geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2503. Mednyánszky és Nagyőr (SK) (GCMeNa)

Bejárat

Bejárat

Mednyánszky László

Mednyánszky László

Képtár részlet

Képtár részlet

Nagyon szép!

Nagyon szép!

Kastély belső

Kastély belső

Bástya

Bástya

A parkban modern szobrászati kiállítás található

A parkban modern szobrászati kiállítás található
Szélesség N 49° 10,329'
Hosszúság E 20° 27,258'
Magasság: 620 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.16 10:58
Megjelenés időpontja: 2009.07.18 11:30
Utolsó lényeges változás: 2009.07.16 11:52
Utolsó változás: 2017.11.08 20:45
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Luilui és Judith
Felhasználó: luilui
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 169 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP A kastély bejáratával szembeni táblán az első sor ötödik szava.


A ládába TravelBug nem helyezhető.NAGYŐR FEKVÉSE:

Nagyőr (szlovákul: Strážky) Szepesbéla (szlovákul: Spišská Belá) településrésze, a várostól délkeletre a Poprád-folyó bal partján fekszik Szlovákiában, az Eperjesi kerület, Késmárki járásában.

NAGYŐR TÖRTÉNELME:

A települést már az Árpád-korban határőrök lakták és erődítménye volt, mely a hagyomány szerint a 12. században a templomosok kolostora lett. A falu első ismert birtokosa a Berzeviczy család volt, akik a 14. század elején kapták a birtokot Károly Róbert királytól. A kolostor romjaira a 15. században a sziléziai Warkoktsch család építtetett gótikus várat. 1556-ban új birtokosa a Horváth-Stancsics család lett. A vár helyére 1570 és 1580 között épült a ma is látható pompás reneszánsz várkastély. Építtetője Horváth-Stancsics Gergely a kor egyik neves humanistája volt, aki főiskolát létesített benne, amely 1711-ig üzemelt. Később a Thökölyek átalakították. 1708-ban tűzvész pusztította, ezután a kastélyt négyszárnyúra bővítették. 1801-ben a település a Szirmay család birtoka lett, majd a század második felében a Mednyánszky, majd a Czóbel családé.

Vályi András szerint "STRASZKA. Tót falu Szepes Várm. földes Ura Horvát 285Stansics Uraság, lakosai katolikusok, 's másfélék, fekszik Poprád vize mellett, Bélának szomszédságában, mellynek filiája; határja középszerű, piatza Kézsmárkon." [1]

Fényes Elek szerint "Sztráska, Nähre, tót falu, Szepes vmegyében a Poprád mellett, Késmárkhoz északra 1 órányira, gyönyörű s termékeny vidéken: 172 kath., 196 evang. lak. Az urasági várkastély igen régi épület. A kert ritka növényeire nézve ezelőtt hires volt. Volt itt továbbá hajdan egy apácza zárda, és nevezetes gymnasium, mellyet Horváth Stansith György alapitott, ki Wittenbergában tanult, s fia vala azon Gradeczi Horváth Stansith Márkusnak ki 1557-ben, Szigethvárát Ali basa ellen derekasan megvédelmezvén, jutalmul Sztráska falu kapta. Kihalván férfi ágban a Horváth nemzetség, praefectio által minden jószágok a Szirmay nemzetségre estek." [2]
1910-ben 491, többségben német lakosa volt, jelentős szlovák kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Szepes vármegye Késmárki járásához tartozott.
A kastély utolsó birtokosa Czóbel Margit volt.

forrás:Nagyőr Wikipédia

NAGYÖRI KASTÉLY:

A kastély gótikus vár alapjaira épült, amely állítólag egy templomos kolostor romjain keletkezett és Szlovákia legrégibb kastélyai közé tartozik. A későbbi tulajdonosok, a jelentős horvát nemesi családból származó Horváth-Stansith családok gótikus várukat fokozatosan reneszánsz kastéllyá alakították át. Gregor Horváth-Stansith 1588-ban a családi székhelyen jelentős humanitárius iskolát alapított és az 1618. - 1628. közötti években folytatta a kastély átalakítását, amely abban az időben szerezte mai külsejét. Az eredetileg háromszárnyas épületet az 1708. évi tűzvész után kiegészítették egy negyedik szárnnyal, ezzel egy tipikus, belső udvarral ellátott négyszögletes alaprajz alakult ki.
1862-ben a nagyőri kastélyba költözött Mednyánszky Eduárd báró. Beckóról (Beckov) magával hozta 10 éves László nevezetű fiát Szepesre (Spiš), akiből később európai formátumú festő lett. A Tátra lábánál levő családi fészekben eltöltött néhány tartózkodása alatt ez a jelentős festőművész több csodálatos, eredeti szociális komponensekkel kiegészített tájképet festett.  
A kastély varázslatos szépségét megsokszorosítja a 19. századból származó angolpark. A kastélyban az értékes történelmi könyvtáron kívül megtalálhatók Mednyánszky László festményei és a Beckó várából származó Ctibor kőcímer.
A rekonstrukció után a kastély a Szlovák Nemzeti Galériának szolgál, amely itt több kiállítást rendez - történelmi bútorok és beltéri kiegészítők, Mednyánszky László és Nagyőr (a festő, aki itt gyakran tartózkodott és alkotott), történelmi könyvtár és iparművészeti gyűjtemény.  
A kastély a község történelmi központjában levő gótikus megerősített Szent Anna templommal és a reneszánsz haranglábbal nemzeti kulturális műemléket képeznek.

NAGYÖRI vár belépői és nyítvatartása:

Báró MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ

(Beckó, 1852. április 23. - Bécs, 1919. április 17.) magyar festő és grafikus.

Magyar nemesi családból származott, nagybátyja, Mednyánszky László honvéd őrnagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik első vértanúja.
Münchenben, majd 1873-1877 között Párizsban tanult. Barbizonban Paál László társaságában festett. 1880-tól Bécsben és Beckón élt, felváltva. 1888-ban Budapesten aranyérmet kapott. 1888-1892 között Párizsban élt. Tájfestészete a barbizoni felfogásból indult, de örökös vándorlása során a természet alapos ismeretéből festői igényessége rendkívüli erejű műveket alkotott. A század vége felé az élet legszélső végein élők felé fordult. Nyaranta Nagyőrön dolgozott, de a Tátrától az Adriáig bejárt minden vidéket, ha arra felé vitt útja, szívesen elidőzött a szolnoki művésztelepen és a Nagyalföld más tájain is alkotott, ezért az alföldi festőkhöz is kapcsolják művészetét.
Képein túladva, pénzét a rászorulók közt szétosztva, a létminimum határán élt. A naplóját franciául és magyarul író báró, mély műveltségű művész, egész életét megkeserítő ízületi fájdalmai dacára, szüntelen gyalogos vándorutakon járt. Járványos betegeket ápolt, a 1879-es szegedi nagy árvíznél segített, a csavargóknak próbált megélhetést szerezni.
Vágó Pállal, Olgyay Ferenccel együtt jócskán besegített 1893-94-ben Feszty Árpádnak a "Magyarok bejövetele" c., azóta Feszty-körképként híressé vált történelmi képének megfestéséhez. Mind Vágó, mind Mednyánszky kitűnő alakábrázoló, Olgyay pedig jó tájfestő volt.
Képein rendkívüli lelki mélységben ábrázolja a magányt, a kiszolgáltatottságot. Kritikusait is megdöbbentette a borzongató realitás, ahogy a születéstől már végleg nyomorra ítélt embereket bemutatja. Csavargóképei egyre tömörebbek. Az I. világháború csak drámaibb színtere volt a szenvedésnek és halálnak, harctéri rajzolóként bejárta Galíciát, Szerbiát és Dél-Tirolt, mint a háborúról tudósító művészcsoport (Kunstgruppe) tagja. A társtalan, magányos, homoszexuális[1] művész a kor alapkérdéseire adott műveivel drámai választ. A harctéren megsebesült, nagy betegen, magányosan hunyt el bécsi műtermében.
Goyán kívül senki nem ábrázolta ilyen mélyen humánus lélekkel a háborút. Három fő csoportja van műveinek a műfajok szempontjából: tájképek, csavargóképek és katonaábrázolások. Az I. világháború harctereiről rajzokban, festményekben készítette el naplóját. A 60 évén túli festő százával készítette háborús jegyzeteit, amelyekből képek lettek. A halottak álomba merültnek látszanak, az erdőszélt mint vadvirágok lepik el a katonasírok fehér keresztjei.
Mélységes humanizmussal ábrázolja az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot. Az emberi nyomorúság mélységeit majd csak Gorkij és Brecht drámái, egyes filmek és a szociofotósok hozzák felszínre a későbbiekben. Rendkívül termékeny alkotó volt, számos művét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria Budapesten, s a szolnoki Damjanich János Múzeum. A Kecskeméti Képtárban külön kiállítóterem mutatja be a Mednyánszky képeket, a székesfehérvári Deák Gyűjtemény 12 db. képét mondhatja magáénak, számos képét őrzi a Szlovák Nemzeti Galéria[2] Pozsonyban, a nagyőri kastélyban is vannak képei, hisz 1883-ban, édesanyja halála után olykor ide vonult vissza, főleg nyaranként itt dolgozott. Számos képe került külföldre, például Londonba. Festményeinek, rajzainak száma a 3000 darabot bizonyára meghaladja, de lehet, hogy a 4-5 ezret is eléri.

Mednyánszky Lászlóról többet

Mednyászky László tájképfestészete

LÁDA:

A kastély bejáratával szemben a parkban találtok egy táblát, ott olvasható a jelszó: az első sor ötödik szava.
Alternatív jelszóról is gondoskodtunk, ha véletlenül olyan időben érkeznél, amikor a kastélyba vezető kapu be lenne zárva.
koordináták:  N 49° 10,342' E 20° 27,242' 615 m [GCMeNa+Tábla]
A kapu mellett balra van egy tábla amin a negyedik sor első szava a jelszó.

A kastély mellett és tovább haladva a faluban is nem messze a várkastélytól kialakított ingyenes parkolók vannak.

Mindenkinek kívánunk kellemes sétát a parkban és a kastélymúzeumban és jó ládázást.

LUILUI és JUDITH
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (85 db): környezet: 4.57 rejtés: 3.93 web: 4.57 átlag: 4.36

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


dendeocse 2019.11.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.

kétbakancsos 2019.10.03 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Nagyon szép hat napot töltöttünk a Felvidéken és a Tátra mindkét oldalán. Kirándulásunkon ládákat is gyűjtögettünk. Köszönjük a rejtéseket.

Modern alkotásA kastélyban
A parkbanA folyó
fehérkút 2019.08.22 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dr1m 2019.08.19 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

orszagoskek 2019.08.18 20:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.44
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Tamás [Geoládák v2.2.5]

macikupac 2019.08.11 11:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.51
Szoliszkó-túra és a Szepesség 3.

Késmárk után a reneszánsz építészet újabb helyi gyöngyszemeit kerestük fel Nagyőrben. Nem csupán a várkastély érdemel itt figyelmet, hanem a főút túloldalán álló templom és a hozzá tartozó, de különálló harangtorony is bárhol ládaérdemes lenne. A kastélyparkban tettünk egy sétát, majd a belső udvaron is körülnéztük. Az épület nagyon jó állapotban van, mintha tegnap festették volna. De egyébként is igaz a várkastélyra, hogy azon ritka épületek közé tartozik, amire nem hatott pusztítólag a másfél évszázados török uralom. Nem sokat kellett volna várni egy vezetésre, de az túl hosszú ideig tartott, így úgy döntöttünk, hogy majd egyszer visszatérünk, azt is megnézni. Kár, hogy ide is egy ilyen igénytelen virtuális megoldás született. Ide is Barni jött velünk.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
kitkat0123 2019.08.11 11:48 - Megtaláltam
A Csorba-tótól hazafelé még császkáltunk kicsit a környéken, így ezt a kastélyt is útba ejtettük. Sajnos nem volt időnk a kiállítást megnézni, emiatt még biztosan vissza szeretnék jönni ide. Köszi a rejtést!

povyagi 2019.07.27 16:52 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

fermate 2019.07.27 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam! \o/

Mathau 2019.07.27 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

alucifer 2019.06.09 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20190609_13470520190609_134837
20190609_13503120190609_135045
20190609_13520420190609_135332
Szilvil 2019.05.19 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dev86xr 2019.05.19 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

pötyimiki 2019.04.24 11:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Lopakodó 2019.04.24 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

maerlyn 2019.04.21 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kimberli1 + Imi30 2019.04.20 16:50 - Megtaláltam
Sajnos zárás előtt pár perccel értünk ide, így már csak kívülről tudtuk megnézni, illetve a várudvarra kukkanthattunk be. Köszönjük a "rejtést".

kasap 2018.12.14 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

kobcikrajci 2018.10.17 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

20181017_16431920181017_164341
mozgo 2018.10.07 13:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.98
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Paul 2018.08.27 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

adrivik 2018.08.25 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Zakopánéból haza felé kerestük meg. Éppen esküvőre készültek, de beengedtek. Szép hely. Köszönjük a rejtést!

nbaggio 2018.08.10 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltuk, köszi!

IMG_2890IMG_2891
IMG_2893 
CsKriszti 2018.07.09 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

aldarion109 2018.06.24 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (170 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.