geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3169. Katalin-szikla (GCSzB1)
Úton az Égés-bércen
Úton az Égés-bércen
Menet közben feltűnik a Csóványos is
Menet közben feltűnik a Csóványos is
Dr. Bubó fája
Dr. Bubó fája
Felérve az Égés-bércre
Felérve az Égés-bércre
Szabó-kövek
Szabó-kövek
A Katalin-szikla alulnézetben
A Katalin-szikla alulnézetben
A szikla maga
A szikla maga
A szikla oldalról
A szikla oldalról
Kilátás a Csóványosra a Haramia-lyuktól
Kilátás a Csóványosra a Haramia-lyuktól
Picike torony :)
Picike torony :)
Sziklabástya a Csóványosra menet (az út bal oldalán)
Sziklabástya a Csóványosra menet (az út bal oldalán)
Korona-kő
Korona-kő
Csóványos - a Börzsöny teteje
Csóványos - a Börzsöny teteje
Lefutó gerincek a beszakadt kalderában
Lefutó gerincek a beszakadt kalderában
Tiszta időben akár a Magas-Tátrát is látni fentről
Tiszta időben akár a Magas-Tátrát is látni fentről
Ugyanaz a kép, csak scele kicsit matatott rajta
Ugyanaz a kép, csak scele kicsit matatott rajta
Emléktábla a sziklán
Emléktábla a sziklán

Szélesség N 47° 56,647'
Hosszúság E 18° 56,564'
Magasság: 851 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.01.29 14:30
Megjelenés időpontja: 2012.02.03 22:10
Utolsó lényeges változás: 2019.04.23 14:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kokó, macikupac
Felhasználó: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 8200 m
Megtalálások száma: 404 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP

A jelszót egy kb. 25 centiméter hosszú fadarabra erősítve találod az úttól néhány lépésre lévő, a sziklához vezető ösvény mellett álló fa gyökerei között.

NoDriveIn

Ezúton szeretnék megkérni mindenkit, hogy bármennyire is csábító, álljon ellen a kísértésnek és ne toronyirányt közelítse meg a közeli Oltár-kőt!

Megközelítés

Ajánlott parkoló Királyréten a  N 47° 53,709' E 18° 58,715' 255 m [GCSzB1+parkoló] pontnál lévő nagy parkolóban. A parkoló fizetős!

Innen az alábbi útvonalat ajánlom:
+ a parkolóból a K négyzet Kék négyszög jelzéseket kövesd a Suta-berki-nyiladékban egészen a  N 47° 55,139' E 18° 57,855' 500 m [GCSzB1+1letérés] pontig.
+ továbbhaladunk a gerincen a KO Kék telikör jelzésen az Újpest-kunyhó romjáig, ahol egy rövid szakaszon fonódik hozzánk a PO Piros telikör.
+ a  N 47° 55,880' E 18° 56,877' 710 m [GCSzB1+2letérés] pontban meredeken megindulunk a hegynek követve a PO Piros telikör jelzéseket.
+ hamarosan enyhül a meredek és szép szálbükkök között folytatjuk utunkat. A  N 47° 56,097' E 18° 56,291' 822 m [GCSzB1+Dr. Bubó fája] pontban elhaladunk egy nagyon jellegzetes bükkfa mellett.
+ a  N 47° 56,258' E 18° 56,153' 843 m [GCSzB1+Égés-tető] pontban felérünk az Égés-tetőre, ahol jobbra fordulunk az OKT Kék sáv jelzésre.

Közeli sziklatornyok még a következő pontokban:
 N 47° 56,727' E 18° 56,661' 835 m [GCSzB1+sziklatorony]
 N 47° 56,827' E 18° 56,821' 872 m [GCSzB1+Korona-kő]

Hová megyünk?

A cél a Börzsöny tájképileg egyik legszebb része, a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos között húzódó főgerinc, ami gyakorlatilag megfelel az egykori ősvulkán kaldera-peremnek. Az országos szinten ritka formatípust képviselő kifagyásos eredetű, durvatörmelékes andezit piroklasztikum anyagú sziklatornyok jellegzetes és igen látványos előfordulásai. Ezek egyik nagyon szép példája a 21 méter magas Katalin-szikla. (A szikla Dr. Kautezky Larder Katalinról kapta a nevét, akinek férje - Mekli Imre erdész - így állított emléket 1991. november 25-én.) A sziklafalak a hegyvidék egyik jellegzetes kőzettípusának, a durvatörmelékes piroklasztikumnak a helyi típusfeltárásai. A sziklafalakat természetközeli állapotú erdők veszik körül, melyek több ritka, védett növény- és állatfaj (pl. sápadt kosbor, madárbirs, farkasboroszlán, holló) élőhelyét képezik. A Szabó-kövekről gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-pataki kalderára és a Börzsöny többi részére.

A sziklatornyok kialakulása

A hegység aljzatát képező üledékgyűjtő medencét nagyjából kettéosztja a Diósjenő-Ógyalla (Hurbanovo, Szlovákia) nagyszerkezeti törésvonal. Ettől északra a Vepor-hegység kőzeteivel rokon paleozoós metamorf kristályos kőzetek (gneisz) kerültek elő a mélyfúrásokból, délre viszont a Dunántúli-középhegységből ismert triász időszaki karbonátos üledékek alkotják a sokkal fiatalabb nyílt vízi tengeri üledékek feküképződményeit. Mindezekre épült fel a miocén bádeni emeletében (mintegy 16-14 millió évvel ezelőtt) a mainál nagyjából 400 méterrel magas vulkán. A vulkáni tevékenység három szakaszban zajlott le. Mindhárom szakaszon belül jellemző volt a kőzetkemizmus változása a savanyútól (dácit) a bázisos (piroxénandezit) felé. A szakaszokon belül a nagyobb energiájú, kitöréses anyagszolgáltatás fokozatosan váltott át szubvulkáni tevékenységbe és kalderaképződésbe. Ez utóbbi folyamat szakaszosan, a felszínközeli magmakamrák kiürülésével összefüggésben ment végbe. A hegység geomorfológiai szempontból a három egymás után keletkezett vulkánnak a későbbi denudációs folyamatok által erősen átalakított roncsa, illetve utóbbinak a romja. A fiatalabb vulkánok mindig az idősebb vulkán beszakadásos kalderájában épültek fel, s így egyre kisebbek és alacsonyabbak. Székely A. tipizálása szerint a hegység összességében "központi kalderás
vulkánrom"-nak minősül.
A Központi-Börzsönyben a kutatók egy 10-12 km átmérőjű ősvulkánt rekonstruáltak, amelynek lepusztulásával jött létre a 4 km átmérőjű és 320 m mély fekete-pataki kaldera. A kaldera peremén ül például a Nagy-Inóc, a Nagy-Hideg-hegy, a Csóványos, a Magosfa, a Miklós-tető, a Magyar-hegy és a Várbükk. A gerincgyűrű mindkét oldalán helyenként sugárirányú kőzettelérek követhetők. A Szabó-kövek és a Korona-kő a kaldera K-i peremén (a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos között) alakultak ki a pleisztocén jégkorszakok során a niváció és a fagy okozta aprózódás által. Az Oltár-kő a kaldera belső oldalán húzódó egyik kőzettelér "belső-alsó" oldalán alakult ki szintén a fagyhatás által.

A sziklák kőzetanyagát a geológusok durvatörmelékes piroklasztikumként írták le, Karácsony D. szerint lávadómok összeomlásához kapcsolódó izzófelhők, blokk- és hamuárak összecementált üledékeke. Ez utóbbi elmélet szerint eredeti törmelékanyaguk a Magas-börzsönyi vulkán oldalában zúdult le, kisebb mélyedésekben, völgyecskékben. Völgykitöltő alakzatok lévén általában hosszanti tengely mentén települtek, a mai gerincre, azaz a kalderaperemre merőlegesen. A kőzetanyag fontos szerepet játszott a kifagyásos formák kialakulásában és megmaradásában. Ezt Karácsony D. azzal magyarázza, hogy az ezen a kőzeten kialakult sziklaképződmények - a pados lávakőzeteken kialakult formákhoz képest - jobban ellenálltak az eróziónak, mivel a finomszemcsés kötőanyag jobban tűri a kisebb-nagyobb kőzetblokkok tágulását és zsugorodását. A formaképződés szempontjából további fontos jellegzetesség, hogy a sziklák az andezit rétegvulkáni összletnek a kaldera központjából kifelé dőlő rétegein alakultak ki. A sziklaalakzatok a körülvevő puhább rétegek közül a pleisztocén jégkorszakok során preparálódtak ki. A folyamatban az egykori periglaciális éghajlaton rendkívül erős kifagyásos aprózódás játszotta a főszerepet, mivel a gerincen 800 méter fölé emelkedő övezet fokozott mértékű fagyhatásnak volt kitéve. A kifagyásos formák kialakulását az is segítette, hogy a meredek lejtőkön (főleg a kaldera belső oldalán) a keletkezett aprózódási törmelék folyamatosan elszállítódott, s így biztosítva volt a krioplanációs folyamatok állandó megújulása.

Források (és bővebb információk)
Karátson Dávid cikke (Élet és tudomány)

T 043789 nyilvántartási számú OTKA témapályázat kutatási zárójelentés
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (219 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.50 web: 4.70 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Liberty 2019.05.23 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Börzsönyi túránk során kerestük fel a sziklát Párduc50-el. A ködös, szemerkélő esős idő sem vette el a kedvünket, indultunk tovább a Nagyhideg-hegyre. Köszönet a rejtésért.

Párduc50 2019.05.23 10:39 - Megtaláltam
ok

troll 2019.05.19 09:49 - Megtaláltam
Kéktúráztunk fiacskával, köszönjük a rejtést!

Glanthor42 2019.05.01 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 1 átlag: 2.33 súly: 2.92
Megtaláltuk, "céges" túra közben. Szép időnk volt. A rejtés maga minden ötletet nélkülöz, az oldalon szereplő leírás sem igaz már, egy vitaminos dobozban van a jelszó egy laminált lapon.

Kofola BT 2019.04.23 14:05 - Egyéb
Hálás köszönetünk Attibati kessertársnak az önzetlen segítségért!
[TMK kikapcsolás]

KP1965 2019.04.22 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Húsvéthétfői 28 km-es túra a Börzsönyben 1200 m szinttel és 9 találattal, ez volt a hatodik. Nem tudtam ellenállni a kísértésnek és az Oltár-kő felöl indulva toronyiránt közelítettem meg a piros háromszög útról a Katalin-sziklát.

20190422_135019 
uccsagor 2019.04.20 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Vsodás környék, köszönet az élményért! [Geoládák v2.2.5]

Fekete Ákos 2019.04.20 12:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Szemeretelep 2019.04.19 13:17 - Egyéb
Dr Bubó fája komolyan károsodott! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a helyre!

DSCN0051 
Attibati 2019.04.14 12:30 - Egyéb
A virtuális ládát a mai napon pótoltam. Fa gyökerei között 5cm átmérőjű, 5 cm magas orvosságos dobozt keressetek.

anettx 2019.03.30 13:42 - Megtaláltam
TFTC!
Fárasztó börzsönyi túra, jó sok szinttel, izgalmas, szép helyeken.
Se fadarab, se cetli, jelszót nem netkesseltem:) hanem ha2 megsúgta.

gcszb1-DSC01020
zoli86 2019.03.20 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

diego 2019.03.09 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nonow22 2018.12.31 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, de csak a szerencsén és korábbi logok olvasottságán múlt, főleg így, hogy havas a vidék. Fadarab sehol, csak az ici-pici papír a jelszóval, kéreggel takarva, amit egy nagyobb eső vagy olvadás bármikor elmoshat. Érdemes lenne pótolni.

Runne 2018.12.31 13:06 - Megtaláltam
Megtalálva

Évi&Zoli 2018.12.01 11:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.93
Ma a győnyőrű havas Börzsönyben folytattuk Kék túránkat. A kilátást sajnos nem élvezhettük, de a táj így is csodálatos volt. Az ösvény jobb oldalán az összes fa gyökerét feltúrtuk a 10cm-es hóban, de nem találtuk. Aztán egy isteni sugallatra elkezdtük a bal oldali fákat is túrogatni, amikor egy cimke került a felszínre, fadarab nélkül. Visszahelyeztük, tettünk rá egy fakérget. Köszönjük!

20181201_11440320181201_114509
20181201_11454820181201_115413
20181201_11541820181201_115741
Kogerj 2018.11.14 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.59
OKT túra során jártunk itt.Sajnos nem találtam a ládát hiába néztem meg az összes fa tövét.Fénykép alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Kofola BT, 2019.01.05 20:32]

IMG_20181114_131651IMG_20181114_132222
IMG_20181114_131937IMG_20181114_131930
IMG_20181114_132406 
Kismaszat 2018.11.04 09:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.23
A szikla megvolt:-) A rejtést nem találtam.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.07 21:04]

IMG_2604IMG_2603
IMG_2602 
ZoliQua 2018.10.21 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
koszi

IMG_20181021_143757IMG_20181021_143507
csg69 2018.08.12 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megvan :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (415 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu