geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2483. Katymári Vodica (GCKAVO)
Felújítás előtt a havas tájban
Felújítás előtt a havas tájban
Felújítás közben, 2005
Felújítás közben, 2005
Kápolna az alföldi tájban
Kápolna az alföldi tájban
Kis kápolna szent képpel
Kis kápolna szent képpel
Az új márványkereszt
Az új márványkereszt
A kápolna a láda irányából
A kápolna a láda irányából
A kápolna oldal nézetből
A kápolna oldal nézetből
A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)
A szent forrás (sajnos még felújítatlanul)

Szélesség N 46° 2,386'
Hosszúság E 19° 11,024'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.03 17:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.04 08:20
Utolsó lényeges változás: 2015.08.22 11:39
Utolsó változás: 2015.12.29 20:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Qszez & Angel
Felhasználó: Balázs80
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
További infók: http://www.bucsujaras.hu/katymar/index.html
Megtalálások száma: 148 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP:

A Tomanovits-csatorna mellett, az úttól 10 méterre található fatuskó alá rejtve. A doboz mérete egy 12*10*7 cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Felső-bácskai kegyhelyek:

1. A világ legnagyobb Mária szobra Hercegszántón (GCMSZH)

2. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

3. Szent Anna kápolna, Sükösd (GCANNA)

4. Katymári Vodica (GCKAVO)

5. Csávolyi Vodica (Kis-Vodica) (GCCSVO)

Mi a Vodica?

Vodica nevének hallatán mindenki előtt a Bajától néhány kilométerre délre fekvő kegyhely képe jelenik meg. Kevesen tudják, hogy több Vodica létezik Észak-Bácskában, így Bajától délkeletre, Katymár határában is van egy.

Iványi István 1907-ben megjelent Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című művének V. kötetében ez olvasható a névről:

"Szentnek tartott kis források szerb elnevezése, melyek iránt különösen a szerb nép vallásos tisztelettel viselkedik, bizonyos alkalommal búcsújárásban is fölkeres és bajaiban gyógyítást vár vizétől. Ilyen Vodica, melyet a magyarok Szentkútnak, a németek Bründelnek neveznek több van vármegyénkben."

A Katymári Vodicáról:

A Katymárról Kövesmajor felé vezető földút mentén - a falu nyugati szélétől mintegy negyed óra járásnyira - fekszik a napjainkban megújuló Vodica-kápolna és szentkút. Az 1960-as évekig a hívek adományából és kezdeményezésére létrejött kegyhely volt a Katymáron, a környékbeli helységekben és pusztákon élők egyik legfontosabb búcsújáró helye. A forrás vize a Tomanovits-csatornába folyik, amely a napjainkra nagyrészt kiszáradt Crna-barán át a Kígyós-főcsatornába torkollik. Előbbiről a község vezetői a Helynévtár anyagát gyűjtő Pesty Frigyes kérdéseire 1864-ben írták: "...ennek vize a fenekét képező iszaptól barnás, és mint ilyen Crna vagy Fekete tónak neveztetett el."

A Főtisztelendő Egyházmegyei Érseki Hatóság 1883. szeptemberi engedélyét követően kezdte meg Hunyady Antal bajai vállalkozó a kápolna építését. Navratill Ede katymári plébános 1885. április 20-án keltezett levelében a felszentelés engedélyezését kérve jelentette Kalocsára: "A kápolna került a tégla és alapítványi összegen kívül 3362 Ft 37 krajcárba; erre adott borsodi és katymári idősb Latinovics János kegyúr 500 Ft-ot és mintegy 15,000 téglát, a katymári hívek adtak tavaly 1000 Ft-ot, ugyanők és a régi kápolnához zarándoklott vidékiek - sok éven át - 1662 Ft 37 krajcárt, így csak 200 Ft van hátra, mi az idén biztosan be fog folyni." A levél végén még hozzátette: "Mintegy 20,000 téglát adtak össze a hívek (pénz áldozatukon kívül) a kápolna építéséhez." Az idézetből kiderül, hogy a kegyhely régóta létezett és az új kápolna építése előtt rendszeresen felkeresték zarándokok. A fennmaradt szájhagyomány szerint itt egykor Szűz Mária jelent meg, s a mezőn eredő forrás vizének csodatévő erőt tulajdonítottak (helyén utóbb forrásfoglalást, kutat létesítettek). Az ide jövők imáik meghallgatásában bíztak, lelki vigaszt vártak és a forrás, majd szentkút vizétől gyógyulást reméltek. A Vodica elnevezés a kultusz kezdetének időpontjához vihet bennünket közelebb: a bunyevácok az 1600-as évektől, míg a németek később, Mária Terézia telepítései idején jöttek Katymárra. A köztudatban leginkább meghonosodott név (a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár katymári plébániai irataiban is Vodica szerepel) azt valószínűsíti, hogy a terület kegyhely jellegét meghatározó események a bunyevác nemzetiség tagjaival vagy még a németek ide érkezése előtt történtek. Érdekes, hogy Iványi István 1907-ben kiadott Bács-Bodrog vármegye Földrajzi és Történelmi Helynévtára című könyve nem említi a katymári Vodicát, pedig a kegyhelyet abban az időszakban nagyszámú zarándok kereste fel. Ugyanakkor Borovszky Samu monográfia sorozatában Bács-Bodrog vármegye II. kötetében a katymári plébánia leírásában a következő olvasható: "A Vodicza forrásnál a község határában 1884-ben kápolna épült a Bold. Szűz Mennybemenetelének tiszteletére, melyet a hívek ez ünnepen búcsújáró helyként látogatnak."

A terep mélyedésében előbukkanó víz környezete is kiépítésre került: vízgyűjtő aknát, tulajdonképpen kutat alakítottak ki, abból a víz támfalba épített csövön át kisebb medencébe folyt (ide a zarándokok lépcsőn mehettek le vizet meríteni). A támfal boltíves mélyedésébe helyezték Szűz Mária szobrát, elé-fölé két oszlop és a fal által tartott tető került. Az 1900-as évek elején a hívek panaszai szerint a kút vize többször lesüllyedt, esetenként kiapadt. Gärtner Sándor plébános megoldásként 1905-ben bővítést (mélyítést) végeztetett és kútszivattyút állítatott.

A községi képviselő-testület 1882. május 30-án tartott rendkívüli közgyűlésén Navratill Ede plébános előterjesztésére úgy határozott, hogy "Húsvéttól Mindenszentek napjáig minden újhold vasárnapon egyik mise Vodica-kápolnában és egy mise bent a templomban tartassék." A felszentelés engedélyezését kérő, már korábban említett levélben a plébános ehhez még javasolta Nagy- és Kisboldogasszony napját. Városy Gyula kalocsai és bácsi érsek 1906. március 14-én kiadott rendeletében a következőképpen határozta meg az istentisztelet rendjét: "Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony napján és Mária nevenapján; ezeken a napokon is, miként Szent György és Szent Mihály napok közti újhold vasárnapokon körmenet indul a helybeli Vodica kápolnához, hol szent mise mondatik, mely körülbelül ½ 7 órakor kezdődik." Vasár- és ünnepnapokon a helyi bunyevác és német nemzetiség hitéletének anyanyelven történő gyakorlását két nagymise mondásával segítették

Az új országhatár, vagy ahogy a helybeliek nevezték a "gyászhatár", a Katymártól délre fekvő községek és szállások híveinek ide irányuló zarándoklatát nehezítette. Vodica lassan elérhetetlenné vált a határon túliak számára. Az 1948 utáni politikai viszonyok ellehetetlenítették a processziós kivonulásokat, a szigorúan őrzött határsáv a kegyhely használati lehetőségét csökkentette, így a misékre a hívek egyénileg jöttek. A karbantartások és szükséges javítások elmaradása miatt a kápolna és a szentkút állapota fokozatosan romlott, a misék az 1960-as években szűntek meg. Az 1970-es években feltört kápolnából eltűntek a kegytárgyak, a berendezés pusztult s a helyet lassan az enyészet vette birtokába. Állapotának romlásával párhuzamosan megkezdődött anyagának elhordása, benőtte a gyom, s az 1990-es évekre már csak a romos torony és a falak egy része őrizte a múlt örökségét.

"1945 után a kápolna egyre inkább elhanyagolódott. A tetőcserepeket ellopták, a belső berendezést fosztogatták, a tornyot a leomlás fenyegette. Így történt egy Éjszakai köd akcióban, hogy négy bátor Katymáron maradt német férfi a Prindl kis harangját kölcsönvette a toronyból. Lovas járművel hazavitték a falu templomába. Később a templomtoronyban rögzítették, ahol ma is felhangzik a harangocska öröm és bánat alkalmából."

Újjáéledve a magyarok Szentkútja, a bunyevácok Vodicája, a németek Prindlje ismét fontos helye lesz Katymár és a környék szakrális életének, s jelzi: a múlt a jövőben folytatódik.

Forrás:
Dr. Nebojszki László: Újjáéledő Vodica-kápolna Katymár mellett
Megjelent: Bajai Honpolgár, 2005. június, 4-7. oldal

Megközelítés:

Bácsborsódról jövet Katymár központjában a Szent István utcát elérve jobbra kell kanyarodni. MAjd ahol az út élesen balra kanyarodna, ott térje le enyhén jobbra a Bajai utcába. A műút végétől már láthatod a kápolna csúcsát.
A földúton több vizzel telt kotyor is lehet, de nem kell félni tőlük, az aljuk kemény, nem ragadsz bele a sárba (ha van).

A kápolna közvetlen környéke piknikezésre alkalmas!

Ez a hely nem természeti látványosság, elsősorban kulturális értéke van!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (88 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.24 web: 4.60 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tabletta 2019.10.06 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

katica 2019.08.23 11:44 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.1x]

atys70 2019.08.17 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.86
Megtaláltuk. Nagyon szép, kár hogy belülről nem lehet megnézni.

tevelady 2019.06.15 08:30 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Hegyo 2019.06.15 08:29 - Megtaláltam
Megtaláltam Teveladyvel. Köszönöm a lehetőséget. Környezet:3 /Rejtés: 3/ Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

james 2019.04.26 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

GAMANO 2019.04.15 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BT_pro 2019.03.27 13:35 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm a játékot!

fricilaci 2019.03.09 18:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.00
Földmunkákat végeztek az úton, szélesebb lett. Köszönjük a rejtést!

PEx2 2019.02.25 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Antissimo 2018.12.17 14:51 - Megtaláltam
Lehet hogy a hó miatt, de viszonylag széles kört bejárva egyetlen tuskónak látszó tárgyat találtam, az alól/abból/a körül viszont nem sikerült előtúrnom semmit. Emelni is próbáltam az előző log nyomán, de ahhoz nehéz volt. Kérném szépen a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.01.23 20:08]

P1370746P1370747
P1370750 
Sir Pajszer 2018.11.12 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.05
Sokat kerülgettem ,túrtam kapartam ,végül tuskót emeltem erre előkerült.
Köszi!

eltájoló 2018.09.16 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam a tuskót, de ládát nem. Most visszaolvasva a bejegyzéseket, lehet, hogy bele volt ásva? Jó sokáig keresgéltem, fel is tűntem az egyik gazdának. A mit keresek kérdésre azt mondtam neki, hogy a földmérő tornyot. Azt mondta nagyon eltévedtem, és megmutatja, merre van. Elkísért majdnem odáig, de amúgy is elmentem volna a tornyon lévő kódért. Közben hívtam a Rejtőt is telefonon, de a láda ügyében nem tudott sajnos segíteni. Abban maradtunk, hogy bejelentem jelszó nélküliként. Sajnos nincs okos készülékem, ezért a trackről készített képet tudom csak csatolni. Ez alapján kérlek fogadd el a találatot! A templom egyébként szép, és már a szentkút is fel van újítva.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.10.21 09:21]

GCKAVO_track 
Maclura 2018.06.08 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Bács megyei tekergés második pontja. Köszönöm, hogy megmutattad.

Domcsaj 2018.05.17 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Köszönjük a rejtést. Estefelé mentünk, szép képek készültek a lefelé menő nap sugarainak köszönhetően.

32924344_1741914482518173_5340151663405563904_n 
Ásványvadász 2018.05.13 11:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
A látnivaló nagyon tetszett nekünk. Száraz volt az út, szinte a ládáig autóztunk.
A ládát rejtő tuskó egy óriási hangyaboly. Szerintem ez a oka, hogy olyan sokan azt írtátok, hogy elásva találtuk a ládát. A hangyák temetik be.
Mi a tuskó oldalában, gazakkal takarva találtuk, mindezt homok lepte be.

Zéboy 2018.03.21 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy logó 
Berián 2018.03.21 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

katika 2018.02.18 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Hatalmas sár volt, inkább legyalogoltuk. Láda a tuskó alatt teljesen beásva. [Geoládák v2.2.2]

ha2 2017.09.23 17:30 - Megtaláltam
Példaértékűen felújított kápolna és forrás. A láda megtalálása nem volt egyszerű feladat. Kérem a játékostársakat hogy még jó szándéktól vezérelve se ássanak el föld alá geoládát.
Itt is kellett nagy, vizes kátyúkat kerülgetni, néha a szántóföld felé kanyarodva.

Liberty 2017.09.23 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
31/20. Kiskunsági homokozás és barangolás a Szerb-Magyar határvidéken.

Nagyon szép a kápolna és a szentkút. Tetszik a ládaoldal ismertetője a kápolna történetéről. Kocsival jól megközelíthető volt most a kápolna a homokos úton, csak a ládához kellett egy nagyobb sáros barázdát megkerülni. A láda kereséssel egy félórát bajlódtunk, mire elértük az utolsó megtalálót. Kiderült, hogy a láda a helyén van, csak éppenséggel be volt ásva a földbe, ami nem igazán volt szerencsés ötlet. Egy bottal kitúrtuk és a gyökerek közé visszarejtettük, kéreggel takarva. Köszönet a hely bemutatásáért.

Katymár címere
Balkanbeat1982 2017.07.31 20:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

snandor 2017.06.04 18:39 - Megtaláltam
Koszi!

EmesESE 2017.06.04 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget ... [iGC] [wapon beküldött szöveg]

GLaszlo_gc 2017.06.02 15:00 - Megtaláltam
kis templom a semmi közepén.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (150 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.