geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
234. Jáki templom (GCTjak)
Ják
Ják
Ják hátul
Ják hátul
Ják oldal
Ják oldal
Mise előtt
Mise előtt
Kőfaragás
Kőfaragás

Szélesség N 47° 8,325'
Hosszúság E 16° 34,944'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.18 15:30
Megjelenés időpontja: 2002.05.18 16:15
Utolsó lényeges változás: 2017.08.14 09:05
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: RIPTOR , Gabi
Felhasználó: RIPTOR
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 897 + 2 sikertelen + 6 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-07 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP:
Virtuális "láda".
A jelszót a parkoló melletti információs tábla OLDALÁN (a félreértések elkerülése végett nem a tábla elején, és nem is a hátulján.) keresd egy ezüst színű gravírozott táblán, ami GC: felirattal kezdődik.
Figyelem!
A templomba és a templomkertbe való bejutásért fizetni kell, a parkoló melletti ajándékboltban! Felnőtt és nyugdíjas jegy 300Ft, diák 150Ft.

WEB

És most következzen egy kis tudomány:

Ják története: Ják ősidők óta lakott hely, így rengeteg történelmi hagyományt rejt magában. A római korban e vidék történetét nagyban meghatározta az a borostyánkő út, amely Rómát a Balti-tengerrel kötötte össze, és ami Szombathelyen is keresztülhaladt. Ez az út a kereskedelemben betöltött szerepét a középkorban is megőrizte. Akkoriban ez volt az egyetlen olyan nemzetközi útvonala az országnak, amely az akkori fővárost, Székesfehérvárt, és olyan jelentős városokat, mint Buda és Esztergom nem érintett.
A honfoglalás során a magyarok törzse talált itt magának végleges szállást. A XI. század elején pedig itt telepedett le az a Wasserburgi Wecellin nevű bajor lovag, aki Szent István feleségének, Gizella királynénak kíséretével érkezett Magyarországra. Itt nagy birtokot kapott, mint a királyi testőrség parancsnoka, és megalapította a Ják nemzetséget. Ettől a nemzetségtől kapta nevét Ják helység, amelyről okleveles adatok először 1221-ből maradtak fenn. Mivel a jáki bencés apátság alapítása épp ebben az időben történt, valószínű, hogy a monostor lehetett a település magja, amely körül a falu kialakult.
A község legkiemelkedőbb, Európa hírű műemléke az a gyönyörű román kori templom, amely a település központjában, egy fennsíkon áll. Az egykori bencés apátsági templomot Szent György lovag és vértanú tiszteletére szentelték fel a XIII. század közepén. A templomhoz monostor is tartozott.
A falu híres gerencsérei a XVIII. században kezdték meg működésüket. Ők kézművesi tevékenységükhöz a helyben talált kiváló minőségű agyagot használták fel. Céhük pecsétjén a Szent György templom volt látható.
1872-ben nyitották meg a Szombathely-Grác vasútvonalat, amely azonban elkerülte Jákot. Ennek következményeként a falu a XIX. század végére szinte teljes mértékben elszigetelődött, és nehezen megközelíthető településsé vált, amelyet csak híres templomáról ismertek az emberek országszerte.
A megközelítés illetve az idegenforgalom fellendítése érdekében 1929-ben autóbuszjárat indult Ják és Szombathely között. A járatot eleinte a kevés utas miatt a tulajdonos és egyben vállalkozó, Gaugel Imre csak heti két alkalommal indította. Ezidőtájt a templom sivár környékének megszépítése érdekében felmerült a parkírozás gondolata, amelyet egy évtizeden belül 1940-re meg is valósítottak. Ezzel is fokozták a műemlék művészi hatását és egyúttal a látogatóknak is pihenőhelyet biztosítottak e gyönyörű környezetben.
A falu lakosságának tevékenységét tekintve a XX. század közepéig többnyire földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak az itt élők. Majd az ipari fejlődés során megkezdődött az ingázás a falu és a közeli város, Szombathely között. Ennek oka az volt, hogy a város üzemei, gyárai adtak munkalehetőséget a község lakóinak. Ebben az időben sokan feladták vidéki házukat egy városi lakásért. Azonban ez napjainkban éppen az ellenkezőjére változott. Egyre többen választják a nyugalmat, a békét, a friss levegőt a város zaja helyett. Ennek köszönhetően a falu lakosságának a száma mind a mai napig folyamatosan nő. Ma közel 2500 ember él Jákon. Az idegenforgalom tekintetében a falu műemlék templomának még
most is csodájára jár szinte az egész világ.
A jáki templom története:
A jáki templom alapítója a Ják nemzetségből származó Jáki Nagy Márton nemes, a környék gazdag földbirtokosa. A templom és a bencés kolostor alapításának ideje: 1214. Az építés 1256-ig tartott, három szakaszban.
Stílusa alapvetően román, de már megjelennek a gótikus elemek is. Fellelhető a gyönyörű díszítésekben az észak-francia, normann hatás, valamint a burgundi, a bambergi dóm kőfaragók hatása is. Talán az alapító halála vagy a tatárjárás (1241-42) miatt az építkezés félbeszakadt. A befejezést a harmadik ún. provinciális iskola végezte. Munkájuk: az északi hajó lefedése (bordás keresztboltozat), a fő és déli hajók fakazettás lefedése és a Jakab kápolna felépítése.
A felszentelést Omodé győri püspök és Favus pannonhalmi főapát végezték 1256-ban. (A szentelést az alapító nem érhette meg.) Ezt örökíti meg a déli torony alatt látható egyik freskótöredék. A jáki templom előtt temetési jelenet látható.
Az 1455-ben gazdátlanná vált jáki kegyuraságot V. László a monyorókeréki (Eberau) Elderbach Berchtoldnak adta, majd később Bakócz Tamás örökölte. Őt követte unokaöccse Erdődy Péter. Ettől kezdve az Erdődy grófi család a kegyúr. A Zrínyi-családhoz csak rövid időre került (1557-1613).
1532-ben, a kőszegi ostromkor, a törökök a monostort és a templomot is megrongálták. Az apostolfejek közül számosat levertek, de másutt is okoztak károkat.
1562 után megszűnt a szerzetesi élet, a kolostornak ma már nyoma sincs.
1626-ban Erdődy Bálint és Zsigmond megegyeztek, hogy a templomot kijavítják. A 17. század közepén az épületet villámcsapás érte, és erősen megrongálta a templom déli részét. Három déli pillért és a főhajófal nagyobb részét újjá kellett építeni. Ez a hatalmas munka Folnay Ferenc apát nevéhez fűződik (1643-1666). A templom déli kertjébe vezető ún. Folnay-kapu is ekkor épült. Vaskapuját Pölöskei József készítette 1970-ben.
A 18. század végé Erdődy Gábor gróf, apát, aki később egri püspök lett, a tornyokat restauráltatta (1733-35).
1780-ban Szily János Szombathely első püspöke, egyházlátogatásának alkalmával a főhajó tetőzetét és a tornyokat igen elhanyagolt állapotban találta.
1846-ban a szombathelyi püspöki hatóság sürgeti, hogy a templomot művészettörténeti szempontok szerint kell helyreállítani. Ettől kezdve a templom felújítása nem csak egyházi, hanem nemzeti ügy lett.
1892-ben a Műemlékek Országos Bizottsága Mőller Istvánt bízta meg a munkálatok irányításával.
1896-1904-ig tartott a templom történetében a második legjelentősebb helyreállítási munka.
1937-ben Gróf Wenchein Frigyes apát idejében olasz művészek restaurálták a főoltár mögött "elfelejtett" Szt. György freskót és a déli torony alatt lévő freskókat.
Az 1980-as évekre ismét esedékessé vált a templom általános restaurálása. Az idő vasfoga, a savas eső sok kárt okozott. 1982-ben a főhajó cserepezése, a két oldalhajó rézzel való lefedése történt meg. A régi rézlemez felhasználásával készült el 1988-ra a II. világháború idején elvitt nagyharang helyett a 11 mázsás új Mária-harang.
1991-ben az ún. Mária-oltár restaurálásakor leltek rá a jáki gótikus szárnyas oltárra az elveszettnek vélt négy táblaképpel (Péter, Pál, Bertalan és Ker. Szent János). Visszakerült egykori helyére a nagytemplom északi hajójának az oltárához.

Linktár:
Ják honlapja

Látogathatóság:
Tel.: +36 94/356-014 Tel.: +36 94/356-217 Nyitva: minden nap: 09.00-18.00

Ládatörténelem:
2002.05.18. Tomi elrejti a ládát.
2003.10.19. A láda első eltűnése.
2004.04.01. A láda újratelepítve.
2004.08.12. A láda újra eltűnt.
2005.09.06. A ládagazda közel egy évig nem pótolta a ládát, sikerült adoptálnom, és az átalakítást megkezdtem.
2005.09.18. Web átalakítva, új mikroláda kihelyezve
2005.11.19. A mikroláda is eltűnik.
2005.12.03. A láda újratelepítve, alternatív jelszó megoldva.
2006.08.27. A ládából "eltűnik a logbook.
2006.09.12. A logbookot pótoljuk, a régit megtaláljuk a földön, összetiposva, sárossan.
2007.04.14. A láda ismét eltűnik. A parkba és a templomba való belépésért fizetni kell. A ládának új helyet keresünk.
2007.05.28 A ládát fizetős területen kívülre helyeztük. Az alternatív jelszó megoldva.
2007.07.21. A ládából eltűnik a logbook. Sajnos úgy tűnik valaki szabotálja a ládarejtéseinket. Virtualizálunk.
2010.05.03. kettéválasztjuk a .hu és a .com os rejtést.
2017.08.07. A virtuális jelszóhordozó eltünt.
Pótlása folyamatban.
2017.08.12. Új jelszóhordozó kihelyezve.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (591 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.09 web: 4.47 átlag: 4.41

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Lempike és Sándor 2019.10.10 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Rézangyal77 2019.10.04 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a játékot!

zöldfülű 2019.10.04 14:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
LefüLELVE :-)
A 3 Gyilkos Grácia szüretelni indult a nyugati végekre...
Na ide már naggggyon időszerű volt eljönni. Igaz, most éppen ráncfelvarrás zajlik, de egy királynő neglizsében is az :D
Köszi a rejtést

022020
024025
026028
BiBoLi 2019.10.04 14:33 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

Reni&Isti 2019.09.29 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GARRI85 2019.09.28 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Brigi&Kristóf :) [Geoládák v2.2.5]

morph 2019.09.26 09:51 - Megtaláltam
Dél-Dunántúli Kéktúra közben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

D.Tóth 2019.09.24 11:00 - Megtaláltam
Sajnos a templom belül álványokkal teli nem sok mindent látni.

sinus90 2019.08.28 12:00 - Megtaláltam
A 90-s években a DDK közben jártam itt először.
Köszi a rejtést!

Lustadick123 2019.08.25 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Detty & Zoli 2019.08.24 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Kőszegi nyaralásunk negyedik napján jöttünk el Jákra, megnézni a templomot és levadászni ezt a ládát. Sajnos éppen felújítás alatt áll a templom és belül sok állvány van már felépítve, ami ront a belső összképen, de ezt leszámítva, kívül-belül gyönyörű ez a templom.

Köszönjük a rejtést.

Detty, Viki, Ati, Zoli

h725 2019.08.21 12:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Már régóta szerettük volna megnézni, most végre sikerült. A felújítás miatt picit nagyobb nyüzsgés volt kint is, bent is, de azért így is nagy élmény volt. Külön érdekesség, hogy még befelé menet összefutottunk "Pales"-el, ami azért vicces, mert egy utcában lakunk, néhány háznyira egymástól Rákospalotán. :) Köszönjük a rejtést is !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

 
Pales 2019.08.21 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

niksza 2019.08.17 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Alba Regia 2019.08.11 10:00 - Megtaláltam
Annyira belebambultunk a látványba, hogy csak a csempeszkopácsi templomnál jutott eszünkbe, a jelszót elfelejtettük megkeresni...

[Jóváhagyta: RIPTOR, 2019.08.21 09:11]

IMG_7615IMG_7640
IMG_7651IMG_7579
Laminsio 2019.08.10 14:54 - Megtaláltam
Köszi

HZsoti 2019.08.09 18:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.81
Köszi a rejtést

sokhegyizs 2019.08.08 12:17 - Megtaláltam
Hurrá, megtaláltuk. B-) Üdv: Zsolt, Anikó, Amadé, Janka [Geoládák v2.2.5]

dagadt 2019.08.07 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Péter60 2019.08.02 15:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.53
Prémium hely. Borongós, esős időben értünk ide, ezért szerencsére alig voltak látogatók. Jó volt zavartalanul körbejárni.
A gravírlap rendben helyén. Általában kritikával illetem a "kényelmes" virtuális rejtéseket, itt viszont úgy gondolom, rendben van.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (905 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu