geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2526. Árvízi tározó - Cigánd (GCARVI)
A zsilipek
A zsilipek
A tiszai torkolat - balra nézünk ...
A tiszai torkolat - balra nézünk ...
... jobbra nézünk
... jobbra nézünk
... előre nézünk :)
... előre nézünk :)
Befolyás
Befolyás
Hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna és az energiatörő medence
Hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna és az energiatörő medence
Háttérben a főút, ahonnan letérsz
Háttérben a főút, ahonnan letérsz
Itt parkolj!
Itt parkolj!
Ez a tábla ne zavarjon! Az úton átsétálhatsz.
Ez a tábla ne zavarjon! Az úton átsétálhatsz.


Erő
Erő
A "vízbeeresztő és leeresztő műtárgy" másik oldala
A "vízbeeresztő és leeresztő műtárgy" másik oldala
A tározótérbe vezető 3 km-es "mentett oldali" csatorna
A tározótérbe vezető 3 km-es "mentett oldali" csatorna
Kerékpáros paradicsom - de sok árnyékra ne számíts! :-)
Kerékpáros paradicsom - de sok árnyékra ne számíts! :-)
Nagyon közel a Rákóczi-híd
Nagyon közel a Rákóczi-híd


Térképen (Forrás: Internet)
Térképen (Forrás: Internet)
A terepasztal
A terepasztal


Gyönyörű a Tisza, ha békés, nyugodt
Gyönyörű a Tisza, ha békés, nyugodt

Ládatérképek:
Szélesség N 48° 16,276'
Hosszúság E 21° 57,284'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.29 08:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.29 08:00
Utolsó lényeges változás: 2015.09.21 20:00
Geoláda típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: saldar
Felhasználó: saldar
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 167 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

Ez a "láda" a Cigánd-Tiszakarádi Árapasztó Víztározó áteresztő zsilipjét mutatja be. Jelszó: a megadott koordinátákon található objektumon (annak két oldalán is) szemmagasság fölött leolvasható pirosas-zöldes színű, 5 karakteres szó. A tiltó tábla és a kamerák ne zavarjanak! Hagyd a kocsit a parkolóban és nyugodtan sétálj át az objektumon a másik oldalra is! Nagyobb az élmény, ha hozod a bringádat, a kocsit a zsilipeknél hagyod, és körbekerekezed a tározót (24 km). Csönd, nyugalom, természet, jó minőségű kerékpárút - csak árnyékot nem találsz. Kiváló családi program. Nézd meg a tuhu térképen!
Jelszó nélküli logot csak akkor fogadok el, ha felteszel egy fotót magadról vagy a gps-edről, a háttérben a zsilipekkel!

Bevezető

Az elmúlt években a Tisza áradásai igen nehéz helyzet elé állították az ország keleti felének lakosságát. A hírekből tudjuk (és sajnos nagyon sokan tapasztalatból is), hogy mekkora károkat okozhat a vízszint hirtelen megemelkedése. Nyilvánvalóvá vált, hogy valamit tenni kell a folyó mentén élők biztonsága érdekében. Ezért született meg a Vásárhelyi-terv, melynek keretében 2008. végére elkészült az első árapasztó víztározó Cigánd térségében. A tervek szerint összesen hat ilyen tározó épül majd meg (a Cigánd-Tiszakarádi, a Beregi, a Szamos-Kraszna közi, a Nagykunsági, a Tiszaroffi és a Hanyi-Tiszasülyi tározók), melyek együttesen kb. 1 méterrel csökkenthetik a veszélyes vízszintet. 2009. nyaráig már két tározó - a cigándi és a tiszaroffi - állt üzembe.

Ezzel a geoládával a legelső ilyen beruházáshoz kalauzollak el az ország egy olyan részébe, ahol a Tisza és természeti környezete nagyrészt gyönyörű, békés oldalát mutatja, amiért megéri egy pár percre kiszállni az autóból és sétálni egyet. A tározó Velencei-tó méretű, de "békeidőben" művelés alá vont föld képét mutatja. Átlagos napokon csak a tározót körülvevő mintegy 24 km hosszú töltés jelzi a határokat, melyen végig aszfaltozott kerékpárút is fut, ami csatlakozni fog az országos kerékpárút-hálózathoz. Ha van kedved, tekerj itt egyet!
A tározó és a Tisza közötti kb. 2 km-es területen létrehoztak egy befolyó csatornát (hullámtéri vízbeeresztő és leeresztő csatorna), ennek az elején találjuk a számunkra érdekes, látványos objektumot, a zsilipeket. Közvetlenül mellettük kialakítottak egy parkolót, ahol akár egy busz is elfér. Azt javaslom, hagyd itt a kocsidat, és gyalog fedezd fel a környéket! A zsilipekre felmenni hivatalosan tilos (erre tábla is figyelmeztet). Korábban biztonsági őrök vigyázták az objektumot éjjel-nappal, ma már csak kamerák ügyelik, hogy rongálás ne történjen. Figyelem! A hely nem veszélytelen, és bár van korlát illetve kerítés, aki nem vigyáz, könnyen a mélybe eshet. Gyerekekkel legyetek nagyon óvatosak!

Megközelítés

Több lehetőséged is van, de minden esetben ennél a pontnál fordulj le északi irányba:  N 48° 16,168' E 21° 57,243' 108 m [GCARVI+kereszteződés] A tiltó tábla ne zavarjon, nyugodtan hajts be a parkolóig.

Érkezhetsz Sárospatak - Tiszacsermely - Cigánd felől a 3804-es úton, de teheted ugyanezt a Sárospatak - Pácin - Cigánd útvonalon is (arra több a geoláda), és ekkor közelebb kerülhetsz magához a víztározóhoz is. Ha tele van vízzel, akkor már-már kimeríted a katasztrófa-turista fogalmát :).
Kelet felől, Tuzsérról is indulhatsz, ekkor át kell kompolnod a Tiszán, majd Zemplénagárd - Révleányvár - Ricse irányából támadhatsz (gyönyörű vidék!)
A Kisvárda - Kékcse felőli megközelítés is szóba jöhet. Ebben az esetben át kell kelned a Rákóczi-hídon, és szinte azonnal jobbra fordulnod.

A "láda"

Eredetileg hagyományos ládát képzeltem ide, de aztán - bármennyire is hihetetlen - a helyszín többszöri, alapos bejárása közben világossá vált, hogy a műtárgy 1 km-es körzetében igényes rejtésre alkalmas hely (olyan, amilyet én is szívesen felkeresnék) csak az ártéren lenne, ám ezt a láda biztosra vehető rendszeres elúszása miatt okozott állapotromlás, illetve "környezetszennyezés" miatt végül elvetettem. Ígéretesnek látszott a főút túloldalán az Alföldi Kék jelzéssel is ellátott töltés biztonságos oldala, de itt nyáron nyakig ér az aljnövényzet és rengeteg állatot - köztük sok fészkelő madarat - sikerült megzavarnom kutakodásom során, ezért arra az álláspontra jutottam, hogy a természetnek, de talán nekünk is jobb, ha nem erőltetem a rejtést, hanem virtuális ládát kanyarítok ki e helyből. Így most egy nagyon tisztán és könnyen kereshető drive-in ládára vadászhatsz, kedves kereső.

Jelszó: a megadott koordinátákon található objektumon (annak két oldalán is) szemmagasság fölött leolvasható pirosas-zöldes színű, 5 karakteres szó.

Természetesen ez a "láda" értetek jött létre, rejtője nyitott minden konstruktív javaslatra, mellyel élvezetesebbé tehető a keresése. Ezért ha esetleg észrevennél egy "bombabiztos" rejtekhelyet mely elkerülte a figyelmemet, írj magánban (esetleg küldj fotót) és megvizsgálom a javaslatot.

A tározó és a zsilipek

2005. szeptemberében kezdték el építeni a Cigánd--Tiszakarádi Árapasztó Víztározót. Az eddidiekhez képest merőben más szemléletben készült el a létesítmény: nem a gátakat magasították az árvízveszély elkerülésére, hanem szabályozott körülmények között kivezetik a nagyvízi mederből az árvízkor keletkező káros víztöbbletet. A 16,5 milliárd forintos beruházást, melyet 2008. novemberében adtak át, az Európai Unió is támogatta. A tározó a Bodrogközi ártérben, Nagyrozvágy, Cigánd és Pácin közigazgatási területén épült. A munkák során számtalan töltés, földút, vízbeeresztő és leeresztő csatorna, hullámvédő erdő és vadmenekítő domb készült. A kivitelezők annyi vasbetont használtak fel, amennyiből 30 tízemeletes házat is fel lehetett volna építeni. A tározó átlagos vízmélysége 3,8 méter, ez azonban csak rendkívüli árvízi helyzetekben állhat elő. A "mesterséges tó" felülete ekkor 24,7 négyzetkilométer, mely nagyjából a Velencei-tó területének felel meg! A befogadott víz mennyisége: 94 millió köbméter. Zsilipjein másodpercenként 550 köbméter víz áramolhat át. A tározó üzembe helyezése 15-20 kilométeres szakaszon érezteti a hatását, maximum 25 cm-es vízszintcsökkenést eredményezve.
A beeresztő-leeresztő műtárgy zsilipjeinek pillérei több mint 9 méter magasak és a szerkezet 43 méter széles. A zsilipeket elzáró táblák másfél centiméter vastag acélból készültek annak érdekében, hogy gond nélkül ellenállhassanak a rendkívüli víznyomásnak is. Szabályozhatják velük a víz beáramlását és kiáramlását egyaránt.
A feltöltés után a vizet mindaddig vissza kell tartani, amíg az árhullám el nem vonul. A leürítés ezután kezdődhet. A tározó a vizsgálatok szerint 6-7 nap alatt tölthető fel, a leürítés másfél-két hónapot vesz igénybe. A korszerű tájgazdálkodás segíti a táj arculatának helyreállítását, ezzel több lesz a turisztikai lehetőség is, mindez pedig a vidék fejlődését segíti elő.
(Forrás: Internet)

A zsilipek megtekintése után sétálhatsz egyet a gáton, bicajozhatsz a gátrendszeren vagy - árvízmentes időszakban - kiballaghatsz (kocsival menni tilos!) a beeresztő csatorna tiszai torkolatához (a zsilipek felől nézve a csatorna jobb oldalán, kb. 500 méter), ahonnan igen kellemes kilátás nyílik a Tiszára. Helyi pecások is szívesen látogatják.

Árvizet csináltam!

A láda "telepítésének" idején Cigándon, a Művelődési Házban volt egy terepasztal (lásd a képen!), melyen nagyszerűen áttekinthető volt a zsilipek működése, és a tározó elhelyezkedése a környező települések között. Kapcsolók és lámpák (nem víz!) segítségével bárki kipróbálhatta a rendszert.

Nagyon kellemes ládázást kívánok!
saldar


Ennyi számítógépről néztétek meg e ládaoldalt a megjelenése óta:

free counters
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (94 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.10 web: 4.59 átlag: 4.40

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
pappgyorgy 2017.04.22 10:37 - Megtaláltam
Ok

kanyazoltan 2017.01.10 15:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.48
A környéken volt UPC parabola javításom és eszembe jutott,hogy ide még nem néztem be.Mobilnet elő,letölt és keres.A tiltótáblák és a kamerák határozottan távol akartak tartani,de a leírásban olvastam,hogy lehet menni bátran. Nem bántam meg,körülnéztem ,nagyon tetszett! Fotózgattam,mikor a gátőrháztól elindult egy Lada Niva autó,elment mellettem,odaállt az UPC-s autóm mellé és várt(gondoltam lefotózza a tilosba behajtást ,nekem annyi,megbüntetnek) Az autónál a gátőr érdeklődött,hogy miért lehet rossz a parabolája,mondom neki,hogy itt van a műszerem,bemérem,kiderül. Követtem autóval be a gátőrházhoz,ott megláttam a régi szivattyúházat,arról mesélt,közben én is elmeséltem a geoládázást röviden.A parabolája tökéletes lett(a fej volt rossz,szereltem fel egy másikat,jött minden adás.Ránk sötétedett a mesélgetések közben . Megkérdezte,mennyivel tartozik,de mondtam,várja szeretettel a turistákat ez semmibe sem kerül . Nyomott a zsebembe tuszkolva borravalót,mert ha nem fogadom el,akkor megsértődik.Hazaúton tankoláskor előveszem a borravalót,egy ötezres,lehidaltam,túl sok,de annak örülök,hogy tudta értékelni a munkámat :) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3f] [wapon beküldött szöveg]

KJ & GM 2016.10.27 15:15 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J11_2095J11_2097
J11_2098 
sebyadri 2016.10.10 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Aleph & Rita 2016.10.07 10:10 - Megtaláltam
Sátoraljaújhelyre tartva megtekintettük az objektumot.
Köszönjük a lehetőséget!

Wsky 2016.09.17 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Az objektum nagyon jó.

köszi

Szilágyiék 2016.09.16 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.84
Köszönjük!

SAM_1117SAM_1120
Molli 2016.09.11 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.72
Köszönöm a rejtést!

nmárti 2016.07.16 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.24
Érdekes hely. Az biztos, ha nincs a geocaching, ide sosem jövünk el. Tetszett. Elképzeltük, milyen lehet, ha itt a víz. maga a település is tetszett. Köszi, hogy megmutattad.

Masni 2016.07.12 10:18 - Megtaláltam
Monumentális építmény, a lányaink is nagyon érdekesnek találták. A felirat már nem zöld és piros, inkább szürke és piros, de elég egyértelmű így is. Egészen a zsilipek melletti parkolóig fel lehet menni autóval. A körbebicajozás egy legközelebbi program. Jelenleg Kisvárda és Kékcse között útfelújítás van, a haladás viszonylag nehézkes. Köszönjük a lehetőséget.

Farekék 2016.07.10 13:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.84
Érdekes építmény. Nekünk tetszett. Köszönjük a lehetőséget.

DSC06493DSC06494
DSC06495DSC06497
DSC06502 
atomfrici 2016.07.09 15:21 - Megtaláltam
köszi a rejtést

Bőrharisnya 2016.04.26 19:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Köszönjük a rejtést!

GYEZegzug 2016.03.12 09:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.91
Megtaláltam. Köszi szépen.

katika59 2016.03.06 14:35 - Megtaláltam
Nagyon érdekes hely, érdemes megnézni.

Zsu. 2015.10.23 12:55 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2015.10.23 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.83 súly: 4.60
Szabolcs-szatmár-beregi ládázós hosszú hétvége egyik állomása volt ez a láda. A sorompónál parkoltunk majd nyúlfarknyi sétával elértük a műtárgyat. Érdekes a hely, óriási nyugalom volt most itt. A virtuális jelszó gyorsan meglett.

Mikulás

2015-10-23 12.17.002015-10-23 12.53.13
2015-10-23 12.53.552015-10-23 12.54.35
2015-10-23 12.54.40 
Süni1966 2015.09.18 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam

CsKaroly 2015.09.18 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

fjocy és manka 2015.09.16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.72
Megtaláltam, sajnos nem volt víz a tározóban, hamarosan visszamegyek és körbetekerem a gáton :-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (169 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu