geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3225. Debrecen kunhalmai (GCdknh)
A hosszú túra
A hosszú túra
A rövid túra
A rövid túra
A Zeleméri-halom madártávlatból
A Zeleméri-halom madártávlatból
A Telek-halom
A Telek-halom
A Nagysándor-halom madártávlatból
A Nagysándor-halom madártávlatból
A Hegyes-halom
A Hegyes-halom
A Szántay-halom is beépült
A Szántay-halom is beépült
A László-halom szebbik oldala
A László-halom szebbik oldala
A Basahalom fénykorában
A Basahalom fénykorában
Valaha ilyen volt a tábla
Valaha ilyen volt a tábla
... meg ilyen
... meg ilyen
Így nézett ki valaha minden kunhalom
Így nézett ki valaha minden kunhalom
A Kamarás halom, amikor nem takarja el a kukorica...
A Kamarás halom, amikor nem takarja el a kukorica...
... és itt van a virtuális láda
... és itt van a virtuális láda
A kisebbik kupac a Mérföld-halom
A kisebbik kupac a Mérföld-halom
Ez a halom még névtelen
Ez a halom még névtelen
A rejtő névjegye.
A rejtő névjegye.

Szélesség N 47° 30,219'
Hosszúság E 21° 36,108'
Magasság: 111 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.18 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.04.18 14:26
Utolsó lényeges változás: 2018.05.26 14:31
Utolsó változás: 2018.11.21 19:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Vgyuri (20) 371-2472
Felhasználó: tapiapi
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 14000 m
Megtalálások száma: 141 + 1 sikertelen + 13 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2012-05 volt 11 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


3 pontos multi (2H+1V)

1. Az emlékmű jobb hátsó sarkán, 1 méter magasan levő 2x2 centiméteres kapszula. Kinyitás nélkül leolvasható a jelszórészlet. (N 47 32.870' E 21 35.073')
2. A háromszögelési ponton, egy kövön van egy másik szám. Ugyanez megtalálható a parkolóban levő kapufélfán is.(N 47 29.735' E 21 34.6992') Figyelem! A vasúti átjáró felújítása miatt csak nagy kerülővel megközelíthető, ezért segítek: a születési évszámom!tapiapi
3. A ponton elrejtett 13*20*6 cm-es dobozban található a jelszó szövegrésze és a logbook.(N 47 30.2189' E 21 36.1080')

A jelszó a 3. részlet után egybeírva a 2. szám és az 1. szám különbsége. (4 számjegy)
Ez egy örökbefogadott/átmenetileg kezelt láda, eredeti formájában meghagyva. A rejtésért tudom vállalni a felelősséget, a környezetért sajnos nem. tapiapi


A ládába TravelBug nem helyezhető.


"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Bevezető

Debrecen környéke és általában az Alföld nem bővelkedik körpanorámás hegyekben, égig érő sziklákban, csörgedező patakokban. Az egyhangúságot az ún.
kunhalmok törik meg. Ezek egy csoportját kívánja bemutatni egy kerékpártúra útvonalára felfűzve a multiláda, azt a halomsort, amely végigkíséri Debrecen "folyóját" a Tócó patakot Hajdúböszörmény határától Debrecen délnyugati végéig. A kunhalmok egy részéről inkább csak múlt időben beszélhetünk, mert még az 1997-es védelem alá vonás előtt jó részüket részben vagy teljesen megsemmisítették. Eredeti állapotában csak néhány maradt, a hosszú túra kiindulásánál a Telek-halom, a "törzsrészen" a Basahalom, és tőle délnyugatra a be nem épített környezetből kiemelkedő Kamarás-halom. Még így is maradt azonban látnivaló, az érdeklődő áttekintheti, mi lesz az egykori kurgánból, ha utoléri a városfejlesztés. A belvárostól távolabb levők akár eredeti állapotukban is megmaradnak, a közelebbieket beépítik, a leginkább útban levőket eldózerolják.
Az út végigjárására inspirálhatja ládász társainkat az a tény, hogy a halmokat összekötő útvonal mentén jelenleg 7-8 külön életet élő geoláda is fellelhető.
Az útvonal a kiindulási ponttól függően 8-10 halmot érint, ezek közül 3 szerepel ellenőrző pontként, a többi szabadon választott. Az opcionális rész a szintén kunhalmon álló zeleméri Csonka-toronynál kezdődik, ami maga is egy 3 pontos multiláda GCzele kezdőpontja. Az első kötelező pontig levő kb. 10 km-es távon azonban más geoládák is találhatók, ezért érdemes letekerni a többletet.

Megközelítés

Hosszú túra: Zelemér vasútállomás. (Debrecen-Tiszalök vasútvonal és Debrecen-Bodaszőlő autóbusz) N 47° 37,584' E 21° 34,663' [GCdknh+hosszustart]

Rövid túra: A 33-s (Hortobágyra vezető) út és a Debrecen-Tiszalök vasútvonal keresztezése (Balmazújvárosi út, 23-as busz és a CORA buszok). N 47° 32,628' E 21° 35,209' [GCdknh+rovidstart]

Két csomópont van, ahol többfelé lehet indulni, attól függően, hogy autóval vagy kerékpáron/gyalog megyünk, illetve mennyi időnk van kitérőkre.

Autóval nem lehet rövidíteni az utat a Lóskúti utcán a vasútvonal miatt: N 47° 31,209' E 21° 34,794' [GCdknh+1Csomopont]

Ha van idő, innen 1-2 km-es kerülővel elérhető 5 közeli geoláda (GCcsvm 3. állomása, GChgny, GChosi, GCdetu), GCdbhm) N 47° 31,714' E 21° 36,256' [GCdknh+2csomopont]

Az útvonal, benne többféle javaslattal, letölthető innen GPX formában

Leírás

Hosszabb túrákat kedvelőknek ajánlhatjuk kiindulásként a Tócó-patak eredésénél lévő Zeleméri-halmot, a Tócó völgyének legjobb állapotban megőrzött kunhalmát. A 35-ös főúton haladva, Bodaszőlő felé lefordulva Zelemér vasútállomás mellett találjuk. Itt indul a GCzele nevű multiláda, aminek második pontja (GCzele-2) egy közeli, szintén jó állapotban levő kunhalom, a Telek-halom. Visszatérve a 35-ös főútra, Debrecen felé a GCzele-3 ponton kívül még útba esik a Tócó-völgy egyik ládája, a GCtoco Az opcionális hossz kb. 16 km.

A rövidebb túra a Nagysándor-halomnál kezdődik, és a Kamarás-halomnál ér véget. Hossza kitérők nélkül kb. 14 km.

Nagysándor-halom

Koordináta:  N 47° 32,870' E 21° 35,073' 110 m [GCdknh-1]
Ládaleírás: Az emlékmű jobb hátsó sarkán, 1 méter magasan levő 2x2 centiméteres kapszula. Kinyitás nélkül leolvasható a jelszórészlet.
Az 1. jelszórészlet: egy szám, amivel később még matematikai műveletet kell végrehajtani.

Ez a halom a Tócó-völgy közel hatvan fontosabb kiemelkedésének egyik legnagyobbika, Debrecen két legismertebb halmának egyike. A történelmi emlékre vonatkozó részletek a GCdecs ládaleírásában találhatók. A halottakra a közeli Hősök temetőjében lévő kő-szobor is emlékeztet. (Külön geoládája a GChosi)

A Nagysándor-halom növényzetében a löszpuszta-gyep fajai közül jelentős állományban van a mezei zsálya, a kunkorgó árvalányhaj és a taréjos tarackbúza. A halom közelében élő ritkaság az öldöklő ászát (állománya az építkezések miatt igencsak veszélybe került). Állatai közül az imádkozó sáska és a fecskefarkú lepke a leglátványosabbak.

Innen a Kishatár úton át lehet eljutni a következő pontunkig.

Hegyes-halom
 N 47° 31,994' E 21° 34,560' [GCdknh+Hegyes-halom]

Viszonylag magas (7-8 m), nagy halom, bár északi és keleti oldala lehordott. Nyugati oldala egy magánkert területére esik. Tetején magassági pont van. Sajnos az eredeti vegetáció már csak nyomaiban van meg, nyáron kecskét legeltetnek rajta, télen szánkódombnak használják.

Innen a Határ-úton át lehet eljutni következő pontunkig.

Görbe-halom
 N 47° 31,442' E 21° 34,343' [GCdknh+Görbe-halom]

A Hajdúháton, a régi Vulkán-telepen, az egykori sporttelep nyugati oldalánál állt a Görbe-halom. Ma a Határ úti ipari park területére esik, körülötte üzemépületekkel. (A DKV buszgarázs területébe ékelődve.) Maga a halom (ami még megmaradt belőle, miután a védettség előtt egy útépítés elszakította a többitől) a szigorú védelem miatt körül van kerítve. A degradált gyepben értékesebb löszpuszta-gyep foltok is találhatók.

Ez az első csomópont, ahol elágazik az autósoknak és azoknak az útja, akiket nem zavar egy vasúti nyílt pálya keresztezése. Utóbbiak a Lóskúti úton egyszerűen eljuthatnak a következő két nevezetességhez.

Akik nagyon sietnek, kihagyhatják a következő pontot, és a Határ úton délre haladva a GCdknh+2 pontra mehetnek és onnan (városi autóval nem) a GCdknh+3 végpontra.


László-halom és Szántay-halom
 N 47° 31,425' E 21° 35,360' [GCdknh+Két halom]

Az addig névtelen halmokat 1927-ben nevezte el Zoltai Lajos, amikor a debreceni múzeum régészeivel feltárást végeztek rajta. Ekkor az un. veresfestékes temetkezés nyomait, festett edénytöredékeket találtak itt.

Az északabbi a László-halom, melyet a sepsiszentgyörgyi református Mikó-kollégium tanára, dr. László Ferenc emlékére neveztek el, aki az oltmelléki erősdi őstelepeket tárta fel. Ez a halom a vasúttól 10-15 m-re, a Lóskúti u. 30. szám mellett van. Északi fele szántott, máshol gyomos.

A másik, a Szántay-halom ettől délre található (Lóskúti u. 50.), rajta ház van. Nevét Szántay Aladár tiszteletére kapta, aki debreceni bíró volt, s az 1860-as években először ismertette nyomtatásban a Debrecen körül talált ősi tárgyakat, neolitokat.

Visszatérve a Kishegyesi útra, az István úti leágazás előtt van a második csomópont, ahonnan 1-2 km kitérővel 5 önálló geoláda közelíthető meg.

Az István út túlsó végén (a pontok számsorrendjét megtörve), egy bonyolult vasúti kereszteződés után a Vértesi úton haladva jutunk el a tervezett záróládához, a Basahalomhoz. A 4-es út városi szakaszán keresztül viszont a számozásnak megfelelően a második kötelező ponthoz juthatunk el.


Kamarás-halom

Koordináta:  N 47° 29,735' E 21° 34,699' 121 m [GCdknh-2]
A jelszó második része egy a helyszínen található kőre írott négyjegyű szám, amivel még matematikai műveletet kell végezni.

A halom maga művelt mezőgazdasági területen fekszik, ezért a koordináta egy parkolásra alkalmas helyhez vezet. A járulékos kár csökkentésére kérjük a ládakeresőket, hogy vegetációs időszakban ne közelítsék meg a dombot, hanem használják a pótjelszót, ami a javasolt parkolónál levő "kapufélfán" található.

Egyike a környék legmagasabb halmainak (a tengerszint feletti magassága 121 m, relatív magassága 10 m). Ez a környéken az a kunhalom, ami legjobban megőrizte eredeti formáját, messziről is látszik. Ásatás nem deformálta (mint a Basahalom tetejét), csak egy geodéziai, háromszögelési kő maradványai csúfítják el a tetejét. Ha a haszonnövényzet vagy a sár nem akadályozza, érdemes felmenni a dombtetőre, ahonnan belátható a környék, távcsővel a repülőtér is. Keleti irányba nézve szembetűnők a kunhalmok mai "utódai", a már rekultivált hulladéktároló depóniák.

Amennyiben előbb jöttünk a Kamarás-halomhoz, és a Basahalom még hátra van, részben földutakon is el lehet jutni (városi autóval nem biztos) a Basahalomhoz, a GCdknh-3 ponthoz.

Amennyiben valakinek még nincs elege a kunhalmokból, a Kamarás-halomtól tehet egy kitérőt a Hajdúszovát felé tartó út mentén, ahol még két további kunhalom található, egyik egy jó állapotban levő  N 47° 28,734' E 21° 33,051' [GCdknh+névtelen] és távolabb a méretében megkopott  N 47° 27,842' E 21° 31,790' [GCdknh+Mérföld-halom]
.

Basahalom

Koordináta: N 47° 30,219' E 21° 36,108' 116 m [GCdknh-3]
A harmadik jelszórészlet dobozban, a logbookban található a földszinten. Kérjük az álcázást távozáskor gondosan helyreállítani.

A Basahalom mai nevét szomorú események után kapta, ami méltán szimbolizálja Debrecen másfél évszázados harcát a fennmaradásért. Ez a harc , bár politikai-gazdasági téren folyt, néha áldozatokat is követelt.

Az utóbbiak egyikének, Vígkedvű Mihálynak kíván emléket állítani a sorozat végládája, ami a Basahalmon van elrejtve.

Ha valaki a számozástól eltérően előbb jött a Basahalomhoz, részben földutakon is el tud jutni a szepesi bekötőútra és azon át hajdúszováti útra, ahol már látja a GCdknh+2 pontot, a Kamarás-halmot.

A fenti összeállítás a Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület 2001. évben megjelentetett túraleírása alapján készült. (Összeállította Buday Tamás és Budayné Kálóczi Ildikó dr.)

EGYEBEK

Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre:
Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (83 db): környezet: 3.90 rejtés: 4.04 web: 4.39 átlag: 4.11

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


gabor03 2018.12.02 07:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pantya 2018.12.01 23:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

emiGrant 2018.11.29 08:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.25
Jaj de szomorú ahogy az ilyen történelmileg, kultúrálisan és tájvédelmileg pótolhatatlan kincsek vesznek el butaság, nemtörődömség vagy csak tudatlanság miatt. Különböző debreceni látogatások idején lettek a pontok összegyűjtve. Köszönöm a rejtést!

álomfogók 2018.11.10 16:05 - Megtaláltam
A Földrajzi Konferencia zárásaként egy kis geotúrázás keretében a három, eddig meg nem talált debreceni ládát terveztem be: GCVTSY - GCdknh - GCDECS
Ez már jóval kevésbé ment simán, szerencsére tapiapi végig előzékeny segítséget nyújtott, amit ezennel is köszönök.
Úgy látszik azonban nem jól jegyeztem meg a jelszót, mert nem működik. Kaphatok még egy utolsó segítséget?

[Jóváhagyta: tapiapi, 2018.11.11 18:34]

rajho 2018.11.04 13:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

dobozipatikus 2018.11.02 07:20 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Szabi82 2018.10.22 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

FogarasiRenáta 2018.10.22 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Lacipap 2018.10.06 11:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.05
Megtaláltam!
A leírás egy kicsit zavaros! Igazából csak a helyszinen világosodtam meg. De akkor már minden ment.
A kettes pontnál hatalmas tereprendezési munkálatok folynak.
Köszönet az elrejtőnek.

 
Fazék 2018.09.01 15:41 - Egyéb
Az első pont útba esett, a másik kettőt majd máskor.

IMG_1809 
james 2018.08.19 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

SandorCsaba 2018.08.17 12:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

Pogánypeti 2018.08.01 13:39 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.12
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.4]
Úgylátszik ma csupa "nemszép" helyeken jártam (kivéve GCMTU4)...
Debrecenben régóta már csak ez, és a GCDECS multi volt az, amelyeket még nem kerestem meg, ill. a GCVTSY hagyományos, ami nemrég jelent meg. A multik pontjait és a GCVTSY-t egy előre eltervezett logikus útvonalon kerestem fel, majd miután végeztem, következett a GCMTU4. A ládák és a virtuális jelszótöredékek megszerzése szerencsére nem okozott különösebb gondot, könnyen megoldhatóak a feladatok. Viszont a helyszínek, a ládák környezete... :o
De oda se neki, mindent összevetve hasznosan telt el ez a napom is. Fázni nem fáztam, és hideg sör is volt elég... :D
Köszi a rejtést!

traxx 2018.07.19 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.76
megtaláltuk,be kell vallani nem volt nagy élmény. A legnagyobb öröm a megtalálás volt.

nazso.oszan 2018.07.17 13:30 - Megtaláltam
Még 2012.07.12-én felkerestük a halmokat a Zeleméri-halomtól a Basahalomig. A logoláshoz kimaradt a Kamarás-halom. Most csak a jelszóhoz szükséges három pontot kerestem fel a WAP-os leírás alapján. Minden a helyén van, könnyen megtalálható, bár a környék elég gondozatlan, gazos, de a Basahalmon éppen érik a mórabóra. :-)

Köszönjük a rejtést.

20180717_12071920180717_133213
20180717_132915 
Sherlockné 2018.07.17 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Köszi a rejtést!

20180717_113358DSC_0476
DSC_0478 
joco12589 2018.07.15 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.80
Köszi a rejtést.
21. Junior Női Kézilabda VB alkalmából a Debreceni ládázgatás. 35/35

MoMaszter 2018.04.26 11:00 - Megtaláltam
Sajnos az első ponton nem sikerült begyűjtenünk a jelszórészletet! E-mail ment Tapiapi-nak!

Köszönjük a rejtést!

[Jóváhagyta: tapiapi, 2018.04.27 07:58]

nagyfeco 2017.12.04 17:40 - Megtaláltam
Ok

zsolty23 2017.10.28 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (155 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu