geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2254. Mátyásföldi séta (GCMaty)
A névadó szobra
A névadó szobra
Uszoda
Uszoda
56-os emlékmű
56-os emlékmű
A korábbi rejtek és a rejtőtársam
A korábbi rejtek és a rejtőtársam
A kerület megálmodója
A kerület megálmodója
Repperek
Repperek
Egy igazi aviátor
Egy igazi aviátor

Szélesség N 47° 30,715'
Hosszúság E 19° 12,088'
Magasság: 159 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.05 16:00
Megjelenés időpontja: 2008.10.17 13:20
Utolsó lényeges változás: 2011.10.16 21:23
Utolsó változás: 2017.11.19 16:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Márton Doloresz és Ruttkay Gábor
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3400 m
Megtalálások száma: 702 + 3 sikertelen + 18 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Mit keresel itt?!:

Az első három ponton található szobrokon keresd meg a készítés idejét. A középső pont évszámát vond ki a másik két évszám összegéből. Az így kapott ABCD négyjegyű számot írd be, az alábbi koordináta képletbe:

N 47°29.CD6' E 19°11.BA5' (GCMaty-4)

Az érték megmutatja a záró láda pontos helyét. Itt találod a jelszót!
(Aki nem akar a magyar "szemétvalósággal" szembesülni vagy félti a harisnyáját, hagyja ki az utolsó pontot, a találatot úgy is jóváhagyom!)

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Mátyásföld története:

A mai Mátyásföldnek a Kerepesi úttól délre eső részét 1887-től fokozatosan a Kunkel Imre és Paulheim József által vezetett Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete vette meg és nagy telkeken, széles utakkal, közművekkel csodálatos villanegyedet alakítottak ki. E területek tulajdonosai a századforduló eklektikus stílusában és erdélyi stílusjegyek, vagy a szecesszió magasfokú alkalmazásával építtették fel remek épületeiket. A megmaradt Beniczky birtokrészeket a Szilas-pataktól keletre Beniczky Gábor özvegye, gróf Batthyány Ilona, a nyugatra lévőt pedig Beniczky Gábor unokahúga, gróf Pejácsovics Márkné Beniczky Mária parcellázta fel és adta el az 1930-as évek elejére.
A Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete egyre nagyobb területeket vásárolt meg. 1898-ban felépítik iskolájukat és 1905-ben a katolikus templomot. A Kerepesi út északi oldalán lévő földjeit a XX. század elején gróf Pejácsevicsné parcellázta és létrejött Új-Mátyásföld. A XX. század elején a nagyvendéglő mögötti Erzsébet-ligetben megépül a fürdő és a különböző sportlétesítmények. Az 1910-es évek közepén Ó-Mátyásföld déli részén kiépül az ország első repülőtere. 1912-ben megkezdte működését Mátyásföld második iskolája, az Arany János utcában, majd 1927-ben a Baross Gábor utcában újat építettek. A két rész lakossága együttesen az 1930-as évek elejére elérte a 4000 főt és 1933-ban elszakadva Cinkotától, önálló nagyközséggé vált. Még 1915-ben a repülőtérnél megkezdi működését a Magyar Általános Gépgyár. 1932-ben a nagyszállóban létrejön a gimnázium. 1943-ban költözik Új-Mátyásföldre az Ikarus elődje, az Uhri Testvérek járműgyára.
1950. január 1-jével a négy nagyközséget- Mátyásföldet, Cinkotát, Rákosszentmihályt és Sashalmot mint a Főváros XVI. kerületét, Budapesthez csatolták. Ekkortól a települések fejlődési iránya jelentősen megváltozott, a súlypont a Mátyásföldön található Ikarusra, majd 1950-től a Déli Hadseregcsoport Főparancsnokságának helyet adó területre (Erzsébet-liget) tevődött át. A nevezett objektumokhoz a közműveket a Kerepesi út két oldalán lévő utcákban építették meg, s ezért e részek fejlődtek elsősorban. Így épült ki a Kerepesi út déli oldalán a Lándzsa utcai, majd Jókai utcai lakótelep. Az előbbi, részben az I. világháborút követően kialakított "állami lakótelep" helyén, míg az utóbbi sajnos nagyrészt a mátyásföldi villaterület egy részén épült meg. Ez hatott a repülőtér területén lévő ipari létesítmények fejlesztésére is. A Jókai utca és Kerepesi út találkozásánál indult meg a kerületi centrum kiépítése, amely elkészültével kialakult Mátyásföld jelenlegi arculata. (Forrás: Lantos Antal helytörténész)

Sétáljunk együtt!

Sétánkat Mátyás király téren kezdjük ahol a névadó mellszobrát találjuk  N 47° 30,715' E 19° 12,088' 159 m [GCMaty-1]. Innen tovább gyönyörűen felújított Erzsébet-ligetbe jutunk, ahol megújult művelődési ház és a sportpályák szomszédságában 2007-ben megnyitott korszerű uszodát nézhetjük meg,  N 47° 30,470' E 19° 12,363' 152 m [GCMaty+Uszoda] melytől nem messze található ötvenhatos emlékművet kell megkeresnünk  N 47° 30,548' E 19° 12,244' 163 m [GCMaty-2].
Az épületek között kisétálva a parkból, érdemes kis kitérőt tennünk a kerület villanegyedébe, melynek építését Paulheim József tervei alapján kezdték meg és beállt növényzetükkel a budai negyedeket idézik. Rövid sétánk végén elérünk egy kis teret, ahol a kerület megálmodójának szobrát járjuk körbe  N 47° 30,499' E 19° 11,795' 153 m [GCMaty-3], hogy begyűjtsük az utolsó számot is amely a zárólda koordinátájához szükséges.
Ha utunk végcélját pontosan ismerjük induljunk el a legendás mátyásföldi repülőtér  N 47° 29,907' E 19° 12,011' 142 m [GCMaty+modell reptér] irányába, amely ugyan már nagy gépeket nem fogad, viszont a modellezők központi bázisa maradt.
Ha jó időben érkezünk hosszú percekig csodálhatjuk a kis repülőgépek akrobatikus légi bemutatóját! Nincs más hátra keressük meg ládánkat és hagyjunk jelet az utókor számára a naplóban! Jó szórakozást és kellemes sétát kívánunk!

Mátyásföld panorámaképei
Wiki ezt írja!

2008.10.21

Tegnap végigjártam a pontokat.

Az első pontot áthelyeztem az uszoda közelébe egy bokorcsoport tövébe, hogy ne kelljen a mély magyar valósággal szembesülnünk az eredeti rejtek közelében. Amit valóban én is 25 m-rel beljebb találtam az eredeti méréshez képest. Pedig itt is átlagoltam a Vista HCx-el. Mivel Garmin átok már régóta ül a nyakamon már ezen sem lepődök meg.

A második ponton minden maradt az eredeti helyen, mivel egyszerűen nincs más lehetőség rejtésre a téren.
Amúgy a láda a park felöli oldalról látható, míg az utca felöli oldalról elérhető a "dzsuva" kihagyásával. Vész esetén továbbra is rendelkezésre áll az alternatív pont.

A harmadik pontot megtisztítottam a szeméttől, így a Trabant ajtódarab is lekerült a dobozról, ígéretemhez híven.

2009.07.15

Mai napon felkerestem az első két pontot és következő pontra mutató koordinátákat -Csuhás javaslata alapján- DYMO szalagon rögzítettem a dobozok belsejébe. Remélem ezzel elkerüljük az elhalványuló feliratok okozta kellemetlenségeket!
A záróládáig ezúttal nem jutottam el, legközelebb azt is útba ejtem.

2009.10.24

A láda átalakítását nem halogathattam tovább, hiszen a második ponton a platánfa üregén kertészeti állagmegőrzés céljából egy nedvcsatornát vágtak, amely után alkalmatlanná vált a rejtésre.
Mivel az alternatív pont segítségével továbbra is járható ez az útvonal, nem kellett betegre állítanom a rejtést. (régi leírás alapján keresők figyeljetek, mert az új pontszámozás eltér a régitől, de a záróláda ugyanott van).

Az átalakítás során a záróláda koordinátájához egészen más módszerrel juthattok, okulva a korábbi nehézségekből, melyek a forgalmas helyeken elrejtett dobozok keresésének kellemetlenségéből adódtak.
Egyenlőre a záróláda fizikailag is az eredeti, a következő lépésben azt fogom felkeresni és frissíteni!

Sok sikert az újult ösvényeken Mátyásföldön!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (500 db): környezet: 4.12 rejtés: 3.99 web: 4.43 átlag: 4.18

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
szaszkievics 2017.10.25 17:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Nagyon szép volt a szép őszi napon, Mátyásföld. A nemzetközi rejtések kapcsán, jócskán körbe sétáltam. :) A reptéren is jó volt jönni - menni :)
Köszi a multit!

IMG_20171024_162906[1]IMG_20171024_163551[1]
IMG_20171024_170042[1] 
euvi 2017.10.21 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 1.60
Az első három pont megtalálása nem okozott semmilyen problémát. Meglettek a koordináták, melyet két nappal korábban reggel szerettem volna levadászni, ehelyett csak bolyongás lett belőle a mátyásföldi repülőtér vizes füvén, mert a koordináták olyan helyre mutattak, ahol rejtésre esély sincsen... Ezután átgondoltam az első ponton található szobornál látottakat és a készítés idejének dátuma helyett a restaurálás idejével számolva végül kijött egy másik koordináta páros, ahol a ládát meg is leltem.

Ágica63 2017.08.26 15:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Az első 3 pontot még 2013-ban megkerestem. Most a GCFRTS miatt eljöttem errefelé, és ezt is levadásztam. Ágica

nyultyus 2017.07.30 16:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
Ez volt az első ládánk... :)
Egy ideig kerestük, egyszer elmentünk mellette, de megtalálható.
A 3 pont most már nagyon kulturált környezetben van, bármikor könnyen megközelíthetőek. A 4. pont (maga a láda) esőben, sárban nehézkesebb, csak annak aki bevállalja a dagonyát. :)
Jó élmény volt, köszönjük! :)

3. pont
Nikicsu 2017.07.30 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm! :)

Vincenzo65 2017.07.23 10:00 - Megtaláltam
Nem volt szörnyű a reptér. Semmi gond nincs vele, sőt a templomba is bejutottam. A ligetet katonai bázis utódjának gondoltam. Elolvasva a leírást beigazolódott a gyanúm. Öröm, hogy nem enyészeté lett.

lakkanto 2017.07.19 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Nagyon szép volt a reptér, repülőmodelleket nem láttam, csak egy igazi gépet a levegőben. A szobrokat lejártam, de a láda sajnos nem lett meg.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.09.17 17:15]

20170719_18030920170719_180757
20170719_18065520170719_180221
agardit 2017.07.17 20:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 1.00
köszi a rejtést
helyi vagyok, remek esti séta

20180223_1458816330830616_200254078_o 
Artemix 2017.05.16 14:15 - Megtaláltam
Kedves Rejtő !

Az első három pontot végig jártam a jelszót priviben elküldtem.
Kérlek a melléklet képek alapján fogadd el.

[Jóváhagyta: Ruttkay, 2017.06.17 06:08]

WP_20170516_001WP_20170516_003
WP_20170516_005WP_20170516_006
Ákibard 2017.04.25 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.21
Ez egy érdekes rejtés volt... GCSAHA után vágtam neki. Első felindulásból a Geomap alapján 3 pontos multinak gondoltam, aztán láttam, hogy van egy 4. pontja is... Ugyan alapból nem szeretem ezt az osszunk-szorozzunk és majd kijön egy koordináta rejtéseket (mert a helyszínen ki nem derül, hogy elnéztem valamit / rosszul számoltam, és rossz koordinátán keresek, vagy szimplán nincs meg a láda...)
A multi első 3 pontja tetszett, nem is először jártam ezeken a helyeken. Az 1. pontnál lévő műszaki suliba jelentkeztem is, igaz ez esett a legtávolabb a lakóhelyemtől... :) Amikor meglett a 3 pont, osztottam-szoroztam, és láttam, hogy egy szép séta még a 4. pont, amit nem volt kötelező felkeresni. De nem akartam csak a pontra rámenni, jó idő is volt, kedvem is volt, uccu neki. A repülőtér tetszett, illetve a mellette elterülő buszgyár maradványa is. Aztán egyre jobban mentem és mentem az általam kiszámolt koo felé, aztán egyre gyanúsabb lett a dolog, mert egy villanypásztorokkal övezett, elkerített részre vitt. De volt kitaposva út, kessercsapás, hát körbejártam, de semmi. Ekkor gondoltam megcsörgetem a rejtőt, de a száma láttán ezt feladtam... (+36300000000 Ez ládatulajként szerintem nem szép :-/ ) Utána megcsörgettem ludenst és KP1956-t is, mindketejüknek köszönöm a segítséget. Bár instant segítséget nem tudtak adni, abban megbizonyosodtam, hogy rossz helyen járok. Újra ellenőriztem, aztán rájöttem, hogy az első pont feliratai alapján kétértelmű a készítés ideje. Az "új" dátummal ismét próbálkoztam, az már a telefonon kapott instrukciókra hasonlító helyre vitt, itt még több kessercsapás volt, de láda sehol... Küzdöttem becsülettel, de végül feladtam, mert már esteledett. Pedig eredeti tervem az volt, hogy a lovarda mellett elsétálva kijutok Rákos vasútállomáshoz, és arrafelé megyek haza. Hazafelé a buszon többször ellenőriztem mindent, de részemről rendben voltak az adatok. Aztán este meglepetésemre KP1956 visszahívott, hogy egyeztessük az adatokat, ezúton köszönöm neki mégegyszer!! A 2. ponton volt a hiba, és a GPS csiganyálat leellenőrizve meg is találtam a hibát magamban: A 2. ponthoz közelítve úgy megörültem az újonnan felállíltott emlékműnek, hogy elkerülte a figyelmem, hogy a szükséges koordináta kb 20 m-rel arrébb van... :D Innentől az összes koordinátás próbálkozásom hamvába holt. Utólag neten kikerestem, melyik szobrot kellett volna nézni, és annak mi a dátuma, így összeállt a kép, és az is, hogy a láda hol lenne.

Összességében jópofa rejtés volt, de be is igazolódott amit először említettem, és amiért nem szeretem annyira az ilyen rejtéseket: hiába meg vagy győződve arról, hogy jók az adataid, maximum otthon lehet ellenőrizni :) Mindenesetre köszönöm, hogy eljuttattál ide, eddig csak egy BKV megállónév volt Mátyásföld-repülőtér nekem, most már materiálisan is kapcsolódik hozzá emlék.
A találatot megköszönöm, ha elfogadod, bár érzem, visszatérek még ide :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.06.06 20:12]

azimee 2017.04.25 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a lehetőséget.

somga 2017.04.16 12:40 - Megtaláltam
Az első három pontot kényelmes séta során gyorsan megtaláltuk. A végláda kicsit messzebb esik, ezért a beton út végéig autóval mentünk, majd onnan mintegy 6- 700 méteres sétával eljutottunk a ládáig. A reptéren csak papírsárkánnyal találkoztunk :-), A szél levitte a fejünket. De a láda a helyén, köszönjük a rejtést.

P1330572 
catNcat 2017.04.14 15:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.29
Köszönjük!

FIFIék 2017.04.01 17:05 - Megtaláltam
A záró ládát nem a reptéren keresztül, hanem a földúton közelítettük meg biciklivel. Hát tényleg elszomorító a szemét mennyiség. De amúgy nagyon jó kis túra volt. Szépen felújították a Mátyás király teret ( amikor először próbálkoztunk tavaj, még le volt zárva, lepattantunk a kerítésről) A többi hely is szép. Köszönjük.

kectam 2017.03.31 16:00 - Megtaláltam
Az első három pontot már régen végigjártam, de csak most jutottam el oda, hogy a végládát megkeressem. Kicsit tartottam a helytől, de alaptalan volt. Kellemes sétával találtam meg a dobozt.
Köszönöm a lehetőséget.

dino86 2017.03.26 18:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VINAX 2017.02.26 16:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
A harmadik ponthoz jelenleg gumicsizma kell, vagy kiscsónak a belvíz miatt :-) Egyébként idáig ez volt a legizgalmasabb ládakeresésünk :-)

Tasina67 2017.02.25 15:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Kutyás séta Köszi a rejtést.

ludens 2017.02.24 14:06 - Megtaláltam
Hasznos a leírásban a végláda környezetének ismertetése. Amikor először jártam itt, nem is mentem végig, mert a várható gyors sötétedés elvette a kedvemet (és a bátorságomat). Most világosban azért végigmentem. A sorozat városi része jobban tetszett.
Kösz!

 
R.Betti 2017.02.19 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.67
Megtaláltuk. Köszönjük! :-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (723 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu