geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2854. Mini-skanzen (GCBAYA)
Skanzen udvar
Skanzen udvar
Skanzen - Zsúpfedeles ház I.
Skanzen - Zsúpfedeles ház I.
Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház
Skanzen - Zsúpfedeles, előtornácos ház
Előtornác
Előtornác
Skanzen - Kocsiszín
Skanzen - Kocsiszín
Községi park
Községi park
Pihenők
Pihenők
Polgári lakóház I.
Polgári lakóház I.
Polgári lakóház II.
Polgári lakóház II.
Paraszti porta I.
Paraszti porta I.
Paraszti porta II.
Paraszti porta II.

Szélesség N 46° 18,158'
Hosszúság E 17° 29,454'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.10.28 12:55
Megjelenés időpontja: 2010.10.28 18:00
Utolsó lényeges változás: 2010.10.28 18:00
Utolsó változás: 2014.04.16 19:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 102 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Mini-skanzen, Kisbajom

Az országútról Kutas és Szabás között leágazó bekötőúton a faluba érve bárhol találsz parkolóhelyet. A láda (18 cm * 12 cm * 8 cm) a mini-skanzen területén bújik meg úgy, hogy közterületről is rá lehet lesni. A vízmentes flakonban csak a napló számára van hely, bármit ott akarsz hagyni, azt ne a flakonba, hanem melléje a ládába tedd! A skanzen területére bármikor díjmentesen beléphetsz, be is kell lépned.
Segítség a megtaláláshoz: a láda méretben, anyagában és színében is illeszkedik a rejtőhelyhez. Jól nézd meg a fotókat, mert a rejtőhelyen gyenge a műholdjel (10 méternyire már teljesen pontos a mérés); az egyik segíteni fog.
Előfordulhat, hogy a faládát a terület gazdái időnként beteszik a nyitott ablak mögé, amely így a tornácról érhető el benyúlva.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kisbajom természeti környezete
Kisbajom Kelet-Belső-Somogy kistáj homokos síkvidékén fekszik, a Szabási-Rinya magas vízállású, gyakran vizenyős lapályán. Ennek megfelelően jellegzetes szépségű kocsányos tölgyes - égeres erdők ölelik körül ezt a kis zsákfalut, amelyet nem véletlenül neveznek a Rinya-mente gyöngyszemének.

Kisbajom története
Nevével először egy 1397-ben kelt oklevélben találkozhatni, az akkori helyesírás szerint Kysbayonként. Első ismert birtokosa Tárnok Demeter volt, aztán az évszázadok során gyakran változtak birtokosai. A későbbiek közül ismertebbek a Wárday és Koroknay családok. A török megszállás alatt sem néptelenedett el teljesen, az ő nyilvántartásukban 6 adóköteles portával szerepel, mint Kisbája. A török időket átvészelve lakossága gyorsan gyarapodott. A környék 19. századi birtokosai közül közismertek a Somssichok és Festeticsek, de magát a falut a "pógárok", református gazdák lakták, akik a maguk urai voltak. Ekkoriban a fejlődést az sem tudta megakasztani, hogy 1847-ben egy nagy tűzvész során a falu teljesen megsemmisült. A csapást lehetőségként kihasználva, tervszerűen, rendezett utcaszerkezettel épült újjá, ahogy most megismerhetjük. A község tovább gyarapodott, és a 19. század végére a lakosok száma ezer fő körüli volt. A gazdálkodók fő bevételi forrása az állattenyésztés volt, egy átlagos portán 15...20 disznó is hízott. A tisztes anyagi körülmények megteremtésében nem kis szerepe volt a község határában működő 6 vízimalomnak - erre a község címere is utal. De a mélyben már munkáltak a részben saját maguk által okozott baljós erők. A Dombóvár-Fiume vasútvonal megépítésekor nem engedték a vasút nyomvonalát határukon átvezetni (nehogy a "tüzes masina" megvadítsa a legeltetett állatokat), és ennek az északabbra eső Kutas látta hasznát. A község így a perifériára szorult, de az igazi vérveszteséget a dél-dunántúli református közösségek átka, az egykézés okozta. Ráadásul amikor a nagy háborúkban elesett egy-egy örökös, a magukra maradt szülők kiöregedése után tucatjával váltak gazdátlanná a házak. Az őslakosság csökkenését az 1950-es évek végéig kiegyenlítette a pusztákon (lakott külterületeken) élő uradalmi dolgozók, pásztor- és idénymunkás-családok beköltözése, akik mind katolikusok, ezért többnyire nagycsaládosok voltak. A falu múltjáról és lakóinak küzdelmes életéről a leghitelesebb forrásból, a falu öregjeitől gyűjtött leírást ismerhetsz meg az Egy somogyi parasztcsalád meséi - c. könyvből (S. Dobos Ilona, Akadémiai Kiadó Bp. 1962.).
A törzsökös lakosság aránya 1960-ra mintegy 50%-ra esett vissza, és arányuk a napjainkra 450 főre csökkent népességen belül még alacsonyabb, a néprajzi kép is sokszínűbb. Az 50-es évektől a mezőgazdaság már nem nyújtott elegendő munkaalkalmat, megkezdődött az elvándorlás. A falusiak gyakran vállalták a munkásszálláson töltött éveket távol családjuktól, míg véglegesen letelepedhettek a városokban. Ma az a jellemző, hogy a megüresedő házakat holland és német betelepülők újítják fel, hozzájárulva a vonzó falukép megtartásához.

A község öröksége
A forgalomból kieső zsákfalut (a 70-es évek előtt csak földúton lehetett megközelíteni) elkerülték a 20. század gyors változásai, ezért aztán feltűnően sok, jó állapotban megtartott épülete a 19. század második feléből a népi építészet értékes emlékeként szerepel. Részben helyi védelem, részben -mint például a szintén a tűzvész után épült református templom és a hozzá tartozó parókia épületegyüttese- műemléki védelem alatt állnak. Ezek miatt érdemes a többi utcát is felfedezni, nemcsak a skanzen környékét.
A parókia ma erdei iskolának ad otthont, amelyhez néhány, eredeti formában megőrzött paraszti porta csatlakozik. A skanzen bemutat a régmúltból egy-egy berendezett rinyakovácsi és kisbajomi talpasházat, istállót, kovácsműhelyt, kocsiszínt, disznóólat, kukoricagórét, galambdúcot, és az udvaron ott az elmaradhatatlan gémeskút. A szegényparaszti házakból és melléképületekből álló mini-skanzen bepillantást nyújt a jó 100 évvel ezelőtti világba; bemutatva a gazdálkodás eszközeit és a mindennapok tárgyi világát.
A skanzen udvarának kapui mindig nyitva állnak; ha be lennének csukva, a reteszek elhúzhatók, a látogatás díjmentes. Így a skanzen épületei mindig körbejárhatók, közelről megfigyelhetők. Ha a házakat belülről is látni akarod az elmúlt időket idéző berendezési tárgyakkal, akkor szombat-vasárnap kivételével 8-16 óráig lehet idegenvezetést kérni az Erdei Iskolában 200 Ft/fő áron. Előzetes egyeztetés esetén (erdeiiskola.kisbajom@freemail.hu) hétvégén is van erre lehetőség.
Ha egyáltalán nincs időd a skanzen látogatására, az eredeti formában rekonstruált szalmafedésű talpasházakat akkor is közvetlen közelről megcsodálhatod az utcafronton.
Az erdei iskola nyújtotta lehetőségekről és az ottani szálláslehetőségekről is részletes tájékoztatást ad ez a honlap.
És ami a látogatót örömmel töltheti el, ennek a kis falu lakosainak többsége -persze a legújabb bevándorlás eredményeként nem mindenki egyformán- ma is ugyanolyan igényes környezetére, mint az újjáépítő generációk. Annak ellenére, hogy a községben a foglalkoztatottság alacsony fokú, így sem az egyes lakosok, sem a közösség nem dúskál az anyagi javakban, a környezet mégis rendkívül rendezett és esztétikus. Igaz, némelyik műemlék házon lesz még mit felújítani. A közterületeken lévő virágos parkok és a környezetbe illő utcadíszek vonzó mintául szolgálhatnak messze földre. Többnyire rend, tisztaság mindenhol az úr, az alvégen is! Kérlek vedd figyelembe azt a hagyományt is, hogy a faluban mindenki köszön mindenkinek.
Ha most sietned kell, könnyen lehet, hogy azt mondod: "ide még visszajövünk".

Köszönetnyilvánítás
Ez úton köszönjük Végh Gábor Polgármester úrnak és Bognár Mária Erdei iskola managernek a rejtéshez nyújtott segítségét.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (61 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.81 web: 4.84 átlag: 4.83

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Liberty 2019.08.10 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
Igazi ékszerdoboz a Rinya mentén ez a szép kis zsákfalu Kisbajom. Hangulatosak a sok-sok téglával kirakott hidak az árkok felett, tele virággal. Még az utcasarkok neveit is virággal beültetett félköríves téglafallal jelzik. Hangulatos a skanzen nádfedeles "talpas" házai, a bödönbe és lábosba ültetett muskátlikkal, a szérű és a fejéshez használt fejőedények az ágasfán és az Erdei iskola. Gyermekkorom emlék képeit láttam magam előtt, mintha nagymamám kicsiny falujában lennék. Kellemes kikapcsolódás volt a Skanzen és a falu bejárása, köszönet a rejtésért.

Mai virág szépségek: Mályvacserje (első két kép), Erdei zsálya, Nyáriorgona

Fringilla és Kuglóf 2019.07.17 10:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép, rendezett település. Találkoztunk a polgármester asszonnyal is, aki körbevezetett minket és szívesen mesélt a falu gondjáról, bajáról. Még nem látott geoládát, ezért megmutattuk neki azt is. Igazán érdemes volt eljönni ide, a doboz is igényes kivitelezésű.

anettnori 2019.07.12 13:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.3]

Szabi találta meg, már majdnem feladtuk.
Tetszetős környezetet alakítanak ki, ottlétünkkor is folyamatosan dolgoztak.
A 100. találat lett a miénk.

IMG_20190712_130202IMG_20190712_131326
VP 2019.06.30 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.62
Kedvesen kérdezték a helyiek, hogy miben segíthetnek. A ládáról nem tudtak. Némi keresgéléssel megtaláltam.
Vasárnap délelőtti csavargás Lábod körül.

Csizmások 2019.06.29 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3a]

margabat 2019.05.27 19:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.98
Már javában ment le a nap, de nem bántam meg, hogy hazafelé beugrottam Kisbajomba ezért a ládáért. A skanzen szépen karban van tartva, érdekes látnivaló. A faluképért nagy pirospont a helyi önkormányzatnak és az illetékeseknek, így kellene kinéznie minden somogyi zsákfalunak!

A fa ládikába valaki rakott egy epres nyalókát, azt kidobtam és - mivel nem volt - tettem bele tollat. Köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

jalso 2019.05.18 11:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Köszönjük a lehetőséget. Érdekes hely, jó rejtés.
Ildi és Gyuri

skanzen 
pappcsalád 2019.05.11 13:17 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Korigumi 2019.05.07 21:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anettx 2019.04.12 19:46 - Megtaláltam
TFTC!
Esős-sáros Somogyjárás közben.

ha2 2019.04.12 19:45 - Megtaláltam
A mai nap utolsó előtti találata. Szépen gondozott falu és skanzen.
Kicsit nyújtózkodni kellet a ládáért, de alacsonyabbak is elérhetik egy kis leleményességgel.

Mr Zerge 2019.04.07 14:55 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Érdekes a kis skanzen, alaposan körbejártuk, tetszett a helyszín.
A ládát csak a tornác korlátjára fellépve értem el. Egyébként a rejtés jól bele simul a környezetbe.

Molli 2018.08.16 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.03
Köszönöm a rejtést!

MikiCache 2018.06.23 16:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.22
Tényleg mini, ja és tényleg skanzen.
Talán nem ártana megemlíteni, hogy a láda jó magasan van. Alacsonyabbak ne próbálkozzanak.
Miki és Anikó

IMG_0392IMG_0393
IMG_0394 
Bass 2018.02.16 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Nagyon szép. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Göde 2017.12.05 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
A skanzen szép és érdekes, sajnos kevés időnk maradt rá.

bgecco 2017.09.23 15:00 - Megtaláltam
Kellemes meglepetés a gondozott terület és az ingyenes skanzen. Köszönet érte! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Tapír csapat 2017.08.13 12:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.51
A falu és a skanzen nagyon szép, rendezett. A ládaszerzést egy muskátli bánta, de visszaültettük!;)

Berián 2017.08.02 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 2017.08.02 16:44 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (104 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu