geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3231. Római kori romok - Hévíz (GCRkr)
21 (1-20) > >>

Pannónia - Valcum

Pannónia - Valcum

Romkert

Romkert

Rejtők a romkertben

Rejtők a romkertben

Orr Lajos szobra...

Orr Lajos szobra...

... egy másik nézetből

... egy másik nézetből

Sétaút - Rejtek, az akkor még csak kis tujában

Sétaút - Rejtek, az akkor még csak kis tujában

Játszótér a romok mellett

Játszótér a romok mellett

Attila utca felől

Attila utca felől

Zrínyi utca felől

Zrínyi utca felől

Rejtők a fedett kerékpártárolóban

Rejtők a fedett kerékpártárolóban

Lápi rét a rejtek közelében

Lápi rét a rejtek közelében

Az első láda rejtés előtt

Az első láda rejtés előtt

A múzeum

A múzeum

A múzeum előtt

A múzeum előtt

I. Flavius Theodosiust és dajkáját ábrázoló szobor

I. Flavius Theodosiust és dajkáját ábrázoló szobor

A park felső része a "Fradi" templommal

A park felső része a "Fradi" templommal

"Zöld" templom

"Zöld" templom

Templombelső

Templombelső

Az új doboz

Az új doboz

Az új rejtek

Az új rejtek
21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 48,121'
Hosszúság E 17° 11,483'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.15 11:10
Megjelenés időpontja: 2012.04.22 11:10
Utolsó lényeges változás: 2020.03.23 09:42
Utolsó változás: 2020.03.23 09:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csaba és Kati
Felhasználó: Csaba & Kati
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 80 m
Megtalálások száma: 1130 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


MARADJ OTTHON!
Vigyázzunk egymásra!
Egy nap alatt újabb 36 főnél mutatták ki a betegséget!
A rejtést betegre állítottam, a jelszót megváltoztattam!

Wap
Normál méretű, 12x12x8 cm-es négy ponton záródó műanyag doboz, a sétaút melletti pihenőpad nyugati oldalán, a járdához legközelebbi tuja aljában található kb. 20 cm-re a föld fölött ágak között.


A ládába TravelBug és Geocoin helyezhető.


Megközelítés

A római villa természetben, a lápi rét szélén Hévízen, az Attila utca végén található, mely itt a romkertnél zsákutcában végződik. Megközelítése az Attila utca végéről  N 46° 48,102' E 17° 11,479' 119 m [GCRkr+1Parkolo], vagy a Zrínyi Miklós utcai Jézus Szíve Templom (Fradi templom) után az első jobbra kanyarodó útról lehetséges. A közlekedés mozgáskorlátozott látogatók számára is biztosítva van. Parkolási lehetőség északon, a Zrínyi úti bejárat felől is adott  N 46° 48,130' E 17° 11,500' 118 m [GCRkr+2Parkolo]. Kerékpárral érkezők az északi és déli érkezési pontokon is el tudják helyezni kerékpárjaikat.

A ládát a fenti leírásban megadott Attila utcai parkolótól kb. 60 m-re, a Zrínyi utcai parkolótól kb. 20 m-re találod. A normál méretű 12x12x8 cm-es négy ponton záródó műanyag doboz a megadott koordinátán, a lekövezett sétaút mellett levő pihenőpad nyugati oldalán, a járdához legközelebbi tuja aljában, kb. 20 cm-re a föld fölött ágak közé beillesztve található.

A jelenlegi rejtekhely nagyon szem előtt van, így mindenkit arra kérek, hogy a dobozt óvatosan és körültekintően vegye elő.
A rejtést adó tuja állapotára, annak ágaira kérlek vigyázzatok!
Ne elölről kutakodj!
A közeli padon történő logolás után pedig szintén körültekintően és ugyanúgy rejtse vissza, ahogy az eredeti rejtéskor volt. A doboz a sétáló, nézelődő látogatók számára ne legyen észrevehető!
Köszönöm!


Szükség esetén alternatív jelszót  N 46° 48,134' E 17° 11,514' 118 m [GCRkr+1Alternatív], a fedett kerékpártároló jobb hátsó tartóoszlopa melletti léc élén, egy 6x1 cm gravírozott réztáblán találtok.

Római kori romok

Milyen furcsa belegondolni, hogy a mi szeretett Balatonunkat egykoron a rómaiak is (sajátjukként) pont így szerethették...

Hévíz közelében található Keszthely jelenlegi városrésze Fenékpuszta, a római kori Valcum Kr. u. 2-3. században vált jelentőssé, hiszen itt keresztezte egymást a provincia két jelentős kereskedelmi és hadi útvonala: az Adriától Aquincum és a Savariától (Szombathely) Sopianae (Pécs) felé tartó út.

Nyugat-Balatonon különösen sok római kori emlék maradt fent, és bizony ezek a romok hajdan nem hadi célokat szolgáltak, sokkal inkább a magas szintű gazdálkodás és a pihenés terei voltak. Így nem is csoda, hogy a magas fürdőkultúrával rendelkező civilizáció nyomai Hévízen is előbukkantak. Az egregyi városrészben nemrég befejeződött ásatás például egy hideg, meleg és langyos fürdővel ellátott első, illetve második századi nagyméretű, 1000 négyzetméter alapterületű kőépületre akadt, amely 45 méter hosszú és 23 méter széles volt. Mivel a régészek nem akadtak padlófűtés nyomára valószínűleg nem villáról van szó, de annyi bizonyos, a rekreációt szolgáló "komplexum" egy épületcsoport meghatározó része lehetett fénykorában.
Az egregyi városrészen a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait  N 46° 48,123' E 17° 11,490' 121 m [GCRkr+Rom] rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az I. század első felétől az V. század elejéig lakott volt. A számos épületből álló villagazdaság vagy település feltárt és bemutatandó épületét a hosszú használat során többször átépítették.

Hévíz Attila utcai romok "helyreállítása" 2003-ban történt meg első alkalommal. A helyreállítás során igyekeztek bemutatni a feltárások eredményeként előkerült négy építési periódust. Az azóta eltelt időszakban a feltárt részek elkezdtek tönkremenni, a rom korábbi állapotában a szétesés felé haladt, ezért szükségszerűvé vált az újbóli helyreállítása, mely 2011-ben valósult meg.

A beruházás egy másik indoka a település turisztikai vonzerejének növelése, új turisztikai attrakció létrehozása és a méltatlan helyzetbe került római kert új funkcióval való megtöltése, rehabilitációja. A projekt arra irányult, hogy a fejlesztési elképzeléseknek megfelelően Hévíz város turisztikai kínálata bővüljön, amely bővülés azon felül, hogy új attrakciót kíván, új célcsoportokat, korosztályokat szólítson meg.
A projekt komplex mivolta abban nyilvánult meg, hogy nem csupán építési beruházás, eszközbeszerzés szolgálta a kitűzött célok elérését, hanem a működtetés során szervezett akciók, rendezvények biztosítsák a turisztikai létszám növekedését.
Több szolgáltatás is várja az idelátogatókat a nyári hónapokban, így kerékpártúrák, történelmi séták, bortúrák, római korokat idéző pódium előadások és családi napok.
Térkővel burkolt sétány öleli körbe a romokat, az újonnan kialakított tér közepén egy új köztéri műalkotás, Orr Lajos művész szobra került felállításra.
Kialakításra került játszótér, szabadtéri színpad, továbbá fedett kerékpártároló, kerékpártámaszok és többnyelvű információs táblák kerültek elhelyezésre, valamint egy mozgáskorlátozottak számára is biztosított köztéri illemhely. A telepített tájékoztató táblák megvilágítása napkollektorok segítségével, természetes energiatermelés útján van biztosítva.
A fejlesztés során kiépített romkert a tervezett rendezvényeivel, hangulatával, épített környezetével minden korosztály számára biztosítja a kiemelkedő szórakozás lehetőségét. A családbarát szellemben megtervezett és épített romkert, annak környezete a legifjabb korosztály érdekeit is szem előtt tartotta.
Római kori romokról további információkat itt és itt találsz.

Megújulva, kibővülve

A romkert a "Korok és Borok - Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében" első állomása lett. A park kibővült, megszépült és megépítésre került egy múzeum is. Erről bővebben itt olvashatsz.

"Zöld" templom

A romkert másik oldalán áll az 1905-ben épített harangláb felújításával és kibővítésével az 1995-ben teljesen felépült és megújult Jézus Szíve Templom, mely a "zöld" templom N 46° 48,115' E 17° 11,381' 128 m [GCRkr+Zöld Templom], vagy "fradi" templom nevet kapta, mert az építéshez a Ferencvárosi Torna Club is jelentős támogatást adott. Erre utalnak a belső kialakításban megjelenő fehér és zöld színek és a kis emléksarok is.
A templomban lévő kisharangot 1905-ben Mária Magdolna tiszteletére, a nagyharangot pedig 1937-ben öntötték az I. világháborúban elesettek emlékére. A 16 hősi halott neve egy kőtáblán is olvasható. Emlékükre ültették a templom mellé a 16 hársfát is, amelyek tövébe a nevükkel, születésük és haláluk időpontjával ellátott fejfák is kerültek. Bár ezek közül ma már csak 6 áll. A II. világháború halottainak emlékére készített tábla a templomkertben tekinthető meg.

Hévíz

Hévízről további tudnivalókat és érdekességeket itt Hévíz és itt Hévízi tó találsz.

Amennyiben időtök engedi, keressétek meg a közeli - GCKTH, GCNbk és a GCZkk - ládáinkat is.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

-----------------------------------------------------------------------

Ládaellenőrzés:
2015. 05. 02.
A doboz 3 év után eltűnt, nem volt a helyén.
A mai napon pótolva, újra kereshető.
--------------
2015. 08. 27.
Új logfüzet.
--------------
2016. 03. 27.
Ellenőrizve. Rendben.
--------------
2017. 02. 15.
A "vöröskeresztes" jelzésre ideiglenesen pótoltam a dobozt!
--------------
2017. 02. 22.
Végleges pótlás, új helyen, új doboz. Koordináták pontosítva.
--------------
2018.01.05.
A dobozka 1,5 m-rel odébb került, az alacsony sövényből a járda melletti tujába, mivel a sövényt nagyon megvágták.
-------------
2018.05.25.
A rejtek és a doboz rendben, épségben.
Találtam a dobozban egy bejegyzést, nem a logbookban, amiért érdemes rejteni. Bejegyzés fényképe a főoldalon is megtalálható.
-------------
2019.11.01.
A rejtek és a doboz rendben, épségben.
Kaptam egy karbantartásra felhívó jelet, megnéztem.
Mindenkinek oda kellene visszarejteni a dobozt ahol volt, de ha már egy kesser nem ezt teszi, akkor indul a doboz vándorútra és kerül olyan helyre, amire azt mondhatja bárki, hogy rossz a rejtés. Valóban, rossz! ... és ki rejtette? Az utolsó megtaláló! No ezt történt megint, ismételten.
Az eredeti helyen kereshető, és kérem oda vissza tenni! Az elővételkor pedig a fent vastagon szedett szöveget kérem figyelembe venni. Köszönöm!

free counters
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (551 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.31 web: 4.62 átlag: 4.50

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ampulla 2020.03.14 16:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kicsiscele 2020.03.08 11:13 - Megtaláltam
scele társaságában

Gábor66 2020.03.08 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

scele 2020.03.08 11:12 - Megtaláltam
mögvan

Mira 2020.03.08 11:12 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Lazlo86 2020.03.08 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Monaa92 2020.03.08 10:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Nyúl & Bandája 2020.03.07 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kutyaapu 2020.03.07 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

R.Betti 2020.03.05 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! :-)

nagyutazo 2020.02.16 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük :)

andrasary 2020.02.15 17:59 - Megtaláltam
Szép hely érdemes megnézni a muzeumot is

Turistaember 2020.02.12 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez! [Geoládák v2.2.5]

jspanyik 2020.02.06 11:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltam, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Mari és János

20200206_11052020200206_111103
20200206_11353520200206_110538
Panyek 2020.02.05 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.57
OKT közben. Szép, rendezett környék!

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Timi&Szabi 2020.02.02 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

GöRi90 2020.01.31 14:41 - Megtaláltam
Okt kozben. Koszi a rejtest

Hamish 2020.01.18 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Köszönöm a rejtést

lypapp 2020.01.04 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Anga+Erik 2020.01.03 15:30 - Megtaláltam
Köszönöm, megtaláltam, nagyon tetszik a rejtés! ;) [Geoládák v3.1.2]

szama 2020.01.03 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Kakukkos és Hajszál 2020.01.02 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltuk, köszönjük.

BaLinda 2020.01.01 15:40 - Megtaláltam
Köszi, megtaláltuk. Balázs & Linda [g:hu 1.6.4]

tixem 2019.12.27 15:29 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

szalmakalapos 2019.12.26 13:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, a láda a helyén, ugyanoda tettem vissza.
Itt még nem jártunk, kívánságszalagokkal sem találkoztunk még sehol, csak lakatokkal. Akik szalagot helyeztek itt el, remélem úgy húsz év múlva azzal térnek ide vissza, hogy kívánságuk teljesült !

Kívánság szalagokKívánság szalagok2

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1141 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.