geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2682. Sziráki séta (GCSzi)

A kastély

A kastély

Távolból

Távolból

A park

A park

Kastély belső

Kastély belső

Díszterem

Díszterem

Teleki-kripta

Teleki-kripta

Légifelvételen

Légifelvételen
Szélesség N 47° 49,450'
Hosszúság E 19° 32,096'
Magasság: 185 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.02.21 08:30
Megjelenés időpontja: 2010.02.21 09:06
Utolsó lényeges változás: 2018.12.29 17:02
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Csizmások
Felhasználó: Csizmások
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 0 m
Megtalálások száma: 390 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:
1.pont: A kastély előtti parkolóban tűzcsapon évszám.
N 47° 49,450 E 19° 32,0966


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ezzel a ládánkkal egy Nógrád megyei kis faluba invitálunk benneteket. Szirák az ország északi részének közepén, a Cserhát lábánál a Bér patak völgyében elterülő dombvidéken helyezkedik el. Szirák és környéke a Cserhát jellegzetes, kiemelkedően szép része. A közeli Kelet-Cserhát vidéke tájvédelmi körzet. A község központjában még fellelhetők a múlt emlékeit őrző szép falusi épületek, kis úri kúriák. A katolikus templom a völgyből, az evangélikus templom a dombtetőről hívja híveit. A falut körülvevő apróbb-nagyobb dombok kiválóan alkalmasak kirándulásra. A Cserhát különleges báját lankás dombjai, kanyargó csörgőpatakjai és páratlan tájképet formáló felszíni formái adják (Béri andezit ömlés - GCBERA)

A település megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról vagy 30-as útról Hatvannál kell letérni a 21-es számú útra, arról pedig Jobbágyinál nyugat felé továbbhaladva vezet az út Szirákra. Autóbusszal Bp.-ről, Aszódról, Pásztóról is elérhető.

Története: Szirák már az ősidőktől lakott hely, ezt bizonyítják a Nemzeti- illetve a Palóc Múzeumban található kő-, bronz- és avar kori leletek. A legnagyobb helyi lelet egy 69 sírból álló szarmata temető, ami a XIX. század végén került elő. 1219-ben a johannita lovagoknak volt itt rendháza, amely a tatárjáráskor elpusztult, de később helyreállították. 1424-ben Zsigmond király Borbála királynénak ajándékozta. Később több család hűbérbirtoka. A török hódoltság idején a község elnéptelenedett, 1692-ben Szirák Roth János tulajdonába került, aki a Felvidékről 27 szlovák családot telepített be. Roth Tamás leánya, Johanna feleségül ment Teleki Józsefhez, így hagyományozódik a birtok a Telekiekre.

Érdekességek :

A kastélyban és környékén forgatták a Hamis a baba, valamint A három testőr Afrikában című magyar játékfilmek néhány jelenetét, Bujtor István rendezésében. 1987-ben férfi egyéni sakkvilágbajnoki döntő helyszíne volt, többek között Portisch Lajos sakknagymester részvételével.

Látnivalók:

Teleki-Dégenfeld-kastély

Az épületet 1748-ban Királyfalvi Róth Tamás és felesége építtette, de háborús tűzvész romba döntötte. 1805-ben belső felújítást végeztek. Lányuk, Roth Johanna házassága révén került a gróf Teleki család birtokába, majd szintén házasság révén a gróf Degenfeld család tulajdonába 1944-ig. Később orosz katonai kórházként üzemelt, kidobálták, felgyújtották az értékes bútorokat és a 4000 kötetes könyvtárat. A dísztermet - lovak tartására használták. 1977-ig rohamos pusztulásra volt ítélve a kastély. Felújítás után 1985-től az egyik legszebb barokk kastélyok közé tartozik. Érdekesség - a renoválás 170 millió Ft-ba került, a freskókról több mázsa kenyérbéllel radírozták le a meszet. A lépcsőfordulónál francia goblein, az emeleti részen carrarai márványszobor - Stróbl Alajos alkotása (aki a lányát mintázta meg) - és szép régi japán váza látható. A főépületi szobák mindegyike teljesen felújított, korhű bútorokkal vannak berendezve, amit meg lehet nézni.
A díszteremben lévő falképekre gróf Teleki József adott megbízást. A képeket egy ismeretlen sziráki festő festette egy XVII. századi német mester, Johann Wilhelm Baum metszetsorozata alapján. Itt a gazdag látszatarchitektúrával tagolt falmezőkben hat grisaille technikával festett (jelen esetben zöld szín árnyalatával játszik) figurális jelenet Ovidius Metamorphosisának egy-egy epizódját ábrázolja. A hat jelenet a terem északi, déli és nyugati falán látható. A keleti falat ornamentális festés, váza és virágfüzér díszíti.

A kastély mögött védett őspark növény ritkaságokkal,sétautakkal, lovardával, teniszpályával és a háromemeletes barokk magtár épületével. Jelenleg négycsillagos szállodaként üzemel. Szabadon bejárható a park, de a kastélyba 450 Ft/ fő a belépődíj, amit a recepciónál kell kifizetni.( Érdemes!)

Teleki-kripta

Szirákhoz nagyon sok szál köti a gróf Teleki családot. Meghatározó személyiségei közül gróf Teleki József (főispán,királyi táblabíró, koronaőr, Erdély kormányzója) a Magyar Tudós Társaság első elnöke. Teleki Ádám tábornok az 1848-as szabadság és függetlenségi harc egyik seregének főparancsnoka. Teleki Blanka grófnő a magyar nőnevelés első úttörője.Teleki László diplomata, a Határozati Párt vezére és a Kegyenc című dráma írója, itt született és öngyilkossága után itt temették el a családi kriptában. A dombon elhelyezkedő temetőben található a barokk stílusú Teleki-sírbolt. 1784-ben épült Wattay Borbála halálakor Jung József pesti építőmester vezetésével. A síremlékeket a Wattay-címer, illetve a remény és a halál allegorikus szobrai díszítik. Érdekesek még az XlX. sz.-i sírkövek is a kripta körül.

Evangélikus templom

Az 1782-88-ban Jung József pesti építész által építetett copf stílusú templom helyén valaha kolostorépület, majd imaház állt, amit leromboltak. Onnan származik az emberfejet ábrázoló faragvány, amit beépítettek a falba. A templom a temető mellett 1832-ben leégett, mindhárom harangja elolvadt, ekkor készítette el Schaudt András mester a ma is meglévő legöregebb harangot. Tornyát 1836-ban, a templomot 1880-ban, 1927-ben és nemrégiben is helyreállították.

Bozó-ház : N 47° 49,766' E 19° 31,829' [GCSzi+Bozó-ház]

A műemlék jellegű Bozó-ház 1820 körül épült klasszicista stílusban. Földszintes, téglalap alakú épület oszlopos tornáccal, 5 és fél dór oszloppal, amit azóta átalakítottak. A keleti házrész alatt pince húzódik, 10 méterrel az épületen túl. Főszolgabírói lakás is volt, majd 1954 óta óvodaként működik.

Bozó-kúria: N 47° 49,620' E 19° 32,027' [GCSzi+Bozó-kúria ]

Az épületet 1840 körül emelték klasszicista stílusban. Földszintes L alakú épület oszlopos terasszal. 1945 után posta, szolgálati lakás és öregek otthona is működött benne.

Róth-emlékoszlop

A műemlék jellegű evangélikus templom építtetője, Róth Johanna tiszteletét hirdeti a 2004-ben készült Róth-emlékoszlop a róla elnevezett terecskén az evangélikus templom előtt.

Javasoljuk a két pont között sétáljatok egyet ( de drive in is lehet) így többet láthattok a faluból. Mind a két parkoló és a temető is rendezett, ahonnan rálátni a falura.
Bővebben:
www.muemlekem.hu
Kellemes időtöltést!

"Kedves Szirákra látogató kessertársak! Amennyiben az evangélikus templomunkat belülről is szeretnétek megtekinteni -akár az orgonát, vagy a harangtornyot is-, ez esetben tudom ajánlani a szokásos istentiszteletünk környéki, minden vasárnap délelőtt 9 és fél 11 közötti időpontot.
Természetesen az istentiszteleten is bárki részt vehet, melyet fél 10-kor kezdünk. Üdvözlettel: Joskobá geokesser és evangélikus presbiter"

2010.03.07. - Ládakarbantartás történt, mivel a fa elnyelte a ládikónkat, új logbookkal mű.a. gyógyszeres dobozt tettünk.
2010.05.24. - Több játékos nem találta meg, ellenőriztük - a ládikó a helyén van, csak falevelek takarják.
2012.01.05 - Hát, lehet megint elnyelte a fa a ládikát! Fényképes megtalálásokat elfogadunk a láda pótlásáig!
2012.03.30. - új helyre került a mikro, a mauzóleum előtti örökzöld rejtésében 1 m magasan.
2013.09.08. - a logfüzetet kicseréltük, bocs ha nehezen kivehető.
2017.04.01 - új láda!
2017.06.22 - a ládát rejtő örökzöld kivágva! újra rejtve a ravatalozónál! Nagy köszönet Párduc50 kessertásnak.
2018.12.29 - a 2.ponton a láda újra eltűnt. Átmenetileg csak az évszám a jelszó.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (218 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.22 web: 4.59 átlag: 4.41

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


james 2020.07.08 08:13 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

eazs 2020.07.04 19:49 - Megtaláltam
Köszönjük

bagolyvera 2020.06.26 21:57 - Megtaláltam
Ignis9cel, köszi!

Ignis9 2020.06.26 11:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.95
Nógrádi hosszú hétvége keretében bagolyverával. Köszönjük! :)

20200626_111615 
caffeldorado 2020.06.12 09:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Caldera 2020.06.01 11:30 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.4.1]

utigabi60 2020.05.31 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

kireth 2020.05.31 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

fkmaster 2020.05.16 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.32
Jelen formájában nem sok mindent mutat meg a láda, a kastélynál már korábban is jártam, talán pont geocache ügyben.

erika60 2020.04.26 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

csabi1955 2020.04.26 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Tünde&Attila 2020.04.18 17:19 - Megtaláltam
Szép a kastély(szálló), különösen a lenyugvó nap fényében :)

Schmauder Tamás 2020.03.29 16:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.54
OK

homemadebyjuci 2020.03.27 16:30 - Megtaláltam
Meglett, köszi!

Öregcsabi 2020.02.20 14:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.54
Megtaláltam.

005006
007 
ghostspike 2020.02.09 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

totik 2020.01.02 13:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
(Viki, Geri), Krisz', TZ

nazso.oszan 2019.12.28 10:48 - Megtaláltam
A kastélyban körülnéztünk, a parkban sétáltunk.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20191227_193804IMG_20191227_194145
IMG_20191227_194234IMG_20191227_195223
IMG_20191227_195451IMG_20191227_195818
IMG_20191227_210935IMG_20191228_104421
VINAX 2019.11.17 10:42 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1.5 web: 5 átlag: 3.17 súly: 3.82
Vasárnapi autós túra 4/10 Szépen felújított kastély.
Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20191117_104406-01 
Chaba 2019.11.07 21:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, a kastélyban volt céges csapatépítő, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ódor 2019.10.30 12:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Köszönjük!

Iván19 2019.10.30 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Köszönöm a rejtést. Csodaszép a kastély és a parkja is. A leírásból megtudtuk, hogy a kastély látogatható, így kihasználtuk az alkalmat. És megérte!

PA303802PA303803
PA303808PA303814
PA303815PA303827
PA303819PA303843
PA303845 
CocimiT 2019.10.24 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.83
Köszönöm

Vincenzo65 2019.09.28 09:38 - Megtaláltam
Tettem egy kis sétát, ha már itt vagyok. Kicsit mágyárosan hangos volt a falu. A kastély szép! Öröm nézni, hogy nem ment veszendőbe.

IMG_20190928_093904 
dendeocse 2019.09.20 17:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (397 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.