geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3092. Szigetvári séta (GCSZIS)

Szigetvár címere

Szigetvár címere

Törökház

Törökház

Vigadó

Vigadó

Városháza

Városháza

Zrínyi tér

Zrínyi tér

Vár utca

Vár utca

Gyógyfürdő

Gyógyfürdő

Csónakázó

Csónakázó
Szélesség N 46° 2,626'
Hosszúság E 17° 48,124'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.08 18:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.25 16:10
Utolsó lényeges változás: 2015.04.05 18:18
Utolsó változás: 2015.05.08 19:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Kukucska
Felhasználó: Kukucska
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 260 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
1. pont: Láda fejmagasságban, fa odúban; 8 karakter
2. pont: Lépcső mellett lévő tábla 2. sorának utolsó szava; 6 karakter
3. pont: Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó; 5 karakter
4. pont: Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava; 7 karakter
5. pont: Szökőkút tábláján található évszám; 4 karakter

1. N 46° 2,626' E 17° 48,124'
2. N 46° 2,733' E 17° 48,210'
3. N 46° 2,860' E 17° 48,060'
4. N 46° 2,859' E 17° 47,964'
5. N 46° 3,004' E 17° 48,049'

A jelszórészleteket sorban egymás után kell írni, összesen 30 karakter.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés

Autóval:
 N 46° 2,618' E 17° 48,208' 115 m [GCSZIS+parkoló]

Autóbusszal:
Ha busszal érkezünk, érdemes a Szigetvár, autóbusz állomás megállónál leszállni, ekkor az 1. ponttal azonnal kezdhetjük is a ládázást.

Vonattal:
Vasúton érkezve is az 1. ponttal, a ládával érdemes kezdeni.

A multi pontjai

1.pont:A láda  N 46° 2,626' E 17° 48,124' 115 m [GCSZIS-1]
A buszállomás és a vasútállomás között egy hangulatos parkban, fehér kerek láda fa odúba rejtve. Pótjelszó a rejtéshez legközelebb lévő oszlopra felírva.

2.pont: Törökház  N 46° 2,733' E 17° 48,210' 115 m [GCSZIS-2]
Más néven Várospince, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma az épület felső szintjén miniatúrák láthatók, az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás található.
Lépcső mellett lévő tábla 2. sorának utolsó szava

Nyitva tartás:
Kedd - Szombat 10.00-14.00

3.pont: Vigadó  N 46° 2,860' E 17° 48,060' 115 m [GCSZIS-3]
"Ez a ház szakmai tevékenységem egyik csúcsa, mindazok az elemek amelyekre valaha rátaláltam, itt szerepelnek, sőt még egy sajátosan gyermeki szürrealizmus is. A három egymásba hatoló kupola amely megidézi az első Goetheaneumot megzabálja a két oldalsó szárny régi kultúráját jelképező leromosodó falait amelyek eldőlnek és eltűnnek az általuk létrehozott geometriailag egyszerű tértartalmában azonban rendkívül bonyolult és erős szürreális hatásokkal működő térben." (Makovecz Imre)
Sajnos a Vigadó épületét a mai napig nem sikerült teljes mértékben használhatóvá tenni. A nagykupola alatti terem nem, csak az épület első részén található termek használhatók.
Napjainkban a Vigadó a város egyik kiemelkedő közművelődési színtere, amelyet közművelődési megállapodásban rögzítettek szerint egy civil szervezet tölt meg programokkal.
Vigadóval szemben lévő emléktáblán található utolsó szó

4.pont: Zrínyi tér  N 46° 2,859' E 17° 47,964' 115 m [GCSZIS-4]
Itt található az Oroszlán szobor. A Gerendai István által elkészített szobor Szigetvár főterén, a Zrínyi téren található. 1878-ban Szigetvár és a térség adakozásából épült. Magyarországon a legrégibb Zrínyi emlékmű.
A vörös márvány talapzaton álló oroszlán a török félholdas zászlót tapossa. Az oroszlán szimbólum megtalálható Szigetvár címerében is, ahol két oroszlán jelképezi a szultán és Zrínyi harcát és halálát.
A szobor talapzatán Vörösmarty Mihály epigrammája olvasható.
A város főterének keleti oldalán áll a XIX. század második felében, eklektikus stílusban épült városháza. Homlokzatát a város címere díszíti.
A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre. A törökök kiűzését követően a római katolikus plébániatemplommá alakították át, majd 1788-ban a Szent Rókus tiszteletére szentelték fel. Az átalakításkor eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették.
Városháza sarkánál található tábla 15. sorának utolsó szava

5.pont: Gyógyfürdő  N 46° 3,004' E 17° 48,049' 115 m [GCSZIS-5]
Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény a Szigetvári Gyógyfürdő, ahol az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 62°C-os hévíz nyújt felejthetetlen kikapcsolódást. A víz nátriumkloridos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az izületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Magas fluorid tartalma révén rendszeres használata lassítja az időskori csontritkulást, sőt a gyermekek fogszuvasodását is gátolja. Továbbá kiválóan alkalmas operációk és csonttörések utáni rehabilitációs, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztata bántalmak megszüntetésére. A magas vérnyomásban, érrendszeri betegségekben szenvedők és a szívbetegek is bátran használhatják a fürdőt.
Szökőkút tábláján található évszám

Szigetvár címere

Félköríves záródású, ívesen süvegezett domborpajzs. Felül, a két pajzs-sarokból közép felé hullámvonallal záródik. A szimmetrikusan felépített címerpajzs felső két heraldikai kék színű mezejében két egymással szembe forduló, jobb illetve bal mellső mancsában ezüst kivont kardú, hátsó lábain ágaskodó, kétágú farkú, arany színű oroszlán helyezkedik el. Az alsó vörös mezőben két-két sáncos, hosszú tornyú, négy pártázatú, középen nyitott kapujú, ezüst
színű téglavár áll. A pajzs felett ötlombú, arany színű, vörös díszítésű a címerkorona. A címerpalást indás vonalas arany díszítésű, jobbról két szőlőfürt, balról két szőlőlevél található. A pajzstalp alatt, valamint a címert és a koronát elválasztó mezőben arany indás, szőlőleveles díszítmény helyezkedik el.

Szigetvár története

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott, mindenkor fontos út haladt át a vizenyős területen, s vagy a patak szigetén, vagy a mocsaras övezet szélén telepedtek meg elődeink. A kutatók a keltákat leigázó rómaiak Limosa nevű települését sejtik a környéken. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervező tevékenységnek is köszönhető. A XV. századra már a középkori fogalmaknak megfelelő várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védőművekkel erősítettek meg, és vízzel öveztek. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével.
A mai vár területét, a várostól északra fekvő szigetet egy kisnemesi család birtokolhatta, amelynek első ismert tagját, Szigeti Anthimiust vélik a vár alapítójának. Egyik utóda a XV. század első harmadában háromemeletes téglatornyot építtetett, amely a lovagvár magjául szolgált. E torony alapját régészeti kutatás tárta fel a mai vár északnyugati bástyájában. A tornyot körös-körül megerősítették, kelet felé L alakban bővítve a területet. Ezt a várrészt a középső várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belső vár). 1473-ban a Gara család, majd az enyigi Török család birtokában volt a környék.
A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerősítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki első ostromát Szigetvár. A kettős királyság idején Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett. Később átpártolva János királyhoz 1541-ben esett török fogságba Buda ostromakor. Támasz nélkül álló özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak. Így lett Szigetvár királyi birtok. Az uralkodó felismerve a vár jelentőségét állandó őrséggel látta el. Nevezetes kapitányok védték az ismétlődő török ostrommal szemben; Kerecsényi László 1554-ben, Horváth Stancsics Márk 1556-ban verte vissza a támadó ellent. Az utóbbi mind a várat, mind a várost védő bástyákat korszerűekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az ő elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az "újváros". Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli főkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A vár 1566-os elfoglalása után, a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részből álló erődítmény romjait. A város magyar lakosságát elhurcolták vagy elűzték, s török és bosnyák családok szolgálták ki a hamarosan 700 fő fölé emelkedő török várkatonaságot.
A török terjeszkedésével Szigetvárnak egyre nagyobb katonai és közigazgatási szerep jutott. A mai Baranya megye területén itt tartott legtovább a török uralom, s 1689 februárjában is csak a várvédők kiéheztetésével és szabad elvonulásuk árán foglalták el Vecchi ezredes csapatai.

Az elkövetkezendő években komoly erődítési munkálatok folytak, többek között az északi oldal kazamatáinak kiépítésével. A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát. Mária Terézia eladta a várost, a lakosságot jobbágysorba juttatva. A vár is földesúri kézbe került, birtokosai között volt Szily Ádám, Tolnai Festetich Lajos, a Wenckheim és az Andrássy család.
A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Megalakultak a nagyüzemei: 1881-ben a gőzmalom, 1884-ben a cipőgyár, 1937-ben a konzervgyár. Az évszázados fejlődésnek köszönhetően az egykori hősi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

Forrás:
www.szigetvar.hu
www.szigetvarigyogyfurdo.hu

free counters
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (129 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.45 web: 4.69 átlag: 4.59

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szekerandi 2020.03.08 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

NagymesterG 2020.02.27 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csabiq 2020.02.25 14:13 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pedit 2020.02.16 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 2.08
Bebarangoltuk a várost!

gyildarefo 2020.01.27 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Rossz időben, egy szép kisvárosi multi.

Szigetvári illetőségű lakosnak tetszik lenni a bejelentett okmányoknak a tokmányok szerint?

DSC04375DSC04376
DSC04378DSC04380
DSC04382 
gabor03 2020.01.19 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pantya 2020.01.19 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pure_NZ 2020.01.06 13:59 - Megtaláltam
OK

Zsoland 2019.12.29 13:35 - Megtaláltam
Évvégi ládakeresés a Zselicben. Megtaláltuk, köszönjük! Jót sétáltunk a kisvárosban, pedig az idő nem volt kedves hozzánk. [Geoládák v3.1.2]

pideryus 2019.12.26 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk, köszönjük!

g-tabe 2019.12.22 15:31 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

fehérkút 2019.12.18 14:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Bernáth 2019.12.14 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Bejártuk a multi pontjait. A török ház sajnos télen zárva van. A Vigadó épületében kiállítás van, és mozi üzemel most benne. A fürdőt előző délután belülről is megnéztük. Köszönjük a rejtést.

Szigetvar_06Szigetvar_07
Zrinyi mutatja a jelszótSzigetvar_10
Szigetvar_11Szigetvar_12
Szigetvar_13Szigetvar_14
Szigetvar_15Szigetvar_16
Szigetvar_17Szigetvar_18
Szigetvar_20 
indiana jones 2019.11.08 15:35 - Egyéb
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu 1.6.4]

Kobaljov 2019.11.01 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk Martinnal, a láda sajnos épp nem volt elérhető (szó szerint) így az a rejtő segítségével lett megoldva. Felelevenítette a régi városismereti verseny emlékét :-)

nyattila 2019.08.18 19:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

jonapet 2019.07.02 16:46 - Megtaláltam
Pécsről hazafelé álltunk meg feleségemmel Szigetváron. Kíváncsiak voltunk, ott milyen fagylaltot árulnak. Autóból kiszállva, rögtön néztük is, rejt-e ládákat a város! Hamar bele is vágtunk a szigetvári sétába! A multit a (fagylalt) 4-5-3-2-1 sorrendben kerestük fel! Ottjártunkkor a nap teljes egészében pompázott, nem úgy, mint olykor másik égi kísérőnk. Meglehet, 5 évvel ezelőtt is volt harminc pár fok délután. Talán Barátaink, a hódoltság alatt is megélhettek hasonlót. Valamiből többet is találtunk, de figyelmetlenségből nem jót vittünk magunkkal (eggyel többet, mint kellett volna). Az öles fák közt arra lettünk figyelmesek, kukorékol egy állatka valahol.

[Jóváhagyta: Kukucska, 2019.07.03 13:56]

20190702_164123b 
GYEZegzug 2019.06.30 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.44
Brrr. Ennyi kiabálós hajléktalant még nem láttam. Mind a belvárosban, mind a parkban, kora délelőtt nekem furcsa volt. Nem jövök ebbe a városba egy darabig. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190630_093654IMG_20190630_093846
IMG_20190630_094144IMG_20190630_100842
IMG_20190630_102100 
Attibati 2019.05.22 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
Kardosfai néhány napos pihenés után hazafelé szedegettük a környék ládáit.
Az első pontnál nehezen ment a keresés mivel a közeli padon közmunkások pihentek, elég nehezen jöttem rá a vezérfonalra.
A török háznál jónéhány tábla van a lépcső környékén, mindet lefényképeztem, aztán itthon kitaláltam melyik az igazi. Itt elkelne egy kicsit pontosabb definició.
Soha nem jártam még Szigetváron, a multi segítségével kicsit megismertem a várost.

Nilike 2019.04.26 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Kellemes kis sétánk volt a belvárosban.
Utólag is köszönjük a rejtői segítséget az odúnál...;)
Szép hely, szeretjük!

20190427_12313820190427_123145
20190427_12372020190427_123850
Korigumi 2019.04.14 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

antonia03 2019.03.24 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kanga021 2019.03.16 14:44 - Megtaláltam
14:45 Harkány környéki csavargás alkalmával ezt a ládát is megtaláltam. TFTC [Geoládák v2.2.5]

BuBiPuma 2019.03.15 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Köszönet denho-nak az 1. ponton a "vezérfonal"-ért! Így egész komfortosan elérhető ;)
A városi sok virtuális pontos multik nem kedvenceim, ennek ellenére itt valahogy mégis jól kiadta az a 'ritmusos' rejtés, talán a kis távolságok és a folyamatos látnivalók miatt :)

margabat 2019.03.03 17:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (261 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.