geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3227. Rácbánya (Aplitbánya geológiai rétegsor) (GCRACB)
A park bejárata
A park bejárata
Gránit taréj
Gránit taréj
A park külső részén
A park külső részén
Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben
Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben
A zöld tó
A zöld tó
Rejtett zugok (a pótjelszóval)
Rejtett zugok (a pótjelszóval)
Kanyargós ösvényen
Kanyargós ösvényen
Partifecskék (allatvilagunk.hu)
Partifecskék (allatvilagunk.hu)
Bányató kis testvére
Bányató kis testvére
Kanyargós ösvényen 2
Kanyargós ösvényen 2
Ha jó a szemed...
Ha jó a szemed...
Zöld gyík és gránit
Zöld gyík és gránit
Felülnézetben
Felülnézetben
A gránit szikla gerincén
A gránit szikla gerincén
Rézsikló (allatvilagunk.hu)
Rézsikló (allatvilagunk.hu)
Egy kis földtan
Egy kis földtan

Szélesség N 47° 11,606'
Hosszúság E 18° 27,155'
Magasság: 136 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.20 19:30
Megjelenés időpontja: 2012.04.20 20:47
Utolsó lényeges változás: 2019.04.11 11:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 360 m
Megtalálások száma: 682 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*5 cm-es 0,67 literes zöld fedeles hagyományos konyhai doboz a park egy igen rejtett szegletében. Egy fa talajszintű odvában található. A park csak az Apatini utca felől közelíthető meg! Bár városi láda, a rejtés közvetlen környezete inkább erdei jellegű!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Első rejtésem célja, hogy bemutassa Székesfehérvár talán legismeretlenebb természeti értékét, parkját!


A koordináták már a legújabb rejtek helyére mutatnak, mely egy félreeső helyen található a régi többször kifosztott és megsemmisült rejtekektől és a tótól már jóval távolabb. Aki dzsindzsa mentesen szeretné megúszni, érdemes az ajánlott segédponttól bevetnie magát a fák közé. Egy kanyargós ösvény a rejtek közelébe vezet, de le kell térni róla. Aki nem szereti a dzsindzsaharcot, vagy színházlátogatáshoz öltözött, javasolt a pótjelszó forszírozása. A láda nem kiszúrásból került a jelenlegi helyére, mert alig egy év alatt legalább hatszor kellett pótolnom!

A pótjelszót egy gravírozott táblán találod a lépcső bal oldalán terepszinten a 8. lépcsőfok magasságában:  N 47° 11,615' E 18° 27,101' 135 m [GCRACB+potjelszo]

Megközelítés

Kerékpárral a K-1 jelölésű - kacskaringózó - kerékpárúton lehet megközelíteni.

Autóbusszal a Szedreskerti lakónegyedből a 13-as, 14-es és 16-os buszjáratokkal, a Piac-térről (autóbusz-állomás): a 13-as, 13A-s, 17-es, 31-es, valamint a 42-es buszokkal. A Jancsár utcából a 20-as, 22-es és 23-as járatokkal, míg a vasútállomásról a 13-as, 13A-s, 20-as és a 31-es busszal.

Autóval a városközpont (Siófok) felől a 7-es főúton - Budai úton - Budapest felé haladva a Zentai utcába kell jobbra fordulni, ezt követően a második zsákutca - iskola után balra - az Apatini utca  N 47° 11,519' E 18° 26,921' 128 m [GCRACB+keresztezodes]. Dunaújváros felől a 8-as főúton - Kadocsa úton - haladva a Szabadkai utcába kell jobbra letérni, azon végighajtva balra a Zentai utcába kanyarodva pár méteren belül jobbra a már megadott segédpontnál az Apatini utcába kell fordulni.

Parkolás

Parkolni az Apatini utca felső kavicsos részén érdemes a megadott koordinátán:  N 47° 11,529' E 18° 27,057' 147 m [GCRACB+parkolo]

A láda

A park be van kerítve és magántelkek szegélyezik, hivatalosan csak az ajánlott ponton lehet megközelíteni.  N 47° 11,537' E 18° 27,007' 135 m [GCRACB+park]
A bánya partfalai meredekek és omladékosak, nem utolsó sorban madarak fészkelnek a partoldalban. Kényelmes murvás úton haladhatunk majdnem a célunkig. Az ösvényről a megadott ponton kell letérni  N 47° 11,599' E 18° 27,114' 134 m [GCRACB+utpont]. Az utolsó 20 méter megtétele viszont meghaladja a babakocsis sétaösvény jellegét. Logoláskor legyünk óvatosak, a parkot a környéken lakók aktívan használják, sokan sétáltatják a kutyájukat, vagy éppen futnak. Ha időd engedi, tekintsd meg a kis tavat és a különálló gránitsziklát is, melyet érdemes megmászni, tiszta időben a Balatonfő és a Bakony vonulatai is feltűnnek.

Az egykori Aplitbánya

Talán még a fehérváriak többsége előtt is ismeretlen eme kis - 4,68 hektár - területű park, mely a forgalmas utaktól csak pár méterre található a Ráchegy nevű városrész szívében. Aki betéved ide, a nyugalom szigetére lel. Az egykori bányaudvart - mely az 1910-es évek elején keletkezett Bányató kistestvére - magántelkek zárják körül, egyenlőre csak az Apatini utca felől közelíthető meg. A későbbiekben a Budai út/Dolovai sor felől egy tervezett tanösvényen kialakítandó fa csigalépcsőn keresztül is megközelíthető lesz.
A hosszú évtizedekig üzemelő bánya felhagyásakor a bányagödörben hulladéklerakót alakítottak ki. A lerakó megtelésekor 0,6-1,0 m vastagságú talajtakarót kapott, ezen indult meg a növénytársulások fokozatos, egy irányba mutató fejlődése. 2012 szeptemberében kihelyeztek pár pihenőpadot is.
A területhez tartozik még egy tó, azonban ez magánterületen található, az Eszéki utca végéből rá lehet látni.  N 47° 11,624' E 18° 26,938' 131 m [GCRACB+latvanyos terulet]

A helyi védettséget 2000. december elsején kapta meg. Hivatalos megnevezése: Aplitbánya geológiai rétegsor földtani alapszelvény Természeti Emlék. A helyiek csak Rácbányaként ismerik. A terület természetvédelmi oltalomra érdemes értéke: a Velencei Gránit Formáció jellegzetes, a képződés sajátosságait reprezentáló feltárása, a kőfejtő északi falán, a 7-es számú főúttól déli irányban, kb. 20 m-re található, mintegy 20-22 m szélességű és 7 m magasságú fal; az érintett terület kb. 0,3-0,5 ha.

A feltárt kőzet Magyarországon csak két helyen, a Mórágyi-rögön és a Velencei-hegységben található felszínen. Eltérő képződési típusuk miatt azonban a védelemre tervezett szelvény hazánkban egyedülálló. A gránit befoglaló kőzete a paleozoikum közepén kialakult agyagpala, amely geoszinklinális, esetleg flis eredetű rétegek kismértékű metamorfizációjával alakult ki.

A védelemre javasolt falon világosszürke, kevés biotitot tartalmazó mikrogránitot, felette éles határral nagy szemű biotitgránitot tárt fel, ez utóbbi felett újra mikrogránit települt. A biotitgránit és a mikrogránit határán, főként a feltárás keleti részén néhány dm-es pegmatit-lencsék figyelhetők meg. Az irodalom szerint ugyanitt sötét elegyrészekből kialakult lamprofir (kerzantit) lencsék is láthatóak voltak, de méretük csupán néhány cm-es, mállottságuk pedig igen előrehaladott volt. Irodalmi adat utal kvarcátitatódás és kvarcerek jelenlétéről, ezekről ma már csak a bányaterület északkeleti részén található nagyméretű kőzettörmelék tömör és sejtes kvarcitja tanúskodik.
Összefoglalóan megállapítható, hogy a Magyarországi gránit előfordulások közül a felszín közelben megszilárdult anchimetamorf gránittest képződésének ásványos és kőzetszövettani nyomai tanulmányozhatók a feltárásban. A későbbi korok, főként a földtörténeti középkor (mezozoikum) képződési körülményeit számos feltárásban és bemutatóhelyen láthatjuk, paleozoós feltárásunk viszont jóval kevesebb van, ezért a szelvény földtani természetvédelmi és tudományos értéke nagy, helyi jelentősége pedig a földtani értékekben szűkölködő kistájban kiemelkedő.

Mi is az az aplit?

Az aplit a magmás kőzetek rendszerének kőzetszövet szerinti csoportja. Olyan holokristályos (teljesen kristályos) kőzetszövetű szubvulkáni (kismélységi magmás) kőzeteket nevezünk aplitnak, amik a felszín alatti 5 km-es mélységnél kisebb mélységben alakultak ki, hasadékokat és kisebb repedéseket töltöttek ki. A hasadékkitöltési jellegből következően lehűlésük és kristályosodásuk gyors, ezért a kristályok legtöbbször mikroszkópikusak, de a 0,5 cm-t nem haladják meg.

Minden típusú magmából keletkezhet. A kőzetösszetevők alapján a nagymélységi magmás (plutonikus vagy abisszikus) kőzetek neveivel különítjük el, a gránitaplittól az ijolitaplitig. Színe mindig világos, ez különbözteti meg a lamprofirtól.


Növény és állatvilága

A területet elfoglaló növényzet nitrofil és pionír fajokból áll, az ezekhez kötődő, elsősorban gerinctelen faunával. Az életközösség értékes tagjaiként kell említést tenni a zöld gyík, valamint a kövesebb részeken és a bányafalakon élő fali gyík populációk, valamint a kígyók közül a rézsikló jelenlétéről. Magyarországon minden hüllő és kétéltű faj védett!
Jelentős még a bánya délkeleti peremén lévő löszfal madárkolóniája, amely partifecskékből és néhány gyurgyalag párból áll. A kis tóban egy tőkés réce pár él. Utunk során láthatunk még házi verebet és fekete rigót is.

A terület jövőjére nézve a FMH online ezen és ezen két cikkéből kaphatunk - távlati - képet.

Néma kőbánya (részletek) · Áprily Lajos

Vén sziklafal. De itt-ott már bozót:
vadrózsa, repkény, borbolya s szeder.
Félkatlanában hangot és echót
nagynéha mállott kő esése ver.

Ma szélkerülte enyhely, csendsziget.
Rég volt, hogy zúgott itt a munkazaj
és lenn a szürkés-kék andezitet
hajók várták, ringó dereglye-raj.

De hogyha ősz jön s köd jön, áradó,
hang száll a ködből, hang, mely már zene.
Mintha egy rég eltűnt kőfaragó
finom fejtő csákánya csengene.

Ahogy geo költőnk - sirgalahad - regélte

"E kis szemcse oly piros
Aplitos, vagy porfiros?
Piszkáltam a rétegsort
Bár tudom, hogy vétek volt..."

Ajánlott ládák

Ha szereted a geológiai bemutatóhelyeket, Zergi ládája a Kőpark tanösvény (GCKPRK) biztosan tetszeni fog, ahonnan remekül át tudsz navigálni további hasonló témakörű ládák adatlapjaira. Valamint Pomisa rejtése Gránittömb (GCgrnt) a geológiailag legközelebb álló láda.

Aki szimultán folytatja a műholdas játékokat, most két legyet üthet egy csapásra, mert ugyanitt található egy GPSGame-es játék is.

Források és linkek

Magyarország földtana
Wikipedia

Kellemes kirándulást, jó szórakozást kívánok! :)

free counters

Mozgalmas ládatörténet

2015.06.29. A logbook-ot, pótoltam és pár ajándék is került bele ismételten, remélem tovább fogja bírni!

2015.07.16. Eddig bírta a logbook, egyenlőre nem pótolom, mert nincs értelme! Sajnos valaki szisztematikusan kilop belőle mindent. Nem mindenki érett eléggé ehhez a játékhoz. Nem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.09.27. Sajnos valaki nem elégedett meg azzal, hogy kilop belőle mindent, beledobták a tóba. Továbbra sem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.11.15. Megváltozott a láda rejtekének kialakítása és a helye is. A ládát és logbook-ot is pótoltam, pár ajándék is került bele ismételten! Hosszú életet kívánok neki az új helyén!

2016.02.05. A láda sajnos magától a tóba ugrott és közben széttépte a logfüzetet is, hamarosan pótolom és valószínűleg át is helyezem egy olyan helyre ami nem inspirálja öngyilkosságra, addig is működik a pótjelszó.

2016.02.09. Pótoltam a ládát, mely ismét várja a kíváncsi keresőket! Figyelem, elköltözött a tó mellől, mert sem a ládának sem a kessereknek nem nyújt felemelő élményt a gondozatlan tó! Leírás és a koordináták már az új helyre mutatnak.

2018.01.27. A ládát leellenőriztem és raktam bele új logfüzetet, kidobtam a szemetet. Összeszedtem a környezetében a hulladékot.

2018.03.14. A leíráson változtattam, hogy megfeleljen a valóságnak. A láda jól van, kereshető, a koordinátákat nem kellett változtatni.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (380 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.62 web: 4.66 átlag: 4.60

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


coteacote 2019.05.25 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Márko90 2019.05.25 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

barbika04 2019.05.24 20:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

xegox 2019.05.24 20:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Kiaribua 2019.05.19 18:17 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést

Laltan 2019.05.11 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

gst76 2019.05.10 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.93
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]
A XIII. Ultrabalaton fesztiválra menet, míg vártam a vonat csatlakozást, felkerestem a ládát.

ÁG-Team 2019.05.01 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bittmann 2019.04.28 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ati és Panni 2019.04.23 19:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

P&L 2019.04.22 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

targonczas 2019.04.21 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

üzbég 2019.04.14 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk,mi sem tudtunka parkról eddig. Köszönjük! [Geoládák v2.2.5]

GYEZegzug 2019.04.12 14:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Jó volt itt lenni. Hiba határon belül, de jó helyre került. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190412_142901IMG_20190412_143855
Hörcsög 2019.04.10 19:30 - Egyéb
A ládát egy közeli a régi rejtektől 7 méterre található kisebb odúba tettem, kevésbé hangyás. A koordinátákat módosítottam, de ha nem frissítesz és régebbi az adatbázis, a régi odútól nyugat felé keresd.

Göde 2019.04.09 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.0]
A park szép.

GabyArt 2019.04.08 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Diesel Family 2019.04.06 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük az élményt. [g:hu 1.6.2y]

PervaiSDG 2019.04.06 09:26 - Megtaláltam
4. osztály kirándulás [Geoládák v2.2.5]

budilaci 2019.03.26 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (692 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu