geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3227. Rácbánya (Aplitbánya geológiai rétegsor) (GCRACB)
A park bejárata
A park bejárata
Gránit taréj
Gránit taréj
A park külső részén
A park külső részén
Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben
Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben
A zöld tó
A zöld tó
Rejtett zugok (a pótjelszóval)
Rejtett zugok (a pótjelszóval)
Kanyargós ösvényen
Kanyargós ösvényen
Partifecskék (allatvilagunk.hu)
Partifecskék (allatvilagunk.hu)
Bányató kis testvére
Bányató kis testvére
Kanyargós ösvényen 2
Kanyargós ösvényen 2
Ha jó a szemed...
Ha jó a szemed...
Zöld gyík és gránit
Zöld gyík és gránit
Felülnézetben
Felülnézetben
A gránit szikla gerincén
A gránit szikla gerincén
Rézsikló (allatvilagunk.hu)
Rézsikló (allatvilagunk.hu)
Egy kis földtan
Egy kis földtan

Szélesség N 47° 11,606'
Hosszúság E 18° 27,155'
Magasság: 136 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.20 19:30
Megjelenés időpontja: 2012.04.20 20:47
Utolsó lényeges változás: 2019.04.11 11:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 360 m
Megtalálások száma: 710 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*5 cm-es 0,67 literes zöld fedeles hagyományos konyhai doboz a park egy igen rejtett szegletében. Egy fa talajszintű odvában található. A park csak az Apatini utca felől közelíthető meg! Bár városi láda, a rejtés közvetlen környezete inkább erdei jellegű!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Első rejtésem célja, hogy bemutassa Székesfehérvár talán legismeretlenebb természeti értékét, parkját!


A koordináták már a legújabb rejtek helyére mutatnak, mely egy félreeső helyen található a régi többször kifosztott és megsemmisült rejtekektől és a tótól már jóval távolabb. Aki dzsindzsa mentesen szeretné megúszni, érdemes az ajánlott segédponttól bevetnie magát a fák közé. Egy kanyargós ösvény a rejtek közelébe vezet, de le kell térni róla. Aki nem szereti a dzsindzsaharcot, vagy színházlátogatáshoz öltözött, javasolt a pótjelszó forszírozása. A láda nem kiszúrásból került a jelenlegi helyére, mert alig egy év alatt legalább hatszor kellett pótolnom!

A pótjelszót egy gravírozott táblán találod a lépcső bal oldalán terepszinten a 8. lépcsőfok magasságában:  N 47° 11,615' E 18° 27,101' 135 m [GCRACB+potjelszo]

Megközelítés

Kerékpárral a K-1 jelölésű - kacskaringózó - kerékpárúton lehet megközelíteni.

Autóbusszal a Szedreskerti lakónegyedből a 13-as, 14-es és 16-os buszjáratokkal, a Piac-térről (autóbusz-állomás): a 13-as, 13A-s, 17-es, 31-es, valamint a 42-es buszokkal. A Jancsár utcából a 20-as, 22-es és 23-as járatokkal, míg a vasútállomásról a 13-as, 13A-s, 20-as és a 31-es busszal.

Autóval a városközpont (Siófok) felől a 7-es főúton - Budai úton - Budapest felé haladva a Zentai utcába kell jobbra fordulni, ezt követően a második zsákutca - iskola után balra - az Apatini utca  N 47° 11,519' E 18° 26,921' 128 m [GCRACB+keresztezodes]. Dunaújváros felől a 8-as főúton - Kadocsa úton - haladva a Szabadkai utcába kell jobbra letérni, azon végighajtva balra a Zentai utcába kanyarodva pár méteren belül jobbra a már megadott segédpontnál az Apatini utcába kell fordulni.

Parkolás

Parkolni az Apatini utca felső kavicsos részén érdemes a megadott koordinátán:  N 47° 11,529' E 18° 27,057' 147 m [GCRACB+parkolo]

A láda

A park be van kerítve és magántelkek szegélyezik, hivatalosan csak az ajánlott ponton lehet megközelíteni.  N 47° 11,537' E 18° 27,007' 135 m [GCRACB+park]
A bánya partfalai meredekek és omladékosak, nem utolsó sorban madarak fészkelnek a partoldalban. Kényelmes murvás úton haladhatunk majdnem a célunkig. Az ösvényről a megadott ponton kell letérni  N 47° 11,599' E 18° 27,114' 134 m [GCRACB+utpont]. Az utolsó 20 méter megtétele viszont meghaladja a babakocsis sétaösvény jellegét. Logoláskor legyünk óvatosak, a parkot a környéken lakók aktívan használják, sokan sétáltatják a kutyájukat, vagy éppen futnak. Ha időd engedi, tekintsd meg a kis tavat és a különálló gránitsziklát is, melyet érdemes megmászni, tiszta időben a Balatonfő és a Bakony vonulatai is feltűnnek.

Az egykori Aplitbánya

Talán még a fehérváriak többsége előtt is ismeretlen eme kis - 4,68 hektár - területű park, mely a forgalmas utaktól csak pár méterre található a Ráchegy nevű városrész szívében. Aki betéved ide, a nyugalom szigetére lel. Az egykori bányaudvart - mely az 1910-es évek elején keletkezett Bányató kistestvére - magántelkek zárják körül, egyenlőre csak az Apatini utca felől közelíthető meg. A későbbiekben a Budai út/Dolovai sor felől egy tervezett tanösvényen kialakítandó fa csigalépcsőn keresztül is megközelíthető lesz.
A hosszú évtizedekig üzemelő bánya felhagyásakor a bányagödörben hulladéklerakót alakítottak ki. A lerakó megtelésekor 0,6-1,0 m vastagságú talajtakarót kapott, ezen indult meg a növénytársulások fokozatos, egy irányba mutató fejlődése. 2012 szeptemberében kihelyeztek pár pihenőpadot is.
A területhez tartozik még egy tó, azonban ez magánterületen található, az Eszéki utca végéből rá lehet látni.  N 47° 11,624' E 18° 26,938' 131 m [GCRACB+latvanyos terulet]

A helyi védettséget 2000. december elsején kapta meg. Hivatalos megnevezése: Aplitbánya geológiai rétegsor földtani alapszelvény Természeti Emlék. A helyiek csak Rácbányaként ismerik. A terület természetvédelmi oltalomra érdemes értéke: a Velencei Gránit Formáció jellegzetes, a képződés sajátosságait reprezentáló feltárása, a kőfejtő északi falán, a 7-es számú főúttól déli irányban, kb. 20 m-re található, mintegy 20-22 m szélességű és 7 m magasságú fal; az érintett terület kb. 0,3-0,5 ha.

A feltárt kőzet Magyarországon csak két helyen, a Mórágyi-rögön és a Velencei-hegységben található felszínen. Eltérő képződési típusuk miatt azonban a védelemre tervezett szelvény hazánkban egyedülálló. A gránit befoglaló kőzete a paleozoikum közepén kialakult agyagpala, amely geoszinklinális, esetleg flis eredetű rétegek kismértékű metamorfizációjával alakult ki.

A védelemre javasolt falon világosszürke, kevés biotitot tartalmazó mikrogránitot, felette éles határral nagy szemű biotitgránitot tárt fel, ez utóbbi felett újra mikrogránit települt. A biotitgránit és a mikrogránit határán, főként a feltárás keleti részén néhány dm-es pegmatit-lencsék figyelhetők meg. Az irodalom szerint ugyanitt sötét elegyrészekből kialakult lamprofir (kerzantit) lencsék is láthatóak voltak, de méretük csupán néhány cm-es, mállottságuk pedig igen előrehaladott volt. Irodalmi adat utal kvarcátitatódás és kvarcerek jelenlétéről, ezekről ma már csak a bányaterület északkeleti részén található nagyméretű kőzettörmelék tömör és sejtes kvarcitja tanúskodik.
Összefoglalóan megállapítható, hogy a Magyarországi gránit előfordulások közül a felszín közelben megszilárdult anchimetamorf gránittest képződésének ásványos és kőzetszövettani nyomai tanulmányozhatók a feltárásban. A későbbi korok, főként a földtörténeti középkor (mezozoikum) képződési körülményeit számos feltárásban és bemutatóhelyen láthatjuk, paleozoós feltárásunk viszont jóval kevesebb van, ezért a szelvény földtani természetvédelmi és tudományos értéke nagy, helyi jelentősége pedig a földtani értékekben szűkölködő kistájban kiemelkedő.

Mi is az az aplit?

Az aplit a magmás kőzetek rendszerének kőzetszövet szerinti csoportja. Olyan holokristályos (teljesen kristályos) kőzetszövetű szubvulkáni (kismélységi magmás) kőzeteket nevezünk aplitnak, amik a felszín alatti 5 km-es mélységnél kisebb mélységben alakultak ki, hasadékokat és kisebb repedéseket töltöttek ki. A hasadékkitöltési jellegből következően lehűlésük és kristályosodásuk gyors, ezért a kristályok legtöbbször mikroszkópikusak, de a 0,5 cm-t nem haladják meg.

Minden típusú magmából keletkezhet. A kőzetösszetevők alapján a nagymélységi magmás (plutonikus vagy abisszikus) kőzetek neveivel különítjük el, a gránitaplittól az ijolitaplitig. Színe mindig világos, ez különbözteti meg a lamprofirtól.


Növény és állatvilága

A területet elfoglaló növényzet nitrofil és pionír fajokból áll, az ezekhez kötődő, elsősorban gerinctelen faunával. Az életközösség értékes tagjaiként kell említést tenni a zöld gyík, valamint a kövesebb részeken és a bányafalakon élő fali gyík populációk, valamint a kígyók közül a rézsikló jelenlétéről. Magyarországon minden hüllő és kétéltű faj védett!
Jelentős még a bánya délkeleti peremén lévő löszfal madárkolóniája, amely partifecskékből és néhány gyurgyalag párból áll. A kis tóban egy tőkés réce pár él. Utunk során láthatunk még házi verebet és fekete rigót is.

A terület jövőjére nézve a FMH online ezen és ezen két cikkéből kaphatunk - távlati - képet.

Néma kőbánya (részletek) · Áprily Lajos

Vén sziklafal. De itt-ott már bozót:
vadrózsa, repkény, borbolya s szeder.
Félkatlanában hangot és echót
nagynéha mállott kő esése ver.

Ma szélkerülte enyhely, csendsziget.
Rég volt, hogy zúgott itt a munkazaj
és lenn a szürkés-kék andezitet
hajók várták, ringó dereglye-raj.

De hogyha ősz jön s köd jön, áradó,
hang száll a ködből, hang, mely már zene.
Mintha egy rég eltűnt kőfaragó
finom fejtő csákánya csengene.

Ahogy geo költőnk - sirgalahad - regélte

"E kis szemcse oly piros
Aplitos, vagy porfiros?
Piszkáltam a rétegsort
Bár tudom, hogy vétek volt..."

Ajánlott ládák

Ha szereted a geológiai bemutatóhelyeket, Zergi ládája a Kőpark tanösvény (GCKPRK) biztosan tetszeni fog, ahonnan remekül át tudsz navigálni további hasonló témakörű ládák adatlapjaira. Valamint Pomisa rejtése Gránittömb (GCgrnt) a geológiailag legközelebb álló láda.

Aki szimultán folytatja a műholdas játékokat, most két legyet üthet egy csapásra, mert ugyanitt található egy GPSGame-es játék is.

Források és linkek

Magyarország földtana
Wikipedia

Kellemes kirándulást, jó szórakozást kívánok! :)

free counters

Mozgalmas ládatörténet

2015.06.29. A logbook-ot, pótoltam és pár ajándék is került bele ismételten, remélem tovább fogja bírni!

2015.07.16. Eddig bírta a logbook, egyenlőre nem pótolom, mert nincs értelme! Sajnos valaki szisztematikusan kilop belőle mindent. Nem mindenki érett eléggé ehhez a játékhoz. Nem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.09.27. Sajnos valaki nem elégedett meg azzal, hogy kilop belőle mindent, beledobták a tóba. Továbbra sem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.11.15. Megváltozott a láda rejtekének kialakítása és a helye is. A ládát és logbook-ot is pótoltam, pár ajándék is került bele ismételten! Hosszú életet kívánok neki az új helyén!

2016.02.05. A láda sajnos magától a tóba ugrott és közben széttépte a logfüzetet is, hamarosan pótolom és valószínűleg át is helyezem egy olyan helyre ami nem inspirálja öngyilkosságra, addig is működik a pótjelszó.

2016.02.09. Pótoltam a ládát, mely ismét várja a kíváncsi keresőket! Figyelem, elköltözött a tó mellől, mert sem a ládának sem a kessereknek nem nyújt felemelő élményt a gondozatlan tó! Leírás és a koordináták már az új helyre mutatnak.

2018.01.27. A ládát leellenőriztem és raktam bele új logfüzetet, kidobtam a szemetet. Összeszedtem a környezetében a hulladékot.

2018.03.14. A leíráson változtattam, hogy megfeleljen a valóságnak. A láda jól van, kereshető, a koordinátákat nem kellett változtatni.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (391 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.60 web: 4.65 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kaldigeza 2019.09.30 15:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Köszönöm a lehetőséget!

Lesmon4SLS 2019.09.21 09:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.01
Érdekes kis park. Szerencsére üres volt, mikor ott jártam. Köszi!

Tuareg79 2019.09.15 11:42 - Megtaláltam
Köszönöm. [g:hu 1.6.4]

Sipikrisi 2019.09.14 18:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kaszam 2019.09.14 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam!! :) Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csberci 2019.09.01 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vadalma28 2019.08.22 17:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Csapdoki 2019.08.18 18:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.06
Kösz hogy itt lehettünk.

VINAX 2019.08.17 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1.5 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.79
Hosszú hétvége 1. állomása:
Székesfehérvári multi-rengeteg 6/7

Mi a Dolovai sor felöl közelítettük meg a ládát. Egy szemetes, jelentéktelen helynek tűnt az egész, aztán gondoltuk, hogy valószínűleg nem ezt a helyet akarja bemutatni a láda, így elmentünk az Apatini utca felöli bejárathoz is. Na ez már mindjárt más volt! 😊

Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

benger 2019.08.17 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

M.Sasa 2019.08.16 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pegasus_mv 2019.08.16 14:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.81
Köszönöm a rejtést.

Stüszi vadász 2019.08.13 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.78
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.08.13 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.31
Kellemes séta a parkban, mindkét jelszóhordozó rendben van, köszönjük a rejtést.

Fekete Ákos 2019.08.08 11:45 - Megtaláltam
Köszönjük!

Samatranlom 2019.08.08 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Norbee97 2019.08.04 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Vakáció bérlet 2019 8/75.
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Itt a kellezenel kicsit többet szenvedtem. Próbáltam megtalálni a ládát, de az egyetlen lehetőség üres volt, így az alternatív jelszót próbáltam megtalálni. Már odafelé is aggódtam, hogy nagyon eldugott helyen van, innen sietni kell majd a vonathoz. A lépcső mellett a felirat gyorsan meglett, viszont visszafelé próbáltam levágni az utat, és folyton zsákutcába futottam, fordulhattam vissza, aztán nagyjából ugyanoda jutottam, mintha meg se próbáltam volna levágni az utat, leszámítva hogy egy rakás időt elpazaroltam, így a vonat pont az orrom előtt húzott el, ahogy azt mindig is szokta. :D [Geoládák v2.2.5]
1138.

IMG_20190804_133455IMG_20190804_133521
IMG_20190804_133620IMG_20190804_134819
agurubi 2019.07.31 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
igazi unikum a varosi szurkesegben ebben a ligetben. köszi!!!

Bigmak 2019.07.29 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

mackomisi12 2019.07.29 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (720 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu