geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2995. A Külső-tó az Apáti-hegyről (GCAPTI)
A templom
A templom
Levendula virágzáskor
Levendula virágzáskor
Levendula fagyban
Levendula fagyban
A Külső-tó nyáron
A Külső-tó nyáron
Csodás részletek
Csodás részletek
Télen is gyönyörű
Télen is gyönyörű
Új útjelző
Új útjelző
Új tábla
Új tábla
A rejtek
A rejtek
A láda első tartalma
A láda első tartalma3. részlet a bokor tövében
3. részlet a bokor tövében
Tartalék fémtábla, lent
Tartalék fémtábla, lent

Szélesség N 46° 55,235'
Hosszúság E 17° 51,234'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.07 13:00
Megjelenés időpontja: 2011.07.07 17:13
Utolsó lényeges változás: 2017.01.02 12:30
Utolsó változás: 2019.03.11 10:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Endresz_család
Felhasználó: Endresz_család
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 469 + 2 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP:
Hárompontos multi (V+H+V).

Az egész terület fokozottan védett, kérjük óvd a környezetet!

1. pont: templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd a láda valódi koordinátáit.

2. pont: "álkoordináták": N 46° 53,047' ; E 17° 49,186'. Itt van a láda az első jelszórészlettel és a következő pont koordinátáival, egy terepszínű, kb. 10x8x22 cm-es műanyag doboz, felnyitható fedelű faládában, fatörzsek tövében.

3. pont: virtuális, a második jelszórészlet a bokor tövében az ágak elágazásánál, álcázott fa táblácskán. Tartalék: Lefelé az ösvényen 50 lépésnyire, fatörzsön a sárga háromszög alatt lent, gravirozott fém tábla - lásd a leírás utolsó képét!

Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

Részletes leírás
1. pont:
 N 46° 55,235' E 17° 51,234' 117 m [GCAPTI-1]
Virtuális pont, ez a főkoordináta : az apáti templomrom. Olvasd le a templom falán lévő, az ajtó melletti tábláról az évszámot, ezt add hozzá a második pont mindkét "álkoordinátájának" utolsó 4 helyiértékéhez, hogy megkapd az igazi koordinátákat. (Tehát pl. N 46° 53,058' + 1234 = N 46° 54,292' )

2. pont:
"álkoordináták":
N 46° 53,047' E 17° 49,186' 149m
Ehhez add hozzá az évszámot, és megkapod a láda koordinátáit. A ládában található az első jelszórészlet, valamint a harmadik pont koordinátái. A láda egy terepszínű, 8 cm átmérőjű és 22 cm magas henger alakú műanyag doboz, faládában. A faládát ne mozdítsd ki, a fedele könnyen nyitható!

3. pont:
Virtuális pont, a második jelszórészlettel. Itt eredetileg egy, a helyi élővilágot bemutató képes tábla volt. Közepes méretű bokor tövében kérgdarabbal álcázva. Tartalék lehetőség: Menj ötven lépést lefelé az ösvényen, és a sárga háromszöges fán alul a fatörzsön egy ezüst táblát is találhatsz. A fát lefotóztuk, lásd a leírás utolsó képét!
Jelszó: a két jelszórészlet egybeírva.

A Tihanyi félszigetre, az Apáti-hegy nevezetességeihez: az apáti templomromhoz, a levenduláshoz és a hegy tetején lévő kilátóponthoz invitálunk benneteket. A túra oda-vissza 3 km, mely során 89 m szintkülönbséget kell "leküzdeni". Két órás sétára készüljetek. Néhány évvel ezelőtt a tóvándor láda "hozott el" ide minket, s azóta is az egyik kedvenc célpontunk, ahova gyakran visszatérünk. Bár több láda is van a közelben, ezeket a helyeket egyik sem érinti.

Javasolt útvonalunk a 71-es főút sajkodi leágazásánál (figyelni kell, mert tábla nem jelzi!), az apáti templomromnál kezdődik. Onnan a sárga sávval jelölt turistaút vezet a hegy tetejére, ahol a sárga háromszögön haladj tovább az Apáti-hegyen lévő kilátópontig. Innen remek kilátás nyílik a Külső-tóra. Maga a levendulás a hegy tetején levő elágazó és a kilátópont között félúton található, jobbkéz felől.
Parkolni a 71-es főút sajkodi elágazójánál a füves részen lehet. A terület elég kicsi, de néhány autónak elegenő.

Segédpontok:
útelágazó Sajkod felé:
 N 46° 55,251' E 17° 51,159' 112 m [GCAPTI+elágazó1]
elágazó a hegy tetején:
 N 46° 54,718' E 17° 51,262' 201 m [GCAPTI+elágazó2]

Az apáti templomrom
A román stílusú templom a XIII. században épült, a tihanyi apátnak alárendelt Apát falu részeként. A templom és a falu is a török hódoltság idején pusztult el. A romokat a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság és a Pannonhalmi Szent Benedek Rend támogatásával óvták meg az enyészettől 1942-ben.
Helyreállítását 1999-ben az Apáti Templomrom Helyreállítási Alapítvány végezte közadakozásból, az Országos Műemlékvédelmi Hatóság tervei szerint.

Az Apáti-hegy
Ez a kalderaperemnek a Külső-tóhoz legközelebb eső egysége, keleti oldalán meredeken, bazalttufa sziklákon keresztül esik a térszín a tóig. A sziklaalakzatok a szél pusztító munkájának nyomát viselik. A félsziget belseje, a Külső-tó, a Belső-tó és az ősközség, a háttérben pedig Balatonfüred látványa nyújt maradandó élményt. Északi oldalán látható a helyreállított Apáti-templomrom, jelezve az egykori Apáti település helyét. Az Apáti-hegy a félsziget egyik legértékesebb élőhelye. A hegytetőn a részben másodlagos gyepekben egész sor mediterrán-szubmediterrán növény él, köztük a vetővirág, az őszi csillagvirág, a borzas szulák, a hártyás galambbegy. Több árvalányhaj-faj "tollai" lebegnek a szélben, tövükben töviskés lucerna és törpe nőszirom bújik meg.
A keleti oldal szikláin virít a cseh-tyúktaréj, a pannon madárbirs és a bokros koronafürt. A délszaki klíma a rovaroknak is kedvező, a hazánkban ritka nagy termetű mediterrán kabócafajok cirpelésétől hangosak a nyári délutánok: az óriás énekes kabóca és a mannakabóca is szép számban él itt.
Ezzel azonban még nincs vége az Apáti-hegy nevezetességeinek. Déli oldalán található ugyanis a félsziget egykori híres levendulásainak maradványa. A levendulatövek telepítését 1924-ben kezdték, s a negyvenes évekre közel száz hektáros ültetvény alakult ki. Az itt termett levendula olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A későbbiekben mandulafákat is ültettek, a terület kettős hasznosításúvá vált. Sajnos a hatvanas években felhagytak a műveléssel, s a levendulás java részét szőlővel telepítették be. A maradék mintegy húsz hektáron pedig megindult a természetes szukcesszió, a beerdősödés folyamata. A kilencvenes évek közepétől aztán a még "menthető" részeken, ahol levendulatövek még nagy számban éltek, a Nemzeti Park megkezdte a cserjék visszaszorítását. A fásszárúak rendszeres irtásával, legeltetéssel tartják fenn a régi levendulást, s ma tíz hektárnyi hullámzó lila tengerben gyönyörködhet a látogató június-július fordulóján. A művelés felhagyása óta az eredeti növényzet részben visszatért. A levendulatövek között lejtősztyepp jellegű növényzet él, s együttesen egyedi, máshol nem látható élőhelyet alkotnak, számos értékes növény és állatfajjal. Ezen a területen virít a valószínűleg szintén egykori termesztésből kivadult gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), fokozottan védett növényfajunk.

A Külső-tó
A Külső-tó a félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett, erősen feltöltődött, sekély tó, a tengerszint felett 116 m magasságában. Az 1800-as évek elején levezetőcsatornákat ástak, hogy a tó vizét az aszófői Séden keresztül a Balatonba vezessék. A lecsapolt területeket kaszálóként hasznosították. 1976-ban az akkori természetvédelmi hatóság vette át a terület kezelését. A levezető csatorna lezárásával ekkor kezdődött meg a tó eredeti állapotának visszaállítása. Az azóta eltelt két és fél évtized alatt a vízi növényzet teljesen visszatelepült, s megjelentek a vizes élőhely jellegzetes állatfajai is. Gazdag, a vízhez kötődő rovarvilág, különösen sok ritka szitakötőfaj találta itt meg életfeltételeit. Nagyszámú kétéltű és hüllő él a tóban, a mocsári teknős állomány kiemelkedő. A madarak közül itt is költ a nyári lúd és a barna rétihéja, az utóbbi években pedig vörös gém fészkeléséről is tudunk. Fontos őszi táplálkozóhelye a gémféléknek, mivel a sekély víz ideális e fajok vadászati módszereinek. A vonulás előtt gyakran 20-25 nagykócsag is tartózkodik egyszerre a tavon.

forrás: www.tihany-info.hu/tte/Turak/Apati-hegy.html

Az egész terület fokozottan védett, ritka növényfajok élőhelye. Kérjük, az ösvényekről ne térj le, és minden lehető módon óvd a környezetet!

A láda története vázlatosan

2010.03.16 - A ládaterv elutasításra került.

2010.04.13 - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságától megkaptuk az elvi telepítési engedélyt. Köszönet a pozitív hozzáállásért! A láda még nem jelenhetett meg,

2010.12.06 - Akka81-nek köszönhetően a terv feléledt tetszhalott állapotából, köszönet érte! A láda átment a moderáción, az engedélyeztetési folyamat elkezdődött.

2011.07.05 - A láda megjelenhetett a nyilvánosság számára. Nagyon köszönjük feri60 segítségét!

2011.07.07 - A ládát telepítettük.

2011.07.31 - Az álkoordináták értékét módosítottuk, köszönet majd_máskor kessertárs segítségéért!

2012.07.22 - Ládakarbantartás, logbook-csere.

2012.08.27 - Raktunk fel néhány képet a csak szombati misék alkalmával látogatható templombelsőről.

2012.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, minden rendben.

2013.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés, kihelyeztünk két álcázott fém táblácskát a második jelszórészlettel.

2014.12.31 - Hagyományosan szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Ládacsere, a harmadik ponton jelszópótlás.

2016.12.31 - A szokásos szilveszteri ládaellenőrzés és karbantartás.
Kereshető, a GCAPTI megszüntetésének gondolatát elvetettük.

2017.12.31 - Hagyományos szilveszteri ládaellenőrzés.
Javítottunk a láda álcáján, ellenőriztük a tartalék táblát és kihelyeztünk a végpontra egy dobozt a jelszóval. Minden rendben.

2018.12.31 - Szilveszteri ládaellenőrzés. Óriási tömeg volt, a környék eléggé szét van taposva a korábbi állapotokhoz képest. A korábban a végpontnál található fa oltárféleség eltűnt, a jelszórészletek kereshetőek, minden rendben.

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (279 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.67 web: 4.68 átlag: 4.73

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


goriszták 2019.10.07 18:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bittmann 2019.10.06 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Rudi Team 2019.09.24 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Lesmon4SLS 2019.09.02 12:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.89
Kellemes kis séta volt. A GCSAJK mellett ezt is végigvittem. Köszi!

vajasfok 2019.08.30 06:54 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

Gabriello 2019.08.26 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönet

Jakire 2019.08.17 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Nagyon szerethető multi, köszönjük!

gst76 2019.08.09 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Lacza és Tádé 2019.08.08 17:03 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

margabat 2019.08.04 11:55 - Megtaláltam
Balaton-körút: 6. nap, túra a Tihanyi-félszigeten. A második pontnál épp a külső ládába költözött hangyákkal hadakoztam, amikor az út mellett két kisgyerek jelent meg, érdeklődve, hogy mit csinálok. Elmagyaráztam nekik a játék lényegét, majd odaértek a szüleik is, akik már ismerték a gc-t. Remek multi, köszönöm a rejtést!

navigaator 2019.07.19 00:00 - Megtaláltam
-

Holdfény 2019.07.15 10:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Valóban csodás helyre vezet minket a multi. A kellemes séta, a kilátás és az igényes rejtések Annának is tetszettek. Köszönjük szépen! :)

IMG_20190715_092301IMG_20190715_094814
IMG_20190715_102233IMG_20190715_104523
Gorkii 2019.07.14 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csirimojo 2019.07.14 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3]

Mizo6869 2019.07.14 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Mia, Piri (kutya), Zoli.

Kopi 2019.07.06 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Köszi, remek volt.

álomfogók 2019.06.29 14:50 - Megtaláltam
Tihanyi nap 2. láda, egyben a harmadikkal összekötve, hiszen ennek útvonala pont odavezet, a hegytetőre, ahonnan tényleg csodálatos a panoráma (legalábbis az ott jártunkkor élvezett szép időben). Az indulás pedig legpraktikusabb abból a méretes parkolóból, ami pont a kilátóhoz lett dedikálva (nem érdemes a sajkodi leágazással bajlódni). Ami pedig a 3. pontot illeti, a (2. ponton megadott) koordinátán egy valódi dobozka rejti a jelszóhordozót.

Emma Rose 2019.06.08 12:42 - Megtaláltam
Hát... nem semmi volt! Egyszer eltévedtünk, és kétszer másztunk fel a végpontig, ahol gyönyörű kilátásban lehetett részünk. Végül sajnos nem találtuk meg a jelszó második felét, csak a helyét. A rejtő nagyon kedvesen segített és elmondta, mi is az, amit kerestünk. Javaslom mindenkinek, aki megtalálja majd, keressen rá neten, mit jelent:) érdekesség képen.
Az ösvények gyönyörűek, karbantartottak. Megéri ide visszatérni.
Köszi a rejtést! :)

DSC_1454DSC_1461
DSC_1466DSC_1467
 
TigerCat 2019.06.02 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bluedog 2019.06.02 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (486 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu