geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3116. Repülőtér a Hortobágy szélén (GCLHHO)
A (gyalogos) főbejárat
A (gyalogos) főbejárat
Hüse Károly emléktábla - elmégy előtte
Hüse Károly emléktábla - elmégy előtte
Közel a láda
Közel a láda
Vitorlázórepülő verseny 2002
Vitorlázórepülő verseny 2002
Versenyzők és tavak
Versenyzők és tavak
Irányítótorony és gépek
Irányítótorony és gépek
Fecske
Fecske
1986-ban
1986-ban
Sinus a sinussal .... a hangárban.
Sinus a sinussal .... a hangárban.
A rejtő névjegye
A rejtő névjegye
Futás és séta
Futás és séta
Ha ezt látod jó helyen vagy
Ha ezt látod jó helyen vagy

Szélesség N 47° 27,325'
Hosszúság E 21° 23,427'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.11.10 15:00
Megjelenés időpontja: 2011.11.21 21:50
Utolsó lényeges változás: 2019.10.28 08:34
Utolsó változás: 2019.10.29 12:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: sinus90 és Vgyuri
Felhasználó: nagyfeco
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 582 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


WAP:

A doboz az emlékkő mögött kb. 5 m-re, a fatuskó tövében, cserépdarabbal és kövekkel lefedett rejteken. segít még az utolsó kép is. Kérlek a logolás után gondosan állítsd vissza a rejtést! /a gondnok bácsi is segít, ha kell/"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."Ládakarbantartás
2019.10.28.
VP kessertársunk javaslatára a láda koordinátáit javítottam.

2018.11.30.
A legutolsó logolást követően a ládát ellenőriztem, a koordinátákat pontosítottam. A láda a helyén volt.

2018.11.11.
A ládát átvettem, köszönöm az elődök munkáját. Nagyfeco

2018.04.15.
A rejtés új dobozt kapott, eredeti helyén várja tovább a kincskeresőket.

2017.09.01.

A változatosság kedvéért most a ládával együtt a rejtekadó virágládák is eltüntek, viràgos bokrok vannak a helyükön. Új rejtekhelyet alakítottam ki az új ládának. (ld. wap)).

2017.03.01.

A legutóbbi megtalálók tájékoztattak, hogy ládabőség van, mert valahonnan (valószínüleg a repteresek jóvoltából) előkerült a tavalyi tereprendezéskor eltünt eredeti láda, de megvan az utána kitett pótláda is. (Petlink). Viszont aszály nem fenyeget, mindkét láda teli volt vízzel, a logbookok eláztak. A vizet kiöntöttem, új száraz logbookokat tettem be és a petlink ládát elmentettem a repülőgépszerelő műhelybe. Fennforgás esetén Tóth Olivértől lehet elkérni pótlás céljából.j

Én mindig egy nájlonzacsival vagy egyéb huncutsággal segítem a láda szárazon tartását. A dolgok természetéből adódóan ez kilyukad, elbomlik, stb. Ha valaki úgy gondolja, hogy már nem tölti be funkcióját és ki akarja dobni, kérem tegyen valami hasonlót a helyére, semmiképpen se hagyja úgy a ládát kitéve a belvíz hatásának.

Itt a magyarországi repülőtereket bemutató sorozat egy következő tagja, mellyel a hajdúszoboszlói repülőtérre invitáljuk kessertársainkat.

Megközelítés és parkolás

A látszólagos főbejárat csak gyalogosan/kerékpárral használható, aki autóval jön, annak javasoljuk a Huba utca jobb oldalán megállni  N 47° 27,290' E 21° 23,500' 102 m [GCLHHO+ingyen], és gyalog bemenni.(Újabban a sorompó előtt van egy ingyenes parkolási lehetőség is a gyepes részen.) Egy repülőtéren általában nem szeretik az üzemi területen bóklászókat, de a láda egy "sétaúton" van. A repülőtér gondnoka, aki ott is lakik, tud a ládáról. Ha valaki üzemnapon érkezik, a sétaúton menjen el a hangárelőtérig, ott kaphat tájékoztatást az "üzemlátogatási" és sétarepülési lehetőségekről.

Története

A repülőteret ideiglenes jelleggel, a nyári táborok idején már 1939-től használták a vasutas repülők (a DVSC sportklub szakosztálya). 1944 őszén, amikor a front közeledett, "bevonultatták", és német nehéz-vadászgépek állomásoztak rajta. A front átvonulása után egy-két évig csend honolt a füves reptéren, majd a sportrepülés újraindulásával a vasutasrepülő táborok (budapestiek is) visszatértek.
Az állandó reptérré alakulás - akár egy tucat hazai alap-sportreptérnél - az 1950-es évek elején történt, amikor a honvédség utánpótlását biztosítandó a Magyar Honvédelmi Sportszövetség itt építette ki a vitorlázó és motoros oktatóképzés egyik bázisát, ennek megfelelően főépület, hangárok, műhelyek épültek. Az oktatói iskola később megszűnt, de a hajdú-bihari sportrepülők (akik időközben kiszorultak a debreceni repülőtereikről) kiválóan használták az örökölt infrastruktúrát 1968-ig. Országos versenyeket rendeztek, bajnoki címek és országos rekordok születtek - nemcsak a vitorlázó- és motorosrepülésben, hanem ejtőernyőzésben is, amihez az ugrató gépek Budapestről érkeztek.

1968-ban egyfajta üzletiesedés indult meg a sportrepülésben, a kluboknak szponzorokat kellett találni a szocialista nagyvállalatok és önkormányzatok között. Ez a hajdú-bihari repülőknek nem ment olyan jól, mint a repülés, a klubot leminősítették helyi fenntartású kategóriába, amihez nem volt elég támogató, ezért a repülőtér működését felfüggesztették.
 
A repülőtér üzemeltetése 1968 után formálisan szünetelt, de az immár MHSZ-nek nevezett honvédelmi szövetség kezelésében maradt, a főépület mint a járási szövetség irodája. A repülők makacs emberek, ezért ha kidobják őket az ajtón, visszamásznak az ablakon. A becsukott reptéren rendszeresen megrendezték a Hüse Károly ejtőernyős emlékversenyt, a környékről származó tragikusan elhunyt ejtőernyős sportoló és katona emlékére. Az eleinte megtűrt kategóriába tartozó sárkányrepülők - mivel nekik nem kell hivatalos repülőtér - 1973 után egyre nagyobb mértékben használták a névleg legelőként funkcionáló területet, később az egyik - bútorraktárként használt - hangárt is sikerült visszaszerezni.

1986-ban - nem kis mértékben a szintén a környékről származó és sajnos túl korán elhunyt Oláh István honvédelmi miniszter patronálásával - a honvédelmi szövetség hivatalosan is újra megnyitotta a sportrepülőteret, immár az ultrakönnyű motoros gépekkel és sárkányokkal, valamint a hőlégballonokkal kiegészülve. Ez a támogatott időszak sajnálatosan rövid volt, az 1990-es rendszerváltás után az MHSZ megszűnt, a klubok önálló társadalmi szervezetté alakultak, egyre kevesebb központi, állami támogatással. Gyakorlatilag felélték az MHSZ örökségét és a hajdan a kezdőktől bajnokokig terjedő klubtagság átalakult "magán-repülőgép üzemeltetők csoportjává".

A hajdúszoboszlói önkormányzat hozzáállása kiismerhetetlen. Néhány éve még idegenforgalmi beruházásnak tekintették, új irányítótornyot építettek (senki sem használja) és azt hitték, hogy a schengeni könnyítéseket kihasználva tömegesen érkeznek a gyógyfürdőre vágyó repülő emberek kisgépeikkel. De amikor kiderült, hogy ez folyamatosan pénzbe kerül, fölénybe kerültek azok, akik a gyógyfürdő közelében levő területet felparcelláznák. Ettől csak az mentette meg a repteret, hogy Natura 2000 védelem alatt áll nagy része. A kötélhúzás ma is tart. A repülőtérről, elsősorban történetéről többet megtudhattok a Délibábok légterében című könyvből. (link lent)

Ha valakinek futni, sétálni támad kedve, az nyugodtan megteheti a reptér körül erre a célra kijelölt útvonalon. / táv: 4240m /.

A repülőtér hivatalos adatai

Ajánlott irodalom
Délibábok légterében a 66. oldaltól

Hüse Károly

Közeli láda:

GCHSZ

Szép időt, sikeres ládavadászatot kívánnak a rejtők: Vgyuri és sinus90

Egyebek

Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre: Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (269 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.25 web: 4.55 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Palacsinta 2020.02.15 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Első hajdúszoboszlói geoládája a Palacsintáknak! [Geoládák v3.3.2]

kiskodmon 2020.02.05 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

nzsola 2020.01.27 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.97
Megtaláltuk. Senkivel nem találkoztunk, pedig repültünk volna egyet. :) Na jó, csak megnéztünk volna 1-2 le-felszállást.

Jaksi74 2020.01.18 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

grw766 2019.12.29 07:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.47
Köszönöm a rejtést !

proti92 2019.12.26 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

VenTOmi 2019.12.22 20:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Szamoa 2019.12.10 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

erdosimi 2019.12.07 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Marczi2008 2019.11.23 10:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Ma jó idő volt, mentek sokan sétarepülésre.

20191123_10140020191123_100522
20191123_100522 
Bakk család 2019.11.16 12:50 - Megtaláltam
NB II. lányfoci előtt. Köszi

copfocska 2019.11.10 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kobrakiraly 2019.10.31 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. Hszoboszloi tartozkodas alatt.

Huncutka01 2019.10.31 16:56 - Megtaláltam
Megtalaltuk. Köszönjük a rejtést.

nagyfeco 2019.10.28 23:59 - Egyéb
VP kessertársunk javaslatára a láda koordítátáit megváltoztattam. Köszi.

VP 2019.10.26 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.63
40 méterre a megadott koordinátától! Kb. itt a doboz: N47 27.325 E21 23.427.
Karcag - Zádor-híd - Szent Ágota-híd - Nádudvar - Hajdúszoboszló - Hajdúszovát - Derecske - Tépe - Berettyóújfalu - Bakonszeg - Tetétlen - Kaba biciklizés, reggel hideg ködben, aztán szép napos időben. 150 km, 11 óra, 15 láda 27 ponttal, földutak, fazekasműhely, birkanyájak, gulyák, ...

Templar 2019.10.19 14:45 - Megtaláltam
OK!

Winssent 2019.10.04 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Gyömi 2019.09.13 16:13 - Megtaláltam
Köszönjük!

varga.andris 2019.09.09 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

csvarga 2019.09.08 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mirr&Murr 2019.08.29 11:59 - Megtaláltam
Csak a térkép alapján mentem, de a leírás elolvasása nélkül még most is keresném...
A béke szigete! Jó leülni a padra és csak nézni ki a fejedből.
Köszi a fenntartást.

Jaguarmc 2019.08.19 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kleno 2019.08.15 17:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.33
Éppen jókorra időzítettük a láda megkeresését. Vitorlázó repülő bajnokság volt, így nagy volt a mozgás.
Elég sok fel és főként leszállást sikerült látnunk.
Köszi a rejtést!
kleno, Adrienn, Bálint, Réka, Bence

Nicky&Ati 2019.08.15 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (590 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.