geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2389. Szigliget varázsa (GCSZGV)
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget szimbóluma a vár
Szigliget szimbóluma a vár
és az Esterházy kastély
és az Esterházy kastély
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
Panoráma Badacsony felé
Panoráma Badacsony felé
Esterházy borpince múzeum
Esterházy borpince múzeum
Alkonyi búcsú Szigligettől
Alkonyi búcsú Szigligettől

Szélesség N 46° 47,330'
Hosszúság E 17° 26,301'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 16:30
Megjelenés időpontja: 2009.03.31 18:15
Utolsó lényeges változás: 2009.04.20 16:49
Utolsó változás: 2018.06.22 21:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 583 + 2 sikertelen + 18 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás: Négypontos multi: 1.pont: A mikroláda, az Óvár kilátó tornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban 2 méterre elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. 2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben van a mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. 3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel. 4. pont: láda a vár középső színtjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. A gps bemutatásával kedvezményes belépőjegy kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található. Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.Wap vége.

Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A Kamon-kő tanösvény pedig fokozottan védett természeti terület.
- A geoláda pontjait csak közúton, illetve jelzett túrista úton szabad megközelíteni.
- A geoláda 3. pontjához a Kamon-kő tanösvényen csak gyalogosan lehet közlekedni.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit. Ne tegyenek kárt a növényzetben és a talajban illetve a közetekben. Tüzet rakni és sátorozni tilos. Mindezeket a természet védelméről szóló 1996 évi LIII számú törvény írja elő.


Részletes leírás:
A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.
1. pont:  N 46° 47,330' E 17° 26,301' 180 m [GCSZGV-1]. Óvár. A parkolóból kiépített meredek lépcső vezet fel az Óvár romjaihoz és az új kilátótoronyhoz. Érdemes a lépcsőkön felmászni, mert a kilátás különlegesen szép, a vár romjai felújítottak, pihenő helyekkel és ismertető táblákkal kiépítettek. A mikroláda, az Óvár kilátótornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Pótjelszó a kilátótorony északnyugati pillérét fedő deszkalap belső alsó oldalán.
2. pont: A Rókarántó dombján lévő Szentháromság-kápolnánál található a multi 2. pontja. Az 1. ponttól az Aranykagyló- majd Kamonkő utcán (piros Piros sáv, aztán sárga Sárga sáv jelzésű turistaút) célszerű elindulni, a Kápolna táblánál jobbra felfelé sárga jelzésű Sárga sáv keskeny kiépített egyenes ösvény vezet fel a kápolnához. A mikroláda a kápolna Badacsony felé néző oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben található, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. Kisegítő jelszó a kápolna megvilágítását védő kis téglafal belső oldalán.
3. pont: A tanösvény 8. pontját képező Kamon-kő.
A kápolnától a sárga Sárga sáv jelzésű műemlék pincesor út végéhez közel élesen balra fordulva vezet fel a dombra a Kamon-kő Tanösvény, melyet kék T betű jelzés Kék T jelez. A Tanösvény egyik zsák-állomása a Kamon-kő. Az ismertető táblától 4-5 méterre a sziklafalon kb. 1 m magasan vastag borostyán gyökér mögötti üregben, kő darabkával takartan van elrejtve a mikroláda, és benne a láda (4. pont) koordinátái és a 4 betűből álló jelszórészlet. Kisegítő jelszó a táblára írva található.

A mikroládák kis átlátszó plasztik kémcsövek, melyekbe helyezett papír hengerre vannak írva a koordináták és a jelszó részletek. A kis csövek jól záró kupakját kérjük nem felnyitni, és a csöveket pedig ugyanarra a helyre visszahelyezni és ugyanúgy rejteni.

4. pont, GCSZGV ládája (multi vége). Helyszín: a Szigligeti vár.
A Kamon-kötől, mely a tanösvény 8. állomása az ösvényen haladva lehet eljutni az Öregfalu templomához, ahonnan indul a várhoz felvezető kiépített út. A várat, nagyon szépen, önerőből állította helyre és építette ki az önkormányzat, A körpanoráma pedig egyedülálló élményt nyújt. A láda a vár középső színtjén, a nyugatra néző alacsony várfalba van elrejtve. A 10x15 cm-es plasztik ételdobozban található a logbook és abban az utolsó jelszórészlet 9 karaktere. Kérjük a ládát és a takaró követ gondosan visszahelyezni a rejtekhelybe úgy, hogy a várat látogatók azt ne vegyék észre. A vár, márciustól október végéig minden nap 9-19 óráig látogatható. Belépőjegy 600 Ft. felnőtteknek és 300 Ft. gyermekeknek, 6 éven aluliaknak ingyenes. A Polgármester jóindulatának köszönhetően a gps bemutatásával 50%-os kedvezmény kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.
Jelszó: húsz betüből álló egybeírt két szó, összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget "gyönyszeme" az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szőlő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.
Szomjoltás és az ország egyik legpatinásabb és legrégebbi pincéjének megtekintése céljából ajánlható az Esterházy Pince meglátogatása (könnyen útba ejthető:  N 46° 48,088' E 17° 26,302' 140 m [GCSZGV+pince]). A többi szigligeti látványosságokat az alábbiakban ismertetnénk röviden, hiszen a nevezetességekről leírásokat a helyszínen mindenütt találhatunk.

A középkorban a tapolcai medence síkjából kiemelkedő hegyeket még mocsaras, nádas vette körül, akkor ezért Szigetnek is nevezték. Lehet, hogy mai elnevezése is erre utal. Bár már régmúlt időkből is találtak leleteket, a honfoglalás után a Lád nemzetség szállás területe volt. A legrégebbi település az Avasi templom körül alakult ki. A XIII században épült román stílusú kősisakos tornyú templom miután a település a XV. században elnéptelenedett elpusztult és csak a tornya maradt meg. Egyébként, ha Badacsony felől jövünk mindjárt a település első házainál találkozunk a toronnyal, melyhez egy szép székely kapu, Wass Albert szobra és parkosított bejárat vezet. Innen az autóút, kettéválva és körülölelve a Várhegyet, Antal hegyet és a Hálás-tetőt, egyrészt a parton az Aranykagyló völgyet és a hajókikötőt érintve, másrészt egyenesen tovább haladva a dombon keresztül az öregfaluba vezet. A másik régi település a XIII. században épült templom köré csoportosulva a vár alatt alakult ki. Ez a mai Öregfalunak nevezett, műemlék jellegű település rész. A falu közepén található a klasszicista stílusban épített volt Esterházy kastély, ma alkotóház. A településen több szép nádtetős népi lakóházban és présházban gyönyörködhetünk.
A Kamon-kő tanösvényen gyakorlatilag végig kell haladni a szigligeti multi 2-3-4. pontjainak felkeresése alkalmával. A tanösvény 9 állomásból áll, melyeket fordított sorrendben érintünk. A 8. állomás a Kamon-kő.

Az Óvári parkolóhoz a visszajutás: A piros Piros sáv jelzett út vezet az Öreg- majd Újfalun és a Malomdombon keresztül vissza a parkolóhoz.
Az Aranykagyló (hajókikötő) és a strand parkolóhoz a visszajutás: Az Öreg- majd Újfalun keresztül a Soponyai autó úton jutunk vissza a parkolóhoz. A parti utat végig nádas övezi a Balaton felé a hegyoldal felé pedig a régebbi és újabb szép tájházak látványa kíséri. A parkolónál van a szigligeti strand és a büfék sora.

Sikeres láda keresést és szép varázsos élményeket kívánunk minden kesser társnak aki a GCSZGV multit és ezzel Szigligetet felkeresi.

2012.06.30. Köszönet wtl-nek, hogy jelezte a vár bejáratának átépítését illetve egy várkapu kiépítését. Az új helyzetnek megfelelően javítottam a 4. pont leírását és pótjelszót helyeztem el arra az esetre, ha várkapu zárva van.

2012.07.08. Köszönet Balassa Balázs Polgármester Úrnak, aki nagylelkűen lehetővé tette, hogy 50%-os kedvezménnyel vásárolhassuk meg a belépőjegyet. Ehhez az SZGV 4-el bejelölt gps készüléket kell bemutatni.

2016.09.30. A mikroládák kicserélve és a leírásnak megfelelő rejtek helyen találhatók. A logolásokat így már nem kell figyelembe venni. A 2 pont mikroládáját kérem mélyre becsúsztatni a falrepedésbe és jól takarni a kövekkel. Köszönöm és szép szigligeti élményeket kívánok.

2017.08.05. Az 1. pont mikrofiolája eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó ÉNY. tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni, mint pótjelszót.

2018.06.21. Mindegyik ponton a mikróládák újakra kicserélve, a hiányzók pótolva és a pótjelszók is láthatóvá téve. Kérem a mikroládákat nem felnyitni és gondosan visszarejteni.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (371 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.68 web: 4.69 átlag: 4.73

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Nitusz 2018.12.30 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Nemi91 2018.12.30 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Tibi1983 2018.12.22 08:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.91
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Tetszett!

gyalogk 2018.11.18 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Ifkovics_család 2018.10.22 14:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

Kádár-Németh család 2018.10.22 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.56
Megtaláltuk, köszönjük.

Ifialex 2018.10.21 16:50 - Megtaláltam
Tetszett a multi, köszi!

N.Zs. 2018.10.07 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Hazafelé álltunk meg Szigligeten borús időben. Néha az eső is szemerkélt, de meleg idő volt. Először az Óvár kilátóhoz lépcsőztünk 128+25 lépcsőt. A kilátás nem volt tökéletes, így nem sokat időztünk. A miko gyorsan meglett. Itt kezdett komolyabban esni az eső, siettünk vissza az autóhoz. Üldögéltünk, amíg elállt az eső, majd a Szentháromság-kápolnához is lépcsőztünk még 62 lépcsőfokot. A rejtés kiváló, de a fiola teteje törött.
A 3. pontot vártam leginkább. Szeretem a sziklákat. Hát... kicsit csalódás volt az agyon hirdetett Kamon-kő. Valahogy többet vártam. A Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben 2 mikroláda is van. Innen átruccantunk a GCmafe virtuális pontért, majd a várnál a pótjelszót olvastuk le. Voltunk már korábban a várban, és éppen záróra is volt.

IMG_1596
IMG_1597IMG_1602
IMG_1599
IMG_1625IMG_1626
IMG_1631 
Danicsi2116 2018.10.07 13:04 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Jó kis túra volt!

Bigmak 2018.10.06 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Az Óvárnál parkoltunk, innen végig gyalog mentünk végig a túrán oda-vissza, az eltévedésekkel együtt inkább 10 km lehetett, mint 7 ;-) A 2. pont után elindultunk toronyiránt a 3. felé, sikerült is GPS szerint kb. 30 méterre megközelíteni, amikor a helyi erők útmutatása szerint vissza kellett fordulnunk, mert machete és mászókötelek nélkül nem lett volna esélyünk közelebb menni :-) Úgyhogy visszafordultunk, újra visszamentünk a kápolnához és megkerülve a hegyet inkább végigmentünk a tanösvényen, ahol begyűjtöttük GCMAFE virtuális ládát is.

Köszönjük a túrát, nagyon szép helyekre vitt el! Méltó ahhoz, hogy ez legyen az első közös találatunk kedvesemmel :-)

QandB 2018.09.30 14:12 - Megtaláltam
megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Discover 2018.09.18 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC5346_DSC5350
_DSC5351_DSC5353
_DSC5354_DSC5356
_DSC5357_DSC5366
_DSC5367_DSC5370
_DSC5398_DSC5404
anna.medgyesi 2018.09.16 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Zugi 2018.09.09 19:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Eredetileg szűkösebb időm miatt épp csak röviden terveztem útbaejteni Szigligetet és így csak a GCmafe ládát gondoltam levadászni, de mielőtt felmásztam volna annak nem kis szintemelkedést jelentő hegyére, mégis inkább átgurultam e multi első pontjához, mert féltem duplán mászhatok majd hegyet ha e multinak is van pontja azon a hegyen. És milyen igazam lett, ez így is lett! :)
Elkezdtem hát az első pontjánál az Óvár hegyén. Itt a láda könnyen meglett, majd mentem a kilátóra bámészkodni a szuper panorámában, ami elsősorban Badacsony irányába a legjobb.
Innen a kis Szentháromság kápolna következett, idilli helyen. Épp egy jegyespár fotózását végezték a helyszínen, nem hiába igazán megfelelő egy helyszín ez ilyesmire.
Pontok között csodás nyaralóit, mesés ódon nádtetős házak közötti kis utcáit ismerhettem meg Szigligetnek, amely települést korábban teljesen kihagytam mindig, hiszen erre jártamkor minden utam állandóan csak a várába vezetett. Úgyhogy ha nincs ez a láda, valószínűleg még mindig nem láttam volna ezt a csodás helyet. A 3. pontja vezetett fel a Hálás-tető nevű hegyre a Kamon-kőhöz. Maga a hegy erdeje és útvonala nagyon szép, buja zöld, árnyas zöldalagút szerű. Legnagyobb kánikulában is óv a napsütéstől az út során. De bevallom ettől a Kamon-kőtől kicsit többet vártam, csak egy nagy szikla töve. Lehet fel lehetett volna mászni a tetejéhez, de itt panorámát külön nem kerestem, hiszen az már több ponton is bőven megvolt a környéken.
Ezután egy a közeli bokrokban átszökkenő őz haladt el mellettem, majd így jutottam fel a GCmafe ládához. E hegyről lejövet onnan kocsival átgurultam a várhoz. Ekkor már naplementén is túl voltunk, a vár már bezárt. Ez kedvezett nekem a parkolásban, de így csak a pót jelszóhoz szaladtam fel. Viszont nem bántam, hiszen a várban sokszor voltam már, így azt jól ismertem.
Egy csodás fekvésű, látnivalókban gazdag települést mutatott be e multi, még akkor is ha hossza miatt pontjai közt a kocsit használtam inkább, de még így is sok gyaloglás van benne.

20180909_174244_resize_220180909_174314_resize_2
20180909_174434_resize_220180909_175319_resize_2
20180909_175335_resize_220180909_175418_resize_2
20180909_175648_resize_220180909_175913_resize_2
20180909_180018_resize_220180909_190143_resize_2
20180909_190331_resize_220180909_191438_resize_2
Mama és Papa 2018.09.09 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Nagyon szép hely .Jó rejtés. Köszönjük.

IMG_0888 
Lonka 2018.09.08 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

nyikes101 és neoly 2018.08.18 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Ezt is megtaláltuk! :)

Bugár-orienteering 2018.08.17 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
A héten a környék látnivalóit, ládáit gyűjtöttük be.
Az 1-3 pontokat még 16-án délután jártuk végig, az utolsót ma, jó alaposan körülnézve a várban. A virtuális jelszórészletet nem találtam, de nem baj, a doboz megvolt.
Minden nagyon tetszett.

Soma00 2018.08.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.61
Köszönjük a rejtést! Egy jó séta után a várnál csak a pótjelszót mertük bevállalni.

GCSZGV_1GCSZGV_2
GCSZGV_3 
annamatyi 2018.07.26 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Szép helyeket, jó kilátást mutató körtúra volt. A szúnyogok és böglyök csapatosan támadtak a 3. pont felé menet. Alternatív jelszót kerestem a 4. pontnál, mert a vár tele volt látogatókkal.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (603 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu