geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2471. Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) (GCCSVO)
Az elérési utak ortofotón feltüntetve
Az elérési utak ortofotón feltüntetve
A kegyhely egy régi térképen
A kegyhely egy régi térképen
Ahol rá kell fordulni a jánoshalmi útra, jobb oldalon a kereszttel
Ahol rá kell fordulni a jánoshalmi útra, jobb oldalon a kereszttel
A kapu
A kapu
A kápolna
A kápolna
A kis szoborkápolna
A kis szoborkápolna
A szent kút
A szent kút
És még hintázni is lehet, az egész család egyszerre :)
És még hintázni is lehet, az egész család egyszerre :)
Az első bajai szeszgyár (Mátéháza)
Az első bajai szeszgyár (Mátéháza)
Szeszgyári kőtábla
Szeszgyári kőtábla

Szélesség N 46° 12,462'
Hosszúság E 19° 5,161'
Magasság: 153 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.06.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.06.17 10:00
Utolsó lényeges változás: 2014.12.26 17:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Balázs80, Qszez & Angel
Felhasználó: Balázs80
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
További infók: http://www.bucsujaras.hu/csavoly/
Megtalálások száma: 129 + 1 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-07 volt 13 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:

A kápolna előtt lévő házikó, szőlők felé néző hátánál, a palatető és gerenda között kb 10x5x3cm-es konyhai doboz zsákba rakva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Felső-bácskai kegyhelyek:

1. A világ legnagyobb Mária szobra Hercegszántón (GCMSZH)

2. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

3. Szent Anna kápolna, Sükösd (GCANNA)

4. Katymári Vodica (GCKAVO)

5. Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) (GCCSVO)

Mi a Vodica?

Vodica nevének hallatán mindenki előtt a Bajától néhány kilométerre délre fekvő kegyhely képe jelenik meg. Kevesen tudják, hogy több Vodica létezik Észak-Bácskában, így Bajától keletre, Csávoly határában is van egy.

Iványi István 1907-ben megjelent Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című művének V. kötetében ez olvasható a névről:

"Szentnek tartott kis források szerb elnevezése, melyek iránt különösen a szerb nép vallásos tisztelettel viselkedik, bizonyos alkalommal búcsújárásban is fölkeres és bajaiban gyógyítást vár vizétől. Ilyen Vodica, melyet a magyarok Szentkútnak, a németek Bründelnek neveznek több van vármegyénkben."

Iványi összesen tizet említ, közülük az egyik "Bründel Kapelle a csávoli szőlőkben."

A csávolyi, úgynevezett Kis-Vodicáról:

Ez a Vodica a bajai Gólyasortól induló jánoshalmi (régi vármegyei) földút mentén, a Csávoly külterületének számító Józsefháza-pusztától északra mintegy 500 méterre, a Kápolna-dűlőben, régi szőlők mellett fekszik. A csodatévő erejűnek hitt kútról először egy 1731-es határjárás tesz említést, majd Pesty Frigyes 1864-es Helynévtárában Csávoly leírásánál olvashatjuk a következőket:

"Bründl egy szőlősarok elnevezése miután közeliben egy kiskút létezik, mellyet néhány babonás nép szent kútnak és csoda tevőnek körösztölt, s oda egy keresztet is állítatott, s bár a papi hatóság által mint olyannak elösmerve nincsen, mind a mellett mai napig néhányan oda vándorolnak imádságot teljesítendők."

A csávolyiak emlékezete négy olyan legendát őrzött meg, amelyek szerint a Božja ledja (Isten háta, Isten fekvése) szél által összehordott futóhomokos dombjából előbuggyanó víz csodatévő erővel bír. A jelenések Csávoly fő nemzetiségének tagjaival történtek (magyarok, bunyevácok, németek), s közös vonás a történetekben Szűz Mária megjelenése és egy kivételével forrás keletkezése.

Az egyik szerint egy néma magyar fiú családja eltűnt lovait keresve megszomjazott, majd valaki elvezette egy helyre, ahol jóízű forrás fakadt. Miután ivott a vizéből, tudott beszélni. A gyerek azt állította, hogy vezetője Szűz Mária volt.

Egy másik történet egy, a Božja ledja részen lakó bunyevác család bénán született lányával kapcsolatos, akinek tizennegyedik születésnapján udvari játszadozás közben hófehér ruhában megjelent Szűz Mária. Magához hívta a lányt, aki mankóját eldobva szaladt hozzá. Egy csokor virágot és egy piros almát adott neki. A kislány ettől kezdve járni tudott. Ahol Szűz Mária állt, ott forrás tört elő.

Egy német nemzetiségű helybéli Mária napján, ünnepnapon dolgozott a szőlőjében. Megjelent Szűz Mária és nevén szólítva kérdezte: "Tudod-e milyen napot jelez ma a naptár?" Ettől kezdve a később magas kort megélt helybéli vasárnap és ünnepnapokon sosem dolgozott.

A csávolyi szőlőkben lakó magyar juhász és bunyevác asszony házasságából született iker fiúk eltűntek egy zivatar alatt a Božja ledja részen. A keresésükre indult szülők egy villám sújtotta fa tövében forrást találtak, amelynek víztükrében fiaikat és Szűz Máriát látták meg, aki így szólt hozzájuk: "Ne várjátok vissza ikreiteket, mert azok az én vőfélyeim, angyalok lettek." Ennek emlékére a szülők a falu északi részén keresztet állítottak.

Mivel mindegyik nemzetiség tagjai előfordulnak a történetekben, a község egész lakossága magáénak érezte a helyet. Mayer Ferdinánd csávolyi plébános, nyilván híveinek ösztönzésére, 1874 tavaszán Haynald Lajos kalocsai és bácsi érseknél kérvényezte, hogy az 1748-ban állított kereszt mögött, a forrás mellett kápolna épülhessen. Az érsekség a kérvényhez mellékelt terv szerint engedélyezte az építkezést a hívek költségre, akik vállalták ezt és a hely mindenkori gondozását. A helybéli mesterek kivitelezésében rövid idő alatt elkészült kápolna alapterülete 5,5 x 4,5 méter, cseréppel fedett, belül boltozatos és 4 méter magas. Berendezése is a hívek adományaiból történt, az oltárkép a "Segítő Szűz Mária" kegykép másolata lett, és a csávolyi templomból elhozták Szűz Mária faszobrát. Mayer plébános úr a szentelést 1874. május 3-án végezte és Vodica ettől kezdve búcsújáró hellyé vált, amelyet a katolikus közösség főleg Mária ünnepeken keresett fel. A csávolyiakon és a falu külterületének számító Józsefháza-puszta lakóin kívül jöttek hívők Rémről, Felsőszentivánról, Sükösdről és a bajai határhoz tartozó Lakhandiból is. Az első időkben évente négy alkalommal indult processzió a faluból Vodicára. Először a szentelés évfordulóján, másodszor Pünkösd hétfőjén, harmadszor Nagyboldogasszony napján (augusztus 15-én) és negyedszer Kisboldogasszony napján (szeptember 8-án). Az 1900-as évek elejétől már csak kétszer (Pünkösdkor és Nagyboldogasszony napján) zarándokoltak szervezetten, napjainkban pedig processzió nélkül Pünköskor tartanak kint búcsút. A szentmisét majálisszerű program követi, a hely jelenlegi "Vodica Ranch" felirata talán erre utal.

A későbbiek során, 1903-ban a kápolna új cserépborítást kapott, 1904-ben tőle 20 méterre északkeletre és északnyugatra egy-egy kisebb szoborkápolna készült (egyikbe a bunyevácok Nepomuki Szent János szobrát, a másikba a németek Szent Flórián szobrát tették, sajnos, azok mára eltűntek), és 1906-ban vaskeresztet állítottak az elkorhadt fakereszt helyett. A továbbiakban a kápolna nyugati oldalán őrház, elé pedig harangláb épült, de a harangot az első világháborúban leszerelték és hadi célokra használták fel. Pótlása csak 1924-ben történt meg, akkor azonban az adományozó a korábbinál nagyobbhoz segítette hozzá a kegyhely vallási közösségét. A kápolnaőr feladata harangozás, a kápolna és a kegyhely területének rendben tartása volt, cserébe a szolgálati lakásért (ez 1948-ig volt így). A kegyhely fénykorában, az 1900-as évek elején megpróbálták a forrásfoglalást, de az többször bedőlt, ezért végül kutat ástak a közelben.

A 20. század utolsó negyedében a szomszédos szőlőkben kisebb-nagyobb épületet emelő helybéliek összefogásának eredményeként megtörtént a kápolna állagmegőrző felújítása és környezetének rendbetétele. A korábbi harangláb helyett a kápolna tetejének gerince fölé emelkedő harangtornyot alakítottak ki, amelyből sajnos a millennium évében eltűnt a harang. Tevékenységük nyomán a múlt tükrében felvillan a csávolyi Vodica régi fénye és tanúi lehetünk a Mária-kegyhely megújulásának.

Forrás: Dr. Nebojszki László (2005): A csávolyi Vodica kápolna, Bajai Honpolgár, 18-19. oldal

Megközelítés:

1.
Szeged felől érkezőknek Csávolyon jobbra be kell fordulni a Szőlő utcába. Itt van kialakított parkoló, rögtön a sarok után jobbra, innen 5350 m a célpont. A Szőlő utcán tovább kell haladni ki a faluból egészen a  N 46° 12,527' E 19° 7,186' [GCCSVO+Itt nyugatnak] koordinátákig, ahol a jánoshalmi földút keresztezi a műutat. Jobbra egy kőkeresztet kell látnotok. Itt balra kell lekanyarodni. Innen 3 km a kegyhely. Aki nagyon sajnálja az autót itt még leteheti, később nem biztos, hogy talál alkalmas helyet. Mivel az út agyagos, esős időben csúszik, ragad és nagyobb tócsák alakulnak ki! Kb 2500 méter után a  N 46° 12,309' E 19° 5,246' [GCCSVO+Itt északnak] koordinátáknál jobbra be kell fordulni az akácosba (tehát nem mégy el a szőlőkig), innen 300 méter a kápolna, egy Vodica Ranch feliratú kapu alatt kell behajtani. Ha elvétetted, pár méter után újból próbálkozhatsz :)

2.
(Személyautóval nem javasolt!) A Baja felöl érkezők az  N 46° 11,083' E 19° 5,132' [GCCSVO+Józsefháza felé északnak] koordinátáknál balra lekanyarodhatnak Józsefházapuszta felé, de ez az út száraz időben is csak körülményesen járható személyautóval. Viszont a kegyhelyig csak 3200 m. A józsefházi úton haladva az  N 46° 12,276' E 19° 4,823' [GCCSVO+Itt keletnek] koordinátáknál jobbra kell elkanyarodni a jánoshalmi földútra. Majd balkéz felöl a szőlők mellett elhaladva az  N 46° 12,306' E 19° 5,237' [GCCSVO+Balra 300 m a cél] koordinátáknál balra be kell kanyarodni az akácosba, innen 300 méter a kápolna, egy Vodica Ranch feliratú kapu alatt kell behajtani. Ha elvétetted, pár méter után újból próbálkozhatsz :)

A láda:

A kápolna egy árnyas, fákkal körülvett piknikezésre kiválóan alkalmas helyen áll (még két hinta is illetve asztalok és padok is vannak). A láda a padoknál lévő házikó, szőlők felé néző hátánál, a palatető és gerenda között kb 10x5x3cm-es konyhai doboz zsákba rakva.FONTOS!!!

A szoborkápolna mögötti szentkút, mely a fotón is látható ÉLETVESZÉLYES. Több oldalán is bedőltek a téglák és befolyt a homok, így bármikor beszakadhat a talaj az alatt, aki a széléhez közel áll. Ha lehet, akkor ne menjetek oda, ha még se bírjátok ki, akkor legfeljebb a kápolnával átellenes oldalához merészkedjetek csak oda!
Mátéháza:

Ugyan nem a rejtés része, de érdemes egy pillantást vetni a Mátéházán található Baján elsőként 1943ban épült szeszgyárra is. Sajnos nem lehet bemenni a gyárba, és kimondottan elhanyagolt állapotban van, de legalább még áll. A bejáró út nagyon rossz állapotú. (De akár személyautóval is végig lehet menni rajta; emberek élnek bent :))

Kedvező műholdállást és kellemes időtöltést kívánunk!

Qszez & Angel
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (84 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.21 web: 4.54 átlag: 4.35

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2019.10.06 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

atys70 2019.08.17 15:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.85
Megtaláltuk. Egy kis autózás, egy kis túra. Kár hogy nem lehet belülről megnézni. Nem a keresztnél álltunk meg autóval hanem kicsit tovább a következőnél. A befele vezető út mellett volt jó pár szilvafa, visszafele jól esett bekapni pár szemet.

N.Zs. 2019.06.15 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
A gyümölcsnapunk itt folytatódott. Roskadásig teli eperfa áll a templom előtt. A padok és a fa alatti terület is ragadt az érett gyümölcstől. A kápolna szépen rendbe van téve, de a mellette lévő épületről ez nem mondható el.
A ládához óvatosan kell bemenni a sok tövis miatt. Ruhaszaggató.

IMG_7339
IMG_7340IMG_7341
IMG_7342 
tevelady 2019.06.14 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Hegyo 2019.06.14 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.96
Megtaláltam Teveladyvel, köszönöm a lehetőséget.

james 2019.04.26 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Sir Pajszer 2019.04.25 15:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.07
Köszi!

Albatrosz947 2019.04.20 11:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.26
Bácsbokodról bringával a zsákomban a ládám. Mák már nem volt benne.
Köszi a lehetőséget.

anettx 2019.03.24 08:00 - Megtaláltam
TFTC!
Baja környékén kóboroltam az alföldi pusztában.

Világvégi hangulat. Most ide is könnyű volt a poros földúton beautózni.
A szomszéd tanyáról nagyon néztek, hogy mit matatok a tetőnél - nem tudom, hogy tudnak-e a ládáról.

Anna és Misi 2019.02.20 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszönyük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jozso107 2019.02.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.60
Köszönöm a rejtést.

IMG_20190216_154327IMG_20190216_153620
IMG_20190216_153719IMG_20190216_154126
nagyutazo 2019.02.09 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést :)

miky 2019.01.04 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anikofazekas22 2019.01.04 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eltájoló 2018.09.16 10:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Éppen szüreteltek a kápolna melletti szőlőben. Velük beszélgetve megtudtam, hogy a kápolnát évente csak egyszer használják, a többi napon be van zárva. A szüretelők elmentek reggelizni, így észrevétlenül ki tudtam venni a ládát. A zsákocskának tökéletesen rejtő színe van. Köszi a rejtést.

fenykepek.xt660 2018.05.20 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

TanEra 2018.05.18 21:52 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Köszönöm a rejtést!

foxfoxfox 2018.04.17 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

katika 2018.02.17 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
VP 2017.11.29 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Jó nagy sár az úton, a betontól gyalog. A kápolnánál nagy nyugi.
Októberben tájfutóverseny után megkerestem a környék sok ládáját, de néhány már nem fért bele az időbe. Most a GCRTEK, az új mozgó adta az apropót, hogy újra erre jöjjek. Ide még nem ért el a front se: borongós, de száraz idő volt, néha még a Nap is átderengett a felhőkön.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (132 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu