan a GPS a magas sziklafalak miatt. A barlang bejáratának ajtaja láttán eszembe jutott, hogy fiatal mérnök koromba naponta a Mátyás-hegyi barlangba egy hasonló ajtón - ami bonyolult zárszerkezettel rendelkezett - kellett bejutni a hegy gyomrában levő geofizikai laboratóriumba.
Első nekifutásra feladtam a keresést, gonodoltam útközben valahol felhívom Strombust segítségért.
A Fehér kút környékén sikerült is és visszafelé megpróbálkozhattam újra a kereséssel. Hát, a hely ismeretében sem volt könnyű megtalálni a mikrót, tapogattam egy darabig az objektumot, de végül meglett. Klassz kirándulás volt, geoládázással nehezítve.

babybearly25 2020.01.12 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Gyönyörü a hely, és az idő is nagyon szép volt. A 3. pontnál egy kis segítséget kértünk, de a mikroláda a helyén van. :)

KataJani 2019.10.24 11:54 - Megtaláltam
Egy hetes Pécsi ládázás alatt. Szuper időnk lett. Minden pont megvan. A negyedik a híd alatt a második pillérnél. [g:hu 1.6.4]

moli_gyuri 2019.10.22 11:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
Gyönyörűek ezek a völgyek.
köszi
Cilu & Gyurkóó
Mazsom

20191022_10055420191022_100826
20191022_10440420191022_105913
20191022_11004320191022_114951
20191022_121542 
sztyopa13 a páratlan páros 2019.08.12 12:16 - Megtaláltam
Sajnos nem sikerült a 3. pontot megtalálni, pedig három napon keresztül próbálkoztunk arra jártunkban ötletelni. A jel valóban rettenetes volt. Kérem a kép alapján elfogadni sziveskedjen. Egyébként nagyon izgalmas volt, főleg a hídnál.
Köszönöm a lehetőséget.

[Jóváhagyta: Strombus, 2019.08.14 23:33]

IMG_2122IMG_2123
ghostspike 2019.08.12 12:16 - Megtaláltam
A harmadik pontot nem sikerült teljesítenünk így az a jelszórészlet hiányzik. Kérné szépen a képek alapjan elfogadni a találatot! [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Strombus, 2019.08.14 23:32]

GC1GC2
GC3GC4
Judit és Béla 2019.07.26 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltuk.

PardiAndi 2019.04.19 23:59 - Megtaláltam
dzoli1-gyel

dzoli1 2019.04.19 23:59 - Megtaláltam
Gyönyörű időben Andival. Nagyon szép helyeket jártunk be egy kb. 25 km-es túra keretében, amelynek ez a multi is része volt. A szép időnek köszönhetően a barlangnál népes társaság gyűlt össze, de azért nem fogtuk vissza magunkat a keresésben. Ennek ellenére nem találtuk meg a ládát, köszönet a rejtőnek a jelszórészletért és hogy megmutatta ezt a helyet.

Bilmark 2019.03.24 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.15
Gyönyörű körnezetben jót sétáltunk és rengeteg emberrel, köztük ismerösökkel is találkoztunk. A harmadik pont egy kicsit megtréfált, több mint fél órát keresgettük de nem leltük meg a pici ládát.
Kérem szépen a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: Strombus, 2019.03.28 00:20]

befi 2019.03.23 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

zsuuu 2019.03.17 23:59 - Megtaláltam
Dél-dunántúli piros közben Rolival, egy kis telefonos segítséggel.
köszi

RoliHun 2019.03.17 23:59 - Megtaláltam
Dél-dunántúli Piros túra közben Zsuval
A 3. pontnál ugyan kellett kis segítség, de megvan :-)
Köszi a rejtést

AlanTheWild 2019.03.15 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 3.77
Sikondai pihenés keretében végigjárták a multit. A 3. ponttal meggyűlt a bajom. A többi gyors találat volt.

18133E82-05C1-4D0F-8932-1C3FA2454A72 
margabat 2019.03.13 16:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Köszönöm a rejtést és a rejtő segítségét! [Geoládák v2.2.5]

Annyi a medvehagyma, hogy kaszálni lehetne. 
Kampfél 2019.03.12 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A 2. At nem talaltuk mert GPS jel sem nagyon volt. De sikerult kitalalni.Nagyon elveztuk.[Geoládák v2.2.5]

cosinus0 2019.03.02 18:00 - Megtaláltam
Oké.

tiktak 2018.09.20 11:03 - Nem találtam meg
Nem találtam meg. Az első ponton a többiek címerről írnak; én találtam pirosbetűs táblát, de nem tudom, erre gondoltál-e... A 3. ponton hiába kerestem mágnesezhető tárgyat a gps által jelzett helyen, egyedül a barlangnál lett volna ilyen, de ott sem leltem. A 4. ponton a híd kész, ládát még nem találtam. A 2. pont ok, szép rejtés, nagyon szép hely. A csalán nem zavart, annál inkább durva volt a tavak melletti dagonya! :-) mindezzel együtt nagyon szép kirándulás volt, köszönöm a rejtőnek! Kérem a fotók alapján az elfogadást! [Geoládák v2.2.4]

[Elutasította: Strombus, 2018.09.23 22:08]

20180920_10203120180920_110447
20180920_105336 
Szilkó76 2018.08.21 12:45 - Megtaláltam
Kellemes túra volt! A rend kedvéért felkerestük a 4. pontot is: a híd valóban készen van már, ládát nem találtam.

Köszi a rejtést!

Mai95 2018.08.19 15:17 - Megtaláltam
Megtalaltam, koszonom.

vittorio 2018.08.19 15:17 - Megtaláltam
A túra alatt többször is lecsapott ránk a vihar, az egyik nagyobb hullámot az óriás sziklák alatt vészeltük át, miközben meg is ebédeltünk. Az Időkép egyébként remek felvételt tett közzé a zivatarról.
A 3. pontnak nagyon ötletes a mikroládája, ez Strombus telefonos segítségével lett meg, mert eleinte egy jó ideig rossz helyen kerestük.
A 4. pontnál a hidat már felújították.
Köszönjük.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (281 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.