geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2476. Karinthiai Erődök, a Bovec Zár (SLO) (GCErod)

A Kluže erőd

A Kluže erőd

A sziklafalba vájt út

A sziklafalba vájt út

Közlekedjünk a sziklafal közelében

Közlekedjünk a sziklafal közelében

Az alagútban

Az alagútban

Az ágyúhoz vezető kis alagút

Az ágyúhoz vezető kis alagút

Az alagút kijárata

Az alagút kijárata

Útban a Hermann erőd felé

Útban a Hermann erőd felé

Megpillantjuk a Hermann erődöt

Megpillantjuk a Hermann erődöt

Romok tövében

Romok tövében

Az erődben

Az erődben

Az aknát védő bunker

Az aknát védő bunker

Háttal a fényágyúnak

Háttal a fényágyúnak

Ezt látta a géppuskás...

Ezt látta a géppuskás...
Szélesség N 46° 21,577'
Hosszúság E 13° 35,284'
Magasság: 639 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.05.31 15:54
Megjelenés időpontja: 2009.06.26 20:10
Utolsó változás: 2009.06.24 20:23
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 900 m
Megtalálások száma: 131 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP: A függőleges akna melletti falon levő figyelmeztető tábla angol nyelvű szövegének leghosszabb szava.

Kedves kesserek, ezzel a virtuális geoládával a valamikori Osztrák-Magyar Birodalom, Karinthiai Erődök nevű erődrendszerének két kiváló erődjére szeretnénk felhívni a figyelmet.

Megközelíthetősége
A Júliai-Alpok rövid bemutatása
Harcok, csaták
A Kluže erőd
A Hermann erőd
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
Mindkét erődöt ugyanabból a parkolóból kiindulva érdemes meglátogatni. A parkolót gépkocsival elérni Olaszország felől, az 1156 méter tengerszint feletti magasságot elérő Predel hágón keresztül az SS54 jelzésű úton Tarvisio irányából, míg Szlovéniában a 203-as jelzésű úton, Bovec település irányából lehet.
Viszont, ha szenvedélyetekben a célpontok megtalálása mellett a természeti szépségek is fontos szerepet töltenek be, akkor csakis az utóbbi megközelítést válasszátok. De ha ez mégsem jönne össze, guruljatok le Bovecig. Meglátjátok, megéri.

Mindjárt két parkoló koordinátáit is megadnám. A két parkolót úgy 140 méteres távolság, és a Koritnica patak pár méter széles, de 60 méter mély szurdoka választja el egymástól. A nagy parkolót, ahol buszok is meg tudnak állni, az  N 46° 21,734' E 13° 35,372' 530 m [GCErod+Nagy Parkolo] pontban, míg a kis parkolót az  N 46° 21,666' E 13° 35,359' 529 m [GCErod+Kis Parkolo] pontban találjátok. Ha van hely, inkább ez utóbbiban parkoljatok, de semmiképpen se mulasszátok el megtekinteni a szurdokot a hídról. A látvány döbbenetes.

A Júliai-Alpok rövid bemutatása
A Júliai-Alpok (szlovénül Julijske Alpe, míg olaszul Alpi Giulie, mely tájegység Julius Caesar-ról kapta a nevét) legmagasabb hegyei Szlovéniához tartoznak, de összterületének nagyobb része Olaszországé. A hegység szlovéniai területe kereken 1500 km2. Igazi alpesi táj. Vad mészkőcsúcsait a jégkorszak gleccserei még változatosabbakká alakították. Északi lejtőin kis gleccserek ma is vannak. Az egykori nagy gleccserek által kialakított mély völgyekben nagy tavak képződtek, mint a Bohinj- és a Bled-tó is.

Harcok, csaták
Már Napóleon csapatai is a Soca völgy és a Predel hágó stratégiai útvonalát választották, hogy Ausztria szívébe hatoljanak 1797, 1805 és 1809-ben is.

Az isonzói csaták az I. világháborúban történtek meg, az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az olasz fronton az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország csapatai között.

Az első világháború magyar szempontból egyik legjelentősebb hadszínterének az olasz front számított. Olaszország 1915. május 25-én, majdnem tíz hónappal az első világháború megkezdése után felrúgta a korábbi szövetséget, megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát, és a határ közelébe, az Isonzó-folyó környékére vezényelte hadseregének több mint felét. Olaszország célja az volt, hogy mélyen benyomuljon azokra a területekre, amelyeket az 1915. április 26-án megkötött londoni egyezmény garantál Olaszország számára. Az olasz támadás egyik fő iránya a Júliai-Alpok és az Isonzó folyó volt. Az elkövetkező 28 hónapon keresztül 11 offenzívában támadott. Az olasz hadvezetés - kihasználva azt, hogy a Monarchia főerőit az orosz front kötötte le - harc nélkül már a háború második napján elfoglalta a térség központját, Kobaridot.

Az I. világháború isonzói csatái tipikus, felőrlő harcok közé tartoznak, viszonylag kis területen, nagy létszámú hadseregek csaptak össze, mely csaták területnyereségre nem vezettek, vagy csekély jelentőségűek voltak, ugyanakkor nagyszámú sebesült és halott maradt a harcoló felek mindkét oldalán. Az Isonzó mentén állóháború alakult ki, mely 1917-ig tartott, amikor a caporettói áttörés során az isonzói frontszakasz megszűnt, majd ezt követően az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai előrenyomultak Olaszországba. A Monarchia és Németország a tervezett caporettói támadás célját elérte sőt, túl is teljesítette: az olasz hadsereg gyakorlatilag megsemmisült.

A caporettói áttörés véres küzdelmeiről olvashatunk Ernest Hemingway: "Búcsú a fegyverektől" című regényében is. Az író maga is harcolt a caporettói ütközetben.

Az isonzói csaták során 1,1 millió olasz katona halt meg, tűnt el, vagy sebesült meg, a Monarchia vesztesége ennek még a fele sem volt. A háború után az Isonzó völgye Olaszországhoz került, az Isonzó mentén kiépített védművek, lövészárkok mind a mai napig megmaradtak.

A XIX. század vége felé az Osztrák-Magyar Birodalom arra törekedett, hogy megerősítse Olaszországgal való határát, ezért a Tarvisio-ba vezető utak ellenőrzése érdekében megépítette a hat úgynevezett Karinthiai Erődöt. Egyikük a Bovec Zár volt, amely a "Bovške Kluže Útzár Erőd"-ből és az "1900 Tüzérségi Erőd"-ből állt. Később, ez utóbbi, Johann Hermann kapitány nevét vette fel, aki a Predel átjárót védte 1809-ben.

A Kluže erőd
A kis parkolóval szemben, az út másik oldalán, a Koritnica patak 60 méter mély szurdoka felett áll a Kluže erőd. Teljesen fel van újítva, ma már múzeumként üzemel és egy része, a hét minden napján látogatható is. Telepítéskor a belépti díj fejenként 3€ volt. Nem mondom, hogy belülről nem érdekes, de minket annyira nem ragadott meg. Kívülről viszont érdemes körbejárni és alaposan tanulmányozni. Nagyon komoly építmény. Még azt a kutat is érdemes megtekinteni, ami ivóvízzel látta el az eredetileg faerőd védőit.

Az erőd már a középkor óta katonai bázisként szolgált azzal a céllal, hogy megakadályozza a törökök fosztogatásait. 1509-ben az osztrákok új falakat húztak, majd az 1511-ben bekövetkezett földrengést követően tatarozták is az erődöt. Georg von Phillipp Gera, Bovec uralkodója, 1613-ban az erődöt újjáépíttette, immár kőből, ami lehetővé tette, hogy túlélje a hosszabb ostromokat is.

Stratégiai helyzetéből adódóan csak hatalmas áldozatok árán tudták bevenni ostromlói. 1797. március 24-én Bonaparte Napóleon, a szurdokba zuhant számtalan katonájának halálán felbőszülve, a bevételt követően az erődöt porig romboltatta.

"Ez az a hely, ahol elszabadult a pusztítás - ez az a hely, ahol fájt - ez az a hely, ahol elestek - ez az a hely, ahol mennydörgött - ez az a hely, ahol etettük őket - ez az a hely, ahol mi vezettük őket - ez az a hely, ahol legyilkoltak minket - ez az a hely, ahol azoknak megvoltak a mi asszonyaink - ez az a hely, ahol a hadsereg dobolva - beleesett egy éjjel a gödörbe - ez az a hely, ahol véget ért a háború - ez az a hely, ahol a béke fog uralkodni."

1881-1882-ben az erődöt újjáépítették. Mindkét világháborúban fontos védelmi szerepet töltött be. A II. világháborút követően elvesztette stratégiai fontosságát, ezért elhanyagolták. 1987-ben elkezdték helyreállítását.

A Hermann erőd
A kis parkolóból már látjuk is az alig 15 méterre levő sziklafal tövében tátongó, sziklába vájt öblös barlang bejáratát. De ez legfeljebb fás sufni lehetett. A Hermann erőd ennek a sziklafalnak egyik peremén, 110 méterrel a Kluže erőd fölött található.

A barlangbejárattól jobbra, a szinte függőleges sziklafalba vájt, kb. 80 méter hosszú, látszólag a semmibe vezető folyóson jutunk egy több mint 100 méter hosszú alagútba. A folyósón ajánlott a sziklához minél közelebb haladni, hogy az esetleg leguruló kövektől védve legyünk. Az alagút sem egy hétköznap darab. A sziklafal tövét a Koritnica patak nyaldossa. Az alagút, párhuzamosan a fallal, a sziklafal külső szélétől úgy 10-15 méterrel beljebb fut. Az alagútból három keskeny, de embermagasságú alagúton juthatunk el a sziklafal szélébe épített lőállásokba, melyekről kívülről egy-egy alig észrevehető lőrés árulkodik. A főalagút végén, egy ágyú számára kialakított lőállás mellett kijutunk a szabadba. Innen, egy kb. 900 méter hosszú ösvény vezet a Hermann erődig. Az erőd megmaradt romjait szinte csak az utolsó métereken pillanthatjuk meg, de előtte még egy betonbunkert is láthatunk és még két, szintén a sziklába vájt lőállást.

Érdekes módon, egyik erődből sem látni a másikat. A Hermann elsősorban a Kluže védelmére szolgált. 1906-ban építették.

Az erődöt úgy tervezték, hogy eleje a gyalogsági támadásoknak ellenálljon, a barakkok hátul helyezkedtek el. A tető és a legsebezhetőbb falak (melyek a 2 méteres vastagságot is elérték) beton rétegekből készültek, míg a tűzerőnek kevésbé kitett falak kőből lettek felépítve. Egyes falrészeket dél Tirolból hozott gránittal borítottak be. A gránittömböket Tarvisio-ig vasúton, majd a Kluže-ig lovas kocsin, végül - az alagúton át - ökrökkel szállították az építkezés helyszínére. Az erőd elektromos árammal és szellőzéssel rendelkezett, saját vízellátása volt és saját vízierőműve, melyet a Koritnica folyó működtetett.
Egy helyi monda szerint a hivatalos kenyérszállító egy Bovec-i pék volt, Karel Pirc. Minden katona 2 kg-os rizskenyér adagot kapott minden második nap. Különleges alkalmakkor a pék egy aranypénzt rejtett el egy kenyérbe és az a katona, aki megtalálta, fizette az egész csapat italát.

A Hermann erőd, négy 120mm-es, páncélozott, 6700m hatósugarú, és két 105 mm-es Howitzer (5900m) ágyúval, az erődben állomásozó 13 tiszt és 227 katona, ellenőrzés alatt tartotta a teljes Bovec medencét.

Az I. világháború elején a Bovec Zár két erődje idejétmúlt volt, de feladatát ellátta. Számbeli fölénye ellenére az olasz csapat úgy döntött, hogy nem rohamozza meg az erődöket, inkább hónapokig erős tüzérségi támadás alatt tartja. Ezalatt az idő alatt az osztrákok stabilizálták helyzetüket a fronton és megállították az olasz támadásokat.

1915 nyarán, a háború első hónapjaiban, az olasz tüzérség 3840 gránátot lőtt a Hermann erődre, melyekből csak 200 ért célba. Ezek között 305 mm-es 441- és 350 kg-os gránátok is voltak, amelyeket 13 km-es távolságból a Raccolna völgyéből, a Kanin hegy mögül lőttek ki. A csapatok a támadás alatt visszavonultak, az elérhető adatok szerint, kilenc halott volt. 1916 májusára az erőd olyan siralmas állapotba került, hogy az osztrákok elhagyták. 1936-ban, nyersanyag hiány miatt, az olasz hatóságok elrendelték a dómok 10 tonnás acélpáncéljainak és acélkupoláinak eltávolítását.

Az erőd megmaradt romjait szabadon látogathatjuk, de mindenkit fokozott óvatosságra kérek. Semmi sincs kiépítve, minden romos. Óvatosan lépkedjünk és legyen nálunk fejlámpa.

A fejlécben megadott koordinátánál egy függőleges akna van. A vaslépcső vadonatúj. Aki teheti, ne hagyja ki a leereszkedés élményét. Odalent tökéletes biztonságban lehet a sziklában kószálni, és egy kis szerencsével még eredeti repeszdarabokat is találhatunk. Az akna aljából egy meglehetősen meredek és hosszú betonlépcső vezet, egy hármas elágazáshoz. Hogy is van ez?

A századfordulón, a hatékonyabb gránátok bevezetésekor, az erőd olyannyira elavulttá vált, hogy még egy kisebb méretű tűzerőnek sem tudott volna ellenállni. 1909-ben, azért, hogy hatékony útzárat biztosíthasson a Kluže erőd védelméért, az osztrákok, 14 méterrel a Hermann erőd alatt a sziklába vágtak három galériát, melyek az erődhöz kapcsolódtak föld alatti aknákkal, telefonvonalakkal és egyéb fajta kommunikációt biztosító fémcsövekkel. Tehát ha leértünk a meredek, földalatti betonlépcsőn, éppen ezekhez az aknákhoz jutunk. A jobboldali folyosó végén egy megfigyelőállás volt. A középső galériában fényágyú volt, míg a keleti galériában két páncélozott, vízhűtéses géppuska. Az erődben 80000 töltényt készleteztek, így mindkét géppuska 100 percen keresztül folyamatosan képes volt tüzelni. 1915 júliusában egy olasz gránát tönkre tette a függőleges akna védőbunkerét, eltorlaszolva a barlangokba való bejutást. 2008-ban megtakarították az akna bejáratát és felszerelték a már említett vaslétrát is.

Az erődöt fölül és alul bejárva, az embert egy semmi máshoz sem hasonlítható, döbbenettel vegyes érzés keríti hatalmába. Tapasztaljátok meg és próbáljátok szavakba önteni. Nekünk nem sikerült...

Kívánunk kellemes és eredményes kesselést, felejthetetlen és pozitív élményeket ezen csodálatos tájak közé ékelődő rom-erődök között!

Anikó és Miki

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (79 db): környezet: 4.69 rejtés: 3.85 web: 4.67 átlag: 4.41

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


paaldavid 2019.09.22 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

deblin 2019.07.13 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.09
Érdekes, elszomorító és egyben gyönyörű hely. Izgalmas volt körbejárni, az akna alján találhattok (barátságos) snakeket...de azért csak óvatosan! :) Megérte felbandukolni. Köszönjük!!

santi 2019.07.13 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bgecco 2019.06.08 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyszeru hely! Bovec mindig csodálatos! [Geoládák v2.2.5]

maerlyn 2019.04.21 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

becko 2018.11.25 16:05 - Megtaláltam
ok

SandorCsaba 2018.09.27 19:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ChefBogi 2018.08.20 18:48 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.4]

Ancs 2018.08.20 18:48 - Megtaláltam
Mangart után levezető találat.
A lenti erődnél parkoltunk, először körbejártuk azt a helyet, majd elindultunk fölfelé, a Fort Hermanhoz.
Igazán érdekes hely, s nehéz elképzelnem, hogy ezen a gyönyörű helyen harcok dúltak.
Az erőd maga hatalmas, kár, hogy csak egy virtuális rejtést találtunk...
Köszi

20180820_18114320180820_181256
20180820_181341_HDR20180820_182033
20180820_18223020180820_184245
20180820_18451620180820_184529
20180820_18460120180820_184609
20180820_18482120180820_185111
Pogacsa1 2018.08.10 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.72
Köszi a rejtést!

Ákibard 2018.07.10 20:06 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
Boveci ziplineozós háromnapos kirándulás közben meglett. Tavaly jártunk már a lenti várnál, de most feljöttünk ide is, részben a láda miatt. Lefelé szép zuhé kapott el minket.

Strombus 2017.10.05 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.45
Már az alsó erődnél jó hangulatunk kerekedett (nem mintha eredetileg nem lett volna), amikor a múzeumban dolgozó öreg, egyenruhás, plecsnikkel ellátott gavallér megszólított minket és pár mondatot váltottunk. Aztán nekiindultunk a hegy gyomrán át a látnivalókban gazdag, szépséges útvonalon. Az ösvényen a séta már önmagában elég élményt adott, de a végén ott várt a nagyon érdekes erőd!

Virtuális útikönyv egy lapjaként nagyszerű ez a geoláda, mint MikiCache minden bemutatott helyszíne, kár hogy a geoládaság szokás szerint elmaradt. A jelszóképzés gagyi, keresésélmény 0.

"2008-ban megtakarították az akna bejáratát..." MEGtakarították?
"Semmi sincs kiépítve, minden romos." És a turisztikai létra, az semmi? Érdekes volt lemászni rajta.
Meglepett, hogy vannak kitűnő állapotú és igazán érdekes információs táblák.
A leírásban a Harcok, csaták részben az utolsó bekezdésnek előrébb, másodikként, a világháború ismertetése előtt lenne jobb helye. A végén zavaró a visszaugrás a XIX. századba.

2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Kluže erőd udvarán fő a tea 1 GCEROD2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Kluže erőd udvarán Péter GCEROD
2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Kluže erőd a Koritnica túlpartjáról 2 GCEROD2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Hermann erődhöz menet Péter bunkert néz GCEROD
2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Hermann erőd 1 GCEROD2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Hermann erőd leszakadt darabok 1 GCEROD
2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Hermann erőd újabb rész lent GCEROD2017 10 05 Bovec és Tarvisio között Hermann erőd felé vezető alagút végén ágyú lőállásnál Boglárka GCEROD
Péter60 2017.10.05 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.45
Igazi "geo nélkül soha" hely, szerintem a látogatók 99 %-a csak az országút melletti erődöt nézi meg.
Persze egy igazi láda is elférne itt.

H+W 2017.08.25 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
Köszönjük a rejtést.

Mary Lou 2017.08.18 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltuk.
Csodás szlovéniai nyaralásunk alatt.
Érdekes hely.
Még romos állapotába is lenyűgöző.
Köszönjük.

akosgy 2017.08.16 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.07
A közel 1 hetes intenzív túrázgatás után ma 'pihenőnapot' tartottunk Bovec környékén. A kempingből összeszedelőzködve vettünk reggelit a helyi kisboltban, amit a Kluze erődnél fogyasztottunk el. Innét adta magát, hogy felsétáljunk a másik erődhöz. Többször jártam a környéken, de eddig ezekre a kis emlékekre nem jutott a rohanásban idő. Most alaposan körbejártuk a kis folyosókat, omladozó egykori épületeket. Tetszett, köszönet a pontért.

peterpan 2017.08.14 00:00 - Megtaláltam
Tamás barátom hónapokkal előre szervezni kezdett egy rafting+kanyoning hétvégét. Addig addig nézegettem a környék látnivalóit, hogy végül a nyaralásunkat is erre építettük.
Egyáltalán nem bántuk meg, sőt felülmúlta az előzetes terveinket egész Szlovénia. Ez alól egyetlen kivétel volt: már hazafelé egy booking.com-on foglalt szálláshely, ahol több napra kitették közszemlére a hitelkártyám adatait, ezért le kellett tiltani.
Szerda este még a Balcsiban fürödtünk, majd reggel indultunk tovább Szlovénia felé.
A rafting túra és az Isonzó végigjárása után már hazafelé vettük az irányt, de ezt a helyet nem hagytam volna ki semmiért sem. Katonásdi játék és nagy élmény volt a stratégiai pontokat végigjárni, közben mesélhettem az erre fogékony és amúgy is erőszak szervezetnél dolgozó páromnak a különböző védelmi/technikai megoldásokról. Végül neki kellett elrángatni a Herrman erődből, mert magamtól biztos még egy órát maradok a fényvető aknájánál.

Anymen 2017.07.24 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.10
Isonzo emléktúra alatt útba ejtve.
Köszönöm a lehetőséget!

gordogok 2017.07.24 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.54
Isonzo völgyi emlékezés a 100 éve történtekre.

fercsipeter 2017.07.08 21:00 - Megtaláltam
Köszönöm! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Webber 2017.07.08 17:26 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2017.07.08 17:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.34
Megtaláltuk! Szlovén-olasz geotúra fercsipeter és Webber társaságában 12/17.

Imádjuk az ilyen romos katonai objektumokat, így nagyon élveztük a felfedezését annak ellenére is, hogy ezen a napon ez volt az egyetlen láda, ahol végig szakadt az eső.

Egyikünk volt olyan elvetemült, hogy a lenti erődtől a függőleges sziklafalba erősített vas kapaszkodókon mászott fel a Hermann erődhöz.

Köszönjük a rejtést!

IMG_0010IMG_9983
IMG_9984IMG_9991
IMG_9992IMG_9994
IMG_0001IMG_0004
Crossboy 2017.06.18 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

levcsesz 2016.08.23 16:54 - Megtaláltam
Köszönjük!

Csaba és Kati 2016.08.12 15:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.94
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük!
Részletek, képek később. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület szervezésében, annak tagjaként 2 napos történelmi bakancsos túrán vettem részt az 1916. augusztus 4 - 17. között zajlott 6. isonzói csata 100. évfordulójának emlékére. A gyalogtúrán egy fél század, ötven fő vett részt.
Tartanom kellett magamat a csapathoz, így csak a közvetlen útvonalba eső rejtéseket tudtam felkeresni, de a túra, az útvonal, a látvány mindenért kárpótolt.
Az első napon felkerestük az olasz-szlovén határmentén elhelyezkedő erődöket, először az olasz oldalon levő Predilsattel erődöt, majd a szlovén oldalon az Oberbreth erődöt.
A harcok vonalán haladva kerestük fel a csata további helyszíneit és mentünk tovább Bovecig, felkerestünk több I. világháborús emlékhelyet: temetőket, további erődöket és lövészárkokat. Így jutottunk el a Hermann erődbe, majd fel a Kluže erődbe.
Kluže erőd megközelítése kalandos és szép út volt. Ez az erőd is elhanyagolt állapotban volt, de látványos, tetszett!

A Hermann erődhöz vezető alagút végénA Hermann erőd 1.
A Hermann erőd 2.A Hermann erőd és a hegyek
Az aknaLőrés a sziklába vájt alagútban
A Kluže erődSzurdok, a híd felújítása közben

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (133 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.