geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2712. Nemesnép - Haranglábak földjének éke (GCKVNN)
Harangláb
Harangláb
Kápolna
Kápolna
Nemesi porta
Nemesi porta
Bürü
Bürü
Gyógyítókő
Gyógyítókő
Utcarészlet
Utcarészlet
Református harang
Református harang
Katolikus harang
Katolikus harang

Szélesség N 46° 42,015'
Hosszúság E 16° 27,446'
Magasság: 182 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.10 11:30
Megjelenés időpontja: 2010.04.14 22:00
Utolsó lényeges változás: 2015.10.10 17:39
Utolsó változás: 2019.07.28 12:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Nemthi + waneqr
Felhasználó: Nemthi
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 306 + 1 jelszó nélküli + 3 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Haranglábak földjének éke
A térség egyik legrégibb és legszebb szoknyás haranglábához invitál a láda, mely az egykor nemesek által lakott település kápolnája mellett, egy fenyő ágán rejtőzik.

A láda a Kerka völgy ládasorozat (GCKV) tagja, melynek célja hazánk dél-nyugati sarkának apró csodáinak bemutatása. Így, ha erre jársz...

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Láda
A láda egy feketével álcázott, nagyobb csavaros tetejű doboz, amely mint egy ajándék függ a fenyőágak takarásában.
A henger vállmagasságban található a kápolna mellett húzódó fenyősor egyik tagján, amelyet a kápolnán túl nyíló gazdasági bejárótól számítva 3x3-at számolva lelsz meg (száraz példányokkal együtt).
A meglepetés karnyújtásnyira, a kápolna oldaláról könnyen elérhető, nem kell bebújni a fenyők közé.

Az "ajándék" doboza, mint egy dísz könnyen levehető az ágról. A teljes doboz leemelése esetén gondos visszahelyezést kérek!

Kérem, hogy a gazdaság oldaláról senki ne keresse, mert onnét nem elérhető, illetve a gazdaság magánterület!

ALTERNATÍV JELSZÓ: Aki a karácsony hangulatával nem szeretne közelebbről ismerkedni vagy egyéb tényezők nem engedik a rejtek felfedezését, az álljon a kápolna csukott ajtaja elé és forduljon felé. Jobbra lent a falon vasba ágyazott betűk (2) rejtik a jelszót, amit pontok nélkül kell megjegyezni!

Megközelítés
Nemesnép község Zala megye nyugati sarkában, az Őrség tájegység déli részén fekszik Lentitől 17 kilométerre észak-nyugatra, a szlovén határátkelőhely mellett, s mind a 86-os, mind pedig a 76-os főútvonalról jól megközelíthető. A településen az út mellett bárhol található parkolásra alkalmas hely, mégis talán a haranglábtól érdemes megkezdeni a sétát, s bejárni a nevezetességeket és megkeresni a ládát.

Nemesnép
A település a Szentgyörgyvölgyi-patak két partján egy tipikusan őrségi településnek tekinthető, amely a X-XII. században, mint gyepün túli határőr telep jött létre. Azonban már régóta lakott település, amit a község határában feltárt római kori halomsírok is jeleznek. A XIII. században több okleveles forrás is említ nemesnépi nemeseket, egy 1407-ben kelt oklevél pedig leírja, hogy kiszolgált királyi katonákat telepítettek itt le, akik szintén nemességet kaptak. Az Őrségi településekhez való tartozását jelzi az is, hogy a régi szeres településszerkezetre utaló nevek a mai napig fennmaradtak, mint amilyen Németszer, Simonszer, Gödeszer.
A falu jellegzetessége, hogy a mai napig nagyon sok szépen helyreállított kisnemesi lakóház és porta áll, a házakat alig veszik körül kerítések, és a szépen gondozott területeken kellemes sétákat lehet tenni. Jelentős hagyománya van az olajütésnek (tökmagból), ennek időszaka december-február. A több mint száz éves, kézi erővel működő olajprés ilyenkor megtekinthető.
A településhez kapcsolódó érdekes XVIII. századi történet az, melyben a település minden lakosát a vármegye háromhavi börtönre ítélte pallosjog bitorlása miatt. Ennek hátterében Göde Isván helyi kisnemes kivégzése állott, akit a helyiek többszörös gyújtogatásban találtak vétkesnek és ezért máglyahalálra ítéltek. Minderre mára csak a falu határában a Göde temetése dűlő utal.
A település környezetében érdemes felkeresni Szentgyörgyvölgyet (festett fakazettás református templom, római katolikus templom, Töllős tanösvény, Gó-Na Szabadidőközpont, nordic walking pálya), Magyarföldet (ökumenikus fatemplom), Bagladot (szoknyás harangláb), Reszneket (Tauber-kastély, magtár, Szent József templom).

Nevezetességek

Harangláb
A Kerka völgyet és az Őrséget a haranglábak földjének is hívják, mivel szinte nincs olyan település, ahol ne találkozhatnánk valamelyik változatával ezeknek az építményeknek. Nemesnépen hazánk egyik legismertebb, méltán híres, nagy múltú, legmonumentálisabb és legjelentősebb négyoszlopos fa haranglába áll  N 46° 41,985' E 16° 27,265' 176 m [GCKVNN+Harangláb]. A reformátusok hatalmas építménye, a hazai hagyományos szakrális népi építészet késő barokk stílusú, jelentős műemléki alkotása. A helyén korábban volt fatemplom leégését követően épült, 1793-ban. A négyoszlopos, talpas, félvázas struktúrájú, nyitott szoknyás és zárt harangházas építmény amellett, hogy a haranglábak egyik nagyobb csoportjához tartozik egyben jelentős képviselője a Hetésben kifejlődött magas szoknyatetővel és rövid harangházzal bíró sajátos és speciális fa harangláb típusnak, amely csak ezen a tájon, a szűkebb környezetben kedvelt.

Kápolna
A zömmel reformátusok lakta településen élő katolikusok 1953-tól tudják saját kápolnájukban gyakorolni vallásukat, a Szűz Mária Szeplőtelen Szívének szenteltek és a település határában álló kis kápolnájukban  N 46° 42,020' E 16° 27,469' 182 m [GCKVNN+Kápolna].

Lakóházak
A településen bizonyítottan több évszázadon keresztül nemesek laktak, és később is több gazdagabb család élt itt, amelyet a sok szép, gondosan megépített porta is mutat. Az 1800-as évek végéről több szép, oszlopos tornácú lakóház és udvara is bemutatja az itt élők életét. A ház síkjából kinyúló tornác (kódisállás) fokozatosan alakult ki a téglaépítkezés elterjedését követően, melynek védő szerepe volt, illetve a gazdasszony is szívesen dolgozott itt jó időben. Nevét egyes leírások szerint arról kapta, hogy a falvakat járó szegények, koldusok itt, a félig zárt tornácon húzhatták meg magukat, és fogyaszthatták el a kapott ételt.

Bürü
Egy különleges hídon is átmehetünk a községben, amelyet "bürü"-nek hívnak  N 46° 42,077' E 16° 27,443' 179 m [GCKVNN+Bürü]. A bürü a patakon átívelő, egy korláttal ellátott keskeny kis híd fából (tulajdonképpen egy széles fagerenda). Az itt látható és a környék talán egyetlen "bürü"-jének keletkezése nem ismert, de az 1900-as évek elején már biztosan létezett. Fáját kb. 40 évenként szükséges kicserélni.

Gyógyítókő
A bürü és a harangláb közötti út mellett áll egy érdekes kő  N 46° 42,051' E 16° 27,402' 178 m [GCKVNN+ Gyógyítókő ], az úgynevezett litopunkturás avagy földgyógyító kő. A környéken több ilyen kő is van, melyek formájukban és mintájukban, az úgynevezett kozmogrammban mind egyediek. Ezek a kövek az adott terület egyensúlyi pontját hivatottak megjeleníteni és céljuk visszaadni a tájnak a természeti erejét. Ezzel a kővel együtt eddig 16 kő van elhelyezve Magyarország, Szlovénia és Horvátország következő településein: Lenti, Gosztola, Szécsisziget, Tornyiszentmiklós, Göntérháza, Muriša, Petišovci, Renkovci, Odranci, Bukovnica, Lendava, Mala Polana, Mura-Bistrica, Sv. Trojica, Sveti Martin na Muri.

Ládakarbantartás
2019. 07. 27.
KARBANTARTÁS - LÁDA PÓTLÁS
A láda pótlása megtörtént, az eredeti rejtek sérülése miatt egy másik fenyőre került a fekete "ajándék". Kis kézügyességgel és odafigyeléssel sokáig lehet keresni.

2018. 06. 17.
KARBANTARTÁS - LÁDA CSERE
A jelzések alapján a láda cseréje megtörtént. A "láda" csak színében változott (kék-fekete-fehér) és remélhetőleg vízhatlanabb módon került kialakításra.

2015. 10. 10.
ÚJ (RÉGI) JELSZÓ
A láda pótlása megtörtént új módon. Kérem, hogy a rejtek keresésénél, a láda nyitásánál kövessétek a lentebb leírt instrukciókat és figyeljetek a visszarejtésre!

2011. 09. 16.
A láda másodszori újrarejtése az eredeti helyre, bízva abban, hogy a rejtekhely sokáig nyújt menedéket a ládának.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (163 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.16 web: 4.60 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Timcsi 2019.08.17 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! Timcsi csapat Timcsi nélkül [g:hu 1.6.4]

bigmick 2019.08.11 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.4 ß]
Alternatív

Ajtony 2019.07.30 09:50 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Zerind HUN 2019.07.30 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
A ládát rövid ideig keresve nem találtuk (lehet azért, hogy megvan), ezért inkább a pótjelszónál maradtunk. Amit egyébként már indulás előtt tudtam, hogy mi lesz :( A harangláb nem véletlenül Zala megye csodája!

Nemthi 2019.07.27 12:35 - Egyéb
A láda pótlása megtörtént! A rejtek helye az eredeti "sérülése" miatt minimálisan módosult, OLVASD EL A LEÍRÁST!
Az alternatív jelszó változatlan!
Kérlek, figyelj a visszarejtésre!
Köszönöm: Nemthi

paul 2019.07.25 20:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Sasa88 2019.07.23 18:09 - Jelszó nélküli megtalálás
A fenyőfán csak a drót volt. [Geoládák v2.2.5]

Medvelac 2019.07.18 15:20 - Megtaláltam
Csak egy drót lóg kék szalagról.
A kápolnán a két betű megvan. [Geoládák v2.2.5]

unicorn10 2019.07.05 15:15 - Egyéb
csak egy drótot találtunk,

unicorn10 2019.07.05 15:15 - Egyéb
csak egy drótot találtunk,

Saláta Bogi & Sanya 2019.07.03 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.57
Csak a drót lóg a fenyőfán, a kápolna felújítás alatt. Ha a harangláb bemutatása volt a cél, mint ahogy a cím is sugallja, miért kellett a ládát több 100 m-re a haranglábtól elrejteni? Az ilyen rejtéseket sohasem fogjuk megérteni!
A cél, a harangláb megér egy kirándulást!

csomix 2019.06.25 13:14 - Megtaláltam
Sajnos mi sem találtuk a ladát csak a helyét. Vadrózsa volt bőven... :-) [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Nemthi, 2019.06.27 14:07]

Csszivacs 2019.06.23 10:00 - Megtaláltam
A drót megvan a ládát nem találtuk meg.

isoprof 2019.06.15 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, a láda nincs a helyén csak a drót. A kiszáradt fákat nem kell számolni

nbokan 2019.06.04 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.21
Mi is csak a drótot találtuk, de az alternatívval meglett. A kápolnánál találkoztunk a kulcs örzőjével és megnézhettük belülről is. Jelenleg felújás alatt áll, de hamarosan kész lesz. A haranglábnál elköltöttük az uzsonnánkat és pihentünk egyet. Tetszett ez a kis nyugodt település, kösz a rejtést. Képek később... [g:hu 1.6.3a]

Balda 2019.04.30 10:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.37
Csak a karácsonyfadísz-geoláda kampóját találtuk meg, a földön sem találtuk a környezetében a ládikát, így maradt az alternatív jelszó,
Köszönjük előre is a láda karbantartást, a rejtést.
Gi és Balda

DSC01618DSC01615
DSC01621 
dannythegirl 2019.04.28 10:29 - Megtaláltam
a henger helyen csak a drot van a fan, az alternativ jelszot hasznaltuk, szep kapolna, koszonjuk a rejtest! :) [Geoládák v2.2.5]

BaLiAnIz 2019.04.21 17:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.88
Megtaláltuk, köszönjük.

Tank86 2019.04.21 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Sajnos az eredeti láda nincs meg, csak a kis kampóját találtuk meg. :(
Pótjelszóval kapcsolatban figyelmetlenek voltunk, de hálásak lennénk az elfogadásért :)
Köszönjük!

[Jóváhagyta: Nemthi, 2019.05.01 18:15]

58676660_319031735455399_1705088796602662912_n58622680_1286342864854205_760122191059615744_n
stikli08 2019.04.19 14:02 - Megtaláltam
Sajnos elveszett... csak a tartó drót maradt meg. Alternatív jelszóval lett meg... Valahonnan dereng a monogramm :-) [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (318 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu