geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2833. Mechwart Multi (GCMEKI)
Mechwart-féle forgó eke
Mechwart-féle forgó eke
Mechwart-féle hengerszék
Mechwart-féle hengerszék
Öntöde Múzeum
Öntöde Múzeum
Érdemes a Múzeumba benézni
Érdemes a Múzeumba benézni
Az Öntöde Múzeum előtti alak valahonnét ismerős :)
Az Öntöde Múzeum előtti alak valahonnét ismerős :)
a régi Mechwart emlékmű
a régi Mechwart emlékmű
a Mechwart szobor most
a Mechwart szobor most
a Mechwart Park felújítást követően
a Mechwart Park felújítást követően
a GANZ Gyár régen
a GANZ Gyár régen
a GANZ Gyár most ... azaz Millenáris Park
a GANZ Gyár most ... azaz Millenáris Park
Zöld Péter Játszótér
Zöld Péter Játszótér
... és ne feledkezzünk meg a nagy elődről sem: Ganz Ábrahámról
... és ne feledkezzünk meg a nagy elődről sem: Ganz Ábrahámról
Nem kell a borostyánt lebontani, csak a saroknál mögé nézni
Nem kell a borostyánt lebontani, csak a saroknál mögé nézni

Szélesség N 47° 30,770'
Hosszúság E 19° 1,968'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.09.21
Megjelenés időpontja: 2010.09.23 20:20
Utolsó lényeges változás: 2016.01.13 16:02
Utolsó változás: 2018.01.08 15:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Pepe
Felhasználó: Pepe
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 674 + 3 sikertelen + 11 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A multiládát 2016. 01.10.-én örököltem, 01.13.-án felélesztettem

WAP: Négypontos multi . A jelszó részletei sorrendben:
1. A múzeum bejáratánál, a szobor tábláján hátulról a 4. szó
2. Kinek a tervei alapján készült el a Zöld Péter játszótér kapuja? (vezetéknév)
3. A mellszobor mögötti szökőkút körüli támlás, karfás padok száma
4. A 8x4 cm-es hengeres mikroláda-ban lévő jelszórészlet. (a borostyánnal befutott támfal sarkán, kb.150 cm magasságban).
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ezzel a multiládával Mechwart Andrásnak, a magyar ipartörténet kiemelkedő alakjának állítunk emléket. Életében olyan nagyformátumú emberekkel dolgozott együtt, mint Ganz Ábrahám, Déri Miksa, Bláthy Ottó, Csonka János, és Kandó Kálmán .

1. pont: Öntöde Múzeum
Jelszórészlet: A múzeum bejáratánál látható szobor tábláján hátulról a negyedik szó.
A múzeum hétfő kivételével 9-17 óráig látogatható. Sötétedés után a tábla nehezen olvasható.
 N 47° 30,685' E 19° 2,136' 92 m [GCMEKI-1]

2. pont: a volt GANZ Gyár, most Millenáris Park.
A felújítás óta az eredeti jelszórészlet már nem olvasható, viszont összerakható a játszótér építéséről szóló tábla kilencedik ("Mostoha" kezdetű) sora harmadik szavának betűiből a következő sorrendben:
4. 2. 1. 3. 5. Köszönöm Erdőcsöndjének a szellemes pótlást!
 N 47° 30,640' E 19° 1,498' 121 m [GCMEKI-2]

3. pont: Mechwart liget.
Jelszórészlet: a szökőkút körüli padok száma.
 N 47° 30,715' E 19° 1,916' 123 m [GCMEKI-3]

4. pont: A láda.
Jelszórészlet: a láda a II. Kerületi Polgármesteri Hivatal mögött balra, a borostyánnal befutott, betontéglákból rakott fal sarkán, kb.150 cm magasságban. Jó mélyre dugd vissza!
A környék forgalmas, legyetek nagyon körültekintőek!
 N 47° 30,770' E 19° 1,968' 103 m [GCMEKI-4]

Láda történet:
2016.01.13.: Láda pótlása és más helyre rejtése.

MECHWART ANDRÁS élete

1834. december 6-án született a bajorországi Schweinfurtban. Szegénysorú, többgyermekes család gyermekeként csak elemi iskolában tanulhatott, majd inasnak ment a helybeli lakatoshoz. Lakatos vizsgájakor a "legényremek"-ként készített Chubb-zárja olyan jól sikerült, hogy arra a város elöljárósága is felfigyelt, és ösztöndíjjal az augsburgi politechnikumba küldte tanulni, ahol 1855-ben mérnöki oklevelet szerzett.
1859-ben a véletlen hozta úgy, hogy útban Galícia felé Magyarországon utazott át meglátogatni régi augsburgi barátját, Eichleiter Antalt, aki ekkor már Ganz Ábrahám által alapított gyár üzemében dolgozott. Eichleiter bemutatta barátját Ganznak, aki megörült a jó mérnöknek, és kérte, mondjon le galíciai útjáról, és vállalja el nála a felügyelői állást. Így Magyarországon maradt és letelepedett.
Mechwart András ekkor 25 éves volt, az elkövetkezendő 40 évben a Ganz Gyár mérnöke, üzem- és üzletvezetője, majd vezérigazgatója lett.

Ganz Ábrahám sorsa és jelleme sokban hasonlított Mechwartéhoz: külföldi (svájci) származás, szegény, nagycsaládos háttér, "véletlennek" köszönhető magyarországi letelepedés, maximális humanitás és megbecsülés a munkásai irányába. Nem csoda hát, hogy az évek során nagyon jó barátokká váltak és legnagyobb mértékben élvezték egymás bizalmát.

Ganz 1845-ben nyitott önálló öntödét Budán, de ekkor még az üzem a mostani Öntödei Múzeum helyén állt.
Mechwart is itt kezdett el dolgozni. Ebben az üzemben egyébként 1964-ig folyt a termelés, ekkor a gyárat leállították, s a kéregöntöde berendezéseit megőrizve 1969-ben múzeummá alakították át.

A Ganz ipari konszern világméretű sikereit tükrözik többek között az 1862. évi londoni és az 1867. évi párizsi világkiállításon a Ganz-gyárnak adományozott ezüstérmek, valamint 1872-ben Moszkvában aranyérmet, 1873-ban a bécsi világkiállításon pedig díszoklevelet és a "haladás érmet" nyerte el.

1866-ban Mechwart feleségül vette barátja, Eichleiter Antal húgát. A házasságból három gyermeke született: Ernő földbirtokos, Hugó gépészmérnök lett, Emma lánya pedig egy budapesti ügyvédhez ment feleségül.
Érdekes, hogy a magyar nyelvet nehezen sajátította el. Kedvelte az irodalmat, maga is írt verseket. Nagy zenebarát volt, örömét lelte a vidámságban, mulatozásban (ezt jelzi például az is, hogy ő alapította a gyári dalárdát, amelyben maga is énekelt).

A túlfeszített munka és családi problémák kikezdték Ganz Ábrahám idegrendszerét, aminek következtében 1867. december 15-én öngyilkos lett. Halála után a gyár vezetését Eichleiter és Keller Ulrik vették át, akik Mechwartot bízták meg az üzemvezetéssel és az üzletvitellel.
A gyár ekkor a "Ganz és Társa" nevet vette fel. Két évvel később azonban a Svájcban élő örökösök eladták a gyárat, és az átszervezés után a "Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt."-nél Mechwart műszaki igazgató lett.
Az 1873-ban kezdődő válság megrázta a gyárat is, ekkor Eichleiter és Keller kiléptek a gyárból. 1874-től Mechwart vezérigazgató lett, egyedül végezte az igen szerteágazó szervezői, irányítói, vezetői és piackutatói munkát. Mindaz, amit a magyar gépipar Mechwartnak köszönhet, lényegében ettől az időszaktól számítható.

A gyár vezetőjeként tevékenységét áthatotta az a törekvés, hogy munkalehetőséget teremtsen, új és egyre korszerűbb termékeket vezessen be, és a termelt áruknak piacot szerezzen. E célok megvalósításával a gyár is szüntelenül bővült, és a századfordulóra öt telephelyes nagyvállalattá nőtte ki magát.
A századfordulón a Ganz Rt. volt az egyetlen magyar nagyvállalat, aminek külföldön is voltak telephelyei.

Mechwart már az 1878-as világkiállítás előtt felismerte a villamosság jelentőségét. 1878-ban hozta létre a Kacsa utcában a kis villamossági műhelyt, amelynek tevékenysége kezdetben ráfizetéses volt. Az ő hívására lépett be a gyárba Zipernowsky Károly, Déri Miksa és Bláthy Ottó. A fejlődést jól jellemzi a Nemzeti Színház villamos világításának megtervezése és elkészítése (ez volt Európában a második villamos világítású színház).

Mechwart legismertebb munkálatai a kéregöntésű sima és rovátkolt hengeres malmi hengerszék tökéletesítéséhez és gyártásához fűződnek (ilyen mai napig működő vízimalom Orfűn, lásd a GCMMVF ládát; (N 46° 8,433' E 18° 9,580') ).
A Ganz-gyár 1874 és 1906 között 29500 malmi hengerszéket gyártott és ebből 19300 darabot európai és tengerentúli országokba exportált.
Kevesen tudják, hogy a Mechwart hengerszék elterjedésének és a magyar őrlési eljárás elsajátításának köszönhető, hogy Magyarország ebben a korban malomipari nagyhatalommá vált .
A Ganz és Társa Rt. Mechwart szabadalma alapján kezdte meg az oldható tengelykapcsolók gyártását is.
Mechwart és a Ganz-gyár Csonka Jánossal is kapcsolatba került. Az együttműködés során a használhatatlan motorok rendbehozatalán túl 1889 és 1896 között gáz- és petróleummotorok sorát fejlesztették ki. Közös fejlesztőmunkájuk eredményeként született 1893-ban a karburátor.

Mechwart András 1874-től a Ganz-gyár vezérigazgatója, megbecsült vezetője volt. A munkások problémáit megértő, családias légkör kialakítására törekvő, a szorgalmas munkást megbecsülő vezetőként dolgozott. Nagyszerű szakembergárdát, feltalálókat alkalmazott, és személyesen is segítette munkájukat. Nem kétséges, hogy bármilyen beosztásban rangot jelentett a Ganz gyárban dolgozni: a gyáraiban a szociális létesítmények (nyugdíjalap, segélyalap, munkásotthonok, étkezőhelyiségek, fürdők, orvosi szobák, "inasok" oktatására létesített saját iskola) voltak, mely körülmények biztosítása ebben a korban szokatlanok és mintaszerűek voltak.

Mechwart 1899. december 6-án, 65. születésnapján, a gyárban eltöltött 40. év után nyugdíjba vonult, és 1907. június 14-én bekövetkezett haláláig mint szakértő dolgozott a cégnél. Az őt övező általános megbecsülés jele, hogy nem sokkal halála után szobrot emeltek tiszteletére, (a multi 3. állomása).

A Ganz Gyár múltja és jelene: a Millenáris Park

A Ganz Villamossági Műveknek eredetileg helyet adó épületcsoport 2000-ben befejezett felújítását követően új funkciót kaptak, az épületek környezete pedig igényes közparkká alakult át.
Szép példája az ipari területek értelmes megújításának, nem véletlenül kapott a Millenáris Park a műemléki gyárcsarnokok újraformálásáért Europa Nostra-díjat (lagaf).
Az átalakított helyszínen kezdetben 2002-ig állandó kiállításként működött az "Álmok Álmodói - Világraszóló magyarok". Jelenleg szabadidő parkként működik.

A gyár egyik első épülete a D jelű szerelőcsarnok (ma a kisebbik kiállítási csarnok) volt. Ezt alig több mint egy évtizeddel később, 1911-12-ben a gyár fejlődése nyomán szükségessé vált bővítésként a B jelű (ma a nagyobbik kiállítási csarnok), 1997-ben műemléki védettség alá helyezett nagyszerelde követte.
A gyár területe a városrész fejlődése nyomán felértékelődött, így már a két világháború között felmerült kiköltöztetése, azonban a háborús konjunktúra következtében az erre irányuló tárgyalások megszakadtak. A II. világháború befejeztével az épületállomány és a géppark több mint fele megsemmisült vagy használhatatlanná vált. Az újjáépítést követően rohamtempóban épült meg a két, C és F jelű, 5 csarnokszint egymás fölé helyezésével kialakított vasbeton épület az IPARTERV tervezésében.

A Millenáris létesítményei:

Jövő Háza
A Csodák palotája
Nagycsarnok
Pixel Galéria
Kiscsarnok
Teátrum
Hajó Terem
Fogadó
Csiga Galéria
Padlás

A Mechwart liget, a Mechwart szobor története

Mechwart liget Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál. Területe kb. 18 000 négyzetméter, parkosított tér. A tér központi helyén található Mechwart András mellszobra.
Az eredeti egészalakos szoborcsoportot 1913 november 16-án leplezték le, és Stróbl Alajos műve volt. A mellszobor ruszkiczai márványból készült, három bronz mellékalak volt alatta: baloldalon: egy mérnök babérkoszorút nyújt, jobboldalon: öreg munkás és fiatalabb alföldi munkás.
Ez az emlékmű a II. világháborúban sajnos elpusztult. 1964-ben Kocsis András újramintázta a mellszobrot, és azt mellékalakok nélkül újra felállították. A megmaradt szobornak új szobortalapzatot készítettek az Öntöde Múzeum udvarán; (a multi 1. állomása).
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (430 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.32 web: 4.60 átlag: 4.46

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
halaszkiraly 2018.01.08 15:45 - Egyéb
Piros kereszt A láda meggyógyult! Hurrá Pepe, Köszönöm! Üdv: ládadoki

Pepe 2018.01.08 15:31 - Egyéb
A 2. pont jelszórészlete pótolva.

Mariannaaa 2018.01.07 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
A közeli iskolában vettem át a Budapest túrakupámat, és mielőtt elindultunk volna a mai szülinapi éttermezésre, sétáltunk egyet a környéken, összeszedve a pontokat.

Köszi a rejtést!

kompaktor 2018.01.07 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.87
Éppen errefelé volt dolgunk, így belevágtunk ebbe a multiba; 4.-3.-2.-1. sorrendben jártuk végig.

A 4. (és a 3.) pont már rögtön kellemes emlékeket ébresztett, hiszen itt volt a polgári esküvőnk. :-) A párom keresés közben jól belelépett egy kutyagumiba; persze, hogy neki volt szerencséje, és ő találta meg a ládát! :-)

A Millenáris Parkban most jártam először; sajnos nekem annyira nem nyerte el a tetszésemet... Valahogy olyan nyomasztó az egész. ErdőCsöndje remek instrukciót adott meg a jelszórészlet megszerzéséhez. :-)

A múzeumra nem is olyan rég figyeltem fel, amikor elsétáltunk mellette. Végül kiderült, itt is jól olvastuk le az információt a kerítésen kívülről. :-)

Jól éreztük magunkat, köszönjük a rejtést!

halaszkiraly 2018.01.06 17:54 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Pepe,
Kérlek nézz utána a másidik pontnak - koszönettel.
Felvettem a figyelőlistámra ezt a rejtést - bízva benne,hogy mielőbb meggyógyul :)
Köszönettel: hk

ErdőCsöndje 2018.01.06 16:10 - Megtaláltam
A második ponton a felújítás óta a jelszó valószínűleg már nem olvasható, jó lenne frissíteni a leírást. Köszönöm a rejtő segítségét. A jelszórészlet összerakható a játszótér építéséről szóló tábla 9. ("Mostoha" kezdetű) sorában a 3. szó betűiből a következő sorrendben: 4. 2. 1. 3. 5. Köszönöm!

GYEZegzug 2017.12.07 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.24
Jó volt itt lenni , egy nagyot sétálni. Kellett egy kis segítség. Köszi szépen a lehetőséget.

AzElveszettGeoládaFosztogatói 2017.10.21 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Jó kis séta volt.
Köszönjük a rejtő segítségét a 2. ponthoz!

jgyuri 2017.10.01 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.64
Köszönöm szépen a rejtést és a rejtő segítségét a 2. pontnál.

Kaputyin 2017.09.13 08:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.94
Mindent megtaláltam, de mégsem lett meg!
Ilyenkor mindig átgondolom mit ronthattam el!
A 2. pontnál kezdtem, a játszótér még zárva volt de kinyitottam, és találtam egy nevet a versike alatt, ami valószínű, hogy a kapuvers szerzőjének a neve volt!
Tervező név sehol!
A 3. pont következett, a ligetben gyorsan összeszámoltam a szökőkút körüli padokat, de mint utólag nézem a wap-os leírást (előtte nem olvastam el), ott már a karfás padok számát kéri a rejtő! Ez sem jó! Hm......
A 4. pont jött, itt hosszas keresgélés után siker, de a jelszó annyira kopott volt már, valaki ugyan átírta, de nem biztos, hogy jól!
Ezután elballagtam az 1. ponthoz is, a múzeum még zárva volt, a név szerencsére kívülről is olvasható!
A helyszínek tetszettek, a Millenáris Parkban most jártam először, a Mechwart ligetben is, és a múzeumnál is! Köszönöm a kalauzolást, ez most sajnos nem jött össze!

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.09.14 10:01]

WP_20170913_08_05_05_ProWP_20170913_08_05_56_Pro
WP_20170913_08_06_50_ProWP_20170913_08_19_07_Pro
WP_20170913_08_29_06_ProWP_20170913_08_43_17_Pro
WP_20170913_08_43_53_Pro 
azimee 2017.08.23 18:43 - Megtaláltam
Köszönöm.

hg5vy 2017.08.23 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VelichBori 2017.08.16 12:23 - Megtaláltam
Végigjártam, a láda is meglett, de valamiért mégsem jó a jelszavam. Lehet, hogy azért, mert a ládában lévő jelszórészlet homályos volt. Léci fogadd el! Köszi. :)

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.09.08 21:14]

ystray 2017.08.07 23:59 - Megtaláltam
megvan :)

Judit és Béla 2017.08.07 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.26
Megtaláltuk.

ellfelek 2017.08.03 15:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Bonbonetti 2017.07.29 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ákibard 2017.07.26 19:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.28
Az Észak-budai ládázás utolsó állomásaként próbáltam megkeresni. Az Öntödei múzeumban már jártam pár évvel ezelőtt a Múzeumok Éjszakája keretében. A múzeumi és a szökőkutas pont hamar meglett, de a Millenárison nem találtam a feliratot. Ahogyan a borostyán mögött sem lett meg a láda. Már igen masszívan szakadt az eső, amikor ott jártam, így lehet a kitartásom sem volt elégséges a ládához. A végén már tiszta sár volt a kezem és az esőkabátom ujja, még sem találtam...
Szomorúan láttam, hogy ezzel a szegény Millenárissal, és a volt Ipari Minisztérium épületének helyével azóta sem tudunk mit kezdeni. Toldozzuk-foldozzuk lebontunk, építgetünk, de a terület csak veszi el a "Ganz-jellegét" és még sincs itt semmi olyan ami ide illene: Valami ipari kiállítás, vagy magyxar vonatkozású gyűjtemény. (Hiányolom a régi "Álmok álmodói-világraszóló magyarok" kiállítást innen...)

[Jóváhagyta: Pepe, 2017.07.30 05:34]

 
keta 2017.07.25 12:31 - Megtaláltam
Megvagy hadnagy! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Katka991 2017.07.12 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (688 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu