geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2159. Ördögrágta-kő (GCRAGT)
Távolban a Csatár-hegy
Távolban a Csatár-hegy
A cél felé...
A cél felé...
Árvalányhajas sziklagyep
Árvalányhajas sziklagyep
Közeledünk...
Közeledünk...
Ördögrágta-kő
Ördögrágta-kő
A rejtő fácska (2008.)
A rejtő fácska (2008.)
Kilátás a Tekeres völgy irányába
Kilátás a Tekeres völgy irányába
Egy ritka kosbor a Nagymezőn
Egy ritka kosbor a Nagymezőn

Szélesség N 47° 5,912'
Hosszúság E 17° 51,606'
Magasság: 263 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.22 12:40
Megjelenés időpontja: 2008.07.23 08:55
Utolsó lényeges változás: 2012.03.20 18:34
Utolsó változás: 2019.04.13 11:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind & Judit és Béla
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 564 + 2 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Ördögrágta-kő

A kettős ládát (mérete átm. 10 cm * 15 cm) Veszprém központjától 4 km-nyire (a Tekeres-völgy kezdeténél) a Nagymező nevezetes sziklaképződménye rejti az orom alatt két tereplépcsővel lejjebb, keskeny hasadékban; vadcseresznye-fácska tövén.
Van alternatív ládika is. Mivel a sziklán történő mozgás veszélyes is lehet, a főládát mindenki saját felelősségére keresse, a többiek és fiatalkorúak csak az alternatív ládát  N 47° 5,860' E 17° 51,666' 255 m [GCRAGT+tartalék láda] keressék. A dobozokat kérlek légmentesen zárd.

A főládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A veszprémi dolomit
Veszprém városa a Bakonyban nagyrészt uralkodó anyagból, dolomitból álló fennsíkon terül el, és a Séd völgyének meredeken letörő peremén számos turistacsalogató védett sziklaalakulat anyaga is dolomit.

A dolomit titkai
Az egész Dunántúli Középhegységben óriási mennyiségben található dolomit mindennapi előfordulása és egyszerű vegyi összetétele ellenére évszázadokig -mind a mai napig- sok fejtörést okozott a geológusoknak. Dolomitnak az a karbonátos kőzet nevezhető, amelynek legalább a felét a dolomit ásvány alkotja, amely kalcium és magnézium kettős karbonátja. A dolomit kőzet megjelenése sokban hasonló a mészkőhöz, a kalcium-karbonáthoz - sokan össze is tévesztik vele. A zavart tovább fokozta, hogy a dolomit sziklákban rengeteg ősmaradvány fordul elő, akárcsak a mészkőben. Igen ám, de a mészkő a tengeri állatok kalcium-karbonát vázából képződött, a dolomitban található őslény-maradványok pedig dolomit összetételűek. De sem ma, sem a múltban ilyen vázú élőlények nem léteztek.
Ezért ma úgy tudjuk, hogy a dolomit nagyon lasú folyamatban keletkezett magnézium-tartalmú víz hatására történő lassú átalakulás során leülepedett mészkőiszapból tengerpartok közelében, vagy lesüllyedt, eltemetődött mészkő tömegekből szárazföldeken - ez utóbbihoz évmilliók szükségesek.

Dolomit sziklák formakincse
A dolomitra jellemző, hogy éles szélű kemény darabokra töredezik, később törmelékké aprózódik (murva) és a fennsíkok szabadon álló peremeinek a természeti erők hatására történő lepusztulása során meredek, gyakran függőleges falú formákat is képez.

Az Ördögrágta-kő
Ezt a sziklaalakulatot már az 1200-as években oklevelekben említik, mint Veszprém város határának pontját.
Ma Veszprém nevezetes kiránduló helye ez. A Séd völgyében haladó piros sáv Piros sáv turistajelzés a lábánál vezet el. A sziklaképződmény neve két változatban él - a másik az Ördögszikla.
Az Ördögrágta megnevezés talán jobban jellemzi: letöredezett, éles szélű peremek és bevágódott hasadékok miatt szaggatott felszínű, változatos körvonalú kis hegynek tűnik, ahogy magányosan emelkedik ki a völgytalpból, amely minden irányból körülveszi. Mérete nem nagy, pár emeletes társasházhoz hasonlítanám; csúcsa éppen a Nagymező fennsíkjával egy magasságig emelkedik.
A láda keresése során két dologra kell figyelned. Az első az, hogy a szikla népszerű kirándulóhely, ezért szinte mindig tartózkodnak kisebb-nagyobb csapatok a csúcsán, ilyenkor fel kell mászni, és türelemmel kivárni, hogy a fent lévők lekászálódjanak - túl sok ember nem fér el egyszerre az ormon.
A meredek sziklafalak veszélyt is jelenthetnek - nem kell hozzá olyan felkészültség, mint a Vöröstoronyhoz a Tátrában, de nem árt az óvatosság. Esős időben a csúszós sziklákon nem ajánlom a tartózkodást; gyerekekre máskor is nagyon kell felmászás során vigyázni, és ők semmiképpen ne keressék a ládát meredélyek szélén.
Lásd c.corax bejegyzését:2008.07.26 16:25

Az Ördögrágta-kő megközelítése
A Veszprémet délről elkerülő körgyűrű mindkét irányból hosszú lejtővel érkezik a völgyben fekvő javasolt kiindulási ponthoz.
Ha nyugatról érkezel, jobbra letérve a  N 47° 5,723' E 17° 52,458' 220 m [GCRAGT+parkoló] helynél javaslom a parkolást (ha a tapolcai elágazás felől érkezel, akkor az út túlsó, menetirány szerint jobboldalán lévő pontnál is van lehetőség) a földúton.
Felmész a füves fennsíkra, és megcélozod a  N 47° 5,735' E 17° 52,153' 250 m [GCRAGT+erdőszél] pontot, ahol betérsz az erdőbe, és a kerékpárral is járható szekérúton keresztülvágsz rajta. Az erdőből kiérve egyenesen haladsz tovább. Javaslom, hogy ahol az út leereszkedik a völgybe, válaszd a szebb utat (sajnos a bevágódott részt gyakran lerakónak használják valakik), vagyis a  N 47° 5,797' E 17° 51,751' 260 m [GCRAGT+tereplépcső] pontnál a szekérutat elhagyva, a fennsík peremén haladj végig a völgy felett. Utad árvalányhajas lejtő felett visz - kérlek, hogy kíméld a növényzetet! A csinos árvalányhaj (stipa pulcherrima) szigorúan védett növény. Hamarosan megpillantod az Ördögrágta-követ, és leereszkedsz a sziklás peremről; az Ördögrágta-kő közvetlenül előtted magasodik.
Útvonal-változat: Mind az ajánlott parkoló, mind az Ördögrágta-kő a piros sáv Piros sáv jelzésű turistaút mentén található, ezért akár körtúraként is megszervezheted a dolgot. Mivel a szikla felbukkanása a Nagymező felől jövő úton a látványosabb, azt javasolnám, hogy legalább odafelé a részletesen leírt utat kövesd.

A láda keresése
A csúcsig felkapaszkodva, ha már kigyönyörködted magad a kilátásban, nyugati irányban kiállsz a szirtfok szélére, és a ládika 3 méterrel alattad lesz. Két tereplépcsővel lejjebb ereszkedsz (nem mindig az egyenes a legrövidebb út!), és egy sziklarepedésben vadcseresznye fácska tövén találod a mikroládát. Úgy tudom, történt itt már baleset -szerencsére nem a gc. keretében- azért ismét kérlek az óvatos viselkedésre és csúszásmentes lábbeli hordására, hogy ezt a szép élményt ne rontsa el kellemetlen vagy éppen súlyos baleset - az ördög nem alszik! Teljes biztonságot jelent, ha az alternatív ládát keresed csak. Ez a lejtőből kibúvó sziklaperem felső részén kis üregben rejtőzik.
A környéken gyakori a kullancs!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (366 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.49 web: 4.61 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Tompika & Pimpike 2020.01.12 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.28
Gyerekekkel tettünk egy kis kört, GC-HUKI ládával egybekötve. Kemények voltunk, nem néztük meg a leírást, így fél óra körözés és sziklamászás után csak rákényszerültünk, hogy elolvassuk, hol is keressük. :)
Szuper, vérbeli "kesser" rejtés! :)
Köszönjük!

taheja 2020.01.04 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

anettx 2020.01.01 14:29 - Megtaláltam
TFTC!
Kimásztam a ládáért. nem vagyok normális:) [Geoládák v3.1.2]
Kb. 10 percig kerülgettem a sziklát, hogy honnan tudom a ládát megközelíteni.
Klassz, izgalmas helyszín, nap best of találata.

gcragt-DSC08246 
ha2 2019.12.21 09:50 - Megtaláltam
GCVIKO újrarejtésétől könnyen legurultam ide. Volt egy kis sár imitt-amott.
A szikla tövében támasztottam le a gépet.
Az éjszakai eső után még vizes, csúszós volt a szikla. Ezért inkább elsétáltam az alternatívért. Most van benne egy spirálfüzet-darab logbook.
Makacs természetem nem hagyott nyugodni és mégis nekiveselkedtem a sziklamászásnak. Mint a gekkó, amennyire lehetett rátapadtam a sziklára. Szerencsére nem sokat kell így mászni a ládáig.
Szóval nem csak nyirkos időben de máskor is csak óvatosan,megfontoltan!

016
015017
goriszták 2019.11.24 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

csg69 2019.10.19 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

Ancs 2019.10.12 11:00 - Megtaláltam
Segway túrára érkeztünk Veszprémbe, s az egyik megálló ez a láda volt.
Nagyon kellemes hely, remek kilátással a Papodra. Élveztük a jó időt és a napsütést a sziklákon.
Köszi

20191012_10552720191012_105538_HDR
20191012_10564120191012_105747
20191012_10582720191012_105845
20191012_11074420191012_111107
20191012_111707_HDR 
ChefBogi 2019.10.12 11:00 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

vivo 2019.08.15 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

benece 2019.08.14 17:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönet! [g:hu 1.6.4]

mura 2019.08.10 14:17 - Megtaláltam
Alternatívval, köszönet a rejtésért!

B.Balazs91 2019.08.10 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk dalmatás_lánnyal, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dalmatás_lány 2019.08.10 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk B.Balazs91-el, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Vándor-ló 2019.06.17 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.48
Köszönjük a rejtést.

Lesmon4SLS 2019.06.10 08:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.78
Felmásztam ugyan a szikla tetejére, de nem mentem el a ládáig, mert túl veszéjesnek tartottam kimászni oda. Beértem a tartalák ládával is, bár abban logbook nem volt sajna, csak pár jópofa kis figura.
Köszi!

KataJani 2019.05.25 14:30 - Megtaláltam
Veszprémi hétvége. Tartalék láda. Jó hangyás az üreg. Az igazit fél óra keresés után sem találruk [g:hu 1.6.2y]

Drotak 2019.04.27 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mulder2197 2019.04.20 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

JamesHUN 2019.03.17 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Gyerekekkel mentünk felkeresni, de az alternatív ládát nem találtuk. Kénytelen voltam sziklát mászni... hááát... tökös rejtés nem mondom :) pókembernek éreztem magam falmászás közben :)

Lopakodó 2019.03.15 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (580 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu