geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2389. Szigliget varázsa (GCSZGV)
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal
Szigliget szimbóluma a vár
Szigliget szimbóluma a vár
és az Esterházy kastély
és az Esterházy kastély
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
Királyné szoknyája rejti az 1. pontot
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
A vár makettje, szemben a nyugati fallal
Panoráma Badacsony felé
Panoráma Badacsony felé
Esterházy borpince múzeum
Esterházy borpince múzeum
Alkonyi búcsú Szigligettől
Alkonyi búcsú Szigligettől

Szélesség N 46° 47,330'
Hosszúság E 17° 26,301'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 16:30
Megjelenés időpontja: 2009.03.31 18:15
Utolsó lényeges változás: 2009.04.20 16:49
Utolsó változás: 2019.09.30 19:51
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 622 + 2 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás: Négypontos multi: 1.pont: A mikroláda, az Óvár kilátó tornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban 2 méterre elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Láda eltünt, Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán. 2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben van a mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. 3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel. 4. pont: láda a vár középső színtjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. A gps bemutatásával kedvezményes belépőjegy kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található. Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.Wap vége.

Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A Kamon-kő tanösvény pedig fokozottan védett természeti terület.
- A geoláda pontjait csak közúton, illetve jelzett túrista úton szabad megközelíteni.
- A geoláda 3. pontjához a Kamon-kő tanösvényen csak gyalogosan lehet közlekedni.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit. Ne tegyenek kárt a növényzetben és a talajban illetve a közetekben. Tüzet rakni és sátorozni tilos. Mindezeket a természet védelméről szóló 1996 évi LIII számú törvény írja elő.


Részletes leírás:
A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.
1. pont:  N 46° 47,330' E 17° 26,301' 180 m [GCSZGV-1]. Óvár. A parkolóból kiépített meredek lépcső vezet fel az Óvár romjaihoz és az új kilátótoronyhoz. Érdemes a lépcsőkön felmászni, mert a kilátás különlegesen szép, a vár romjai felújítottak, pihenő helyekkel és ismertető táblákkal kiépítettek. A mikroláda, az Óvár kilátótornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. A láda eltünt ezért Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán.
2. pont: A Rókarántó dombján lévő Szentháromság-kápolnánál található a multi 2. pontja. Az 1. ponttól az Aranykagyló- majd Kamonkő utcán (piros Piros sáv, aztán sárga Sárga sáv jelzésű turistaút) célszerű elindulni, a Kápolna táblánál jobbra felfelé sárga jelzésű Sárga sáv keskeny kiépített egyenes ösvény vezet fel a kápolnához. A mikroláda a kápolna Badacsony felé néző oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben található, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. Kisegítő jelszó a kápolna megvilágítását védő kis téglafal belső oldalán.
3. pont: A tanösvény 8. pontját képező Kamon-kő.
A kápolnától a sárga Sárga sáv jelzésű műemlék pincesor út végéhez közel élesen balra fordulva vezet fel a dombra a Kamon-kő Tanösvény, melyet kék T betű jelzés Kék T jelez. A Tanösvény egyik zsák-állomása a Kamon-kő. Az ismertető táblától 4-5 méterre a sziklafalon kb. 1 m magasan vastag borostyán gyökér mögötti üregben, kő darabkával takartan van elrejtve a mikroláda, és benne a láda (4. pont) koordinátái és a 4 betűből álló jelszórészlet. Kisegítő jelszó a táblára írva található.

A mikroládák kis átlátszó plasztik kémcsövek, melyekbe helyezett papír hengerre vannak írva a koordináták és a jelszó részletek. A kis csövek jól záró kupakját kérjük nem felnyitni, és a csöveket pedig ugyanarra a helyre visszahelyezni és ugyanúgy rejteni.

4. pont, GCSZGV ládája (multi vége). Helyszín: a Szigligeti vár.
A Kamon-kötől, mely a tanösvény 8. állomása az ösvényen haladva lehet eljutni az Öregfalu templomához, ahonnan indul a várhoz felvezető kiépített út. A várat, nagyon szépen, önerőből állította helyre és építette ki az önkormányzat, A körpanoráma pedig egyedülálló élményt nyújt. A láda a vár középső színtjén, a nyugatra néző alacsony várfalba van elrejtve. A 10x15 cm-es plasztik ételdobozban található a logbook és abban az utolsó jelszórészlet 9 karaktere. Kérjük a ládát és a takaró követ gondosan visszahelyezni a rejtekhelybe úgy, hogy a várat látogatók azt ne vegyék észre. A vár, márciustól október végéig minden nap 9-19 óráig látogatható. Belépőjegy 600 Ft. felnőtteknek és 300 Ft. gyermekeknek, 6 éven aluliaknak ingyenes. A Polgármester jóindulatának köszönhetően a gps bemutatásával 50%-os kedvezmény kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.
Jelszó: húsz betüből álló egybeírt két szó, összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget "gyönyszeme" az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szőlő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.
Szomjoltás és az ország egyik legpatinásabb és legrégebbi pincéjének megtekintése céljából ajánlható az Esterházy Pince meglátogatása (könnyen útba ejthető:  N 46° 48,088' E 17° 26,302' 140 m [GCSZGV+pince]). A többi szigligeti látványosságokat az alábbiakban ismertetnénk röviden, hiszen a nevezetességekről leírásokat a helyszínen mindenütt találhatunk.

A középkorban a tapolcai medence síkjából kiemelkedő hegyeket még mocsaras, nádas vette körül, akkor ezért Szigetnek is nevezték. Lehet, hogy mai elnevezése is erre utal. Bár már régmúlt időkből is találtak leleteket, a honfoglalás után a Lád nemzetség szállás területe volt. A legrégebbi település az Avasi templom körül alakult ki. A XIII században épült román stílusú kősisakos tornyú templom miután a település a XV. században elnéptelenedett elpusztult és csak a tornya maradt meg. Egyébként, ha Badacsony felől jövünk mindjárt a település első házainál találkozunk a toronnyal, melyhez egy szép székely kapu, Wass Albert szobra és parkosított bejárat vezet. Innen az autóút, kettéválva és körülölelve a Várhegyet, Antal hegyet és a Hálás-tetőt, egyrészt a parton az Aranykagyló völgyet és a hajókikötőt érintve, másrészt egyenesen tovább haladva a dombon keresztül az öregfaluba vezet. A másik régi település a XIII. században épült templom köré csoportosulva a vár alatt alakult ki. Ez a mai Öregfalunak nevezett, műemlék jellegű település rész. A falu közepén található a klasszicista stílusban épített volt Esterházy kastély, ma alkotóház. A településen több szép nádtetős népi lakóházban és présházban gyönyörködhetünk.
A Kamon-kő tanösvényen gyakorlatilag végig kell haladni a szigligeti multi 2-3-4. pontjainak felkeresése alkalmával. A tanösvény 9 állomásból áll, melyeket fordított sorrendben érintünk. A 8. állomás a Kamon-kő.

Az Óvári parkolóhoz a visszajutás: A piros Piros sáv jelzett út vezet az Öreg- majd Újfalun és a Malomdombon keresztül vissza a parkolóhoz.
Az Aranykagyló (hajókikötő) és a strand parkolóhoz a visszajutás: Az Öreg- majd Újfalun keresztül a Soponyai autó úton jutunk vissza a parkolóhoz. A parti utat végig nádas övezi a Balaton felé a hegyoldal felé pedig a régebbi és újabb szép tájházak látványa kíséri. A parkolónál van a szigligeti strand és a büfék sora.

Sikeres láda keresést és szép varázsos élményeket kívánunk minden kesser társnak aki a GCSZGV multit és ezzel Szigligetet felkeresi.

2012.06.30. Köszönet wtl-nek, hogy jelezte a vár bejáratának átépítését illetve egy várkapu kiépítését. Az új helyzetnek megfelelően javítottam a 4. pont leírását és pótjelszót helyeztem el arra az esetre, ha várkapu zárva van.

2012.07.08. Köszönet Balassa Balázs Polgármester Úrnak, aki nagylelkűen lehetővé tette, hogy 50%-os kedvezménnyel vásárolhassuk meg a belépőjegyet. Ehhez az SZGV 4-el bejelölt gps készüléket kell bemutatni.

2016.09.30. A mikroládák kicserélve és a leírásnak megfelelő rejtek helyen találhatók. A logolásokat így már nem kell figyelembe venni. A 2 pont mikroládáját kérem mélyre becsúsztatni a falrepedésbe és jól takarni a kövekkel. Köszönöm és szép szigligeti élményeket kívánok.

2017.08.05. Az 1. pont mikrofiolája eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó ÉNY. tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni, mint pótjelszót.

2018.06.21. Mindegyik ponton a mikróládák újakra kicserélve, a hiányzók pótolva és a pórjelszók is láthatóvá téve. Kérem a mikroládákat nem felnyitni és gondosan visszarejteni.

2019.07.10. Az 1. pont mikrofiolája megint eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó alsó szintjének északnyugati tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni.

2019.09.01. Az 1. ponton a kis fiola újra a helyén a gyökérüregben, a 2. pont is új fiolát kapott, a jelszó részletek a megfelelő sorrendben most rendben vannak. A pórjelszók is megtalálhatók.

2019.09.06. A várat és a feljáró utat építkezés miatt lezárták, ezért sem a 4. pont ládája sem a pótjelszó nem érhető el. Átmenetileg megadom a 4. pont jelszavát: "hableanya".
Állapot: kereshető
2 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

Értékelés: értékelés (383 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.69 web: 4.70 átlag: 4.74

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


emiGrant 2019.10.09 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.32
Nagy kár, hogy a vár nem látogatható, mert bár én már jártam ott kb. 10 éve, nagyon szerettem volna megint meglátogatni. Így csak három része lett ennek a multinak, de még így is sok szép helyen voltam. Általában nem szeretem a multikat, de ezt nagyon élveztem. Volt sportértéke a sok hegymászásnak, csodásak voltak a panorámák és az összes rejtés meglett, kivéve a Kamon-kőnél, ahol az alternatívat használtam. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13 
y_o_d_a 2019.09.19 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

vaslemez 2019.09.08 15:03 - Megtaláltam
Sajnos a várnál mi is lepattantunk, zárva van 2020 tavaszáig. A felmenő út el van barrikádozva, lehet, hogy fel lehetne jutni az alternatív pontig, de tilos és nincs is sok értelme (a ponton kívül).
Azt hittük, hogy a 3 részlet alapján ki lehet találni a jelszót, de nem. Sőt, a 3. részlet elég furán kapcsolódik az előzőkhöz.

[Jóváhagyta: Robin13, 2019.09.10 22:09]

received_489894401809151 
Lesmon4SLS 2019.09.04 12:23 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.91
Az első ponton szép új láda van, minden okés.
A második pont is okés. Mikor jöttem el, akkor jött fel a pap harangozni a kis kápolnába.
A harmadik pontot is megtaláltam, itt két fiolát is találtam, az egyiknek nem volt teteje, de a másik hasonlóan szép új fiola volt, mint az első két pontban. Mindez egy szakadt zacskóban volt a sziklába rejtve.
Mikor beütöttem az utolsó pont koordinátáit és láttam, hogy hova vezetnek (előzőleg nem néztem meg, hogy melyik pont hol van), tudtam, hogy ez most nem fog sikerülni, mert rekonstrukciós munkák miatt a vár zárva van. Lehet, hogy a pótjelszóig el lehet jutni valahogy, de nem kísérleteztem, mert a templom melletti/mögötti út közepén egy korlát van keresztbe rakva, rajta három nyelven a szöveg, hogy rekonstrukciós munkálatok miatt a vár zárva.

[Jóváhagyta: Robin13, 2019.09.06 15:49]

zarva 
marka74 2019.08.31 20:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Klari2006 2019.08.31 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

AeroTommi 2019.08.31 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.63
Szép, hosszú séta volt...

Sánta8 2019.08.31 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2019.08.30 13:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.46
Köszi szépen a lehetőséget.

Robin13 2019.08.19 21:11 - Egyéb
Az első és második pont felújítva, fiolák az eredeti helyükön a jelszórészletek korrigálva. Szép élményeket kívánok, most már gond nélkülieket.

kasap 2019.08.19 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Vadalma28 és kedves családjával összefutottam és együtt kerestük fel a pontokat. A kellemes társaság és a csodás táj miatt a 4. pontnál eszméltem rá, hogy nincs több keresendő pont. A második pont nekem se stimmelt :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

vadalma28 2019.08.19 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk.Nagyon köszönjük kasap segítségét!

Manna&Peti 2019.08.14 13:35 - Megtaláltam
2. pontnál a jelszórészlet nem stimmel, de kitalálható. Köszönjük a rejtést! :-)

adyca 2019.08.11 23:59 - Megtaláltam
Kérem a kép alapján elfogadni!

[Jóváhagyta: Robin13, 2019.09.03 15:26]

68676375_10214829859275734_7668315785160294400_n68751560_10214829859475739_2015000416772685824_n
68544920_10214829301621793_4586283047808139264_n 
ÁnyosIngov 2019.08.09 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

banhalmi 2019.08.04 20:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk mind a négyet, nagyon izgalmas volt, köszönjük. [Geoládák v2.2.5]

Mary&Advent 2019.08.01 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést. Minden részletet megkerestünk, de nem adott ki értelmes jelszót és persze nem is volt jó. Szóval tippelve jó lett. A pénztáros elég lekezelően beszélt /viselkedett.

earl77 2019.07.31 10:53 - Megtaláltam
Két részletben jártuk végig a pontokat. (Az első hármat 2 nappal korábban.)
Az első állomás teljesen jól működik, jól olvasható a felirat. A 2. ponton elírás van a jelszóban, de rá lehet jönni. A 3. ponton két fiolát találtam. A koordináta minimálisan eltérő bennük, de a leírás alapján a végláda simán meglett.

Jó kis kirándulás lett a végén.
Köszi a rejtést!

Pogánypeti 2019.07.23 16:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
A Szent György-hegyről gyalogoltam át a nagy hőségben a szigligeti két ládáért... :)
Az 1. ponton sajnos tényleg nincs láda, ott a pótjelszót használtam. A multi 2. állomásánál a jelszótöredék nem jó, de ha megvan az összes többi, akkor rögtön kitalálható! A 3. pont OK, és végül következett a multi fénypontja, a Vár! A pénztárnál mondtam, hogy mi járatban vagyok, és mutattam az érvényes GC tagkártyámat, így féláron, azaz 400 Ft-ért jutottam be a várba. Nagyon tetszett az egykori vár területe, másfél órát eltöltöttem odabent. A láda könnyen megtalálható, szerencsére azon a részen senki nem tartózkodott, nyugodtam tudtam logolni, visszarejteni. Miután alaposan körbejártam mindent, megindultam a közeli buszmegállóhoz, ahonnan visszautaztam a révfülöpi apartmanomba...
Köszi a rejtést, nagyon tetszett! :)

FTom 2019.07.23 11:50 - Megtaláltam
Az Óvár-hegyi 1. pontnál lehet, hogy eltűnt a "mikroláda", de a kilátó sarkánál, azon tartóoszlop tövében, melyre felírták a pótjelszót, kövekkel borítva egy kb. 20 cm-es konyhai doboz rejtőzik. Van benne régi, szakadt füzet régi bejegyzésekkel, még éppen olvasható koordinátákkal és a jelszóval.
A 2. ponton jelenleg is el van írva a jelszórészlet.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (643 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu