geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2794. Füzesabonyi séta (GCFUSE)
Templom; fotó: anettx
Templom; fotó: anettx
Templomtorony; fotó: anettx
Templomtorony; fotó: anettx
1956-os emlékmű a templomkertben
1956-os emlékmű a templomkertben
Kapu; fotó: anettx
Kapu; fotó: anettx
Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben
Várossá nyilvánítás emlékműve a templomkertben
I. világháborús szobor; fotó: anettx
I. világháborús szobor; fotó: anettx

Vasútállomás épülete; fotó: anettx
Vasútállomás épülete; fotó: anettx
Vasútállomás egykor
Vasútállomás egykor
Vasútállomás épülete; fotó: anettx
Vasútállomás épülete; fotó: anettx
Vasútállomás épülete hátulról
Vasútállomás épülete hátulról
Trianon emlékmű; fotó: anettx
Trianon emlékmű; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna távolról; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna-régebben
Szent Vendel kápolna-régebben
Szent Vendel kápolna; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna; fotó: anettx
Szent Vendel kápolna; fotó: anettx

Ládarejtek; fotó: anettx
Ládarejtek; fotó: anettx

Szélesség N 47° 45,753'
Hosszúság E 20° 23,169'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.23 08:00
Megjelenés időpontja: 2010.07.23 08:05
Utolsó lényeges változás: 2017.01.07 08:55
Utolsó változás: 2017.01.07 09:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: sakter, tuzhaju, luviktor
Felhasználó: Lacipap
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5700 m
Megtalálások száma: 344 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

1. pont: A templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje

2. pont: a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje (Minden betű számít)

3. pont: Az épületen található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.

4. pont: láda Szent Vendel kápolnánál fa tövében.

WAP vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Információk a ládához

A város megközelítése autóval alapvetően két irányból lehetséges. Az egyik lehetőség, ha autópályán közelítitek meg a várost (Füzesabony, 114 km), a másik fő útról pedig a 3-as úton a körforgalomnál kell a városba betérni. Mindkét esetben tartsatok a Centrum felé.
1. pont:
A városiasabb rész (vagy ahogy az itteniek nevezik: "falu") nagy temploma. (Van egy másik kisebb templom is a vasúton túl, mely a "telepi" nevet viseli.)
Segédpont:  N 47° 44,681' E 20° 25,281' [GCFUSE+seged] (itt balra lesz a fő utca, név szerint Rákóczi út, de menj tovább és az első (egyirányú úton!) lehetőségnél jobbra. Templom út a neve, találóan). A templom innen már könnyen megtalálható.
A jelszó első részlete, a templom bejárata feletti latin szöveg 5. sorának 4. betűje.  N 47° 44,520' E 20° 25,484' [GCFUSE-1]
A templomkertben érdemes megtekinteni a várossá nyilvánítási és az 1956-os emlékművet.
2. pont:
Az imént említett segédponttól gyalog egy pillanat alatt megközelíthető. Az I. világháborús emlékmű a park déli részén található.
A második jelszórészlet, a szobor talapzatán található háromtagú név (betű+szó+betű) 6. betűje. (Minden betűt beleértve)  N 47° 44,712' E 20° 25,230' [GCFUSE-2]
A visszajelzések alapján még egy kis segítség: a talapzaton azt a pár cm vastag fémlapot értjük, amin a szobor ténylegesen áll.
A szobortól 40 méterre található egy artézi kút.
3. pont:
A fő utcán (Rákóczi út) menj végig a 3. ponthoz, a vasútállomás már messziről is jól látható.
Az itt keresett, vagyis harmadik részlet az épület jelölt pontján található márványtábla 3. sorának 8. betűje és a 6. sor 18. betűje.  N 47° 45,072' E 20° 24,992' [GCFUSE-3]
A vasútállomás közelében megtekinthető a város trianoni emlékműve. N 47° 45,049' E 20° 25,079' [GCFUSE+emlekmu]
4. pont:
A láda a város határában, Pusztaszikszó nevű külterületi lakott hely közelében van. Nem azért helyeztük ilyen messze a ládát a város többi látványosságától, hogy minél jobban keresztbe tegyünk a kedves kessertársaknak, hanem mert szeretnék felhívni a figyelmeteket erre a (sajnos pusztulófélben levő) műemlék épületre. A láda rejtekhelyének is megfelelő a környezet.
A megközelítésére javasoljuk, hogy a városból a 3-as út felé induljatok autóval, a jelzett pontig burkolt úton el lehet jutni.  N 47° 45,962' E 20° 22,887' [GCFUSE+parkolo]
Az autót kímélendő innen már célszerű inkább gyalog megközelíteni a ládát, ami egy fa tövében keresendő, a negyedik, egyben utolsó jelszórészlettel (befőttesüveg).  N 47° 45,753' E 20° 23,169' [GCFUSE-4]
A jelszót úgy kapjátok meg, hogy az egyes jelszórészleteket összefűzitek a fenti leírás sorrendjében.
Füzesabonyról
Füzesabony egy 8000 fős kisváros, melyet 25 éve emeltek erre a rangra. Csendes, nyugodt környezet, jó infrastrukturális elérhetőségekkel. Ugyanakkor sajnos természeti és épített örökségekben nem nagyon bővelkedik. Ennek ellenére, vagy éppen ezek miatt szeretnénk ha ellátogatnátok ide. Úgy gondoltuk, hogy egy nem nehéz multi-ládát telepítünk azért, hogy megismerhető legyen a település, s a pontok mellé több egyéb érdekességre is felhívjuk a figyelmeteket. Célunk a ládával, hogy egy kis időt eltöltsetek a városban, mely egyáltalán nem a nyüzsgő nagyvárosi jeleket hordozza magán. Üljetek le a parkban, bóklásszatok az utcákban, és érezzétek jól magatokat.

A pontokat úgy helyeztük el, hogy azok átívelnek a városka főútján, és a város melletti kis (elhagyatott, és sajnos pusztulófélben lévő) kápolnához vezetnek az elrejtett ládikóhoz. 1. pont: Templom. 2. pont: I. világháborús emlékmű 3. pont: Vasútállomás, 4. pont: Kápolna
Római katolikus templom
A település ma is álló, barokk stílusú, római katolikus templomát 1732-35 között építette Giovanni Battista Carlone, Európa hírű egri építőmester, a középkori szentély felhasználásával. A templomot 1815-ben bővítették, ekkor festette ki Herz Mihály egri művész. A bejárat felett Erdődy püspök koronás sasok által tartott, kagylódíszes főpapi címere látható. A templom főoltára sötétzöld műmárvány, melyet 1840 körül készítettek. A főoltárképet az egri Balkay Pál festette, ugyancsak 1840 körül. A két mellékoltár szarkofág alakú, faragott fa, zöldes márványozással. A szószék fából készült, szürke márványozással. 1944-ben találat érte a templomtornyot. Lakossági összefogással karcsúbb, magasabb formában építették újjá. A templom filiái Mezőtárkányban és Egerfarmoson találhatók. Az egyházközség irányítását az egyháztestületi képviselőtagok segítik.

A templom előkertjében áll a füzesabonyi lourdes-i barlang-kegyhely, mely a híres franciaországi búcsújáró hely mintájára épült 1974-ben Orsovay Ede kántortanító, helyi lakos kezdeményezésére. A hátsó templomkertben áll Nepomuki Szent János 1842-ből származó kőszobra, mely korábban a város centrumában, a főutcán volt elhelyezve.
Vasútállomás
1861-ben indult meg a Hatvan-Füzesabony-Miskolc közötti vasúti fővonal építése, melyet 1870. január 9-én adtak át a forgalomnak. Ezt követően, 1872. november 3-án készült el az egri szárnyvonal (erre egy emléktábla is emlékeztet az állomás falán), s majdnem 20 évvel később, 1891. augusztus 5-én lett kész a Füzesabonyt Debrecennel összekötő vaspálya. A kiépült hálózat napjainkban évente több milliós nagyságú utas- és több milliárd forintos értékű áruforgalmat bonyolít le biztonságosan.

A Pfaff Ferenc tervei alapján, 1893 őszén felépült, eklektikus stílusú állomásépület a legszebb MÁV-épületek közé tartozik az országban. A vasúti mérnök kimagasló teljesítményeinek első példája Fiume állomásépülete 1889-ből. Ehhez kapcsolódóan egy téves legendát is őriz a füzesabonyi hagyomány, miszerint a vasúttársaság egyik figyelmetlen tisztviselője tévedésből összecserélte a tervrajzokat: a füzesabonyiakat Fiumébe, a fiumeit Füzesabonyba postázta. Valójában a később várható utas- és teherforgalmat felmérve építették meg az eredeti tervek szerint az épületet. Pfaff a történelmi Magyarország területén 14 nagyváros állomásépületét tervezte meg. A II. világháború után megmaradtak építészeti védelem alatt állnak, műemlék jellegük miatt.

A vasúthálózat kiépülése jótékony hatása mellett negatív következményekkel is járt: megnehezítette a közlekedést az északi és déli településrész között. Ennek ellensúlyozására épült meg 1985-re - a várossá válás folyamatának részeként - a vasúti aluljáró, mely a balesetmentes közlekedést tette lehetővé. A vasút, kettévágva a települést, kettős intézmény-rendszert hozott létre, mely egyszerre kedvező és hátrányos hatású is.
Szent Vendel Kápolna
Szabadon álló, oromzatos, 18. sz-i épület Pusztaszikszó (az egri érsekség volt majorsága) és Füzesabony között. A várost északról közúton megközelítők a körforgalom elhagyása után pillanthatják meg jobb oldalt, a bokrok, fák között kibukkanva. A kápolnát Barkóczy Ferenc püspök építette a középkori alapok felhasználásával az 1750-es évek végén, melyet a hívek segítségével 1806-ban restauráltak. A 19. sz. folyamán a kápolna leégett, de 1844-ben Dudás József egri kőművesmester helyreállította, valószínűleg a közelben lévő érseki nyaralókastély elkészülte után. A 20. sz.-ban is még híres búcsújáró hely volt, de a kápolna berendezései, oltárképei 1945 után teljesen elpusztultak. Az épület megmentése érdekében az 1990-es évek elején helyreállítási tervet készítettek a szakmai szervek.

Forrás: www.fuzesabony.hu

Ládatörténet:
2016. június 21. anettx kessertársunk helyrepofozta a betegeskedő ládát, újra kereshető.


2017. január 05.-én a ládát az adoptálhatóak közül átvettem. A pontjait végigjártam, koo-kat pontisítottam!
Kereshető!!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (208 db): környezet: 4.14 rejtés: 4.12 web: 4.42 átlag: 4.23

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


tofu 2019.10.13 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Leti első találata Noszvaj felé menet. Köszönjük az út leírást és a rejtést

Lopakodó 2019.10.06 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pötyimiki 2019.10.06 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pappgyorgy & Aniko 2019.09.29 17:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

AliceSky 2019.08.01 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést :)
Csodás a romos kápolna, nagyon művészi látvány, örülök hogy nem adtuk fel tesómmal útközben (a multi összes pontját gyalog kerestük fel). [Geoládák v2.2.5]

Bernáth 2019.07.05 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.05
Most mi sem csak elsuhantunk Füzesabony mellett, hanem bejártuk a multit, és ezzel kicsit megnéztük a várost. Nekünk az állomás épülete is tetszett, de persze a kápolna a legérdekesebb. Köszönjük a rejtést.

-1-2
-3-4
-5-6
Göde 2019.06.23 13:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

kenau 2019.06.02 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ellfelek 2019.04.27 12:00 - Megtaláltam
Egy 5 napos hosszú hétvége első napja és első ládája. A kóddal meggyűlt egy kicsit a bajom, mert este, mikor bejelentettem, sehogy nem akarta elfogadni... fél óra után feladtuk..., de mikor hazaértünk 5 nap múlva az első próbálkozásra jó lett... 😊
A kápolna tetszett a legjobban még így romosan is...
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.2y]

IMG_20190427_122318IMG_20190427_122915
sogor36 2019.03.25 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.94
Köszi a rejtést.

tabletta 2019.03.23 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2x]

Lacza és Tádé 2019.02.27 09:48 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cerberus 2019.02.12 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.39
Megtaláltam! Gabival közös ládázás. Fordított sorrendben kerestük fel a pontokat. Nekem a 4. pont, a kápolna tetszett a legjobban, az ilyen jellegű helyszíneket ugyanis nagyon kedvelem.

A leolvasós multikat nem szeretem túlságosan, különösen a 4. sor 32. betűje típusú összeolvasósakat nem. A végláda viszont rendben volt.

Köszönöm a rejtést!

IMG_6413IMG_6416
IMG_6417IMG_6418
IMG_6419IMG_6420
IMG_6422IMG_6428
nazso.oszan 2018.12.26 13:38 - Megtaláltam
A negyedik pontért megküzdöttünk a sárral, de meglett.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20181226_134414IMG_20181226_1345421
VenTOmi 2018.12.25 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2018.12.15 08:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

emiGrant 2018.11.27 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.24
Útban Hajdúszoboszlóra ládáztunk egy kicsit, bár az időjárás nem sok jót igért. Ezt a multit visszafelé teljesítettük, így azzal a szegény, elhanyagolt, pusztuló kápolnával kezdtük. Nagyon érdemes lenne rendesen rendbehozni, felújítani, mert nagyon szép még így, romosan is. A városi leolvasósdi nekem általában mindig bajt okoz, és most sem volt másként. A szobor talpazatát én bővebben értelmeztem, mint kellett volna, de aztán meglett. Köszi a rejtést és a rejtői segítséget!

-1-2
-3-4
-1-2
Norbee97 2018.11.14 17:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.02
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Sokszor voltam már átutazóban Füzesabonyban, de ez a láda a nagy távolság miatt mindig kimaradt. Most itt volt rá az alkalom, sötétedés alatt (és a végén sötétben) nagyobb kihívás, és a kamera tesztelésére tökéletes. :) Szerencsére a pontokkal nem voltak gondok, mondjuk a templomnál kicsit nehéz volt megtalálni a betűt, de ez a legkevesebb. Miután a ládához már teljes sötétségben érkeztem, így a kápolnáról nem készült fotó, bemenni meg pláne nem mentem, egyrészt erről nem is tudtam hogy van lehetőség, másrészt siettem a buszhoz. Szerintem így sokkal nagyobb élmény volt, mint egy átlagos nappali séta, jól éreztem magam. :) [Geoládák v2.2.5]
1044.

IMG_20181114_155534IMG_20181114_155340
IMG_20181114_160745IMG_20181114_161116
IMG_20181114_161800IMG_20181114_161848
IMG_20181114_161912IMG_20181114_163132
IMG_20181114_163405IMG_20181114_165149
IMG_20181114_171348 
Böbe3+1 2018.11.03 12:00 - Megtaláltam
Nagyon élvezetes volt ez az első geoláda keresés! Köszönjük!

Wilka74 2018.11.01 14:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.93
A fárasztó szabadság utolsó ládája. Autóval jártuk be a pontokat, mert fellázadt a család. A kis kápolnáért megszakadt a szívünk. Köszönjük a helyek bemutatását.

IMG_2641 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (348 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu