geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2727. Milliomodik hektár emlékerdő (GCHEKT)
A bejáratnál
A bejáratnál
Az erdő
Az erdő
Pihenőhelyek
Pihenőhelyek
A rét, emlékkővel
A rét, emlékkővel
A tornapálya
A tornapálya
Ez is...
Ez is...
Este
Este

Szélesség N 46° 54,690'
Hosszúság E 19° 40,238'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.04.29 19:00
Megjelenés időpontja: 2010.05.02 22:10
Utolsó lényeges változás: 2013.05.21 17:53
Utolsó változás: 2018.11.04 11:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Niti és Zoli, maczy, carmin
Felhasználó: carmin
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 809 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


-----------------------------------------------------------------
WAP ON: egy hagyományos mikroláda az adott ponton, mely tartalmazza a logoláshoz szükséges jelszót és logfüzetet.
WAP OFF

2012.05.20. A láda kezelését megkaptam maczytól, a továbbiakban én viselem gondját. A láda új, egyszerűbb helyen, ismét kereshető. Az eredeti leírást változatlanul hagytam. carmin

Előző rejtés : egy hagyományos mikroláda az adott ponton, mely, tartalmazza a logoláshoz szükséges jelszót és logfüzetet, íróeszközt hozz magaddal! Közkedvelt pihenőhelye ez a környékbelieknek, előfordulnak kutyát sétáltató és sportoló emberek! Tehát csak ÓVATOSAN A LÁDA KERESÉSÉNÉL, ÉS A VISSZAREJTÉSKOR IS

TB-t nem fogad!
A játék a gpsgames.hu oldalon : GG2640

-----------------------------------------------------------------


A ládába TravelBug nem helyezhető.


2011.03.10. A láda kezelését megkaptam a rejtőktől, a továbbiakban én viselem gondját. A láda új helyen, új méretben ismét kereshető. Az eredeti leírást változatlanul hagytam. maczy

2011.09.06. Ládakarbantartás. Jelszóváltozás.
Logbook csere.

2011.10.01. Karbantartás. A ládát ellopták,
a rejtek maradt. Logfüzet csere.

2011.10.19. Ládapótlás. Új logfüzet. Új helyen kereshető.

2012.01.03. Logfüzet csere, karbantartás.

2012.05.20. Ládapótlás új helyen.

Kellemes kincskeresést kívánok mindenkinek!


"Az erdő fái

Királyi közönnyel tűrik sorsukat,
Nem vándorolnak el, ha szűk a hely,
Kemények ők, akár az öntudat.
Az ember lába gyors,
S örökké szebb hazát keres -
A fák már tudják, hogy nem érdemes.
Nagyobb a Sors!"


Egy rövid, kecskeméti sétára invitálunk benneteket, mellyel ezúttal az ország milliomodik hektár erdejének jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet! Tudjuk, nem egy grandiózus látnivaló, de itt nem ez a lényeg. Az eszme, ami mögötte áll, annál jelentősebb. Másrészt, Kecskeméten sajnos nincs túl sok összefüggő zöldterület, pláne nem olyan, ami időbeli korlátozás nélkül, és akár kutyával is látogatható, így ez az egy hektár is nagyon jelentős helyi szinten.

Ez a hely remek kikapcsolódást nyújt a környékbelieknek, ezért hétköznap is viszonylag sűrűn látogatott terület, tehát fokozott figyelmet kérnénk a láda keresésekor!
Az erdőben kiépített tornapálya is működik, valamint találhatók itt padok, asztalok, szemetesek.

Legyetek szívesek, a rejtekről ne tegyetek fel képet, és ne írjatok direkt utalást! Talán lesznek, akiknek meglepetést okoz. :)

Megközelítés:

Az emlékerdőt érdemes a kecskeméti Csabai Géza krt., vagy Nyíri út felől megközelíteni, majd a  N 46° 54,674' E 19° 40,311' 123 m [GCHEKT+parkoló]ponton hagyni az autót!
Busszal, vonattal érkezőknek: A Noszlopy Gáspár parkból (itt található a vasút- és busz- végállomás) megközelíthatő a 29-es, a 20-as és a 22-es járatokkal. A városköntban található helyi buszpályaudvarról (ami 10-15 perc séta a vasútállomástól) elérhető a 15-ös és a 20-as, valamint kis sétával a 14-es jelzésű buszokkal.

Az Emlékerdő rövid története

Itt születtem én 1975-ben, az alföldi nagy rónaság közepén, a
"hírös városban", Kecskeméten, emlékerdőként hirdetve azok dicsőségét, kik alkotva munkálkodtak a természeti környezet javáért és az emberért - magáért!

Emlékét hirdettem és hirdetem mindazoknak, akik itt az Alföld szélhordta vidékén sok és sok ezer hektár erdő telepítésével a pusztából ligeteket varázsoltak, és dicsérem mindazok munkáját, akik az ország lepusztított erdői helyett ismét új erdőket teremtettek. 530 ezer hektár új erdő és 470 ezer hektár felújított (új) erdő létesítésének emlékhelye - hírnöke - lettem és vagyok, én a Milliomodik.

Mikor megszülettem, mindenki büszke volt Rám. Én tudom, nem "csak" erdő vagyok, de emlékhely is! Őrzöm azoknak emlékét, kik munkájukkal kiérdemelték e helyen létemet, de annak a száz és száz embernek is, akik az ország minden megyéjéből és e városból fácskákként, csemeteként, saját kezükkel ide ültettek, telepítettek. De kegyeleti hely is vagyok mindazoknak, akik már elmentek közülünk, s számukra az erdő nem munkahely többé, hanem nyughely - emlékük nyughelye. Lombjaim árnyékolják az emlékkövet, melyet az állami erdőgazdaságok kopjafái koszorúznak.

Az 1975-ös fásítási hónap országos megnyitóján a szakmai, társadalmi és politikai szervek jelen lévő vezetői együtt adták át az emlékművet, és avattak engem a milliomodik hektár erdővé. Aztán, ahogy lenni szokott, az ünnepséget követték a hétköznapok. Hol egy autóbusz pályaudvar, hol egy bevásárlóközpont építésének akadtam útjába. A városfejlesztési tervekben valahogy mindig a zöldterületek húzzák a rövidebbet. A harmincezres lakónegyedet szegélyező erdő- és vízivilág területemre sokan vetettek szemet. Puszta létemet ma már csak a gondoskodó szakmai és társadalmi összefogásnak köszönhetem.

Huszonöt éves koromra megéltem a harmadik magyar országfásítási program beindítását, és meg szeretném élni azt a másik huszonöt évet, mikorra az ország negyedét erdő borítja, hirdetve az erdő és az ember örök egymásrautaltságát.

Hogy lombjaim akkor is elsuttoghassák: "Tudjátok, Én voltam a Milliomodik hektár!"

Az erdő hangja: Koncz János, nyugalmazott erdőfelügyelő


Az alföldfásítás rövid története:

"Az Alföld évezredekkel ezelőtti, természetes növénytakarójára a nagy kiterjedésű füves puszták és mocsarak voltak jellemzők, melyeket kisebb-nagyobb kiterjedésű erdők tarkítottak.

A népvándorlások kora után letelepedett és alapvetően földművelésből élő, egyre gyarapodó népességnek mind nagyobb szántóterületre volt szüksége ahhoz, hogy a rohamosan növekvő élelmiszer szükségletet meg tudja termelni. Emiatt fokozatosan kivágták az erdőket és feltörték a füves pusztákat, lecsapolták a mocsarakat.

A XVIII. században az Alföld annyira kopár, fátlan volt, hogy KRÁMER JÁNOS GYÖRGY, a soproni születésű tábori orvos, a "morbus hungaricus", a magyar betegségnek tartott tüdővész egyik fő okát az egészségtelen, fátlan környezetben látta. Részben ennek hatására is, MÁRIA TERÉZIA az 1769-ben kiadott Erdőrendtartásában előírta vármegyei csemetekertek létesítését, azzal a feladattal bízva meg őket, hogy ingyenes csemetével lássák el a településeket és előírta azt is, hogy hová, milyen fafajt ültessenek.

A Duna-Tisza közi futóhomok megkötésével először Szeged város főmérnöke VEDRES ISTVÁN próbálkozott a XIX. szd. elején, amikor nyárakat és fűzeket ültetett a homok megkötésére. A XIX-XX. szd. fordulóján KISS FERENC létesített hatalmas erdősítéseket Ásotthalom környékén a homok megkötésére. Kecskemét határának fásításában úttörő szerepet játszott BAKKAY JÓZSEF.

Az Alföld fásításban korszakos jelentőségű a KÁAN KÁROLY nevéhez fűződő 1923. évi XIX. törvény, amely előírta, hogy be kell erdősíteni a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan földrészleteket, a többit pedig erdősávokkal, fasorokkal kell körbevenni. Sajnos a világviszonylatban is korszerű törvény előírásaiból a gyakorlatban nem sok valósult meg, a két világháború között Magyarország erdősültsége alig növekedett. Noha a törvény célja éppen az volt, hogy az Alföld fásításával pótoljuk a trianoni békeszerződés miatt elvesztett faanyag forrásokat, miközben emberi tartózkodásra egészségesebb és a mezőgazdasági termelés számára is jobb körülményeket teremtünk.
A II. világháború után kialakult szocialista tervgazdaság parancsuralmi módszerei kellettek ahhoz, hogy számottevően növekedjen az alföldi fásítások területe. Számos település körül védőfásításokat hoztak létre, később a termelőszövetkezetek támogatásának burkolt módszere volt a fásítás jelentős támogatása. Az alföldi fásítások döntő hányada termelőszövetkezeti erdőként keletkezett. Ebben az időszakban, főleg az Alföldön megvalósult fásításoknak köszönhetően, Magyarország erdősültsége 11 %-ról kb. 17 %-ra növekedett 1990-ig.

Az Alföld fásítása ma is folytatódik. A cél az, hogy Magyarország erdősültsége legalább 25 % legyen. Ez a magán tulajdonban lévő, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan földek fásításával érhető el, amit állami támogatások segítenek elő."

Forrás:
Dr. Barna Tamás
KEFAG R.T. ESZT
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (433 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.57 web: 4.55 átlag: 4.49

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Irisz14 2019.02.17 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.6.1x]

Krasiék 2019.02.15 13:38 - Megtaláltam
Megtaláluk. Köszönjük a lehetőséget. ?????????????????? [g:hu 1.6.1x]

Lostris 2019.02.09 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

gege68 2019.02.09 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Tagesz 2019.02.02 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Mo-Hó 2019.01.22 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.01
A láda könnyen meglett.
Köszönjük a rejtést!

Jevica és Gyuszi 2018.11.17 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Bigi 2018.11.12 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Bigi! [Geoládák v2.2.5]

Fröccs 2018.11.11 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsoland 2018.11.10 10:47 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk. Köszönjük! [Geoládák v2.2.4]

carmin 2018.11.02 12:31 - Egyéb
Kedves 1Petra4! A jelszónélküli lognál illene feltenni legalább egy fényképet, amire a rendszer is kér automatikusan. A ládát ellenőriztem, minden rendben, új logfüzetet és tollat tettem bele.

push_key 2018.10.30 13:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.69
Köszönjük a rejtést!

1Petra4 2018.10.28 16:20 - Nem találtam meg
A láda meglett de nem találtuk benne a jelszót :): [Geoládák v2.2.5]

[Elutasította: carmin, 2018.11.02 12:29]

Caldera 2018.10.27 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Bence940225 2018.10.27 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bagolyvera 2018.10.23 20:54 - Megtaláltam
Mdgtaláltam, köszi!

NZs 2018.10.22 13:23 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 2.5 átlag: 3.17 súly: 3.95
Kecskeméti hosszú hétvége 7/3.

Az egyszerűség kedvéért GCZAPO parkolójában hagytuk pihenni Geopelt és átsétáltunk az emlékerdőhöz. Az első kellemetlen meglepetés az volt, hogy a tuhu-n is látható ösvény, amin ebből az irányból könnyen a ládához lehetne érni, megszűnt. Jézus Szíve Szocialista Szekta temploma, kosárlabda pályája terpeszkedik most ott, ahol erdőnek meg ösvénynek kellene lennie. (Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, vajon tényleg a szektatagok adományaiból telik ilyen százmilliós projektekre...? Mert akkor OK, de ha nem, az nagyon nem az! Élek a gyanúperrel, hogy az utóbbi a helyes megfejtés...) Szóval megkerültük a bekerített területet és máris a telepített kis erdőcskében voltunk. Elég sokat kerestük a ládát, ahová a GPS mutatott, ott nyoma sem volt, egész nagy körre kiterjesztettük a keresést, amikor egyszer csak Dóri megtalálta jó 20m-re onnan, ahol én bóklásztam. Érdekes, a rejtekadó fához érve viszont már csak 4m volt az eltérés... máig nem értem. Mindegy, meglett a jobb sorsra érdemes kávés(?)doboz. Nem erre való, az mindjárt látszik: teteje törött, beázik. A "logbook" egy salátakupac, jelszónak nyoma sincs. Egyesével átforgattuk a lapokat, de nem leltük. Már a telefont nyomtam, hogy a rejtőt hívjam, amikor Dóri váratlanul ismét rábukkant. Egy kitépett, külön lapon van, ami ráadásul jól össze is van gyűrődve. Jelszó megvan, menjünk innen. Az erdőcske jól belátható, nem egy életbiztosítás a rejteknek a hosszas ott-időzés. Mivel azt hittem, csak én bénáztam el idefelé jövet a rövidebb ösvényt, a kerítés mentén visszafelé indultunk, hátha lesz kijárat az útra. Hát nincs - már, ha nem akarsz kerítést mászni. Kettőt. Nem akartunk, inkább úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk és megnézzük az emlékkövet is - ha már. Rettentő koszos, büdös és szemetes részre értünk, láthatóan homeless-tanya lehet, a mocsok tulajdonosa szerencsére nem volt otthon. Igyekeztünk szabadulni mindettől a látványtól-szagtól, hamar kiértünk a rétre, ahol megnéztük a nagy követ. Meg kell mondjam, nem tett rám mély benyomást ez az egész. Az előző kettővel ellentétben itt nem szívesen sétálgatnék, a rejtés is gyenge eresztés. Persze az alapgondolat tök jó, hogy újabb egy hektár erdő létesült. A ládaoldal is egy nagy kuszaság, nem lehet eligazodni a kronológiában, és könyörgöm, miért kell az a kék bold betűtípus? Megvan a funkciója a formázásnak, de ezt így miért...?
A közeli Planetáriumhoz (GCPLAN) mentünk ezután.
NZs & Dóri

 
Bugár-orienteering 2018.10.20 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Tényleg érdemes nagyobb körben körülnézni, a GPSGames honlapon lévő koordinátán is.
Törött a doboz teteje, nem zár rendesen.

a rejtek
Zéboy 2018.10.19 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

 
Berián 2018.10.19 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (819 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu