geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2688. Máriaremetei Kegytemplom és Szent kút (GCMAKE)

A Kegytemplom

A Kegytemplom

Kegyhely oltár

Kegyhely oltár

A csodatevő Mária-kép

A csodatevő Mária-kép

Szent Imre herceg

Szent Imre herceg

Lourdi oltár

Lourdi oltár

A templom-park őszi pompájában

A templom-park őszi pompájában

István király felajánlása

István király felajánlása

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Remete-szurdok a kőfülkével

Remete-szurdok a kőfülkével
Szélesség N 47° 33,662'
Hosszúság E 18° 56,720'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.03.03 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.03.13 18:19
Utolsó lényeges változás: 2010.03.13 18:19
Utolsó változás: 2019.09.25 09:03
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 831 + 3 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás
1. pont: 47° 33,662 18° 56,720 274m. A szobor talpazaton lévő legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10., 11. betűje képezi a jelszó harmadik részét.
2. pont: 47° 33,670 18° 56,784 270 m. A kőtömbre rögzített réztábla szövegében a kilencedik sor 6 betűs utolsó előtti szava a jelszó második része.
3. pont: 47° 33,497 18° 56,518 246 m. A kis plasztik ládikó egy védett helyen rejtőzik a kút tövében, melyben található a jelszó első része. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.
A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).


Máriaremetei Kegytemplom Budapest vallási, történeti valamint építészeti, és manapság a nemzeti összefogás szempontjából is, az egyik kiemelkedő nevezetessége. Már csak ezért is megérdemel egy geoláda elhelyezést. Másrészt azért is mert a környéken már több igen látogatott láda ismert, így megtalálása és környezetének megismerése gazdagítja ezen a tájon "vadászgató" kesserek élményeit.

A csodatevő Mária kép története
Az 1700-as évek elején a telepesek között volt egy fiatal lány aki hozott egy Mária képet egy svájci kegytemplomból, melyet először a gercsei Boldogasszony templomban helyeztek el és nagy tiszteletben tartottak. A templom kiégésekor sikerült a Mária képet kimenteni, melyet a remetei erdőben egy fa törzsére függesztve helyeztek el az 1760-as években. Ennek a fának a törzse tartósítva, ma a kegytemplom szentélyében a képpel együtt megtalálható. A képhez mint ereklyéhez már abban az időben is sok zarándok jött. 1780-ban szemtanuk előtt egy vak asszony a kép előtt imádkozva visszanyerte látását. Az 1800-as évek elején először egy kis fakápolnát majd kőböl kis templomot építettek, mely átvette az időközben leromló és sérült gercsei templom istentiszteleti szerepét. Miután a Kisasszony napi búcsúk (szeptember 8) és a zarándokok sokaságát a kis templom nem tudta befogadni a hívő nép (Mária Remete Boldogasszony Egylet) támogatásával új templom építését kezdeményezték. Több éven keresztül gyűjtötték az adományokat és több tervet is készítettek, míg végül az 1898. évi alapkő letét után 1899-ben szentelték fel a mai templomot.

Máriaremetei kegytemplom
A Schöner Ferenc tervei alapján épült neogótikus stílusú templom 2000 hívő befogadására készült. A nagyszerű építmény a fővárosi templomok között is kiemelkedő helyet foglal el. A templom belsejét, amit igencsak érdemes megtekinteni, Takács István mezőkövesdi festőművész "A magyar nép hódolata a Boldogasszony előtt" című alkotása díszíti, melyen történelmünk kiemelkedő alakjait jeleníti meg a festő. Nagyon szépek és egyediek, különleges hangulatot keltve az ablakok ólomüveg képei. A Mária kegykép körül zászlók és sok márvány tábla található, mely a csodatevő Mária kép kegyeiben részesülő hívek háláját tükrözi. Az oldalfalak teljes belső felületeit vörös márvány táblák borítják, melyeken az adományozók nevei és az adomány összege van feltüntetve. Hasonlóan ehhez az adományozó neve található az ólomüveg ablakokon is. A templom külső falának talapzatát köröskörül megszámlálhatatlan márvány táblácska borítja, mely azon kívül, hogy egy teljesen egyedi díszítésű lábazat, tükrözi a csodában részesült zarándokok háláját. A templom szépségét emeli ki a köréje telepített parkerdő és az abban felállított képzőművészeti alkotások, melyek Krasznai Lajos szobrászművész munkái. A templom mai hivatalos neve: Kisboldogasszony Bazilika. A templom nyitvatartási ideje hétköznap 7-12, vasárnap 7-19 óráig.

Szent kút
Ördögárok patak mellett található egy kút, melyet közvetlenül a patak másik oldalán régen elhelyezkedő rendház apácái gondoztak. A Máriaremetei kegytemplom zarándokai itt pihenték ki fáradalmaikat. A Szent kút jelenleg látható formáját a huszadik század elején építették ki, melyet 1996-ban rekonstruáltak. A legenda szerint Pesthidegkút nevét Mátyás királytól kapta, akinek Nyéken volt a vadászkastélya. A király állítólag egy vadászat alkalmával nagyon megszomjazott, és amikor apródja az ebből a kútból merített vízzel teli serleget odanyújtotta Mátyásnak, az felkiáltott "ez hideg kút".

Remete-szurdok
A Szent kút-tól párszáz méterre (Zsiroshegyi és Ördögárok úton haladva) található a Remete-szurdok bejárata. Érdemes végigsétálni a szurdok tanösvényén, hiszen így megismerhetjük a ritka élővilágot és a szurdok nevezetességeit, mint például az ősember barlangot, a kőfülkét és a Hétlyuk-barlang kürtőjét. Ez utóbbiak a meredek sziklás hegyoldalban már magasabban találhatók meg.
Részletes leírás
1. pont:  N 47° 33,662' E 18° 56,720' 274 m [GCMAKE-1] Árpádházi királyaink egyik kiemelkedő alakját ábrázoló szobor, melynek talapzatán található felirat 5 betűje képezi a jelszó harmadik részét. Az legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10.,11. betűje.

2. pont:  N 47° 33,670' E 18° 56,784' 270 m [GCMAKE-2] Mielőtt a "karnyujtásnyira" található második ponthoz elmegyünk érdemes közelről megtekinteni a park északi oldalának fái között elhelyezett szabadtéri fedett oltárt, mely felett található az a Mária szobor, melyet Lourdes püspöke ajándékozott 1958-ban a magyar katolikusoknak. Az oltár kőpadozatának szegélyén elhelyezett lapokon találhatjuk mindazon Kárpát-medencei települések neveit, ahonnan a sok-sok maroknyi földből alakították ki a Szent Korona dombot, mely a magyar nemzet összetartozását kívánja szimbolizálni. Az oltár fa tető szerkezetét erdélyi ácsok készítették. Még a parkban érdemes megtekinteni a hely történelmi jelentőségét kiemelő három alakos szobor csoportot, mely Szent István királyt és Szent Gellért ábrázolja, amint az országunkat felajánlják Magyarország Nagyasszonyának. A jelszó második része a kőtömbre rögzített réztábla szövegében a kilencedik sor 6 betűs utolsó előtti szava.

3. pont:  N 47° 33,497' E 18° 56,518' 246 m [GCMAKE-3] Rövid kb. 650m-es sétával, legegyszerűbben a lila m (Mária út) jelzést követve juthatunk el a völgyben található Szent Kútnál lévő harmadik ponthoz. Útközben a "gazdagok világának" zárt környezetét szemlélgethetjük. A 20x15 centiméteres plasztik ládikó védett helyen rejtőzik, melyet ha mint régen a zarándokok megpihenünk, közvetlen alattunk meglelhetünk. A ládikó logfüzetében található a jelszó első része. Kérjük gondosan és ellenőrizve lezárni a ládikó fedelét és ugyanoda, ugyanúgy visszahelyezni. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.
[admin bejegyzés a logokból: " 3. ponton nem jó a jelszórészlet képzésének leírása, de a rejtő nem vette a fáradtságot, hogy kijavítsa azt. Mivel zoli86 logja lassan kicsúszik a képernyőről, így ide másolom a helyes sorrendet:
1. sor 3. betű
11. sor 2, 3. betű
12. sor 10, 11. betű" (szerkesztette: hk, 2019.09.25)]


A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).

Megközelítés: A Hűvösvölgyi villamos (61) és autóbusz végállomástól az 57 és 257 autóbusz körjárattal juthatunk el a templompark bejáratához. Amennyiben autóval közelítünk, a park déli oldalán a Szent József úton jól kiépített parkoló található, melyhez a Máriaremetei útról tudunk bekanyarodni. Biciklivel is könnyen megközelíthető a multi a Moszkva téren keresztül Solymárra vezető kerékpár úton, mely közvetlenül a park mellett halad el.

A GCMAKE multi kialakításánál nem a nehézséget tartottuk szem előtt, hiszen gps nélkül is könnyen megtalálhatók a multi pontjai a leírás alapján. Inkább gondolat-ébresztő, és erőt adó élménynek szántuk, melyben reméljük sok-sok kessertársunk fog részesülni.A láda ujra a helyén van sok ajándékkal. 2013.08.17
A szobor és felirati tábla felújítása miatt volt a zavar, most kijavítva a betű megjelölések a legalsó szövegblokk mondatára vonatkoznak. 2019.04.21
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (516 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.41 web: 4.64 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


krisz17krisz 2020.03.15 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Manala&Snake 2020.03.14 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

montmorency 2020.03.14 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Juvigabi 2020.03.14 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk kéktúrázás közben.
Köszönjük

bubac 2020.02.09 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

BRobi 2020.02.09 18:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönet a rejtésért. [g:hu 1.6.6]

nbaggio 2020.01.25 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
KÉKRÚRA KÖZBEN MEGTALÁLTUK, KÖSZI!

IMG_2764IMG_2766
IMG_2772IMG_2773
IMG_2775 
anzsu7 2020.01.19 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.2.2]

kocsisjozsef74 2020.01.19 16:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.2.2]

Balazsl02 2020.01.18 16:00 - Megtaláltam
Kellemes a környék, nem úgy mint az emberek, köszi a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

pinter_ur 2020.01.18 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

spanyesz 2020.01.03 14:14 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.59
Köszi, megtalaltam! A ladanak nincs fedele, kicsit beazva és a logbook megfagyva, nem annyira használható.

Pók 2019.11.30 11:00 - Megtaláltam
Behálózva!

IMG_20191021_094139 
zsomle13 2019.11.30 11:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Szamárfül 2019.11.30 11:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

HZsoti 2019.11.29 16:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.42
köszi a rejtést

Rede99 2019.11.14 12:00 - Megtaláltam
Koszi

Stimm 2019.11.09 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.82
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Fordított sorrendben megkeresve. A templomnál - az előzetes előrejelzésnek megfelelően- eleredt az eső, így mivel én sem, Berci kutya sem akart nagyon elázni, megszakítottuk a ládakeresést és elindultunk haza. Majd a jövő héten folytatjuk.

2D2M2B 2019.11.09 11:39 - Megtaláltam
Ez volt az első multipontunk, köszönjük szépen!

2D2M2B [Geoládák v2.2.5]

Manna&Peti 2019.10.27 09:35 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! :-)

Gyíkfarka 2019.10.24 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bacsnyir 2019.10.23 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.77
A Remete-szurdok felől érkezve kerestem meg a mai csodálatos, "vénasszonyok nyarát" idéző őszi napon. A környezet gyönyörű, a telepített liget fáinak őszi lombja különösen, és a szabadtéri kápolna, illetve a templom is illeszkedik ebbe a környezetbe. (Utóbbiba sajnos nem lehetett bemenni, pedig ünnepnap délután 4 óra volt - kár. Ugyancsak kár, hogy zárva a tuhu-s térképen, illetve a helyszínen táblákkal is jelzett nyilvános WC a templom mögött - emiatt a WC zárt ajtaja melletti avarban gyűlik a sz.r.)
A jelszóképzés elég zavaros... Miért 1. pont az, amely a jelszó 3. részét adja (és fordítva)? Ráadásul nekem az 1. pont koordinátái Mindszenty József szobrára mutatott, ott fényképeztem le a táblát, hogy majd otthon kigyűjtöm a megfelelő karaktereket - aztán itthon derült ki, hogy valamelyik királyunk szobráról kellett volna a karaktereket gyűjteni... Szerencsére a másik két részlet alapján könnyen kitalálható volt a hiányzó rész is, így ebből végül nem lett gond (bár a jelszó tartalma szerintem marhaság...) A Szent kútnál jó lenne odaírni a leírásba, hogy vizet jelen állapotában nem ad (nekem legalábbis nem sikerült vizet fakasztani belőle) - szerencsére 50 m-re tőle van egy hagyományos, kék nyomóskút a Zsíroshegyi úton). Ennél a pontnál amúgy az a ritka helyzet fordult elő, hogy a pótjelszót nem találtam (a fakerítés részben kidőlt, részben elkorhadt), ellenben a láda könnyen, sőt kifejezetten kényelmesen megtalálható... :-)

A templom (a méretétől eltekintve) nem különleges. Viszont a környezete remekül ki van építve. Látogatja is a környék apraja-nagyja.Ez az épület is itt van, a templom mellett, és legalább olyan szép. Vajon mi célt szolgál??
Vajon mi szokott lenni ezen a hatalmas szabadtéri színpadon?Ahol a Mária-szobor is háttér...
A 2. pont. Tőlem általában igen távol állnak ezek a trianoni emlékpontok - ez sem kivétel.Sokfelé lehet innen kirándulni
A 3. pont. Inkább érdekes, mint szép. 
geocat&geodog❤ 2019.10.23 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Csodás helyszín, nagyon jól éreztük magunkat miközben körbesétáltuk a parkot. Sajnos a templom zárva volt, így biztosan visszatérünk még megnézni a kegyképet! Köszönjük az élményt!

Benics 2019.10.23 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a Rejtőnek. [g:hu 1.6.4]

takcil 2019.10.20 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. Még sosem jártunk a környéken, gyönyörűek az őszi színek ???? [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (846 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.