geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3021. Hatlábú pajta - Ferencz József fája (GCFJBF)
Ferencz József fája
Ferencz József fája
Hatlábú pajta
Hatlábú pajta
Ágbog
Ágbog
Hatszázas törzs
Hatszázas törzs
Él, csak tél
Él, csak tél
Moha
Moha
Kicsit OKT-n is...
Kicsit OKT-n is...
...aztán csak piros
...aztán csak piros
Jóbarátok
Jóbarátok
Fényhatár
Fényhatár

Szélesség N 46° 47,886'
Hosszúság E 17° 18,353'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.02.05 00:00
Megjelenés időpontja: 2011.08.04 21:04
Utolsó lényeges változás: 2015.10.05 20:12
Utolsó változás: 2016.05.28 16:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 371 + 1 jelszó nélküli + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
P és P+ jelzések találkozásánál hagyományos doboz a 'Hatlábú pajtában'.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


FIGYELEM!
A láda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területén található. A megközelítés és a keresés során erre legyetek tekintettel - autóval a lentebb javasolt parkolóhelynél tovább ne menjetek.


Az egykori legnagyobb bükk

Ez a geoláda eredetileg és elsősorban az ország akkori legnagyobb bükkfájának megmutatására jött létre 2011-ben.
Már amennyire ezt adott pillanatban egyáltalán meg lehet állapítani - maga a mérés sem abszolút egzakt, nem is folyamatos (olykor évekig nincs újabb hiteles adat egy adott fáról), a trónkövetelők pedig gyakran mérési hibahatáron belül tolonganak az élen.
És persze annak tudatában készült a geoláda, hogy az ilyesfajta elsőségek nem tartanak örökké: a legnagyobb legöregebbek életéből van hátra a legkevesebb, a lista éle gyorsan változik. Magányos faként, szabadabban növekedve könnyebb elérni el az első helyeket - ám az ilyeneket még viszonylag jó egészségi állapotban is könnyebben megtalálja egy-egy villámcsapás, vagy szélvihar (így jutott annak idején ez a fa is elsőséghez). Ha megérik a végelgyengülést, akkor pedig a kiszáradás előtti utolsó, stagnáló éveikben rendszerint még életükben letaszítják őket a lista éléről a gyorsabban gyarapodó trónkövetelők (ahogy ezt is).

Mindenesetre a kihelyezéskor (2011-ben) az akkor fellelhető források összevetéséből ez a fa tűnt 2009. óta az ország legnagyobb bükkfájának. És aztán éppen e ládalapról, a keresők fotóiból derül ki, hogy 2012. nyarán még zöldelltek élő részei, 2013-ban viszont már nem. Tehát 2013-ra, állva halt el végleg, de valószínűleg már előtte elvesztette az elsőséget, tán még a dobogót is. De áll még önmaga emlékműveként, meg lehet nézni, kopogtatni, lehet merengeni a példáján.

És lehet mindentől függetlenül is egy kellemes erdei sétát tenni a "Hatlábú pajtá"-hoz, akár egyéb úticélok felé útbaejtve.
Emlékül pedig elolvasni az eredeti leírást, melyet lentebb mellékelek.

Megközelítés

Javasolt megközelítés a Nagymező felől, a P jelzés mentén. Kocsit a Nagymezőre vezető út kanyarulatában lehet hagyni, ahol a P jelzés földútra tér. Innen oda-vissza összesen 3 km kellemes séta. (A cél felé innen gépjárművel továbbmenni nem illik, nem érdemes, és az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye nélkül nem is szabad.) Kicsit távolabb, a Nagymezőn kiépített parkoló is van.
Egyéb túrákba iktatva a Büdöskút felől is meg lehet érkezni a P jelzésen, vagy a keletre eső gerincről a P+ vezet le. Segíthet pl. a turistautak.hu.

A láda

Az átlagnál kisebb doboz a 'Hatlábú pajta' fedett pihenőhely faszerkezetében várja a keresőket.
Viszonylag bátor megoldás - körültekintő visszarejtést kérek.A láda eredeti leírása

Ferencz József fája

A Keszthelyi-hegységben, Gyenesdiástól északra, a Büdöskúti- és a Pajta-völgy találkozásánál, az ún. "Hatlábú pajtánál" áll a "Ferencz József fája" nevű bükk. Kétségtelenül tekintélyes - szépsége, vagy tömegének érzete alapján mégsem sorolnám a szuper-impozáns fák közé. Azt sem gondoltam, hogy bármiféle ranglistán megelőzheti pl. a pár éve még ereje teljében pompázó, szépségével, méretével, helyzetével egyaránt lenyűgöző henyei társát - 250 évre becsült korával is elmarad attól. (Persze az is igaz, hogy sokkal könnyebb egy napsütötte fennsíkon, mező közepén, szabadon kiterjeszthető lombkoronával uralni a teret, mint erdő belsejében, szűk völgy alján.)
No de le a szubjektív kategóriákkal: pár hete belebotlottam, hogy különféle források egyre inkább ezt a fát tekintik a legnagyobb hazai bükknek - és ez így bizony geoláda.

Hogy legnagyobb?

Konkrétan a törzs körméretét tekintve - miután az ezzel foglalkozók elsősorban e paramétert mérik definiált módon, és eszerint rangsorolnak. Tehát itt most nem magasságról, korona-átmérőről, tömegről vagy életkorról van szó; tény, hogy ez csak egyik mérőszám a lehetségesek közül, de ha mindenképp egyetlen, viszonylag objektív - és ráadásul nem túl nehezen mérhető - paramétert kell használni, ezt szokás.

"De hogyan definiáljuk a nagy fát? Milyen mérhető, kvantitatív bélyeget nevezzünk ki a "nagyság" kritériumának? A kérdésre egyértelmű a válasz: a törzskörméretet kell mérni, mert ez a tömeg, az életkor és a tekintély mércéje. Száz centinként exkluzív klubokba csoportosíthatjuk a fákat: a négyszázasként említett fák törzskörmérete 400-499 cm, az ötszázasoké 500-599 stb. A bizonytalan füzeket és nyárfákat nem számítva mintegy száz olyan fa lehet az országban, melynek körmérete meghaladja a 600 cm-t. Ezeket tekinthetjük igazán kapitálisnak. Persze érdemes a különféle fajú fákat külön listákba sorolni. Más a karakterük, más a növekedési ütemük."
(Pósfai György: Dendrománia)


(Ahogy látom, a dendrománia olyasmi, mint a geocaching: túrázás, keresés, mérés, fényképezés, dokumentálás, trófeavadászat - és itt most épp össze is olvadnak. :-))

Létezik persze cizelláltabb (ám - annak előnyeivel és hátrányaival - szubjektívebb) értékelési módszer is: az ún. Nadler-pontozás, mely a törzs körmérete mellett a fa egészségi állapotát, koronájának méretét és formáját, környezetét, megközelíthetőségét is figyelembe veszi. Eszerint a bükkök listáját - legalábbis pár éve még - tényleg a henyei vezette, a hársak között pedig - bármilyen listán - a szőkedencsi fáé az elsőség.

Mióta legnagyobb, és mekkora is?

A címben szereplő minősítés persze nem örökös és visszavonhatatlan - hősünk 2009. óta jogosult birtokolni, és nem fogja örökké.
A témában leginkább mértékadó és hiteles forrásnak tekinthető dendromania.hu weboldal katalógusa szerint a gyenesdiási fa 587 cm-es körméretével (2003-as adat) közelíti a "kapitális" méretet, de ez a két monostorapáti hatszázas mögött még csak a "bronzra" volt elég.
Egyéb, a Pósfai-féle listára hivatkozó, azt pontosító forrás szerint a fa azóta elérte a bűvös 600-as határt, és a két monostorapáti listavezető 2009-es sajnálatos pusztulásával első helyre lépett.
A Pósfai-féle adatbázis szerint ugyanakkor gyenesi fánk mögött mérési hibán belül is többen tolonganak; a mérések felülvizsgálata, ill. a fák gyarapodása néhány év alatt is változtathat a rangsoron.

Szorgalmi feladat: mérés

Jómagam egyelőre szakértelem és eszköz híján nem végeztem mérést, de a jövőben szeretném megpróbálni. Érdekes lenne, ha a mérési módszerből felkészült keresők közül többen megkísérelnék a mérést, és ezeket közölnék a bejegyzésben, hogy ezek átlagolásával nyilatkozhassunk a körméretről, ill. esetleg annak változását követhessük.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (203 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.54 web: 4.62 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Timi&Szabi 2018.10.14 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ákibard 2018.10.13 16:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.38
OKT teljesítés közben meglett. Szerencsém volt, mert belogoltam, és jött is egy család rögtön, de addigra összepakoltam a ládát. Szerencsére nem maradtak sokáig, mert haladnom kellett tovább, Keszthelyig volt még bő 7 km :)

hohner 2018.10.06 15:32 - Jelszó nélküli megtalálás
a bozotba nem volt kedvunk bemaszni. a kep alapjan kerem az elfogadast [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lypapp 2018.09.29 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Papp csalad [Geoládák v2.2.4]

geri83 2018.08.23 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

VINAX 2018.08.15 11:38 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.64
GCGYDB - GCBEKI - GCPADK - GCFJBF körtúra

A sok emelkedő után, a Padkőtől már csak lefele kellett jönni a pajtához. A szendvicsek elfogytak, de útközben rengeteg szedret tudtunk szedni, amivel jól is laktunk. Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

FB_IMG_1535708213552FB_IMG_1535708217168
FB_IMG_1535708229047 
pisznice 2018.08.07 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Dicemiki 2018.07.28 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Katka991 2018.07.24 12:56 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.4]

kiss.csalad 2018.07.12 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.4]

AnCsaTappancs 2018.07.12 13:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.95
Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.5.4]

AnCsaTappancs 
MarciMilánBálint 2018.07.07 19:47 - Megtaláltam
A mai nap utolsó találata - köszi a rejtést!

monic1006 2018.06.17 12:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Előző napi Tanúhegyek 20 túra után még megspékeltük a hétvégét egy kis Kéktúrázással - Lesenceistvándról Keszthelyig egy újabb 20-as letudva! ;)

Remek kis túrát csaptunk, a GCPUP ládájával kettőt is beszedtünk útközben.
Igyekeztünk jobban visszarejteni, mint ahogy találtuk - mert eléggé szembetűnő volt.
Köszönjük a rejtést! ;)

szsoutdoor 2018.06.17 12:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
A szombati Tanúhegyek 20 tt után másnap, ha már eljöttünk ide, akkor átkékeztünk Lesenceistvándról Keszthelyre. A GCPUP után a második találat. Az idevezető úton még őzet is láttunk. Köszönjük a rejtést!

z0ly 2018.05.21 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

dumbi 2018.05.21 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm szépen! [Geoládák v2.2.3]

Izer 2018.05.20 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Köszönjük szépen! Életünk első ládája, szuper kezdet!

32855827_1695780367171789_5089135173123964928_n33144258_1695780327171793_4896464649622388736_n
angicsku 2018.05.19 00:00 - Megtaláltam
Kis hétvégi kalandozás közben meglett ez is! Köszi! :) nem tudom viszont, hogy ez miért "átlagnál kisebb doboz"..

djozike 2018.05.19 00:00 - Megtaláltam
Koszi a rejtest

becko 2018.05.07 10:35 - Megtaláltam
Három napos geotúra, második napon a Keszthelyi-hegység 13 ládáját kerestem egy 30km-es túra során.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (375 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu