geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2237. Kapos alfától ómegáig (GCALFA)

Kaszkád-halastó

Kaszkád-halastó

Szigetes-tó

Szigetes-tó

10-es számú tó

10-es számú tó

Szivárgó Kapos-"forrás"

Szivárgó Kapos-"forrás"

A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben

A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben

Az egyik forráság a délnyugati völgyben

Az egyik forráság a délnyugati völgyben

A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder

A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder

Rejtekhely

Rejtekhely

Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél

Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél

Alfa és ómega közt - Szarkavárnál

Alfa és ómega közt - Szarkavárnál

A torkolat

A torkolat

Kilátás a Sió-hídról

Kilátás a Sió-hídról

Kétféle víz

Kétféle víz

Egy kis segítség...

Egy kis segítség...
Szélesség N 46° 20,572'
Hosszúság E 17° 36,095'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.22 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.09.22 16:29
Utolsó lényeges változás: 2008.09.22 16:29
Utolsó változás: 2017.11.13 16:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 87 + 20 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Kapos alfától ómegáig

A Kapos folyó két jellegzetes pontja rejti a kétállomásos multi ládáit. Az első láda  N 46° 20,572' E 17° 36,095' 165 m [GCALFA-1] (15*8*8 cm) a Kapos születése helyén kis dombgerincen, bokor tőhajtásai között a talajszinten, kéreggel és avarral álcázva. A helyet messziről mutatja egy jellegzetes formájú fatuskó, amelyet nem kell elmozdítani , a második  N 46° 44,247' E 18° 28,760' 96 m [GCALFA-2] (25*12*6 cm) a torkolatánál a Sió-hídfő alatti beton üregben rejtőzik. Mivel a két pont egymástól távol esik, ezért lehetőség van arra, hogy a két pontot különböző időben keresd fel. Mindkét pontnál ládanaplót találsz jelszórészlettel; a megtalálás időpontját a két bejegyzésed közül a későbbi igazolja. (A .com-on két önálló ládaként szerepel. Forrás: GC1GHTR; torkolat: GC1GKAN). A forrásládában az egybeírandó jelszó első fele van.

Utazó ügynök, vándorbogár, geoérme mindkét ládába helyezhető Ha még nem tudod, hogy az utazókkal mi a teendő, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kapos
Somogyországnak a saját folyója is emblematikus jellegű; számunkra valódi folyónak számít még akkor is, ha a várost kettéválasztó folyócska donneri hídjáról letekintve nem igen mutatja oroszlánkörmeit.
A Kapos vidékünkön egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal által kijelölt széles, lapos völgyben folyik, amelyet délről a Zselic meredeken kiemelkedő pereme, északról Külső-Somogy észak felé lassan emelkedő fennsíkja fogja közre.
A Kapos Dombóvárig terjedő szakaszát észak-déli irányú völgyekben haladó patakok táplálják mindkét oldalról, rengeteg finomszemcsés hordalékot hozva a homokos-agyagos pannon üledékekből álló, lösszel fedett vidékekről. Az árvizek ezt a hordalékot terítették szét széles sávban, ennek a leülepedése alakította ki a legtöbb helyen széles, sík völgytalpat, amely még párszáz évvel ezelőtt is alig járható, mocsaras védővonalat jelentett a délről érkező ellenséggel szemben.
A 19. századtól a vadvizek uralma a Kapos csatornázásával és árvízvédelmi töltések építésével végetért. Azóta folyónk medrének vonala erősen magán viseli az emberi kéz nyomát - egyes szakaszai csatorna jellegűek (egy időben Zichy-csatorna néven is szerepelt).
Hossza 111 km, átlagos vízhozama 0,74 és 174 köbméter/másodperc között változik. Alsó folyásánál átlagos szélessége 12...14 méter, mélysége 1,5 méter.
32 mellékvize közül a Koppány a legnagyobb, amellyel Regöly határában egyesül.

Folyónknak ritka eszmei értéke van: néhány társával együtt (Marcal, Zagyva, Zala) azoknak a folyóknak a szűk körébe tartozik, amelyek forrása is, torkolata is Hazánk jelenlegi területén található.

A Kapos forásvidéke
A Kaposnak nincs kiépített forrás. Vize részben mocsaras, magassásos völgyek talpán, többnyire a duzzasztott tavak vízszintje alatt mint rétegvíz szivárognak elő anélkül, hogy eredésük megfigyelhető és egyértelműen kijelölhető lenne. Ezen kívül néhány olyan forráság jelölhető ki, amelyek önálló érnek számítanak.
Alapjában 2 nagyobb ág vizének egyesülésétől nevezhetjük Kaposnak a patakocskát. E közül a két ág közül a délről folyó Gigei ér duzzasztásával egy keskeny völgyben lépcsőzetesen 7 darab, kaszkád rendszerben egymást követő halastavat alakítottak ki. Az alsó tó túlfolyó vize az egyik nagyobb hozamú ág.
A kaszkád tavaktól nyugatra eső völgyben is duzzasztott horgásztavak fekszenek. A nagyobbikat, a Szigetes-tavat (amelybe északról is folyik egy kis erecske) nagyobbrészt a tőle nyugatra eső 10. sz. tavacska túlfolyó vize táplálja, amely részben vízszint alatt fakadó rétegvízből és egy délnyugatról érkező kis patakból származik, ez a kis patak maga is több környékbeli rövid erecske vizét egyesíti. Ezeknek az erecskéknek a nehezen megközelíthető völgyeiben ma is megfigyelhető a gyepvasérc képződése. A Szigetes-tóból kifolyó ág pár méternyire a duzzasztógáttól egyesül a Gigei-érre települt tavak kifolyó vizével; innentől nyomon követhető a patak, innentől számít Kaposnak.

A Kapos torkolata
A Kapos Tolnanémedi határában egyesül a Sió-csatornával. A torkolat vidéke mezőgazdasági és ipari terület, de a torkolat vidékén (a Kapos hídjától a Sió hídjáig) jellegzetes szépségű ártéri erdősávot találsz.

A forrás-láda keresése
Az unalmasnak tűnő sík vidéken meglepetésként hat a forrásvidék szép, változatos domborzata. Javasolt parkoló a Villa Curpad csárdánál  N 46° 20,796' E 17° 36,434' 165 m [GCALFA+1.parkoló]. A völgybe leereszkedve találod a két Kapos-forráságból duzzasztott hírneves Szigetes-horgásztót, amelynek kifolyó vizét követve találod meg egy szűk, erdős völgyben a két forráság egyesülését. A horgásztó tulajdonosa ismeri a geocachinget, és örömmel látja a keresőket.

A torkolat-láda keresése
A 61-es országútról a  N 46° 42,935' E 18° 28,543' 110 m [GCALFA+leágazás] pontnál térsz le a Tolnanémedi vasútállomása felé vezető útra. Még az állomás előtt egy balkanyarral eléred a vasútvonalat. A fénysorompótól egyenesen vezet az egynyomú, de jó állapotban lévő aszfaltos út a volt kendergyár elhagyott épületegyüttese felé.
Javasolt parkoló a Kapos hídja előtt  N 46° 44,138' E 18° 28,331' 98 m [GCALFA+2.parkoló]
A hely megközelíthető Igar-Vámszőlőhegy felől is.

A Kapos torkolatához a közelben kell leereszkedni a töltésről, és itt végig haladhatsz a Sió hídjáig, miután megcsodáltad a két víz egyesülését - egy kis szerencsével megfigyelhető, hogy a két eltérő színű víz egy ideig elkülönülten folyik. A Sió hídjának egyik hídfője rejti a torkolat-ládát. A gyalogkorlátba kapaszkodva biztonságosan mozoghatsz a hídfő betontömbje és az akácbozótok között. A láda a betontömb alatti lapos üregben vár rád. Körültekintéssel kell eljárnod, mert lehet, hogy rengeteg horgász figyeli a ténykedésedet.

Köszönetnyilvánítás
Köszönettel tartozunk a tavak és a szűkebb környék tulajdonosainak, Orbán Ottónak és Kovács Mihálynak a rejtés során nyújtott segítségükért.

Folyónkról további ismeretek itt .
A Belső-somogyi gyepvasércről itt olvashatsz.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (61 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.55 web: 4.79 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szollosi73 2020.05.05 18:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Megvan!

Kapos alfától ómegáig-1Kapos alfától ómegáig-2
Kapos alfától ómegáig-3Kapos alfától ómegáig-4
Kapos alfától ómegáig-5Kapos alfától ómegáig-6
Kapos alfától ómegáig-7Kapos alfától ómegáig-8
Kapos alfától ómegáig-9 
petheovacka 2020.05.04 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Májusi láda aranyat ér! Másfél millió tekergés Somogyországon program keretében meglelve! Kösszi a rejtést! --- Omegától indultam, most évekre rá végre Alfa is meglett! A ládához vezető kis ösvényt ledozerolták...szerencsére a láda ép és fertőzésmentes!

eltájoló 2020.04.11 12:10 - Egyéb
Ma a láda omega-pontját szerettem volna megkeresni. Sajnos annyira be van csúszva a híd alá, hogy nem értem el. Nem fértem volna be, ezért nem másztam érte. És sajnos nem is járok hosszú bottal, mint Ásványvadász spori. De aki legközelebb megy arra, készüljön rá, hogy csak valamilyen eszközzel lehet kicsalogatni a ládát!

alfa_1alfa_2
alfa_becsúszott 
Csabiq 2020.01.14 11:16 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Ködös, csípős hidegben, de a célt nem tévesztve! [Geoládák v3.2.2]

GYEZegzug 2019.12.02 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.47
Köszi szépen a lehetőséget.

tabletta 2019.11.23 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

dabcsi 2019.11.19 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Kb. 4 év különbség a 2 találat között. Így meg van az összes somogyi láda?

omega 
viad 2019.10.28 11:38 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nmárti 2019.10.27 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] Ez egy hosszú, majd hároméves történet. Az eső meg csak egyre hullt...

VaVi 2019.07.27 18:54 - Megtaláltam
Pont 3 év különbséggel sikerült a torkolattól a forrásig eljutni :)

Szabó família 2019.07.26 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Ásványvadász 2019.06.29 18:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
A GCsill ládához szervezett túra előtt látogattuk meg az első pontot. Velünk tartott HUNJack15 & Hippi72 fiatalabb tagja.
A tó mellett összefutottunk pappcsalád és Liberty játékosokkal, akik már visszafelé jöttek a ládától. Figyelmeztettek a kutya veszélyre, de szerencsére nem volt gond. Ugattak kicsit, aztán mentek a dolgukra.
Érdekes volt, mert már a parkolónál mellénk szegődött egy kutya. Néhol előre szaladt, időnként lemaradt. De egészen a ládáig elkísért és mintha érezte volna, hogy mi járatban vagyunk. A kis dombra is előre felszaladt mintha mutatná az ösvényt. Ezúton is köszönjük a segítségét :)
A másik ládát a torkolatnál még tegnap, útközben ide, levadásztuk. A doboz elég mélyen becsúszott a híd alá, csak bottal tudtam kipiszkálni.

Liberty 2019.06.29 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.51
Alfától ómegáig sok szép tavat láttunk, szúnyogok hadával viaskodtunk, három szabadon engedett kutya közeledése pedig kellőképpen hozzájárult a ládakeresés izgalmához. Később feltűnt egy kaszálgató idős ember, valószínű hozzá tartozhatott a három, vadul ugató kutya, de nem törődött azzal, hogy magához hívja őket. Útközben találkoztunk Ásványvadászékkal is, figyelmeztettük őket, hogy legyenek résen a kutyák miatt. Köszönet a rejtésért.

Kiskorpád címere
pappcsalád 2019.06.29 17:34 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

JAck:66: 2019.06.29 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

anettnori 2019.06.19 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

A végládát jó egy éve, 2018.06.12-én találtam meg. Sajnos, a jelszórészletet tartalmazó papírlap időközben eltűnt, csak "nagyjából" emlékeztem, mi lehetett a töredék.
A kezdőponthoz eső után érkeztem, a láda meglett, logoltam, aztán elnéztem a jelszótöredéket. Itt is rejtői segítséget kaptam, köszönet!

IMG_20190619_131146IMG_9439
Paul 2018.10.22 09:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

petheovacka 2018.01.06 00:00 - Egyéb
Geoláda, vagy amit akartok. Vízkeresztes ládászkodás. Kösszi a rejtést. --- A helyszínen (Kapos Omega) szembesültem vele, hogy a másik pont 80km-re van.... Szóval, 1/2 találat!

20180106_14410820180106_144433
20180106_14472920180106_151134
20180106_15354120180106_154140
anettx 2017.09.09 11:50 - Megtaláltam
TFTC!
1. pontot 2017.08.28-án kerestem fel, emlékezetes körülmények között.
Egyrészt a ládánál embermagas sűrű csalánoson és meredek terepen kellett volna fel-
és átvergődni, de a GCSIDO után érkeztem ide, már egyáltalán nem voltam susnyatűrő állapotban, ezért a jelszót rejtői segítséggel kaptam meg.
Másrészt visszafelé 4 ló és 4 kutya rohant felém az úton, sikerült beszaladnom és elbújnom a fák közé, amíg továbbszaladtak, anélkül, hogy a kutyák észrevettek volna.
Azért amennyire lehetett igyekeztem a Kapos folyó forrásának szépségét befogadni a fenti körülmények ellenére:)
2. pont minden szempontból jobban tetszett, melyet a Balaton közepe felé ejtettem útba.

1. pont1. pontnál oda fel a ládához.
2. pont 
Zéboy 2017.08.02 09:50 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy 
Berián 2017.08.02 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

laszloze 2017.06.01 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

Miklós barátommal, és a rejtek melletti tó tulajdonosával, Timivel hármasban keresve leltünk rá a ládára. A 2. állomás jóval korábban, kb. 3 hete kerestük meg.
A tó tulajdonosa tud (már) a ládáról, és szükség esetén kérdezhető tőle :) Tetszett neki a geocaching :)

Köszönjük a rejtést!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2017.05.27 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A második pontot idén március 11-én találtam meg. Ma családosan jöttünk el megkeresni az első pontot. A javasolt parkolóhoz közelítve már sejtettem, odaérve már tudtam, hogy az első pontot én már megtaláltam korábban. És valóban otthon visszakeresve: 2014. július 31-én fényképeztem le a jelszót.
Tehát így a mai megtalálásii dátum valójában azt az időpontot mutatja, amikor rájöttem, hogy már régen bejelenthettem volna.

Fazék 2017.03.31 11:00 - Egyéb
Csak hogy el ne felejtsem: a második pont megvan.

IMG_5991IMG_5994
Ajtony 2016.09.18 22:00 - Egyéb
Nem rossz hely a javasolt ártéri kiserdő, egészen addig nem úszik el a láda, amíg a menetrend szerinti áradás el nem viszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (107 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.