geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4334. Zók, Várhegy (GCZZZZ)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Ásatások a Várhegyen (new will)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A falu látképe (zok.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

A hegy (archiv.baralib.hu)

Ásatások

Ásatások

Útközben van némi kilátás

Útközben van némi kilátás

Északnyugat felé

Északnyugat felé

Tubes felé

Tubes felé

Horhoson haladunk

Horhoson haladunk

Jobbra-balra présházak

Jobbra-balra présházak

Itt hagyjuk el a "főutat"

Itt hagyjuk el a "főutat"

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Bár más meg itt hagyta a fogát is

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 45° 59,547'
Hosszúság E 18° 5,942'
Magasság: 194 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.12.09 12:55
Megjelenés időpontja: 2017.12.09 15:01
Utolsó lényeges változás: 2017.12.15 10:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fairy, Dóri & Attila
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 34, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Zók külterületén, fa elágazásában rejtőzik a 0,45 literes (kb. 15 * 11 * 6 cm külső méret) négyfülű geoláda.
WAP OFF

Bevezető
A Kárpát-medence őstörténetének fontos - bár avatatlan szemlélő számára kevéssé látványos - helyszínére hívlak ezzel a rejtéssel.

Megközelítés
Akár Bicsérd, akár Pellérd felől érkezel, itt  N 46° 0,315' E 18° 5,992' 190 m [GCZZZZ+PARKOLO] érdemes letámasztani az autót, ha félted vagy csapadékos az idő. A földúton dél felé indulva 100 méter után kettéágazik az út. Mindkettő elvezet a láda közelébe, de én inkább a baloldali ágat javaslom, mert az egyenletesebben emelkedik és van egy látványos horhos szakasza. Itt  N 45° 59,549' E 18° 5,989' 189 m [GCZZZZ+B_LETERES] jobbra ki tudsz kapaszkodni a mélyútból és a kissé bozótos területen átverekedve magad eljutsz a ládához.
Ugyanakkor a jobboldali ág előnye, hogy arról itt  N 45° 59,554' E 18° 5,906' 174 m [GCZZZZ+J_LETERES] letérve kissé meredekebb, de kevésbé dzsindzsás a láda megközelítése.

"6000 éves múltat őrző szőlőhegy"
by new will

Zók kicsiny, szinte csak egyetlen utcából álló falucska Pécstől délnyugatra, Bicsérd és Aranyosgadány között. A falu a Pécsi - víz kiemelkedő északi partján helyezkedik el. Vele szemközt, a völgy túloldalán félszigetszerű dombok sorakoznak, melyek a baranyai dombvidék szinte csipkézetesen tagolt északi peremét alkotják. A kelet és nyugat felöl mély völgyekkel határolt, észak-dél irányban elnyúló kiemelkedések egy kéz ujjaira emlékeztetnek, szinte "kinőnek" a tőlük délre fekvő, nagy kiterjedésű fennsíkból. Oldalaikat az erózió meredekre koptatta, emiatt legtöbbjük legmagasabb része csupán egy igen keskeny, észak-dél irányú gerinc, jóformán csak lejtőjük van. Ezeken a meredek lejtőkön szőlőket és présházakat találunk az erdős völgyek fölött, állandó települési helyként sohasem szolgáltak.

Ha ezt a tájat a völgy északi partjáról nézzük, akkor a Várhegy csupán egy a sok szőlőhegy közül. Feljutva azonban az akácossal övezett domb tetejére, már több jellegzetesség is szemünkbe tűnik. A legfontosabb az, hogy a dombtetőn csaknem teljesen lapos és viszonylag széles (50-100 m) sávot alkotó kis fennsíkot találunk. Ez a Várhegytető, vagy a Várhegy "egyenese". Ha északi részének peremére állunk, akkor tiszta időben beláthatjuk a pécsi víz völgyét, áttekinthetjük a Nyugati Mecsek előterét, jól látható a Jakab-hegy, sőt a pécsi medence és a Dráva síkságának egy része is. Magát a dombtetőt nézve a figyelmes szemlélő hamar észreveszi, hogy annak felszíne sötétszürke, hamus földből áll, és gyakran találni rajta égett agyagdarabokat, cseréptöredékeket, állatcsontokat. Az őrkori megtelepülésnek ezek a felszínen észrevehető maradványai a tetőt délről határoló széles horpadásig tartanak. Ezen túl és a lejtőkön már csak az emberi történelem előtti geológiai múlt hagyatéka van, mint mindenütt a dombvidéken: a több millió éves Pannon tengeri üledék megkövesedett kagylóit rejtő meszes réteg, rajta a jégkori lösszel és az ezt takaró barna erdőtalajjal.

A tetőn előkerült különös tárgyak alapján keltek szárnyra azok a szép mendemondák, amelyeket a mai napig emlegetnek Zókon. Gyakran szó kerül egy itt elrejtett "aranyborjúról", amit még senkinek sem sikerült megtalálni, no meg rejtélyes alagutakról, amit elfeledett régi pincék üregeiből alakított a képzelet, és mondává növelt a hagyomány. Nem csak a meséket őrzi azonban a Várhegy, de nevében a történelem is. Nem említik írásos források, mégis van tényleges alapja az elnevezésnek: a magyar középkor korai századaiban itt létesített paticsfalú erődítés gyér maradványit az őskori település sáncárkával együtt felszínre hozták az ásatások.

A település első írásos említése az 1290-es évből származik. A Várhegynek nevezett bortermő domb a középkor óta a faluhoz tartozik, de a régészeti felfedezések egy jóval ősibb kulturális örökséget tártak fel ezen a vidéken. A Várhegy őstörténete nem kevesebb mint 6 ezer évre tekint vissza.

Várhegy a Mecsek és a Villányi hegység közötti dombos országrész északnyugati részének egyik hegyfoka. 1917 óta a történészek jól ismerik a fennsík régészeti felfedezéseit. A felszínről előkerült leletek főleg a korai bronzkor időszakából valók; közeli rokonságot mutatnak a Vucedolban talált leletekkel. A terület a "Zók kultúra" - avagy a "Vucedol-Zók kultúra" - névadó települése lett.

Az első ásatás a szerb hadsereg vezetése által vette kezdetét 1919-ben, a környék háború utáni megszállása idején. A feltárt leleteket Belgrádba szállították. Később csak néhány edényt hoztak nyilvánosságra, rádásul az első ásatásról nem maradt fenn teljes értékű dokumentáció.

1943-ban Török Gyula, a Pécsi Múzeum régésze vezetett ásatást Zókon, de munkája csupán egy korlátozott területett érintett. Csak 1977-ben kezdtek alaposabb kutatásokat végezni abból a célból, hogy választ adhassanak a korai bronzkor hazai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre.

A területen feltárt legkorábbi település a rézkorból való (Lasinja-Balaton kultúra, Kr.e. 4. évezred eleje). Ezt követi a Badeni kultúra település emlékeinek feltárása a késő rézkor idejéből, majd a Vucedol-Zók kultúra település nyomai láthatók. Ez a korai bronzkori település - mely kb. 300 évig maradt fenn - alapos szervezettségről árulkodik. Épületeit védelmi árok vette körül. A legkésőbbi őstörténeti felfedezések a Somogyvár-Vinkovci kultúrával kapcsolatosak. A szétszóródott tárgyak a fennsík teljes területén fellelhetők, és sokban különböznek a korábbi Vucedol-Zók település leleteitől.

Eltekintve a virágzó Vucedol-Zók település mindennapjaiból fennmaradt leletektől - mint a díszes és egyszerű fazekas-, agyag- és csont eszközök, lakóház maradványok, égetőkemencék stb. - a legfontosabb leletanyag a korai bronzkor kezdetéhez kapcsolódó fémiparhoz kötődik. Az öntőformák és olvasztótégelyek a helyi fémiparosok tevékenységét ábrázolják. A leletek bősége a szükséges nyersanyagok kereskedelmi úton történő rendszeres áramlásáról árulkodik.

Az arzén tartalmú réz (szulfidércből olvasztott réz) ügyes használata egy kiemelkedő társadalmi réteg kialakulásához vezetett, mégpedig a kovácsokéhoz, továbbá előidézte a mitológia kovács isteneinek megformálását. A bronzkori fejlődés európai hajnala nyomon követhető a Zók Várhegy régészeti bizonyítékainak segítségével.

Az ötletet illetve infót Bubó barátom adta, ezúton is köszönjük neki.

Egyéb érdekességek: "Mamut fekszik Zók határában"

"Jó állapotban lévő őskori mamutleletet találtak Zók határában. Világszenzáció lehet, ha bebizonyosodik, hogy az állatot az itt élt emberek ejtették csapdába a jégkorszak idején. Erre pedig van esély, hiszen a zóki várhegy ősidők óta lakott vidék."


Ládatörténet
2017.12.15 Alternatív megközelítés leírásával egészítettem ki az oldalt.
2017.12.09 15:00 Az 1. Dél-Dunántúli Regionális Kessertalálkozó után éppen 522 héttel a geoláda kereshető. ;-)
2017.12.09 12:55 Kihelyeztem a geoládát.
2013.08.21 Jevica és Gyuszi továbbadja a tervet.
2013.06.11 A ládagazda a moderátorokkal megküzdő new will helyett Kadorca lett, aki átadta Jevica és Gyuszinak.
2009.05.13 A geoláda moderációja sikeresen lezárul, +6/-3 eredménnyel.

Forrás
Cikk a leletről
Zók honlapja
Museum.hu
Magyarok eredete
new will (Attila) ládaleírása

Sikeres kincskeresést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (17 db): környezet: 3.43 rejtés: 2.91 web: 4.21 átlag: 3.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


laszloistvan 2019.10.17 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mr Zerge 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Romokat nem láttam, bozótharc volt.

VP 2019.10.07 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Nagyon szép a rejtekadó, borostyánnal befutott cseresznyefa!
Én nyugat felől közelítettem: bozót egyáltalán nem volt. A fiatal fákkal néhol kicsit felnőtt erdőben tájfutóként gond nélkül haladtam.
Romokat nem láttam, de a domborzatba kis fantáziával beleképzelhetők várárkok.
A rejtektől keletre valóban nagy az aljnövényzet, de arra csak kinéztem.

BouLache 2019.08.27 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.64
Ok

BuBiPuma 2019.03.09 10:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Egy újabb értelmetlen, kesser szivató megoldás a rejtőtől. És ez nem egy "ősláda" 2002-ből, hanem egy 2017-ből, döbbenetes. Érdemes legalább egy metszőollóval készülni, de bozótvágó is nagy segítség lesz. A ruházat is legyen tüskeálló, szemre vigyázni!
A rejtektől vissza a földes út felé készítettem egy kis ösvényt, ahol eleve a legritkább volt a tüskés bozótos; a 45° 59.521836" 18° 05.973294" helyen értem el ismét a földes utat. Itt sajnos épp egy meredek partfal van; de száraz időben sokkal inkább ezen ereszkedek le (vagy mászom fel), mint a többi helyen át a 'tüske-dzsungelen'.

egy alternatíva a rejtek felé 
Zsozso94 2019.01.30 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm!
A láda megközelítése még így a téli évszakban is nehézkes és érdemben nem sok látnivalót rejt a láda közvetlen környezete.

Zók, várhegyZók, várhegy
Zók, várhegyZók
Zók 
Zsotyka 2019.01.30 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést!

Puszkany 2018.11.02 12:33 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

S-A 2018.10.29 08:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kiváló leírás. A tágabb környezet, a horhosok, a kilátás csodálatos, a láda közvetlen környezete teljesen érdektelen. A rejtés fölöslegesen nehezített, akárcsak a jelszó.

Gyömi 2018.10.21 13:03 - Megtaláltam
Köszönjük!

aceespepee 2018.09.28 16:35 - Megtaláltam
megtaláltam :)

kobcikrajci 2018.09.23 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

GYEZegzug 2018.09.03 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszi szépen a lehetőséget.

g-tabe 2018.07.06 18:25 - Megtaláltam
Tartottam ettől a ládától a logokat olvasván, és őszre/télre terveztem a keresést. De ha már Bicsérden jártunk a GCTO okán, továbbkerekeztünk, hogy tegyünk egy próbát. Nyugati irányból közelítve nem is volt olyan veszélyes a bejutás, mint amire számítottam :-). Persze nem úsztuk meg karcolás nélkül a dolgot, de megvan a találat. Nem extrém cach, meg lehet vele próbálkozni. Hosszúnadrág és valami pulcsiféle ajánlott.
Várnak, romnak vagy bármi látnivalónak se híre se hamva, de a környékbeli utakon nagyon kellemes környezetben lehet bringázni.
Ha valakinek

Mikulás 2018.06.24 11:38 - Megtaláltam
Köszönet! [wapon beküldött szöveg]

IMG_0548IMG_0549
IMG_0551IMG_0552
IMG_0553IMG_0554
Zergi 2018.06.23 09:10 - Megtaláltam
Fogtam! - a pécsi Országos Vasutas Természetjárók Találkozója keretében.

IMG_1681IMG_1682
Kittikusz 2018.05.05 19:21 - Megtaláltam
Küzdelmes kaland a ládához jutás, de láttunk kis rókát meg NAGYOT is :)
A megtalálás Cerberus érdeme és persze a bozótvágóké! :D

Cerberus 2018.05.05 19:21 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.17 súly: 4.37
Megtaláltam! Kittikusszal közös ládázás. Osztom azon véleményeket, hogy ennek a ládának nem igazán van értelme azon túl, hogy +1 találatot jelent, amiért meg is kell küzdeni. A leírás érdekes, de a helyszín semmit se mutat.

Olvasva a logokat, már elve brutális dzsindzsára készültünk, így vittünk magunkkal bozótvágókat is, de még ennek ellenére is nehéz és körülményes volt eljutni a ládáig. Kalandos keresés lett, az biztos.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3557 
fehérkút 2018.05.01 10:16 - Megtaláltamkörnyezet: 1 rejtés: 3 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.81
Köszönöm a rejtést!
Egy-két gondolatot azért hozzátennék! Ennek a ládának semmi értelme! Semmit nem mutat meg, ha csak a szederinda nem volt a cél ! Ide betenni egy ládát teljesen értelmetlen. Úgy kell megküzdeni az egyébként igen egyszerű hely eléréséért! A legközelebbi keresőnek ajánlom minimum bozótvágó kést vigyen magával ! A jelszó a szokásos, nehezen olvasható , másodjára már sikerült megfejtenem !

vecsbal 2018.04.14 11:52 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.52
Kerékpáros találat Pécsről. Bringatúrának nem volt rossz, az ajánlott parkolótól a táj még vadregényesnek is mondható, érdekes, hogy felfelé menet a meredekség látszatra nem jött ki, csak áttételre és érzésre, bezzeg a visszaúton..... Kb. most van az az időszak, amikor még aránylag járható a dűlőúttól a rejtekig vezető csapás (mérési ponttól balra). A rejtekadó madárcseresznye (?) épp virágzott, messziről hívogatva, ám nem sikerült véráldozat nélkül oda eljutni a liánokon, szederindákon keresztül. Kereséshez a hosszú farmering és nadrág ajánlott, aki kötött pulcsiban megy be, számítson rá, hogy nélküle fog kijönni:)

DSCN4661 
foxfoxfox 2018.04.07 17:15 - Megtaláltam
Puszta szerencse, hogy az aljnövényzet burjánzása előtt szántam rá magam erre a ládára. :)
Köszönöm a rejtést!

válaszútMáriaház
ilyen piramisokkal van tele az útmi itt mentük fel
mi itt mentük fela rejteknél
Luxi69 2018.03.15 17:25 - Megtaláltam
..

Csaba & családja 2018.01.14 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.59
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A rejtés nehezen megközelíthető, de mire ez igazán problémát jelentene, ki lesz taposva a kesserút a ládáig. Végre nem esett az eső, így kiszabadultunk a szobából. Jól esett a séta.

 
laszloze 2018.01.07 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Egy előzőnapi egésznapos otthoni munka után a jó időt kihasználva kerestük meg ezt az új ládát.

Természetesen elolvastam az eddigi megtalálások logjait, és elég nehéz terepre számítottam.
Feltűnően nagyon könnyen meg tudtuk közelíteni a ládát. Persze volt aljnövényzet, ami a télnek köszönhetően leszáradt, de szerintem a vegetációs időszakban sem fog komolyabb akadályt jelenteni, és ezt jómagam, egy biológus mondja.
Én sem mindig kedvelem Fairy ládáit, mert némely elég gáz helyen van, nehéz megközelíteni, de a logolók közt volt olyan, aki fikázta ezt a ládát, de a sajátjai közt is van olyan a Keleti-Mecsekben, hogy minden lépést komolyan meg kell tervezni, mert konkrétan járhatatlan az állítólagosan ott lévő, de megjegyzem, nem létező út.

Nem akarom védeni Fairyt, de fura, hogy a megtalálók egy emberként nekiugrottak, mind fikázzák ezt a rejtést, holott nagy akadályt nem jelentett az aljnövényzet.

Köszönöm a rejtést! Ziccerből meg volt. :)

nmárti 2018.01.06 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.00 súly: 4.40
Semmi extra, de ha már itt mentünk el... Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (35 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.