geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2116. Szegedi városnézés (GCszev)
Az Öreg hölgy
Az Öreg hölgy
Kárász utca és Széchenyi tér
Kárász utca és Széchenyi tér
A Dóm
A Dóm
Esti fényben
Esti fényben
Reök palota előtti tér "régen"
Reök palota előtti tér "régen"
A felújított tér
A felújított tér
Segítség vagy spoiler
Segítség vagy spoiler

Szélesség N 46° 15,100'
Hosszúság E 20° 9,099'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.06.10 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.06.10 14:28
Utolsó lényeges változás: 2017.03.05 15:36
Utolsó változás: 2019.10.05 19:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Zs&T
Felhasználó: Várhelyi
Nehézség / Terep: 4.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 960 + 2 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Az öt állomásos multival (1H+4V) Szeged belvárosának nevezetességeit szeretnénk bemutatni és egy kis sétára invitálni benneteket. Jelszó: Az 5 jelszórészlet egybeírva az állomásszámok növekvő sorrendjében. Összesen 14 karakter.

WAP:
1. Mi a szobron található személy keresztneve?
2. Mi a szobron található személy vezetékneve?
3. Hány sarkantyúja van a lovasnak(számjegy)?
4. A fából készült szobron mi olvasható? OZORAI...
5. Hány oroszlán őrzi a múzeumot a tetőt is beleértve? (számjegy) (A tér átépítése miatt a mikroláda jelenleg nem üzemel, ráadásul a tetőt is lefedték fóliával, ezért nem látszanak a tetőn lévő oroszlánok. Tehát a megoldás: a múzeum előtt lévő oroszlánokat szorozd meg kettővel.)

Kiinduló pontnak a szegedi alsó rakpartot ajánlom (itt ingyenes a parkolás) a következő körút megtételével.
 N 46° 15,296' E 20° 9,321' 87 m [GCszev+parkoló]

1. állomás
A Szent István téri víztorony
1. állomás:  N 46° 15,517' E 20° 9,019' 87 m [GCszev-1]
Mi a szobron található személy keresztneve?

Szeged legszebb víztornyának egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vasbetonból készült. Ennek ellenére nem mondható csúnyának, mint az általában a vasbeton épületek esetében az szokott lenni. A víztorony 1904-ben épült szecessziós stílusban. A geometriai formák szabályossága helyett a természetes növekedés élményét keltő fatörzsre emlékeztet a víztorony talpa. A világ akkori legmagasabb víztornyát Zielinski Szilárd a műegyetem tanára tervezte. A víztorony üzembe helyezésekor sokan tartottak attól, hogy az építmény nem fogja tudni magában tartani az 1000 köbméter vizet melynek befogadására képes. A lakosság megnyugtatására a sajtó kiemelte, hogy az építő cég - Freund Henrik és Fiai Zielinski - vállalta a felelősséget a víztorony tartósságáért. Az elmúlt években felújított 55 m magas víztorony és körülötte kialakított park sötétedés után díszkivilágításban pompázik. A tornyot időnként közelebbről is meg lehet vizsgálni, általában ősszel és tavasszal van nyílt nap, amikor egy hétvégére megnyitják a csigalépcsős, kovácsoltvas korláttal ellátott tornyot, amelyről szemlélve igen érdekes látványt nyújt a város. Az "Öreg hölgy" körüli parkban panteont alakítottak ki, ahol hét magyar mérnök félalakos portréját és szökőkutat állítottak föl.

2. állomás
Kárász utca-Széchenyi tér
 N 46° 15,232' E 20° 8,967' 87 m [GCszev-2]
Mi a szobron található személy vezetékneve?

A következő állomás a Széchenyi tér és szeged sétálóutcája a Kárász utca, amely számos szegedi rendezvénynek (borfesztivál, koncertek, ünnepségek stb...) szolgál helyéül. A városba látogató turista több cukrászda és vendéglátóhely mediterrán terasza közül választhat. A sétálóutcát öreg platánsor szegélyezi a parkban számos híresség szobra megtalálható.

3. állomás
Lófara, Reök-palota
 N 46° 15,097' E 20° 8,703' 87 m [GCszev-3]
Hány sarkantyúja van a lovasnak(számjegy)?

Szegeden, a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán találhatjuk a hazai szecesszió ezen egyedülálló alkotását. A külföldi szakirodalomban "Hungarian Jugendstil" néven emlegetett építészeti stílus jegyeit magán viselő ház Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el alig másfél év alatt. Az alaprajz a család igényeit tükrözi: Reök Iván fiai részére szintenként egy-egy garzonlakás, leányai részére szintenként két-két többszobás lakás készült el. A lakások elhelyezése és kialakítása az építés idejének korszerű és ötletgazdag megoldását idézi. A földszinti sarokrészen vendéglő nyílt, míg a többi helyiséget iparosok és kereskedők bérelték. A bejárattól balra Magyar Ede saját tervezőirodáját rendezte be. A kétemeletes saroképület szinte szobrászi eszközökkel formált homlokzatai már messziről felkeltik érdeklődésünket. Hullámzó falsíkjai, varázslatos virágmotívumai változatosságot mutatnak. Napjainkban a palotába koncerteknek, könyvbemutatóknak, kiállításoknak és színházi előadásoknak ad helyet. A Reök-palota előtt található kis hangulatos teret a 3. honvéd huszárezred lovas szobra díszíti. Gách István és Turáni Kovács Imre alkotása 1943-ban készült el. A teret végigjárva a látogató könnyen ki tudja találni miért is kapta a szegediektől e tér a Lófara nevet.

4. állomás
Dóm tér
 N 46° 14,914' E 20° 8,889' 87 m [GCszev-4]
A fából készült szobron mi olvasható? OZORAI...

A tér meghatározó épülete az 1913-ban épült római katolikus fogadalmi templom, a püspöki palota, a papi szeminárium, az apáti kollégium, az egyetem épületei, a posztromantikus-kora modern loggiasor - alatta a történelmi szoborcsarnokkal és a Dömötör-torony.
A tér leghangsúlyosabb épülete a Fogadalmi templom. Az ország negyedik legnagyobb temploma a nagy árvíz levonulása utáni ünnepélyes fogadalom tárgyiasult eredménye. A templomban ötezren férnek el, hossza 81, szélessége 51 méter, tornyai 91 méteresek, kupolája 54 méter magas, belül a padozatszinttől 33 méter. Öt harangja közül a Tisza felőli toronyban levő Hősök harangja 86 mázsányi súlyával az országban a második legnagyobb. (No. 1. harang. Budapest, Szt. István-bazilika: 9250 kg)
A tér különleges színfoltja a Fogadalmi templom balján álló zömök torony. A barokk Szent Demeter-templom bontásakor bukkantak elő a gótikus maradványok, amelyek egy részét - többek között Móra Ferenc követelésének engedve - megtartották. A Dóm tér ma a város leglátványosabb rendezvényeinek helyszíne. (Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm téri Advent)
Az árkádok alatt megtekinthető az un. Nemzeti Emlékcsarnok (Pantheon). Az 1930-ban létesített, azóta továbbfejlesztett Pantheon szobrai és domborművei a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjait ábrázolják. A gyűjtemény a magyar portrészobrászatnak csaknem teljes keresztmetszetét adja.
Jeles szegedi óramester volt Csúry Ferenc. Ő alkotta meg 1935-ben a Dóm téri órajátékot, melyet először a szegedi szabadtéri játékok alkalmával mutattak be, 1936-ban. A faszobrokat Kulai József szegedi faszobrász valós személyekről készítette. Az óra számlapja 250 cm átmérőjű, rézdomborítás díszíti a tizenkét állatövi jegy jeleivel. A zenedarabokat Siklós Albert professzor állította össze, az alábbi témák alapján: Ballag már a vén diák,
Egy régi magyar karácsonyi ének, Szegedi népdal, Tinódi Lantos Sebestyén: A szegedi veszedelem. A harangjáték műsora nyolc percig tart, ezalatt kivonul a 18 figura. Az órajáték naponta kétszer, 12 óra 15-kor és 17 óra 45-kor szólal meg és indul el.

5. állomás
Móra Ferenc Múzeum
 N 46° 15,100' E 20° 9,099' 92 m [GCszev-5]

Mikroláda: jelenleg nincs, alternatív: Hány oroszlán őrzi a múzeumot a tetőt is beleértve? (számjeggyel) Válasz betűvel: négy :)

Szeged belvárosában, a Tisza parton álló impozáns épületben, az ún. Közművelődési Palotában 1899 óta láthatók kiállítások. Eredetileg a ház egyszerre adott otthont a Somogyi Könyvtárnak és Szeged város múzeumának, de az épületet ma már teljes egészében az 1950-től Móra Ferenc nevét viselő múzeum, és a Szegedi Egyetem Régészeti Tanszéke lakja. A múzeumban régészeti, képzőművészeti, néprajzi, természetrajzi, patikatörténeti állandó kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók, de az épület folyamatosan kínál változatos témájú időszaki tárlatokat, fogad vándorkiállításokat - akár külföldről is.

Szeged harca című animációs filmet ittnézheted meg.

Kellemes kirándulást kívánunk a Napfény Városában!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (566 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.46 web: 4.67 átlag: 4.61

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Gumipók 2020.02.22 17:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Witgergo 2020.02.15 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

bani 2019.12.31 23:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Szilveszteri ládázás. 🍾

H+W 2019.12.01 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Bakszakáll 2019.11.27 14:00 - Megtaláltam
Kellemes séta esett, köszönöm a lehetőséget.

Gery Greyhound 2019.11.16 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.98
Kellemes séta volt, köszönöm! Nehézségre a 4 kissé túlzó, inkább 2 az.

tothandras1 2019.11.09 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Leila és Andris [Geoládák v2.2.5]

pötyimiki 2019.11.05 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Lupus21 2019.11.02 12:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Schmauder Tamás 2019.10.28 16:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.51
OK

Lokospatrik 2019.10.26 21:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Gyugyu95 2019.10.26 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
Köszi!

lencsilyany 2019.10.20 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Discover 2019.10.05 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.33
Az oroszlánok számához köszönöm a rejtő segítségét. A múzeumot felújítják és most körbe van burkolva. Talán segíthetek annyit, hogy a tetőn két oroszlán van megbújva.
Köszönöm a rejtést! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC9915_DSC9929
_DSC9946_DSC9967
_DSC9971_DSC9978
_DSC9981_DSC9987
_DSC9988_DSC9992
xegox 2019.10.02 20:39 - Megtaláltam
megtaláltam

Páratlanpáros 2019.10.02 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vasilona 2019.10.02 09:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

sky3ve 2019.09.21 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

justancsi 2019.09.21 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Agostontamas 2019.09.12 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Betti 2019.08.31 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
SZIN-re utaztunk Szegedre. Nappal városnézés. Köszönöm, hogy megmutattad. :-)

osz 2019.08.29 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

uzolee 2019.08.24 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bódis 2019.08.19 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük.

nida 2019.08.14 13:30 - Megtaláltam
Köszi


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (971 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.