geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2201. Vörösvár bemutatása (GCVORI)

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvár havas utcái

Vörösvár havas utcái

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 3 - Török Kút

GCVORI 3 - Török Kút

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

In da Lahmkruam steed a Pam...

In da Lahmkruam steed a Pam...
Szélesség N 47° 36,867'
Hosszúság E 18° 54,927'
Magasság: 204 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.08.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.08.26 19:00
Utolsó lényeges változás: 2019.11.10 20:13
Utolsó változás: 2020.04.10 10:42
Rejtés típusa: Multi geoláda (6V)
Elrejtők: Saladin9 (cc)
Felhasználó: Saladin9
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 502 + 1 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hat pontos multi geoláda Pilisvörösvár érdekes momentumainak bemutatásához. Jelszórészletek:
1. Bányászemlékmű, csille alján mágnessel bottlecache. Tedd vissza, ahogy volt!
2. 300 éves eperfa, jelszórészlet a mellette található oszlop szürke doboz alján, hátul.
3. Török Kút mellett egy kő itató, ami most virágláda. Belső oldalán egy lyuk, abban a bottlecache. Kezeld gondosan, és úgy dugd vissza, hogy ki lehessen venni!
4. Szemben állva az emlékművel, a tér bal oldalán, a kerítés mellett, egy beton oszlopban bottlecache bedugva hátulról. Alternatív: egyik oszlop címer alatti első sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva, ami 3 betű, és értelmes angolul.
5. A jelszó részlet a parkoló melletti emlékmű névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése.
6. Lahm Park. A park a korlátozások alatt zárva van. A jel egy padra mutat, érdemes leülni kicsit. A padon ülve, hídra nagyon kell koncentrálni! A hídon a jelszó!

Ha gond van valamely pontal, hívjatok azonnal!
3630 8345101

A ládába TravelBug nem helyezhető.


NAGY FORGALMÚ HELY!!! Igazi városi multi, kíváncsiskodó szempárok mindenhol! Kérem, hogy a bottlecacheket ne szedjétek szét, és ne rakjatok bele semmit!

GCVORI kalandos története Ezt a multit Saga vagy cc telepítette eredetileg 4 ponttal. Saga vagy cc távozása után rövid ideig elhagyatott állapotba került, de 2011 nyarán sikerült megszereznem a kezelői jogot. Betelepült vörösváriként érdekelni kezdett a hely történelme, és ezt a tudást ennél a multinál is felhasználtam.
* Az első pont 2012 végén került új pontként Saga pontjai mellé. Ennek oka, hogy a főtérről áttelepítették a bányász-sztrájk emlékművét tematikus rendezés miatt. A környék két évszázadon át jelentős bányaipari központ volt. Hatalmas bányaközponttal, kiterjedt kisvasúttal, csillesorokkal, bányászok részére kialakított jóléti infrastruktúrákkal, kápolnával. Mára a bányaipar szinte nyomtalanul eltűnt. A bányászlakótelep és a kápolna ugyan megmaradt, de ezekről se lehet megmondani, hogy valamikor itt a bányászat volt maga az élet. Ennek a múltnak állítottak emléket a volt bányaközpont területén kialakított emlékparkkal.
* A második - egykori első - ponton lévő több mint 300 éves eperfa a Nagytemplom parkjában egy igazi különlegesség. Már akkor itt zöldellt, amikor az első fúrásokat végezték szén után kutatva, és még most is zöldell. Gyökerei közt volt az első mikrocache, de a védőkerítést a kesserek letördelték, és a fa megóvása miatt megszüntettem a gyökérládát. A parkból - a fa hatására - botanikai kertet varázsoltak, sok ritka, különleges fafajtával, a Nagy Templom körül. 2015-ben a parkot tovább fejlesztette az önkormányzat. A park átellenes végén, az iskola sarkán, kialakítottak egy emlékhelyet a német betelepülés emlékére.
* Harmadik pont a Török Kút. Állítólag az egyik legrégebbi épített mű a városban. A kút egy fennsík jellegű terület szélén áll, és állítólag itt állt a török időkben Elvia Cselebi "kizil hiszár palankaszi"-ja, ami magyarul "vörös(falú) palánkvár"-at jelent. A kút valószínű a vár vízellátásában vett részt. A kutat a mai napig használják, igaz egy ideje nem a vízvételre, hanem egy bizonyos bottlecache található benne, ami egy érdekes játék része. A kút történetéhez tartozik, hogy a közelben van egy szintén hasonló korú Öregkút, a Károly utca - Hold Utca közelében.
 N 47° 37,260' E 18° 54,822' 186 m [GCVORI+Öregkút] Érdemes megnézni, mert kiépítettsége sokkal régebbi, mint a Török Kúté.
* A negyedik pont a vörösvári Hősök Tere, ahol jól megfér két háború, "56", és "Nagy Magyarország". Ez a pont volt Saga 3. pontja, és mivel megfogadtam, hogy nem számolom fel Saga művét, megmaradt pontként. A tér két érdekességgel is rendelkezik: az egyik a Gradus óvoda, ami nagyon különleges, Makovecz által tervezett épület. A másik a Gazdakör nevű nagyon kiemelkedő minőségű étterem. Erről az étteremről azért teszek említést, mert a belső kialakítása inkább egy helytörténeti múzeum, mintsem étterem, fényképekkel, tárgyakkal.
* Az ötödik pont - a láda régi helye -, és a Szent Család Templom parkja. Itt van Manhertz Erzsébet nővér emlékműve, és egy mementó, egy felszámolt gyárról. A környék nem a legjobb rejtés, nagy forgalma miatt. A templom, pontosabban kápolna, se hordoz igazi látnivalót. Egy modern, egyszerű, gyors technikás kápolna, a hívek részére 1992-ben építve, a volt gyártelep helyén.
* A hatodik pont új pont, általam felvéve. A Lahmkruam - már a neve is bizsergető - egy agyaggödör volt. A környéken számos zsidó és sváb család élt a XVIII - XIX. században, jó barátságban. De köztük is voltak néha link alakok, akiket csak a szórakozás, a kártya érdekelt, és ezért rendre munkanélküliek voltak. Ezek a munkanélküliek valamiért ennek az agyaggödörnek a partjára jártak "pihenni", illetve a közelben lévő Holbauer korcsmába inni. Öregek tudni vélik, hogy a sorrend fordítva volt: először ittak, aztán kötöttek ki a agyaggödör partján, a jó kötésű sváb korcsmáros segedelmével. Így aztán az agyaggödör, - das Lahmkruam - bekerült a folklórba. Még népdal is született róla sváb nyelven. Ezt a dalt megörökítették egy táblán, de ez a tábla gyakran eltűnik. Később ezt a területet mindenféle állami feladat alá vonódott, és be is temették. 2010-ben Gromon István Polgármester Úr ötletét megvalósítva egy tematikus parkot hoztak itt létre, ami nagyon találó kiaknázása a helynek. Pihenőpark, tó, híd (oldalán, perem alatt a pw), információs táblák, és nem utolsó sorban a hely múltja, ami megfogja a látogatót. A táblák szövege itt olvasható, de azok a táblák, amelyeken a nép költötte dal van három nyelven, valamiért hiányoznak.
Pilisvörösvárról dióhéjban
A jellegzetesen német nemzetiségű város máig a pilisi németség szellemi központjának számít. A település lakottságának kezdete nem ismert, de római kori emlékei, sírkövei, mérföldkövei arra utalnak, hogy egykor a Pannónia tartomány jelentős útvonala haladt erre. Első írásos említése a XIII. század elejére tehető, és mint királyi birtok szerepel ott. Ekkor még apró falvas települések voltak a környék erdős vidékén. A Vörösvár név eredete nem tisztázott, több feltételezés is kering róla. De mindenféle magánvélemény helyett, érdemes meglátogatni Vörösvár honlapján a történeti áttekintést, és a név eredetének elgondolásait. Rendkívül érdekes, és olvasmányos a város történelme.
Megközelítés:
1. Pilisvörösvár megközelíthető a 10-es számú főúton autóval.
2. Vasúton, a Budapest-Esztergom vonalon.
3. Kerékpár: két útvonalon is meg lehet közelíteni, 10-es út vagy a csobánkai erdei terep kerékpárútról. Aki kitartó, a Hűvösvölgy - Solymár - Szentiván felőli kerékpárútról is jöhet.

Multipontok: A vörösvári multink célja, a város belső részének, az itt található látványosságok bemutatása, érdekes, néhol trükkös pontokkal. Autóval, akár gyalog könnyedén megközelíthető helyszínek. Kellemesen összeköthető a Vörösvári multiláda a Pilisvörösvári Kálváriával (GCPVKA). A két rejtés bejárásával megtekinthetjük Pilisvörösvár legszebb, legérdekesebb pontjait. Kellemes időtöltést kívánok!

1.  N 47° 36,867' E 18° 54,927' 186 m [GCVORI-1]
2.  N 47° 37,144' E 18° 54,556' 187 m [GCVORI-2]
3.  N 47° 37,322' E 18° 54,699' 186 m [GCVORI-3]
4.  N 47° 37,016' E 18° 54,839' 187 m [GCVORI-4]
5.  N 47° 37,896' E 18° 53,930' 193 m [GCVORI-5]
6.  N 47° 37,436' E 18° 54,032' 188 m [GCVORI-6]

A rövid információk után, most részletesebben beszélnék a multipontokról!

1. BOTTLE Bányász Emlékpark. Eredetileg a Fő Téren (ma Városi Park) álló bányászemlékművet 2010-ben költöztették át, az akkor kialakított Bányász Emlékparkba. Az emlékművet a 1928-as bányászsztrájk leverésének 50. évfordulójára készítették, 78-ban. A csille a néhai Lipót Aknából származik, amely a legközelebbi, utolsóként felhagyott szénbánya volt. A csille alján keresd a bottlecache-t, a játszótér felől. Mágnes tarja, ügyelj a visszahelyezésre!. Figyelj a kíváncsiskodó gyerekekre, és jól rejtsd vissza! Ez a legproblémásabb pont!

2. TXT A Templom téren áll a több mint 300 éves eperfa. A parkban egy kisebb arborétumot rejtettek el. Sok a különleges fa. Nézz le az utca felőli oldalon az eperfa egyik kiágazó föld feletti gyökerére, és ott, ahol odvas a gyökér, volt az eredeti rejtés. Sajnos, ezt meg kellett szüntetni. Ezért, a jelszórészlet felkerült a fa melletti oszlop szürke dobozának aljára, hátul.

3. BOTTLE Török kút a XVIII. századból származik. Nincs azonban kizárva, hogy a kutat a törökök is használták. A föld feletti része új építésű. Történeti értéke csak a kútaknának volt. A bottlecache a kút melletti betonláda oldalában levő lyukban található (bedugva, mint a 4. ponton), az utca felől. Ne ülj a deszkákra, mert korhadtak!
 N 47° 37,270' E 18° 54,703' 195 m [GCVORI+parkoló]

4 BOTTLE / TXT II. Világháborús Emlékmű a helyszín. Közvetlenül mellette található egy óvoda is. Maga az emlékmű egy szépen elrendezett parkban lelhető fel. A jelszórészlet: szemben állva az emlékművel, a tér baloldalán, a kerítésnél álló betonoszlop lyukjában. Alternatív: egyik oszlop felső sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva. 3 betű és értelmes angolul.

5. TXT Szent Család Templom A parkoló melletti sziklakertben, fekete műkő emlékmű, névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése

6. TXT Lahm Park Egy valamikori agyaggödör helyén kialakított szép park. Vörösvárról nagyon szép leírások a táblákon. Megpihenni, és sétálni érdemes kicsit. A jel a középső padra mutat, ahová ajánlott leülni! A jelszórészlet innen már látszik, de könnyebb a dolgod, ha felsétálsz a hídra. Némi figyelmet igényel a megtalálás!Jelszóképzés: A jelszó 20 karakter.


Egyéb:

"A római korban fontos útvonal, a Via Antiqua vezetett erre. "


Alagút, Piliscsaba-Pilisvörösvár: Pilisvörösvár és Piliscsaba között jelenleg a vasútvonal átépítés alatt van.

Más nevezetességei:
* Római katolikus templom (klasszicista)
* Zsidó temető
* Tájház
* A pilisi bányászatról
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (327 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.16 web: 4.42 átlag: 4.29

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


pregabor 2020.05.24 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Schmauder Tamás 2020.04.09 17:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
OK

MandMs1102 2020.03.28 08:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Köszönjük a rejtést! :)

Katona55 2020.03.20 15:40 - Megtaláltam
Az Emil cukrászda még pont nyitva volt. Finom fagyit vettünk.

Halász család 2020.03.08 18:23 - Megtaláltam
A pontokat valahogy sikerült összekeverni. A telefonos beszélgetés alapján kérném a jelszó nélküli megtalálást. [Geoládák v3.3.2]

[Jóváhagyta: Saladin9, 2020.03.09 09:09]

SirAndrew 2020.03.08 13:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Kellemes vasárnapi séta volt, köszönjük szépen a rejtést.

Bimba69 2020.02.29 16:50 - Megtaláltam
Megtakaltuk .koszi

HZsoti 2020.02.28 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.53
Régóta tervben volt, ma munka után végigsétáltam a településen és megkerestem a pontokat.
Köszi a lehetőséget

palaacsinta 2020.02.08 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! lol ; ) [Geoládák v3.3.2]

Ladylevand 2020.02.08 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.02.01 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

anzsu7 2020.02.01 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.3.2]

kcsaba82 2020.01.19 17:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

sergeant 2020.01.17 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

mura 2020.01.11 09:17 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésekért, minden pont a helyén!

GabriellaSz92 2019.12.31 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Hálás vagyok a rengeteg segítségért :) [g:hu 1.6.4a]

pegasus_mv 2019.12.31 13:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.85
Köszönöm a rejtést és a rejtő segítségét. A kútnál csak szakadt zsinór található.

erdei.laszlo 2019.12.30 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

MarkoGear 2019.10.13 16:05 - Megtaláltam
Jági tó és Iván után bevettük Vörösvárt is szüleimmel.

Tovima 2019.10.13 16:05 - Megtaláltam
Családi kerülés. A kút részlettel férjem segített ki. Előző napi koncert után egy kis ismerkedés Vörösvárral.

IMG_20191013_140346IMG_20191013_143627
Artemix 2019.06.10 13:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Szep a varos. Jok a rejtesek.

joerno 2019.06.02 18:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Köszönjük a segítséget, a kúthoz kellett, mert a bottle eltűnt. Noémi, Ernő [Geoládák v2.2.5]

StellaDeFrász 2019.04.22 16:24 - Megtaláltam
Frászosítva! 🤡 Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Radesz 2019.04.22 15:20 - Egyéb
A harmadik helyszínen (Török-kút) 15 perc keresés után sem talaltunk mást, mint a madzagnak a maradványait, amin feltehetőleg a jelszórészletnek lógnia kellett volna.
Ennek ellenére nagyon élveztük, a város szép volt, a rejtés frappáns.
Köszönjük:
Carlow és Holli :)

joey11 2019.03.12 17:13 - Megtaláltam
meglett, az utolsó pont kicsít trükkös, köszi a rejtést


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (537 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.