geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2390. Ahol a part szakad (GCDBSZ)

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni
Szélesség N 48° 11,241'
Hosszúság E 20° 59,717'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.20 11:38
Megjelenés időpontja: 2009.04.02 11:30
Utolsó lényeges változás: 2014.06.16 10:55
Utolsó változás: 2019.03.01 23:31
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: páros >> skiccpausz
Felhasználó: MJANEZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 133 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Az 5*5*5 cm-es láda közvetlenül a tanösvény mellett, egy, jelzéssel ellátott , nagy fa mögött bujkál. Jól rejtsétek vissza, nehogy csonti-doboz legyen belőle...A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Hernád folyó

A vízrendezések ambivalens folyamatát csak néhány folyónak sikerült legalább részben megúsznia Magyarországon - ezek egyike a jobbára ma is girbegurbán kanyargó Hernád. A folyó helyenként máig többé-kevésbé szabadon alakítja - bontja és építi - a partját, és néhol még a galériaerdők természetes foltjai is fellelhetők.

A Sajó mellékfolyója. 1040 m magasságban az Alacsony-Tátrában ered. Körömnél torkollik a Sajóba, amely a Tiszába Tiszaújváros felett csatlakozik. Mellékága a Vadász-patak. Egyetlen mesterséges ága a Hernádszurdoktól induló és Bőcsnél visszatérő Bársonyos csatorna. A folyó Abaújnádasd községnél hagyja el Szlovákiát és Abaújvárnál érkezik Magyarországra, 11 km hosszban határfolyó. A Magyarországi szakasz nehézségi foka ww-1 könnyű vadvíz és gyors folyóvíz. Mivel Európa egyik legkevésbé szabályozott folyóvize, Magyarországnak is egyik legszebb és legérdekesebb, csak kajakkal vagy kenuval járható folyója. Magas vízállásnál egészen vadvíz jellegű.

A kajakkal vagy kenuval túrázók tájékozódását nehezíti, hogy a folyó minden áradás után változtat a medrén, ráadásul a "folyam-kilométer" adatokat sem jelzi sehol tábla.

A Hernádot 4 helyen zabolázza gát. Ott, ahová a ládát tettük, nem zabolázza semmi: ott tetszése szerint rombolja, építi a partját évről évre.

"Tátorján Tanösvény" a Hernád mentén

A Tanösvényt az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület alakítgatja a környező települések (Alsódobsza, Szentistvánbaksa és Megyaszó) önkormányzatainak a segítségével. Hossza 17 km, teljes bejárása 7-8 óra. A Hernád árterületén kanyargó része jobbára csak gyalogosan járható és csak olyankor, amikor a Hernád engedi. A folyó magasabb vízállásánál az ösvény egyes szakaszai méternél is mélyebben kerülnek a víz alá. Pihenőhelyeinek többsége még csak terv: mostanáig négy (köztük a 10. sorszámú) van berendezve úgy-ahogy; az ismeretterjesztő táblák azonban még ezekre is csak a terv stádiumában vannak.

Az ösvény Alsódobsza Pincesorától indul és oda is tér vissza, miután a Hernád partját Szentistvánbaksáig járja végig, majd onnan a Baksa-halomra kanyarodik fel és utána még elviszi a túrázót Megyaszó Pincefalujába is. Az általunk ide csatolt térképen az ösvény kicsit eltér az Egyesület honlapján látható térképtől, de az eltérés messze van attól a térségtől, amit bejárni javasolunk.

Mi az ösvénynek a Pincesortól a 10. állomásáig tartó, kb. 1 km-es szakaszára próbáljuk a keser-társakat csábítani és kalauzolni. Szerintünk ez az 1 km-es szakasz az ösvény egyik legérdekesebb, és - szerencsére - a Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Területen még jócskán kívül eső szakasza. Az ösvény itt a Hernád egyik szakadó partján megy végig; közben ritka látnivalókkal jutalmazza a rajta túrázót és onnan ereszkedik alá (elég meredeken) a tanösvény 10. állomására - tudniillik akkor, ha ezt a pihenőhelyet éppen el nem önti a folyó.

A Tanösvényt a Kék ferde sáv jel (fehér négyzetben kék ferde sáv) tűzi ki számunkra. Térképét ide tettük. A térképet Szentistvánbaksa nagyon kedves és a Tanösvényt lelkesen pártoló polgármesterétől kaptuk. Mi színeztük ki. Pirossal a tanösvény nyomvonalát, kékkel a Hernádot, sárgával a pihenőhelyeket, zölddel a természetvédelmi területet. A Tanösvény végig szabadon látogatható, de a védett területen szigorúan be kell tartani a természetvédelmi területekre vonatkozó jogszabályokban foglaltakat.

Szakadó partok

A szakadó part alapkőzete jelentős részben pleisztocén lösz, amely a Szerencsi-szigethegység - itt viszonylag mélyen levő - vulkáni kőzeteire települt agyagrétegekre rakódott. A Hernád bal partján a mélyebb rétegekben elhelyezkedő agyag-homok határ a folyó felé lejt. Ezen a csúszólapon a helyenként 100m vastagságot elérő felső réteg átlagosan 0.5-1 dm/év sebességgel a folyó felé kúszik. A nagy tömegű mozgások kiváltásában szerepet játszhat a manapság is tapasztalható szeizmikus aktivitás. A lassan kúszó, agyagos-homokos-löszös rétegek a part közelében leomlanak; az omladék anyagát a folyóvíz fokozatosan elszállítja. Az állandóan megújuló meredek lejtőn csak ásványos váztalaj tud kialakulni, amely a lösz, illetve a pannon agyag- és homokrétegek keveredéséből keletkezik. Ezen az omladékon él a tátorján, ami hazánk posztglaciális meleg kori, maradványfaj növénye, a Kárpát-medence mogyorókori lösz pusztáinak hírmondója. Ha körülötte a növényzet háborítatlanul szaporodhatna, fejlődhetne, hamarosan elnyomná a tátorjánt. De nem fejlődhet, mert újra és újra betemeti a suvadó föld. A tátorján viszont évelő, gyökere mélyre hatol, és képes áttörni a folyton rázúduló törmeléket. A pannon térség lösz sztyeppjeinek egyik karakterisztikus, de ritkává vált faja. Tömeges elterjedési területe a Fekete- és Kaszpi-tenger környéke; nálunk már csak helyi, elszigetelt populációi élnek. A számon tartott hazai állomány 2600-3000 egyed. A faj hazánkban aktuálisan veszélyeztetett, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A láda

A Tanösvény az alsódobszai Pincesor  N 48° 11,036' E 20° 59,896' 191 m [GCDBSZ+ajánlott parkoló] pontjánál indul. Az autót itt is lehet hagyni, de, ha takarékoskodni akarunk az erőnkkel, le lehet menni vele a  N 48° 11,038' E 20° 59,718' 163 m [GCDBSZ+parkoló] pontig. (Autóval már nem lehet, mert a vadászház tuajdonosa a pincesornál sorompóval rekesztette el a magánútját.) Itt egy vadászház épül és előtte elég nagy, szabad terület van: itt is elfér az autó. A vadászház után a háztól jobbra, az erdőben induló ösvényen az első Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jelet a  N 48° 11,083' E 20° 59,674' 156 m [GCDBSZ+első turistajel] pontban látjuk meg egy fa törzsén. Innen a végig kitaposott, viszonylag ritkán (50-100 m-enként) jelzett ösvényen kell menni a ládáig, illetve az azon túl levő, 10. számú pihenőig ( N 48° 11,266' E 20° 59,664' 126 m [GCDBSZ+10. pihenő]). Ez az útvonal csak gyalog ajánlható, viszont ezen menve, a szakadó part tetejéről jó rálátást kapunk a Hernád itteni szakaszára.

A láda a Pincesor végétől, a  N 48° 11,157' E 20° 59,953' 192 m [GCDBSZ+Pincesor vége] pontból indulva földúton is megközelíthető. Ez a szakasz is része a Tanösvénynek, itt-ott a Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jel is látszik. Az út  N 48° 11,296' E 21° 0,103' 184 m [GCDBSZ+földút elágazás] pontjánál balra, lefelé kell venni az irányt, majd a  N 48° 11,341' E 20° 59,714' 119 m [GCDBSZ+ártéri elágazás] pontnál ismét balra kell tartani. Innen "toronyiránt" kell menni a 10. sorszámú pihenőig, hogy onnan kapaszkodhassunk fel a ládához a szakadó part tetejére. Ez a könnyebb útirány, viszont nem biztos, hogy a Hernád egész évben engedi végigjárni.
Források:

Fülep-Kiss: A Hernád völgyének turistakalauza
A TE honlapja
Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Terület
Megyaszó Község Honlapja

Ládatörténet

2016.08.14.
MJANEZ kessertársnak felajánlottam örökbefogadásra. Köszönöm a lehetőséget!
skiccpausz

2014.06.15.
A ládát újratelepítettem, a ládaoldal is felfrissűlt.
skiccpausz

2012.12.19.
A ládát örökbefogadtam.
skiccpausz

2009.04.20
A láda megjelenik.Eredeti rejtő: páros


katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (87 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.37 web: 4.67 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Votom 2020.04.05 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csaba & családja 2020.03.14 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.63
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést.

MoMaszter 2019.10.13 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.15
Ahogy a logokat itt és a füzetben elnézegettük, nem épp a leggyakrabban felkeresett geoláda, pedig a folyócska és az élőhely bemutatása érdekes lehet a természetet szerető kesserek számára! Való igaz, az út ítt-ott kicsit dzsindzsás, de azért járható!

Az egyetlen, amit megjegyeznénk, hogy a tanösvény néhol olyan közel megy a szakadó parthoz, hogy szeleburdi lurkóval - póráz nélkül - nem épp a legveszélytelenebb útvonal!

Mars3696 induláskor és a GPS szintvonalainak megértésekor dünnyögött ugyan valamit felesleges mászásokról és rémisztő lejtőkről, de aztán lefoglaltam az ösvény melletti diófák termésének gyűjtögetésével! ;)

Köszönjük a rejtőnek a körsétát, ami valóban körsétaként teljesítve visszafele egyáltalán nem olyan vészes, mint odafele sejtenénk!

Párduc50 2019.08.11 10:25 - Megtaláltam
..,-cske

elflaco 2019.06.02 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Az út nehezen járható, azonban nagyon szép helyen visz. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Aniko & Gyuri 2019.05.18 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szabika83 2019.04.20 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csizmások 2019.03.25 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2xc]

kupec 2018.11.29 09:55 - Megtaláltam
Most könnyű volt a megközelítés és szúnyog se volt. Jelenleg be lehet hajtani a vadászház felé.

dienespeter 2018.11.24 12:39 - Megtaláltam
gyönyörű hely. Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

detto 2018.08.11 19:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Megtaláltuk! Köszi!

Jutka 2018.08.09 12:22 - Megtaláltam
Nagyon különleges hely, végigmentünk a löszfalon a tanösvényen, igencsak tetszett! Köszi a rejtést!

Judit és Béla 2018.07.27 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.31
Megtaláltuk.

anettx 2018.06.10 13:16 - Megtaláltam
TFTC!
Abaújszántótól Miskolcig ami belefér.
Nagyon vártam ezt a helyet és igen! Azt kaptam, ami miatt nekem ez lett a nap legjobbja!
Vadregényes keskeny ösvényeken tekeregtünk a ládáig, több klassz kilátás mellett elhaladva.

A ládát a fától kb. 10 méterre a földön kidobva ha2 találta meg - hiába ő a véletlenszerű megtalálásokban elég jártas:)
Visszatettük a fa mögé.

Itt megy a tanösvény - csak nem látszik:)gcdbsz-DSC04776
ha2 2018.06.10 13:15 - Megtaláltam
Kalandos megközelítés. Kalandos(szerencsés) láda megtalálás.
Jól esett volna egy csobbanás a kánikulában. Anett jóízűen falatozott az érett faeperből.

093095
096 
Norbee97 2018.04.28 15:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Sokkal jobban meg voltam ijedve ettől a ládától a logok alapján, egy teljesen járhatatlan útra számítottam, ehhez képest egész jó. Szúnyogokkal viszont nem számoltam (jó idő, vízpart), ennek ellenére volt belőlük bőven. Néhol kissé meredek volt az út, de többnyire jól járható, a tetőről pedig gyönyörű a kilátás. A Hernád most az egyszerűbb utat is engedte végigjárni, jó volt sétálni mellette. :) Legalábbis visszafelé itt jöttem, odafelé a meredekebb úton mentem... [g:hu 1.5.4j]
872.

IMG_20180428_150605IMG_20180428_151421
IMG_20180428_151557IMG_20180428_151740
IMG_20180428_151746IMG_20180428_151839
IMG_20180428_152439IMG_20180428_152711
IMG_20180428_153507IMG_20180428_153512
IMG_20180428_153602IMG_20180428_154109
IMG_20180428_155251 
FLAC 2017.12.10 09:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Nehéz terep,de megtaláltam.

Fehér Márton 2017.12.10 09:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam.

Ásványvadász 2017.07.22 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Nehezen találtunk rá az ösvényre. A vadászháztól elérhetetlen. A parkolótól jövet, az aszfalt út kanyarjában mentünk be, egyenesen az ösvényig. Néhol csak guggolva járható, pedig nem régen lehetett kaszálva. Igazi dzsungel hangulat. A kilátás lenyűgöző.

katika 2017.06.03 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.41
Megtaláltam.
Sok a szunyog, sok a béka és egy rókát is láttunk. A jelszó pedig nem egyszerű...
A vadászház előtti rózsák gyönyönyrűek és illatosak. Köszönjük! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
Toth417 2017.05.01 09:10 - Megtaláltam
Sajnos a tanösvény jelzése igen esetleges, a tuhu-n pedig a nyolas alaknak csak az alsó része van fent. A láda megkeresésével megértettem, mire utal a láda neve, a jelszót viszont túl egyszerű lehet otthonról is kitalálni, úgyhogy megváltoztatását javasolnám.

geoHamsters 2017.04.30 15:00 - Megtaláltam
Köszi

miltner 2017.04.16 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Hegedüs Zsuzsa 2017.04.08 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
A nap legjobb ládája.
Már nagyon régen tervben volt, hogy megkeresem ezt a ládát.
Végre eljutottam ide is.
Nagyon - nagyon jó hely.
Köszi a rejtést.

IMG_20170408_165946IMG_20170408_170057
IMG_20170408_170804IMG_20170408_170932
GYEZegzug 2017.04.07 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.13
A GCM01 séta után, a temetőnél óriási zivatart kaptam a nyakamba. Természetesen a csizma az autóban maradt. Harmadjára mentem ehhez a rejtéshez. Köszi a rejtő segítségét valamint a lehetőséget.

P_20170407_085934 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (139 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.