geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3082. Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás (GCSUMM)

Hálóállások nádasban

Hálóállások nádasban

és bokrosban.

és bokrosban.

Füzike

Füzike

Kékcinke

Kékcinke

Őszapó

Őszapó

Bükkösdi-víz, az Abaligeti barlangból ered.

Bükkösdi-víz, az Abaligeti barlangból ered.

Madár les.

Madár les.

Háló lapul a nádasban is.

Háló lapul a nádasban is.

Munkában Bank László madarász.

Munkában Bank László madarász.

Barátka gyűrűzése,

Barátka gyűrűzése,

mérése

mérése

és súlyának mérése.

és súlyának mérése.

Angry Bird :)

Angry Bird :)
Szélesség N 45° 58,135'
Hosszúság E 17° 54,000'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.09 14:00
Megjelenés időpontja: 2011.10.15 13:30
Utolsó lényeges változás: 2015.11.15 17:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: H. Gábor +a Család!
Felhasználó: H. Gábor
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 900 m
Megtalálások száma: 55 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Wap
A HELYSZÍN KIZÁRÓLAG TELEFONOS EGYEZTETÉS UTÁN LÁTOGATHATÓ! (ÉS CSAK A KUTATÓ ÁLLOMÁS MUNKAIDEJE ALATT!)
Általában napkeltétől napnyugtáig folyik itt a munka de ez sok mindentől függ (évszak, időjárás, stb.), ezért is elengedhetetlen a telefonos egyeztetés! Hétvégenként, még a téli időszakban is dolgoznak a madarászok.
TEL: +36203344608
KÉRLEK, ELŐSZÖR MENJ A MEGADOTT KOORDINÁTÁRA A KUTATÓ ÁLLOMÁS ÉPÜLETHEZ ÉS CSAK ONNÉT INDULJ A HÁLÓÁLLÁSOKHOZ, AZ OTT DOLGOZÓ MADARÁSZOKAT KÍSÉRVE! Miden egész órában indul a madarak begyűjtése.
A ládát (10x15x7 cm-es, 1 l-es műa. doboz) a kutató állomás épületében helyeztük el, keresni nem kell és nem is lehet, csak elkérni.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


 N 45° 57,496' E 17° 53,828' 255 m [GCSUMM+Parkoló]
A parkolótól egyenes út visz a házikóig, a patak partján. Ezen az úton könnyen és egyértelműen megközelíthető a célunk, másik út nincs, ezért ne is keress.

A madarak befogása és jelölése a tavaszi és őszi vonulási időszakban folyamatosan, télen pedig a hétvégi napokon történik,

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásra invitállak benneteket.
Itt nagyon komoly és érdekes munka folyik, amibe jó egy picit belecsöppenni. A hálóállások folyamatosan fogják be a madarakat, a madarászok óránként körbejárják az állásokat, kiveszik a befogott madarakat a hálókból, aztán a kutató állomáson, gyűrűzik, mérik, dokumentálják, végül szabadon engedik őket. Ezt a folyamatos munkát figyelheti meg aki ellátogat ide, a Sumonyi-tó partjára, ahol ráadásul még a környezet is pazar!
A munka a madarak szokásaihoz igazodik, ezért évszakonként, hónaponként eltérő lehet a munkarend, de például a hétvégi napokon még télen is folyik itt munka.

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomás
A kutatóállomás 1981 óta működik a sumonyi halastavak mellett. A gyűrűzések során jegyzőkönyvben rögzítjük a madarak jellemző adatait, melyek később az MME Madárgyűrűzési Központjának számítógépes archívumába kerülnek. A függönyhálós befogások elsősorban az énekesmadarak vonulásával kapcsolatban
szolgáltatnak adatokat, míg a nagyobb testű fajok állományváltozásainak nyomon követéséhez a halastavakon naponta elvégzett távcsöves madárszámlálások nyújtanak segítséget.
A madarak befogása és jelölése a tavaszi és őszi vonulási időszakban folyamatosan, télen pedig a hétvégi napokon történik.

Madárgyűrűzés
A madarak vonulása évezredek óta megragadja az emberek képzeletét. Miért vonulnak a madarak, merre mennek, hol vannak a telelőhelyeik, mi alapján tájékozódnak és még számos egyéb kérdésre keressük a választ. A madárgyűrűzés mint kutatási módszer elsősorban a madárvonulás sajátosságait vizsgálja, de más összefüggések megértésében és tisztázásában is jelentős szerepet játszik.

A legfontosabb kérdések:
- Milyen az egyes fajok vonulási stratégiája és vonulási dinamikája?
- Merre vannak a vonulási útvonalak és a telelőhelyek?
- Milyen a vonulás időzítése fajonként és azon belül ivar- és korcsoportonként?
- Az egyes fajok milyen területeket részesítenek előnyben a vonulásuk során?
- Milyen a fészkelő- és pihenőhelyekhez való hűség?
- Hogyan befolyásolják az időjárási tényezők a
madárvonulást?
- A fészkelőpárok kapcsolata mennyi időre szól?
- Mennyi ideig élnek a madarak?

Hálóállások
A finom függönyhálókat mindig ugyanazokon a helyeken, a halastó nádasában és a Bükkösdi-víz melletti bokrosban feszítjük ki. A hálók 12 m hosszúak és 2,5 m magasak. A nádas kiépített állásaiban (dupla pallósorok) négy helyen 18 db, a bokros részen 3 sorban és 2 kisebb, jó madármozgású szakaszon 32 db háló alkotja a csapdarendszert. A hálóállások jobb megközelíthetősége és az ellenőrzések gyors elvégzése érdekében a nádasban összesen 150 m hosszú pallóutat építettünk ki. A bokrosban való közlekedést kaviccsal borított keskeny ösvények, valamint egy 90 m hosszú pallóút segíti.
:( hiba

A kutatóállomás elhelyezkedése
A sumonyi halastórendszer Pécstől délnyugatra, attól légvonalban 30 km-re található. Földrajzilag a Drávamenti-síkság középtájon a Fekete-víz síkja kistájhoz tartozik. Az Ormánság peremén, a Szentlőrinc-Sellye közötti közlekedési úttól északra helyezkedik el. Közúton és vonaton egyaránt jól megközelíthető. A kb. 230 hektár összterületű tavak Baranya megye legnagyobb állóvízrendszerét alkotják, kiterjedt nádasokkal, gyékényesekkel, környezetükben mozaikos elrendezésű erdő- és mezőgazdasági területekkel. A kutatóállomást a tórendszer ÉK-i peremén, a Bükkösdi-víz (Okor-csatorna) mellett építettük ki. Ez a patak az abaligeti barlangból ered, s viszonylag tiszta vízzel táplálja a tavakat.
Az állomás egy olyan beerdősödött gyep északi végében fekszik, melyet egykoron szintén halastónak alakítottak ki. Vízzel való feltöltése azonban sohasem valósult meg. Az egész terület mélyfekvésű, melynek déli fele az év nagyobb részében vízzel borított. Itt rekettyés-nádas uralkodik. Az északi, kissé magasabb fekvésű részen bogyótermő cserjékkel vegyes, zárt bokorfüzes a jellemző növénytársulás.

Finanszírozás
Működésünket, természetvédelmi és szemléletformáló programjainkat különböző forrásokból finanszírozzuk. A tagdíjbevételek mellett az 1 %-os adófelajánlások, a magánszemélyek adományai, a szponzori támogatások, a különböző állami és önkormányzati szerveknek nyújtott szolgáltatások ellenértéke és a táborozási díjak jelentik a legfőbb bevételt. A pályázatokból befolyt összegek is sok segítséget nyújtanak számunkra, de ezek nagysága évenként jelentősen változik.
Különösen fontosak számunkra a magánszemélyek adományai és az üzleti szféra olyan szereplőinek támogatása, akik elkötelezettek a természet és a környezet védelme iránt. Segítségükkel tudjuk függetleníteni magunkat az állami forrásoktól, s olyan programok megvalósítását is célul tűzhetjük ki, melyekre máshonnan nem lehet anyagi eszközöket előteremteni.
Támogatóink meghatározhatják a részünkre biztosított összegek vagy természetbeni juttatások cél szerinti felhasználását, s lehetőségük van a felhasználás ellenőrzésére is. Az elért eredményekről rendszeres tájékoztatást adunk, így a felajánlások hasznosulása folyamatosan nyomon követhető. Eddigi eredményeink igazolják, hogy a részünkre juttatott támogatások jó befektetésnek bizonyultak, melynek igazából a természet látja hasznát.Az utóbbi években az alábbi adományozók támogatták munkánkat: Támogatók

Ha megteheted és egyetértesz a céljaikkal, kérlek te is támogasd őket néhány forinttal. H. Gábor

Videók:
Fecskebefogás és -gyűrűzés
Jégmadár meghökkentő viselkedése
Berki poszáta
Fecskecsapatok esti be- és hajnali kihúzása

Forrás: baranyamadar.hu

:( hiba

 hiba
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (30 db): környezet: 4.96 rejtés: 4.63 web: 4.97 átlag: 4.85

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


BouLache 2019.10.22 16:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Ma ritka szerencsében volt részem. Kíváncsiságom vitt, hogy kicsit körülnézzek a Madásvonulás-kutató Állomáson, de éppen az ott "szolgálatot teljesítő" természetvédelmi őrrel találkoztam, aki szívélyesen fogadott és körbevezetett. Sok mindent tudtam meg a madarakról ebben a szűk órácskában, de megérte eljönni! Köszönöm, hogy megmutattad! :)

Mr Zerge 2019.10.12 15:00 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Az országútnál nem nagyon van félre állási lehetőség, a gáton viszon kb. a bevezető út harmadánál van egy zsilip, ott jól lehet parkolni. A maradék szakaszon besétáltunk, nagyon kihalt volt a táj. Valószínüleg csak időszakosan, rendezvények alkalmával népes a környék. Szerencsére az állomáson volt egy férfi, megörült az érdeklődő turistáknak. Nem csak a logbookba, hanem az ő látogatási naplójába is kért bejegyzést.

VP 2019.10.07 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
3 madarat találtunk a hálókban: vörösbegy, szürkebegy és foltos nádiposzáta. Nagyon köszönöm a vezetést, a madarakat, a beszélgetést!
A logbookban több mint három éve volt utoljára bejegyzés!
Én is MME tag vagyok.

 
Csöpke 2019.03.31 13:12 - Egyéb
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Balalint 2017.08.19 23:59 - Megtaláltam
Sellyéről átmentünk biciklivel és szép madarakat láttunk

kobcikrajci 2016.10.01 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.53
Látogatás az Európai Madármegfigyelő Napon. A tömegközlekedés jóvoltából délutánra jutottam el az állomásra, ahol a résztvevők zöme már begyűjtötte az élményeit. A meleg ősz és az erős DNY-i szél miatt ma a madarak valahol másutt repkedtek, így a hálókból csak levelek kandikáltak ki. Azért a távozás előtt az égen megjelent egy csapat seregély, illetve néhány ragadozó is. Közben pedig sok érdekességet megtudhattam a madarászok munkájáról, eredményeiről, illetve az állomásról is. Köszönöm a szíves fogadtatást!

kupec 2016.09.20 15:02 - Megtaláltam
Érdekes hely. Elkísértem a madarászokat egy körútra, 16 madarat fogtunk be.

ecchphoto 2016.09.10 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Dél óta, miota megjöttem, nem volt madár... talán most.. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

g-tabe 2016.08.17 18:30 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

takacsimre 2016.07.31 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Csipet_csapattal. Köszönjük a rejtést. Marika és Imre

csipet_csapat 2016.07.31 09:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Közös találat Takiékkal.
Telefonos egyeztetés, tábor, pontos érkezés, nagyon kedves fogadtatás, madár-keresés, gyűrűzés, mérés, a kezünkből szabadon engedés:)
Amikor egy 10grammos kis foltos poszáta fekszik a tenyeredben:) Aztán, huss....
Nem mindennapi élmény volt! Mindig megható találkozni ilyen lelkes csapattal. Minden tiszteletünk az övék! Köszönjük, hogy "elvittél" bennünket ide.

IMG_0362IMG_0359
IMG_0360IMG_0369
IMG_0364IMG_0372
Révai család 2015.10.04 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
A Madármegfigyelő Napok alkalmával jártunk itt régi tervünket teljesítve. Körbesétáltuk a halastavakat, láttunk kormoránt, sirályt, szürke és vörös gémet, búbos vöcsköt, seregélyeket és réti sast (!).
A nádasban lévő hálókat vizsgáltuk át, ahol két függőcinegét találtunk. Lacika és Annus engedte el őket a gyűrűzés után.
Nagyon szép nap volt, köszönjük a rejtőnek és az állomás munkatársainak!

vecsbal 2015.10.04 09:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
A leírás alapján mondhatni, "ide születni kell", így kapóra jött a pécsi Belvárosi Általános Iskola - köszönet Csilla-, Gizi néninek, és a "madármegfigyelőknek" - által szervezett látogatás. Felejthetetlen élmény volt, igazából nem is a madarakat, a lurkók arcát kellett volna fényképezni, amikor a befogott kismadarakat szabadon engedték ...

zalajaro 2015.09.22 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

 
Párduc50 2015.09.01 00:00 - Megtaláltam
Nagy nehézségek árán

cserkész Mészike 2015.08.21 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.21
Fantasztikus 5 napot töltöttem el a Sumonyi Madárvártán! Mivel Ócsán már régóta madarászom, és rovarászom, gondoltam, illene megnéznem, másutt hogy csinálják.
Itt, Sumonyban kissé máshogy csinálják, meglepőek voltak számomra a hálószámozás megoldásai, illetve az is furcsa volt, hogy ennyi gyerek volt!
Tartottam is éjszakai lepedős lepkészést a gyerekek örömére, és a saját kutatásom hasznára. :)

Nagyon jól éreztem magam! Egy kiépített cserkésztábornak így kell(ene) kinéznie! Tetszett, hogy minden este volt tábortűz, és tetszett, hogy sátorban alhattam. Nagyon kedves volt mindenki a gyűrűzőtől a legkisebb gyerekekig. :)
Fogott madárfajok: cserregő nádiposzáta, barátposzáta, kékcinege, zöldike, feketerigó, csörgőréce (fióka), jégmadár, sárszalonka. Ez utóbbi nagy öröm volt számomra.

A geoládát megtalálni nem lehet, a gyűrűzőtől kellett elkérni. Ennek annyira nem örültem, de megérthető ez is. Nagyon sok a horgász a patakon, így a patakhoz rejteni nem lehet biztonsággal. A tábor belsejében, illetve a madárhálóknál pedig lehetetlen zavarás nélkül sétálni, így oda sem lehet elvárni a rejtést. Esetleg a híd alá egy mikroládát, és aki ajándékot akar cserélni, annak meg ott van a valódi cache. :)

Jövőre, ha tehetem, ismét ellátogatok pár napra.

laszloistvan 2014.05.31 14:00 - Egyéb
A telefonos egyeztetés szükségességét megértettem, de a leírás szerint inkább technikai részletkérdés jellegűnek éreztem ahhoz képest, hogy mint kiderült, költési időszakban "nem zargatják a madarakat" három hónapig egyáltalán nincs is ott senki, punktum: jöjjek vissza július végén. Fel voltam készülve, hogy nem lesz ez tuti találat, de ez a szint azért meglepett. Visszaolvasva (egy évnyit!) látom, hogy tavaly ugyanígy volt, meg gondolom tudható.
Oké, indokolt esetben legyen ilyen elkérős láda is, meg tényleg le van írva, hogy telefonálni kell, de azért a sima kereshető státusz egy kiszámíthatóan hónapokig garantáltan nem hozzáférhető láda esetében, meg ennek hiánya a leírásból kicsit erős.
Nem egyedüli célpont volt, hanem egy nagyobb kirándulásra felfűzve, így nem mondom, hogy nagyon kiakadtam, de azért meglepett.

shitateya.lak 2013.09.07 00:00 - Megtaláltam
Nagyon érdekes volt! Mindenkinek ajánlom! Csak 3 órát voltunk itt és még szeretnénk jönni...
Köszi!

a hálófigyelünk
jégmadárrepülj madár
a kezemet figyeld 
Mikulás 2013.08.31 15:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Köszönet! [wapon beküldött szöveg]

Már régóta fentem a fogam erre a rejtésre. Olyankor akartam felkeresni, amikor tutira nyitva van az állomás, szép idő van és van időm bámészkodni, kérdezősködni, okoskodni. No, a mai nap délutánja pont ilyen volt! Leparkoltam illedelmesen az aszfalt út közelében, ahol a gát kezdődik és kezdtem kikecmeregni az autóból, amikor egy járőr autó állt meg mellettem. Látták rajtam a technikai felszerelést és azonnal észlelték, hogy nem a "veszélyes" tipushoz tartozom. Láttam az arcukon a megkönnyebbülést. Elmondták, hogy ők inkább behajtanának az állomásig, mert ott biztonságban van az autó. Megfogadtam hát tanácsukat és az állomás udvarán parkoltam. Nem is volt ebből galiba. Ott nagyon kedves fogadtatásban volt részem. Elmondtak mindent A-tól Z-ig. Körbejártam a területet, láttam beakadt kis madarat, végignéztem fél tucat madár gyűrűzésést, dokumentálását. Élmény volt! Köszönöm!

Mikulás

 
baranyaifiú 2013.08.25 11:30 - Megtaláltam
ok!

tmolli 2013.08.25 11:30 - Megtaláltam
Köszönöm!

kl 2013.08.17 12:25 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

Jisti 2013.08.06 14:05 - Megtaláltam
Sajnos nem tudtunk madarakat nézni,mert a nagy meleg miatt napközben szünetelt a hálós befogás.

Szilágyiék 2013.08.06 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Ez jó volt!
A rekkenő hőségben - természetesen másik irányból, és kora délután - érkeztünk. Szó szerint a madár se járt.
Ettől függetlenül nagyon jó volt itt lenni. Ha nem várt volna még hosszú út a szálláshelyig, maradnánk...

Nagyon kedvesen fogadtak minket, és mi is segíthettünk. Laja a kisbusszal bevitte a fiúkat a faluba, mert ivóvízért és bevásárolni is igen hosszú az út gyalog. Különösen, mikor 40 fok van árnyékban...

Választottunk kitűzőketŐ volt az egyetlen...
Megnéztük a "munkahelyet"Átmentünk a hídon
Megmutatták az egyik hálótBúcsúzunk, és indulunk tovább.
Pilis50 2013.07.19 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
" DDRKT Light vasárnap H.Gábor által szervezett csorda-kessing keretében megtalálva. "

Nem tudom elképzelni - hogyan maradhatott el a bejelentés??

Gubirobi (2012.04.15 10:40) hatodik képén balról a másodikként (kék kabátban) tátom a számat a szíves magyarázást hallgatva . . . :-))

Kedves Rejtő - ha szépen kérlek - elfogadod??

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2013.07.24 09:39]

Köszönöm szépen :-))


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (58 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.