geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3112. Mini-Jugoszlávia (GCYUGO)
"Amíg mi leszünk, Jugoszlávia is lesz"
"Amíg mi leszünk, Jugoszlávia is lesz"
Bejárat
Bejárat
Tito fejszobra
Tito fejszobra
Nevezetes képek Titóról
Nevezetes képek Titóról
"Az egész világ szomorú volt" (Tito temetése)
"Az egész világ szomorú volt" (Tito temetése)
Dr. Vermes Lajos
Dr. Vermes Lajos
Dražen Petrović kosárlabdázó
Dražen Petrović kosárlabdázó
Bunyevác nemzeti játékok és népviselet
Bunyevác nemzeti játékok és népviselet
Ifjúsági emelvény
Ifjúsági emelvény
Emelvény
Emelvény
Triglav
Triglav
Sportolók fasor (háttérben a Triglav)
Sportolók fasor (háttérben a Triglav)
Játszótér, padok
Játszótér, padok
Tito egész alakos fényképe (a múzeumban)
Tito egész alakos fényképe (a múzeumban)
Tito a borbélynál (a naptáron: 2011. október (!))
Tito a borbélynál (a naptáron: 2011. október (!))
Megszűnt a harmadik, létrejött a negyedik (2003. II. 4.)
Megszűnt a harmadik, létrejött a negyedik (2003. II. 4.)
Glóbusz
Glóbusz

Szélesség N 46° 4,533'
Hosszúság E 19° 40,016'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Szerbia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.10.30 11:00
Megjelenés időpontja: 2011.11.05 08:50
Utolsó lényeges változás: 2019.03.14 19:46
Utolsó változás: 2019.04.22 22:42
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csaba, Lilla, Sára
Felhasználó: fcsaba
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 92 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A helyszínt körbekerítették, romló állapotban van és eladó, így a ládát sincs értelme gyógyítani. Ha sikerül eladni, és az új tulajdonos végleg megszünteti a parkot, akkor a láda is vele együtt megszűnik. Azonban új éltre fogom kelteni a ládát abban az esetben, ha egy 2017-es újságcikkben vázolt terv válik mégis valóra: "Az elképzelés szerint idővel a Mini Jugoszláviát turisztikai helyszínként is számon tartanák, ahol a volt tagköztársaságok is bemutathatnák idegenforgalmi lehetőségeiket az ide látogatóknak."

Ugyanakkor a helynek van egy rendszeresen frissülő Facebook oldala, szemmel láthatólag rendszeresen szerveznek programokat, szóval még nem zárta be végleg a kapuit. Így e geoláda sem szűnik meg egyelőre.Mágneses filmdoboz Szabadkán, a Mini-Jugoszlávia területén, a Tito temetését bemutató tábla hátulján.

A geoláda magánterületen található, de szabadon és ingyen látogatható. Az ott lakók tudnak róla. A bejárat a  N 46° 4,626' E 19° 40,091' 113 m [GCYUGO+bejárat] ponton található, ott parkolni is lehet. A ládában toll nincs. Ajándékként pár jugoszláv érme található benne.
Mini-Jugoszlávia

Szabadkán mintegy 3,5 hektár területen található a "negyedik", ún. "Mini-Jugoszlávia" ("Jugoland"). Ezt 2003 februárjában alapította Blaško Gabrić, egy Kanadából hazatelepült bunyevác nemzetiségű szabadkai férfi.

A területen az egykori ország néhány nevezetességét hozták létre kicsiben (pl. az ország legmagasabb csúcsát, a 2848 méter magas Triglavot egy mesterséges dombocska szimbolizálja ( N 46° 4,476' E 19° 39,914' 116 m [GCYUGO+Triglav])), valamint az egyes információs táblákon a "dicső múlt" nagy nevezetességeit mutatják be.

A területen rendezvényeket is szoktak szervezni, amelyeket az egykori Jugoszlávia legjelentősebb dátumaira időzítenek. Ezek a következők:

- Május 1.: a munka ünnepe. Annakidején ezen a napon indult a staféta, ami május 25-én ért Belgrádba.

- Május 25.: Tito hivatalos születésnapja (egyébként valójában nem ezen a napon született), egyben az ifjúság napja.

- November 29.: a köztársaság napja (az államiság ünnepe).

A telken található házban nyomda működik, viszont 1-2 szoba múzeumként van kialakítva, ami Tito-korabeli relikviákat tartalmaz.

Belépő nincs, de ha valaki támogatni szeretné őket, akkor a legegyszerűbben úgy teheti meg, ha felveszi az "állampolgárságot", és befizeti a 250 dináros (mintegy 2,5 Eurós) tagdíjat.

Kapcsolat:

- Cím: Szabadka, Otmara Majera 10.
- E-mail: jugolend@tippnet.rs, jugolend@gmail.com
- Telefon: +381 24 551 202
- Mobil: +381 60 558 9573
Történelmi áttekintés

Az első világháború után, 1918-ban létrejött Szerb-Horvát-Szlovén Királyság 1929-ben vette fel a Jugoszláv Királyság nevet. Ez az ország 1941-ig létezett. Ezt szokás első Jugoszláviaként emlegetni.

A második, a titói kommunista Jugoszlávia, mely hivatalos kikiáltásának a napja 1943. november 29-e, és valamikor a '90-es évek elején szűnt meg. Ez volt az az ország, amelyben viszonylagos szabadság és jólét volt: viszonyítva egyrészt a többi szocialista országhoz, másrészt a későbbi időszakhoz.

A titói Jugoszlávia széthullása után a Szerbiára és Montenegróra olvadt közös államalakulat neve szintén Jugoszlávia lett. Azt szokás Kis-Jugoszláviának vagy harmadik Jugoszláviának nevezni.

2003-ban elkezdődött egy újabb átmeneti időszak, amikor az ország nevét Szerbia-Montenegróra változtatták (ami egyébként 2006-ban, a két ország szétválásával meg is szűnt), ezáltal megszűnt a harmadik Jugoszlávia is. Erre válaszul hozták létre Szabadkán a negyedik, Mini-Jugoszláviát. Ez tehát lényegében amiatt jött létre, hogy Jugoszlávia ne szűnjön meg végleg. Ennek a Jugoszláviának van területe és állampolgársága is, azt egy egyszerű regisztrációval fel is lehet venni.
A jugonosztalgiáról

Az egykori szocialista berendezkedésű kelet-európai országok mindegyikében kialakult egyfajta nosztalgia a múlt iránt, mondván, hogy akkor jobb volt az élet. Jugoszláviában ez hatványozottan igaz, ugyanis ott nemcsak a rendszerváltással együtt járó ideiglenes gazdasági és életszínvonalbeli visszaesés történt, hanem a háborúk, az embargó, a hiperinfláció, a korrupció, a rendőri túlkapásokkal teletűzdelt diktatúra mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a múltat még szebbnek lássuk. Nézzük a tényeket!

- Utazás. Akkoriban az ország szalonképes volt Nyugaton és Keleten egyaránt. Szinte nagyítóval kellett keresni azokat az országokat, ahova vízumra volt szükség a beutazáshoz (a piros jugoszláv útlevél feketepiaci értéke a csillagos egekbe szökött), nemrégiben viszont egyszámjegyű volt azon országok száma, ahova vízummentesen be lehetett utazni (többségül ráadásul afrikai ország volt).

- Külföldi munkavállalás. Az utazáson kívül szabadon lehetett külföldön munkát is vállalni. A Németországban dolgozó vendégmunkások hazautalt márkái érezhetően javították az itt maradottak életszínvonalán is. Ezzel szemben a '90-es években nemcsak a befogadó oldalon voltak korlátozások (vízumkényszer, a bevándorlás megnehezítése), hanem a kimenőn is: kiutazáskor ugyanis borsos összegű határátlépési illetéket kellett fizetni.

- A teljes foglalkoztatottság hamis illúziója érvényes volt Jugoszláviában is. Ma a foglalkoztatottak száma fele annak, ami egykor volt. Manapság a rendkívül sok munkanélküli mellett annak se jó, akinek van munkahelye: a fizetések általában késve érkeznek (ha egyáltalán), a legtöbb esetben a vásárlóértéke pedig messze elmarad az egykoritól.

- Gyors fejlődés. Jugoszlávia rengeteg hitelhez jutott, melynek következtében gyorsan tudott fejlődni (ugyanakkor jelentősen el is adósodott).

- Bőséges áruválaszték. Köszönve az ország nyitottságának az áruválaszték (a többi szocialista országhoz viszonyítva) jóval bőségesebb és jobb minőségű volt. (Sok magyarországi mondja: "Akkoriban mi jártunk át Jugóba vásárolni.")

- Magas fizetések. A fizetések a térség többi országához viszonyítva magasak voltak. Ez különösen igaz volt egy rövid ideig 1990-ben, a pénzreformot követően (az akkori magyar fizetéseknek a többszörösét meg lehetett keresni). A korábbi időszak iránt nosztalgia akkor igazán érthető, ha figyelembe vesszük, hogy már 1993-ban mindössze pár márkát lehetett venni az átlagos havi fizetésből a feketepiacon.

A nosztalgia természeténél fogva egy irracionális dolog: felnagyítja a jót, viszont nem szól a rosszról. A jugonosztalgia elhallhatja a partizánok által végrehajtott népirtást, Goli Otokot, vagy azt, hogy valójában egy kommunista diktatúráról volt szó. Jobbnak láttatja a múltat: leginkább utólag érzik az emberek azt, hogy akkor jólét volt, és ráadásul a sport eredmények sem voltak annyira világraszólóak, mint azt sokan gondolják.
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (56 db): környezet: 3.39 rejtés: 3.69 web: 4.33 átlag: 3.81

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


carmin 2019.05.12 13:35 - Megtaláltam
Beléptünk a kerítésen, hogy egy kicsit szétnézzünk. Kár lenne ezért az emlékparkért, ha megszűnne, mi egy kicsit nosztalgiáztunk is, hiszen a fiatalkorunkat idézte. Igaz a táblákra is és a parkra is ráférne egy kis felújítás. A mikró ládika megvan, de egyik fecnin sem találtuk a jelszót, így a rejtő segítségét kértem, aki készségesen segített. Köszönjük a rejtést.

DSC04179DSC04180
DSC04181DSC04182
DSC04194DSC04195
DSC04196DSC04206
DSC04207DSC04211
DSC04215 
fcsaba 2019.03.14 19:20 - Egyéb
Jugoszlávia emléke is, a helyszín is, és ezáltal ez a láda is megszűnőfélben van. Személy szerint kicsit sajnálom, mert lehet Jugoszláviáról jót vagy rosszat gondolni, sőt: jót is és rosszat is egyszerre, de egyrészt a térség múltjában egy kitörölhetetlen időszakot jelent, másrészt egy világviszonylatban is sajátos kísérletet.

Az első Jugoszlávia az első világháborút lezáró békeszerződések (így Trianon) következtében jött létre, melyet elsöpört a második világháború. A második Jugoszlávia a második világháborúban fogant, mely kezdetben megtizedelte a saját területén a lakosságot, különösen a kisebbségeket, így a magyarokat is, majd egy, a Szovjetuniótól független szocialista államot hozott létre, és viszonylag nagy szabadságot és magas életszínvonalat biztosított az állampolgárainak, összehasonlítva a térség többi országával. A második Jugoszláviát a délszláv háborúk szüntették meg, majd jött a harmadik, elszegényedett és elszigetelődött államalakulat, a Kis-Jugoszlávia, amikor az emberek nosztalgiával tekintettek a múltra. A nehézségek gyorsan kikezdték ezt az országot is, ami a 21. század hajnalán, több éves folyamat eredményeképpen, több lépcsőben szűnt meg. 2003.02.04-én szűnt meg hivatalosan a Jugoszlávia mint név, és ekkorra datálódik az ún. "Negyedik Jugoszlávia" létrejötte. Kezdetben még népszerű rendezvények is voltak, támogatás hiányában viszont borítékolható volt a pusztulás.

A láda valószínűleg eltűnt, de mivel a terület körbe lett kerítve, és eladósorba került, értelme sincs egyelőre a gyógyításnak. A személyes véleményem az, hogy egy Jugoszláviára emlékező parknak mindenképpen lenne helye Szabadkán, így a láda végleges állapotával kapcsolatban egyelőre kivárok. Ha az új tulajdonos végleg megszünteti a helyszín jugonosztalgia jellegét, akkor a láda is megszűnik, ha viszont netán egy állami, önkormányzati intézmény felkarolja, akkor a láda is új életre fog kelni.

A ládát a fentiek miatt egyelőre betegre állítom. (Ha valaki a helyszínen jár, és netán be is jut az emlékparkba, annak jelszó nélküli találatként továbbra is el fogom fogadni a találatot.)

Gabriello 2019.03.14 18:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.52
Ma Szabadkán jártunk és elsétáltunk a helyszínre. Sajnos már csak akkor lehet bejutni ha az ember átmászik a kerítésen ( az autószerelő üzem felől nem túl nehéz ), ugyanis a kis parkot teljesen körbekerítették, a két kapu zárva, a házon eladó felirat. A hely még így elhagyatottan is hangulatos volt. Jelszót a tábla hátán már nem találtam, ládát sem. Köszönet a rejtőnek a segítségért.

jugo 2jugo
jugo 3 
targonczas 2018.12.27 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
A megadott ponton csak egy kinder tojás kapszulát találtam, benne a mellékelt papírmaradvánnyal amin jelszót nem láttam. Kérem a megtalálás elfogadását a mellékelt képek alapján.

[Jóváhagyta: fcsaba, 2018.12.31 21:37]

2018_1227_151147AA2018_1227_152215AA
2018_1227_152652AA 
bonisbela 2018.08.08 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

alucifer 2018.08.03 17:05 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.24
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20180803_16570620180803_165758
20180803_17060420180803_170629
20180803_17080520180803_170829
szollosi73 2018.07.10 10:08 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.10
Megvan!
A mai napot Szabadkának és a környékének szenteltem, a piac után ide jöttem először. Kicsit bizonytalanul indultam el befelé, eléggé elhagyatott, gondozatlan a terület, a házon kint van az eladó tábla. Kicsit nézelődtem, fotóztam, majd a koo-n lévő tábla hátuljáról leolvastam a jelszót és indultam is kifelé, annyira nem éreztem itt jól magam valamiért.
Köszi a rejtést.

 
bence máté 2018.05.20 11:00 - Megtaláltam
A park magára hagyva, elhagyatva, lepusztulva

anettnori 2018.04.29 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.24
Megvan!

Késő délután értünk ide. A hely maga eléggé lepukkant, bár néhányan takarítgattak. Körbejártunk, megkerestük a rejtést, aztán kifelé menet összefutottunk a hely gazdájával. Kellemesen elbeszélgettünk.

IMG_9124IMG_9129
kobcikrajci 2018.04.21 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.59
Bicajos városnézés. A rejtés idején érdekesebb lehetett ez a park, mára igencsak kikezdte az idő vasfoga. Egy tavalyi képet nézegetve az is szembeötlő, hogy egy tél alatt is nagyon sokat koptak a feliratok. A legtöbbön csak szófoszlányok ismerhetők fel, pár képes maradt csak. Itthon megtalálva laci33 fotóját, a nyolc átkutatott tábla között valószínűleg épp nem volt benne a kívánatos, így nem csoda, hogy jelszóra nem bukkantam. Érdemes lenne úgy meghatározni, hogy a kerítés, illetve a "határ" melletti tábláról van szó, hátha még mindig rajta van a kinder. A területen egyébként fiatalok éppen avart gyűjtöttek, tehát valamiféle állagmegőrzés mégis működik.
Köszönöm a gyors jóváhagyást! ;)

[Jóváhagyta: fcsaba, 2018.04.21 19:42]

-1-2
-3 
emmerwald 2017.12.17 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.00
A Trigláv csúcstámadása előtt meglett a kindertojás és a táblára írt jelszó is. Köszönjük!

DSCN6584
Emerich63 2017.11.19 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Köszönjük a rejtő segítségét!

Emese62 2017.11.12 08:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.78
Hát láttam már szebbet!

laci33 2017.11.10 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.08
A terület nagyon romos állapotban van. a Szántó felöli oldala már paint ball pálya lett. Biztosan megéllt ez a terület már szebb napokat is. Szomorú látvány. A szomszédos telekről egy földet művelő bácsi segített útbaigazítani minket. Jelszót a tábla hátulján találtuk meg.
Nehezen találtuk meg a "bűvös" táblát.

20171110_143417[1]20171110_143424[1]
katika 2017.10.15 12:49 - Megtaláltam
Érdekes volt a régi dolgokat kicsit felidézni. Jó, hogy már nem abban a korban kell élni. Köszönjük a rejtést!

-1-2
ha2 2017.09.24 11:20 - Megtaláltam
Barangolás Bácskában. Elhanyagolt állapotok uralkodnak a helyszínen. De így is érdekes.

Liberty 2017.09.24 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.41
31/25. Kiskunsági homokozás és barangolás a Szerb-Magyar határvidéken.

Nem a glóbusznál mentünk be a ládához, hanem a házakat megkerülve, a szántóföld mellett, hátulról jutottunk be. Így legalább láthattuk a képletes határ cölöpöket és a bejáratot jelképező Jugoslavia feliratot is. A hely elhanyagolt, az ismertető táblák kopottak és összefirkáltak, csupán egy táblán látszik, hogy mit is akar bemutatni a helyszín. Kifelé már a magánterületen jöttünk ki. A kinder tojás és a tartalék jelszó is rendben a helyén volt. Köszönet a hely bemutatásáért.

Radián 2017.08.26 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönjük a rejtést! :)

Dokes 2017.08.20 14:01 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.97
A rejtés leírása megfelel az előző megtalálók leírásának. Köszi a rejtést.

Csaba és Kati 2017.07.07 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.98
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük.
Részletek és képek később. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A park már kissé elhanyagolt, a táblák is kopottak, minden megy tönkre.
A doboz (kindertojás) ugyanott volt ahova az előző megtaláló rejtette.

A parkban
Log 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (96 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu