geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2389. Szigliget varázsa (GCSZGV)
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget szimbóluma a vár
Szigliget szimbóluma a vár
és az Esterházy kastély
és az Esterházy kastély
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
Panoráma Badacsony felé
Panoráma Badacsony felé
Esterházy borpince múzeum
Esterházy borpince múzeum
Alkonyi búcsú Szigligettől
Alkonyi búcsú Szigligettől

Szélesség N 46° 47,330'
Hosszúság E 17° 26,301'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 16:30
Megjelenés időpontja: 2009.03.31 18:15
Utolsó lényeges változás: 2009.04.20 16:49
Utolsó változás: 2018.06.22 21:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 558 + 2 sikertelen + 18 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás: Négypontos multi: 1.pont: A mikroláda, az Óvár kilátó tornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban 2 méterre elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. 2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben van a mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. 3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel. 4. pont: láda a vár középső színtjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. A gps bemutatásával kedvezményes belépőjegy kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található. Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.Wap vége.

Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A Kamon-kő tanösvény pedig fokozottan védett természeti terület.
- A geoláda pontjait csak közúton, illetve jelzett túrista úton szabad megközelíteni.
- A geoláda 3. pontjához a Kamon-kő tanösvényen csak gyalogosan lehet közlekedni.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit. Ne tegyenek kárt a növényzetben és a talajban illetve a közetekben. Tüzet rakni és sátorozni tilos. Mindezeket a természet védelméről szóló 1996 évi LIII számú törvény írja elő.


Részletes leírás:
A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.
1. pont:  N 46° 47,330' E 17° 26,301' 180 m [GCSZGV-1]. Óvár. A parkolóból kiépített meredek lépcső vezet fel az Óvár romjaihoz és az új kilátótoronyhoz. Érdemes a lépcsőkön felmászni, mert a kilátás különlegesen szép, a vár romjai felújítottak, pihenő helyekkel és ismertető táblákkal kiépítettek. A mikroláda, az Óvár kilátótornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Pótjelszó a kilátótorony északnyugati pillérét fedő deszkalap belső alsó oldalán.
2. pont: A Rókarántó dombján lévő Szentháromság-kápolnánál található a multi 2. pontja. Az 1. ponttól az Aranykagyló- majd Kamonkő utcán (piros Piros sáv, aztán sárga Sárga sáv jelzésű turistaút) célszerű elindulni, a Kápolna táblánál jobbra felfelé sárga jelzésű Sárga sáv keskeny kiépített egyenes ösvény vezet fel a kápolnához. A mikroláda a kápolna Badacsony felé néző oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben található, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. Kisegítő jelszó a kápolna megvilágítását védő kis téglafal belső oldalán.
3. pont: A tanösvény 8. pontját képező Kamon-kő.
A kápolnától a sárga Sárga sáv jelzésű műemlék pincesor út végéhez közel élesen balra fordulva vezet fel a dombra a Kamon-kő Tanösvény, melyet kék T betű jelzés Kék T jelez. A Tanösvény egyik zsák-állomása a Kamon-kő. Az ismertető táblától 4-5 méterre a sziklafalon kb. 1 m magasan vastag borostyán gyökér mögötti üregben, kő darabkával takartan van elrejtve a mikroláda, és benne a láda (4. pont) koordinátái és a 4 betűből álló jelszórészlet. Kisegítő jelszó a táblára írva található.

A mikroládák kis átlátszó plasztik kémcsövek, melyekbe helyezett papír hengerre vannak írva a koordináták és a jelszó részletek. A kis csövek jól záró kupakját kérjük nem felnyitni, és a csöveket pedig ugyanarra a helyre visszahelyezni és ugyanúgy rejteni.

4. pont, GCSZGV ládája (multi vége). Helyszín: a Szigligeti vár.
A Kamon-kötől, mely a tanösvény 8. állomása az ösvényen haladva lehet eljutni az Öregfalu templomához, ahonnan indul a várhoz felvezető kiépített út. A várat, nagyon szépen, önerőből állította helyre és építette ki az önkormányzat, A körpanoráma pedig egyedülálló élményt nyújt. A láda a vár középső színtjén, a nyugatra néző alacsony várfalba van elrejtve. A 10x15 cm-es plasztik ételdobozban található a logbook és abban az utolsó jelszórészlet 9 karaktere. Kérjük a ládát és a takaró követ gondosan visszahelyezni a rejtekhelybe úgy, hogy a várat látogatók azt ne vegyék észre. A vár, márciustól október végéig minden nap 9-19 óráig látogatható. Belépőjegy 600 Ft. felnőtteknek és 300 Ft. gyermekeknek, 6 éven aluliaknak ingyenes. A Polgármester jóindulatának köszönhetően a gps bemutatásával 50%-os kedvezmény kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.
Jelszó: húsz betüből álló egybeírt két szó, összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget "gyönyszeme" az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szőlő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.
Szomjoltás és az ország egyik legpatinásabb és legrégebbi pincéjének megtekintése céljából ajánlható az Esterházy Pince meglátogatása (könnyen útba ejthető:  N 46° 48,088' E 17° 26,302' 140 m [GCSZGV+pince]). A többi szigligeti látványosságokat az alábbiakban ismertetnénk röviden, hiszen a nevezetességekről leírásokat a helyszínen mindenütt találhatunk.

A középkorban a tapolcai medence síkjából kiemelkedő hegyeket még mocsaras, nádas vette körül, akkor ezért Szigetnek is nevezték. Lehet, hogy mai elnevezése is erre utal. Bár már régmúlt időkből is találtak leleteket, a honfoglalás után a Lád nemzetség szállás területe volt. A legrégebbi település az Avasi templom körül alakult ki. A XIII században épült román stílusú kősisakos tornyú templom miután a település a XV. században elnéptelenedett elpusztult és csak a tornya maradt meg. Egyébként, ha Badacsony felől jövünk mindjárt a település első házainál találkozunk a toronnyal, melyhez egy szép székely kapu, Wass Albert szobra és parkosított bejárat vezet. Innen az autóút, kettéválva és körülölelve a Várhegyet, Antal hegyet és a Hálás-tetőt, egyrészt a parton az Aranykagyló völgyet és a hajókikötőt érintve, másrészt egyenesen tovább haladva a dombon keresztül az öregfaluba vezet. A másik régi település a XIII. században épült templom köré csoportosulva a vár alatt alakult ki. Ez a mai Öregfalunak nevezett, műemlék jellegű település rész. A falu közepén található a klasszicista stílusban épített volt Esterházy kastély, ma alkotóház. A településen több szép nádtetős népi lakóházban és présházban gyönyörködhetünk.
A Kamon-kő tanösvényen gyakorlatilag végig kell haladni a szigligeti multi 2-3-4. pontjainak felkeresése alkalmával. A tanösvény 9 állomásból áll, melyeket fordított sorrendben érintünk. A 8. állomás a Kamon-kő.

Az Óvári parkolóhoz a visszajutás: A piros Piros sáv jelzett út vezet az Öreg- majd Újfalun és a Malomdombon keresztül vissza a parkolóhoz.
Az Aranykagyló (hajókikötő) és a strand parkolóhoz a visszajutás: Az Öreg- majd Újfalun keresztül a Soponyai autó úton jutunk vissza a parkolóhoz. A parti utat végig nádas övezi a Balaton felé a hegyoldal felé pedig a régebbi és újabb szép tájházak látványa kíséri. A parkolónál van a szigligeti strand és a büfék sora.

Sikeres láda keresést és szép varázsos élményeket kívánunk minden kesser társnak aki a GCSZGV multit és ezzel Szigligetet felkeresi.

2012.06.30. Köszönet wtl-nek, hogy jelezte a vár bejáratának átépítését illetve egy várkapu kiépítését. Az új helyzetnek megfelelően javítottam a 4. pont leírását és pótjelszót helyeztem el arra az esetre, ha várkapu zárva van.

2012.07.08. Köszönet Balassa Balázs Polgármester Úrnak, aki nagylelkűen lehetővé tette, hogy 50%-os kedvezménnyel vásárolhassuk meg a belépőjegyet. Ehhez az SZGV 4-el bejelölt gps készüléket kell bemutatni.

2016.09.30. A mikroládák kicserélve és a leírásnak megfelelő rejtek helyen találhatók. A logolásokat így már nem kell figyelembe venni. A 2 pont mikroládáját kérem mélyre becsúsztatni a falrepedésbe és jól takarni a kövekkel. Köszönöm és szép szigligeti élményeket kívánok.

2017.08.05. Az 1. pont mikrofiolája eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó ÉNY. tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni, mint pótjelszót.

2018.06.21. Mindegyik ponton a mikróládák újakra kicserélve, a hiányzók pótolva és a pótjelszók is láthatóvá téve. Kérem a mikroládákat nem felnyitni és gondosan visszarejteni.
Állapot: kereshető
4 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

Értékelés: értékelés (357 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.68 web: 4.69 átlag: 4.73

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

ha2 2018.07.16 14:50 - Megtaláltam
Keszthelyi nyaralás közben jártuk végig a multit. Szúnyogok kiéhezve csaptak le ránk. A várban kezdtük a túrát, a koo.k ismereze nélkül. A nagy turistaáradatban jobb is hogy nem keresgéltünk. Alternatív OK. A kápolnánál gps nélkül is sima ügy. 3.ponton két jelszóhordozó is van. Rejtés profi. Az Óház kilátónál sajnos a rejtek közvetlen környékét illemhelynek használják.
Összességében szép, panorámás multi.

Robin13 2018.06.21 20:00 - Egyéb
A geoláda felújítva, lásd fentebb. Vigyázat: a nyári időszakban a tanösvényen kiéhezett szúnyogok inváziójára lehet számítani, javasolt szúnyogriasztó spray-t vinni.

bani 2018.06.01 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

molnar.m 2018.05.21 12:44 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 2.95
Koszi a rejtest, megtalaltuk, a 3. Ponton nem talaltunk semmit, de egy masik tura alkalmaval veletlen megtalaltuk a 3. Pont jelszavat, igy ki tudtuk kovetkeztetni a jelszot! :)

Roberto Kesser 2018.05.19 18:00 - Nem találtam meg
Tapolcára későn érkeztünk, mert a korábbi vonatot álmunkban sem értük volna el.
Ott sok volt a néznivaló, ezért pont a legnagyobb zivatarban tettük meg az aszfaltos szakaszt a Szent György-hegyig.
Ott a multithoz rossz irányból érkeztünk, ezért azt másfélszer megmásztuk, de szép volt, mint mindig.
Sajnos csak a csúcstól lefelé sütött ki a nap.
De az újabb aszfaltos szakasz legalább az erős sugárzás miatt volt kellemetlen és nem az esőzés miatt.
Szigligeten kanyarogtunk kicsit és a 2. pontnál kezdtük volna a multit ezúttal, de a mikró ládát nem leltük, a pót-felirat megújításra szorul.
Mivel az egyes pont már 2013-ból megvolt (bár a 2. is), és a 3.-hoz nem fűztem sok reményt (azt már akkor sem találtam, de most is van rajta új meg-nem-talált log), viszont a 4. pont már feltehetően zárva lett volna, továbbá az első pontra tervezett bivakolást az átázott hálózsákok miatt lefújtuk, így inkább rohantunk a Badacsonytördemici vasútállomáshoz, hogy elérjük az utolsó vonatot.
Majd legközelebb eljutok a Várba nyitvatartási időben is és még talán rohanásban sem leszek..

kismaczu 2018.05.19 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Csak a rejtő segítségével sikerült.Nagyon szép túra,mindenkinek ajánljuk.

 
becko 2018.05.06 15:00 - Megtaláltam
Három napos geotúra, első nap Balatonfűzfőtől Szigligetig 13 találattal.
Ez is egy jó túra volt.
A kápolnánál szerintem nincs meg a doboz, a 3. pont helyét nagyjából tudtam, a jelszó részlet adta magát.

10yei 2018.05.01 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.21
A kápolnánál sajnos hiába kerestük négyen hosszasan a fiolát, azt nem leltük. Tartok tőle, hogy lába kélt. De a rejtő telefonos segítségével tovább tudtuk folytatni ezt a szép kis túrát. Ezúton is köszönjük a rejtést!

kattamaki 2018.04.30 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Sajnos, csak pótjelszóval sikerült, mert a tegnapi és mai melegben a gyerek totál kikészült.
Csoda, hogy a várhoz feljött...
Köszönjük, ha a mellékelt fotó alapján elfogadod.
Anita, Bálint, Zsolt

U.I.: Köszönjük szépen az emailes visszajelzésedet. :-)

[Jóváhagyta: Robin13, 2018.05.02 09:31]

GCSZGV 
kattamaki 2018.04.30 15:59 - Egyéb
Sajnos, csak pótjelszóval sikerült, mert a tegnapi és mai melegben a gyerek totál kikészült.
Csoda, hogy a várhoz feljött...
Köszönjük, ha a mellékelt fotó alapján elfogadod.
Anita, Bálint, Zsolt

IMG_20180430_15594 
bigmick 2018.03.23 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.4f]

GCSZGV_20180323114720.jpg 
GaZiRo 2018.03.15 18:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.16
Köszönjünk a rejtést.

Furtyka 2018.02.11 18:13 - Megtaláltam
A vege mar sotetben lett meg. Koszonom a rejtest! :)

halaszkiraly 2018.01.09 14:48 - Egyéb -
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a ládák állapotát! Üdv: ládadoki

laszloistvan 2017.12.29 18:25 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Jól szervezett és rejtett multi pazar helyszínen, az egykori Szirtes-házban régi és új emberekkel robbantott gasztroszociális élménybomba után. Az Óvár régi tartozás (alig hiszem, hogy nem jártam még itt - utoljára pár hete a Tanúhegyek TT-n hagytam ki mint bónusz-pontot), a Rókarántó kellemes nosztalgia, a Kamon-kő halvány(an maradó) emlék, a vár sötétben és ingyen újratöltött kaland (pedig előzőleg csak a pótjelszó tűnt reálisnak). Több hónap ládaböjt után igen jól esett évzárásképpen Pongival a barátságos téli napon.
Több állomás kapszulája törött (az Óvárnál ráadásul az üregből kidobva találtuk - bezacskóztuk és visszarejtettük). Egyelőre jól működik, de távlatilag karbantartás javasolt.

Stark család 2017.11.15 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Mindhárom mikroláda kupakja törött és az üvegcsék belül párásak, nedvesek. :-(
Köszönjük a rejtést! Nagyszerű napunk volt! :-)
Jól láttuk, hogy a hangyás ház oldalán rántják a rókát a Rókarántón?

.
. 
Ekarp 2017.11.02 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
A várban jártunk már sokszor, a kápolnánál is néha. A Kamon-kőhöz és az óvárhoz viszont csak a láda apropóján jutottunk el, köszönjük, hogy ide csaltál!
Nagyon jó hangulata volt a falunak a késő őszi napsütésben, élveztük a pontok végigjárását.

Detty & Zoli 2017.10.01 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Badacsonytördemici hétvégénk első találata, melyet még szombaton kezdtünk el keresni (1-2. pont) és vasárnap fejeztük be a 3. és a 4. pont levadászásával.

Köszönjük rejtést, szép helyekre vitt el ez a láda is.

Detty & Zoli

MoMaszter 2017.09.26 12:55 - Megtaláltam - környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.93
Tetszett a multi! Mars3696 képes volt bedurrant térdízülettel végigmászni rajta! :)
Az első ponton, az Óvárnál a el van törve a kupak!

bagolyvera 2017.09.07 23:59 - Megtaláltam
Végigjártuk, tetszett! Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (578 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu