geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3310. Oltár-kő (GCSzB2)
Közeledünk
Közeledünk
Már látjuk az átjárót is
Már látjuk az átjárót is
Fotózz bátran, van mit!
Fotózz bátran, van mit!

Visszatekintve
Visszatekintve
Elnézve a szikla mellett
Elnézve a szikla mellett
Elnézve a szikla felett
Elnézve a szikla felett
A barázdált kő
A barázdált kő
Télen ennyi látszik a sziklából a geodéziai torony tetejéről nézve
Télen ennyi látszik a sziklából a geodéziai torony tetejéről nézve
Ezt keresd!
Ezt keresd!
Itt!
Itt!

Szélesség N 47° 56,870'
Hosszúság E 18° 56,681'
Magasság: 809 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.12 14:49
Megjelenés időpontja: 2012.07.06 23:31
Utolsó lényeges változás: 2012.07.06 23:31
Utolsó változás: 2014.12.24 14:21
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Kokó, macikupac
Felhasználó: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7900 m
Megtalálások száma: 216 + 2 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

A kb. arasznyi (az utolsó előtti képen is látható) fadarabra erősített műanyagtáblácskán van a jelszó, ami a turistaút mellett, a sziklák közötti átjárótól pár lépésre álló fa és a szorosan mellette lévő szikla között, egy kis üregben van.

NoDriveIn

Ezúton szeretnék megkérni mindenkit, hogy bármennyire is csábító, álljon ellen a kísértésnek és ne toronyirányt közelítse meg a közeli Katalin-sziklát!

Megközelítés

Ajánlott parkoló Királyréten a  N 47° 53,709' E 18° 58,715' 255 m [GCSzB2+parkoló] pontnál lévő nagy parkolóban. A parkoló fizetős! A parkolóőrök általában 8 óra körül érkeznek. Ha előbb jössz, akkor kifelé már nem szoktak jegyet kérni. (De ne erre alapozz!)

Innen a következő útvonalat ajánlom:

A parkolótól kövesd a K négyzet Kék négyszög jelzéseket a  N 47° 55,139' E 18° 57,855' 500 m [GCSzB2+1letérés] pontig, ahonnan a K körön Kék telikör (a bal oldali ágán, azaz egyenesen) menj a  N 47° 55,880' E 18° 56,877' 710 m [GCSzB2+2letérés] pontig. Innen a PO Piros telikör lesz a követendő jelzés, míg eléred a Börzsöny főgerincét a  N 47° 56,258' E 18° 56,153' 843 m [GCSzB2+3letérés] pontban. Ezután fordulj jobbra az OKT-n Kék sáv, míg  N 47° 56,558' E 18° 56,362' 835 m [GCSzB2+4letérés] pontban eléred a P+ Piros kereszt jelzést. Itt térj le balra, majd a következő elágazásban  N 47° 56,606' E 18° 56,113' 807 m [GCSzB2+5letérés] jobbra térve a P háromszögön Piros háromszög szintútban eléred a sziklákat.

Hová megyünk?

A cél a Börzsöny tájképileg egyik legvadregényesebb része, az egykori ősvulkán beszakadt kalderája. Az országos szinten ritka formatípust képviselő kifagyásos eredetű, durvatörmelékes andezit piroklasztikum anyagú sziklatornyok jellegzetes és igen látványos előfordulásai. Ezek egyik nagyon szép példája a 15-17 méter magas és mintegy 35-40 méter hosszan látható Oltár-kő.
A sziklafalak a hegyvidék egyik jellegzetes kőzettípusának, a durvatörmelékes piroklasztikumnak a helyi típusfeltárásai. A sziklafalakat természetközeli állapotú erdők veszik körül, melyek több ritka, védett növény- és állatfaj (pl. sápadt kosbor, madárbirs, farkasboroszlán, holló) élőhelyét képezik. A Szabó-kövekről gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-pataki kalderára és a Börzsöny többi részére.

A sziklatornyok kialakulása

A hegység aljzatát képező üledékgyűjtő medencét nagyjából kettéosztja a Diósjenő-Ógyalla (Hurbanovo, Szlovákia) nagyszerkezeti törésvonal. Ettől északra a Vepor-hegység kőzeteivel rokon paleozoós metamorf kristályos kőzetek (gneisz) kerültek elő a mélyfúrásokból, délre viszont a Dunántúli-középhegységből ismert triász időszaki karbonátos üledékek alkotják a sokkal fiatalabb nyílt vízi tengeri üledékek feküképződményeit. Mindezekre épült fel a miocén bádeni emeletében (mintegy 16-14 millió évvel ezelőtt) a mainál nagyjából 400 méterrel magasabb vulkán. A vulkáni tevékenység három szakaszban zajlott le. Mindhárom szakaszon belül jellemző volt a kőzetkemizmus változása a savanyútól (dácit) a bázisos (piroxénandezit) felé. A szakaszokon belül a nagyobb energiájú, kitöréses anyagszolgáltatás fokozatosan váltott át szubvulkáni tevékenységbe és kalderaképződésbe. Ez utóbbi folyamat szakaszosan, a felszínközeli magmakamrák kiürülésével összefüggésben ment végbe. A hegység geomorfológiai szempontból a három egymás után keletkezett vulkánnak a későbbi denudációs (lepusztulási) folyamatok által erősen átalakított roncsa, illetve utóbbinak a romja. A fiatalabb vulkánok mindig az idősebb vulkán beszakadásos kalderájában épültek fel, s így egyre kisebbek és alacsonyabbak. Székely A. tipizálása szerint a hegység összességében "központi kalderás vulkánrom"-nak minősül.
A Központi-Börzsönyben a kutatók egy 10-12 km átmérőjű ősvulkánt rekonstruáltak, amelynek lepusztulásával jött létre a 4 km átmérőjű és 320 m mély fekete-pataki kaldera. A kaldera peremén ül például a Nagy-Inóc, a Nagy-Hideg-hegy, a Csóványos, a Magosfa, a Miklós-tető, a Magyar-hegy és a Várbükk. A gerincgyűrű mindkét oldalán helyenként sugárirányú kőzettelérek követhetők. A Szabó-kövek és a Korona-kő a kaldera K-i peremén (a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos között) alakultak ki a pleisztocén jégkorszakok során a niváció (olyan lokális eróziós folyamat, amely mozdulatlan és foltszerű hótakaró közvetlen környékén zajlik) és a fagy okozta aprózódás által. Az Oltár-kő a kaldera belső oldalán húzódó egyik kőzettelér "belső-alsó" oldalán alakult ki szintén a fagyhatás által.

A sziklák kőzetanyagát a geológusok durvatörmelékes piroklasztikumként írták le, mely a lávadómok összeomlásához kapcsolódó izzófelhők, blokk- és hamuárak összecementált üledékeke. Ezen elmélet szerint eredeti törmelékanyaguk a Magas-börzsönyi vulkán oldalában zúdult le, kisebb mélyedésekben, völgyecskékben. Völgykitöltő alakzatok lévén általában hosszanti tengely mentén települtek, a mai gerincre, azaz a kalderaperemre merőlegesen. A kőzetanyag fontos szerepet játszott a kifagyásos formák kialakulásában és megmaradásában. Vagyis az ezen a kőzeten kialakult sziklaképződmények - a pados lávakőzeteken kialakult formákhoz képest - jobban ellenálltak az eróziónak, mivel a finomszemcsés kötőanyag jobban tűri a kisebb-nagyobb kőzetblokkok tágulását és zsugorodását. A formaképződés szempontjából további fontos jellegzetesség, hogy a sziklák az andezit rétegvulkáni összletnek a kaldera központjából kifelé dőlő rétegein alakultak ki. A sziklaalakzatok a körülvevő puhább rétegek közül a pleisztocén jégkorszakok során preparálódtak ki. A folyamatban az egykori periglaciális (jéggel fedett területekkel szomszédos) éghajlaton rendkívül erős kifagyásos aprózódás játszotta a főszerepet, mivel a gerincen 800 méter fölé emelkedő övezet fokozott mértékű fagyhatásnak volt kitéve. A kifagyásos formák kialakulását az is segítette, hogy a meredek lejtőkön (főleg a kaldera belső oldalán) a keletkezett aprózódási törmelék folyamatosan elszállítódott, s így biztosítva volt a krioplanációs (periglaciális területeken tapasztalható elegyengető hatás) folyamatok állandó megújulása.

(Bővebben erről itt olvashatsz.)

Honnan ered a sziklacsoport elnevezése?

Erre egészen bizonyos választ nem tudunk adni. De egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy a környéken egykoron élő népcsoportok közül valamelyik idejében csillagászati és/vagy kultikus helyként funkcionált. Hogy ezt mennyiben "bizonyítja" az 8.-ik képen látható nagyméretű sziklán látható barázdák (melyeket a sziklacsoport felső elvégződésénél láthatunk) jelenléte, azt a játékosok fantáziájára bízzuk. Ami biztos, hogy a Magosfa a vaskorban (I.e. 800-I.sz. 100 között) lakott volt és a Pogányváron a Kyjatice kultúra (I.e. 1180-800) népe élt, míg a Halyagosról is ezekhez hasonló felépítésű sáncokat ismerünk. Ezen helyek egyikétől sincsen messze a sziklaalakzat.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (126 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.58 web: 4.72 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


petiba 2019.01.02 15:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.11
Családi kirándulás keretében.
Nagyon nagy hideg, óriási szél, vízszintes jégcsapok, ...
(Azért itt nagyon fura egy virtuális láda...)

IMG_9485IMG_9471
20190102_13395820190102_141256
IMG_9486 
Runne 2018.12.31 11:35 - Megtaláltam
Megtalálva

nonow22 2018.12.31 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi!

vakond87 2018.11.13 10:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
GCKKRA után megküzdöttem a szintemelkedéssel, és sikerrel felértem. Utána már egy szint úton közelítettem meg a ládát. Köszönöm a rejtést!

mura 2018.10.22 12:24 - Megtaláltam
Begyűjtve, köszönet a lehetőségért!

kivancsifancsi 2018.07.01 14:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Kitúrtam [wapon beküldött szöveg]

Már régóta terveztük a Magas-Börzsöny ládáinak megritkítását. Ma jött el a napja, hogy kettesben neki indultunk. A teljes túra végül kicsit több mint 30km lett, 1200m szintemelkedéssel.

A kőkorsó pont felől kapaszkodtunk vissza a meredélyen és jöttünk el a sziklakapuig. A rejtés ügyes, könnyen megtaláltuk. Köszönjük. Innen felmásztunk a Csóványosra a kilátóba.

 
rianas 2018.06.16 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

ha2 2018.06.13 14:42 - Megtaláltam
Börzsönyi túra nyári melegben.

ht01 2018.06.02 19:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

hitamas 2018.05.13 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.32
Ma a Magas-Börzsöny javarészt virtuális ládáit keresgéltem. Ez a fadarab jól elbújt, de végül megkerült ... :)

zolika87 2017.11.04 13:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Mai ládakeresős kirándulás a Börzsönyben 5. találata. Ezt is érdemes volt megnézni, köszi! :)

Balázs75 2017.08.24 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

joove 2017.08.09 15:54 - Megtaláltam
Megmásztuk a sziklát és megkerestük a ládát. Köszönjük a rejtést.

AlanTheWild 2017.07.15 13:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
A RoTour VIII. túra keretében, csoportos találat! TFTC

Robogo 2017.07.15 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Csoportosan elkövetett ládázás RoTour VIII alatt.
Köszönöm a rejtést!

LCSOKA 2017.07.15 13:46 - Megtaláltam
Erre jártunk, megtaláltuk.
Köszönöm a rejtést.

R.Guszty 2017.07.15 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.96
RoTour VIII. alatt népes csapattal levadászva. Kösz a rejtést!

kia71 2017.07.15 13:45 - Megtaláltam
Csapatos találat. Köszönet a ládáért.

kitkat0123 2017.07.15 00:00 - Megtaláltam
RoTour VIII. során közösen megtaláltuk a csapattal. Köszi a rejtést!

gyildarefo 2017.05.26 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.84
Ez volt a 700. oltári jó hely, az 1%-ot küldtem.

IMG_3116IMG_3149
Karika76 2017.04.18 10:40 - Megtaláltam
Ötletes. :)

Locusta 2017.04.18 10:40 - Megtaláltam
Karikával gyűjtöttem be. Kerestük már, de akkor nem is olvastunk, most könnyen meglett. Köszi!

PEx2 2017.04.02 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Urbanj-vel egy szülinapi bakancsos, ládázós Nagy-Hideg-hegyen ottalvós túrán:) Nagy-Hideg-hegyről lefelé egy csodaszép úton, a P3-ön jöttünk ide, nagyon jó hely, tetszett!