geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3095. Eredet (GCROOT)

A rejtés (álcázás előtt)

A rejtés (álcázás előtt)

A Miháldi-vízfolyás I.

A Miháldi-vízfolyás I.

A Miháldi-vízfolyás II.

A Miháldi-vízfolyás II.

A Miháldi-vízfolyás III.

A Miháldi-vízfolyás III.

Aszály idején

Aszály idején

Téli hangulat (Csbagi)

Téli hangulat (Csbagi)
Szélesség N 46° 29,221'
Hosszúság E 17° 11,461'
Magasság: 123 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.02 15:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.29 19:07
Utolsó lényeges változás: 2017.11.03 10:01
Utolsó változás: 2019.08.24 12:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Waneqr, majd Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 92 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Az átm. 5 * 12 cm méretű láda faodúban van, egy zöld zsákocskában lógott, 1,5 m magasan. A fatörzs mára kidőlt, földszinten keresd az odút! Kérlek, hogy akaszd vissza a helyére, ne csak úgy dobd az odu aljára! Utána az odu szájába támasztott fakéreggel illetve a szél hatása ellen ágacskákkal leszorított levelekkel álcázd!
A láda a Belső-Somogy jellegzetes homokvidékének a Zala-Somogyi Határárok és a Miháldi-vízfolyás közötti természeti környezetét mutatja be. A gyenge műholdjelek miatt viszonylag könnyen megtalálható helyre került: a titokzatos hangulatú mocsárnál kissé magasabb térszínen, 7 méternyire az út mellett van egy U alakban növő kettős éger egyikében. Az igazi látnivalót, a mocsarat ne hagyd ki a gyors találat után!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

A láda "Waneqr"-nak köszönhetően a magyar geocaching indulásának 10. évfordulóját ünneplő évben lett kihelyezve, amikor időszerűvé vált, hogy a felidézzük a játék eredetét és kezdeteit.

A játék
A geocaching modern kori története 2000. május 3-án indult el, amikor Dave Ulmer amerikai fiatalember - az előző napokban nyilvánossá tett GPS rendszeren felbuzdulva - elrejtette az első ládát és megosztotta annak koordinátáit a világhálón. Azonban nem ez volt a kezdet, hiszen ekkor a ládarejtés már mintegy 150 éves múltra tekintett vissza.
A kincskereső játékok őse ugyanis a letterboxing, mely 1854-ben kezdődött el, amikor James Perrott a dél-nyugat angliai Dartmoor szívében, Cranmere Poolnál egy kőrakásban elhelyezett egy üveget és bennhagyta a névjegyét, biztatva másokat is, hogy kövessék a példáját.

Ez, amit ma tudhatunk a játékról, holott az igazság az, hogy nincsen új a nap alatt. Talán mindenkinek van fiatalkori emléke üzenetek hagyásáról olyan titkos helyeken, amelyeket csak ketten ismertetek: Te és Ő. Ami a szélesebb nyilvánosság bevonását jelentő letterboxing történetét illeti: ha nem is jelenthetjük ki, hogy "már a régi görögök is", az a korabeli visszaemlékezések alapján bizonyos: Hazánkban a reformkorban általános szokás volt a főúri körökben, hogy nagy vadászatok helyszínein rejtett üzeneteket hagytak. Kezdetben ez névjegyek hátrahagyását jelentette, amelyet örömmel fedeztek fel a következő vadászat meghívottjai. Hamarosan ez kibővült azzal, hogy hátrahagyott levelek formájában tudassák a következő társaságokkal itteni időzésük élményeit, vadászsikereiket, a vadászatokat követő bálok eseményeit, hódításaikat a cselédlánykák vagy éppen az úri társaság hölgyei körében, és hasonlókat.
Más kérdés, hogy sok más hazai kezdeményezéshez hasonlóan, az ötlet külföldön hasznosult és ért el sikereket fokozatos fejlődés után.
Mindezek alapján "Waneqr" játékostársunk az alábbi apokrif irat szerint foglalta össze elmélyült tudományos kutatásainak eredményét a következő mottóval: "Így is történhetett volna..."

Perrott János
Charles Perrott a hűbéri rendszerből szabadulni kívánó és vagyonra áhítozó közrendű ember volt, aki az angol keresztes lovagokhoz csapódva indult Szentföldre. Az út során azonban megbetegedett és a zalavári apátság bencései fogadták be.
További sorsáról nem sok tudható, de az bizonyos, hogy egyik leszármazottja, Perrott János 1815-ben látta meg a napvilágot az éppen abban az évben újra Zalához csatolt Komár községben. Gyermekkoráról csak annyi tudható, hogy az 1830-31-es kolerajárvány elvitte a családját, így a helyi földbirtokos vette magához, mint halászt és madarászt. Később az erdőmesterségig vitte és nagy becsben tartották kiváló természetismerete miatt. Gyakorta vitte a környező erdőkbe, mocsarakba vadászni és madarászni a távolabbi vidékről érkező illusztris vendégeket.
A ma letterboxing-nak ismert játék 1841 kora tavaszán vette kezdetét Magyarországon. Ugyanis Perrott János komári erdőmester ekkor helyezett el egy üveget a Csörnyeberekben, a Miháldi-vízfolyás mellett, hogy az általa vadászni és madarászni idehozott nobilitások oda helyezzék el névjegyeiket. Nagy siker volt a játék, örömmel fedezték fel egymás kártyáit az uraságok.
Jelačić betörése aztán a nemzetőrök közé szólította és kitüntette magát Pákozdnál is. A szabadságharc leverése után bujdosni kényszerült, s végül visszatért ősei földjére, Angliába, a devoni Chagfordba. Itt először szállítmányozással foglalkozott, majd horgász felszerelések gyártása mellett túravezetőként is működött, 1895-ös haláláig.


Csörnyeberek
Nyugat-Belső-Somogynak (4.3.1.3. kistáj) a Zalaapáti háttal (3.4.2.3. kistáj) határos vidékének egyik jellemző területe ez, mely ma természeti oltalom alatt hivatott őrizni az eredeti természetes állapotokat madár- és erdőrezervátum formájában.
A Miháldi-vízfolyás táplálta pangóvizes láperdő az utolsók között maradt meg országosan szinten is. Így 1976-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal határozatában védettnek nyilvánította ezt a területet. A Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi Területet 283 ha került kialakításra, míg ezen belül 25 ha területen a Csörnyeberek Erdőrezervátum magterülete, körülötte védőzónával. 1994-ben zsilip létesítésével fogták meg a területen átfutó vizeket. Ezzel próbálva enyhíteni az előző években jelentkező szárazodást, mely a növényzetet már erősen megviselte. Mára a vízjárását már nem szabályozott, a magára hagyott patakok határozzák meg.
A terület nagyrészt égeres láperdő gazdag páfránynövényzettel és pompás békaliliomokkal. A buja növényzetben tarajosgőte, mocsári teknős, réti csík és unka él. A magasabb területek faállományát idős kocsányos tölgyek és gyertyánosok alkotják. A talajszinten farkas boroszlán, hóvirág, odvas keltike és medvehagyma virít. A terület igazi értékét azonban ritka madarak jelentik, mint a rétisas, a fekete gólya vagy épp a fekete harkály.

A láda
Ma már senki sem tudja hol rejtőzött Perrott János egykori üvege, így csak abban lehetünk biztosak, hogy valahol a Csörnyeberek égerlápos vidékén, a Miháldi-vízfolyás mellett. Mivel a terület védett, sőt bizonyos részei fokozottan védettek, így nem látogathatóak, ezért a láda is a védett terület határán kívül lapul egy fa odvában, kényelmes magasságban.
Ajánlott parkoló  N 46° 28,966' E 17° 12,382' 134 m [GCROOT+parkoló] Somogysimonyi temetőjénél, innen szekérúton másfél kilométernyi sétával elérhető a rezervátum határán a láda rejtekhelye, ahonnan képet lehet kapni a láperdők sajátosságairól és élővilágáról is, és persze kicsit meg lehet emlékezni a kincskereső játékok eredetéről.'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (51 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.57 web: 4.55 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ásványvadász 2020.02.01 13:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A közelünkben is van ilyen turjános erdő. Szeretjük.

Fazék 2020.02.01 09:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.58
Pár éve már olvastam a leírást, akkor valahogy bonyolultabb megtalálást képzeltem.
Most élőben, pár pocsolyát kivéve, semmi extra. Egyértelmű megközelítés, pontos koordináta, szép vizes élőhely, minden rendben.

2020-02-01 09.38.002020-02-01 09.53.11
anettx 2020.01.25 15:56 - Megtaláltam
TFTC!
Téli-fagyos Zala megyei kirándulgatás 3.0
Utolsó séta mára, tipikus Ajtony-féle világvégi somogyi helyszín:)
[Geoládák v3.2.2]

ha2 2020.01.25 15:50 - Megtaláltam
2012 szeptemberében már tettem egy kísérletet a láda felkeresésére.
Akkor a szarvasbőgésre és vadászatra hivatkozással az erdészek visszafordulásra kényszerítettek. Tulajdonképpen annak idején csak egy mellékszál volt a láda keresése. A DDK teljesítése során jártam a közelben.
Most egy csapat vízimadarat láttunk a közeli tó felé repülni.

tabletta 2020.01.05 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

ballasz 2019.11.24 09:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.85
A kidőlt fában ott a láda. [Geoládák v3.0.0]

stmester 2019.11.14 14:30 - Megtaláltam
A két napos esőzés után elég nagy sár volt.

Farekék 2019.11.03 09:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.99
Megtaláltam. Volt egy kis sár a végén, de nem volt veszélyes. A rejtő objektum eléggé megsérült, de a jelszó olvasható.
Köszönöm a lehetőséget.

20191103_09374520191103_093908
20191103_09395120191103_094814(0)
GYEZegzug 2019.10.09 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
Egy egész konda jött ki elébem, brrr. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG-2a8fc51ad67a19c20a32c3d5fd288f66-V 
vViktor 2019.08.24 09:09 - Megtaláltam
Ahogyan az előttem szóló is jelezte a rejtekadó fa megfáradt, ezért most fekszik :-)

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic [Geoládák v2.2.5]

fodordav 2019.07.31 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Jó értelemben is emlékezetes lesz ez a megtalálás, bár a ládához vezető út elég küzdelmes volt. a GPS is megtréfált, és a sár miatt gumicsizma kellett volna, ennek hiányában mezitláb cuppogtunk át a kritikus szakaszokon...
Ezek után a célpontba érve semmiképp sem akartuk feladni, így egy órán át kerestük a ládát kéttörzsű égerben, majd egytörzsűekben, nem égerekben is, táguló körökben...
Végül megtaláltuk - mégis pontos volt a már elátkozott koordináta és az éger is - csak szegény fának épp a rejtekként szolgáló törzse dőlt le több darabra törve a korhadt tönk mellé.
Az álcázott odu, a láda hozzáférhető, de hosszabb távon a rejtés és/vagy leírás javításra szorul.
Köszönet a szép helyszínért és a leírásárt: Enikő, Dávid

IMG_20190731_125942[1] 
tfmb 2019.07.17 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

csg69 2019.05.03 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.37
Megvan :)

buksika 2019.03.24 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.53
Jó hosszú túra volt, de nagyon szép környezet és én találtam meg idén először. :-) Köszönöm a lehetőséget.

EA2E1DF3-8D51-4696-B72D-674EF4A0B3701F61A160-FECE-4BDC-9A62-B16F730EB141
A51F8A9A-6B0C-497A-8183-87FA056F01E487D2ABD2-B7A3-47C6-BE14-1FFD979C72A5
2B0B8A85-8245-4B7E-9582-D57D596F236530AF0A5E-B1DA-477F-B598-BFDF7658628B
totik 2018.08.19 11:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
(Viki, Geri), Krisz', TZ

KJ & GM 2018.05.21 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget
Logolni nem tudtunk a szúnyogok támadása miatt.

J11_6603J11_6607
J11_6598 
dendeocse 2018.05.06 21:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Megvan.

illeskese 2018.04.29 17:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kicsit sok a szúnyog :D [Geoládák v2.2.3]

SirLes 2018.04.28 08:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

nixmerf 2018.03.30 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.95
Megtaláltuk, köszi! Szép túra volt

Turistaember 2017.11.18 10:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2017.11.03 09:50 - Egyéb
"Fodor8Peter" merő véletlenségből :-) arra járt - köszönet Neki, hogy újra kereshető.

fodor8peter 2017.11.01 14:12 - Megtaláltam
Ajtony vezér összekészített ládáját kihelyeztem, majd futottam egy jót dél felé, a halastavak környékén. VP ideiglenes logbookját megtaláltam a földön, begyűjtöttem.

-Mike- 2017.10.16 13:51 - Egyéb
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

VP 2017.09.29 07:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.56
Láda nincs, a rejtőtől kértem segítséget, köszönöm. Egy kis papírból készítettem ideiglenes logbookot, amit az oduba raktam.
A GC34FV verseny felé menet egész nap Zalában csavarogtam.

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (96 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.