geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2944. Margit-vonal (GCMavo)

Szovjet emlékmű Nagybajom

Szovjet emlékmű Nagybajom

Német-Magyar katonatemető Böhönye

Német-Magyar katonatemető Böhönye

Mesztegnyői temető

Mesztegnyői temető

Kopjafa az erdőben

Kopjafa az erdőben

Kopjafa felirat

Kopjafa felirat

Kisvasút végállomás

Kisvasút végállomás

Lövészárkok

Lövészárkok

Medvehagyma mező

Medvehagyma mező

Erre tovább

Erre tovább
Szélesség N 46° 23,398'
Hosszúság E 17° 31,832'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.04.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.04.12 17:00
Utolsó lényeges változás: 2020.05.20 20:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H+1V)
Elrejtők: Bravo2.0
Felhasználó: BRAVO2.0
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Megtalálások száma: 73 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Ládakarbantartás: 2011. 07. 27. A 2. pontról eltűnt mikrót pótoltam.
Ládakarbantartás: 2011. 11. 20. A végláda, logfüzet rendbetéve, kiszárítva.
Ládakarbantartás: 2013.10.27. Mikrók ellenőrizve, rendbetéve. Végláda lecserélve, rejtés és logfüzet rendbetéve.
Ládakarbantartás: 2016.03.20. Minden (újra) a helyén!
2016. 04. 26. EZT NEM HISZEM EL!!!
Valami barbár megint eltüntette a 2. pontról a mikrót...
Pótlásáig virtuálisan megtaláljátok a koo.-ta bejárat után jobbra a tujáknál az egyik téglára felírva.

Ládakarbantartás: A végláda ismét (3.) pótolva! A láda ismét kereshető!
Ládakarbantartás: 2019.02.23.
2019. 11.23. Játékostársunk logja alapján az idióta barbárok folyamatos támadásának van kitéve a ládám. Egyenlőre beteg...
2020. 05. 18. Újra kereshető ideiglenes ládával óriási hála Petheovacka játékostársunknak!

WAP:
1. pont: Nagybajom, szovjet emlékmű és tömegsír.
Mikro, a hagyományos láda koordinátáinak egyik felével. Drive-in. Segítség: Sarokpont.
2. pont: Böhönye, német-magyar katonai temető.
Mikro, a hagyományos láda koordinátáinak másik felével. Drive-in. Segítség: Matrica.
3. pont: Mesztegnyő, emléktábla a köztemető bejáratánál.
Virtuális pont. A jelszó második fele a fekete gránit-táblán szereplő első dátum (négy számjegy). Drive-in.
4. pont: Kopjafa az erdőben, a környékén a Margit-vonal lövészárkaival és közelében az 1.,2. ponton kapott koordinátákon elhelyezkedő hagyományos ládával, amely természetes rejtekben lapul. TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET, erre fokozottan ügyeljetek! Segítség: Vigyázz hova lépsz!
Az első három pont tetszőleges sorrendben is bejárható.
Jelszóképzés: Az első jelszórészlet a 10x10x15 cm. méretű hagyományos ládában, mögéírva a virtuális ponton talált évszámot.
WAP END


A ládába TravelBug helyezhető.


A rejtésről

Célom a rejtéssel a XX. századi magyar történelem egyik jelentős színhelyének, a Margit-vonalnak (azon belül is a Dél-dunántúli, a Balatontól Dráváig húzódó nyugati szakaszának) a bemutatása. Így a helyszínek több aspektusból: a harcoló felek, a civilek, a háború utáni áldozatok oldaláról. A multi nem az"odamegyek-és-összekapom" típus a viszonylag nagyobb távolságok és az utolsó pont megközelíthetősége miatt, ám egy délutánt rászánva így is kényelmesen végigjárható. MűHÓDas készülék nélkül a keresést nem javaslom. Az első három pont tetszőleges sorrendben is bejárható.

A láda keresése

  Nagybajom keleti szélénél (Kaposvár felé) találjátok a szovjet emlékművet, közvetlenül a 61-es út mellett. 1944-ben itt húzódtak a szovjet vonalak, ezért van az obeliszk mögött egy tömegsír.
 N 46° 23,398' E 17° 31,832' [GCMavo-1]
Itt egy mikroládában található a "klasszikus" láda helyének egyik fele. Segítség a kereséshez: "sarokpont".
  Böhönyén a német-magyar katonai temető szintén a 61-es út, az Ady Endre utca mellett található, a település délnyugati részén (Nagykanizsa felé). Innét a Malom-közbe lekanyarodva rögtön a temető melletti parkolóba érkezünk. A temetőben mikroládában találjátok a "klasszikus" láda helyének másik felét.
 N 46° 24,034' E 17° 23,191' [GCMavo-2]
Segítség a kereséshez: "matrica".
  Mesztegnyőn a köztemetőt kell keresni. A falu központjában, a Szabadság téren, az iskolával szemben lehet befordulni a Ladi János utcába. Innét, a rögtön balra nyíló Vörösmarty utca elejéről, a jobb oldalon, két ház között indul az út, ami a temetőhöz vezet. A végén, a temető bejáratánál parkoló is van. A kaputól pár lépésnyire levő fekete gránit-táblát a háború után a Margit-vonal mentesítése közben életüket vesztett magyar katonák emlékére emelték.
 N 46° 29,894' E 17° 25,616' [GCMavo-3]
A jelszó második fele a táblán olvasható legelső négyjegyű évszám.
 

Nagybajom felől a település főterén levő körforgalomból északi irányba, a Kossuth Lajos utcában kell elindulni. Hamarosan a jobbra nyíló Zrínyi utcába befordulva, majd amikor az erősen jobbra kanyarodik, a Huszár utca után, a balról nyíló Kunmajor utcában kell továbbmenni (a buszmegállónál is balra). Az aszfaltút a települést elhagyva sokáig halad a mezőn át, majd a jobbra levő major után földútként folytatódik.
 N 46° 25,800' E 17° 30,347' [GCMavo+jobbra menj] Itt a nagyobb, jobbra induló utat válasszátok. Az út az év legnagyobb részében egy átlagos személyautóval is gond nélkül járható. Ezen az úton végig egyenesen haladva néhány kilométer után a eléritek a kék turista útvonalat, és Felsőkak puszta mellett, a Mesztegnyői erdei kisvasút végállomását.
 N 46° 28,876' E 17° 30,636' [GCMavo+Parkoló] Itt célszerű az autót leparkolni -bár általában egészen a ládáig el lehet(~ne) autózni- és a Rockenbauer kéktúra útvonalán, a sínek mellett gyalog indulni tovább. Nagyjából fél órás séta a ládáig. Mélyéger vasúti megállóját elhagyva már hagyatkozhattok a készülékre.

A vasúttól az egyik észak felé induló nyiladék szélén találjátok a negyedik pontot.
 N 46° 28,713' E 17° 28,891' [GCMavo+kopjafa]
Mielőtt ezt elérnétek, nem kell különösebben fürkészni hozzá, hogy meglássátok a jobbra-balra húzódó futó- és lövészárkokat. Ezen a helyen ténylegesen is folytak harcok. Elgondolkodtató, hogy itt, ebbe a földbe ontották vérüket két idegen nemzet katonái. Harcaik eredményeként pedig a vidék még sokáig vált veszélyessé az itteni emberek számára. Ennek tanúja az a kopjafa is, amit a Mesztegnyői Erdészet állított a háborús aknák következtében életüket vesztett erdészeknek.
A kopjafa közelében, az 1., 2. ponton kapott koordinátákon fogjátok találni a ládát. 10x10x15cm-es hagyományos konyhai műanyag doboz, természetes rejtekben.
Segítségül: Vigyázz hova lépsz!!!
Jelszóképzés menete: a ládában talált jelszó után írva a virtuális ponton leolvasott négy számjegy.

A Margit-vonalról

A német Szárazföldi Haderők Főparancsnoksága 1944. szeptember 22-én 18 óra 22 perckor kiadta a parancsot a Margit-vonal kiépítésének megkezdésére. Parancsnokának Rudolf Konradot, a hegyi csapatok tábornokát nevezték ki. A munkát magyar és német csapatok, valamint a lakosságból nagy tömegek végezték.
Így készült el a németek legerősebb magyarországi védelmi rendszere. Budapesttől Barcsig két védövvel, védövenként 1-3 állással, 16-20 km harcászati mélységben. Feladata a Dunán átkelő szovjet csapatok Ausztria (akkor Délkelet-Németország) felé vezető útjának elvágása és a jelentős termelést adó zalai kőolajmezők védelme. Áttöréséig (1945. március 29.) támaszul szolgát a Budán körülzárt csapatok felmentésére tett három, sikertelenül végződött kísérletnek és helyszíne volt a híres székesfehérvári harckocsicsatának. A frontvonalat kisebb-nagyobb mozgások kivételével közel négy hónapon keresztül stabilizálta, így a második világháború magyarországi harcainak egyik legjelentősebb, és legvéresebb színhelye volt a Margit-vonal.

A harcoló felek

A Margit-vonal nyugati szakaszának harcaiban -a teljesség igénye nélkül- a következő alakulatok vettek részt:
-Szovjet részről a 3. ukrán front alárendeltségében az 57. hadsereg ( 75. lövészhadtest, 74. lövészhadosztály, 233. lövészhadosztály, 6. gárda lövészhadtest, 64. gárda lövészhadtest, 120. rohamlöveg dandár, 366. rohamlöveg dandár, 160. ágyúsdandár 49. páncéltörőágyús dandár), a 4. gárda lövészhadsereg (80. gárda lövészhadosztály, 32. gárda gépesített dandár, 1892. könnyűrohamlöveg ezred, 113. lövészhadosztály).
A szovjet oldalon harcoltak még bolgár és jugoszláv alakulatok is, kevésbé jelentős erővel.
-Német részről a Dél hadseregcsoport alárendeltségében a LXVIII. hadtestben: 44. gránátos hadosztály (13. SS hegyi hadosztály, 118. vadászhadosztály, 1. népi hegyihadosztály, 509. SS tüzérezred, 71. gyalog hadosztály, 20. légvédelmitüzér hadosztály), "Brandenburg" páncélgránátos hadosztály (99. hegyi ezred, "Rundó" rohamdandár, 92. gépesített dandár,
79. hegyi tüzérezred, 3. lovasdandár), 69. páncélvadász osztály, "Wittman" harccsoport, 32/I-,
32/II. lovasosztály, 208. harckocsiosztály.
-Magyar részről a 4., 5., 17. gyalogezredekből szervezett "Bakony" gyalogezred, "Szent László" gyaloghadosztály, 8. gyaloghadosztály, VIII. gépvontatású tüzérosztály, IV. utász zászlóalj, 1/I. ejtőernyős zászlóalj, 13. felderítő zászlóalj.

Nagybajomról a háború alatt és azután

A faluban a nyár végének közeledtéig csak az egyre sűrűsödő légiriadók jelezték a front érkezését. Ősszel már a menekülők sokasága is ezt jelezte. Szeptember 13-tól befejeződött a tanítás, november végén a helyiek egy része is hátrahagyva otthonát elindult a harcok elől. December elsején mintha még az idő is erre utalt volna, baljósan zordra fordult, másodikán leállt a közigazgatás, hamarosan pedig, ahogy a helyiek beszámoltak róla: elszabadult a pokol.
A falu kiszögellést képzett a Balatontól Dráváig húzódó szinte egyenes frontvonalon, amely így helyenként csak 100-150 méterre húzódott a házaktól. Mindennapos volt az aknatűz, a lövöldözés. Német katonák azt mondták a lakosoknak nem kell aggódni, néhány napig tart csak az egész. Hetek múltán sem váltott a helyzet, az itt maradt embereken fásultság lett úrrá. Karácsony környékétől a harcok alábbhagytak, csak elszórt lövöldözés hallatszott, felderítőosztagok járőrőröztek itt-ott. Január 30-án hajnali négy órakor újra elszabadult a pokol. A szovjet hadsereg minden eddiginél hevesebb támadása egy fél órán keresztül tartó zárótűzzel vette kezdetét. Remegett a föld, potyogott a vakolat, az eddig épen maradt ablakok betörtek. Bújt ki hova tudott, legszívesebben a föld alá! Február másodikán a németek lerobbantották a két templomról a tornyokat, hogy ne legyen támpontja a szovjet tüzérségnek. Március másodikán Hitler kihirdette a "Tavasz ébredése" fedőnevű hadműveletet, és az immár megerősített német csapatok ellentámadásba mentek át. Hatodikától több napon át tartó, mindkét oldalon óriási veszteségekkel járó próbálkozásuk a szovjetek visszaszorítására kudarcba fulladt. A front ezen szakaszán az első három napban közel 2200 fő volt a németek vesztesége, a másik oldalról nincs adat. Március 29-én, nagycsütörtökön minden különösebb előjel nélkül a hajnali órákban a német katonák csendben és gyorsan kivonultak az állásaikból. Nyomukban Böhönye felé tucatszám álltak a lőszerrel megrakott teherautók és oldalkocsis motorok kilőtt kerékkel, elhagyottan. Amelyikből kifogyott az üzemanyag otthagyták. És otthagyták a földeken számolatlan a "műszaki zárakat" is.
Kisvártatva, reggel tájt megjelentek a szovjet csapatok, ám sokáig nem maradtak, üldözték a németeket. A lassan visszaérkező lakosságot kiégett, felforgatott otthonok, összetört holmik, temetetlen emberi és állati tetemek fogadták. Megkezdődött az újjáépítés. Szinte ezzel egy időben elkezdődött a mezőgazdaságból élő lakosság számára mégoly fontos termőföldek aknamentesítése is. Ezt kezdetben bármiféle hozzáértés nélkül civilek végezték, volt is belőle sok halál- és baleset. Később bolgár műszaki csapatok -magyar hadifoglyok "segítségével" szedték az aknákat. Augusztus elsejéig 40.000.(!) aknától szabadították meg a földet. Ám a szétszórt hadianyag, kézigránát még évek múlva is okozta egy-egy kíváncsi gyermek halálát a környéken...

Hasznos információk:
- A rejtés a DDNP területén helyezkedik el és a Somogy Természetvédelmi Szervezet beleegyezésével jött létre.
Amíg a keresés kultúrált természetjárókhoz méltó módon zajlik a láda maradhat.
Ezért (is) kérlek Titeket tartsátok tiszteletben az erdőt!
- Az erdő bárki által látogatható!!! Ezt a 2009. évi XXXVII. erdőtörvény 91§, 92§, 94§, 96§ szabályozza. Azért hangsúlyozom ezt külön, mert a környéken egy prominens személy ( Csányi Sándor, OTP vezérigazgató) magánbirtoka található és ebből származtak ládász problémák, lásd: GCBORM-nál Skalp logját.
- Bár már nem jellemző - de nem is kizárt: (lásd GCKORO-nál Sirgalahad logját) mivel rengeteg hadianyag maradt a földben, ha bármilyen számotokra ismeretlen, gyanús fémtárgyra bukkantok:
1: ne nyúljatok hozzá!!!
2: a pontos koordinátákkal értesítsétek a tűzszerész ügyeletet a 1/410-9790 telefonszámon.


Köszönet a segítségért a rejtésben részt vett kollégáknak, barátoknak, és a természetvédelmi hatóságnak.

Jó keresést, kellemes kirándulást kívánok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (47 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.76 web: 4.85 átlag: 4.79

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


petheovacka 2020.05.18 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.09
Somogyi bóklászás tematika keretében meglelve! Kösszi a rejtést! --- A rejtővel egyeztetve újrarejtettem a 2. koordináta részletet és a végládát. Hosszú menet volt a sínek mentén begyalogolni Mesztegnyőről, de nagyon hangulatos az erdei vasút vonat nélkül is. A kopjafán olvasottak miatt külön értelmet nyert a "vigyázz, hova lépsz" figyelmeztetés...

VP 2019.11.30 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.64
A ládát rejtő tuskó, a zsanéros tető és egy üres zacskó maradt csak a rejtekből. Köszönöm a rejtő telefonos segítségét!
Felsőkaktól egy nagy kör a GCMavo záróláda és a GCFKAK 4., 3. és 2. pontjának érintésével. Néhol hatalmas sár, pocsolyák, de a homokos talaj legtöbb helyen járható. Sok a vad - és sajnos a "Vadászterület! Magánterület! Kutyás és fegyveres őr! Belépni tilos!" táblákkal felszerelt kerítés is.
Kétnapos zalai-somogyi csavargás. A szombat hajnali eső és köd után mindkét nap napsütésben - szombaton melegben, vasárnap már hidegben.

2019.09.22 15:00 egyéb log: Az első három pontig jutottam, mert a 2.-on nem találtam a végláda keleti koordinátáját (a korábban kinyomtatott papíron még a mikró szerepelt csak, a rejtőt pedig csak jóval később tudtam elérni).
Köszönöm az utólagos segítséget!

tabletta 2019.11.23 09:40 - Megtaláltam
Segítséggel logolok, mert a temetőben és sem találtam a címkét.

IMG_20191123_093331IMG_20191123_100548
IMG_20191123_110028 
pappcsalád 2019.07.20 07:00 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4a]

Liberty 2019.07.20 07:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
Már korábban két helyszínen jártunk, a mai korai indulással pappcsaláddal a végére jártunk a Margit-vonalnak. Érdekes történelmi helyszínek, köszönet a rejtésért.

Nagybajom címere
g-tabe 2019.07.18 17:23 - Megtaláltam
2018 áprilisban begyűjtött első három pont. A láda megtalálás most.
Köszönöm a rejtést!

Fringilla és Kuglóf 2019.07.17 16:00 - Megtaláltam
Az első ponton a mikroláda kihúzható drótja elszakadt, a dobozt a földön találtam meg a kerítés belső oldalán. A második pontnál a rejtő segítségét kértem a koordináta felleléséhez, amit ezúton is köszönök. A harmadik pont sima ügy volt. A negyediknél kitaláltuk, hogy vonatozunk egyet, de a kisvasút már nem vár a végállomáson, így azt sajnos nem tudtuk megkeresni, pedig Kuglófot a lövészárkok hozták lázba leginkább, azért is vágtunk bele a keresésbe babástul... Kérjük a képek alapján a megtalálás elfogadását! A jelszórészleteket e- mailben küldjük hamarosan. Köszönjük a lehetőséget!

[Jóváhagyta: BRAVO2.0, 2019.07.29 15:08]

IMG_20190717_120937IMG_20190717_120546
IMG_20190717_123458 
anettnori 2019.07.12 08:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.3]

A mai napra már csak a láda maradt, a hozzávalókat jó egy hete kerestem meg.
Ma Szabival, kerékpáros körön abszolváltuk a rejtést. Segítséggel, mert jó ideig nem lett meg.
Köszönet!

IMG_20190701_115258IMG_20190701_131811
IMG_20190712_084459 
anettnori 2019.07.01 12:37 - Egyéb
Az első három pont megvan. A ládára sajnos nem maradt időm, majd legközelebb. A második ponton nem találtam a mikrót, a rejtő segített.

IMG_20190701_115258IMG_20190701_131811
Korigumi 2019.04.28 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha2 2019.04.12 18:30 - Megtaláltam
Útban Nagyatád felé.
Különleges élmény volt.

anettx 2019.04.12 18:30 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Esős-saras Somogyjárás.
Az 1-2-3. pontok korábban meglettek, most a GCFKAK multi után a záróládához sikerült beautózni, de Nagybajom felől nagyon nem ajánlott esős időben a mély-homokos, csúszós terep miatt.

gcmavo-DSC01148 
szikizso 2019.03.02 19:00 - Egyéb
Zöld kereszt A láda meggyógyult! Kedves Bravo2.0 köszönöm! Üdv: ládadoki

bgecco 2018.07.07 09:28 - Megtaláltam
Kb. öt éve jártam itt először. Akkor csak a kopjafát találtam meg. A ládát nem, mert kajla voltam és nem vetted észre, hogy a magyar oldalon kell megfejteni a részleteket a kordinátához. Aztán valamikor tavaly, vagy tavalyelőtt újra neki futottam, de akkor a magyar oldalon lévő pontok zavartalak össze. Pontosabban nem találtam meg az egyiket. A Rejtő később otthonról segített, de akkor már nem voltam terepen. Így csak a vég kordináta lett meg. Ma ismét arra jártam és megkerestem a ládát. Pontosabban a hült helyét. A rejtek megvolt, de a láda nem. Kerestem a Rejtőt telefonon, de nem értem el. Így jelszó nélkül, de újra rejtettem a ládát. Remélem nem tettem vele semmi rosszat. Köszönöm a több éves kalandért. [Geoládák v2.2.4]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.09.01 20:09]

3E3B7E87-E424-4620-9881-304312B9FA8C6538BDD5-6CB7-4E65-8D44-C3E3A11747EC
17BAB062-CB33-4E13-A2E2-DA5BC7FD85C1 
nmárti 2018.02.21 15:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Újratöltve, ma ismét erre jártunk ,de csak a fotók kedvéért. Köszi a rejtést!

-1-2
Attibati 2017.07.06 16:30 - Megtaláltam
105 kilométer kerékpározás Marcali környékén sok terepezéssel.
A mai nap keretét ez a láda adta, útközben szedegettem még az útba eső egyéb ládákat.
A 2. pontnál a pótjelszót sem találtam, a rejtőt nem tudtam rögtön elérni így külső segítséget kellett igénybe vennem. Nagyon szépen karbantartott temető.
A 4. pontot a Gcfkak multi közben kerestem fel, felüdülés volt a mély homokkal borított útról letérni és a kisvasút melletti úton megközelíteni a kopjafát. Én már nem fedeztem fel a háború nyomait. A ládán a vevő jóval túlnavigált, majd magához térve vezetett a ládát rejtő tuskóhoz. Szerencsére a takarás nem volt tökéletes, mert jónéhányszor elmentem volna mellette.
Érdekes multi volt, nem bántam meg, hogy bejártam, Azért arra számítottam, hogy több helyen fogok találkozni az egykori harcok nyomaival.

Kujti 2017.04.02 14:00 - Megtaláltam
Nagyon tetszett ez a rejtés a mögötte húzódó téma miatt. Hálásan köszönöm a segítségét a rejtőnek.

má-csa 2017.03.15 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk. :)

macikupac 2017.03.15 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.46
Kisvasutak nyomában 22.

A multinak még évekkel ezelőtt, a patcai verseny alkalmával kezdtünk neki. Akkor csak az első pontot kerestük fel, igaz gyönyörű napsütésben. Most meg már bőséggel ránk sötétedett mire ideértünk. Másnap reggel Böhönye volt az első megállónk. A temető rendezett, mint a hasonlók általában. Itt a matricát nem találtuk meg, csak a falra firkált nem kifejezetten esztétikus pótmegoldást. Mesztegnyőn kicsit tanakodnunk kellett, hogy melyik táblát keressük, mert a koordináta nem volt pontos, de sikerült elsőre eltalálnunk. Itt nem sokkal a helyiek koszorúzása után járhattunk itt, mert nemzeti színű zászlócskák díszítették a '48-as szobrokat. A ládával viszont jól elment az időnk. A kisvasút nyomvonalát követve hosszasan trappoltunk előbb akácosban, majd a tó mellett, végül ébredő erdőben. Láttunk vízimadarakat, nyíló virágokat és találkoztunk a kisvonattal is. A kopjafa közelében lévő mélyedések engem lövészárkokra emlékeztettek, de lehet, hogy tévedek. A láda jól érzi magát, de a nagyon koszos nejlonzacskótól megszabadítottuk. Aki a com-os ládákat is keresi, az egyből ide is jöhet, mert azon a játszótéren hagyományos dobozként fut. Nekem kicsit hosszú volt a multi, s bár tény, hogy a kopjafa is a történet része, de a kevesebb néha több. Macek medvémmel jártam végig a pontokat.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
Kokó 2017.03.15 10:31 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ancs 2017.03.15 10:31 - Megtaláltam
Kisvasutak nyomában 27.

A tervezett utunk épp a multi vonalán helyezkedik el, így hát felkerestük ezt is. Az 1. pontot még előző este, a többit a mai napon. A 2. pont koordinátáját és a segítséget érdemes lenne a wap részben is módosítani.
A negyedik pontért meg sétáltunk vagy 10km-et oda-vissza. A célt értem, de számomra nem adott sokat ez a láda. A séta kellemes volt, őzikéket is láttunk.
Köszi

20170314_21034620170315_082457
20170315_08254620170315_082554
20170315_08261720170315_082647_HDR
20170315_09054020170315_090556
20170315_10194320170315_101953
20170315_102729 
csipet_csapat 2016.12.27 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.29
Első 3 pontot még korábban, ma befejeztük a ládával. Hatalmas csend üli a tájat. köszönjük.

IMG_0090IMG_0099
IMG_20161227_104745 
katika 2016.07.24 19:00 - Megtaláltam
Az első és harmadik pont megvan, a második pont kordinátája olvashatalan. Az email-ben elküldött pontos jelszórészletek alapján kérném szépen a találat elfogadását. Köszönöm!

[Jóváhagyta: BRAVO2.0, 2016.08.07 18:31]

20160724_17453920160724_180642
20160724_165053 
Nargoth 2016.06.05 13:04 - Megtaláltam
Köszönöm!
Már jó régen meg volt az első 3 pont, de mindig elmaradt a végláda megkeresése. De most végre kibringáztam érte (nem a legmegfelelőbb időjárást elcsípve, de sebaj).
Szuper láda, elgondolkoztató pontokkal...

zalajaro 2016.04.26 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (80 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.